Nej, nu ska vi ha trevligt

Patrik Engellau

Alla har fått en hjärna och en del har kommit på att de kan använda den till att tänka med. (Jag vet att man tänker även med andra organ än hjärnan, framför allt magen, men det är överkurs.) Redan här kan det bli bråk eftersom meningsskiljaktigheter kan väcka livliga känslor. De som använder hjärnan skaffar sig ofta, med fel eller rätt, andra uppfattningar än de som inte använder hjärnan utan bara vidareberättar vad de hört från andra.

Den svenska kulturen gillar inte sådana bråk. Det beror på att levnadsförhållandena genom tiderna i Sverige har varit så karga att vi inte, om vi hellre velat överleva än debattera, haft råd med lyxen att filosofera. Befallningarna från plogen och svarven har ljudit myndigare än lockelsen att leka med tankarna.

Detta skapar oundvikligen en stark intellektuell homogenitet vilket betyder att folk tycker likadant och tar avstånd från dem som föreslår något självtänkt och annorlunda. När en enskild hjärna plötsligt mobiliseras och kommer fram till något annat än ett etablerat, ständigt traderat konsensus så är tilltaget en utmaning mot kollektivet och ett potentiellt hot mot kollektivets överlevnad i köldens och de magra jordarnas rike.

Därför är det farligt att säga något annorlunda i Sverige. Man ska hålla sig till konsensus om man vill ha vännerna och jobbet kvar. Den som på en middagsbjudning tar upp olämpliga ämnen blir strax återförd till ordningen av någon medgäst, troligen kvinna, som säger ”nej, nu ska vi ha trevligt” vilket betyder att vi inte ska ha olika uppfattningar och framför allt inte diskutera dem.

Kulturer, även den svenska, är mycket starkare än många inser. Det verkar som om den kultur i vilken man föds hårdkodas i generna under de första levnadsåren. Det är svårt för människan att förstå vilka drag hos en själv som är lokalt och kulturellt betingade och vad som är allmänmänskligt.

Det är därför svenska politiker ständigt kommer på sig själva med att ha varit naiva. De har inte alls varit naiva. De har följt den kulturella koden att inte tänka själva. Om de hade varit naiva skulle man ha förväntat sig att de lärt sig en läxa och slutat vara naiva. Men så är det inte. Problemet är nämligen inte naivitet utan svensk kultur. Det är socialt riskfyllt att öppna ögon och öron och att med hjärnans hjälp försöka pussla ihop en bättre förståelse av samhället än den dominerande och nedärvda.

Svenskarna har därför en tendens, mentalt sett, att alltid gå i samma riktning. Idéhistorien visar emellertid, och det kan verka som en paradox, att även svenskarna över seklerna kan byta uppfattning och gå åt ett annat håll. Den legendariske ideologen Sture Eskilsson på Svenska Arbetsgivareföreningen beskrev detta som att ”svenskarna är ett stim av sniglar”, stim för att vi alltid går åt samma håll, sniglar för att det går långsamt i svängarna.

Min tolkning av dagens stämningar är att stimmet håller på att vända. Med sina känsliga tentakler känner sniglarna av det intellektuella klimatet. Det har alltid funnits enskilda, självtänkande rebelliska sniglar, men så länge dessas vittnesbörd var enstaka och osammanhängande kunde de inte påverka stimmet. Det som nu sker är att en ny karta över sniglarnas värld, en ny samhällstolkning, börjar formuleras. Den gamla, dominerande PK-berättelsen förlorar sin kraft över våra sinnen och vi söker efter en bättre förståelse som stämmer med våra sinnesintryck, våra tentaklers budskap.

Därför ska du inte låta dig tystas när en medgäst säger att ”nej, nu ska vi ha trevligt” när du vill slänga ett angeläget ämne, till exempel politikerväldet, migrationen eller skolan, på bordet för att dissekeras och studeras. Det är i sådana diskussioner som historia skapas.

57 reaktioner på ”Nej, nu ska vi ha trevligt

 1. svenne skriver:

  ”Det är därför svenska politiker ständigt kommer på sig själva med att ha varit naiva. De har inte alls varit naiva. De har följt den kulturella koden att inte tänka själva”.

  Det är ju på grund av att politikerna har försökt att tänka själva som landet nu befinner sig i en utförsbacke.

