Idén om milda straff gynnar bara de kriminella

Bitte Assarmo

Ända sedan jag var barn i slutet av 1960-talet har jag fått lära mig att långa fängelsestraff inte hjälper mot brottslighet. ”Titta på USA, med alla grova brott och alla skjutvapen, titta på USA med dessa hårda straff, ser det ut som om brottsligheten minskar eller?”

Det gjorde det förvisso inte, och det gör det inte nu heller. Men minskar då brottsligheten av lägre straff? Har brottsligheten i Sverige minskat genom åren, till exempel?

Om du frågar rikskriminologen Jerzy Sarnecki så kan han säkert få fram någon typ av statistik som visar att snatterier mot videobutiker minskar i högre grad än skjutningar ökar och därigenom dra slutsatsen att brottsligheten på det hela taget går ner. Det är ju ungefär så det låtit de senaste åren. Men vill man veta sanningen ska man nog inte fråga just honom. Hellre ska man kanske se sig om i samhället, och dra sina egna slutsatser. Hade vi hundratals skjutningar om året för fem år sen? För tio? På 1960-talet? Har polisen alltid uppmanat unga flickor att inte promenera ensamma till skolan dagtid?

Nix. En gång i tiden var Sverige ett relativt tryggt land. De få gånger det sköts blev det stora rubriker, extrasändningar på TV-nyheterna och politisk debatt både lokalt och centralt. Och vi är många kvar, födda före 1985, som faktiskt minns detta och dessutom talar om det – sannolikt till Sarneckis och många andras förtret.

Idén om att korta och milda straff skulle vara bättre än långa och hårda är dock inget nytt. Den har många år på nacken, decennier faktiskt. Ofta har denna inställning förklätts i omsorg om offren. Ett vanligt argument under min uppväxt var att hårda straff helt enkelt medförde ett grövre våld. Den brottsling som har rånat en bank, skjutit två personer och tagit sju som gisslan riskerar redan livstid, eller i vissa stater dödsstraff, redan som det är – varför skulle han eller hon då bry sig om ifall ytterligare några människor miste livet?

Det argumentet har många trott på, och gör säkert så ännu, och hade det inte varit för det ökande våldet i vårt eget land – där straffen inte på långa vägar är så kännbara som i exempelvis USA – skulle det förmodligen fortfarande klinga väl. Men idag, när vi ser hur våldsbrotten fått fäste i Sverige är det lätt att se att korta och milda straff inte heller är någon garant för att brottsligheten ska minska. Idén om milda straff gynnar bara de kriminella.

Det är i det skedet vi befinner oss nu som diskussionen om prioritet ska föras. För vad ska samhället egentligen prioritera? Brottslingarna eller deras offer?

En företeelse som kommit att diskuteras flitigt på senare tid är den så kallade straffrabatten som kan utdelas vid upprepad brottslighet. I de fall där gärningsmän står åtalade för fler än ett brott, vilket är mycket vanligt, gör principen om straffrabatt att straffet knappast står i proportion till antalet brott. En person som döms för fem rån döms som regel till ett ackumulerat fängelsestraff, som då blir betydligt lägre än om den motsvarande sammanlagda strafftiden skulle ha varit om fem personer dömts för ett rån var. Ju fler brott – desto lindrigare straff per brott alltså.

Man tar också hänsyn till ålder. Trots att man är straffmyndig vid femton års ålder är det snarare regel än undantag att domstolarna dömer ut låga straff även för brottslingar som är betydligt äldre än så. Nyligen dömdes en sjuttonåring för att ha mördat en man på en pizzeria i Rinkeby, och straffet blev tre års sluten ungdomsvård. Det grova vapenbrott, som han också stod åtalad för, ströks helt ur domen trots att det såvitt jag vet är olagligt att bära skjutvapen utan licens.

För gemene man är det förstås inte alltid så lätt att förstå varför man ska belönas för att man begått flera brott, eller varför en straffmyndig person som avrättar en människa på en pizzeria inte ska tillbringa många, många år bakom galler. Eller, för den delen, varför en osedvanligt brutal gruppvåldtäkt i många fall endast ger ett par års – ibland bara några månaders – fängelse. Endast jurister (och i undantagsfall de styrande politikerna) förstår hur detta är möjligt, och de tvekar inte att upplysa den breda allmänheten om de komplicerade juridiska processerna, och om att det faktiskt inte är ett dugg märkligt att en person kan få ett mildare straff om våldtäkten ”bara” varit vaginal.

Allt handlar dock i grund och botten om synen på brott och straff, på gärningsmän och offer, och om tanken att Sverige ska vara ett land där ingen ska stigmatiseras och där alla har samma värde. Och någonstans på vägen har offren glömts bort. Det är därför som en rikspolischef i Sverige kan sitta i TV-soffan och med tårar i ögonen uppmana till omsorg om en gärningsman som huggit ihjäl en ung kvinna, utan att omgående bli avlägsnad från sin post.

Det är också därför straff döms ut med tanke på brottslingen snarare än på offret. Brottslingen blir helt enkelt inte hjälpt av ett långt fängelsestraff. Att offren, och deras anhöriga, skulle kunna känna sig betydligt tryggare och dessutom få rättvisa och upprättelse om domstolarna tog mindre hänsyn till brottslingarna, tycks vara fullkomligt egalt.

Allmänheten då? Skulle det verkligen göra någon skillnad för allmänheten om straffen var generellt längre?

Givetvis. Det krävs inget geni för att räkna ut att ju längre en kriminell person hålls borta från våra gator, desto bättre för hela samhället. Medborgare, som sköter sig och betalar sin skatt och drar sitt strå till stacken, har självklart rätt att känna sig trygga när de vistas ute. Att detta inte uppmärksammas mer, av dem som har makten att förändra, är inget annat än ett hån. Brottslingarnas väl måste helt enkelt prioriteras ner, till förmån för hederliga människor.

