Tider skola komma

Patrik Engellau

För halvtannat sekel sedan började socialistiska idéer få spridning i vårt land. Ibland tänker jag med respekt och nästan beundran på vad de tidiga arbetaraktivisterna lyckades med. De fick inte in sina artiklar i klassfiendens tidning – redan då Dagens Nyheter – och startade därför egna tidningar. De tyckte inte att arbetarklassen var tillräckligt bildad så de startade bildningsförbund. De tyckte inte att de politiska partierna dög något till så för 130 år sedan startade de det socialdemokratiska partiet. De menade att de privata handlarna skörtade upp arbetarklassen och därför startade de Kooperativa Förbundet med Konsumbutiker över hela landet. Och dessutom sjukkassor, begravningskassor, arbetslöshetskassor och en massa andra institutioner på vilka de lyckades bygga ett stabilt och långvarigt maktsystem när de så småningom med demokratiska metoder fått kontroll över staten.

Detta var under lång tid var en framgångssaga som sömlöst gled ihop med den spännande berättelsen om det lovande framtidslandet Sverige. ”Vi byggde landet” skröt socialdemokraterna och inte utan viss trovärdighet. Numera har båda dessa skildringar förlorat sin lyskraft. Det kommer troligen en tid när nya stolta sagor börjar spinnas. Människor vill ha upplivande sägner om sig själva.

Men tiden är inte riktigt mogen, för vi som representerar det politiskt inkorrekta tänkande och det sunda förnuft och konservativa värderingar som kommer att bli nästa dominerande stora politiska mönster i Sveriges historia saknar ännu fullt självförtroende. Till hälften litar vi på oss själva, till hälften skäms vi eftersom vi fortfarande låter oss påverkas av PK-isternas smutskastning av folk av vår sort.

Vårt stämningsläge idag är ungefär som arbetarklassens under 1800-talets slut. Arbetarklassen var visserligen havande med framtiden, men det kunde ju dess enskilda ledamöter inte vara så alldeles säkra på. Även om arbetarklassens aktivister inte nödvändigtvis trodde på våldsam revolution så hade de ett nog så omvälvande budskap avseende det framtida samhällets konstruktion. Det är klart att den tidens makthavare ogillade detta och gjorde vad de kunde för att svärta ned socialdemokraterna, deras ledare, deras budskap och allt de stod för.

Jag tror att den tidens makthavare betedde sig mot socialisterna ungefär som vår tids PK-istiska makthavare försöker hantera sådana som läser den här bloggen, det vill säga brunsmeta, rasiststämpla och förklena. (Själv utnämndes jag till ”demokratins främste dödgrävare” för ett tag sedan. Det känns lite ärofyllt även om det i sak förstås är helt bakvänt.)

Därför tror jag också att det kommer att gå för de konservativa som det för hundra år sedan gick för socialisterna, nämligen framåt. Och det är inte utan att man känner igen sig i litterära skildringar av arbetarnas känslor. Stockholmsskildraren Per Anders Fogelström skriver så här om hamnarbetaren Tummen i Mina drömmars stad som handlar om åren 1860 – 1880:

Tummen hade börjat agitera för en hamnarbetarnas egen förening. Motståndet var geléartat, samtidigt segt och dallrande, ängsligt undanglidande… Tummen blev bitter ibland. Han kunde erkänna att riskerna var stora för dem som gick med. Fast något måste väl göras ändå, några måste väl offra sig? För övrigt fick de väl dröja med att framträda öppet, handla först i det rätta ögonblicket… Men många ville inte offra sig, de fick offra tillräckligt för att försörja hustru och barn… Kanske allt skulle ordna sig så småningom – utan kamp… [En jobbarkompis till Tummen var den försiktigare Henning, som såg lite annorlunda på sakerna.] Några måste gå i bräschen för att få till stånd en ändring. Men de som offrade sig skulle också offra sina familjer. Och Henning kunde inte offra familjen för klassen.

Krystad liknelse? Jag tycker den är på pricken. Sådär har folk låtit, åtminstone fram till för ett par år sedan när luften började gå ur PK-isterna. En fördel med den historiska parallellen är att det ger kurage att tänka på att det var just framtidens vinnare som stod där och hummade och inte vågade tala ur skägget. Så gör det.

98 reaktioner på ”Tider skola komma

 1. Samhällsvetare skriver:

  Bra Patrik

  Detta är särskilt värt att komma ihåg ur dagens ledare:

  ”Men tiden är inte riktigt mogen, för vi som representerar det politiskt inkorrekta tänkande och det sunda förnuft och konservativa värderingar som kommer att bli nästa dominerande stora politiska mönster i Sveriges historia saknar ännu fullt självförtroende.”

  Om nu intellektuella med konservativa värderingar, kunde organisera sig väl vore mycket vunnet.

  Gillad av 9 personer

 2. A skriver:

  Kan du inte försöka ta dig ur denna föreställningsvärld att socialismen var någonting bra P.E. Det var den inte. Gör upp med detta. Du ser ju andra saker så tydligt.

  Mvh A

  Gillad av 5 personer

  • Mats Rosengren (@stamcose) skriver:

   Där missförstår du PE! Han jämför bara kampen mot ”makten”. Han säger inte att de målen de strävade efter för 130 år sedan i verkligheten var goda! På den tiden måste socialismen också för kloka människor ha framstått som trovärdig! Efteråt vet vi bättre! Detta gäller naturligtvis i särskilt hög grad för strävandena mot en kommunistisk diktatur efter det första världskriget! En lycka för Finland att den vita sidan vann i inbördeskriget!

   Vad man särskilt kunde framhålla som en parallel tycker jag är att socialisterna förvägrades att hyra möteslokaler/mötesplatser. Precis det spelet spelas ju nu!

   ”Den 16 mars anordnar Alternativ för Sverige en kickoff inför EU-valet. På grund av svårigheter att hyra lokal tvingas man dock hålla den i Danmark. Detta är en skam för Sverige.”

   Gillad av 10 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Precis detta är poängen. Vår maktkamp kan vi kalkera på den tidiga arbetarerörelsens.

    Däremot är det inte sant att man inte visste kring sekelskiftet 1900 att socialismen var ond och felaktig. Striden mot kätteriet hade ju pågått i århundraden. Hela kristendomens framväxt under nära två tusen år präglades ju av den successiva definitionen av skiljelinjen mot kätteriet. Luther förde förvisso denna linje ännu närmare kätteriet, men höll sig på rätt sida. Zwingli, en annan reformator, var en viktig och aktiv deltagare i striden mot kätteriet. Hoppar vi fram i tiden, så vederlades allting som Karl Marx skrev om redan i samband med publiceringen. Detaljerade vetenskapliga artiklar pekade ut alla fel, lögner och dumheter. Som vetenskap var marxismen dödfödd. Innan dess hade dessutom jakobinismen visat upp socialismens riktiga ansikte. Så nog visste vi alldeles precis vad socialismen innebar.

    Men det gjorde inte de breda massorna av nya lönearbetare som lurades av de socialistiska agitatorerna.

    Gillad av 9 personer

  • Lars skriver:

   Så länge du framhärdar i sällskap med Östman att se socialism i allt som pågår, denna hydra, så har du ett perspektiv som isolerar dig bland tokhögern, bevara Sverige svenskt och dylikt.

   Rösta på moderaterna och avstå från att försöka tänka så blir det bra ska du se.

   Gilla

 3. Bo Svensson skriver:

  Socialismen var feltänkt från början och att alla fick det väldigt bättre under förra seklet, var inte på grund av socialdemokrati och fackföreningar utan trots. – Tigerekonomierna i Ostasien har klarat sig bra utan.

  Gillad av 9 personer

  • Anders L. skriver:

   Det är precis vad brorsan Nima Sanandaji har visat i ”Scandinavian Unexceptionalism”. Välfärdssamhället grundades på arbetssamhet, tillit och fria marknader i bondesamhället.