  De tänkte att ett samhälle baserat på ”mångfald” är vägen mot lyckoriket där bl.a. landet skulle räddas från brist på arbetskraft och vi skulle få glädjas åt nya exklusiva maträtter i stället för våra inhemska torftiga anrättningar osv. Vårt barbari skulle, enligt Reinfeldt, ersättas med – utifrån kommande – förfinade seder via en mer eller mindre okontrollerad invandring, vi påstås ju även inte ha någon svensk kultur och därför anses det vara av godo att ersätta denna brist genom att införa fullkomligt väsenfrämmande kulturyttringar.

  ”……….beskrev detta som att ”svenskarna är ett stim av sniglar”, stim för att vi alltid går åt samma håll, sniglar för att det går långsamt i svängarna”.

  Politikerna lyckades ju ganska snabbt få in landet i en riktning utan att ”snigelstimmet” reagerade på grund av att ”det går långsamt i svängarna”. Politikerna tänkte själva och det har ju visat sig att det gick åt pipan, detta har väljarkåren nu uppmärksammat och nu kommer stimmet förhoppningsvis att bibehålla sin långsamma sväng bort från PK-idiotin, men det vore önskvärt att det gick snabbare.

  Gillad av 8 personer

   • O.T. skriver:

    Läst på harriets blogg.
    ”Att folk har så svårt att vakna och förstå hur världen fungerar beror på den otroligt framgångsrika hjärntvätt som skett de senaste decennierna genom teve och medier, men även via utbildningssystemet.

    Underrättelsetjänsterna med CIA i spetsen har också starkt bidragit genom att plantera falska medieberättelser och använda köpta journalister, vilket Ingrid&Maria berättat om.
    Man låter också sina egna medarbetare medverka i de mest populära tv-programmen där de framför åsikter som passar elitens syften…..”

    Trots det kom Trump till makten, allt hopp är inte ute…eller är vi svenskar ett undantag, sossarna rusar i oponionsmätnkngarna.
    Eller är det asylanterna som röstar på socialen?

    Gillad av 1 person

 2. Peter skriver:

  Utmärkt analys. Svenskarna som ett i grunden tribalt folk. Med plats bara för en mening i stammen åt gången.

  Men det var bättre förr i världen när man bröt upp en stund och männen fick tala allvar och viktiga frågor och kvinnor mode och sånt som fyller deras sinnen.

  Gillad av 13 personer

 3. Fredrik Östman skriver:

  Jo, den frasen har man ju hört. Problemet i Sverige är kanske inte så mycket att man inte vill tänka eller få nya intryck, som att man känner ett slags tvång att komma fram till en gemensam och slutgiltig lösning. Därför blir det en ansträngande och störande verksamhet att resonera. En fransos som är tillfredställd med att ha en avvikande åsikt belastas inte på samma sätt av ett resonemang.

  Gillad av 6 personer

  • söker efter svart pulver skriver:

   Haha, nej tvärtom, fransmännen finner att nöje i att ta motsatt position. Jag tror faktiskt inte det karga klimatet och hårt jordbruk är förklaringen till vår konformism, utan istället vår fysiska belägenhet och stridbarhet. Det är lite som Japan, man släppte bara in en smula av de utländska intrycken, så vi anammade inte organiskt hela den västliga traditionen utan bara de delar som våra ledare släppte över gränsen, hur som helst så var det långt till Sverige, och kallt.

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Det ligger något i det. Trots att jag bara besöker Sverige sporadiskt, som turist, har jag inte mindre än tre gånger upplevt att en bil eller buss gasar för att köra på mig. Det är en pervers och vidrig aggressivitet. Jag har aldrig upplevt något liknande i något annat land. Frågan är hur man skall kunna samtidigt väcka denna aggressivitet och styra den i en konstruktiv riktning.

    Gilla

 4. Lars skriver:

  Jo, det är väl så att den enighet och gemenskap som var en styrka förvandlas till motsatsen när ledningen dvs politiker, media redaktörer, företagsledare, vetenskapsmän inte längre förmår bryta sig loss från flocken och grupptänkandet, när de konforma människorna belönats och lyfts till viktiga positioner, när de egna kunskaperna och förståelsen begränsats utanför den egna privata och yrkesmässiga sfären.

