Ge oss vårt EGO tillbaka

Jan-Olof Sandgren

Den nu Sverigeaktuelle Douglas Murray och flera andra har uppmärksammat det märkliga faktum att europeiska regeringar sedan ett par decennier, fattat beslut som går rakt emot den egna kulturens säkerhet och intressen. Och det gäller inte bara migrationspolitiken.

Ännu märkligare är att detta kunnat genomföras inom det demokratiska systemet, av våra folkvalda politiker. Ett exempel är Sveriges nya regering, som trots allvarliga och väldokumenterade integrationsproblem vill öka anhöriginvandringen.

Västerlandet beskrivs ofta som den mest ego-fixerade platsen på jorden, vilket kan verka lite orättvist. Ofta är det faktiskt tvärtom. Utomeuropeiska kulturer jag kommit i kontakt med (och som jag uppskattar mycket) tycker snarare att genuint egenintresse är en självklarhet, och motsatsen upplevs som konstigt. Att framhäva sin egen kultur (även om det sker på bekostnad av andras) verkar inte vara problematiskt någonstans, utom i västvärlden.

Begreppet ”ego” har vi hämtat från Sigmund Freuds och C G Jungs psykologi, men också från de fragment av indisk filosofi som sipprade in i västerländsk populärkultur under 60-70-talet. I bägge fallen tror jag vår tolkning av begreppet bygger på ett ödesdigert missförstånd. Eftersom jag haft förmånen att studera några månader i ett indiskt kloster, ska jag försöka utreda varför.

Idag är Indien ganska västerländskt och en IT-nation på frammarsch. Men enligt gammal vedisk tradition anses den materiella världen (den som västerlandet utvecklat till perfektion) vara en illusion, kallad Maya. Den ”sanna” verkligheten representeras av ett andligt tillstånd kallat Samadhi, och som bara ett litet antal heliga män (och ett ännu mindre antal kvinnor), lyckats uppnå. De flesta av oss måste hålla till godo med ”illusionen”, där vi gör så gott vi kan. För att klara denna ofullkomliga tillvaro behöver vi ett starkt ego, som skyddar oss från att bli uppätna av lejon eller hunsade av våra medmänniskor.

Det är visserligen möjligt att lämna den falska världen och inträda i Samadhi. Men då måste man först ge upp de bindningar och ambitioner som fjättrar oss vid Maya. Slutligen måste man även ge upp sitt ego – det vill säga det som vi i vardagslag uppfattar som vår personliga identitet, och för att lyckas med det krävs år av meditation och andliga övningar, under sakkunnig ledning.

Traditionellt finns två vägar att gå. Antingen kan man i unga år låta sig adopteras av en guru (lärare) och förberedas för ett liv som munk. Eller kan man börja sin bana längs den breda vägen och leva som ”householder”, det vill säga gifta sig, arbeta, göra karriär och ta hand om sin familj. När man fullgjort sin plikt mot familj och samhälle och barnen är lyckosamt bortgifta, kan man lämna allt bakom sig och ägna resten av sitt liv åt att vandra omkring som en ”helig man”. Som kringvandrande helig man är man visserligen utfattig, men åtnjuter å andra sidan stor respekt och blir nödtorftigt försörjd med allmosor, samt skyddad mot överhängande fara. Kanske hinner man också få en glimt av Samadhi, innan det är dags att lämna jordelivet.

När denna 5000 år gamla tradition mötte den hippa 60-talskulturen inträffade en dramatisk kulturkrock, som västvärlden kanske ännu inte hämtat sig ifrån.

Redan före 60-talet hade det funnits en handfull indiska gurus i västerlandet, som utan att göra särskilt mycket väsen av sig missionerade för en begränsad krets lärjungar. En av dem, Maharishi Yogi (skapare av TM-meditation) kläckte i början av 60-talet en lysande idé; att anlita en reklambyrå för att värva lärjungar bland rockstjärnor och celebriteter. Konceptet blev en succé. Snart hade TM blivit en blomstrande moderörelse bland artister, hollywoodstjärnor och näringslivstoppar. Beatles blev dess främsta reklampelare, och även om relationen mellan John Lennon och Maharishi snart bröts under dramatiska former, hade slussarna öppnats.

Ett pilgrimståg av överklassbarn från sekulära familjer sökte sig till den lilla bergsbyn Rishikesh i norra Indien, för att finna meningen med livet. Denna idylliska plats på Himalayas sluttningar växte explosionsartat, och såg ut att bli den punkt där öst och väst äntligen skulle mötas.

