Bitte Assarmo: Journalistklubben för inbördes beundran

Bitte Assarmo

Ett av de mest nedsättande orden i Sverige idag är ordet ”swishjournalist”. När fast anställda på exempelvis public service, eller de stora tidningsdrakarna, föraktfullt bräker fram ordet kompletterar de det som regel med någon skämtsam kommentar om ”högerextremister”, ”svärjevänner” (felstavat eftersom alla SD-sympatisörer anses vara fullkomligt obildade och korkade) eller ”haverister”.

Underförstått: swishjournalister är av en sämre sort. De kan inte få jobb på de fina tidningarna eller i det opartiska public service. De skriver inte lika bra som etablerade journalister i Sveriges radio eller på Aftonbladet. De är populister och enbart värda förakt.

Detta är naturligtvis en ren och skär lögn. De så kallade swishjournalisterna är definitivt inte sämre än de etablerade, varken lingvistiskt eller kunskapsmässigt. Stolpskott finns förstås både bland de ”fina” och de ”fula” journalisterna, men swishjournalisterna är påfallande ofta både mer pålästa och hederligare i sitt arbete. Och det är egentligen ganska naturligt. Dels är de obundna och därmed friare än exempelvis en journalist på Sveriges radio eller Dagens Nyheter. Dels är de beroende av att göra så hederlig journalistik som möjligt, eftersom få annars skulle stödja dem. En swishjournalist kan helt enkelt inte skriva en massa trams och ändå få betalt, så som en ledarskribent på exempelvis Aftonbladet kan göra.

Det är naturligtvis också därför de är så hatade och föraktade av det ”fina folket” i de stora mediehusen. Det handlar om avundsjuka, helt enkelt. För det är klart att det är retsamt till tusen för hårt kopplade och ofria journalister att de fria journalister som inte har tillnärmelsevis lika stora plattformar till sitt förfogande ändå når ut till så många människor. How dare they, liksom.

Hade swishjournalisterna verkligen varit kompetenta och värdiga hade de inte behövt ”tigga pengar”, antyds det också i de journalistiska finrummen. Men i de där finrummen finns det ytterst få tidningar, om någon, som inte ber om stöd och donationer via swish och betalningsverktyg. Varför är det fint och acceptabelt när ETC ”tigger pengar” än när exempelvis Joakim Lamotte och Katerina Janouch gör det?

Alla vet svaret på den frågan, även de som låtsas att de inte gör det. Och svaret lyder: För att ETC är en vänstertidning som filtrerar alla nyheter genom politiskt korrekta glasögon medan Joakim Lamotte och Katerina Janouch vägrar att filtrera särskilt mycket överhuvudtaget. Paragraf 1: Pk är alltid rätt. Paragraf 2: Om Pk inte är rätt träder paragraf 1 automatiskt i kraft.

Men även om det nu vore sant att swishjournalister är underdogs som sämre än andra så gör det bara finjournalisternas attityd ännu märkligare. Normalt sett brukar ju svenska medier inta en synnerligen välvillig attityd just emot underdogs. Bränner du bilar i förorten? Då är du vilsen eftersom ungdomsgården har stängt. Langar du knark? Det beror på att den vita överklassen i stan tvingar dig eftersom de vill ha narkotika till sina lyxfester. Står du åtalad för vapenbrott? Det beror på att den vita maktstrukturen inte gett dig något annat val än att hemfalla åt kriminalitet. Har du anslutit dig till IS? Då är du välkommen tillbaka för alla förtjänar en andra chans.

Men. Är du swishjournalist? Då är du dum, dum, dum. Så dum att du inte ens borde ha rätt att ha en dator, än mindre rätt att ansluta dig till swishtjänsten.

Och medan finjournalisterna fokuserar på att försöka såga swishjournalisterna längs med fotknölarna så får dessa förhatliga underdogs allt större genomslag hos allmänheten. För trots pk-mediernas månågåriga filtrerande av nyheter är allmänheten inte fullt så lättlurad som de tror.