  Gillad av 2 personer

 5. Kjell Eriksson skriver:

  Jag växte upp på 70- och 80- talet där diskussioner med de äldre ofta avslutades med att någon sa ” det har Palme sagt”. Idag skulle jag väl i alla fall haft modet att säga ” varför är det rätt bara för att Palme sagt si eller så?”

  Gilla

  • Dandersan skriver:

   Då var Sverige delat lika mycket som idag.
   Palme betraktades som klassförrädare av många.
   Hyllningarna av Palme när han tog ställning mot USA s krig i Vietnam sattes i halsen av de som såg kommunism som något ont.
   Det fanns även sådana då!

   Gillad av 3 personer

 6. Ga Ort skriver:

  Mycket bra skrivet Patrik!
  ”Kulturer, även den svenska, är mycket starkare än många inser. Det verkar som om den kultur i vilken man föds hårdkodas i generna under de första levnadsåren.”
  Jag tror man får söka den svenska kulturens särdrag även i vårt allsmäktiga välfärdssamhälle. Detta har slagit sönder den traditionella mång-generationella familjen, den har gjort oss till välfärdskonsumenter från 1 års ålder (dagis). Vilket innebär anpassning till grupp, inte till familj. Vilket innebär värdegrund i stället för religion.

  Gillad av 2 personer

 7. Södermalmsrealisten skriver:

  > http://runeberg.org/folklynn/

  Förord – förord
  Inledning – 1
  Bristen på psykologi – 8
  Bristen på nationell instinkt – 27
  Vår historieläsning – 61
  Sverige och Norge – 71
  Svensken såsom ekonomiskt verksam – 80
  Skandinavismen – 86
  Strödda iakttagelser – 100
  Svenskarna i Amerika – 116
  Den nya tiden – 135

  Det talas om Mång-fald kontra en-fald. Förslag, nytt ord – o-fald. Om ”fald” har med fålla och fälla och falla att göra, darmed med ”fall” många olika fall >flera exempel, olika företeelser. Så blir
  ofald ingen åsikt alls.Pastor Jansson. Hos romarna: kruka = tomskalle.

  Ja, detta var funderingar från en gelé´skalle.Tack för att ni läste.

  Gillad av 6 personer

 8. ...och alla övriga delmängder skriver:

  För några år sedan fanns ingen egentlig kunskap om det antropologiska kulturbegreppet, hos en bredare allmänhet. Annat än i mer anekdotisk form. Den mentala enhetlighet, som återfinns runt ett svenskt middagsbord, finns även inom övriga kulturer. Men middagsborden ser väldigt olika ut. Alla kulturer omsluts av ett anpassningens membran, som trögt kommunicerar ut mot en omgivning.

  Antropologisk kultur består i huvudsak av två delar. Den första är att underordna sig klimatologiska och fysikaliska förhållanden. Grönländsk miljö skiljer sig från Amazonas. Det var ur närmiljön man förr hämtade sina resurser. Något som den global ekonomin kommit att ändra på.

  Den andra delen handlar om det mentala biten. Som religiös tro, sociala relationer, egen historia och ens inställning till olika företeelser. Som kön, äktenskap, ägande, sexualitet och makt.

  Den etniska mångfalden är numera mycket stor i Sverige. Om andra kulturers inre liv vet vi svenskar föga. Särskilt gäller detta den mentala biten. En svensk mental vändning kan bara handla om mikroskopiskt små steg – tagna inom en egen kulturell delmängd. Andra delmängder fortlever sina liv. Det är ur detta perspektiv mångkultur utgör ett samhällsexperiment. Vad anpassar sig till vad – och till vem? Och hur fort går det?

  Få av oss kommer, under överskådlig framtid, delta i några djupare samtal runt ett somaliskt middagsbord. Och de vid vårt. Vi vet inget alls om hur olika klaner resonerar, och innerst inne betraktar oss svenskar. Det är inom dessa särskiljande membran intressen kommer att bevakas, huvudsakligen utefter etniska och religiösa skiljelinjer. Då handlar det i väldigt liten utsträckning om mental förmåga att bryta sig loss. För all kultur vänder sig inåt, mot det specifikt egna. Det är det som gör kulturell mångfald så svårstyrbar – och som lätt förvandlar den till ett samhällsexperiment. Ren individualism är kulturellt en sent påkommen företeelse.