71 reaktioner på ”Idén om milda straff gynnar bara de kriminella

 1. Aha skriver:

  Frågan om USAs stränga straff måste ställas mot hur det skulle vara om dessa inte fanns, om straffen var som i Sverige, kanske hälften i omfattning. Hur många hundratusen mer grova brottslingar skulle då förpesta gatorna i USA? Utan hårda straff skulle det kanske vara ogörligt att vistas inom stora områden.

  Sverige är den humanitära stormakten och det moraliska föredömet. Mycken prestige ligger i detta. Att då plötsligt fylla fängelserna med återfallsförbrytare, livsstilskriminella, är att kraftigt rasera bilden av den humanitära stormakten. Tillika är det ett grundskott mot det mångkulturella.
  Det handlar om 5 000 gängkriminella. In med dem och 5 000 nya lär väl träda fram. In med dem också och nya gängkriminella lär väl träda fram. Men säg ändå att det stannar vid 10 000 inkapaciterade för att stävja den grova brottsligheten. Ca 4 000 sitter inne idag så det skulle handla om en rejäl volymökning för att bli av med den grova våldsbrottsligheten.
  Men som sagt var; det förutsätter att självbilden av det humana Sverige ändras och det vill inte etablissemanget och PK-isterna,

  Nä, då är det bättre att svenskar inskränker sin frihet och att brottsoffer får lida.

  Gillad av 7 personer

  • Lars-Erik Eriksson skriver:

   En del av våra lagar i väst är knäppa. Droglagarna är vansinniga. I USA hamnar du i fängelse för innehav av kemikalier, försäljning av kemikalier och införsel i landet av kemikalier. Vuxna människor i uniform kan börja gräva i medborgares munnar efter kemikalier. Dessa lagar är inte längre i funktion för nationens bästa. Jag anser att medborgare skall tillåtas ta sina liv efter eget skön men samtidigt är du inte medborgare å vistas här olagligt skall du bli skyldig svenska folket en förmögenhet som måste betalas eller hamnar du i fängelse. D.v.s. vi måste röja upp bland lagar & paragrafer både här och där.

   Gillad av 2 personer

  • Björn skriver:

   Det är så löjligt uppenbart, att PK-isterna desperat försöker dölja massinvandringens katastrofala följder för Sverige, genom att på alla de sätt ”trixa” för att hålla nere statistiksiffrorna! Inte på antalet brott som faktiskt begås, där har de helt tappat greppet, men på antalet dömda och på strafftiderna i fängelse! Alltså DERAS ”mått” på om kriminaliteten ökar eller inte! Dessutom, om inga ”minderåriga” döms, trots att de begår ”vuxenbrott” och t.o.m mord, får vi heller ingen skenande statistik över ungdomsbrottslighet, att diskutera! Tacksamt för dessa vänstervridna ”kriminologer”, som oemotsagda får orera fritt i TV och press! Mantrat att ALL brottslighet rent av ”tvingats fram”, ENBART pga ”sociala orättvisor” och har inget med ”härkomst” att göra, pumpas dagligen ut via alla MSM:s kanaler! Inte ett ord om att den högst påtagliga otryggheten och den REELLA brottsligheten, i själva verket ökat i kubik i takt med massinvandringen från MENA!

   Gillad av 12 personer

  • Yetirövkrok skriver:

   Om man tredubblar strafflängden så kommer det ju att se ut som det sitter tre gånger så många i fängelse, tar man bort alla straff, och polisen nästan inte fångar en enda, vilket är den situation vi har i Sverige så kan det verka som det inte finns några brottslingar. 2018 anmäldes 7800 våldtäkter, hur många blev dömda, till hur långa straff? Så det är uppenbart att om polisen fångade tjuvar och rånare och våldtäktsmän, om de blev dömda, och sedan hölls i fängelse adekvat tid, så hade Sverige legat i topp också vad gäller fängelsepopulation, inte bara i antalet anmälda våldtäkter.

   Vi har ni dessutom själva skapat samma problem som de har i USA, nämligen kulturblandning där man inom vissa kulturer begår väsentligt fler brott, 40% av de som sitter i fängelse i USA är svarta, 13% hispanics, så utan dessa grupper så hade brottsligheten halverats där. Alla förstår vad som händer om andelen svarta och hispanics växer, på samma sätt är det i Sverige.

   https://en.m.wikipedia.org/wiki/Incarceration_in_the_United_States#/media/File%3AUS_Prisoner_Demographics.svg

   Jag fick däremot fortkörningsböter häromdagen, där fungerar det perfekt, man dömer de skötsamma så klart.

   Gillad av 6 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Självklart. Jag kör ju väldigt mycket för fort ibland. Jag har ju en sommarbil som på några sekunder på motorväg kommer upp i en bra bit över 200. Jättekul tycker jag. Men jag har full koll på var Farbror Blå kan hålla till och i vilka civila bilar de kan dölja sig. Har jag åkt fast för fortkörning? Jovisst, i vardagsbilen när jag kört 79 istället för 70 för många år sedan. Det är när man tror att man kör lagligt man kan åka dit. Men visst är det orättvist. Fortkörningsböter lär vara rätt saftiga nu dessutom.

    Gillad av 2 personer

   • Danske mand skriver:

    Aha, men den danska polisen är slugare, de kan exempelvis hänga med en hand ur nödutgångarna med laserpistol i tunneln under Öresund, eller borrar hål i rostiga varubilar. I mitt fall så gömde de sig bakom en parkerad lastbil, parkerad på heldraget. 200 i Danmark lär kosta dig..

    Gillad av 1 person

 2. Göran Fredriksson skriver:

  Så länge man envisas med att fångar måste placeras på svenska fängelser behövs straffrabatt som en följd av platsbrist.

