Ny podd! Blade Runner 2019

Mohamed Omar

I ett nytt avsnitt av podden Tankar från framtiden (inspelat 15/1) pratar jag med Dolf. Jag har lärt känna Dolf genom att hans intressanta kommentarer här på Det Goda Samhället i vilka han visat att han är väl bevandrad i film och litteratur.

I detta avsnitt pratar vi om science fiction-klassikern Blade Runner från 1982. Vi är två veckor inne i det nya året 2019 och det år då Blade Runner utspelar sig. Filmen är baserad på en roman av den amerikanske författaren Philip K. Dick från 1968: Do Androids Dream of Electric Sheep? Dolf har nyligen läst om romanen och sett filmen och berättar om hur de skiljer sig åt.

Filmen skildrar alltså en mörk, dystopisk framtid i Los Angeles år 2019. Det är en noir-deckare à la Raymod Chandler med hårda män som dricker whisky och en kedjerökande femme fatale med fyrtiotalssfrisyr, men i en futuristisk, cyberpunk-miljö.

Människan har lyckats framställa organiska robotar som är nästan omöjliga att skilja från vanliga människor. Dessa kallas replikanter och de används som slavar av människorna. Efter en serie blodiga uppror bannlyses replikanterna från jorden och deras liv begränsas till fyra år. En speciell sorts poliser, så kallade blade runners, får i uppgift att identifiera och döda alla replikanter som mot lagen befinner sig på jorden.

Deckard (Harrison Ford) är en före detta blade runner som blir återkallad till tjänst för att spåra upp och eliminera en grupp våldsamma replikanter som lyckats ta sig till jorden. Gruppen, ledda av Roy Batty, söker sin skapare den mäktige replikantmakaren Tyrell, för att förmå honom att öka deras livslängd. Uppdraget misslyckas och filmen slutar med Roys tvekamp med Deckard och det poetiska avskedstalet i regnet, strax innan replikanten dör:

Jag har sett saker som ni inte skulle tro på. Brinnande attackskepp vid Orions axel. Jag har sett C-strålarna glittra i mörkret nära Tannhäuserporten. Alla dess stunder kommer att utplånas av tiden, som tårar i regnet. Dags att dö.

Det vilar ett tragiskt skimmer över denna fallna ängel som gör uppror mot sin Skapare. Han ville inte leva som slav, utan bli herre över sitt eget öde.

För övrigt tycker jag att det borde göras science fiction-film som utforskar hur Europa kommer att se om islamiseringen och massinvandringen får fortsätta. Hollywood har inte visat något intresse, men jag tror den skulle vara intressant för en stor publik.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie)

Lyssna på podden i spelaren nedan:

20 reaktioner på ”Ny podd! Blade Runner 2019

  • Dolf (a.k.a. Anders Ericsson) skriver:

   ”Dags att dö” är onekligen mer idiomatiskt riktigt. Jag funderade själv på
   Scenen med den monologen (om man nu verkligen kan kalla det en monolog, det är ju bara 4 meningar) är nog en av de absolut bästa som finns på film. Sen finns det hela diskussioner på nätet om vad ”c-beams” och ”Tannhauser Gate” är. Jag noterade att Omar översatt ”c-beams” som ”c-strålar”, Jag själv har alltid uppfattat det som ”c-balkar”, och att glittret handlar om att de reflekterar stjärnljus. Men det är ju upp till var och en att tolka.
   ”like tears in rain”-monologen har gjort ett sådant intryck att den fått en egen sida på wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/Tears_in_rain_monologue. Där kan man bland annat läsa hur ursprungsmonologen egentligen var. Rutger Hauer ändrade på eget bevåg monologen genom att skära bort en del och lägga till just ”like tears in rain”. När de filmade scenen skall de närvarande ha applåderat och några till och med brustit i gråt.

   Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Kanske så är C-beams ett uttryck för något likt Aurora borealis ?
    I alla fall så tolkade jag det första gången jag såg filmen för länge sedan.
    Håller med om att scenerna med Rutger Hauer är” magiska”.
    Likt Marlon Brandos figur i Apocalypse Now, eller Clancy Brown i Highlander
    Tydligen var hela filmteamet på helspänn sedan Clancy levde sig in i rollen så rejält att han försökte hugga Sean Connery med ett svärd i en dörröppning.
    Film är som böcker en gåva.