   Gillad av 6 personer

   • Guldkam skriver:

    Precis, det var hyckleri och parasitism från början, vissa fick ju gå till jobbet oavsett, till fabriken, men socialismen tillät en ny klass av parasiter att sko sig och bli fackpampar och politiska ledare, men affärsstrategin byggde från början på att massan aldrig skulle bli nöjd.

    Gillad av 6 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Och varför det var feltänkt:

   Produktionsvolymen kan ses som en produkt av arbete, kunnande och naturresurser.

   Att den ökat starkt trots en allt obetydligare arbetsinsats, beror på den starka tillväxten av kunnande. – Det är de som äger kunnandet och naturresurserna som får avkastningen på detta kapital.

   Henry George insåg ju detta tidigt och ivrade för att beskattningen skulle lastas på naturresurserna och inte på arbetsinkomsterna.

   Gilla

 4. svenne skriver:

  ”En fördel med den historiska parallellen är att det ger kurage att tänka på att det var just framtidens vinnare som stod där och hummade och inte vågade tala ur skägget. Så gör det.”

  Det är ju fler och fler som ”vågar tala ur skägget” men detta sker för det mesta i privata sammanhang och i en mindre krets av någorlunda likatänkande. De som befinner sig i en kändisposition, är motståndare till PK-ismen, är välformulerade och sakkunniga inom något känsligt område vill ju i många fall förmedla sina åsikter offentligt men tillåtes inte göra detta på grund av att ”rumsrena” media nekar sådana personer att framträda i t.ex. TV-soffor.

  Tyvärr finns det motsvarande kunniga personer som innerst inne är skeptiska till PK-ismen – och som skulle få en ganska stor genomslagskraft om deras åsikter ventilerades – men de bromsas av vetskapen att yttranden utanför åsiktskorridoren orsakar en hämndaktion från de självutnämnt goda i form av t.ex. vinklade tidningsartiklar som äventyrar deras yrkeskarriärer, och det är ett högt pris som få av dessa är beredda att betala.

  De möjligheter som ”den skattebetalande medelklassaren” – utan kändisstatus – har att komma med då det handlar om att ”tala ur skägget” är begränsade till inlägg på olika bloggar och att ventilera åsikter i en ganska snäv krets, men detta är ju lite grand som att skrika i öknen. Nu har ju statsmakten även ambitionen att censurera icke PK-trogna sidor på Internet som komplement till åsiktsregistreringsorganisationen Expo. Frågan är om de som har kurage att stå för nutidens hummande är framtidens vinnare eller om de styrande lyckas strypa all opposition mot det pågående vansinnet.

  Gillad av 4 personer

 5. V for Vendetta skriver:

  Oavsett vad man tycker om socialism och socialdemokrater så kan ingen ta ifrån dem att den skapat en god grund för många och skapat ett folkhem men som med allt annat som har med makt att göra så har de halkat av banan. det står väl utom allt tvivel att det var deras förmåga att organisera sig som förde med sig framgångar. Kunde vi i motståndsrörelsen skapa liknande organisationer skulle det i min värld vara möjligt att dra landet upp ur skiten, kostanden skulle bli hög för alla inblandade men det skulle med största sannolikhet gå.

  Gillad av 4 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Alla folkrörelser visade i alla fall att människor kunde samarbeta när de såg att målet var att förbättra för gemene man och så småningom också kvinnor.

   Vi skulle kunna säga att vi IGEN ska samarbeta…NU med att vända den usla utveckling som partiklättrarna i alla partier dyvlar på oss.

   Pyttesmå ändringar krävs i skattesystemet:
   1. Använd samma värdebas i löneuträkning som i skatteuträkning = alltså TIDEN.
   EXAKT RÄTTVIS skatt tas ut i timmar gånger vars och ens inkomst.
   INGEN ska lägga mer TID än någon annan = till statens budget (alltså det vi kallar våra gemensamma utgifter).

   2. Sätt ett skatte-TAK = så att alla människor får rätten att bygga eget kapital ovanför det TAKET. (bara det skulle vara en enorm morot för massor av unga, starka och driftiga människor och startar därför en gigantisk motor i hela landet).

   Gillad av 1 person

   • Vax skriver:

    Ska det finnas någon möjlighet till verklig förändring måste sjuklövern kastas ur sadeln.
    Och hur ska det gå till?
    Ingen ser väl framför sig att svensken följer i gula västarnas spår.
    Det scenariot som vi kan hoppas på är att Åkessons förhoppningar om ett konservativt block går i lås
    Men för att det ska få någon effekt måste Kristersson bytas ut och att Buch Thor omprövar sin invandringspolitik om skutan ska komma på rätt köl..

    Gilla

 6. Östrahult skriver:

  Jo visst kan det vara intressant att göra jämförelser av det här slaget. Dock tror jag följande;

  Det är mycket värre idag än för 100 år sedan, eftersom:

  • Etablissemanget är ännu mera sammanflätat och använder än mer sofistikerade metoder för manipulation
  • Den breda allmänheten är än mera svårväckt än för 100 år sedan

  Gillad av 7 personer

  • pllay skriver:

   Ja, Socialdemokraterna och vänstern hade hjälp av att folkmajoriteten led verklig nöd, folk ville och behövde verkligen en förändring.
   I dag lever inte folket i misär och ser därför inte direkt att makten förtrycker och stjäl deras liv och framtid.
   Vad värre är är att dagens makthavare kastat in ett stort antal människoliv i potten, makten har gått all in med landet, folket, främlingar och framtid i kampen om makten i samhället.
   Den svenska formen av demokrati är sedan sjuttiotalet ett verktyg för makten i kontrollen av folket och inte vårt verktyg i kontrollen av makten.
   Kraftmätningen mellan folket och makten har inte ens påbörjats, vi dissidenter har ännu inte funnit medel och former för att utmana etablissemanget.
   Notera att makten ännu inte börjat låna till röstköp, kommuner, landsting och svenskar lånar stort för att finansiera sitt maktinnehav.
   Nästa steg i etablissemangets spenderande i maktsäkring blir att staten börjar låna storskaligt, lån som vi skattebetalare och våra efterkommande betalar.
   Socialdemokraterna då enade folket och behöll länge de svenska kulturvärdena, dagens etablissemang med Socialdemokraterna i spetsen splittrar folket och föraktar vår kultur.
   Priset för en plats vid dagens köttgrytor är fruktansvärt högt, korrumperad demokrati, splittrat folk, belånad framtid, raserad utbildning, ättestupans återinförande och vår kristna kulturs förkastande.

   Gillad av 8 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Vi bör göra klart för alla kreditorer att nya lån till stat, kommener och landsting vars återbetalning förväntas ordnas av framtida skattebetalare, kan de betrakta som förlorade.

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Nej! Folket insåg att de levde i något slags nöd av den enkla anledningen att de plötsligt blivit så mycket friare, sedan de gått från att vara drängar på landet till att vara arbetare i staden med egen lön och eget ansvar för sitt eget liv, och så mycket rikare. De hade kraft och tid att gå på möten och hitta på dumheter. Det var början på avslutandet av nöden som orsakade upproriskheten. Mycket vill ha mer. Men nöden hade redan avtagit kraftigt, och den fortsatta förbättringen grundades även den på den tekniska utvecklingen, som den gjort i tio tusen år, och inte på den socialistiska politiken.

    Gillad av 5 personer

   • pllay skriver:

    Fredrik, det är sant att vi inte lider nöd förrän vi har något att jämföra med.
    Så, folket upplevde sig leva i nöd därför att de jämförde med överhetens goda liv.
    Eftersom överheten fanns mitt i samhället, synlig för alla blev också skillnaden i leverne tydlig för alla.
    Detta samlade folket, skillnaderna blev tydliga och avundsjukan drivande.
    Jag minns ett radioprogram där en äldre herre berättade om sin barndom i norra Norrland.
    Han beskrev vilket helvete de hade med vinter, kyla och lång väg till skolan på skidor, men de visste inte om något annat så de mådde bra och trivdes med livet.