Men det spelar förmodligen ingen roll för de fina. De skriver ju ändå mest för varandra, och för att få stanna kvar i den inre kretsen. I journalistklubben för inbördes beundran.

27 reaktioner på ”Bitte Assarmo: Journalistklubben för inbördes beundran

  • Axel skriver:

   Jag har en fundering. Anders Lindberg på Aftonbladet, är han på gång att konertera till Islam? Behöver han råd, kontaktar han gudinnan Lööf med sina 10 000 Afganska lärjungar, hon har numera god insikt i den religionen via sina lärjungar.

   Gillad av 1 person

 1. JL skriver:

  Huvudet på spiken

  Utöver detta känner de sig hotade.

  Sanningsministeriet ser monopolet glida ur fingrarna när Lamotte med en iPhone gång på gång fixar mer likes och delningar än regimpopulisterna i sina elfenbenstorn någonsin km drömma om.

  Undantag finns, Huitfelt framstår som idealet för en riktig journalist. Neuding likaså. Kvartal är högsta kvalite.

  Janne ”ni hyser folkförakt” Josefsson är f.ö saknad.

  Gillad av 6 personer

 2. Göran Holmström skriver:

  Bitte, dom ”fina” journalisterna är ju egentligen bara intresserade av sina förmåner som deras ”fina” arbeten skänker, beviset är ju att i deras led så finns ju en som med berott mod huggit ner en annan människa med kniv, skälet var ju att det var en ”rasist”. En hel del av dom har med sina texter och kåserier drivit människor till självmord.
  Men det enda dessa sorgliga människor är, det är små gläfsande vakthundar i statens tjänst, ersättningen är i bästa fall en lägenhet på söder och obegränsat med latte.
  Det finns inte en originell tanke eller en ifrågasättande heller i deras sfär,
  utan bara en önskan om att krossa kärnfamiljen och det normala.
  Personligen finner jag dom på sin höjd, som patetiska varelser.

  Gillad av 17 personer

 3. Aurora skriver:

  Nej, det spelar ingen roll längre vad de fina journalisterna skriver. Det är som i Sovjet. Alla visste att vad som stod att läsa i Pravda bara var indokrineringspropaganda.

  Gillad av 9 personer

 4. Rune skriver:

  Varför kalla ”legoskribenterna” på de stora mediahusen ”finjournalister”? De är ju ändå bara lejda skribenter som skriver som deras chefer vill. Måste man bry sig om deras alster?

  Gillad av 5 personer

 5. Fabricerad skriver:

  Swishjournalisterna verkar efter marknadens principer. De tjänar pengar på att producera material som andra vill betala för. Motparten, de mediehusbundna journalisterna levererar som artikeln påpekar, material som passar inom ramen för vad ägarna och i förlängningen finansiärerna (politikerna) efterfrågar. I takt med att mediehusen har blivit allt mindre beroende av betalande kunder och istället kan luta sig mot politikernas välvilja har de också blivit allt mer ”PK”.

  Jag anser att alla former av presstöd måste upphöra och markaden måste styra journalistiken annars får vi regimtrogen media. Något känns nämligen lite ruttet och sovjetiskt när det är lukrativt att ha en politisk åsikt. Och är det inte vad ”PK” handlar? Att tjäna pengar!

  Gillad av 7 personer

 6. Östrahult skriver:

  Det finns givetvis olika kategorier av journalister, såsom:

  • De uppburna som förknippas med tidningens varumärke, de kan vara dugliga som Alice T, Huitfeldt, Hakelius m fl, eller skriva vilken smörja som helst som Lindström på Expressen eller om det är på DN. För att inte tala om Cecilia Haagen på Expressen, vem är hon släkt med i Bonnierfamiljen?
  • Fotfolket som sålt sin heder och sitt eget tänkande, finns i överflöd på SVT, DN, m fl
  • Frilansarna som har svårt att få det att gå ihop
  • Frilansarna som är framgångsrika med en egen nisch

  Alternativa medier har väl i viss mån lockat till sig alla varianterna men med en överrepresentation av begåvade och besjälade personer. Intressant nog har dessa media också låtit en del naturbegåvningar komma fram i ljuset som Jan Olof Sandgren.

