Känn din fiende

Patrik Engellau

Oraklet i Delfi ska ha haft uppmaningen Gnothi seauton, Känn dig själv, inhuggen i gaveln. Det var en mycket klok anmodan av oraklet för självkännedom brister vi i lite till mans och det skapar onödiga konflikter. Men det räcker inte med att vi känner oss själva. Vi måste även känna vår nästa och då inte nöja oss med att vara förtrogna med våra vänner. Än viktigare kan det vara att ha kunskap om våra fiender. Det är mycket svårare eftersom fienderna i allmänhet inte uppvisar den förtrolighet som kan vara en förutsättning för inkännande förståelse.

Ibland vet man ju inte ens vilka som är ens fiender. Sann fiendskap kan ta lång tid att utveckla. Men ibland skapas fiendskap vid första ögonkastet. Om det kom någon till mig och säger att statsministern borde göra en kupp och upphäva den svenska demokratin som vi känner den i syfte att utfärda drakoniska dekret om att göra flygresor orimligt dyra och att förbjuda styckförpackade paprikor i plast så skulle jag omedelbart resa ragg och definiera vederbörande som en klar fiende – särskilt om vederbörande lägger till att jag inte begriper mitt eget bästa utan måste uppfostras av en sträng ledare som Stefan Löfven.

Är någon sådan idiot tänkbar? undrar du kanske. Ja, svarar jag, det finns inte bara en sådan idiot utan hela 87 stycken. Det kan finnas ytterligare sådana idioter, men 87 stycken finns bevisligen ty de har skrivit en artikel med ett sådant krav på diktatur och låtit publicera kravet med uppgivande av sina egna namn i Expressen.

87 stycken vitsordade fiender på ett bräde – de flesta med excentriska efternamn vilket gör dem särskilt lättgooglade – det är ett urval som nästan duger som underlag för ett vetenskapligt studium. Men eftersom jag inte hade tänkt doktorera på det här utan bara avser att lära känna mina fiender lite bättre så nöjer jag mig med att återge mina mest slående observationer.

Här är plats för en trigger warning. Om du inte är beredd att få dina värsta fördomar bekräftade så rekommenderar jag att du slutar läsa omedelbart. Du läser vidare på egen risk.

Av de 87 självangivna antidemokraterna uppger 84 stycken kvinnonamn och tre stycken mansnamn. (Noterade du formuleringen? Jag sa inte att de tre är män. Det vore alltför riskabelt att tillskriva någon en särskild könstillhörighet bara för att hen kallar sig exempelvis ”Gunnar”. För övrigt vet man ju inte om hen överhuvudtaget inordnar sig på den skalan. Hen kan ju enligt egen uppfattning vara en katt.)

De tre personerna med mansnamn har skägg, bor i Stockholms innerstad och är runt 35 år att döma av bilderna på deras hemsidor. De ägnar sig åt sådant som att paddla 50 mil på Dalälven, laga mat och spana efter trender inom inredning, design, mode, mat och ”annat som vi drömmer om”. De kan ha gett sig egna mellannamn som ”Awesome”. De uppvisar fina bilder av sig själva och är uppenbarligen framgångsrika. En får över tusen dollar i månaden i frivilliga bidrag från allmänheten.

De 84 kvinnorna håller på med mode, mat, design, interiör och jobbar mycket med att må bra. De har pittoreska hus i Ystad eller på Gotland. De är vackra och visar upp sig i sobra, tilltalande kläder och poser. De är medvetna om allt som man ska vara medveten om. De cyklar och är unga och framgångsrika. De tycker om trädgårdar och frön. De vill inspirera andra att bli som de själva. De publicerar bilder av sig själva med gravida magar.

Det är svårt, i varje fall för mig, att karaktärisera dessa kvinnor. De har ingenting gemensamt med gamla tiders strävsamma och utarbetade arbetarklasskvinnor som slet för att hålla hemmet i skick och ungarna i tukt och dessutom rena och avlusade. De påminner mer om det gamla borgerskapets kvinnor däri att det aldrig, verkar det, framhålls att de har några problem med städningen. Sådant verkar inte finnas. Kanske är det filippinskor som sköter den avdelningen.

Jag undrar vad dessa snygga, till synes lyckosamma, kvinnor gör på dagarna. Gamla tiders försörjda borgarhustrur ägnade nog en hel del ansträngning till frisyren och naglarna, men det fanns, och jag tror inte jag romantiserar, något slags Florence Nightingale-syndrom hos dem som förmådde dem att ägna sig åt Blå Stjärnan, Kvinnliga Bilkåren eller annat slags välgörenhet. Det enda ädla dessa 84 moderna motsvarigheter verkar syssla med är att be Stefan Löfven tvinga mig att inte åka flygplan och att inte äta plastinpackade paprikor.

Fienden är, för att göra en hejdundrande generalisering som jag tycker mig ha fått något slags bekräftelse på, miljöpartister i trakterna kring Mariatorget i Stockholm. Jag vill gärna slå vad om att de låter sig försörjas med offentliga medel om någon orkar forska i det.

95 reaktioner på ”Känn din fiende

 1. Lars skriver:

  Expressenartikeln var väl värd att läsa och Patriks åsikter bekräftas. Vad är det för slags låtsasmänniskor som flyter runt i Sverige? Vad försörjer de sig på och hur kan någon anse att samhället har råd med sådana människor? Om de nu även har sin försörjning så undrar man vem som efterfrågar deras ”kompetens”? Är det styling program i TV3?

  Gillad av 6 personer

  • A skriver:

   Jag tror svaret på dina frågor Lars, är din älskade skatt. Det är inte av snålhet som tex jag vill sänka skatten, utan för att begränsa vansinnet. Den är själva källan. Samhället behöver börja om på ny kula. det är totalt korrupt och förfelat Lars. Din välfärd får lösas utan statens inblandning, med mer personligt ansvar. Tänk ut en alternativ lösning utan maktincitamentet för folkets väl istället för maktens väl.

   Mvh A

   Gillad av 11 personer

   • Erik2 skriver:

    A, jag håller helt med dig. Det är inte heller för min del av snålhet eller saknad vilja att hjälpa och se till att ett gemensamt vi kan finnas som jag vill sänka skatten. Det är för att hela konkarongen är fullständigt havererad. Alla skattepengar gåt till helt fel ändamål och jag är numera grundligt vaccinerad mot allt vad socialism och politikerstyrd verksamhet heter.

    Gillad av 9 personer

   • Lars skriver:

    Man ska inte kasta ut barnet med badvattnet! Vad som behövs är ledning och styrning och neddragning av specifika utgiftsposter som inte tillför nytta där konsumenten kan avgöra och då täcker vi nog in en hel del t.ex. hela stödet till idrotten, religiösa församlingar, föreningsstöd, begränsning av stöd till handikappade (där man måste vara varsam och se det individuellt och på möjligheter), förfelade miljöskatter (eller bidrag till elcyklar), som är regressiva, hela invandringen, Sida etc. Det finns inte en enstaka åtgärd som kan identifieras och genomföras. Sänka skatten är att börja i fel ände. Det är utgifterna man ska skära i.