    Gillad av 1 person

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Ja…etablissemanget har haft årtionden på sig att förfina sina samarbeten – alltsedan ”Saltsjöbadsavtalet” från 1938.

   Men den breda allmänheten skulle lätt kunna väckas om regeringen sa:
   Från och med nästa månad kommer allt övertidsarbete utanför 7 timmar per dag att bli SKATTEFRITT. Då skulle massor av människor i den breda allmänheten kvickna till snabbt.

   Gilla

  • Leif Nilsson skriver:

   ”Den breda allmänheten är än mera svårväckt än för 100 år sedan”. Nöden gjorde folk mer lättväckta. När den ekonomiska krisen snart slår till med full kraft, kommer också de halvsovande TV-tittarna att vakna och PK-fernissan att krackelera.
   Runt om i Europa ser vi vårdkasarna tändas och hur medelklassen vässar sina svärd:

   Gillad av 3 personer

  • svenne skriver:

   ”Den breda allmänheten är än mera svårväckt än för 100 år sedan”.
   Ja, och ju mer vakenhetsgraden hos allmänheten ökar så vässar de styrande de maktmedel de har till förfogande för att bibehålla nersövningen till den nivå där de kan känna sig ohotade av den allmänhet som de betraktar som en ”pöbelhop”.

   Gillad av 3 personer

  • Dadlar skriver:

   Häpnadsväckande att folk tror att socialdemokraterna skapade något, kan man äta ett folkhem, bo i det, köra det till jobbet? Svar nej, allt SOCIALDEMOKRATER skapade var ord och parasiterande positioner för sig själva. Den ekonomiska utvecklingen och välståndet kom av teknisk utveckling och den frihet marknaderna hade, inget annat, socialdemokrater, då som nu, är ett sänke, schweizerfrancen hade paritet med kronan för inte så länge sedan. Utan socialdemokraterna så hade alla svenskar varit rika idag. I sanning häpnadsväckande att man fortfarande tror på denna myt när man idag visar sina kort och byter ut den svenska arbetarklassen mot ny röstboskap. Svensken är lika lurad som de svarta i USA som för allmosor ficks att rösta på demokraterna så de aldrig själva kunde ta sig ur sitt beroende.

   Gillad av 8 personer

 7. Anders skriver:

  Du är alldeles för optimistisk. Vi kommer aldrig att kunna rå på alla importerade bidragstagare, för de är snart flera än de ursprungliga svenskarna. Nej, Sverige är på väg rakt ned i ett svart hål, och farten bara accelererar.

  Gillad av 2 personer

  • Dandersan skriver:

   Lyssnade på P1 nyss.
   En familj som reser mellan länderna. Till Sverige när de behöver lite hjälp och tillbaka för att kunna leva livet som de önskar.
   På vår bekostnad.
   De som hamnar i kläm är de flickor som kan utnyttjas för handel.
   Vi måste sluta ge dem rätt att återvända med nya makar.

   Gillad av 2 personer

 8. oerdoeg skriver:

  Helt rätt jämförelse, bäste kamrat Patrik! Jag har i flera kommentarstrådar och diskussioner rekommenderat såväl PK-fanatiker som PK-kritiker att studera arbetarrörelsens historia, och begrunda hur den oscarianska tidens etablissemang försökte stoppa den framväxande socialdemokratin. Ett ypperligt dokument är August Palms memoarbok ”Ur en agitators lif”, som kan läsas på nätet. Skildringarna av hur socialistiska talare stördes av skränande och stenkastande huliganer, eller hur rasande präster och lärare hotade organiserade arbetare, eller hur tidningarna i förnumstiga ledarartiklar ”bevisade” hur socialismens läror skulle leda till anarki och kaos, känns märkligt bekanta, när man sett de senaste decenniernas kampanjer mot ett visst uppstickarparti …

  http://runeberg.org/paagitator

  Även Nils-Olof Franzens biografi ”Branting” rekommenderas. Olle Svennings bok om högstdensaamme har jag tyvärr inte ännu fått tag på.

  Gillad av 3 personer

 9. lennart bengtsson skriver:

  Människan har alltid haft drömmar om framtiden och behöver också sådana drömmar. Visst fanns det många positiva faktorer i den svenska socialdemokratin, åtminstone de av oss som fortfarande kan minnas det gamla fattigsverige. Jag behöver bara tänka på mina far- och morföräldrars liv i slit, fattigdom och orättvisor.
  Dagens svenska samhälle har andra problem, väl så viktiga att ta itu med. Men som alltid finns det en överhet som måste tryckas tillbaka. Överheten gynnar som alltid först sig själv och gör vad den kan för att hålla undersåtarna nere med hjälp av alla slags ”berättelser” om synd, skräck och skam. Dagens PK-ister börjar alltmer likna gamla tiders prästerskap.

  Gillad av 7 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   Så rätt Du har!
   Vi behöver ha våra drömmar….men om vi aldrig ser några möjligheter att realisera våra drömmar….så dör vi lite inombords….därav så mycket psykisk ohälsa.

   Våra partipolitiker i den elitistiska klassen, det övre skiktet som tror sig vara smågudar….förstör våra liv – och ändå går vi till valurnorna lydigt varje gång och ger dem våra öppna mandat.

   Så lite skulle behövas: Att bara öppna dörren för medborgarna att få rätten att via sitt eget arbete – bygga eget kapital, så att drömmar kan börja realiseras. På vägen sätts massor av andra människor också i arbete.

   Men den intelligensen finns inte bland de politiska klättrarna. Snyft!

   Gilla

 10. Göran Holmström skriver:

  Jag hoppas på en fredlig omställning till ett bättre system.
  Dock så är jag mycket tveksam till det. Både historien och ekonomin talar emot det som jag ser det. Det ligger i tiden för ett nytt stort krig, denna gång så tror jag på ett småskaligt över stora ytor, och det är mat och tillgångar det kommer handla om. Ekonomin kommer vara den utlösande saken till det kriget.
  Det system som tvingar oss att arbeta till 70 år för att några ska få åka gratis,
  kommer inte hålla i längden.
  Jag önskar och hoppas att jag blir fullständig motbevisad över min teori.
  Men tror tyvärr inte det.

  Gillad av 11 personer

  • Jens skriver:

   http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/
   Elefanten i rummet finns inte för alla myndighetspersoner. De flesta med normalbegåvning fattar nog, att det är de fria gränserna de sista 20 åren som ställt till kaoset i Sverige.

   Man behöver inte heller, visa sin identitet och det utnyttjas till fullo, där man upptäckt att samma person, kan ha flera identiteter, vilket innebär att kriminella grupper och släkter kunnat invadera landet, utan problem.

   Det är ”tabu”, att inte vara politiskt korrekt och sanningsenlig och man blir stoppade i sin karriär och rent av sitt jobb, om man avviker från den utstakade vägen.

   Gillad av 3 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   En fredlig omställning skulle vara att införa ett EXAKT RÄTTVIST skattesystem i TID räknat av våra LIV. Bara signalen uppifrån om att NU kommer vi att skapa rättvisa – skulle väcka hur mycket HOPP som helst.

   Sen skulle vi naturligtvis ändå behöva börja diskutera öppet till VAD vi alla ska arbeta gemensamt….eftersom dagens partiklättrare tror att de kan hitta på vad som helst som skattebetalarna ska stå för.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Jag tror att myndigheterna bör bantas rejält, samtidigt så kasta ut alla aktivister, dom kan testa alla eländiga arbeten jag lidit med i över 30 år.
    Tror naivt men kanske rätt att en rak skatt på 28-30 % borde täcka om man inte slösade bort alla pengar på meningslös verksamhet.

    Gilla

 11. Aha skriver:

  Om nu arbetsklassen kunde organisera sig borde också Nya media kunna göra samma sak, att gå in för att samarbeta med syfte att bryta igenom vallen till de miljoner svenskar som är förbannade över utvecklingen.