Men öst och väst har aldrig haft lätt att mötas i praktiken. Många av de här ungdomarna var inte helt införstådda med att lämna den illusoriska världen. I Maya fanns ju allt de ville ha; pengar, droger, rockmusik, bio, sex, framgång… men samtidigt ville de förstås ha visdom. Det var ju därför de hade kommit till Indien. En stor mängd gurus (av varierande kvalitét) tog sig an den svåra uppgiften att leda dessa förväntansfulla västerlänningar mot andlig medvetenhet. Några flyttade senare till väst och blev bestsellerförfattare.

Som helhet tror jag processen var berikande för båda. Men denna ”light-version” av indisk filosofi, som hyllades av tidens trendsättare och ”influencers”, tror jag bidrog till att ”egot” fick oförtjänt dåligt rykte. Egot fick ersätta den kristna ”synden” som skamobjekt, och uppfattades som något ont som till varje pris måste fördrivas. Inte bara hos heliga män (om nu såna finns), utan även bland vanliga människor som lever vanliga liv – i en värld där man ständigt riskerar att ätas upp av lejonen.

Så här 40 år i backspegeln, kanske det är dags för oss västerlänningar att se sanningen i vitögat, även om det känns bittert. Vi kom aldrig till Samadhi. Trots allt är vi ett folk av ”householders”, och har aldrig varit något annat.

45 reaktioner på ”Ge oss vårt EGO tillbaka

 1. Fredrik Östman skriver:

  Vi skall kanske uppmärksamma att detta defaitistiska indiska förhållningssätt förefaller vara det som ligger bakom att den indiska civilisationen aldrig blommade, aldrig blev en konkurrent till den österländska/kinesiska och den västerländska. Allt tyder på att lantbruk uppstod i Indien (i Indusdalen) väl så tidigt som i Kina eller Bördiga halvmånen. Men mytologien slog fel. Vi måste vårda vår mytologi, vår mening med livet. Vi har investerat tio tusen år i den.

  Gillad av 8 personer

 2. Elisabeth skriver:

  Meditation är för att stilla sitt sinne. Jag förstår på din text att du inte har mediterat. Ett lugnt sinne minskar kroppens inre stress och därmed stärks ditt immunförsvar samt ditt sätt att hantera dina tankar, det minskar också ditt behov av att ha rätt då du lättare tar till dig av andras infallsvinklar i diskussioner.

  Att egot skulle försvinna när man mediterar har jag inte märkt. Istället ökar meditation din hjärnas aktiviteter positivt. Ungefär som du för kroppen tränar Sitt ups.

  Vilket forskning hänvisar du till som stödjer dina tankar, det är jag intresserad av. För mig är din artikel av tyckande, snarare än en faktabaserad artikel. Det finns en uppsjö av forskning av vilka effekter som kommer i.o.m att du mediterar och som jag föreslår dig att studera på Google Scholar.

  Gillad av 2 personer

  • Dadlar av guld skriver:

   Sandström är ju yogalärare, så han kan steg ett, att korsa benen och sitta rak i ryggen med blicken lite sänkt och fokuserad på en punkt men ändå inte, annars, ett rapp över ryggen. Han har nog mediterat en hel del.

   Gilla

  • Elisabeth skriver:

   Elisabeth, trevligt att läsa ditt inlägg men vi är visst två med samma signatur på DGS. Ska jag eller du lägga till något särskiljande ?

   Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Elisabeth — Måste ta Sandgren i försvar. Han diskuterar inte meditation i sig utan snarare hinduismens mytologiska världsbild, där vår vanliga verklighet betraktas som en illusion — som dock de flesta av oss måste leva med. Detta synsätt blir dock kontraproduktivt, då det innebär en nedvärdering av vår fysiska verklighet, och att den attityden spreds med hippierörelsen var inte bra.

   Meditation kan vara baserad på helt andra saker, då tänker jag ex-vis på buddismen där det kan handla om ungefär det du beskriver. Ja, och här i Väst har det utvecklats meditation som friskvård utan någon koppling till religiösa föreställningar, vilket jag ser som positivt.