  Gillad av 2 personer

 7. Yvonne Rosenthal skriver:

  Stora likheter vad gäller attityder till Aftonbladet, Expressen, KvP och GT. Stora annonsörer vägrade att annonsera i tidningarna av rädsla för att tidningarnas usla förtroendesiffror skulle smitta av sig. Den typiske läsaren antogs vara en fet svettig karl i smutsig undertröja som läste sin tidning i T-banan på väg hem från ett underbetalt jobb vilket pekade på underklassig slarvig läsning. I praktiken hade kvällspressen miljoner läsare som utgjorde ett tvärsnitt av befolkning. Tidningarna sålde sig . Lösnummer. Fult om man har hjärtat till vänster . Eller har en finare nos. Fint att prenumerera. Fult var att tidningarna gav folk att läsa vad de vill läsa. Aj. Unga läsare gillade att läsa om små och stora brott . Alla ville någon gång få läsa om något riktigt ruskigt som ett ” Sommarmord”. Om detta fick jag berätta i TV vilket renderade 20 års ovälkommen uppvaktning från interner på Hall och olika Rättspsykiatriska kliniker.

  Gillad av 1 person

 8. Lasse Forss skriver:

  Här följer utdrag ur de etiska reglerna som journalisterna påstår sig följa.
  Publicitetsregler
  Ge korrekta nyheter
  Var generös med bemötanden
  Respektera den personliga integriteten
  Hör båda sidor
  Ett medlemskap i Journalistförbundet innebär att man förbundit sig att följa yrkesreglerna.
  Journalistförbundets styrelse verkar för att förbundets medlemmar efterlever denna del av reglerna. Förbundets yrkesetiska nämnd, YEN, bidrar till detta arbete.

  En journalist bör ju vara läskunnig. Men hur många har läst de regler som de förbundit sig följa. Jag påstår att det finns inte någon yrkesgrupp som är så undermålig som journalistens. Hur kan det komma sig?

  Gillad av 5 personer

  • li br skriver:

   samtidigt över en natt började alla statligt finansierade medier använda samma ord i sina nyheter:

   Parallellsamhälle = demokratifobiska anarkistiska utanförskapsområden

   Hög smäll, högt ljud, detonation = Bomb/granat/sprängladdning

   samhällskontraktet = folket ska betala mer i skatt och hålla käften och staten ska inte leverera sin del av samhällskontraktet som att ha polis, sjukvård, infrastruktur, post, lag och ordning etc

   IS återvändare = IS terrorister som är massmördare, torterare efter en ideologisk/religiös ide.

   IS sekt = IS terrorister som begått folkmord och etnisk utrensning på kristna yazidier, fått 11 miljoner människor att fly ett sönderbombat Syrienkrig som pågått i 9 år.

   skärskador = avskuren hals

   bussdåd/spårvagnsdåd/ikeamord = muslimska terrorister som mördar vita människor i Europa. Alltid ett material neutralt ord som är förövaren.

   Stor bråk = väpnat upplopp i offentliga miljöer

   Det har aldrig varit så tryggt som det är som nu i Sverige = censurera ökad kriminalitet mot Svenskar

   islamofobi = En fastställd och godkänd läkarvetenskaplig diagnos ”fobi” används av outbildade läkare för att diagnostisera en hel befolkning utan att folk sökt hjälp för sin ev fobi. En diagnos satt utan utredning av kvacksalvare. Ingen har rätt att varken överklaga eller hävda felsatt diagnos. Alla som inte tror på islam är islamofobiker!