  Om däremot fängelseplatser upphandlas som andra varor och tjänster i enlighet med EU-direktiv i konkurrens ökar tillgången dramatiskt.

  Upphandlingen kan ske i första hand inom hela EU och även från t.ex. Ryssland. Inom EU torde t.ex. Rumänien och Bulgarien lätt kunna ge mycket konkurrenskraftiga anbud.

  I första hand bör dessa fängelseplatser användas för utländska medborgare varvid standarden bör vara den som tillämpas i resp. land. Även svenska medborgare dömda till långa straff bör komma ifråga för utlandsplacering, kanske då med något högre standard.

  Det svenska samhället vinner på att fångarna i fråga kan hållas borta från att vistas ute i Sverige under längre tider, att fängelseplatserna blir billigare för skattebetalarna. Inte minst viktigt är att den brottsavhållande effekten torde öka rejält när straffet kan komma att få avtjänas ryskt fängelse i Sibirien.

  Gillad av 9 personer

  • Elisabeth skriver:

   Ett mycket bra förslag Göran F men det skulle stöta på stora patruller. Redan nu verkar utvisning bekymmersamt för domstolarna. Förslaget innebär en kombination av fängelse-utvisning , ska dessa personer sedan tillbaka till Sverige ? Man kan börja med att titta över utvisningslagstiftningen. Det måste bli mycket lättare att utdöma utvisning. Dessutom borde man införa ett slags villkorad utvisning för mindre brottslighet.Villkoret skulle sen hänga över förbrytaren som ett Damoklessvärd och utlösas vid återfall. Det hade säkert haft en avhållande effekt. Men absolut, om en person ådöms utvisning borde det absolut vara möjligt att avtjäna fängelsestraffet i annat land, helst det land han/hon kommer från.

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Villkoret för att få gästa vårt land är att inte bryta mot lagen, att inte begå brott. Utvisningen skall vara automatisk och oåterkallelig vid varje riktigt brott. Det skall inte tillåtas domstolar att ha någon ”åsikt” i frågan. Ut!

    Gillad av 6 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Att hårda straff fungerar dåligt i USA, kan bero på den låga risken att åka fast.

    En blev fast efter sitt trettiofjärde mord, – liken hittades nedgrävda i källaren och en kärring som knuffade en kvinna utför ett stup för försäkringspengarna, hade varit förmånstagare efter otaliga andra närstående som dött i förtid. – Om ett grovt brott alls skall utredas, vilar ofta på närståendes engagemang.

    Gilla

  • G.Persson skriver:

   Att köpa ”kriminalvård” , där den produceras kostnadseffektivt, är för mig självklart.
   Moldavien , eller varför inte Vitryssland…
   Varför begränsa sig till EU?

   Gillad av 5 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Bakom principen om att dalta med brottslingar ligger den socialistiska tanken på ondskans fördelning i världen mellan en god och en ond pol. Det är ju inte alla brottslingar det daltas med, utan bara de som av någon anledning har kommit att identifieras med ”arbetarklassen” (eftersom vår socialism är en marxistisk socialism).

  Skattebrottslingar, äkta och påhittade, får minsann smaka maktens hela styrka.

  Förmedlande av den grundläggande socialistiska/radikala ondskefördelningsprincipen är uppfattningen om människan som ett tomt blad, som formas av sin omgivning och till ingen del styrs av instinkter, som helt saknar (högre) instinkter. Av detta följer att dåligt beteende inte är medfött och inte är individens ansvar, utan är tecken på dåligt inflytande, för vilken den onda delen av verkligheten, det kapitalistiska/borgerliga samhällssystemet, är ansvarig.

  När politiker och jurister och för den delen professionella brottsbortförklarare hittar på rationaliseringar för sitt irrationella och dysfunktionella beteende, så griper de alltid tillbaka på just dessa grundläggande och förmedlande principer.

  Men svenska folket har ju i åttio år röstat för med socialism/radikalism, så varför skall vi antaga att det är olyckligt med resultatet? De ville ju ha det så här!

  Gillad av 10 personer

 4. Hosianna skriver:

  Visst behövs rejäla fängelsestraff, som håller undan dömda brottslingar från gator och torg, så att den värnlösa allmänheten får en välbehövlig paus, Bitte…

  … men den vanvettigt våldsamma, massimporterade vanekriminalitetens hänsynslösa utövare måste framför allt kunna avlägsnas från Sverige på livstid.

  Gillad av 9 personer

 5. Aurora skriver:

  I väntan på ett uppvaknande av politiker och rättsväsende gäller det bara att skydda sig själv på bästa sätt. Det betyder också att sluta vara naiva och tro alla om gott. En flicka kanske t.o.m måste fundera över om hon ska promenera ensam hem genom en mörk park kl 02.00 på natten eller låta sig bjudas hem till en helt okänd kille. Man undrar var föräldräldrarna är. För övrigt berör mig numera all brottsrapportering om mord och uppgörelsen inte längre. Och polisen med sina, av politiker beståmda, otillräckliga resuraer är nog lika glad när gängen städar upp i egna träsken själva.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Molin skriver:

