Frisyren är ett symtom på något allvarligare

Efter fyra månader fick vi till sist en regering. En rödgrön sådan – med stöd från Liberalerna och Centern. Inte helt otippat eftersom Sverigedemokraternas uppdykande på den politiska scenen har fått alla andra partier att glömma sin särprägel och sina respektive ideologier och istället enas i motstånd mot främlingsfientlighet och rasism.

Det som uppmärksammats mest sedan den här märkliga nya alliansen ingicks är den nya kulturministern. Dels frisyren, förstås. Dreads hör inte hemma i en regering, tycks vara den allmänna meningen. Men hon har också fått kritik för sina uttalanden om islamisten Mehmet Kaplan, som hon betraktar som en ”pionjär” och ”hjälte”.

Vad det är för hjältemodigt med att frottera sig med den turkiska fascist- och nationalistorganisationen Grå vargarna kan man fundera länge över, men Miljöpartiet har aldrig gett uttryck för någon särskilt stark värdegrund, så kanske är det bara att rycka på axlarna åt sådana huvudlösa yttranden.

Man skulle också kunna rycka på axlarna åt den omtalade frisyren. När allt kommer omkring är en frisyr endast ett yttre attribut, som inte borde påverka en människas kompetens och omdöme. Men det finns anledning att – faktiskt – fortsätta att uppehålla sig vid de omdiskuterade dreadsen, eftersom det i detta attribut kan urskönjas ett mönster.

Mönstret har blivit allt tydligare under senare år, och går igenom i det mesta i den politiska världen. De yttre attributen blir allt viktigare, och allt som kan te sig postmodernt, radikalt eller normbrytande blir mer och mer angeläget. Med det i åtanke ska man inte bli förvånad om kulturministerns frisyr faktiskt var en av orsakerna till att hon blev vald till posten som kulturminister.

Jag menar naturligtvis inte att förringa ministerns kvaliteter och kompetenser. Jag vet ärligt talat inte mycket om henne, förutom att hon satsade rejält på cykelställ någonstans någon gång, och det kan man knappast lasta en miljöpartist för. Men så här är det: Svenska politiker vill (mer än något annat, kan man ibland ana) provocera, göra upp med normerna, och peka med långfingret mot det hopplöst konservativa och omoderna. Om valet står mellan en kompetent person med alldeles vanligt utseende och en lika – eller rentav mindre – kompetent person som sticker ut i mängden kan man nästan tänka sig att valet är givet på förhand.

Politikerna vet att majoriteten av medborgarna fortfarande, all postmodernistisk strategi till trots, har mer förtroende för en minister i kostym eller dräkt än en kvinna som ståtar med ett hårsvall som skulle ha gjort Bob Marley avundsjuk. Och jag tror att det faktiskt är en av orsakerna till att de väljer bort kostymen.

Det finns säkert många anledningar till att svenska politiker har en sådan förkärlek för den här typen av ytliga manifestationer. En är att de tappat bort sin roll som folkvalda representanter för medborgarna. Istället har de generellt tagit på sig rollen som folkuppfostrare. Det finns naturligtvis undantag, men de avfärdas gärna som populister (oavsett partibok). I ytan finns sanningen, i det normbrytande ligger framtiden. Självklart ska Sverige – världens mest moderna land – ha en minister som lägger kostym och dräkter på hyllan, som vägrar inordna sig i förlegade regelverk och som har ett yttre som för tankarna till en reggaefestival snarare än ett dammigt regeringskansli.

Dessa fenomen utgör ett slags obeveklig logik och när medborgarna protesterar så blir politikerna förstås bara ännu mer förvissade om att valet var helt rätt. Det medborgarna ogillar är som regel bra. Det medborgarna helst vill ha är som regel mindre bra. Varför? För att medborgarna inte förstår. De förstår faktiskt nästan ingenting. Och om det inte räcker som argument så är det bara att skylla på att kulturministern är kvinna och därmed ett offer för patriarkatets mörkerherrar.

Samtidigt är det inte uteslutet att valet av en till det yttre originell och kontroversiell minister är högst medvetet även ur ett annat hänseende, nämligen som garant för att en annan minister, som omgärdats av enorma skandaler, kan få smyga in närmast obemärkt i regeringskansliet. Jag talar naturligtvis om Anders Ygeman, som nu blivit digitaliseringsminister i strid med vad majoriteten anser vara lämpligt.