    Man bör fokusera på kostnader, ta kostnadsdiskussionen, slakta och skära. Det är samma fenomen som inom privata företag när lönsamheten sviker. Man byter ledning. Går igenom verksamheten med lupp. Omorganiserar. Avskedar. Lägger ned enheter. Fokuserar på det väsentliga.

    Gillad av 5 personer

   • Detta var vad han faNn skriver:

    Lars avslöjar det fundamentala grundfelet i den stora staten, ”om bara” allt styrs klokt och rättvist. Ett system som bygger på denna utopism, som bortser från att de som jobbar inom staten, eller VIK, har precis samma incitament att sko sig maximalt som alla andra, kan inte sluta på annat sätt än där vi är idag. Det perfekta system Lars söker finns inte, alla som kan snor åt sig, eller många gör det, därför blir det bättre om de måste sno åt sig öga mot öga, istället för via skatten.

    Gillad av 4 personer

   • Leif Nilsson skriver:

    Bra kommentar A! Den får mig att tänka på att August Strindberg forfarande är högst aktuell. Arvid Falk i Röda rummet ger följande svar på anklagelsen, att han står utom samhället:

    – Nå väl, det är straffet, när han vill ställa sig över samhället! För övrigt avskyr jag samhället*, ty det vilar ej på fritt fördrag, det är en vävnad av lögn – och jag flyr det med nöje!

    (*Idag PK-samhällets med dess lögnaktiga och frasartade värdegrund)

    Gilla

   • Lars skriver:

    A: Det finns effekter av beskattning som inte kan lösas genom att lämna över till privata lösningar och det handlar dels om inkomstomfördelning och dels om försäkringsformer och hur det fungerar med privata försäkringar t.ex. åldersklausuler, undantag för vissa åkommor, försäkring från konceptionen, olyckor, betalningsoförmåga etc.

    Observera att välfärdsystemen beräknas motsvara ungefär 26 % av BNP och är av samma storlek som i USA, men effektivare i Sverige (främst sjukvård) och når hela befolkningen. Skattekvoten är däremot ca 46 % dvs det är betydligt mer av offentlig verksamhet som inte har med vård, omsorg, skola, pensioner och sådant som räknas in i välfärdssystemen.

    Låt mig gissa, du har här reagerat på Expressen artikelns och man föreställer sig ett bidragskör bakom som har med kultursvängen att göra eller? Det ingår inte i välfärdsstaten! Det finns mycket mer av slöseri utanför de grenar som ingår i välfärdssystemen, men effektivitet inom t.ex. sjukvård och skola kan med säkerhet ökas.

    Välfärdssystemen bör bevaras och då bör man effektivisera och man bör minska onödiga utgifter vid sidan av denna kärnverksamhet för att minska skattetryck och betalningsvilja.

    Rädda välfärden.

    Gilla

   • Erik2 skriver:

    Lars, jag tror du fortfarande är i det naiva stadiet. Principen av att lämna ifrån sig större delen av sina medel till fullständigt okända människor är galen. Där finns, nu bevisat, charlataner och bedragare i en horribel mängd. Det gick an så länge vi hade småkommunerna där vi kände våra representanter personligen. Det är som att gå runt på en valfri semesterort, lämna ifrån sig större delen av sina pengar till någon som ser trevlig ut och är kompis och lovar massor. Därifrån kommer du med saker som du sedan klassificerar som krims krams. I bästa fall. Aldrig beter man sig på det viset, men när det gäller politiken då uppträder vi som vi vore totalt hjärntvättade. Det är nog det vi är.

    Gillad av 7 personer

   • Lars skriver:

    @ A, Eric, Detta var vad han fann.

    TINA, There’s No Alternative myntade Thatcher, men det finns det trots moderatpropaganda genom åren. Det är naivt tro att man kan göra sig av med staten, men staten kan styras på olika sätt liksom kommuner.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Lars, ditt grundläggande tankefel beror på att du inte inser att när väl anden släppts ur flaskan kan man inte få den tillbaka igen.

    Staten och skatten som allas gemensamma pengar att förvaltas för det gemensamma ändamålet var en gång en helig princip som upprätthölls av en självtändig ämbetsmannakår. Dessa var de som tillhöll politikerna herrans tukt och förmaningar.

    När de självständiga ämbetsmännen försvann upphörde denna kontroll totalt. Politik blev att vilja och alla hämningar kastades över bord.

    Nu är omoralen total och kan inte botas på annat än genom att man anitngen slänger ut alla dessa proftörer eller drastiskt minskar deras möjligheter att fortsätta i de numera mycket djupa hjulspåren.

    .

    Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    A: Du vill begränsa staten, skriver du, vill begränsa vansinnet. Hur vet du då vad man sparar in på? Du läser inte Expressen, men artikeln här, som handlar om expressens artikel, som du friskt kommenterar. Logiken A, dagisnivå. Ord utan innehåll. Borgerlighet som papegojor som upprepar floskler. Borgerlighet som Monty Python. En trojansk häst.

    -: Sänk skatten!

    Mycket sofistikerad analys. Har vi hört det under fyrtio år?

    Gilla

   • Lars skriver:

    Olle: Vilket tankefel? Att sociala system kan förändras? Vi har sett det tidigare t.ex. skattereformerna under 80-talet och avslutande av experiment med löntagarfonder. Vi har sett det under Bildt med nytt pensionssystem och privatiseringar. Vi såg det när Bildt regimen upprätthöll växelkursen och skapade tvåsiffrig arbetslöshet.

    Jag svarade på din fråga på annan plats där du hävdade att jag undvek frågan om vad som hänt med Sverige. Mitt svar är visserligen en hypotes, men bekräftas av vad olika regimer som Alliansen och Bildt regimen genomfört och vad t.ex. C står för liksom L.

    Olle. Det är svårt för moderater som dig som svalt allt tankegods från den sidan att se att verkligheten inte stämmer med kartan. Istället börjar du joxa med konspirationsteorier om det finansiella kapitalet, Soros, Bilderberg gruppen, Davos mm eller socialistiska (starkt tillbakaträngda och förändrade partier) som orsak till situationen i Sverige. Det är korrekt att det finns värdegemenskap och gemensamma synsätt centrerat kring nyliberalism i dessa grupperingar och i de borgerliga partierna. Det är korrekt att finansiellt kapital har vuxit i omfång och betydelse. Det är korrekt att EU tillämpar nyliberal politik och vill se öppna gränser för varor och tjänster, kapital och människor. Det är ingen konspiration.

    Gilla

  • Arthur skriver:

   Kultur, Statsradion och tvångs-TV är nog en rimlig gissning som flera av dessas födkrok. Jag ser att i alla fall en av dem arbetade på reseprogrammet Packat och Klart. För den rene är allting rent, som Paulus skrev till Titus.

   Den gode Titus blev nog inte så glad över att också läsa att hans folk var ”lögnare jämt, äro odjur, glupska och lata” . Idag skulle Paulus halas iväg till tinget och bötfällas för att öppet avslöja så ovälkommna sanningar.