   @Aurora: jag säger som Fredrik Östman: svenskarna måste för sina egna och anförvanters livs skull förstå att samtliga sjupartiers politiker och anhang i form av media, artister och annat löst folk faktiskt VILL HA DET SÅHÄR!!!
   Det kan i förstone vara svårt att tänka sig detta, men om de INTE ville ha det så här, så skulle ju staten redan i morgon dag kunna påbörja upprensningen i getton efter getton, genom att använda det lilla våldskapital man ändock förfogar över i form av polis och militär.
   Trots att sjupartierna, i landsförrädiskt nit avskaffade vårt forna försvar, så skulle det ynka lilla i form av, efter vad jag vet, 7000 soldater räcka för detta ändamål. Och man kunde ju också använda våra stridsflygplan i avskräckande syfte, med låtsasanfall. Och för att få skurkbanden att förstå att trots allt har svensken tänder.
   Men som sagt, detta kommer inte att hända, utan deras önskade invasion av utlänningar kommer även att i fortsättningen vara deras huvudmål. För att byta ut oss svenskar mot annat mänskligt material från många av jordens länder, men främst från muslimska: Dvs mellanösterns och afrikas befolkningar ska gärna komma hit och minst 100 000/år.
   Alla har än så länge tillgång till ”migrationsverket.se” på nätet, underavdelning ”Om Migrationsverket” och därefter ”Press, nyheter, fakta”, och här tryck på ”Statistik”. Därunder trycker du på ”Beviljade uppehållstillstånd översikter”. Skrålla ner och du finner olika möjliga tabeller att skåda. Förslagsvis trycker du tex fram ”Översikt beviljade uppehållstillstånd 1980 – 2018” i vilken man kan se år får år av beviljade PUT med de olika rubriker man har uppfunnit för att få hit så många som möjligt. På raden längst ned finns det samlade resultatet av politikernas ”godhetskamp” under dessa 38 år: 2 431 780 människor med PUT!
   Vi är väl fortfarande omkring 7 miljoner svenskar, så det betyder att utlänningarna under dessa år här fött omkring 800 000 barn. Vi svenskar förökar ju oss inte, våra kvinnor mer eller mindre uppmanas att jobba istället för att föda barn.
   Man kan nog också med fog påstå att de 6 miljonerna svenskar, 1 miljon röstar ju på SD, också vill ha det så här eftersom de röstar för detta samhälle genom att rösta på sjuklövern. Så läget är dystert.

   Gillad av 3 personer

   • Anders L. skriver:

    Det stämmer inte helt med SCB.s statistik: ca. 2,5 M ”utländsk bakgrund” enl. nuv. definition (utrikesfödda + barn där bägge föräldrarna är utlandsfödda). Tillkommer illegala som uppehåller sig här, har ej sett beräkningar på det. Som sagt, tillkommer drygt 100.000 anhöriginvandrare per år, sjuka och ensamma ska prioriteras. Födelsetalen? Ca. 1,7 för svenska kvinnor, 3,0 för invandrare. De vill ha det så.

    Gillad av 1 person

 6. Rutger skriver:

  Skribenten debatterar straffens effektivitet. Förmodligen finns ingen billigare, effektivare och mer snabbt verkande metod än att lagstifta om ovillkorlig utvisning av alla dömda utländska medborgare. (Fakta från BRÅ är att endast 0,5 % av alla i svensk rätt dömda utlänningar som samtidigt är skrivna i Sverige får också påföljden utvisning. För icke skrivna i Sverige är siffran 10 %.)

  Därtill att villkora uppehållstillstånd och givet medborgarskap med god vandel, gå ur Schengern och införa stränga gränskontroller. Bl.a. betydande att invandraren som inte sköter sig får sitt medborgarskap upphävt och blir utvisad och det med automatik.

  Vi har både den juridiska, och den moraliska, rätten på vår sida.

  Kanske någon snäll själ tycker det är synd om de som utvisas, men det handlar om att bli kvitt skurkar. Att vi inte kan utvisa alla banditer är tough luck, men inget motiv att underlåta detsamma när man har möjligheten.

  Sådant vill dock inte sjuklövern – inte ens Moderaterna. Sverige ska vara ett tryggt land säger våra härskare med darrande stämma. I nästa stund motsäger sig man sig alla förslag från om utvisning under paroller som ” värdegrunden ” och plussar på med smutskastning av SD.

  Allt syftande till att avleda folket från sanningen att man föredrar att låta brottslingar hemsöka oss. Men folket börjar sakteligen upptäcka PKs falska fula tryne. Eller med andra ord att folket börjar förstå vem som är dess egentliga fiende.

  Gillad av 6 personer

 7. Eva Danielsson skriver:

  Om du, Bitte, tänker att milda straff förklarar den ökande brottsligheten, så tänker jag i stället att det handlar om invandring. En invandring med gigantiska volymer i högt tempo från omöjliga kulturer med avgrundsdjupa skillnader i synen på samhället, människan och moral och individuellt ansvar.
  Visst har svenskt rättsväsende kantrat till att fokusera på brottslingarna i stället för på brottsoffren och kantrat till vård och rehabilitering för brottslingar i stället för utmätande av rimliga straff för olagliga gärningar och upprättelse för offren och samtidigt skydda samhället genom att låsa in brottslingar. Och kantrat till en häpnadsväckande orimlig förklaring till brottslighet som att det skulle orsakas av dålig ekonomi och låg social status, de berömda socioekonomiska faktorerna. Men den stora urholkningen av rättssäkerheten handlar om PK-ism, relativiserande utifrån politisk korrekthet. Att rättsväsendets direktiv uppifrån plus outtalade koder gör att invandrare respektive ursvenskar behandlas olika både som brottslingar och brottsoffer. I ett rättssamhälle ska juridisk likabehandling tillämpas och det är väl främst gärningen, inte gärningsmannen, som ska bedömas och resultera i en dom och ett straff enligt gällande lagar. Intrycket är ändå att invandrares gärningar bedöms efter en annan måttstock än svenska brottslingars gärningar. Att grov våldtäkt begått av män med invandrarbakgrund resulterar i mildare domar än t ex för Hagamannen? BRÅ sammanställer inte ens längre brottsstatistik som kan avslöja att invandrare begår flera brott än svenskar. Har det gjorts någon kartläggning utifrån gärningsmäns ursprung i förhållande till gärning och hur domslutet blir? Får invandrare överlag också lindrigare straff? Många faktorer kan ha betydelse men att de kulturella mönstren spelar en avgörande roll som orsak till kriminalitet är väl solklart. Liksom motivet till varför man har kommit hit. För att leva här och försöka passa in eller för att på varierade sätt förse sig av våra tillgångar. Helt enkelt.