Nätet flödar över av satir och memer om Ygemans återkomst, men de som borde ta till sig det som skrivs tycks vara helt immuna. Än en gång: medborgarna förstår helt enkelt inte att en politiker som varit inblandad i en skandal av ofantliga mått faktiskt är lämpad att bli digitaliseringsminister. Medborgarna verkar rentav tro att ett annat val skulle vara mer pålitligt, och sådan villfarelser kan man ju inte understödja.

Förvisso kan man inte, med bästa vilja i världen, påstå att Anders Ygeman kritiseras för att han är kvinna. Men nog sprids det väldigt mycket hat mot honom? Jo, satir ÄR hat – när det riktas åt vänster – så är det och är det inte dags att regeringen tar sig en titt på allt detta omotiverade hat?

Så brukar tongångarna gå, när fel personer kritiserar personer som per automatik är rätt. Kritik avfärdas som hat, misogyni, främlingsfientlighet eller något annat otrevligt som ingen vill bli anklagad för att uttrycka och så blir det efter hand allt tystare. Och Anders Ygeman kan lugnt fortsätta digitalisera, eller vad det nu är han är tillsatt att göra.

Svenska politiker förfasar sig gärna över det de kallar politikerförakt. I själva verket är det inte sällan de själva uttrycker folkförakt. Oheliga allianser, märkliga ministerutnämningar och en total lomhördhet för medborgarnas åsikter och önskemål är just uttryck för detta förakt.

Som sagt, man skulle kunna rycka på axlarna åt den omtalade frisyren. Men man ska inte rycka på axlarna åt det bristande omdöme ministern gjort sig skyldig till i sitt förhållningssätt till islamism och fascistoid nationalism. Och man ska inte rycka på axlarna åt att statsministern tillsätter ministrar som avslöjats med att brista så grovt i ansvar som Anders Ygeman.

46 reaktioner på ”Frisyren är ett symtom på något allvarligare

 1. Lars skriver:

  Märklig frisyr. Det går väl knappast att tvätta håret med en sådan frisyr? Möjligen på någon salong på Södermalm en gång i veckan. Annars möglar det nog därinne.

  Hon beskriver någonstans sin uppväxt i en alternativodlande konstnärsfamilj på landet. Gröna vågen. Antagligen kulturbidrag. Hon kan gemet.

  Anders Ygeman. Minns när han läxade upp Kent Ekerot i riksdagen som ville att man såg över kraven för att bli brandman och hävdade att kvinnor inte har samma fysiska styrka som män och att brandman är det mest fysiskt krävande yrket i Sverige. Ygeman konstaterade att i Skåne så hade man mycket goda erfarenheter av att förebygga bränder med hjälp av kvinnlig persona. Sedan var det mer av rappakalja naturligtvis men detta med kvinnliga brandmän är så lysande exempel på hur man nonchalerar verkligheten och att personer har olika förutsättningar för olika yrken. Ytan är allt som betyder något.

  Undrar vad regeringen kommer att förebygga av katastrofer på olika områden? Maria Ferm togs in i statsrådsberedningen. Var det för att neutralisera henne eller ge henne mer inflytande på migrationen?

  Förebygga, sa Bill. Överbrygga, sa Bull.

  Gillad av 6 personer

 2. Tritonen skriver:

  Politikernas förakt för sina uppdragsgivare, väljarna, framgick med all önskvärd tydlighet när talmannen nyligen i en intervju likställde ett extraval med en ”avgrund”. Så lite förtroende har man alltså för folket.

  Gillad av 11 personer

  • Björn skriver:

   Politikerna gillar uppenbarligen att provocera väljarna på alla sätt som går! Dessutom, ju fler väljare som tycker lika om nånting, desto aktivare arbetar de för att genomföra motsatsen!

   Gilla

 3. Lenam skriver:

  Ett gott omdöme borde vara en politikers viktigaste egenskap och ett kritiskt tänkande. då kan vi överse med att klädseln inte är så perfekt. Det finns en fara med att välja in någon som representerar en grupp i gruppen. Nu kanske afrofrisyrernas grupp är harmlös eftersom det nog inte är så stor grupp. Eller ska det symbolisera någon sorts ungdomsrevolt i största allmänhet?Locka till sig politiskt obundna personer som inte gillar det vanliga? Ta in en kvinna med slöja så röstar alla kvinnor med slöja på just det parti hon råkar vara med i. Ja det är väl sådana problem som uppstår i ett multikultisamhälle.

