Alla hjärtans dag är haram

Mohamed Omar

Igår var det alla hjärtans dag. Det är en kul dag, tycker jag. Kommersialiserad som allt annat, men jag hör inte till dem som stör sig på kommersialisering. Vissa ogillar dagen av samma anledning som man ogillar halloween – det är uttryck för så kallad amerikansk kulturimperialism.

Hur som helst så har högtiden, som kallas Valentins dag, ursprung långt tillbaka i tiden i traditioner som uppstod kring helgonet Sankt Valentin under medeltiden i Frankrike och England. Jag tycker särskilt om dessa associationer till riddare och hövisk kärlek som frammanar bilder av sagornas Perceval och Galahad.

I Nordisk familjebok (Ugglan) står det så här:

Valentins dag (eng. St. Valentines day), 14 febr., var redan under medeltiden i England och
Skottland en bemärkelsedag genom den sedvänjan bland ungt folk, att den person af motsatt kön, hvars namn man aftonen förut dragit vid lottning eller som man på själfva Valentinsdagen först mötte, den skulle man ge skänker och året ut vara huld såsom sin ”Valentin”, d. v. s. att en uppvaktning på riddarmaner ålåg den manlige ”Valentin”.

Dagen är också nämnd i den engelske 1400-talspoeten Chaucers dikt ”Fåglarnas språk”. I svensk översättning av Harald Jernström (1933) låter den så här:

Välkommen, sommar, med ditt milda öga,
din sol, som drivit undan snö och is
och svarta nätter, vinterdagars dis!
Sankt Valentin där uppe i det höga,
små fåglar sjunga sången till ditt pris.
När man är två, betyder annat föga;
då blir vår varma jord ett paradis.
Väl må de sjunga därför till ditt pris.

Men traditionerna går ännu längre tillbaka i tiden. I Ugglan står det att Valentin-sederna förmodligen är kvarlevor från en ”hednisk vårfest”.

Det är dock inte alla som uppskattar Alla hjärtans dag. När jag igår morse sökte på Twitter efter orden ”Valentines Day” och ”islam”, så hittade jag bara fördömanden. Här är några exempel.

Valentins dag är en skamlöshetens dag och strängt förbjudet i islam:

I stället för att fira Valentins dag, menar denne muslimske twittrare, borde muslimer be för palestinska barn som offrar sina liv för islam:

På bilden ser vi att det till och med förekommer demonstrationer mot Alla hjärtans dag. Så allvarlig är saken:

Som om det inte är nog att Valentins dag är kristna inslag (helgonet) – det har också rötter i romersk hedendom!

Jag läser en nyhet om att man i Pakistan har förbjudit Alla hjärtans dag eftersom det är en ”kristen högtid”. Detta tyder på dåligt självförtroende och visar att tillräckligt många pakistanier gillar västerländsk kultur för att det ska upplevas som ett problem.

I en fatwa läser jag att de otrogna när de firar Valentins dag, utövar ”omoral” och ”ondska”. Och att det för en muslim bara är tillåtet att fira högtider som är föreskrivna i sharia. Huvudanledningen till att Valentins dag är haram, förbjuden i islam, är att den är icke-islamisk. Den hade alltså varit haram även om ingen ”omoral” och ”ondska” förekommit.

Jag kan trots allt förstå muslimernas hållning, även om de går för långt. Det gäller ju att vakta gränserna så att man inte förlorar sin identitet. Identitet handlar till stor del om avgränsning. Där är vissa svenska mångkulturalister extrema åt andra hållet när de kallar ramadan en svensk högtid. En identitet kan inte vara hur öppen och inkluderande som helst. Är man allting, så är man ingenting.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

25 reaktioner på ”Alla hjärtans dag är haram

  • Hugin och munin skriver:

   Samma här, och snart kommer hela Europas befolkning att vara det också, etablissemanget och media sitter på en tryckkokare där visaren bara går upp, inte något som nu sker får trycket att gå ner, tvärtom.

   Gillad av 2 personer

 1. V for Vendetta skriver:

  Kärlekens religion visar återigen sitt rätta ansikte som mer och mer börjar anta formen av ett tryne. Jag undrar när vi skall vakna upp ur dvalan och förstå vad det är som kommer där i båtar över haven men jag är rädd att så inte sker innan den kalla klingan stryker oss vid nackarna.