  Gillad av 7 personer

 8. Christer L skriver:

  Den svenska rättskulturen är långt ifrån förstånd om vad saken i grunden gäller. Man förstår inte den starkes rätt i naturen. Därmed förstår man inte grunden på vilken kulturen utgår. Den föreställning som exempelvis Sarnecki företräder är att våld och stöld är något endast psykiskt störda människor utövar, och att detta då har sin orsak i fattigdom och brister i den sociala miljön. Med andra ord så föreställer sig den svenska rättskulturen att staten med sitt våldsprivilegium och sitt beskattande av medborgarinkomsten utför något fundamentalt annat än en kriminell beskyddarverksamhet gör. Att vi väljer den typ av ”ondska” som gynnar en viss sammanslutning av människor, inser man inte. Och på toppen av detta kommer så humanitärfeminismen och menar att mänskligheten till sin natur är ett oskrivet blad och kan bli fin och snäll som små sovande barn.

  Det finns en annan ordning också än denna våldsprincip som både lag och laglöshet uttrycker. Det är naturligtvis gemenskapen med de egna, tilliten, kärleken, offerviljan. Denna natur måste dock finnas inom det starka och måste försvaras mot andra gemenskaper. Allt förstånd om sådant har feminismen lämnat därhän, och jag börjar tro att denna rörelse nu följer en impuls som innebär förräderi mot de egna och lust till de främmande. Bara de senaste dagarna har skymtat oerhörda resonemang bland kvinnliga opinionsbildare och politiker som uttrycker sig på sociala media. Jag hänger inte med där, men skymtade detta. De ger sig på Ungerns Viktor Orban för att han vill gynna det egna folkets familjebildning, förefaller det.

  Gillad av 3 personer

 9. Erik2 skriver:

  Ett samhälles sätt att förhålla sig till brottslingar är en funktion av brottsligheten. Att Sverige har haft milda straff och inkluderande syn på brottslingar (det ska in i gemenskapen igen) beror enbart på att Sverige varit ett lågkriminellt land. Att USA har stränga straff beror på att brottsligheten varit mycket hög.

  Gillad av 2 personer

   • Björn skriver:

    En av de ”socialistiska principerna” är alla kriminella på nåt sätt är ”offer” för ”yttre omständigheter” och därmed oansvariga för sina egna handlingar! Typ ”tillfället gör tjuven”! Alltså är det med detta synsätt, de som glömmer att låser sina bilar och hus, och kanske missar att plockar in all lös egendom från tomten, som är ”de verkligt skyldiga” vid ett ev inbrott eller stöld!

    Gillad av 1 person

 10. Siegfried skriver:

  Detta är ett mycket viktigt ämne. Är det någon som känner till vetenskapliga studier som jämför Sveriges straff med andra länders? Även bakgrunden till de låga straffen vore intressant att förstå. Är det tillämpad rättspositivism?

  Gillad av 3 personer

  • LB skriver:

   precis. vi har INGET fristående rättssystem i Sverige idag. Domar blir politiskt tillsatta av regeringen och vi har politiska nämndemän som dömer ut straff. EU har kritiserat Sverige för våra politiska rättssystem. För de få % som är aktivt är politiskt engagerade speglar inte befolkningen i stort.

   Vi har ett rättssystem som enbart utgår från förövaren och dess mående och omständigheter. Vi har inget brottssystem som utgår från offrets och dess anhörigas lidande.

   Gillad av 6 personer

   • Linden skriver:

    https://samnytt.se/kd-kravde-att-samhallsnytt-avpublicerar-avslojandet-om-kriminell-foretradare/

    Kort efter Samhällsnytts avslöjande om en tungt kriminellt belastad företrädare hos Kristdemokraterna i Norrköping kontaktades redaktionen av partiets politiska sekreterare. Elvira Wibeck krävde att delar av artikeln skulle avpubliceras och bad även redaktionen att censurera kritiska åsikter i Samhällsnytts kommentarsfält. I en telefonintervju ger hon sin syn på yttrandefriheten och makthavarnas försök att sätta press på medierna.

    Sjuklöverpolitiker ska bli förlåtna för sina synder. Lögner och löftesbrott har blivit PKisternas signum.
    Vi SD anhängare blir hatade och förtalade trots att de flesta av oss är hårt arbetande laglydiga människor.

    Gillad av 2 personer

 11. Niklas R skriver:

  I USA var rättssystemet på 80-talet väldigt likt Sverige. En brottsling kunde bli dömd hur många gånger som helst till låga straff för grova våldsbrott och släpptes ut nästan snabbare än polisen hann med byråkratin kring brottet.
  Sedan infördes på republikanernas begäran treslagsregeln. Den innebar att en person som döms för upprepad brottslighet får allt strängare straff enligt teorin att alla kan göra ett misstag, gör du om det måste du fatta trögt, gör du det en tredje gång då vill du inte bättra dig.
  Alltså är straffen för brott mot sak i USA för förstagångsförbrytare generellt sett i samma nivå som i Sverige. Generellt sett eftersom varje delstat har sina egna straffsatser. Brott mot person är dock mycket högre, exempelvis våldtäkt straffas i genomsnitt med 10 års fängelse i USA eftersom de helgar den personliga friheten och kvinnofrid högre än den görs i Sverige.
  I Sverige är straffen i enlighet med den socialistiska ideologin där kvinnan bara är en knullmadrass som ska generera barn till staten och som alltid vill. Alltså kan inte en våldtäktsman dömas allt för hårt om hon egentligen ville.