  Gillad av 1 person

 4. Framåt marsch! skriver:

  ”…men Miljöpartiet har aldrig gett uttryck för någon särskilt stark värdegrund…”

  Knappt tre stycken hann skribenten innan hon lämnade walk-over till motståndarsidan genom att använda motståndarens språkbruk och därmed erkänna motståndarens problemformuleringsprivilegium.

  ”Jag menar naturligtvis inte att förringa ministerns kvaliteter och kompetenser.”

  Låter som en variant på ”inte rasist, men” – varför kan skribenten inte bara skriva vad hon tycker utan förbehåll?

  Nej, det här var inget vidare, inget vidare alls.

  Gillad av 3 personer

 5. Fredrik Östman skriver:

  En annan drivande faktor bakom tendensen att fylla regeringen med medvetet och uppenbart inkompetenta och oförtjänta personer är att minska den effektiva regeringsstorleken så att partikansliets makt blir direktare, medan staffagefigurerna påstås ”representera” olika ”grupper” i samhället eller befolkningen och/eller de mindre koalitionspartierna.

  Genom att ”representera” ”grupper” eller partier förlorar regeringsledamoten allt personligt inflytande, eftersom han eller hon bara är en representant, medan de ledamöter som tillsatts för att leda regeringen i stället för att ”representera” ”grupper” faktiskt får vara med och bestämma. Genom att ”representanterna” till och med i sina egna ögon är så uppenbart okvalificerade för posten gör de av tacksamhet allt som förväntas av dem. ”Ledarna” däremot har en så stark ställning utanför regeringen att de kan göra precis vad de vill och ändå vara säkra på att komma tillbaka.

  Det lämnas som en uppgift till läsaren att anordna de två citerade ledamöterna i texten i de två kategorierna ”representanter utan inflytande” respektive ”medlemmar i den inre kretsen”.

  Gillad av 7 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Det finns väl inte så många ”namnkunniga” kandidater att rekrytera från. Nickedockor och svagbegåvade är kanske inte så bärande, eller ger några synergier, men de utgör inga dagliga påminnelser om småpåvens egen skruttighet – egot kan vara intakt.

   Gillad av 4 personer

  • Göran Nilgard skriver:

   Som ett komplement till det Fredrik Östman skriver:
   Titta på listan på sid 17 i denna .pdf av boken Parkinsons lagar.
   http://sas2.elte.hu/tg/ptorv/Parkinson-s-Law.pdf
   Både i texten före och efter för Parkinson i bevis att ju större administration över en viss punkt, desto större ineffektivitet.
   En annan, egen erfa som organisationskonsult, är att ju större ledningsgrupp desto mera makt centrerat till högste chefen.
   Då var Fiatchefen Agnelli ärligare än alla dessa låtsas demokrater med stora presidier och ledningsgrupper. Han skall ha sagt: ”en effektiv grupp skall bestå av ett udda antal personer, personligen tycker jag 3 är för många”

   Gillad av 4 personer

 6. Eva Danielsson skriver:

  Det kan kännas småaktigt att haka upp sig på att en person som kulturministern självmant förfular sitt yttre, men naturligtvis är det ett politiskt budskap i fågelbofrisyren. Och budskapet är ju inte heller vackert.
  Ygeman har väl inte bara visat brist på omdöme utan också brist på laglydnad. Även innan transportgate. Och hur var det nu, var det inte Annie Lööfs ”förtjänst” att han slapp undan med en befordran vid den här skandalen? Är Ygeman den som ska lanseras som efterträdare till Löfven? Ingenting förvånar längre.
  Politikerförakt föregås av väljarförakt såklart. Och politikerväldets väljarförakt har dessutom övergått till väljarfientlighet. Om man nu fortfarande räknar skattebetalande svenska medborgare som väljare. Det är väl precis vad man på olika sätt nu försöker luckra upp attityden kring, att demokrati skulle vara något bra. Ambitionen att få härska ostört över massorna utan kritik och risk för att avsättas är tydlig om man inser och lägger ihop vänsteragerande de senaste femtio åren. Och om det skulle bli en liten paus i regeringsinnehavet, så har man ju trogna aktivister på nyckelposter inom departementen och övriga offentligsverige, så man kan styra det mesta ändå. Allt syftar till att så småningom införa någon form av diktatur. Med accelererande fart just nu. Maktlystnadens fula nuna visar sig mer och mer öppet. Med eller utan fågelbofrisyr eller med kamouflage i form av av designklänningar som var förra kulturministerns fasad.
  Politikerföraktet behöver kompletteras med medvetenheten om politikerväldets pågående krig mot oss medborgare. På många fronter – Inskränkningar i yttrandefriheten, underminerande av rättsäkerheten, avsiktlig vanskötsel av statens kärnverksamheter, uppmuntrande av islamiseringen, underlåtenhet i att stoppa invandrares våldtäkter på svenska flickor/kvinnor och övrig ökande grov brottslighet, plundrandet av landets resurser som slösas på hitlockade bidragsmigranter och avsiktligt berövande av medborgarnas livsglädje och framtidstro genom lögnpropaganda i klimatfrågan….