   Gillad av 2 personer

 2. Aha skriver:

  De verkar vara en samling livsnjutare och som sådana har de nog en hel del skamligt konsumerande som belastar miljön och klimatet. Någon orkar kanske kolla hur nödvändiga deras verksamheter är ur ett miljö- och klimatperspektiv? Men som sagt de vill ju att Löfven tar till storsläggan och förbjuder dem att förstöra mer.
  Att göra någonting på egen hand verkar inte riktigt vara deras grej. De skulle ju kunna förbjuda sig själva att resa. Livsnjutare verkar ha en tendens att vilja resa mycket.

  Lite gissningslek i övrigt kring dessa kvinnor;
  – de är statens barn, marinerade i godhet sedan dagis
  – de har stort bekräftelsebehov av att få synas, vilket artikeln bidrar till
  – av 87 st så torde 89 st inte rösta på SD
  – de är PK i kvadrat
  – i bakgrunden finns nog ofta en man som står för försörjningen
  – de läser inte Nya media. De är totalt renons på att det finns starka, välmotiverade och kritiska argument mot den rådande utvecklingen i Sverige
  – de är känslormänniskor, logik och konsekvensanalys är dem fjärran

  Slutligen; de blygs inte av att, liksom Löfven, framstå som naiva.

  Gillad av 9 personer

 3. Aurora skriver:

  Det är ’Greta-effekten’; som fått ’lärjungar’. Här verkar vara en samling välmående trendiga personer som vittnar om sitt city-latte-liv. Själv känner jag inte alls igen mig. Noterade att de 87 konsekvent använder ordet ’vi’ (ibland med tillägget ’svenskar’). Till de som använder ordet vi och tror att de talar för alla brukar jag bara svara ’Tala för dig själv!’.

  Gillad av 6 personer

 4. larsbernhoff skriver:

  Alltid olyckligt med de som anser att de är de enda som förstått allvaret kring ett visst problem och hur det ska lösas. Miljöproblemen inbjuder till sådana drastiska ståndpunkter. Det verkar vara en stor samling av ganska naiva bloggare som lockats att försöka använda sin räckvidd som bloggare till att få regeringen att göra det som övriga medborgare inte har förstått själva

  Politiker idag ska påverka oss till kloka beslut och sedan genomföra det som de fått mandat att göra.
  Så här skriver en av undertecknarna på sin egen Klimatbloggen: ’Här tror vi på att en morot leder snabbare till individuell förändring än en pekpinne, och tipsar och inspirerar därför hellre än kritiserar och skambelägger varandra” De principerna borde även gälla klimatfrågor, så man inte förfaller till att be regeringschefen göra det som han inte fått mandat att göra.

  Miljöproblem kan lösas på många sätt. Ett är att förbjuda en massa saker på ofta känslomässiga grunder, nästa är att förbjuda där det finns kunskap och det tredje är att satsa på teknikutveckling som tar fram miljömässigt mycket bättre metoder som gör att vi kan leva ett bra liv utan dåligt samvete. Morot och piska, skatteuppmuntran och avgifter i en klok blandning.

  Den grupp som Patrik kallar idioter är troligen en brokig gruppering med dåligt samvete som inbillar sig att en regering ska göra det som de inte har mandat för. Komplexa problem kan locka till naiva tankar och åtgärder. Idioter är ett för starkt ord.

  Gillad av 1 person

   • Åse skriver:

    Forskarna Christina Garsten och Adrienne Sörbom har i en bok betitlad Discreet Power kritiskt granskat den enorma dolda makt som World Economic Forum utövar genom att sätta dagordningen för senare globalt beslutsfattande. Forskarna skriver bland annat:
    World Economic Forums makt handlar om att sätta själva premisserna för dagordningen, såsom språk och normativa förståelser av globala problem. Den diskreta makten är också den nya globala ordningens typ av makt … De akuta problem världen står inför [kräver] nya former för globalt styrande.
    De ”nya formerna för globalt styrande” innebär ett växande antal av hemliga forum, dit förutom World Economic Forum även Bilderberggruppen och Trilaterala kommissionen kan räknas.

    Gillad av 1 person

 5. Lenam skriver:

  Läser inte expressen. Men man kan ju alltid googla. Knivhuggning, jag skrollar, hittar inte men hittar en annan artikel om hur man enkelt kan bleka tänderna. Går inte att öppna. Ger upp.

  Gillad av 2 personer

 6. Fredrik Östman skriver:

  Jag vill också inflika att hittills ingen enda katt har observerats under 4000 år av samevolution med människan som inte har varit antingen man eller kvinna, hanne eller hona, katt eller katta. Inte en enda. Katter är fullkomligt ”binära”.

  Och de äter kött.

  Gillad av 6 personer

 7. Johan Karlson skriver:

  Det gäller att välja sina fiender med omsorg. Om de här personerna blir en fiende – då blir jag nyfiken på den som utnämner dem till just fiende. Hur fungerar denna person? Vilka politiska åsikter har denne? Vad anser denne vara viktigt och oviktigt?

  Jag har inget behov av att hålla med eller ta avstånd från delar i artikeln. Men visst – statliga regleringar är hela tiden drivande och avgörande på miljöområdet. Sverige har varit framgångsrikt just med en hård och framsynt miljölagstiftning. I grunden är inte huvudbudskapet revolutionerande – alls.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Hur fungerar en person som utnämner Sverigedemokraterna till sin fiende? Vilka politiska åsikter har denne? Vad anser denne vara viktigt och oviktigt? Sverige har framgångsrikt mångfaldigat antalet våldtäkter. I grunden är regeringsbildningen inte revolutionerande – alls.

   Gillad av 9 personer

   • Johan Karlson skriver:

    Det är bra frågor i och för sig som jag gärna svarar på. Men det ger ingen ledning till upphovet av den här artikeln.

    Gilla

   • Björn skriver:

    Jag har funderat mycket över det där! INGEN gillar ju att antalet våldtäkter, brutala personrån, bilkapningar, skjutningar, bilbränder m.m, ökar lavinartat och kryper allt närmare in i tidigare trygga miljöer! ÄNDÅ anses det ENDA parti, som definierat orsaken och som på allvar säjer sig vara berett att ta sig an grundproblemet, av de flesta vara ett ”hot mot samhället och demokratin”!!!! Hur f-n tänker man då???

    Gillad av 9 personer

  • Snö och snö och snö, detta var vad han fann, vid lägereldens rand, plötsligen en jättemand, hårigare Än både jak och dromedariand, inte många ord han kan, visar mysig grotta men kall som fan, nej! Kamel i munnen försvann skriver:

   Du är min fiende. Vald med omsorg.

   Gillad av 5 personer

  • olle reimers skriver:

   Det finns en generalisering som jag tror de flesta debattörerna här på DGS identifierar sig med när det gäller val av fiender.

   Vi vet ingeting om dig som person mer än att du uppenbarligen företräder ett synsätt som för tankarna 50 år tillbaka i tiden och som kunde relateras till regimer som fanns i de östra delarna av Europa. Synsättet bestod i att man kunde odla fram en bättre sorts människa genom diverse stränga och återhållande regler.