   Gillad av 2 personer

 3. Östrahult skriver:

  Jo det kan ju vara av visst intresse att fundera på hur den vänsterrörelse uppstått som så starkt fått ett förödande grepp om vårt samhälle. Just den här romanistiska delen har säkert haft stor betydelse som magnet för att locka till sig supporters. Men i vänsterrörelsen ingår och har ingått andra krafter också. Stalin, Honecker, Ceausescu, Palme, Reinfeldt m fl har inte blivit dominanta ledare pga indisk filosofi utan just för att de är/var dominanta egotrippade typer.

  Gillad av 6 personer

 4. Tina skriver:

  Det finns viss skillnad på folk och folk. Om man nu ska prata om lejon som dramatiskt minskar även i Afrika idag.
  Det europeiska lejonet fanns tidigare i ett bälte som sträckte sig från Spanien hela vägen över alla medelhavsländer, över Turkiet, Iran till Indien och Sydostasien. Det har för länge sen utrotats överallt, utom en spillra om ett hundratal som lever kvar i Gujarat i Indien. Där befolkningen också har getter och kor. Det är en intressant djupt filosofisk fråga, varför vissa folkslag utrotar och skriker ”skjut ihjäl” när de ser något som hotar deras eventuella höns och får. Andra inte.

  Efter år i Indien förstår man att även vanlig fattig landsbygdsbefolkning, faktiskt är hinduer i själ och hjärta, i meningen att leva efter filosofin att alla arter har rätt att söka sin lycka, bilda familj och skaffa mat. Till exempel lämnar man alltid rester på sin tallrik, då de resterna är den enda mat gathundarna får. De väntar vid bakdörrarna om kvällarna på sin lilla skärv.

  Gillad av 1 person

 5. Göran Holmström skriver:

  Gillade den,” Guru” som instruerade sin lärjunge i vägen till upplysning, ”Bär ved och hämta vatten tills Nirvana infinner sig” (Nej inte rockbandet).
  Eleven nickade och lydde. 15 år senares så utspelade sig samma nästan samma scen igen, Mästare jag hittade Nirvana, vad gör jag nu?
  Bär ved och hämta vatten vart svaret. Samma mästare sade även lyssna endast till ditt inre, allt annat är fel väg för dig.
  Just nu är Goran the Guru fullständigt Lost i frid och harmoni. Fick ta bort min bästa vän tillika min söta Flatcoated i förrgår. Inget roar just nu, Ledsen, arg och upprörd på samma gång. Tonåring igen, Blä avskyr känslan av att tappat kontrollen. Det var skönt att ha den illusionen faktiskt. Slippa alla upprörda känslor som irrade omkring. Den känslan som finns nu är jobbig, att vara vilse och inte känna frid.
  Kanske återkommer det, hoppas det.
  Bär ved och hämta vatten din klant ,däri ligger ju svaret.

  Gilla

 6. Dadlar av guld om hals i band, hade yetimadam, klädd i gyllene särk minsann, till festmåltid nu bjöds danske mand, mjöd, glima och yetirövkrok och mycket glam, guldfat många ibland, ett kungligt skrovmål på baktrisk kamel han fann skriver:

  Inte alls, våra shamaner var mycket bättre, de fann det bästa sättet att leva, vilken indisk shaman kan mäta sig med Jesus? Jag vet inte om vi någonsin slängt flickor vi inte ville ha i floden, men detta hyllande av ”den andre” görs från en internaliserad position av ”ego” långt över alla andra kulturer. Japanerna försökte att utmana väst och hur gick det, man fick krypa till korset under svampmoln som västerländska shamaner skapat, för vad var Einstein och Bohr annat än shamaner? De hade världar i sina huvuden som vanligt folk inte kan förstå, deras intuition, fantasi och fattningsförmåga var enorm. Shamaner. Så Sandströms position, och hela den västliga idag, är en av ett gigantiskt ego som man döljer för sig själv, men alla andra ser det, man ser makten i den och vill ha den, varför kommer muslimer till väst, och indier och kineser för den delen? Men man kan inta ta del av den västliga shamanismen utan dess viktigaste ingrediens: vi är fria människor som om vi väljer det, kan tänka fritt, evolutionen har gett oss alla en ofantlig hjärna med enorm kraft, det som de västliga shamanerna gjorde var att inse att ALLA har en enorm kraft, bara man väljer att använda den. Buddhismen har en del av detta men som jag ser det så försöker man gå i mål utan att passera gå och allt det andra, varför inte använda världen som är oss given? Fast jag bodde ett tag med en japansk bosan, en präst, och jobbade med honom, han var utvecklingsingenjör inom optoelektronik, hans var var den lokala buddhistprästen och deras hus var till hälften hus, till hälften tempel, deras trädgård var till hälften kyrkogård, så buddhismen uppfattar jag inser vår hjärnkraft. De flesta andra kulturer är däremot myrkulturer, maktkulturer som har sitt värde i att man betvingar kaoset, som varje kultur måste, annars så kommer vi förevigt att mörda varandra, som det fortfarande är i Afrika och på vissa andra håll med stamkultur. Så azteker, inka, maya, den faraoniska eller senare islam, eller deras motsvarigheter i väst socialism och fascism och nu senast pk-ism är helt enkelt maktkulturer där människors hjärnor skal hållas i band enligt en för dagen hopkokt formel för att betvinga kaos, klimatet och allas lika värde är dagens pyramider, pyramiderna var mer effektiva och hållbara men visst känner vi piskan? Kan vi tveka på att man helst hade sett att vi drog stenblock?