  Gillad av 15 personer

  • Hans Högqvist skriver:

   Hej Eva. Lyckas hon (glömt namnet!) få en fågel att bo i hårhärvan så har hon sina 15 minuter i världens ögon garanterade! Originalet till dessa rastafarifrisyrer är massajernas håruppsättningar som jag har haft närkontakt med eftersom vi provade en massaj som nattvakt under min tid i Östafrika. Han skötte sit arbete utomordentligt bra men håret ”byggdes” med hjälp av kodynga (vilket inte var så illa eftersom lukten försvann när det torkat ordentligt) så det blev inte tvättat vilket innebar en riklig förekomst av löss vilka givetvis spred sig till oss andra i hushållet. Massajers duglighet visades av Kungliga Svenska Ambassadens anställde massaj som lång och imponerande i sin välskräddade kostym, välmanikyrerade naglar och kortklippta hår skötte kontakter med myndigheter i TZ på ett föredömligt och ytterst effektivt sätt!
   Jag tror att Ygeman kommer att bli Socialdemokratins ordförande. Han kan konsten att vrida ordflödet och har rätt framtoning av effektivitet – även om det bara är en ”framtoning”…

   Gillad av 6 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Det är inte småaktigt – istället en adekvat påtalan beträffande den ”normkritiska” dekadensen. Men >80% av de röstande gav Sjuklövern fortsatt förtroende. Vill man inte detta, och har optimismen (naiviteten att tro på det politiska systemet som sådant) i behåll, så röstar man på annat. Är man ej längre optimist, och drar fulla växlar på en sådan bedömning, så röstar man inte alls. Är man ej längre optimist, men lite taktisk för en till två mandatperioder (för därefter är staten kaputt), så röstar man på annat enkom för att inte ge Sjuklövern relativ styrka, eller lägger möjligen en blankröst.

   Gillad av 1 person

  • Hilding Bengtsson skriver:

   Klart att Ygeman är högaktuell som SL efterträdare!

   Han har en stark väljarbas i Stockholm,
   inte minst i utanförskapsområdena!

   Kandidaterna är inte så många,
   en könskorrigering bara,
   så blev han enhälligt vald!

   Gillad av 1 person

 7. Rutger skriver:

  Ygerman och kulturministerns, med bla sitt lovordande av Kaplan, är problem i sig, men också produkter av ett system. Byt ut dem och systemet levererar kopior som möjligen är skickligare på att dölja systemets primära agendor och ännu inte avslöjat sig. Dessa agendor har inte nyttan för Sverige som primärt mål. Visste ni tex att försvarsministern hade vapenfri tjänst av samvetsskäl. Huvudansvarig för rikets försvar är således en som inte kan tänka sig våldsutövning – smaka på den ! Inte undra på vi sedan har en ÖB som gärna jamsar runt på pridefestivalen.

  Också Moderaterna del av det sjuka systemet. Fundera bara på deras devis ” lika för alla” och därmed bla inga förslag om att utvisa utländska brottslingar. Naturligtvis finns då heller inga höga poltitiska potentater i det systemet som sätter nyttan för folket främst.

  Gillad av 3 personer

 8. Lena skriver:

  Här sätter du fingret på något viktigt, när du skriver ”Kritik avfärdas som hat, misogyni, främlingsfientlighet”. Här måste vi svenskar rensa upp i den politiska retoriken.