   I Sverige kunde man lite retsamt beteckna den hållningen som ”chronschougeri”; d.v.s regler som tillhandahölls av en allvetande översittarvärldsförbättrartyp och som skulle följas oavsett konsekvenserna i verkligheten.

   Jag skulle vilja beteckna dessa Chronschougare som mina och samhällets värsta fiender. Det är den grundläggande inställning att veta allting bäst och sedan genomdriva sina åtgärder utan att reflektera över konsekvenserna för individerna. För dessa personer är nämligen inte individerna utan systemen de viktigaste. Altt enligt devisen att om man ska göra en omelett måste man knäcka några ägg på vägen.

   De som i mina ögon är värst i Chronskougsklassen är representaterna för C och MP och i viss mån även L. Det som är det farliga är deras naiva trosvisshet. De reagerar inte när de får vetenskapligt grundat mothugg utan fortsätter att traska på.

   Den främste företrädaren för denna ovetenskapliga trosvisshet är agronomen Johan Rockström, som fått för sig att han utsetts av Gud att rädda planeten.

   Fienden är Johan Rockström och alla de som lierar sig med honom. Lätt som en plätt!

   Gillad av 2 personer

 8. svenne skriver:

  Utdrag ur den Expressenartikel som Patrik hänvisar till:

  ”Klimatet är vår tids största utmaning och den går inte att skjuta på framtiden. För då har vi ingen framtid längre. Fortsätter vi så här har vi dessutom minst 143 miljoner klimatflyktingar att ta hand om år 2050, apropå migration och integration. Det är ynka 31 år bort”.

  De som anser att klimatet är ”vår största utmaning” måste nog betecknas med epitetet ”naiva”. ”Utmaningarna”, som Erik Ullenhag ansåg ju att vi skulle ta ett gemensamt ansvar för att komma till rätta med, har ju efter hans tid som integrationsminister växt till ohanterliga proportioner som vida överskrider hotet från ”klimatutmaningarna”.

  Det är mer sannolikt att vi långt innan år 2050 har fått hit Annie Lööfs trettio miljoner ekonomiska flyktingar ”att ta hand om” och redan detta gör ”att vi inte har en framtid längre”. Den aktuella procentuella andelen av utifrån kommande människor flyttar hela tiden fram sina positioner – och ökar i antal – i sådan takt att majoriteten av de som år 2050 kommer att oroa sig för den eventuella anstormningen av ”klimatflyktingar” är inte att hänföra till kategorin ”pursvenskar”.

  Huvuddelen av oss som tillhör 40-talistgenerationen är enligt statistiken borta ca. år 2030, och vi kommer sannolikt inte tills dess att få uppleva vare sig klimatkatastrofer eller en positiv vändpunkt för invandringspolitiken. Detta enligt min privata kristallkula, som givetvis kan visa fel, men min pessimism är inte helt verklighetsfrämmande.

  Gillad av 3 personer

  • O.T. skriver:

   https://www.nyatider.nu/regeringen-morkar-kraftigt-okad-invandring/
   med den nya överenskommelsen mellan S, MP, C och L får de tillbaka rätten till familjeåterförening. Det betyder att de cirka 20 000 invandrare som rätten berör kan få sina kärnfamiljer – äkta make, maka, registrerad sambo samt minderåriga barn – att komma till Sverige och att dessa får rätt till tillfälligt uppehållstillstånd. Än mer anmärkningsvärt är att man även infört en respit på det försörjningskrav som annars råder för familjeåterförening, det vill säga att personen som vill få hit sina anhöriga även skall kunna försörja sig själv. Det innebär att ingen av de 20 000 personerna kommer omfattas av något försörjningskrav för att deras anhöriga skall beviljas uppehållstillstånd. De behöver alltså varken kunna försörja sig själva eller sina anhöriga. Deras uppehälle kommer helt att bekostas av svenska skattebetalare. I de tidigare prognoserna menade Migrationsverket att kostnaden för mer generösa regler kring anhöriginvandring skulle bli 910 miljoner kronor under åren 2019-2021. Men i den nya analysen har prognosen höjts till 1,365 miljarder kronor för samma tidsperiod, vilket motsvarar en ökning med 50 procent jämfört med den gamla analysen. Det är något som Morgan Johansson inte heller nämner.

   Gillad av 4 personer

 9. A skriver:

  Mycket bra text P.E. Detta stämmer med några företag jag har lite insyn i. Först fågar man sig: men hur kan det här fungera? Svaret är nästan alltid skatt i någon form. Med hjälp av ett antal
  ”golden words” kan man få tillgång tillgång till skattemedel samtidigt som ingen förväntar sig att nåt egentligen ska ”fungera”. En slags planekonomi. Många ”arbetar”, med i slutändan ingenting eller nästan ingenting. Men en effekt tycks vara att man iallafall blir väldigt ”fin” av skattefinansiering.. 🙂

  Mvh A

  Gillad av 3 personer

 10. Dandersan skriver:

  Bloggare som utelämnar sina val i bloggar går att granska.
  Lev som vi säger inte som vi gör-tycks vara deras mål.
  Jag kallar det dubbelmoral när dessa bloggare visar upp resor till exotiska platser-men förordar diktatur som skall förbjuda andra till samma resor.
  Bloggare och agronomer tror att klimatet kan styras.
  Var finns vetenskapen-som kan upplysa oss?
  Nån som kan visa att sol ger värme. Nån som kan koppla 10% mer solinstrålning till måttlig uppvärmning! SMHI är inte att lita på! Men de visar öppet att solinstrålnigen ökat med 10% sen 1983.

  Gillad av 2 personer

 11. Lennart Granqvist skriver:

  Idag,nådens år 27 januari 2019 är det vinter ,snö och -3 grader Celsius ute här i Göteborg.
  Det är nu glädjens tid, för vi kan fira att”lilla Greta” kan ta ledigt från sin ”klimatångest”.
  Kanske tid att uppsöka skolan?

  Gillad av 2 personer

 12. gmiksche skriver:

  ”Än viktigare kan det vara att ha kunskap om våra fiender.”

  Patriks ordbruk kan synas provocerande. I traditionell svensk politik har det alltid funnits motståndare men sällan fiender. Motståndare kan man diskutera och förhoppningsvis komma fram till en kompromiss med. Fiender besegrar man eller blir besegrad av. En viktig distinktion.

  Gillad av 5 personer

 13. Fredrik Östman skriver:

  Vän och fiende, bla, bla. Sun Tzu säger rinn runt fiendens befästningar som vattnet runt en sten. Undvik striden tills den inte längre behövs. I detta fall är det inte läge att angripa fienden rakt på, även om det förstås är förlockande med tanke på dess fjolliga svaghet. För faktum är ju att klimatfrågan är avgjord. Det finns inte ens ett litet korn av sanning i klimathysteriet.

  Låt detta sjunka in! Klimatfrågan är avgjord, och vi vann.

  Det var inte mer än ett halv århundrade sedan som exakt samma väderobersvationer sades påvisa global avkylning och en ny istid. Alla siffrorna har ändrats som det passar narrativet. Det finns ingen mänsklig inverkan på klimatet, bara en lyckosam höjning av den sedan årmiljarder sjunkande koldioxidhalten i atmostfären strax innan alla växter var på väg att dö ut.