  Nu, vad kan vi göra. Visst, detta med att plocka bort straffrabatter och ungdomsrabatter är väl intressanta idéer men de kommer att slå fel mer än de slår rätt. I och för sig ska frigivning efter två tredjedelar av strafftiden bort, detta måste det vara prövning på. Med nedanstående undantag.

  Det absolut enklaste och smidigaste sättet att effektivisera kriminalvården i Sverige är genom att genomföra följande.
  1. Svenska medborgare får inte inneha utländskt medborgarskap. Antingen är du svensk eller utlänning. Utländska medborgare med svenskt pass blir automatiskt av med sitt svenska medborgarskap och måste säga upp sitt utländska medborgarskap innan de kan bli svenska medborgare. Endast redliga personer kan bli svenska medborgare.
  2. Utländska medborgare som döms för brott med fängelse i straffskalan ska utvisas. För personer som döms till fängelse överförs dessa till hemlandets fängelse efter två tredjedelar av strafftiden. För personer som inte döms till fängelse sätts de i förvar tills dess deras utvisning verkställs.

  Sedan kommer en hel del andra lagar att behöva ändras, som t.ex. lagen som säger att utländska medborgare som kommit till Sverige innan 15-års ålder inte får utvisas ska strykas.

  Gillad av 6 personer

 12. Jan Ivarson skriver:

  De flesta problem Sverige har som kriminalitet, dåliga skolor, vårdköer, begränsad yttrandefrihet och delvis usel äldrevård beror på ansvarslös migrationspolitik.
  Liberalismens ideala gränsskydd är som backventiler. De stänger inne svenskar så de kan beskattas men är vidöppna för inpassade av bidragsnyttjare och kriminalitet.

  Gillad av 2 personer

 13. Dadlar av guld om hals i band, hade yetimadam, klädd i gyllene särk minsann, till festmåltid nu bjöds danske mand, mjöd, glima och yetirövkrok och mycket glam, guldfat många ibland, ett kungligt skrovmål på baktrisk kamel han fann skriver:

  Så är det. En snabbare väg än att förhålla sig till något som sagts om detta från ”etablerad forskning” eller svenskt politiskt håll är att helt enkelt tänka själv, som allt annat, så är allt från detta vänsterhåll fel, man strävar alltid mot motsatsen till det man utger sig för, man vill optimera antalet på botten av samhället, antalet brottslingar, så var det också under kommunismen, många brottslingar uppmuntrades, allt var bättre än att vara produktiv kulak.
  Så på den pk-istiska skalan så står en terrorist som mördar små barn högre i kurs än en arbetande laglydig svensk, en sådan svensk ger noll poäng på pk-skalan från vänster för varför behövs en stor välfärdsstat om folk jobbar och sköter sig själva? På samma sätt så ger bankrånare och mördare många poäng, men antalet Svartenbrandt räckte helt enkelt inte till.

  Så allt är fel, straff hjälper, dels genom att folk hålls borta från gatorna men också om folk får verkliga straff, all forskning om detta är lögn. Detta betyder inte att brottsligheten försvinner eller att det är lätt att straffa folk. Tar man dessutom hit muslimer som är villiga att döda för sin tro så har man ett problem, för måste man anpassa straffen runt muslimernas önskningar? Var slutar det? Det gör det inte, så om man bryter grovt mot landets lagar så får man helt enkelt stå sitt kast, och det som kommer att skapa minst våld vid rättsskipning är regelmässig utvisning och innan vi kan bygga upp en adekvat fängelseapparat, förvar i länder som Bulgarien. I annat fall så måste man knäcka folk, och det kostar på, men drabbar iallafalla inte oskyldiga som idag. Vi får aldrig glömma varför vi har hamnat där vi hamnat, också i hanteringen av kriminella, ”vården” som det kallas: de vill ha det så här.

  Kul med videobutiken.

  Gillad av 6 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, videobutiken är samma princip som ligger bakom att en företagsledare som jobbar 70 timmar i veckan och betalar det mesta i skatt räknas som en pinne i statistiken på exakt samma sätt som en utländsk lycksökare som skrivs upp för en timme låtsasterapi i veckan av någon ljugande funktionär, oavsett frånvaro eller närvaro.

   Gillad av 1 person

 14. LeifR skriver:

  Det finns ju en tanke att kriminalvården ska kunna hjälpa vilsna själar att hamna på rätt spår. Det man inte vill se är att detta ”spårbyte” ofta kräver djupgående förändringar i personens värderingssytem. Detta kräver då lång tid utan påverkan av influenser som håller personen fast i sitt gamla värderingssytem. Det borde då innebära att påföljdstiden borde vara relativt lång om man ska kunna förvänta sig att en sådan djupgående förändring ska kunna hinna ske. Att tro att en ”ungdom på glid” ska ändra sin grundinställning på ett par månader är helt orealistiskt. Om man verkligen vore ute efter att ”rädda” en sådan ungdom från att vandra vidare på brottets bana så vore det antagligen mer ”humant” att ge en flerårig påföljd där personen hålls isolerad från medinternerer och endast får tillbringa tid med t.ex. lärare, kuratorer, mfl. ”Påföljdsrabatt” skulle kunna ges som belöning för uppnådda konkreta konstruktiva steg i sin personliga utveckling. T.ex upplästa betyg i skolämnen etc.

  Att som mest förvara en ung person tillsammans med likasinnade i några månader, hur ska det kunna få någon att genomgå djupgående förändring? Detta leder ju snarare till cementering av individens kriminella bana och utgör ingen ”human” hjälp, varken för individen eller samhället.

  Gillad av 1 person

 15. Johan skriver:

  ”Titta på USA, med alla grova brott och alla skjutvapen, titta på USA med dessa hårda straff, ser det ut som om brottsligheten minskar eller?”

  Tror man måste ställa frågan: ser det ut som att brottsligheten är lägre än om straffen varit mildare?
  Ja, kanske.