  Gillad av 2 personer

 9. Sidonie Jansson skriver:

  Räcker det att Anna Ekström ”brinner för svensk skola”? Jag som trodde att Greta Thunberg skulle bli den nya utbildningsminister. För det är mest det som elever 2019 ska lära sig i skolan anses vårt postmoderna samhället. klimathotet. Man behöver inte längre gå i skola? Dock har jag inget emot att man strejkar och demonstrerar. I Frankrike började det med protest mot det höjda bensinpriset som vanliga arbetare inte hade råd att betala för att ta sig till jobbet. Varje veckoslut protesterar nu vanliga människor i alla yrken och åldersgrupper mot först och främst globalismen och migrationen som har gått ur styr, regeringens förakt för folket, EUs tvångs politik och även, om man lyssnar på en del intervjuer, islamiseringen av Frankrike. Något som i Sverige man inte verkar vara rädd för. Vi har ju haft en sådan pionjär i regeringen och inget illa har hänt, eller hur. Vi kan fortsätta som vanligt, med ungefär samma personligheter, lite omplacerade för det nya spelet i Riksdagen. Sverige klarar sig alla gånger tycks det, det svenska folket går inte längre så spontant i demonstrations tåg som det gjorde mot kärnkraften. Men visst är vi lite nyfikna om vad Amanda Lind med eller utan ”hjälp” av sin frisyr, ska åstadkomma inom kulturen, och Anders Ygeman och Maria Ferm på sina nya områden. Sverige är ju mångkulturellt…Det finns knappast något annat land som kämpar så hårt för att bli det mer och mer. Våra resurser går mest till det.

  Gillad av 4 personer

 10. Marjaibaeck skriver:

  Frisyren kan man blunda för tycker jag men hyllandet av Mehmet Kaplan, det är helt oacceptabelt. Ett problem är att frisyren kan lukta illa om man har känsligt luktsinne men kanske kan lukten mildras av parfymerat talk eller en rejäl sjal. Vilka åsikter och preferenser har ministern , vilken kultur vill hon värna om?
  Kanske har Löven accepterat MPs förslag till minister för han vet att frisyren väcker förargelse hos väljarkåren och precis som du säger kan han smuggla in Ygeman i regeringen.
  Det är få som förstår vilken skada han åstadkom med Transportstyrelsen och tidningarna har inte precis hjälpt till att sprida kunskap. Kan bomberna som sprängdes vid ytterdörren hos en polisman kopplas till läckan hos Transportstyrelsen? Ingen journalist har funderat över den saken. För att provocera väljarna ytterligare blir karln digitaliseringsminister, låt vara i ett land som håller på att bli rejält frånåkt från andra stater som forskar på artificiell intelligens men kommer han förstå vad hans stab berättar för honom. Kommer han att kunna fatta några beslut om han måste fatta beslut som inte är rent politiska.
  En stilla undran en tidig söndagsmorgon!

  Gillad av 2 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Fast håret är ju det enda det talas om… Och så har ju politiken utåt sett också blivit, och kanske slukar det också alla energi internt: försvarstal, angrepp, poserande och pudlande i det mediala flödet. Finns det politik kvar, eller är allt tjafs och låt gå? Handhjärtan, rymdkramar och klimatångest, det finns något för alla. Räck mig holken, vetja.

   Gillad av 3 personer

 11. Lennart Bengtsson skriver:

  Dagens svenska politiker bryr sig inte det ringaste om folkviljan. De anser sig inte leva i en representativ demokrati utan betraktar sig som en utvald överhet som ser folket som en belastning. Detta skulle kanske fungera om de tillhörde en upplyst överhet. Detta är tyvärr inte fallet och ingen, inte minst medlemmarna av den nya regeringen kan liknas vid Fredrik II av Preussen som brukar ses som inkarnationen av den upplyste monarken.

  Den sannolika utveckling är väl att regering och riksdag försätter sig i samma position som dagens monarker det vill säga de kommer gradvis att helt nullifieras eftersom de inte har något av substans att komma med. I stället för att ta itu med sådant som medborgarna vill ha som ett fungerande försvar, allmän säkerhet och ett fungerande skolsystem mm mm sysslar de med struntsaker och trivial symbolpolitik. Att oombedd och i avsaknad av lämplig kompetens åta sig att förhindra jordens uppvärmning är förstås mera cool än att se till att den inre säkerheten fungerar.

  Ett väl fungerande civilsamhälle, som vi numera har i västvärlden och också i Sverige, lär sig alltmer att bygga upp sin tillvaro vid sidan av en självvald och inkompetent överhet som mer och mer ses om flugan i soppan. Fungerar inte den inre säkerheten så kommer folk till slut att sköta det själva. Även detta kommer civilsamhället självt att ta hand då landets överhet inte klarar detta eller kanske snarare inte anser att det behövs.

  Gillad av 8 personer

  • Olle Holmqvist skriver:

   ”ingen, inte minst medlemmarna av den nya regeringen kan liknas vid Fredrik II av Preussen!

   Wiki om högstdensamme :
   ”Den religiösa toleransen var inte universell; för judar gällde särskilda restriktioner…Under Fredrik II:s tidiga regeringsår avskaffades censuren för icke-politiska tidningstexter, en form av begränsad pressfrihet, men politiska texter var fortfarande underställda statscensuren.”