  Nya media kan säkert göra konkreta saker tillsammans.

  Gillad av 6 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   Även tryckta tidningar behövs för ”att bryta igenom vallen till de miljoner svenskar som är förbannade över utvecklingen.”
   En utmärkt veckotidning som både har bredd och djup, är Nya tider! Jag har för vana att lägga mina lästa exemplar på tåg och i väntsalar.

   Jag rekommenderar dig att prova Nya Tider utan förpliktelser. Det är gratis och provperioden upphör automatiskt.
   Du får hem tre nummer av Sveriges ledande nyhetstidning, förpackad i skyddande kuvert.
   https://www.nyatider.nu/3nr/

   Gillad av 2 personer

 12. Vart tog respekten för egna rötter vägen? skriver:

  Det arbetarna förr reagerade emot var den tidens alla orättvisor. Hur de ekonomiskt kom att utnyttjas.
  Hur deras liv fick levas inom små marginaler.
  Att de försköts och marginaliserades av andra samhällsgrupper, med större resurser och klassmässiga fördelar. Att tillgång till högre utbildning var stängd för dem. Att rätten till högre utbildning mer följde klass än personlig potential. Människor föddes inte alls samma möjligheter. Människor behandlades olika. Moralen var inte enhetlig utan splittrad. Och mot detta reagerade man, och tog ödet i egna händer. Förändringens kraft kom inifrån och inte utifrån.

  I Sverige segrade den reformistiska linjen, inte den revolutionära. Inom den reformistiska linjen förstod man att revolutioner kunde slita sönder samhället självt. Och det ville också vissa. Men inte de som följde försiktighetsprincipen. Att vända upp och ned på samhället gagnade ingen. Utom möjligen en revolutionär elit. Socialdemokratin ville inte hamna ur askan och in i elden.

  Den reformistiska linjen ville inte slå sönder produktionsmedlen. Bara fördela resurserna mera jämt. I ett samarbete. Som långt senare kom att få beteckningen Saltsjöbadsandan.

  Man vill att alla skulle få plats under ett mer rättvist samhällsparaply. Att alla grenar inom samhället behövde mer av samarbete. Därför företrädde man en organisk utveckling av samhället. I den ingick att höja arbetarens kunskap och medvetenhet om samhället självt. Och även få tillgång till kultur och litteratur, som även kunde spegla andra klassers liv och historia. De ville inte bara få en ekonomiskt rättvisa, utan även få en mental plats.

  Nu utsätts arbetsmarknaden för en global konkurrens. Nya former av osäkerhet tillförs.
  En tämligen slumpmässig migration anstränger samhällets i växande grad. Mest märks det bland de med minsta marginalerna. Allt fler grupper ställs även emot varandra. I ökad utsträckning. En samhällsekonomi som inte längre räcker till för alla börjar äta sig in i vardagen. Otryggheten växer. Kulturer och religioner vi inte vet mycket om börjar påverka vardagslivet, i negativ riktning.

  Mot detta måste människor få reagera. Men nu möter de en Socialdemokrati som tappat bort sin egen historia. Som inte lyckats förvalta äldre tiders erfarenheter. Partianslutna har i hög grad gått vilse inom egna karriärer. Och tillhör numera själva en överklass. Den som förr väckte så många känslor.

  Socialdemokratin har övergivit sina egna rötter. Sprickorna blir extra tydliga när LO-kollektivet börjar rösta på SD. Det förklarar nog Stefan Löfvens oresonlighet mot just det partiet. Och den vulgariserade retorik han numera ägnar sig åt. Att vid varje massmedialt tillfälle hamra in sitt budskap. Att SD-folket egentligen allihop är nazister, för det visar deras rötter. Sant eller inte saknar betydelse. Hellre än att leta fel hos sig själv väljer han att utmåla halva LO-kollektivet som ansvariga för nazisternas alla utrotningsläger. Och detta enbart i taktiskt syfte. Visst är väl detta väl gränsöverskridande. Känner inte längre igen Socialdemokraterna från förr. Vet egentligen inte längre vilka de företräder.

  Gillad av 2 personer

  • SVT - och Mats Knutsson som intervjuare skriver:

   Mats Knutsson intervju med Stefan Löfven i SVT Play i går var bedrövlig. Som analytiker, med information inifrån, fungerar Knutsson relativt väl. Men som intervjuare saknade han all skärpa. Hans försiktighet var mer än påtaglig. Stefan Löfven tilläts breda ut sig i långa haranger, i sedan länge väl inarbetade ordflöden. Statsministern svarade inte på frågorna, utan seglade iväg som en ideologisk luftballong. Utan att Knutsson förde tillbaka honom till sakfrågorna. Och som alltid inom SVT, saknades alla frågor som följer i migrationens släptåg. Förstår inte som tittare vad intervjun tjänade för syfte? När som vanligt Stefan Löfven gjorde vulgära utfall mot SD, och med en papegojas envishet kom dragande med SD:s nazistiska rötter, satt Mats Knutsson tyst som en skolpojke. Som tittare begriper jag att en politisk reporter inte vill bränna broar in i det politiska etablissemanget. Upparbetade sedan många år. Att han inte vill riskera att skada denna journalistiska plattform. Men som tittare ligger det inte i mitt intresse att se Knutssons försvara dessa kontakter. När känsligheten för dessa kontakter lyser igenom rutan, minimerar han sig själv. Gör sig själv överflödig. Såg inget alls av mod, inget av inträngande frågor. Inget av uppföljning. Inga tänder som höll fast. Stefan Löfven tilläts uppträda som ett självspelande piano. Det är inte utan att man saknar den gamle räven Britt-Marie Mattsson på Göteborgs-Posten. Alltid med vassa frågor, och ett knivskarpt intellekt, och med modet att även ställa obekväma frågor. Till samma kategori räknar jag Chris Forsne, och även den bortgångne Kjell Albin Abrahamson. Jag vill inte lyfta dessa journalister till skyarna. Men deras skärpa, mod och intellektuella höjd har gått förlorad för SVT och radion. Det tänkte jag på när jag lyssnade till Mats Knutssons intervju med vår egen statsminister i går kväll.

   Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   @Vart tog respekten vägen:
   Det nutidshistoriska ämnet har helt försvunnit i dagspolitiken, därför att däri ligger den sprängkraft som S med övriga partier, utom SD, är oändligt rädda för.
   Socialdemokraterna lämnade sin tidigare väg att verka till fromma för oss svenskar som äger landet Sverige, för att istället genom Palmes med Ss åtgärd 1975 att över våra huvuden helt odemokratiskt, men tillsammans med de statstrogna journalisterna i samtliga medier, införa propositionen SOU 1975:26. Den ”propp” som jag kallar den första mångkultur propositionen. Då redan1975 påbörjades förräderiet mot oss svenskar!
   Efter detta har väldigt många följdpropositioner effektivt försatt samhället på denna väg. Nästa stora landsförräderi mot oss svenskar utgjordes av att alliansen, under Fredrik Reinfeldt, införde mångkulturbeslutet i våra grundlagar vid två olika tillfällen, också under fullständig medietystnad. Detta gjordes dels före riksdagsvalet 2010 och dels andra gången, efter detta val 2011, såsom lagen föreskriver.
   Så alla måste förstå att samtliga sju partier är skyldiga till detta fullständiga bedrägeri mot oss svenskar. Och de flesta journalister inom alla medier bidrar med svergeförstörelsen, så var väldigt kritisk till allt ni läser, hör och ser i tidningar, radio och teve. Betänk att både radion och teven är statens kanaler, just som det var i forna Östtyskland. Men i detta land visste varenda en i befolkningen att det mesta var propaganda och ljug. Medan i Sverige befolkningen är mycket godtrogen! De värsta är journalisterna i SR och SVT som utför propagandan och ljuget däri dag ut och dag in på ett mycket utstuderar och försåtligt sätt.
   Det är självklart att ni som läser här, men kanske röstat på dessa falska sjupartier, har svårt att inse att ni röstat på dessa som endast främjar främmande folks ve och väl, medan vi skattebetalare tvingas betala för vansinnigheterna.