  Gillad av 2 personer

 9. Östrahult skriver:

  Jo visst hör det till traditionen att en svensk tiger och gärna överlåter åt prästerskapet, facket, chefen, chefredaktören att formulera våra åsikter. Det moderna mediesamhället har inte ändrat på det, snarare tvärtom. Medan allmänheten njuter av Bonde söker fru så befäster etablissemanget sina positioner. En del av problematiken är att Sverige är ett totalt segregerat samhälle med vattentäta skott mellan etablissemanget och övriga. Det är så segregerat att vanligt folk inte ens fattar att det finns ett etablissemang, hur deras privilegier, uppförandekod etc. fungerar.

  Gillad av 2 personer

 10. Danske mand, vaknar upp på bädd av ben ibland, ser en jättebarm, detta är ingen mand, trots hår som dromedariand, mera frejdig än mongoldam, danske man söker efter svart pulver med trötter hand skriver:

  Vi hade litet släktkalas förra helgen, när jag försökte slå ett slag för att göra något själv, att inte låta staten sköta allt, att själv gå till ålderdomshemmet för att prata med de äldre, eller börja gå i kyrkan, så försvann vissa ur samtalet, de dök ner i telefonerna tills faran är över. Så det är ett alternativ till att säga ”nej nu skall vi ha trevligt”. Jag köper därför inte att de inte tänker själva, de är ju mycket medvetna om vilka tankar som är påbjudna och vilka som är hädelse mot staten.

  Så låt oss nu inte uppfinna ännu en ursäkt för etablissemanget, att de helt enkelt inte tänker själva. Istället så tror jag de har en fingertoppskänsla för precis vilka områden man inte får tänka djupare om, de stänger av sitt tänkande. Orwell har beskrivit alltihop, det kallas crimestop. Det är ju därför det alltid är så ointressant att ”diskutera” med de indoktrinerade, ibland dyker det upp någon på dessa sidor, men det är så tydligt att de använder crimestop, för de känner inga argument än de godkända, de har inte vänt på dem, ta klimatet, eller migrationen. När man exempelvis skriver att det är mera effektivt att hjälpa på plats så är det ju aldrig någon som säger, ah kanske det, hur menar du? Istället så är debatten en kamp om crimestop, ta Alice Teodorescu, eller Anna Dahlberg, deras crimestop placerade dem solitt i pk för 12 år sedan när jag skrev till dem och andra, 12 år senare så är de fortfarande pk men omfamnar nu en och annan åsikt som då var förbjuden, men inte en enda gång läser man att de haft fel och bytt åsikt. Det är så crimestop fungerar, vissa tankar är förbjudna, det är motsatsen till att öppet bryta åsikter, och kanske erkänna att man har fel.

  Vi kämpar om att flytta gränsen för crimestop, det är inte demokrati.

  Gillad av 9 personer

 11. Leif Nilsson skriver:

  Som vanligt en träffande analys Patrik!
  Jag tror att du har helt rätt i, att den ”gamla, dominerande PK-berättelsen förlorar sin kraft över våra sinnen och vi söker efter en bättre förståelse som stämmer med våra sinnesintryck, våra tentaklers budskap.”

  PK-ismen är marinerad i det socialistiska tänkandet. Ett tidens tecken är Jordan Peterson, som så framgångsrikt lyfter fram de fasansfulla konsekvenserna, av det förödande tankegods, som är en dominerande ingrediens i PK-berättelsen.

  Gillad av 4 personer

 12. Aha skriver:

  Jag anmäler motsatt uppfattning om att svenska politiker av kulturella drag, nedärvd essens som SD skulle säga, skulle vara naiva. De vet förbaskat väl vad för skada de gör.
  När Löfven förklarade varför de byter inriktning på invandringen och vill minska volymen, sker det med all sannolikhet utifrån en noggrann genomgång om hur man bäst ber om ursäkt. Ordet naiv är i det sammanhanget en snällvariant. Han kunde ju ha sagt; vi ville inte ge SD rätt, vi brister i att se verkligheten, vi är för envisa, vi har vägrat att lyssna på kritikerna etc.

  Ordet naiv, där han dessutom hade fräckheten att inkludera hela befolkningen genom att säga att ”vi har varit naiva”, är vad man kan vänta sig av en hal försäljare som misslyckats med ett kundprojekt.