  Gillad av 5 personer

 2. Kjell Rehnström skriver:

  Typiskt religioner: inte gå på bio, inte ha slips, inte fira Valentine-dagen! Varför måste religioner, isynnerhet islam ständigt och jämnt excellera dumhet. Är det inte ett tecken på svaghet. Religionerna har inget att sätta emot. Man tycker nästan synd om dem!

  Gilla

 3. Aurora skriver:

  I över 100 år vi nu sluppit religionens överhöghet över människor där den skrev i pannan på folk vad som var syndigt eller inte. Nu tvingas vi hantera samma dogmer fastäm från en för oss främmande och invandrad religion som har som mål att leva kvar i tidig medeltid med en auktoritär och kategorisk definition av vad som är fel eller rätt, syndigt eller inte, haram eller halal.

  Gillad av 1 person

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Det måste väl ändå finnas muslimer som har en annan uppfattning. Varför skall Sverige anpassa sig till det extrema i varje religion och inte till det måttfulla.
  Inte heller är Valentindagen någon traditionell svensk högtid – den existerade inte i Sverige på den jag först bodde i landet, det vill säga före 1974. De första som vill ta över utländska högtider är landets affärer som alltid hoppas på litet extra omsättning – till slut tycker de flesta att det är ett kul firande som gillas av allt fler. Valentindagen är ju ändå ytterst harmlös. Dessvärre kan jag inte säga detsamma om ramadan som jag tror har föga framtid i Sverige och i västvärlden. Vem kan se fram emot att gå och svälta och törsta en hel månad. Det borde ju helt enkelt förbjudas av hälsoskäl. Huruvida ramadan är klimatneutral kan jag däremot inte uttala mig om. För detta krävs en statlig utredning.

  Gilla

  • Kronblom skriver:

   I Finland heter dagen ystävänpäivää som översatt till svenska blir vänliga dagen. I USA skojar man om nästan allt så ett valentin rim är: If you won’t be my valentine, will you be my alibi?

   Gilla

 5. Göran Holmström skriver:

  Undrar om det finns något djur som hatar så mycket som människan?
  Jag tror inte Lejon hatar, alls dom är hungriga och äter det är deras natur.
  Delfiner vet jag våldtar och trakasserar , men jag vet inte om dom gör det organiserat? Konstigt att samma ras som byggt så fantastiska verk inte, klarar av att dela med sig eller visa tolerans. Inte ens dom, ”Mest toleranta” klarar det dom hatar alla som inte håller med och kallar dom för brunråttor eller nazister, en del av dom tar till och med till våld för att bevisa hur, ”Goda” dom är. Igår så skrevs det om meditation och inre frid, även egot pratades det om. Min första ”insikt” var att mitt EGO var en stötig sak som tog för stor plats, det tog många år och massor av käftsmällar (mentala) innan jag lärde mig att bli ödmjuk och försöka förstå den andres tankar. Nej absolut inte fullärd tvärtom. Men Hata det har jag slutat med så gott det går, undantag finnes dock dom som medvetet bär våld mot människor och djur avskyr jag.
  Inte ens vår statsminister hatar jag, dock så förstår jag inte hur han tänker eller om han tänker ens.

  Gillad av 1 person

 6. Hovs_klipphällar skriver:

  ”Fredens religion” är bräddfylld av hat mot allt som representerar vår västliga kultur.
  Att det är så visste vi redan.

  De kan gärna få hållas med detta hat i sina länder om de inte har något bättre för sig — däremot vill vi INTE ha det hatet här i våra egna västliga länder som lever i en kristen tradition!

  Vi vill inte råka ut för rasistiskt hat mot oss svenskar från den här sortens migranter, men vårt land är redan svårt infekterat av sådant hat. Ungefär NIO av TIO lagförda överfallsvåldtäkter utförs av dessa migranter, vilket somliga inte vill höra talas om.

  Fakta kan vara obehagliga.

  Gillad av 1 person

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Kan vara, siffran ur minnet.
    Poängen är att detta är en epidemi av hatbrott specifikt riktade mot etniskt svenska kvinnor.