  Låt oss inte springa in i klimatfällan lockade av 73 vilseledda jungfrur. Där väntar oss inget paradis. Låt oss ignorera de ignoranta och le i mjugg i vår förvissning om att klimatfrågan redan är avgjord och att fienden ivrigt trummande kommer att förinta sig själv.

  Gillad av 11 personer

  • Johan Karlson skriver:

   Såvitt man inte ifrågasätter att klimatuppvärmningen skulle vara vår stora framtidsutmaning (vilket jag verkligen inte hoppas att ni verkligen tycker) – återstår frågan om varför de här personerna just skulle vara fiender.

   Gilla

   • Detta var vad han faNn skriver:

    Haha, läste du inte kommentaren? Din personlighetstyp är ganska skrämmande, doktrinärt religiös utan religion. Du ser Östmans inlägg men följer inte länken. Du skulle kunna lägga en 2-3 timmar på att lyssna på den kritik erfarna forskare för fram, men gör inte ens detta. Du vet. Du vet, men kan inte själv formulera ens ett par sammanhängande meningar om varför du tror at det finns ett mänskligt skapat klimathot, du förstår inte vetenskapen, har inte studerat data, och har inte lyssnat på kritiken.

    Det hade varit en lustig övning om alla nu ledande politiker hade fått 30 minuter var att förklara hur de för sig själva bygger upp sin tro på klimathotet. Konsensus var inte för så långa sedan att planeten höll på att KYLAS AV.

    Tidigare så såg jag med milt överseende på sådana som dig, inte längre.

    Gillad av 7 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Du använder meningslösa begrepp som ”klimatuppvärmning” och en meningsbyggnad du själv inte genomskådar. Du snubblar på din egen slips. Självklart anser vi som hederliga och vetenskapliga personer att ingenting tyder på att mänsklig verksamhet har haft någon som helst inverkan på klimatet. Knut Ångström bevisade redan 1901 i experiment att andelen koldioxid i luften inte inverkar på dess växthusegenskaper. Alla temperaturserier och alla temperaturdata har förfalskats och alla påståenden från klimatdelen av det bidragsindustriella komplexet har varit förljugna och förfalskade. Klimattramsandet har pågått i århundraden, hela tiden med olika mardrömsscenarior, som samtliga har haft den goda smaken att aldrig förverkligas.

    De personer som vill bygga en despoti på dessa klimatlögners grund är alldeles självklart våra fiender. Vi önskar behålla vår egendom, vår identitet, vår kultur, vår etnicitet, vår handlingsfrihet, våra bilar, vår diet, våra lagliga och medborgerliga rättigheter, våra döttrars oskulder och inte minst det uns av demokrati som har oss förunnats efter århundraden av hård strid. Därför är de som vill taga ifrån oss detta våra fiender, och det omfattar dig, Johan, det omfattar hela Centerpartiet, det omfattar de här småtossiga och hycklande globalistbloggarna och det omfattar många, många fler.

    Vi känner vår fiende, och vår fiende skall få känna oss!

    Gillad av 4 personer

   • Johan Karlson skriver:

    Om det är förnekelse av klimatproblematiken det här handlar om – ja då l
    är ni bli alldeles ensamma i vår riksdag om er politik och hållning. Det kan ni vara säkra på.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    @Johan Karlsson: Det är inte du som är i läge att utdela varningar, vi är redan på vår vakt mot sådana som du.

    Hör i stället på denna: Det är du och dina gelikar inom de sju Döskallians-partierna som kommer att införas på samma sida som nittonhundratalets avskyvärda diktatorer i historiens tjocka bok. Ni är samma slags brottslingar. Tänk efter! Innerst inne vet du det mycket väl.

    Gillad av 1 person

  • Göran Holmström skriver:

   Fasen vad du läser böcker.
   Måste ju testa dig, ” I denna krypta kan du finna dig eller så finner du döden”
   Liten ledtråd Japan, nej du får inte mer då du luskar ut det annars.
   Imponerad ändå.

   Gilla

 14. Snö och snö och snö, detta var vad han fann, vid lägereldens rand, plötsligen en jättemand, hårigare Än både jak och dromedariand, inte många ord han kan, visar mysig grotta men kall som fan, nej! Kamel i munnen försva skriver:

  Ja, jag har ju tjatat ett tag nu om att de vill ha det så här, det finns liksom en gräns vid vilken ursäkterna tar slut och man måste erkänna att den verklighet man lever i är kvalitativt annorlunda än man trodde, vi är inte alla på samma sida längre, alls, och vissa gör så mycket skada att det bara finns en slutsats, de är våra fiender. Faktum är att de är stora delar av den svenska befolkningens fiender, men de flesta är av svenskarna är tyvärr djupt indoktrinerade. Dessa människor, som ju inkluderar inte bara de 87, utan i stort sett alla i 7-klövern, media, många inom rättsväsendet och en stor majoritet inom administration och ledningen av många viktiga samhällsfunktioner, inklusive försvaret. De försöker vinna över de som är som får, de indoktrinerade i mitten, fast många av dessa är i grunden bra människor, men förvirrade. Ett exempel, vägföreningen på gatan min mor bor på har en privat parkering vid stranden, som i alla år varit stängd med bom på sommaren. Nu har bommen gått sönder och invandrare från Malmö har hittat parkeringen som så klart börja parkera precis hur som helst, och flera hotfulla incidenter har redan inträffat. Gäng av män skriker och gapar och provocerar. Så nu har pensionärerna i vägföreningen beslutat att man skall ha en parkeringlicens för de boende, och bötfälla de utan. Dessa människor förstår ju inte allas vad de har att göra med, de invandrare vi talar om betalar aldrig böter, och ser snarast fram emot konflikten med lapplisor. Deras organiserade princip i samhället är att den mest våldsamma och aggressiva i varje sitation bestämmer. Detta skall nu vägföreningen få lära sig nästa sommar, för min mor är så konflikträdd att hon inte kommer att yppa vad jag sade till henne på nästa möte, laga bommen! Så är hela Sverige, jag läste en rubrik idag om någon ö på västkusten som skulle köpa hus till några tiggare i Rumänien för att slippa dem. Coop här anställde den kvinnliga tiggaren, det tog två dagar så satt där en hotfull man istället som väser åt folk.

  Så vi har en perfekt storm där man dels underskattar ondskan hos de som styr, och dels naiviteten hos de som blir styrda. Det kan verka som de som har störst möjlighet att väcka svensken är alla dessa uzbeker som verkar ha fått Sverige på radarskärmen, vad är förbindelsen? Finns det någon kurdisk-uzbekisk sammansvärjning eller vad pågår? Ett muslimskt terrodåd med 500 döda på Arlanda, väcker det svensken? Man kan inte vara säker, i USA mördades 3000 och deras vänster fortsätter i precis samma spår.