   Sverige bilden = En uppdiktad PK verklighet som ska förmedlas till omvärlden. Alla andra rapporter om hur sverige ÄR i verkligheten är felaktiga.

   förbud mot att ställa grupp mot grupp = I ett skattefinansierat land där det tas in massor av skatter uppdelat i massor av grupper som fordonsskatt, fastighetsskatt, inkomstskatt, energiskatt, bensinskatt, båtägare,kommunalskatt, landstingsskatt, alkoholskatt, tobaksskatt, värdepappersägare, moms etc Där det statliga fördelningsystemet av utbetalning av skattemedel är uppdelat till grupper/grupperingar enligt lagboken som elever, sjukskrivna, pensioner till äldre, funktionsnedsatta, dagisbarn, infrastruktur, polisen,militär, universitet, sjukhus etc Nu moraliskt förbjudet att påtala att migrationen och migranter kostar pengar. Just denna gruppen står utanför allt och ingen får vakren räkna in denna gruppen bland alla andra skattefinansierade grupper eller jämföra denna migrations gruppen mot någon av alla andra grupper som staten delat in oss i.

   Gillad av 5 personer

 9. li br skriver:

  Media som antingen tvingar till sig skattemedel som svt eller tidningar som har skattefinansierat mediabidrag kan man kalla för statliga bidragsberoende journalister eller försörjningsbidrags journalister. Tidningar måste uppfylla vissa krav för att erhålla mediabidrag och skattemedel från folket för att sprida statens senaste budskap. Folket betalar media/tidningar via skatten och sedan så vill samma tidningar även ha betalt direkt från folket för att folk ska få läsa det som produceras med skattemedel.

  Så folket ska betala tidningar/media TVÅ gånger för samma sak. Först via skattesedeln och sedan med privata redan skattade pengar. Är inte det höjden av snikenhet, lurendrejeri och falskt? Låta folket betala dubbelt för samma producerade material !?! Borde inte bidragsfinansierad/skattefinansierad vara open source för de som betalat för dem via skattemedel redan?

  Vi har två sorters media/tidningar: statligt drivna och privat producerade.
  icke statlig media = privatfinansierad oberoende entreprenör
  Vem kallar alla tv kanaler/internet baserad media som inte är statligt drivna för swich tv ?
  Alla skattedrivna företag/myndigheter som drivs statligt är mer ärorika ? och all annat näringsliv kallas för swisch företag ?

  Tidningar som har haft anställda säljare som ringt runt till privatpersoner och försökt övertala folk om att köpa prenumerationer i årtionde. Övertalnings journalism? Bra erbjudande journalism? Rabatt journalism? Tiggeri journalism?

  Bidragsberoende journalister är så fulla av avundsjuka för att de själva inte är oberoende, att de själva måste erhålla bidrag för att ens få ha ett jobb, så de måste attackera och förlöjliga andra som står på egna ben och som kan skriva om vad de vill när de vill.

  Gillad av 2 personer

 10. Niklas R skriver:

  Om det är fult att ta betalt för sina tjänster. Varför ber då tidningar om prenumeranter, sätter upp betalväggar och ber om bidrag. Varför ska en skatt betalas för att hålla SVT och SR vid liv?

  Enligt PK-journalisternas inställning så är journalistik ett kall som utförs bäst av dem som inte får betalt av folket. Alltså ska inga journalister avlönas, endast då kan de få fram sanningen.

  Gillad av 1 person

 11. Marina von Schreeb skriver:

  Samtycker till vad som skrivits ovan, det är därför jag läser Det Goda Samhället för att få balans på Nyheterna. Lokalbladet är också en informationskälla i min numera lilla värld, har dock också Sydsvenskan
  Infödd stockholmare som på ålderns höst (hust som TV-folket säger) dragit sig tillbaka på en hästgård i Skåne.