  Fört i världen var hästhandlare en symbol för undanglidande från ansvar.

  Gillad av 4 personer

  • Christer L skriver:

   Jag håller med dig! Och ser en lurendrejare, kallas även skicklig förhandlare-hästhandlare. Hans utgångspunkt är fientlig, han ser naiviteten hos dem han talar till och utnyttjar den. Ursäktar dem och därmed sig själv med underförstått: naiv är lika med godhjärtad, trogen.

   Gillad av 2 personer

 13. Björn skriver:

  Begrepp som ”rimlighet” och ”proportioner”, är på utdöende bland dagens smartfone-slavar! Information bearbetas inte längre i hjärnkontoret, utan vidarebefordras utan betänkligheter om ursprung och sanningshalt! Man påstår sig istället ”känna inom sig” om det är ”rätt och riktigt”! Fördumningen och risken för att utsättas för manipulation, har ökat dramatiskt under senare år!

  Gillad av 3 personer

 14. Lars-Olof Svensson skriver:

  En lite detalj som jag har fastat för:när mikrofonen och kameran kommer fram och politikerna ska intervjuas lägger de nästan alltid huvudet på sned. Det är en gest av underkastelse, som om de vet att de ska uppfostras av PK-journalisten och inte vågar stå upp för sin åsikt. Aldrig ser man att amerikanska, tyska eller franska politiker skulle göra så. Eller engelska. Titta får ni se!

  Gillad av 1 person

 15. Bo Svensson skriver:

  Jag tar ofta upp ämnen som politikerväldet, migrationen, skolan, naturskydd, kriminalvården kriterier för rösträtt i samtal men alltid genom att visa på bättre genomtänkta alternativ än de som tillämpas. – Ger aldrig uttryck för förbittring, – det sprider förstämning.

  Boten för politikervälde: Direkt makt för oss alla över våra skattemedels fördelning. – Ett förslag som väcker intresse.

  Skolan: Mitt förslag att skattemedel ägnade undervisning bara skall släppas till, när kunnandet hamnat på plats, går också hem.

  Kriterium för rösträtt: Grundskolekompetens mindre godtyckligt än åldersgräns.

  Att dömda förbrytare skall ges valet mellan kortvarigare straff med bulgarisk standard och ett mera långvarigt med aktuell trivselnivå är inte något samtalsämne som är ägnat att försämra stämmningen.

  Sedan visar jag alltid ett vänligt intresse för om folk har gett sin röst för något av mordbrännarpartierna och om folk nämner något om vad de hört i public service media eller läst i DN, underlåter jag aldrig att berätta vad jag tänker och vad man kan använda DN till.

  Min lösning för global rörlighet för den kategori som vi unnar denna, – krav på ekonomisk garant, – har jag svårt att få gehör för men går på ändå.

  Gilla

 16. Lennart Bengtsson skriver:

  En av Albert Engströms härliga teckningar är en på en gammal major med riktiga knävelborrar som konstaterar att det finns tre kön: män, kvinnor och tenorer. Om vi fortfarande reducerar antalet kön från det kanske tresiffriga tal som dagens feministerna hävdar och nöjer oss med tre så blir resultatet: män, kvinnor och PK-ister, där PK-isterna är den i särklass största gruppen – i vissa fall 97 procent.

  Gillad av 1 person

 17. Göran Holmström skriver:

  Som en så klokt framförde en bit upp, vi är som Japanerna.
  Men vissa skillnader föreligger, vi är latare och älskar inte vårt land lika starkt.
  Ej heller lika perversa, dock tål vi sprit bättre, sedan så är är äran inget vi skulle dö för. Beviset för det är ju hur politikerna misshandlar oss och vi gnäller bara som mest.
  Men det finns många likheter, önskar dock att svensken skulle titta på vår stolta historia och hämta lite vikings kraft ur den och börja sätta ner foten.
  Likt Ronins gå ihop och starkt hjälpa våra förtryckare ut stolen som deras rumpor cementerats fast i.
  Vi behöver ett nytt styre som gagnar sitt eget folk först!