  Gillad av 9 personer

  • G.B. skriver:

   Jo, du har trummat in budskapet. Men jag vill inte påstå att du har tjatat om det att de styrande vill ha det så här.
   Ändå är jag inte övertygad om att det ligger till så. Tecknen på att åtskilliga i ”eliten” och etablissemanget är drabbade av ”intellektuell funktionsvariation” är överväldigande.
   En väldig massa människor har helt enkelt otur vid tankeverksamhet.
   Jag tror t.o.m. att Löfven tror på en del av sina floskler. Häpp!

   Gillad av 2 personer

 15. Kvinnliga upprop och män som dör - för demokratins försvar skriver:

  Generationer kommer och går. Växer upp, blommar ut, vissnar och dör. Samhället självt uppbärs inte av någon naturlig stabilitet. Som man lätt kan tro.
  Utan av ett rinnande flöde, där enskilda människor ständigt byts ut.

  Viktiga mänskliga erfarenheter kommer ofta med en stor prislapp. Vissa av dessa kostnader blir extra djupgående och betungande. Och även starkt personlighetsdanande. Som för flertalet av de soldater som överlevde striderna på strandavsnitten Sword, Utha, Juno, Gold och Omaha Beach, den 6 juni 1944. De stred alla för demokratins försvar, intill och över dödens gränser.

  Egna minnen är alltid personliga. De försvinner med en själv. Men männen som stred på stränderna i Frankrike 1944, stred inte bara för sig själva. De stred också för dig och mig.

  Därför får vi senare generationer inte drabbas av amnesi – en kollektiv minnesförlust. För striderna gällde även för kommande generationer. För att även de skulle få behålla sina öppna demokratiska samhällssystem.

  Nu har 87 människor undertecknat ett dokument där de ställer sig på andra sidan – än den sida männen stod på, som stred på Normandies stränder. Dessa 87 människor har nu publicerat ett upprop mot demokratin själv. De har glömt Juno och Omaha Beach. Eller vet inget om dessa strider. De ser i alla fall inget samband mellan dessa strider och sitt eget mer ombonade liv på söders höjder. De tänker nog inte tanken, att latten de sippar, möjliggjordes av dessa stridande män på blodbesudlade stränder år 1944.

  Tacksamhet för tidigare generationers strider, och uppoffringar för demokratins försvar, tycks inte prägla dessa 87 individer. De har viktigare saker att ockupera sina liv med. Som mode, mat och design. Och tilltalande kläder, tjusiga hårfrisyrer och egna poser.

  De har rentav gått och blivit antidemokrater. Mitt i all vällevnad och historielöshet. Så kan det gå när den egna förträffligheten övergår ens förstånd. När historiska strider glöms av. Och med det ens eget referenssystem.

  Gillad av 8 personer

  • Lennart Granqvist skriver:

   Väl skrivit!
   6 Juni 1994 var jag och min hustru därstädes för att hedra de stupade hjältarna.
   Det var på 50 års dagen av invasionen.
   Vi har mycket att tacka de allierade trupperna,men främst av de alla,Winston Churchill

   Gillad av 3 personer

   • historiker skriver:

    Instämmer helt – men bör också observeras att idag 27 januari är Förintelsens minnesdag (då sovjetryska trupper – alltså Stalins militärer – befriade fångarna i Auschwitz) samt även 75-årsdagen för upphävandet av NaziTysklands belägring av Leningrad. Man höll ut där i 2½ år under nästintill olidliga umbäranden, men knäcktes inte.
    Man måste tacka Churchill men även hans två allierade krigsledare Stalin och Roosevelt.
    Ett faktum är också att under det kritiska andra halvåret 1941 hade Storbritannien en enda allierad – nämligen Sovjetunionen.

    Gillad av 2 personer

   • Thor skriver:

    @HISTORIKER

    Att Auschwitz befriades av sovjetryska soldater hade knappast något att göra med Stalins ”altruism”. Snarare att lägret råkade ligga på vägen till Berlin. Katyn passerade de sovjetiska stridsvagnarna något tidigare, platsen där de mördat tiotusentals polska krigsfångar. Och ja, andra halvåret 1941 blev Sovjetunionen allierad med Storbritannien efter att dessförinnan varit de facto allierad med Hitler. Sålunda kunde Churchill besegra Djävulen med hjälp av Belsebub. Försök inte smyga dit någon hjältegloria på Stalin, det är synnerligen opassande.

    Gillad av 2 personer

 16. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag noterar att det är vissa fördelar att inte läsa Expressen. Att ständigt distraheras över exceptionella dumheter tar ju tid och energi från väsentligheter. Med tanke att det nästan enbart var kvinnor som undertecknat artikeln är det förstås frestande att fråga sig varför? Det kan ju bero på en djupare insikt i atmosfärfysiken eftersom kvinnor numera är duktigast i skolan. Emellertid vill jag inte hålla det för troligt att de sitter böjda över Stefan-Boltzmanns ekvation eller om Corioliskraften skall beräknas från det sideriska dygnet eller inte. Inga av dessa engagerade kvinnor bekymrar sig säkert över dylikt. De följer säkert som de alltid gjort sin så övertygande magkänsla. De är bara att se deras blickar och rörelser vid dagens popkonserter eller samma sak när Hitler åkte förbi i sin öppna bil på väg till Nürnbergfestligheterna.

  Kanske var det lite obetänksamt det där med rösträtten?

  Gillad av 6 personer

  • Snö och snö och snö skriver:

   Skoj eller inte men nog är det en förändring gjord utan att man insåg konsekvenserna. Självklart måste alla få rösta, men när jag observerar min dotter, eller främst hennes klasskamrater så måste jag säga att intrigerandet chockerar mig, det är som det är livets mening för de flesta tjejer. Det finns tre typer, den som alltid vill dominera, vars hela tillvaro går ut på att finna undersåtar, sen finns den andra typen som finner sig i, eller vill vara, undersåte, sen finns en tredje typ, som min dotter tillhör, som är varken eller, som helt enkelt är snäll, men som inte finner sig i att andra kör med henne. Det är kanske samma för killar men bland pojkar inte alls så uttalat, gillar man inte någon så konstaterar man att personen är en idiot och går vidare, till mountainbike, brottas eller Fortnite. Man vill helt enkelt göra nåt, nåt kul, men tjejer och kvinnor, ibland kan jag tvivla, det verkar som för dem är syftet själva det sociala positionerandet, man vill inte ha kul. Kanske har det blivit så att det är just ett sådant politiskt system vi fått, med mycket kvinnor, och män som agerar som kvinnor?

   Gillad av 5 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Muslimerna har förstått att kvinnor kan man inte släppa fram för att ta beslut om samhällets framtid. Kvinnor ska kläs i svart säck och en man ska medfölja dem när de lämnar hemmets väggar. Eftersom SAP och MP är särdeles förtjusta i muslimer kommer dessa partier snart lösa problemet med fruntimmer som mopsar sig. Så, ta det bara lugnt, allt ordnar sig. OBS. Kan innehålla spår av ironi. Ironikänsliga bör akta sig.

   Gilla

 17. Gustaf skriver:

  Jag kommer osökt att tänka på ett ofta citerat yttrande:
  ”Qu’ils mangent de la brioche” – en mening som felaktigt tillskrivits Marie Antoinette – och på svenska översatts till ”.. dom kan ju äta kakor”.