  Så nej, vi har vårt EGO redan, allt som behövs är att erkänna det, en hel värld ser upp till oss utan att alltid erkänna det. I väst insåg vi att vi alla kan vara shamaner så det gäller bara att kämpa lite mot sin inre slav som vill buga och i hemlighet gillar piskan.

  Gillad av 9 personer

 7. Yetirövkrok skriver:

  Maharishi Yogi försökte göra gällande att man kunde sväva men de hoppade ju bara. Denna urgamla konst är idag bortglömd.

  Gilla

 8. Hovs_klipphällar skriver:

  Intressant! Det framgår redan av den här texten att alla vi vanliga människor BEHÖVER vårt ”ego” för att kunna hantera verkligheten, och att ”samadi” är enbart förbehållet den som säger upp alla bindningar till ett normalt liv — och blir munk eller kringvandrande tiggare (något som inte skulle fungera i vårt klimat).

  Här i Europa har vi haft klosterväsendet, med en något liknande funktion — att erbjuda en miljö där människor kunnat dra sig undan världen och helt koncentrera sig på det andliga. I Sverige avskaffades detta av Gustav Vasa och klostrens tillgångar konfiskerades av kungen.

  Intresset för nyandliga rörelser är egentligen ett symptom på att kristendomen inte längre förmår engagera massorna i Väst.
  Och Svenska kyrkan har gjort total andlig bankrutt, den är numera reducerad till ett tillhåll för förrädare mot den kristna tron, som på smygvägar försöker introducera den mot kristendomen fientliga islam i Sverige.

  Jag känner bara det djupaste förakt mot Svenska kyrkans nuvarande ledning!

  Gillad av 7 personer

 9. Göran B. Johannesson skriver:

  Liksom du har jag studerat yoga i Indien, på Sivananda ashram i Rishikesh, i min ungdom. Där undervisar man ju även om reinkarnation. Numera finns det många trovärdiga och bevisstarka fall med barn som minns tidigare liv, något som är okänt för de flesta. Ett av de allra bästa fallen finns nyligen publicerat här: https://humanismkunskap.org/2019/01/17/ett-barns-tidigare-minne-av-liv-som-stridspilot-1/ och här: https://humanismkunskap.org/2019/01/17/ett-barns-tidigare-minne-av-liv-som-stridspilot-1/ . Fallet utmanar den västerländska fysikalismen (materialismen) och ingår i min bok ”Barns minnen från tidigare liv”: http://tidigare-liv.se/ Kan någon komma med en s.k. normal eller naturlig förklaring?

  Gillad av 1 person

 10. Östanskog skriver:

  Först vill jag trösta er yngre: nej, grafikkortet i datorn har inte pajat.

  Tack herr Sandgren för att ännu en gång ha tagit upp Österlandet. På sjuttiotalet var islam inte på kartan, inte ens på religionsvetenskapliga institutet. Allt handlade om Österlandet. Vår professor i slips och kostym kunde inte närma sig obemärkt alla dessa smågrupper. Han skickade oss studerande till möten istället. Alla blev mer eller mindre frivilligt avslöjade. Det var inte alls farligt bland dessa grupper på den tiden. – Jag fick faktiskt samiska shamaner som mitt område. Kanske därför ser jag herr Engellau som vår shaman.