   Gillad av 2 personer

  • annagustin2@gmail.com skriver:

   ”Den reformistiska linjen ville inte slå sönder produktionsmedlen. Bara fördela resurserna mera jämt. I ett samarbete. Som långt senare kom att få beteckningen Saltsjöbadsandan.”

   Ja, bra tänkt att klokt och förståndigt reformera istället för att vända samhället över ända. Så enkelt vi även idag skulle kunna reformera vårt samhälle. Det bästa sättet vore då att införa rättvisa i skattesystemet. Samt låta medborgarna arbeta ihop egna kapital utan att beskattas (efter x antal arbetade timmar om dagen).

   Alla partier arbetar hårt för att öka tillväxten idag, de har inga andra ideologier. De kunde lika gärna arbeta för utarmande av planetens naturresurser – för det är konsekvensen. NÄr man insett det…vem vill då ge dem sin röst?

   Gilla

   • Lasse11 skriver:

    Så du menar att man inte skall ha en tillväxt ? Då kan du Anna få förklara hur du vill nedmontera välfärdsamhället.
    Sanningen är att välfärdssamhället har varit bankrupt sedan 80-90 talet pga alldeles för låg ekonomisk tillväxt i västvärlden. Behövs minst 2-3 % tillväxt (obs per capita).
    Enda sättet att ta de fattiga ur fattigdom är också tillväxt, det är enda sättet att stoppa beolkningsökningen också. Så om du inte har lösninen hur vis skall kunna ha kvar välfärdssamhället och ta människor ur fattigdom utan ekonomisk tillväxt, så sluta proparera mot tillväxt.

    Gilla

   • annagustin2@gmail.com skriver:

    Suck…jag skrev ett ganska långt svar tidigare idag. Jag ser att det inte kom in.
    Granskaren tyckte väl att jag hade fått säga för mycket redan. Tror inte att jag orkar dra det igen.
    Jag menar att det INTE finns bara en väg att gå. Man kan ha en annan typ av tillväxt som gynnar massorna av medborgare och låter dem konkurrera ut storföretagen. Det är fullt möjligt. Då skulle vi få en annan välfärd med återvunnen TID och högkvalitativa produkter istället för skitprodukter med inbyggda livslängder som massproduktionen står för idag, där politikerna stjäl våra liv ifrån oss eftersom de beskattar all lönearbetad tid. Vi är djupt bestulna idag.
    Vi finner oss och vi går ändå till valurnorna – som att gå till sitt eget fängelse.

    Jag blev avvisad en gång tidigare här för något år sedan, då slutade jag kommentera. När jag nu började och mina inlägg gick igenom så fortsatte jag. Men det är ju egentligen ganska meningslöst, vi bara babblar..vi gör ingenting.

    Gilla

  • Hans Högqvist skriver:

   Folkskolan infördes 1842 och därmed lärde sig alla, med få undantag, att läsa, räkna och grundläggande kunskaper om geografi, historia, samhällsskick och givetvis kristendom (fortfarande på -50 talet lärde vi oss psalmer utantill redan i första klass vilket var en utmärkt träning i att memorera). Enligt min mening är folkskolan grunden i utvecklingen i Sverige till en stor industrination.
   I övrigt håller jag med dig.

   Gillad av 2 personer

   • Kissedogg skriver:

    Kissedogg var länge ett öknamn på en läroverkspojke i gammal Stockholmsslang.
    Det användes av folkskolebarn och arbetarungdom för de som fortsatte in på läroverket. Om detta berättade mina föräldrar, båda uppväxta i Stockholm på 20- och 30-talet.

    De som fortsätte sin utbildning högre upp kom ofta från bättre bemedlade familjer. Uppdelning efter studiebegåvning var alls inte någon självklarhet. Detta visste arbetarbarnen om.

    När en Kissedogg gick på läroverket bar de en speciell mössa. Så man såg på långt håll om de fortsatte mot en högre utbildning. Mössan blev på så sätt till en tydlig klassmarkör.

    Vägen för vänner från småskolan kunde lätt skilja sig åt. En lättare fiendskap tog lätt över. Särskilt när de intelligentaste i klassen fick se sig omkörda av ett antal medelmåttor.

    Gilla

 13. Efter dans med stor madam, Med huvud försvunnet i jättebarm, på mjuk gyllene bädd han sig befann, stor mun med tunga så Grand, vill pussa danske mand, vad nu? I snö, ej gyllene land, varm mule av jak han fann skriver:

  Jag skäms inte tvärtom. Däremot så är det plågsamt att se alla som sitter fast i lögnerna, de är så djupa. Även folk som vi här vadar i dy, men dy är det, vi vadar i dy och träck men det första steget är att inse att denna socialistiska pk-dy är just det. Inte är det kul att vakna upp varje dag i denna dy men väl identifierad så kan man försöka ta sig upp och finna andra som också blickar runt sig med avsmak.

  Jag skäms inte, istället så börjar jag sätta ord på vad jag alltid vetat, att vår kultur i väst är bäst, ingen kommer i närheten, men handen på hjärtat, hur mycket tid har ni här lagt på att studera och verkligen tänka över våra egna myter, var kommer vi ifrån, vem är vi, och vart är vi på väg? Vi är uppvuxna under vidrig dy-socialism i dess kanske värsta lismande form, socialdemokrati, och fick ej ens våra egna myter till livs, istället så fick vi betongen i Rosengård. Idag blev jag mycket glad, min son berättade en lång historia om Yggdrasil, Tor och Oden och Midgårdsormen, det hade de lärt sig i skolan, inte så på min tid på 70-talet. De bästa jag vet just nu som ger en introduktion till våra myter är Jordan Peterson, Victor David Hanson och aromer Scruton det finns ingen vad jag vet som gör samma sak med asatron.

  Jag skäms inte utan min eventuella återhållsamhet beror av mitt ansvar mot min familj, min fru är enig med mig men reser på eget vis, lite långsammare, det får man ha förståelse för. Jag har börjat inse att vår kultur är exceptionell för att det är den enda som låter människor använda det som skiljer sig från djuren fullt ut, världen är fantastisk och den västerländska kulturer är den enda som fullt ut låter folk själva växelverka med världen på det sätt som passar dem, som fria individer. Inga andra kulturer har funnit detta, utan har i högre eller lägre grad reducerat oss till instrument för simpla dekret. Jag kan ta fel, men så ter det sig för mig. Därför så är det mycket som står på spel, för etablissemanget är reducerande totalitarister av värsta sort, vi skall inte använda våra enorma hjärnor i frihet utan buga för maktens dekret, det är antiväst och måste bekämpas.

  Gillad av 10 personer

 14. Särimner skriver:

  Jag kan rekommendera boken ”Identitär” för ett mera ungdomligt perspektiv med mer energi. De vet vad som är fel, men har inte heller djup nog att veta vad som är rätt, där behöver de hjälp.

  Gillad av 3 personer

 15. Huvud i jättebarm skriver:

  Som sagt så läser jag boken Identitär, en viktig poäng som förs fram i den, som jag också brukar framhålla, det är hur skadligt det är med alla dessa som LÅTSAS att de inte är pk. På DGS får jag ofta kritik men jag anser att dessa låtsas-dissidenter är bland de mest skadliga idag. Etablissemanget känner vi, politiker i 7-klövern, journalister och forskare och aktivister, de vill alla ha de så här, de är lätt identifierbara som fiender. Men hur är det med Arpi, eller Teodorescu, eller Gür, eller alla andra som framstår som kritiker av pk och åsiktskorridor, vilken är deras roll? Jag anser att deras roll just nu är enormt skadlig, för att de är pk, de utmanar inte de egentliga grundpelarna för pk, utan pekar på något litet symptom, men många läser vad de skriver och tar det som väsentlig kritik när det om man löser noga, egentligen är det starkaste försvaret för alla pk-myterna, för att alla är lika, för massinvandring och för det mjuka vänsterperspektivet och att väst inte är exceptionellt. Jag anser att dessa förklädda pk-ister är som proppar i ketchupflaskan, de försöker äta kakan och ha den kvar, sådana som röstar L och C och M och S.