  De här 84 kvinnorna och 3 männen har nog en liknande tillvaro som Marie Antoinette och hyser uppenbarligen samma förakt för individer med ganska enkla levnadsförhållanden. Trots sina osedvanligt väl gynnade livsprivilegier unnar de inte sina mindre lyckosamma medsystrar och medbröder att ens tillfälligtvis njuta av vårt nuvarande rika samhälles möjligheter till flygresor och omfattande och kanske onödig konsumtion. Att de också uppmanar landets högsta politiska ledning att uppträda med diktatorisk makt för att förhindra det gör hela tilltaget högst osmakligt.

  Jag vill inte önska alla 87 samma grymma öde som Marie Antoinette men man får hoppas att dom skäms i alla fall.

  Gillad av 2 personer

 18. Lars-Olof Svensson skriver:

  Den nya människan. Vad gott kommer av detta? De är helt frikopplade från verkligheten och lever i sin egen superegoistiska lilla bubbla. Deras ambitioner och självbild står i omvänd proportion till vad de uträttar.

  Gillad av 2 personer

 19. Yvonne Rosenthal skriver:

  Alla dessa influencers .. Helt nyligen fick jag veta att biologi i likhet med historia inte är att betrakta som skolämnen baserade på fakta och vetenskap . Öppet för ifrågasättande av de som vet bäst, eleverna. För ca 5 år sedan slog bl.a. Liberala Kvinnor fast att matematik, fysik , kemi, teknologi i likhet med biologi är ” könade ämnen” , ämnen som läses och lärs ut av vita män . Så stick och dränk…

  Gilla

 20. Göran Holmström skriver:

  Kanske går jag mot strömmen med min reaktion om dessa 87. GÄSP.
  Patrik slog ju huvudet på spiken med sista meningen, där han slår vad om att deras ekonomi bygger på PK-rörelsen. Och så är det förmodligen med god sannolikhet. Dom är tråkiga och förutsägbara i sin lilla klubb för inbördes beundran, bara uttalandet”Influencers” för 2,1 miljoner människor. Kanske ligger svaret där i vilka som är Sveriges fiender 2,1 miljoner som får sin lön av oss.
  Hur många är vi i Sverige? 10,5 officiellt sägs det till det 2 miljoner till om man får tro dom som räknat på VA belastningen i dom större städerna,
  unga icke arbetande individer säg 2 miljoner, till det pensionärer 3 miljoner, arbetande netto betalare 3 miljoner, Bidragstagare 2 miljoner, samt 2,5 miljoner projektanställda (fiender)
  som jobbar med PK-PROJEKTET på ett eller annat vis.
  Kanske har jag yxat siffrorna lite grovt, men det ger lite perspektiv på vilka som
  Bidrar och vilka som tär. Varför ska 8 miljoner människor lida för att 2,5 miljoner ska få känna sig goda när dom bakar en sockerkaka på änglamarks produkter
  Eller flyger klimatsmart för att blogga om sin sandsurfing i öknen.
  När det obefintliga dåliga samvetet gör sig påmint så vurmar dom för 2 miljoner bidragstagare och skyller bekymren på” Vita Cis- män° som förstört världen.
  Nej ser dom inte som fiender, en sann fiende är någon som ingjuter fruktan och man har respekt för.
  Dessa ursäkter för människor, parasiter som manipulerat sig lite ytligt berömmelse
  Är endast patetiska och löjliga, Det kommer kosta mycket att städa upp efter deras vansinne.

  Gillad av 5 personer

  • Andres Wall skriver:

   ”Hur många är vi i Sverige? 10,5 officiellt sägs det till det 2 miljoner till om man får tro dom som räknat på VA belastningen i dom större städerna,”

   Har du en källa/länk till påståendet om 2 miljoner illegalier? Misstror dig inte, men skulle vara intressant att få det svart på vitt.

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Jag tog den siffran, från en skribent som räknat lite på förbrukat vatten och el
    kombinerat med sopor som det allmänna skulle ta hand om,
    Sanningen är svårare att fixa, öppna gränser och att ens avvisa 80000 gick ju sådär.
    Kan absolut ha fel i min ekvation, och vore glad om någon rättar mig med exakta siffror.
    Mvh Göran.
    Ps gjort energi kalkyler till olika företagare inom industrin, dom felade med någon hundralapp på räkningar i storleksordningen 20-40 tusen i månaden.
    Om det är av värde vet jag inte.

    Gilla

   • brrr skriver:

    Andres, jag vet att Lars Åberg har skrivit om dessa beräkningar för åtminstone en stad, har för mig det var Bollnäs. Jag läste det i någon artikel som eventuellt var utdrag ur någon av hans två böcker Framtidsstaden eller …kan vad som helst hända.
    Prova att DuckDucka på Lars Åberg.

    Gillad av 1 person

 21. Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

  Jag drar slutsatsen att encefal atrofi (i folkmun ”hjärnskrump”) är en kvinnosjukdom. Det är i alla fall helt klart att den åkomma drabbar kvinnor värst. De 84 kvinnorna (eller de kanske identifierar sig som ”livmoderbärare”) verkar höra till ungefär som kategori som t.ex. Josefin Olevik och riksdagisledamoten Ulla Andersson (V).

  Josefin Olevik skrev på SVD för några år sedan entusiastiskt med anledning av den nya insemineringslagen för ensamstående kvinnor i debattinlägget ”Kvinnan har splittrat kärnfamiljen”:
  »Alltså klarar vi oss själva. Med staten i ryggen finns möjligheten att göra okonventionella val. Jag åker till Danmark och blir gravid eftersom det är olagligt i Sverige, ändå kan jag ta emot föräldrapenning och barnbidrag och jag betalar en spottstyver för förskoleplats eftersom avgiften baseras på hushållets samlade inkomster. Jag får till och med underhållsbidrag, staten går in och täcker upp för den»

  VPK:s riksdagisledamot Ulla Andersson skrev tillsammans med ett par andra stolpskott i Arbetarbladet 2014, med anledning av att Läkerolfabriken i Gävle skulle lägga ned:
  »Det enda arbetarna erbjöds var att de fick högre lön om de producerade mer genom ökad produktion, de fick alltså arbeta ihop sin egen ersättning.»

  Kan någon förklara för mig varför kvinnorna fick rösträtt?

  Gillad av 5 personer

  • brrr skriver:

   ”hjärnskrump”) är en kvinnosjukdom…

   Jag måste absolut vara drabbad! Känns liksom att det kokar ganska ofta, ibland kokar det över.
   Kan det vara hjärnskrump tro…?

   Gillad av 1 person

   • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

    Är du kvinna?
    ”kokande” är inte ett tecken på encefal atrofi. Snarare tvärtom. Typiska symptom är distorsion i varseblivning, vanföreställningar, bristande förmåga på att se samband och underutvecklade kognitiva färdigheter, särskilt de av logisk art.