   Jfr
   ”Art. XIV. Folket är suveränt: regeringen är dess verk och dess egendom, de offentliga tjänstemännen är deras biträden. Folket kan närhelst det så önskar byta ut sin regering och avsätta sina ombud.
   Art. XV. Lagen är det fria och högtidliga uttrycket för folkets vilja.
   Art. XVI. Lagen är lika för alla.
   XIX. I varje fri stat skall lagen i synnerhet skydda den allmänna och individuella friheten mot myndigheten hos dem som styr.
   Varje institution som icke förutsätter att folket är gott och ämbetsmannen mutbar är skadlig.
   Art. XX… Varje del av det suveräna folket samlad till möte skall åtnjuta rätt att uttrycka sin vilja med fullständig frihet; den är till sitt väsen oberoende av alla upprättade auktoriteter och äger själv att bestämma över sin organisering och sina överläggningar.
   Maximilen Robesprierre

   Gilla

 12. Mikael Steinwall skriver:

  Journalisten och författaren Lars Åberg har skrivit en bok med en titel som är på pricken: ”Landet där vad som helst kan hända”. I ett sånt land kan en misslyckad och impopulär polischef bli chef för MSB i stället. Och den förra kulturministern kunde erbjudas sin ministerpost bara några veckor efter att hon blivit medlem i Mp.
  I ett sånt land kan också tusentals afghaner, som tidigare fått avslag, gå vidare till Andra chansen – studier på gymnasiet. I landet där vad som helst kan hända är du överkvalificerad om du söker till utbildningen för undersköterskor med avslutade gymnasiestudier. Du blir helt enkelt nekad.
  Ingenting är omöjligt, sa Gunde.

  Gillad av 2 personer

 13. Snö och snö och snö, detta var vad han fann, vid lägereldens rand, plötsligen en jättemand, hårigare Än både jak och dromedariand, inte många ord han kan, visar mysig grotta men kall som fan, nej! Kamel i munnen försvann skriver:

  Jaha, ”enas i motstånd mot främlingsfientlighet och rasism”. Jag antar att detta inte är ironi. Detta är ju ett djupt missförstånd, som visas i Omar inlägg idag, så är det ju just vänstern och muslimerna och afrikaner som är rasister idag. Eller japaner, eller kineser, jag har rest och bott utomlands i många år, och Sverige VAR ett av de minst rasistiska länderna i världen, inte för att vi är bättre, utan för att vi kunde låtsas att alla är svenskar. I de flesta andra kulturer så är rasismen självklar. I Sverige och hela västvärlden så är det ju nu vänster som är rasister, det är demokraterna, med Obama i spetsen, som uppmuntrade rashat, det är vänster och muslimerna som hatar judar och så vidare. Sedan, främlingsfientlighet, vad betyder det? Att bedöma människor är ju en helt fundamental funktion för att överleva, och fler och fler lär sig nu den hårda vägen att alla inte är lika, många barn tvingas dela skola med främlingar som inge vet vem de är, och betalar priset.

  Jag kan inte ta till mig inlägget, det man vill säga är självklart, det är i grundantagandena man misstänker att författaren inte förstått någonting.

  Gillad av 4 personer

 14. Detta var vad han faNn skriver:

  Så det jag kortare ville säga var, tror Assarmo på allvar att det är kamp mot främlingsfientlighet och rasism som driver C och L? Det är ju mer än lovligt naivt, istället så är det maktlystnad, pengar och ondska som ligger bakom, man står på ryggarna av våldtagna småbarn med sin ”antirasistiska” politik. Det är ju vad vänstern alltid gör, man slår politiskt mynt av svaghet, man utger sig för att vara de svagas förkämpe, så man kan få deras röster och perpetuera splittring och misär. Hycklare hela bunten.