  Gillad av 2 personer

 18. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Även den hjärntvättad i Bommersvik vet eller anar men förstår också att inga belöningar finns att hämta uti terrängen, för dem är det i stället kartan som gäller, kartan är för dem en trisslott med garanterad karriär och fallskärm.
  Vi kan klandra dessa moraliska dvärgar för hyckleriet och lögnen men inte för att se till egenintresset, man skall vara oerhört stark för att stå emot frestelsen när det kanske är den enda vägen man kan erövra dess söta låghängande frukter.

  Gillad av 2 personer

   • Lars-Erik Eriksson skriver:

    Om spegeln befinner sig i en guldpläterad rokokoram kan de stå ut tror jag.
    Tänk bara på GP som gjorde sin frilla till VD för ett låtsasbolag med en inkomst om 200 papp i månaden. Såklart det blir häftigt att betala skatt och vara socialist då.

    Gillad av 3 personer

   • Eva Danielsson skriver:

    Inom intressegrupper av olika slag hjälper man varandra att släta över övertramp, mygel och lögner och enligt vänsterns moral (vänstern består väl av sju riksdagspartier numera), så behöver man ju inte leva som man lär. Det räcker att tycka ”rätt” och vilja ”rätt” så är allt bra. Hyckleri eller skam eller skuld existerar inte i deras åsiktskorridor i förhållande till dem utanför korridoren. Kritik utifrån rinner alltså av som vatten på en gås.
    Skutan skulle kunna vändas om socialdemokratin infiltrerades av (en hemlig grupp) karismatiska personer som med list och energi tar sig uppåt i deras hierarki och väl nära toppen sätter in en gemensam massiv påverkansattack. En inifrånrevolution. En treårsplan. Just saying. Eller är det också bara ett ämne för en fiktiv hjältesaga och spänningsroman?

    Gillad av 1 person

 19. Göran Holmström skriver:

  När ska alla inse att allt hyckleri och godhetsnasande endast är ett spel för att sno åt sig mer av den goda kakan skattemedel! När är gränsen nådd? Förslag ligger ju på att beskatta den som vill fly landet med sitt kapital, till det så pushas det för att det ska bli straffbart att skriftligt kritisera hur landet sköts/styrs.
  Är det bara jag som är villig att offra allt för att få till en ändring?

  Gillad av 2 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   ”….once totaliatariaism take over, the next step is massmurder.”
   Jordan Peterson

   Kommunismen och socialismen har tagit över Sverige. PK och deep state har greppet och de som vill vara med på båten lämnar liberalism och konservativa idéer för att säkra sin plats bland de Styrande. Oliktänkande jagas av både polis och av murvlar som gör oinbjudna ”hembesök” och belönas med stora journalistpriset för detta. Yttrandefriheten ska nu ytterligare starkt begränsas i lagen och straffen skärpas.
   I ovanstående betraktelse/föreläsning om totalitära system, i ett psykologiskt perspektiv, avslutar Peterson med att inskärpa individens möjlighet / skyldighet att hindra de totalitära organisationerna att ta över människornas liv och tillgångar.
   På grund av den mycket svaga konstruktionen av det demokratiska styrelseskicket i Sverige (vilket ytterligare försvagades med avskaffandet av två riksdagskammare 1974) står landet, vi, nu inför den totalitära avgrunden. Något som inte skulle kunna hända i Schweiz där folket styr….

   Gillad av 5 personer

 20. Lars skriver:

  Jag minns 70-talet som en längtan till gemenskap och till landet, men utvecklingen med urbanisering och storstäder, betong och standardisering var inte på något sätt en speciellt svensk eller socialdemokratisk utveckling. Se på Paris förstäder eller Skånes städer. Stockholm har nära naturen på ett annat sätt. Men visst minns man t.ex. Äppelkriget.

  https://www.adlibris.com/se/bok/the-rise-and-fall-of-american-growth-9780691175805

  70-talet rymde frihet, både jobb och bostäder, utbildning och möjligheter.

  En hel del av 40-talist generationen hade glömt tiden innan den stora tillväxten under efterkrigstiden. På 40 talet hade de flesta centralvärme och VVS, elektrifiering mm, men in på 60-talet hade Malmö slumbostäder och min mormor som bodde på Söder, dog 67, hade vedeldning i kakelugn och spis.