    Gilla

 22. Ulf skriver:

  Ola Wongs uppgörelse med alla nyttiga klimatidioter.
  https://www.svd.se/xis-sidenvagar-leder-till-en-katastrof

  Av artikeln framgår att Kinas export av kolkraft gör EU:s åtgärder helt meningslösa för att nå Parisöverenskommelsen.
  Den gör vår flygdiskussion extremt patetiskt även för den mest inbitne koldioxidfobikern.
  Även om hela EU skulle lägga sig mer och dö imorgon , vilket sannolikt är ett av Kinas mål, så skulle världen ändå inte nå klimatmålen.

  Ändå hyllar klimatidioterna Kinas miljöpolitik. Så antingen är dessa människor extremt korkade eller så är de kommunister eller både och. Det brukar gå hand i hand.

  Oavsett om man lider av koldioxidfobi så borde det stå klart att EU:s strävanden mot lägre koldioxidutsläpp är totalt meningslös eftersom det globalt rör sig om avrundningsdifferenser .
  Så vad vi gör är att med en idiotisk energipolitik avveckla vår välfärd helt utan anledning. Utsläppen av koldioxid kommer att fortsätta med hög hastighet. Så även Kinas ätande av demokratiska stater.

  Gillad av 5 personer

  • brrr skriver:

   Den som för ett ögonblick tror att så mycket som en droppe olja, en smula kol ett andetag av gas, eller minsta uranbit kommer att lämnas kvar i jorden, är mer än lovligt naiv. Varenda gnutta kommer att plockas upp, oavsett vad det kan tänkas göra med klimat eller något annat.

   Gillad av 2 personer

 23. Ulf skriver:

  I anslutning till Wongs artikel om Kina som alltså inte är ett skit rädda för koldioxid. Troligen därför att ironiskt nog är inte deras vetenskapsmän inom området politiker utan just vetenskapsmän.

  Hur somhelst vill jag bara kungöra att jag kommer öka mitt eget flygande så mycket jag kan för att kompensera för koldioxidfobikernas negativa bidrag till området.

  Under 50 år har jordens fattiga gått ifrån att vara 50 procent av jordens befolkning till 10 procent. Detta tack vare avvecklingen av socialiststater och införande av marknadsekonomi över hela världen. Till detta har inte minst flyget bidragit stort med en smidigare kommunikation och utbyte av erfarenheter.
  Flyget och de fysiska kontakterna bidrar också till en stor minskningen av risken för pandemi. Resistens för olika epidemier uppstår på ett annat sätt än tidigare. Sannolikheten för att en hel världsdels befolkning ska dö i sjukdomar liknande mässlingen är idag obefintlig. 35 miljoner indianer strök med i Sydamerika när de stötte på den vite mannen.
  Så jag skriver gärna på ett upprop för ökat flygande om ni ser något sådant dyka upp.

  Gilla

 24. Detta var vad han faNn skriver:

  Off-topic men detta är för mig dagens mest chockerande nyhet och bekräftar min tes om att det är tio Guds bud som är under attack, barnen offras, de kan mördas, och pedofili kommer säkerligen snart att legaliseras fullt ut, det är riktigt vidriga krafter i rörelse. Jag läste en bok om Ted Bundy för många år sedan, och påmindes om denna för det går en film på Netflix nu om honom. Det är instruktivt att se hur många kvinnor som drogs till denna sadistiska massmördare.

  http://www.friatider.se/gr-nt-ljus-f-r-abort-vid-f-dseln-i-liberala-new-york

  Gillad av 3 personer

 25. lookslikeanangel skriver:

  ”Been there, done that”

  Det är inte längre så speciellt att resa till Bali, NYC eller LA.

  Det blir då lite intressant på the Social Runway att intressera sig
  för Mat & Klimat.

  Jag tror absolut man menar väl, men alla har inte fått gå i bra skolor
  och har utbildning i t.ex. naturvetenskap.
  Det är så synd att skolan fallerat. Själv känner jag varmt för pakistanska
  Malala, som så envetet kämpat för utbildning och fått betala ett högt pris.

  Vad som är lite lustigt är att man vill ha en tvångsmässig ”rehab”.

  Sheikromantik anno 2019?

  Gillad av 1 person

 26. Olle Holmqvist skriver:

  Mellan 1917 och 1991 förelåg ömsesidig kunskap av högsta valör, fienderna emellan.
  Aldrig (sannolikt) sköt amerikansk och sovjetisk soldat mot varandra. Spioneri, det låter fult det,
  men är en av de mäktigaste fredsbevarande krafterna. Antagligen, kanske… skulle vi vinna det första slaget. Men långt ifrån säkert….

  Kejsaren fick rapporter från sina underrättelsemän. De europeiska barbarerna, som inte ens kunde hålla sig rena de kan inte besegra oss bildade, civiliserade. Men det kunde de.
  Kinas förnedring inleddes 1842 och räckte i drygt hundra år. Underrättelsemännen berättade inte vad de visste om britterna. Utan vad d trodde Kejsaren ville höra. Så gick det som det gick.
  Spioneri betyder fred.

  Gillad av 1 person

 27. Göran Holmström skriver:

  Vem är fienden? Finns fienden ens? Är min fiendens fiende min vän?
  Förlåt min Vanitas liknelse, kunde bara inte låta bli. Nej inte värst kristen, gillar målningarna som tusan, just tanken om ens egen dödlighet. Den har det brottats med hela livet känns det som. Har insett att dom flesta inte ens vill ta i den frågan,
  Utan flyr den som en icke önskad släkting på besök som äter ur skafferiet och kylskåpet under det korta besöket. När var eller hur, skrämmer dom flesta så mycket man kan inteckna familjearvet för en chans på ett år till.
  Just PK- maffian verkar ha det eviga som handelsvara, som miljön där vi alla är syndare som borde sluta flyga och köra bil, till det inte äta kött eller dricka alkohol.
  Lite synd att dom lever inte som dom lär alls, en vice statsminister som flyger för att” Känna sig fräsch” Ken erkänna att jag känner mig ” Fräsch” om jag lägrar tre kvinnor på ett dygn. Jodå det har hänt, men det lirar inte med att ha en partner alls. Så det vuxna valet är att känna sig mindre fräsch, för att behålla husfriden.
  Det kallas vuxenansvar, något vänstern inte klarar av alls utan både vill ha kakan och äta den, samt inte ta ansvar för sina egoistiska handlingar överhuvudtaget.
  Min förhoppning är att rummet växer och dom inblandade vågar lyfta blicken för att hitta lösningar, istället för att kasta pajer på varandra.
  Vi alla kämpar med våra” demoner” varje dag, att enkelt falla för dom är lågt och billigt. Även om en orgie i garaget vore mysigt, så är priset för högt.
  VUXENANSVAR sug på det ordet en stund.

  Gilla

 28. gmiksche skriver:

  @Johan Karlsson. Betr ditt svar till Fredrik Östman. Jag förmodar att du syftar på SD i riksdagen, eftersom FÖ sitter inte där själv. Så hemskt att inte tillhöra det gäng politiker som har Sverige på sitt samvete. Att komma in i värmen som detta gäng alstrar avstår man gärna från. En helvetes hetta. En klimatförändring som det inte går att ta miste på. Men den är förhoppningsvis reversibel.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.