  Gilla

   • Tsampa skriver:

    Nästan alla som skjuts skjuts av illegala vapen. En försvinnande liten del är skolskjutningar där man tagit fars vapen, dvs det som avgör är har laglydiga vapen eller skurkarna. När skurkarna kan räkna med att ingen har vapen utom de själva så går brottsligheten och antalet mördade upp, alltid. Samma sak i Schweiz, samma sak i Sverige, inte skjuter de invandrade gängen med hagelbrakare och studsare.

    Gilla

   • Jörgen skriver:

    Varför inte läsa boken först, och sedan diskutera. Verkligheten är inte som myterna. Dem vi ser på Svensk TV? Eller andra europeiska nyhetskanaler.

    Gilla

   • Jörgen skriver:

    Tyvärr, jag felläste Tsampas mening. Vi är eniga. Om befolkningen beväpnas helt legalt minskar kriminaliteten.

    Gilla

 16. Edvard Laggar skriver:

  Det finns en aspekt på straffen i USA som inte uppmärksammats. USA:s jurysystem betyder faktiskt att folket har ett inflytande på utmätningen av straffet och dess längd. Om folket får bedöma sker det vanligtvis utgående från offret, brottet har drabbat folkets människor och då har offrets känslor betydelse därför offrets närmaste krets känner sig drabbat oh folket ser sig också som drabbat. Då blir straffen hårda. I Sverige är det statens domstolar som dömer, och domstolarna ser strafflängden som en kostnad för staten som uppvägs mot offrets situation. Offret har kommit så att säga ”i vägen” för brottslingen och då skall man inte se så lidelsefullt på brottet. Det blir som om man inte vill döma i sådana fall som ses som ”olycksfall”. Brottsoffret och människor inom den nära kretsen vill man bortse ifrån, utan ser att brottet som sådant borde få en ”reprimand” för att särskilja mellan det olämpliga och det rätta, därför är också böter och samhällstjänst införda, inte att sitta på fästning som i gamla dar. Ges folket mera inflytande på domarna blir de också hårda, och den utvecklingen vill inte PK ha, därför kringlar de sig inför problemen, för att få dem till något annar.

  Gillad av 1 person

 17. Göran Holmström skriver:

  Tro en ex buse på detta. If you can’t take the time, you won’t do the crime.
  Alla kalkylerar risk , vinst , med straff och eventuell belöning.
  En elak progressiv skala håller garanterat ner brotten, vem vill sitta 10 år för ett inbrott?
  20 år för en upprepad misshandel, döm milt vid första brottet lagom vid andra och stenhårt vid tredje det fungerar garanterat.

  Gillad av 4 personer

  • LeifR skriver:

   Jo, det borde ju fungera ganska bra för den mer kalkylerade kriminaliteten kan man tycka. Sedan så finns det ju dock en mer irrationell och impulsdriven kriminalitet som antagligen är rotad i t.ex. dålig impulskontroll, bristande färdigheter i att hantera sina känslor, olika beroendeproblem, mm. Där är jag inte övertygad om att straffets längd riktigt har samma preventiva effekt.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Men det är ju precis där som preventiveffekten griper in! Den som sitter inne kan under denna tid inte begå brott, det är tanken. Eftersom man åldras ökar dessutom impulskontrollen. Bl. a. därför är ungdomsrabatt på straff en mycket dålig idé. Det borde vara tvärtom, att unga får sitta längre, så att de mognar och lugnar ner sig innan de släpps ut i samhället igen.

    Det är just de ohämmat impulsiva som aldrig skall få röra sig fritt. Långa, långa straff!

    Gillad av 4 personer

   • Yetirövkrok skriver:

    Haha de impulsiva, som om de inte fattar en smäll på käften. De fattar det bättre än de flesta, svenskar är som barn, inget förstår de.

    Min son gick på simskola, och en pojke störde de andra, kanske ”ADHD”, jag sade till simlärare som ryckte på axlarna, sen höjde jag rösten och undrade vems barn det var. En pappa som såg ut som en vänstermes sade att man inte kunde göra något. När pojken började störa min son så avbröt jag lektionen och sa till barnet att nu fick han sluta, han tittade på mig som en Alien, sen slutade han. Så är det för yrkeskriminella också, man måste bara slå lagom men tillräckligt hårt.

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Håller med Fredrik här. Någonstans på vägen måste samhället uppmuntra till bättre impulskontroll. I annat fall skulle människor begå brott så snart de visste att de inte var övervakade.

    En metod som tog hänsyn till just unga människors bristande impulskontroll var den s.k. Borstalmetoden. Den gick ut på idén om att den unge skulle få en ”short sharp shock” av precis det slag som vi, som hade stränga föräldrar, kunde förvänta oss om man gjorde något dumt. Något som gjorde ont och sedan vara förpassad till incarcerering under en begränsad tid.

    Men det är klart, med det tänkandet får man mindre utrymme för socialtanter.

    Gilla

  • Mjöd och glima skriver:

   Detta inlägg är mera vetenskapligt grundat än all kriminologi publicerat på svenska sammantaget. Det baserar sig nämligen på experiment och erfarenhet, inte socialistisk samhällsteori.

   Jag har en bekant som har pistol i jobbet, hon säger också ”buse”, jag tycker detta Pippi Långstrump-ord är lite gammalt, det känns malplacerat idag, när vuxna män gängvåldtar småflickor, och oskyldiga blir ihjälhuggna på IKEA. De är patrask, inte busar.

   Gillad av 2 personer

 18. Kristina skriver:

  Sverige är ju himmelriket på jorden för kriminella. Bara att trava in på lämplig utsedd help yourself-plats och förse sig. Skulle man sedan mot förmodan åka fast, väntar kort och behaglig fängelsevistelse med eget rum, näringsrik och god mat, träningslokaler samt samvaro med likasinnade. O ja, ett veritabelt himmelrike!