  Bakom standardiseringen finns kulturen kvar, den svenska. ”The Clash of Civilizationa” pekar på de som tror att det skapas en universell, västerländsk kultur pga att varor och tjänster sprids, att populärkultur sprids eller vissa institutioner, men hävdar att det är att missförstå kulturens särart och egenarter och att kulturen har djupare, månghundraåriga rötter, att Västs dominans växte fram under 400 år. Den hävdar att det unika med Väst ligger i pluralismen, att kyrka var skilt från stat, feodal maktspridning, städer och borgare, språket, traditionerna, filosoferna, vetenskaperna, föregångare till parlament, de olika staterna etc. Att vi inte ser att det är unikt för Väst.

  Sverige var homogent långt innan socialdemokraterna tog över. Den processen startade tusen år tidigare och kanske framförallt med Gustav Vasa, militärstaten under stormaktstiden, kyrkoförhören, ämbetsverken, 1809 års författning, skolan på 1800-tal.

  Gilla

  • Lars skriver:

   Sociokulturella förhållanden är ju svåra att identifiera och fånga och ställa i relation kausalt till socioekonomiska förhållanden och därmed till ekonomi och tillväxt, säkerhet, uthållighet mm avseende omvärlden och dess förändring. Man måste använda sig av hypotetiska resonemang och observation av det egna samhället och dess förändring.

   Intressant att läsa ”The Clash of civilizations” om hur civilisationer som bygger på gemensam kultur utkristalliseras i den nya värld där Väst dvs USA och Europa har allt mindre andel av produktion, militär, befolkning etc samtidigt som reaktionen mot väst ökar i Ryssland, Islamska världen, Kina, Latin Amerika, Japan m.fl dvs man betonar den inhemska kulturen som det kitt som ger ökad tillväxt – när man börjar resa sig som Kina eller Singapore.

   Det blir ju märkligt att vi då importerar stora kontingenter från den Islamska civilisationen!

   https://www.adlibris.com/se/bok/the-clash-of-civilizations-and-the-remaking-of-world-order-9781451628975

   Gilla

 21. Linden skriver:

  Medan Sverige fortsätter ta emot asylsökare från Syrien och C-politiker från regeringsuppgörelsen står i direktsänd tv och påstår att ”alla som är någorlunda insatta i situationen i Syrien vet att man inte alls är i ett läge där man kan återförenas i hemlandet”, vill andra länder skicka hem syrier just för att där nu blir säkert.

  Enligt Turkiets president Tayyip Erdogan har redan 300.000 syriska medborgare återvänt från Turkiet till Syrien. Nu menar han att ytterligare fyra miljoner människor snart ska kunna återvända till säkra områden i hemlandet.

  Redan i slutet av förra året sade FN att 250.000 syriska flyktingar kan återvända hem under 2019.
  – Nu har kriget i stort sett slutat. Vi har några fickor av fientligheter kvar, inklusive i Idlib, och det finns ett förhandlat eldupphör och en de-eskaleringszon, sade UNCHR-chefen Amin Awad.

  Nu förstår vi Morgans framträdande i Agenda bättre. Fokus är bytt från Syrien till sjuklingar och klimatflyktingar.
  Ett säkert sätt att få införseln av asylanter säkerställd för all framtid.

  Gilla

 22. olle reimers skriver:

  En gång i tiden hade jag en finsk flickvän som var journalist. Hon bodde hos mig i Uppsala och fick jobb på Sveriges Radios finskspråkiga redaktion.

  Hennes intryck av att jobba på radion var. ”j-la svenskar, ni kan bara tala om en sak i taget”.

  Gilla

 23. olle reimers skriver:

  Det vore intressant att se vad som skulle hända om Sverige valde en ledare som skulle ha förmågan att bete och uttrycka sig lika opassande som Donald Trump?

  Det som följer i spåren av en Trumpfigur är inte särskilt lustigt. När träsket dräneras blottas den förljugenhet som byggts upp under decennier. Det är inte vackert. Jag misstänker att så är fallet i vårt kära land också.

  Är det någon som minns en dansk film som heter ”Festen” för sådär 15 år sedan? På släktkalaset ställer sig äldste sonen upp och avslöjar familjehemligheterna. Pang i bygget!

  Gilla

 24. olle reimers skriver:

  Frågan är om vi är dömda till evig tystnad eller om det i alla samhällen så småningom kommer till den punkten att täckelset dras undan? Blir stanken till slut överväldigande?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.