  Gillad av 1 person

 11. Särk så grann skriver:

  Jag har lyssnat mycket på Murray och också på Brook, så har en paus med dem, men frångick min princip då nu två år efter Murrays, icke översatta bästsäljande bok kom ut, man tar upp den i P1. Någon författare inbjuden i kapacitet som expert skall ”debattera” mot Neuding men det är ju ett sorgligt spektakel, han ser högerspöken här som där, allt han säger är fel och boken som han skall kommentera HAR HAN INTE ENS LÄST, han känner redan sin ”nyhöger”. Man vet det ju redan men säger det inte allt, de behöver ingen debatt, de vet hur det skall vara de vill ha det så här så varför ens bjuda in någon som läst boken till Studio Ett? Nu låter jag det gå ett eller två år innan jag lyssnar på P1 igen, kanske man då talar om en bok av Victor Davis Hanson härnäst, två år efter det kanske någon bästsäljare av Dinesh D’Souza. Fan vad jag hatar svenskarna, eller åtminstone en rejäl del av dem.

  Gillad av 3 personer

  • Anders L. skriver:

   Alla dessa Murrays: Douglas som vi talar om här (inte hockeyspelaren), brittiska Craig som har en intressant blogg, inte heller Andy (tennisspelaren) eller Craig känd för ”The bell curve”. Det sorgliga spektakel som medverkade i P1 är en vänsterbliven ”journalist” i Sydsvenskan, Expressen.

   Gilla

 12. phnordin skriver:

  Tack fören insiktsfull resumé av 60- och 70-talets vurm indisk filosofi och levnadsregler. Dina insikter sätter ett perspektiv som var mig obekant tidigare. F.ö undrar jag hur Krishnamurti kommer in i bilden?

  Gilla

 13. LB skriver:

  Vi har olika ”gudar” tänker jag. När vetenskapen gjorde sig fri från det kontrollerade religionernas maktvälde i Europa så kom upplysningstiden. Innovation och kreativitet och vetenskap blev Europas nya religion. Vi i europa fick nya tekniska husgudar som fyllde våra själar och kroppar med bekvämligheter och nöjen. Moraliteten växte i takt med nya uppfinningar och det blev bättre att köpa och sälja saker inom och mellan länderna än att kriga med varandra. Omtanken av folket ledde till massa medicinska framsteg och innovationer. När alla var mer eller mindre mätta och nöjda så fanns det tid över att känna efter om man ville ha något mer att fylla sitt liv med. Andra religioner, kulturer, influenser.

  Jag är stolt över vetenskapen och det väst fört med sig.
  Antal nobelprisvinnare per land de översta på listan.

  United States 375, United Kingdom 129, Germany 108, France 69, Sweden 32, Japan 27
  Canada 26, Switzerland 26

  Gilla

 14. Sixten Johansson skriver:

  En intressant teori. Under det senaste halvseklet har utan tvivel en flod av influenser strömmat in i västländerna från de olika, rätt mystiska sidorna av urgamla indiska, japanska och kinesiska tekniker för samstämning av sinnet och kroppen. Men jag tror inte att det kan ha satt djupa spår i relationen till egot, för just den sidan är och förblir så oerhört dominerande hos oss i väst.

  Man behöver bara kolla på Youtube för att se hur populära olika yogatekniker är i dag. Men jag gissar att minst 99 procent av alla västerlänningar intresserar sig mest för vilken vunnen förmåga de ska kunna utnyttja eller också blir de nördigt fokuserade på själva tekniken och kroppen. Sexualiteten har väl blivit det mest lockande nu: Tantra Yoga, Kundalini Yoga. I Expressens nättidning fanns nyligen en artikel om yoni-massage. Undras om lingam-massage blir lagligt i Sverige…

  Vid allt andligt sökande finns så tragiskt stora risker att bli utnyttjad. Den som har en karismatisk natur utsätts för nästan oövervinnliga frestelser att missbruka den. Det gäller kristna rörelser lika väl som alla andra. Människor vill så gärna bli som barn och sätta sin lit till en stark och helgjuten vuxen, men mycket ofta blir de djupt svikna och traumatiserade.

  Ändå behöver sökandet inte göras så märkvärdigt. Det handlar om ärlig introspektion hela livet. Om att hjälpa psyket och kroppen att bli vänner, uppleva stunder av resonans. Ju bättre det går, ju fler icke-egocentriska vänner kan man också få, om man så vill.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.