  Gillad av 2 personer

  • Richard skriver:

   Du kan ha rätt. Men samtidigt har pk-eriet skapats genom foot in the door. Små steg. Ett i taget. Att dessa pk-människor (antagligen) petar folk gradvis i en mindre dålig riktning har sina fördelar.

   De är som sagt sannolikt pk:are men de kan vara nyttiga idioter för vår sak. Någon enstaka kanske faktiskt inte är pk ens, utan snarare smart taktiker. Kanske.

   Gillad av 2 personer

   • Särimner skriver:

    Jag tror din bild är felaktig, de är inte foten i dörren, utan tvärtom. De är just de som håller i handtaget så verkliga dissidenter inte släpps in, som Patrik, Jan Tullberg, KOA, Sandelin, Ingrid C, Sjunneson för att nämna några. Boström, Malcolm, K och Cwejman och alla de andra, de viker inte en millimeter, alla håller pk-gränsen, alla vet exakt vilka som är godkända och vilka som inte är det.

    Jag tror också jag genomskådat taktiken med Douglas Murray och JP, varför släpps de fram, ju för att ge sig själv ett alibi, men man vet att ingen har hört talas om dem så för de indoktrinerade så blir framställningen helt förvirrad, sen tystnad igen. Sen kan man säga, vilken åsiktskorridor, vi talar visst om invandring, i ett förljuget uselt reportage mot 10,000 pk-reportage.

    Gillad av 3 personer

   • Richard skriver:

    SÄRIMNER, nu är det så, ja. Men jag syftade på hur åsiktskorridoren en gång byggdes. Vänsterns långa marsch genom institutionerna. Den gradvisa indoktrineringen.

    Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Men snälla., är det inte socialdemokratin som totalt svikit sina egna ideal? Är det inte vänstern som begått harakiri? Vad är det som du kallar vänster? Själv kan jag inte se någon real vänster i Sverige, bara förvirrade människor som inte förstår vad som pågår och ägnar sig åt moralisering samtidigt som de ekonomiska krafterna spelar sitt globala spel.

   Gilla

  • Särimner skriver:

   Ett exempel på en som leker kritiker, Sofia Löwenmark in Expressen:

   ”Att salafismen växer sig starkare i Sverige är skäl för oro. Även om bara en liten gren är direkt våldsbejakande står många av budskapen i direkt konflikt med samhällets ideal om jämställdhet och jämlikhet. De, mestadels kvinnor, som har försökt fästa uppmärksamheten på moralpolisernas existens och agerande har i sin tur ofta avfärdats som islamofoba eller fördomsfulla. Men kvinnors rättigheter får aldrig tryckas undan efter önskemål av konservativa, religiösa krafter. Det vore på sin plats med en feministisk inrikespolitik innan vi åtar oss att fixa omvärlden.”

   Vad är det för dravel? Finns salafister i Sverige så sprider sig salafism, finns muslimer i Sverige så sprider sig islam. Det finns en position nu, en stor sådan, där ledarskribent sitter och pekar på konsekvenser av massinvandringen: Gör något åt gängen nu!, stoppa könssympningen! Stoppa salafismen! Inga kvinnor längst bak! Släng inte flickor från balkonger! Fuska inte med assistansersättningen! Betala inte bidrag till de som inte har rätt till det! Drunkna inte i Medelhavet! Fixa skolorna! Fler poliser! Kasta inte sten på brandmän! Bränn inte bilar! Allesammans låtsas att något av allt detta kommer att hända, att de inte vill ha det så här och att man kan äta kakan och ha den kvar, att inte allt detta är exakt vad man velat och exakt vad man kunde förutsätta skulle hända, och kommer att fortsätta att hända. Dessa som Löfvenmark är idag mycket skadliga, för de får svenska folket att sitta och nicka och inbilla sig att det finns officiella krafter som kämpar mot salafism och allt det andra, men värre än det, att det överhuvudtaget är möjligt. Är de här så får vi hela paketet, Löwenmark är inte villig att använda våld för att försvara sin utopiska drömposition med samexistens men det är salafisterna och de andra med förutsägbart resultat. Löfvenmark säger i princip: Sluta vara salafist. Salafisterna säger: Nej. Fast inte ens de behöver de säga, de har de officiella Sverige med sig, de kan bara ignorera vad som sägs och skrivs. För det är en sak att vara journalist på sin kammare och orera över att saker och ting skall stoppas, en helt annan att vara den person som skall åka ut till rektorn på den salafistiska skolan, ”där En liten gren är våldsbejakande” och se till att ”flickorna inte sitter längst bak” och sedan följa upp att så sker.

   Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    Mycket bra resonerat och beskrivet! När känslodelen är rimligt ransonerad, rak och funktionell, så gör innehållet mer intryck. Enkel logik säger att om känslouttrycken i en text dominerar eller uppfattas som överslag, så blockeras de läsare som (ännu) inte kan motivera och tillåta motsvarande känslonivå inom sig själva.

    Gilla

 16. Axel skriver:

  Rosornas krig som pågår i Göteborg är synnerligen positivt. Förutsatt att även PK median skriver om sönderfallet. Samma sak skedde i Ny Demokrati efter att Bert Karlsson och Ian Wachmeister lämnade politiken. Troligtvis blir det delning av Sossepartiet. Muslimsossar, med allas lika värde och LO sossar, dvs riktiga gråsossar. Tyvärr tror jag muslimsossarna blir störst.

  Gillad av 1 person

 17. lennart waara skriver:

  En mycket väsentlig artikel. Jag har gått igenom statsbudgeten och försökt beräkna kostnaderna. Under de flesta poster blir det antaganden om kostnadsandelen för migranterna. Än mer schablonmässigt får man arbeta med att försöka beräkna kostnaderna i de 290 kommunerna. Min beräkning landar i spannet 150 – 225 miljarder per år. Det är en grov skattning men jag känner mig säker på att sanningen ligger det intervallet. Dina beräkningar landar i samma ”härad”! Några som vet exakt hur stora kostnadsposterna är under de olika anslagen är räknenissarna på Finansen, om de fick göra kalkylerna och publicera dem. Det kommer tyvärr inte att ske! Problemet är arbetet med de kommunala kostnaderna som måste ske kommun för kommun eftersom mottagandet är så olika och med subtraktion för den del som kommunerna erhåller i statsbidrag. Sammanfattningsvis, du har gjort ett viktigt och mycket seriöst försök att komma fram till de samlade kostnaderna. Kostnaderna för tredje man är ju som alltid ej medkalkylerade! För kommunerna kommer de närmaste fem – tio åren att innebära stora påfrestningar. Mina kalkyler visar på skattehöjningar i storleksordningen 5 kr/skattekrona. I några kommuner – Sundsvall som ex – har detta redan inträffat. Fler är på gång, sannolikt Örebro m fl.

  Gillad av 3 personer

 18. Vaknauppnu skriver:

  i vår kommun går de vita barnen med målade hjärtan på kinderna medan barnen från somalia bär röda kläder. Undrar om det skall symbolisera samma sak eller kanske är det en sympati med sossar eller kommunister Fan vet?