  Gillad av 4 personer

 19. weasel skriver:

  Huruvida brottsligheten ökar eller minskar eller inte påverkas om den multikriminella brottslingen döms till 8 års fängelse istället för 8 månaders fängelse för de 17 åtalspunkterna saknar egentligen betydelse.
  Det som har betydelse är att han inte kan skapa nya brottsoffer när han sitter inlåst. Vilket då i sig är ett bevis på att hårda straff de facto minskar brottsligheten.

  För alla normalbegåvade människor förstår att exempelvis kvinnan Lotta hade levt idag om han som mördade henne hade fått 20 års fängelse istället för 4 års fängelse för det tidigare mordet han begick några år innan han mördade Lotta. .
  Men ca 300 riksdagsledamoter , 300 journalister och 5 miljoner människor i Sverige förstår inte detta. Huruvida detta oförstående beror på att dom inte är normalbegåvade eller på att deras ideologi går ut på att man ska värna mer om brottslingen än om brottsoffret har jag ännu inte lyckats lista ut.
  Jag lutar dock åt att det är en kombination ; deras ideologi går ut på att man ska värna mer om brottslingen än om brottsoffret just eftersom dom inte är normalbegåvade.

  Gillad av 2 personer

 20. Lasse11 skriver:

  Långa straff har visst fungerat I USA. Se på Miami och New York. Under 90 talet så
  så infördes 25 års fängelse vid 3e rundan. Fick bort tillräckligt många kriminella från gatan så att gängens makt bröts. (Tillsammans med en stor ökning av polisen samt mycket bättre träning samt utrustning för polisen.) Det är bara i städer (county´s) som haft vänsterliberalt styre hela tiden sen 80 talet som Chicago, Baltimore, Washington mm som har en hög mordfrekvens numera.

  Gillad av 2 personer

 21. csaba43 skriver:

  Jag förstår inte vaken inlägget eller kommentarerna? I Sverige har man inga straff, här vårdas man till återanpassning på vårdanstalt. Man jobbar ”förebyggande” med rätt mängd kaffe och halalkorv. Det står fö i strafflagen att domstolarna skall undvika att döma till fängelse! Sluta dröm om allahanda alternativa förslag innan ni alt Patriks skötsamma medelklassare ändrat, verkar för att ändra gällande lagar.

  Gillad av 1 person

 22. gmiksche skriver:

  Brott förövas av olika anledningar och straff fungerar olika beroende på förövarens person. Det bör tas hänsyn till vid utmätningen av straffen. Ett ganska nytt fenomen är att gängmord oftast begås av minderåriga. De får uppdraget för att de riskerar inte att straffas hår, om man överhuvudtaget kan tala om straff i ordets rätta bemärkelse. Det här fenomenet skulle nog kunna fås att försvinna snabbt genom att avskaffa ungdomsrabatten. Dessutom är en mördare en mördare oavsett om vederbörande är 15 eller 50.

  En annan aspekt av betydelse är straffens karaktär. Visst är känns det alltid som straff att vara inlåst och berövad sin frihet för viss tid. Men inom den ramen finns mycket att variera. Förr i tiden satt folk inlåsta vid vatten och bröd. Idag är fängelser snarare av typ gratis hotel med stängsel, TV och ofta IT (om jag inte missminner mig) på rummet. Ett syfte med straff är att avskräcka förövaren att begå nya brott. Att dra ner på komforten vid en fängelsevistelse borde kunna spara stora pengar genom att den – vid bibehållen avskräckande effekt – borde göras betydligt kortare och billigare för samhället samtidigt som fängelseplatser frigörs.

  Men det är klart, sådant vore ju omänskligt. Ett brott mot PK-religionen. Värre än själva brottet. Att straff fortfarande utmäts innebär ingalunda att brotten därmed sonas. Vilket förr i tiden var straffens främsta syfte. Icke minst ur de drabbades synvinkel.

  Gillad av 1 person

  • Niklas R skriver:

   Bättre är att ta bort möjligheten svenska medborgare att inneha utländskt medborgarskap och att utlänningar måste vara redliga för att kunna bli svenska medborgare.
   Kombinera detta med obligatorisk utvisning vid domar för brott som inkluderar fängelse i straffskalan och problemet kommer att bli självsanerat.
   Kombinera detta med kronvittne aspekten där den som tjallar först kan få straffsänkning och möjlighet att få stanna kvar i landet efter avtjänat straff.

   I ditt exempel begås mordet av en minderårig. Det innebär att den sitter av straffet tills den blir 21 år. Om vederbörande inte tjallar på sina kompisar så överförs den till hemlandets fängelse efter två tredjedelar av strafftiden löpt ut. Sverige blivit av med en kriminell utlänning.
   Om den tjallar så blir vi av med två, tre, tio kriminella utlänningar istället, vilket är en stor vinst för samhället.

   Gilla

   • gmiksche skriver:

    Min kommentar var inriktad på brottslingar oavsett etnicitet/medborgarskap. D v s både svenskar som utlänningar. Givetvis bör alla utlänningar som begår grova brott utvisas. Samt alla som skaffat sig svenskt medborgarskap genom att ljuga sig till det. På samma sätt som USA hanterar frågan. Konstigt nog har inga PK-media haft något att invända när USA skickar tillbaka folk som levt 50 år och mer av sitt liv i USA och blivit amerikanska medborgare när det upptäcks att de i sin ungdom varit fångvakter vid tyska koncentrationsläger.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Det där ”den”, är det en felstavning av SFI:s ”hen”? Personer omnämns i denna position med ”han” eller ”hon” på svenska. ”Den” kan användas bara i vissa demonstrativa positioner: ”Den som inga byxor har, han får gå med rumpan bar.”

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.