    En krigshandling. Det pågår ett asymmetriskt krig från dessa individers sida MOT den etniskt svenska ursprungsbefolkningen, med målet att reducera oss till underordnade dimmies i vårt eget land.

    Och tacka makthavarna för att de ordnat det så genom sin migrationspolitik.

    Hur många tänker fortsätta rösta på 7-klövern?

    Gillad av 2 personer

 7. Särimner skriver:

  Saken är ju den att bortsett från allt annat, så verkar det urtråkigt att vara muslim, jag är helt enkelt för nyfiken, glad och fantasifull för att tilltalas av denna religion.

  Gillad av 1 person

 8. lookslikeanangel skriver:

  Förälskade havskräftor

  Varje gång jag är i USA, blir jag fruktansvärt europeisk!
  Det blir samma effekt när det skrivs om islamsk kultur.

  Ta t.ex. idag; istället för att fundera över inställningen till
  diverse västliga festivitas, tänker jag på meny för Valentin!

  Havskräftor, någon chokladdessert, vin & blommor.

  Förföriskt….!

  Gilla

 9. Klas Göran skriver:

  Mohamed Omar, det du oftast skriver om är islamtolkningar som utgår från salafismen, wahhabismen eller det muslimska brödraskapet.
  Det är förvisso politiskt iinflytelsrika tolkningar som påverkar hur islam utövas i många olika länder samt hur islam upplevs utifrån. Däremot representerar varken dessa rörelser eller en extrem internetimam inte hela islam.
  Valentinsdagsförbudet i ditt exempel verkar dessutom motiveras på två teologiskt olika sätt: dels p g a att dagen i fråga har hedniskt ursprung; dels för att den inte nämns i koranen och traditionen. Du blandar ihop dem för att visa hur förvirrade ”muslimerna” är. Men man kan också se det som ett uttryck för olika strömningar även bland bokstavstrogna.
  Man får ofta intrycket av att du implicit utgår ifrån att en salafistisk/wahhabitisk tolkning är det ”sanna” islam eftersom det är en bokstavlig tolkning av korantexten och att endast salafister och andra bokstavstrogna är ”äkta” muslimer. Men vilken tolkning är den ”sanna” kristendomen? Katolicism, ortodoxi, lutheranism eller pingstkyrkan? Vem är en ”äkta” kristen? Och vem bestämmer det? Frågar man Al Qaradawi eller påven är saken klar, men det är ett innifrånperspektiv.
  När en muslimbroder eller en salafist talar om ”islam” och ”muslimer” menar de bara sådana muslimer som följer MB:s respektive salafisternas egen tolkning av islam. Så låt oss då hellre tala om islamister och salafister än rent allmänt svepande om ”islam” och ”muslimer”.

  Gilla

  • Gyllenkam skriver:

   Trams, rakt av, de läser samma bok. Du är lurad. Så bekvämt att ha beteckningar i vilka man kan parkera allt man inte gillar. Även om du skulle ha rätt, so what? Hur skall du sålla, med det ena får du det andra. Skall du ha ett salafist-test eller ett islamist-test vid Öresundsbron?

   Gilla

   • Klas Göran skriver:

    Det är flera olika faktorer som inte bör sammanblandas: 1) invandring; 2) integration av kulturmuslimska invandrare; 3) spridning av islamism och salafism inom gruppen kulturmuslimer.
    Invandring har historiskt sett reglerats baserat på en mängd olika faktorer som t ex ursprungsland, ålder, kön, utbildning, språkkunskaper, skyddsbehov, hudfärg, religion, etnisk tillhörighet osv. Det är bara att vilja vilka faktorer man föredrar och genomdriva dessa politiskt.
    När man nu å andra sidan har tillåtit en stor mängd kulturmuslimer att invandra kan man försöka inlemma dessa i samhället på en mängd olika sätt. T ex genom att göra det lätt att bli medborgare och att samtidigt bibehålla sin kulturella särart. Det är ett politiskt val man måste göra.
    Om man har valt att ha en stor invandring av kulturmuslimer; att uppmuntra invandrare att bli medborgare; och att främja stärkandet av kulturell och religös särart genom bidrag till organisationar som har dessa mål;
    då, ja då blir det faktiskt nödvändigt för medborgaren att veta vilka sorters trosinriktningar skattepengarna går till.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.