  Gillad av 4 personer

 15. Erik2 skriver:

  Jag tycker också man ska fundera på varför vi faktiskt inte har omfattande demonstrationer runt om i landet i protest mot den ödeläggelse av landet som pågår. Medborgarnas liv görs allt svårare, steg för steg, med en närmast sadistisk nit. Varför blir det inte uppror? Där i den tankevirveln så tycker jag man ska notera att det faktiskt drogs igång ett antal medborgarinitiativ under förra mandatperioden. Det var flera saker, t ex folkets demonstration och nattpatrullerna från odens vänner (vad heter dom?). Nu före jul så drog Katerina J igång demonstrationer. Men vilket motstånd detta möter. Då finns resurser från polis, och förstås med smutskastning av individer på ett ofattbart sjukt sätt. Alla initiativ har förstörts. Inte mötts med motdemonstrationer, utan förstörelse. Ställ detta mot hur fredsrörelsen och veganer m fl en gång har mötts. Detta säger något om vad som pågår. Vi vet också av att t ex fredsrörelsen en gång drogs igång via initaitv från öst, ett öst som såg att de höll på att strategiskt förlora maktkampen mot väst. Är dessa kompisgäng borta? Har de någonsin verkat med blanka vapen? Nu har vi statsminister och utrikesminster och partiledare som förbannar medborgare och individer i tv och via uppmaningar om att krypa under stenar. Vi har en överhet som organiserat upp ett statligt propagandaorgan med stor budget, styrda av gamla kommunister. Det står inte på förrän sidor som dessa stängs. Läs 1984 innan den boken förbjuds! Läs vad Olof Frånberg skrivit i sina menoarer. Läs Bo Theutenberg. Det är mitt inpass. Se genom dimmorna!

  Gillad av 5 personer

  • G.B. skriver:

   Fortfarande fungerar alltför mycket i Sverige för att det ska bli några större demonstrationer.
   ”På spåret” och ”Bonde söker fru” sänds när de ska sändas.
   Jämför med en jämmerdal som Venezuela!
   Hur kan det ha gått så långt där utan att landet har exploderat?
   På åttiotalet var deras välstånd nästan i nivå med Västtysklands välstånd.
   Vi har en lång väg att vandra.

   Gillad av 2 personer

 16. lookslikeanangel skriver:

  ”Medusa”-frisyr eller skägg

  Visst kan man tycka att man inte ska lägga sig i folks utseende.

  Men är inte risken att man BLIR sin frisyr, sitt stora skägg
  eller sin knytblus? Att lita till att ens karisma är så fantastisk
  att den kan konkurrera.

  För du HAR väl karisma?

  Gilla

 17. En mer konstfull politik skriver:

  Det här med frisyrer för kvinnor sitter djupt. Venus från Willendorf hittades vid en utgrävning i början av 1900-talet i Österrike. Statyetten är 11 cm hög, och beräknas ha en ålder på 22 000–24 000 år. Hennes frisyr är minst sagt konstfull. Hon kan inte ha lagt den själv, utan behövt hjälp. När isen låg 2 till 3 kilometer hög över den skandinaviska halvön hjälpte kvinnorna varandra att fläta håret, i avancerade frisyrer.

  Unde vår egen bronsålder på västkusten, visar hällristningar, att män hade kort hår, medan kvinnor hade håret flätat i en tjock hästsvans.

  Både män och kvinnor, särskilt som naturfolk, har alltid utsmyckat både håret och sig själva. Maoriernas tatueringar på Nya Zeeland följer där enbart en tradition.

  Nu sprider sig även tatueringar hos oss. Och även mer konstfulla frisyrer. Visst är den afrikanska kvinnan nedan oerhört vacker.

  Nu väntar jag bara på att få se SVT:s mångfaldspolitik få genomslag på ett mer etniskt inspirerade sätt. Jag vill se mer visuellt uttrycksfulla nyhetsuppläsare och programledare.
  När en nyhet, eller Kulturnyheterna själva, blir för sömniga, kan man alltid studera fantasifulla frisyrer och mer dynamiska ansiktsutsmyckningar.

  Om nu SVT vill markera sin egen fördomsfrihet – som de språkligt och dialektmässigt redan gör – förstår jag inte varför vi inte redan nu fått se mer av form och färg i teverutan, även i närbilder av ansikten och i hårkreationer. Vi fick ju faktiskt färg-TV redan i slutet av 60-talet.

  Varför denna otroliga senfärdighet? Här går ju faktiskt den nye kulturministern i bräschen.
  All hennes fördomsfrihet går ju rakt igenom rutan. I min värld utgör hon därför den perfekta arvtagerskan till Hanna Stjärne själv. Kultur, politik och media hänger ju samman.

  Gillad av 1 person

  • Göran Holmström skriver:

   Gillade Maorie krigaren bättre, han har en krigarblick.
   Veteraner är trevliga att umgås med, likt döende människor så har dom skippat skitsnacket då dom är förbi det stadiet.
   Men visst är hon vacker.