  Gilla

 19. Bort i tok -paradiset skriver:

  I gårdagens tidning stod det om en familj i Linköping som äskade bidrag till semesterresa och uppehälle bort från den deprimerande svenska vintern. De fick avslag Jag undrar varför inte en enkel biljett! UT MED SKITEN…

  Gillad av 2 personer

 20. Göran Ulfenberg skriver:

  ”Vi bygger landet”.Jaså ,verkligen!?Har vi redan glömt den socialnazistiska förintelsen av vårt lands byggnadsarv,först i Stockholms innerstad, sedan runt om i vårt lands städer.
  Har vi redan glömt den socialnazistiska folkfördrivnings- och avfolkningspolitik,kallad flyttlasspolitik,vilken Erlander satte igång i maskopi med Hedlund i början av 50-talet!?Hedlund medverkade alltså aktivt med detta attentat mot landsbygdens och glesbygdens folk,oklart varför.
  Har vi sopat under mattan den groteska socialnazistiska höghus,-betong-,getto-och kasernbrutalism,som kännetecknar vårt lands förorter och småstäder?
  Inte i hela Ruhrområdet har jag sett en sådan förfärlig bostadsarkitektur,men så hade ju Adenauer som målsättning att återupprätta den tyska människan efter Hitler katastrofen,till skillnad från Erlander och hans underhuggare,vilka gick rakt motsatt väg.
  Skolan ska vi bara inte tala om,en
  socialfascistisk indoktrineringsanstalt,inte förmedlare av fasta kunskaper,vilka erfordras i ett avancerat industrisamhälle.Snart har kineserna ätit upp oss svenskar,men araberna finns kvar.
  Den svenska socialdemokratismen är ett massmännisko- och råttfångparti av mellankrigskaraktär,som kommer att leda oss i fördärvet,sekunderade av borgarpacket.Jag blev åsyna vittne till vad dessa borgarpsykopater ställde till med i Göteborg efter 1966.
  Nu sitter vi där med dessa klan- och maffiastyrda getton;kållarna och kållorna har aldrig engagerat sig för sin stad.
  När vi svenskar äntligen reagerar mot detta vanvett,kastar sig hela maktetablissemanget över oss,men vi kommer att segra.Risken är,att det blir en Pyrrhusseger
  Tyskland drabbades av en massinvandring i mitten av 1940-talet till följd av Hitlers vanvettspolitik,men Tyskland kunde återupprättas,om än förminskat;kan vårt land,vårt folk,vår nation,vårt rike bibehållas?
  PS.I Östersund har man tydligen låtit bygga ett 14-våningars(!) punkthus för bostadsändamål.Kan de styrandes människoförakt vara tydligare!?Detta i ett av Europas mest glesbefolkade länder!
  Inte i hela Ruhrområdet har jag sett denna socialbolsjevistiska vansinnesarkitektur.Då hade man ändå ett enormt nybyggnadsbehov efter kriget.
  Efter kriget kom vårt eget förintelse -krig mot vårt eget land;vi får alla dyrt betala för detta,liksom tyskarna fick dyrt betala för att de släppte fram Hitler och hans band,även de,som var hans motståndare.

  Gillad av 4 personer

  • A skriver:

   Det är detta jag menar med ”socialismen bygger hus”, men det är lika med allt de kommit åt. Det blir totalkvaddat. Men vad annars? Man kan inte förvänta sig att människans dåliga sidor skall skapa nåt av värde, det är omöjligt. Be Lucifer att skapa konst, så får du nåt i stil med: Jesus i piss, eller nåt. Det är mitt framför våra ögon hela tiden..

   Mvh A

   Gillad av 3 personer

  • Lars skriver:

   Betong ghetton finns även i USA, i Paris, i flertalet städer. Det var la Corbusiers funktionalistiska tankar som förvanskades. Det var en oerhörd brist på bostäder, men man kunde ha tänkt till innan. Och någon socialnazism var det inte fråga om, så om du vill använda den typen av retorik så är det bara propagandafraser och man får anta att du är nyliberal högerman med brist på markkänning.

   Gilla

   • Göran Ulfenberg skriver:

    Detta var inte alls brist på bostäder,som medförde denna enastående arkitektoniska brutalisering av vårt land,det var en pervers människosyn ,som låg bakom.
    Adenauer lät bygga egnahem och låghus för att ge den tyska människan en förankring och inte falla på nytt för falska bolsjevistiska profeter.Slutligen kunde sosseristerna etablera sig som storfräsare inom fastighets-tomtjobbar-bostads- och byggsektorn,därav ”bostadsbrist” och höga hyror.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Kryp tillbaka under stenen Göran, eller läs om 60-talets bostadsbrist och miljonprogrammet. Jag brukar själv vara ytterst kritisk mot de miljöerna där jag själv vuxit upp, all denna sten och betong, dessa stora koncentrationer av bostäder.

    Det ligger knappast någon djup design bakom, endast optimering av byggnationsprocessen, konstruktionen av huskroppar, befolkningsunderlag för kommunikationer. Nog borde man ha tänkt till innan!

    Felet du gör är att koppla det till socialdemokratin, att arkitekturen skulle ha med ideologi att göra. Men kortsiktigheten då är uppenbar liksom ignorerandet av de kvaliteter den gamla stenstaden eller småskalig bebyggelse hade. Vi kan t.ex. gå tillbaka till egnahemsrörelsen på 20-talet för att se andra ideal för bebyggelsen.

    Gilla

 21. linda skriver:

  På ett sätt var det enklare förr som du skriver att de som kände sig missgynnade av det rådande politiska klimatet kunde starta föreningar och studieförbund och egna tidningar för att nå ut med sina åsikter och sin ideologi. Det fanns friheter att göra så då.

  Idag är det ett helt annat klimat som gäller. Staten har lagt beslag på sk. sändningsrättigheter via tv nätet. För enkelhetens skull kan vi säga att staten har bestämt att det bara får finnas 100 stycken sändningsrättigheter. Svt har första tjing på dessa sändningsrättigheter och de 30-40 % som blir ”över” ska då andra media bolag köpa av staten för att få sända ut sina program via tv nätet. Staten vill inte öka sändningsrättigheterna till 500 stycken utan det ska vara konkurrens bland de andra media bolagen vilket leder till att priset trissas upp och staten kan tjäna mer pengar samt reglera vem som får köpa dem. Konsumenterna fick köpa olika ”tv paket” som privata mediabolag plockade ihop efter deras tycke och smak. I åratal hade staten total koll på detta tills….

  Nya medier dyker upp online på nätet och börja sända egen producerad tv/program och privata media kanaler sänder sina utbud online och skiter i statliga sändningsrättigheter. Folks media konsumtion och media intresse visar sig vara en helt annan än den staten erbjudit under så lång tid. Folk konsumerar tv utbud via nätet efter eget tycke och smak som Amazon tv, Netflix, webb radio, youtube. Nu börjar staten bli stressad. På riktigt stressad. Hur ska man få kontroll och trissa upp priser via sändningsrättigheter om ingen vill ha dem?

  Det kommer en utredning så klart: SOU utredningen ””Ett oberoende public service för alla – nya möjligheter och ökat ansvar ” Slutbetänkande av Parlamentariska public service-kommittén -SOU 2018:50.

  I denna utredningen diskuteras hur staten ska anpassa sig efter det nya media landskapet genom olika steg. Ett av stegen ger mig rysningar rätt in i själen:

  ””Kommittén konstaterar att dagens reglering i vissa delar inte är ändamålsenlig och att bolagens nu gällande uppdrag blir alltmer otillräckligt eftersom en växande del av verksamheten bedrivs på plattformar som inte får regleras i grundlag och vars innehåll därmed inte heller får granskas av granskningsnämnden för radio och tv. Regeringen har aviserat att frågan ska utredas i en grundlagsutredning””

  ”” Verksamheten på internet ska regleras genom ett särskilt regeringsbeslut som kompletterar sändningstillstånden. Förslagen om reglering från och med 2023 förutsätter att nödvändiga ändringar i yttrandefrihetsgrundlagen har trätt i kraft vid denna tid. På lång sikt, dvs. från och med den tillståndsperiod som följer efter den som inleds 2020, beskriver kommittén olika alternativ för en mer sammanhållen och ändamålsenlig reglering””

  Möjligheten för andra slags medier ska hela tiden begränsas och kontrolleras och regleras. Sverige är så tvetydig. Första ska sverige vara ett mångkulturellt land och vara öppna mot världen men samtidigt så ska befolkningen inte använda internationella/mångkulturella plattformar för att producera eget utbud.

  https://www.regeringen.se/49dde7/contentassets/faf1e6260e554e3fa84d300462759c31/ett-oberoende-public-service-for-alla–nya-mojligheter-och-okat-ansvar-sou-201850.pdf

  Gillad av 4 personer

 22. Lars skriver:

  Du har fel Patrik! Varför det då? Därför att framtiden tillhör inte de nyliberala ”konservativa”. Den utvecklingen går internationellt mot sitt slut, i USA och i Europa. Inkomstklyftorna som ger överdrivet sparande hos överklass och övre medelklass och för lågt hos övriga ger för låg efterfrågan och globaliseringen spär på med sparande överskott i Kina, Japan, oljeländer, Tyskland, Sverige som strömmar till främst USA och tidigare södra Europa och leder till skuldsättning för medelklassen parat med billiga konsumtionsvaror.