  Gilla

 12. Fast i beroendets trådar skriver:

  Nu är väl det så att många av SVT:s journalister hoppar fram på tillfälliga vikariat. En del frilansar, och har egen firma på fickan. Andra går på projekt. Att sitta med en väl utfylld företagskostym, med många fast anställda, undviker nog SVT och SR som pesten. Allt för att underlättar för eventuella omorganisationer, och framtida neddragningar. Och för att få större svängrum och flexibilitet inom det redaktionella arbetet. Dessutom läggs hela program ut för att produceras av fria bolag. Det är nu mycket länge sedan SVT stod för det mesta av produktionerna, själva. Så även relationen till en kommersiell marknad kräver sin dos av vänlighetsattribut. Det blir i detta läge svårt för mediearbetare och journalister att gå på tvärs med en fast ledning, som pekar med hela handen. Detta är en viktig anledning till den konformism vi ser inom SVT och SR. Strategin att simma emot strömmen klarar få av. De som gjort sig ett större journalistiskt namn kan i viss mån ta ut svängarna lite mer. Men har samtidigt byggt upp ett personligt förtroendekapital som inte får naggas i kanten allt för mycket, om platsen i rampljuset skall bestå. Vi ser även att politiker som släppt politiken värjer sig från att tänja på väl etablerade gränser. Göran Persson uttalar sig ofta om obalansen mellan stad och land. Inte minst när det gäller kommunalskatten. Hittills har jag aldrig hört honom nämna andra typer av svåra obalanser. Just kanske för att han varit både statsminister och finansminister, och måste känna till en hel del om övriga obalanser. Men han vill knappast hamna utanför den socialdemokratiska stugvärmen, förmodar jag. Läser man Westerholm på ledarsidorna märker man hur mycket som handlar om lojalitet. Så den likriktning vi ser omkring oss speglar nog inte vad journalister och urfasade makthavare innerst råkar tänka. För Journalistklubben gäller det väl att starkt markera sin egen tillhörighet, knutet till sitt eget skrå. Poliser talar ogärna illa om andra poliser. Väl inom stugvärmen gäller nog samma sak för journalister. Något som nog gäller för de flesta yrkesgrupper. Vad gäller fast anställda journalister, så betalas deras lön i hög grad av annonser och mediala statsbidrag. Att ge sig på andra skrivande människor, som står utanför den officiell yrkestillhörighet, måste nog betecknas som ett utslag av försvar av den egna plattformen, spetsat med en viss snobbism. En markering av yrkestillhörighet, på en osäker arbetsmarknad. Men både språket självt och skriften står fritt för var och en att nyttja. Både kommersiellt och icke kommersiellt. Internet ligger ännu vidöppet. I dag stöps mycket av reportagen i samma utlärda form. Där emotionell beröring utgör ett slags nav. Ett led som ingår i den journalistiska utbildningen. Då hamnar lätt fakta i bakgrunden. Mer av känslosträngar slås an. Möjligen kan då swishjournalisters större faktagräv uppfattas som ett hot. Att ta journalistiskt ställning till mer obekväma uppgifter, utanför en åsiktskorridor, lämpar sig mindre bra när vikariat, projektanställningar och provanställningar närmar sig ett slut. När ögonblicket för en eventuell förnyelse närmar sig.

  Gilla

 13. lookslikeanangel skriver:

  Trist journalist?

  En viss kultur kan sätta sig väldigt baktungt i företag,
  organisationer och så klart även inom media.

  Jag tror att det saknas stimulans att göra något nytt,
  det är som ett dåligt äktenskap där det enda gemensamma
  är antagonism mot andra….

  Gillad av 1 person

 14. Ingvor Sabina Le John skriver:

  Allt går igen! Ordet journalist, från 1600-talet, var då ett nedsättande ord för dem som var tvungna att skriva varje dag ( = ”jour” på franska ) för brödfödans skull. De ”fina” var då de med egendom och fina namn bakom sig.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.