   Gilla

 18. Yvonne Rosenthal skriver:

  Älskvärda Amanda kanske en raggarbrud i tiden.. Några kanske minns de riktiga raggarbrudarna som nonchalant tuggade tuggummi med halvöppen munnen, de kunde dra ut långa strängar av tuggummi. De kunde blåsa imponerande stora bubblor. En konst i sig ..Och så frisyrerna . Enorma , resultat av tuppering, hårspray och i förekommande fall, en halväten fralla ( småfranska). Det finns en ”Klintbergare ” om” råttan i pizzan” och det bör finnas den om råttan i frisyren, raggarbrudens. Raggarbrudar raggade raggare, killarna med de läckra vrålstora vrålande amerikanarna. Amanda spelar blockflöjt, sannolikt en nutida råttfångare.

  Gilla

 19. Göran Holmström skriver:

  Under tiden så går dom flesta svenskar omkring och tyst lever sina liv i sin skyddade bubbla, av 5 dagar i veckan så arbetas det, Fredagen så ska det minsann mysas. En Bag in box 6 starköl en en kvarter whiskey inhandlas, till det något spännande recept från TV 4 måste lagas, alla kompisarna på Facebook får ett meddelande på eftermiddagen från firmadatorn, givetvis skickat på fikarasten
  vad annars. Helgen börjar med middag och dricka, sedan något tv program där värdegrunden vävs in med övertydliga budskap. Båda somnar i soffan, inget kel denna kväll heller. Lördagmorgon, ångest över den missade tandborstningen
  Skallben och vinballe, ingen älskog denna morgon heller, rush iväg med barnen på fotbollsträningen. Ångesten är stor tänk om farbror polisen står och har blåskontroll på vägen. Puuh det gick ju vägen, Kalle gjorde ett mål så glädjen är stor lill-zlatan i familjen. Väl hemma en stressad kindpuss på lilla gumman, middagen och gäster minsann. Fasen Rutan kommer ju över med sin tråkiga gubbe. Men Rutan går ju inte av för hackor hon är bra byggd och gillar Martini.
  Och såhär fortgår det år efter år, tills skilsmässan eller cancern tar någon av dom.
  Oavsett så funderas det inte allt för mycket över höjda skatter eller försämrad sjukvård om det inte drabbar en själv. Lille Kalle har flyttat hemifrån, börjat på kontor. Kindpussarna har övergått i en stillsam klapp på huvudet,
  Livet leker?

  Gillad av 2 personer

 20. Sixten Johansson skriver:

  För en hårfagert tovad Amanda
  är kultur en islamvänlig anda
  Att Stefan omsider får skåda en lus
  i de vaxade testarnas konstfulla hus
  må betecknas som ren propaganda

  Gillad av 1 person

 21. Göran Holmström skriver:

  Frisyr, det är ett val. Minns Bosnien efter kriget, ett par år senare. Polaren och jag åkte över en dagstur, han var skakig alkohol och brist på den gjorde honom extra skakig, Mina skäl att åka med skäl är personliga, Väl över så bötfällda gånger två inom tre kilometer.
  Gränsvakterna retades och sade Goran have a nice trip in Bosnia.
  Nåväl vi landade i Mostar bron var repad, och marknaden var öppnad helikoptrar
  flög över skallen på en, vi vart erbjudna vapen och sönderskjutena västar eller hjälmar.. Min polare köpte en Rysk arme telefon, jag köpte inget.
  Vi gick vilse, en bakgata senare, Snubben som satt där hade en tiger tatuerad på benet, Japp Arkans tigrar, Blockfrilla var dagens rätt, polaren vart rätt nervig
  Det var lite brottning och koll av” värdegrund”
  Efter lite ”brottning” så var vi accepterade och inbjudna på slivo,¨
  Vi gick dock vidare efter en stund, polaren var dock lite ”orolig,
  Vi åkte tillbaka till ”trygga Koatien,
  Där fann vi nya äventyr.

  Gilla

 22. P I Persson skriver:

  Det var mycket länge sedan jag läste något så fördomsfullt. Förekom samma protester även mot högermannen Borg med sin hästsvans ?

  När jag var ung fanns i vårt land endast två kategorier som var tatuerade. Det var antingen kriminella eller sjömän. Ingen annan. Nu är var och varannan tatuerad. The times they are a-changing som Dylan konstaterade redan i början av 60-talet

  Jag längtar efter den dag som Martin Luther King talade om. När var och en blir bedömd efter halten av sin karaktär. Ingenting annat. Låt folk få se ut som de vill. Är det politiker, kritisera eller beröm den politiska gärningen. Frisyren är irrelevant.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.