  Det jäser i Europa och Sverige är en plutt på randen av kontinenten. Brexit, EU motstånd i Italien, Öst Europas motstånd mot nyliberalismen (det Patrik kallar ”konservativa”) kommer att öka. Gula västarna är exempel. Spanien har sitt problem med Katalonien,

  De nyliberala i Sverige dvs hela borgerligheten och vänstern till hälften, globalisering och multikultur kommer inte att ersättas med ”konservatism” bl.a. för att det inte går att rulla utvecklingen tillbaka till ett etniskt homogent Sverige. De ”konservativa” i Sverige dvs DN, SvD, M, C, KD har inget recept att erbjuda och inte heller SD (som inbillar sig att det ska bilda ett ”konservativt” block).

  SD sjunger på sista versen. Partiledningen är gammal och trött. Man saknar ekonomisk kompetens. Första numret i EU valet är en lastbilschaufför. Partiorganisationen i landet ett skämt. Kommunföreträdare av skiftande bakgrund, men i flertalet kommuner en ostyrig grupp tämligen okunniga personer.

  Hur klarade man valet? Man låg bra till ända tills Åkesson började svamla om samarbete med moderaterna. Vad har medelklass och arbetarklass gemensamt med moderaterna? Med Östermalm? Med Patrik Engellau och nya Välfärden? Inte mycket.

  Gilla

  • A skriver:

   Vad kommer efter regn Lars? Är det lite vad som helst? Kanske svavelsyra? Eller är det möjligen sol. Fråga dig varför det ÄR sol Lars, så kanske du får en liten antydan om hur denna värld fungerar, och varför den inte är linjär. Dessutom får jag en känsla av att du hatar den här världen Lars?? Kan det möjligen stämma?

   Mvh A

   Gilla

  • Lasse11 skriver:

   Lars – Nyliberala är inte konservativa, de är liberala. Liberalismen är på väg ut. Leder bara till den starkastes rätt – Storföretag och rika tjänar på nyliberala ekonomin. Något land med konservativ ledning har inte funnits sedan 60 talet. Finns heller inget konservativt parti I Sverige idag.

   Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Riktigt, det är vad jag försöker säga, något modernt ”konservativt” parti finns inte då blir epitetet ”konservativ” fullständigt innehållslöst. Vi kan väl inte gå tillbaka till Arvid Lindmans Högerparti (som motsatte sig bl.a. kvinnlig rösträtt och rösträtt för män, för att finna vad som är konservativt idag? De partier som idag kallar sig ”konservativa” som det engelska konservativa partiet eller tokhögern i USA eller dess republikaner är ekonomiskt, politiskt nyliberaler och inget annat.

    Och att som Fredrik kalla alt för socialism kan ju endast leda tillgapskratt eller en stilla undran över vilka skruvar han har lösa.

    Gilla

 23. Göran Holmström skriver:

  Som ung så trodde jag på socialism och socialdemokraterna.
  Men inser att deras väg är att sko sig på andra med förevändningen att spela goda.
  Bara det faktumet att deras första tidning hette Lucifer/ Ljusbringaren, enligt egna ord så en Djäfulskt kraft att lita på, präster kallades svartrockar. det säger ju egentligen allt.

  Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Så vad tror du nu på? Vad anser du är socialdemokrati idag och då? Vad är moderater mfl i Alliansen och deras kör i Bonniers media? Ekonomiskt är de nyliberaler (googla på begreppet). De som kallar sig konservativa är vanligen nyliberaler världen över.

   Utan lite insikt i ekonomi så kan du basera ditt tänkande på ditt eget partikulära liv, men det ger ingen förståelse. Det enda som händer är att du etiketterar andras åsikter enligt din egen schablon och de konflikter i aktuell svensk politik du ser.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Jag vill tro på att vi är vänliga tänkande varelser, som månar om våra närmaste.
    Jag önskar, att våra styrande är ärliga och vill oss väl. Men misstänker att dom älskar lukten av pengar mer. Vi människor är som jag ser det motsats varelser som inte är så värst logiska tyvärr.
    Mvh Göran.

    Gilla

  • G.Persson skriver:

   Göran, du skrev för någon timme sedan om slöseriet med våra skattemedel.
   Självklart måste våra myndigheter hårdbantas. Med mig vid makten ryker en tredjedel av alla myndigheter direkt.
   Året efter ryker en tredjedel igen av de kvarvarande. Och nästföljande år ryker…
   Erik Almkvist, f.d. ekonomiskpolitisk talesman för Sd, sa 2016 att Ungern hade sänkt inkomstskatten till 15 %. Målsättningen var att stegvis sänka inkomstskatten till under 10 %.
   Är det någon som vet hur den ungerska regeringen har lyckats med det?

   Gillad av 2 personer

 24. Sixten Johansson skriver:

  Vi vinner inget på att som pk-isterna reagera på idépaket eller personpaket likt Pavlovs hundar på blotta namnet. Alla paket behöver öppnas och innehållet sorteras och bedömas med vår samlade kunskap, annars fylls alla samtalsfora av ett evigt gnölande och gormande navelskåderi.

  Marxismen, kommunismen, socialismen, socialdemokratin och vänstern är fem olika uppsättningar av paket, vars innehåll har hanterats av olika personer i olika länder under olika epoker och anpassat sig olika väl eller illa till allt annat som råkat tillstöta i tiden. I dag kan vi lättare urskilja vilka idéer, medel, lösningar och mål som visat sig vara giftiga, verklighetsfrämmande och destruktiva. Mycket bra! Men allt galet i historien och nuet kan inte härledas tillbaka till något ursprungligt idépaket, utan beror även på psykosociala mekanismer, på personligheter och på andra påverkande ismer, krafter och händelseutvecklingar.

  Dagens situation har många paralleller med historiska konflikter och heta debatter om anarkism eller behovet av en revolution mot härskarklassen. Men var finns omstörtarna i dag? Får vi skåda konservativa revolutionärer? Före detta moderata klasskampare? Ett alternativ är mobilisering och organisering enligt arbetarrörelsens recept. Då måste vi också utgå från det politiska (s-lib)språk som SD och folket talar och förstår. Och vi måste noga ta reda på varför både vänster- och höger-slibbpartierna stelnade och ruttnade inifrån, svek folket och tabuerade verklighetskontakten.

  Gillad av 4 personer

  • Lars skriver:

   Det hade varit skojigt om Fredrik läste och förstod vad du skrev. Nu ser jag att han gillat, men det måste avse ”läst, men ej förstått”. Tänk om han skulle kunna sluta med sina ideologismer, så mycket skulle vara vunnit för dialogen på dessa sidor och troligen skulle det dra hit andra mer konkreta och saktmodiga själar.

   Gilla

 25. Lena skriver:

  För några år sedan sa en docent i statsvetenskap på en föreläsning att han märkte att folk började våga uttrycka mer konservativa åsikter. Jag tänkte att det innebär ju att vi har levt en i en tid där folk inte vågat uttryckt sin åsikt. Det är ju att leva i motsatsen till demokrati.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.