    Gilla

 1. Göran Holmström skriver:

  Verkligheten är en besvikelse! I filmens värld så är rymden koloniserad,
  molekylerna är kontrollerade så att replikanterna går att bygga.
  I andra verk så flyger man med ljusets hastighet utan att tidsdilationen ställer till det för betraktaren eller dom medverkande. Galaxen är även den utforskad på samma vis som sjöfararna utforskade jorden på ett par århundraden sedan,
  då sjömonster och sirener levde. Tyvärr lever vi alla i mellantiden, då dom stora äventyren inte existerar. Utan vi alla är bara kugghjul i den stora maskinen som kallas EU, vissa snurrar med och känner sig viktiga, andra repar kaffemaskinen.
  Men vi alla har en sak gemensamt, vi är alla kontrollerade via datorn eller telefonen. Det var det enda som Science Fiction författarna fick rätt på,
  Medborgare Holmström vars samlade kreditvärde är XXX, är förbannat trött på den tråkiga förutsägbara verklighet som han tvingas genomlida.
  Kan inte Predators existera och kidnappa mig, jag kan vara rymdskeppsskötare
  åt er, i utbyte så önskar jag bara lite mat och få vara med på en jakt eller två av aliens!
  Whiskeyn kan jag ta med själv, Hemingway hade i övrigt 14 flaskor Whiskey med sig för lika många dagars jakt i Afrika. Genom det stora kriget så släpade han på två stora pluntor med konjak för att” släcka törsten med”
  Här hemma har vi 0,2 promille gräns, sug på den friheten 😉

  Gillad av 2 personer

 2. Robban skriver:

  Jag tror att vi kommer få reda på hur Europa och Sverige kommer att se ut om islamisering och massinvandring får fortgå, utan att det behövs en film!
  Tyvärr kanske jag ska tillägga! Personligen hade jag föredragit en scifi om det!
  I filmer är ju ofred, krig, etnisk rensning, svält och misär, inte på riktigt!

  Gilla

 3. Anders L. skriver:

  Inspiration och manuskript till en sådan film om islamiseringen av Europa kan du få t.ex i Sameh Egyptsons bok ”Holy white lies” vilken beskrivs i Aron Flams senaste pod Dekonstruktiv kritik. Titeln syftar på ”taqiya”, lögnen. Muslimska brödraskapet, redan djupt etablerade hos oss, avvaktar rätt tillfälle att inleda jihad och utlysa kalifatet. Det skulle kunna bli en spännande actionrulle med riktiga blade-runners bland oss.

  Gillad av 1 person

 4. dans från khotan skriver:

  Jag lyssnade på Rubin Report med Bret Weinstein som är evolutionär biolog, han spekulerade i om det fanns människor som utvecklats till att ”rationalisera” så att de blir pk-ister, de bortser helt enkelt från de delar av verkligheten som skulle medföra ifrågasättande av gruppens sammanhållning. Samtidigt så är andra människor, kanske en minoritet, funtade så att de helt enkelt reagerar motsatt, de kan inte sova gott om natten om de agerar mot sin egen inre övertygelse som de når genom reflektion. Så kanske vi kan finna en evolutionär förklaring till varför vissa blir totalitära, vänster, eller pk-ister, och andra alltid stretar emot? Det verkar då inte så lovande för demokratin, för den ena sorten kanske är vanligare än den andra?

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Skickligt ordval, ”demokratin”. För vårt samhälle fungerade ju bevisligen alldeles utmärkt före 1789. Kättarna i Münster — den typ av människa Weinstein spekulerar om — avrättades och kropparna hissades upp i järnburar på kyrktornet.

   Den etablerade sanningen är att ondskan finns i oss alla, inte bara i vissa, och även godheten finns i alla. För mig låter det som om Weinsteins inre socialist — radikalist! — tittar fram. Bockfoten. Vi vet ju vilka det är som vill avskaffa demokratin och det fria samhället. Inte är vi (i huvudsak) det goda, inte.

   Gillad av 1 person

   • dans från khotan skriver:

    Jo, de slingrar sig som maskar de där i IDW. De tror att att de finns en klok vänster att rädda allihop (utom Ben S, men inte säker på att han är medlem)

    Gilla

  • Göran Holmström skriver:

   Underbart att du skrev detta Har gått och funderat kring detta hela dagen, ja fogat en vägg med tegel då flyr hjärnan lite för att stå ut med det monotona.
   Och detta är min blygsamma teori. Det finns två sätt att hantera information på antingen analytiskt och linjärt. Orsak och verkan eller tvärtom. Sedan finns det pingisbolls sättet, tankarna fladdrar och far och man” tror” sig ha svaret på saker. Nu lägger jag inget värde i skillnaden.
   Däremot så misstänker jag att människor med mer vänster orienterad hjärna applicerar pingisbolls metoden oftare och låter den styra deras val oftare. Otur och slump är” orättvisor som måste rättas till, på bekostnad av den personliga friheten. Samt att dom mer” Lyckade och intelligentare” är endast en produkt av sin välbärgade miljö.
   Än en gång så inget värde i det hela, utan bara en tanke om att vi alla har bagage som styr våra mönster och tankar.
   Själv så skyller jag allt på GUD 😉

   Gillad av 1 person

 5. Jari Norvanto skriver:

  ”För övrigt tycker jag att det borde göras science fiction-film som utforskar hur Europa kommer att se om islamiseringen och massinvandringen får fortsätta.”

  Det låter ju dokumentärt redan idag. Men visst, det kan finnas grader i helvetet.

  Gilla

 6. Martin skriver:

  Bra filmval Omar.
  En av första filmerna jag fick se. Kultfilm.
  Tänk om vi ser framför oss ytterligare 37 år,2056. En dystopisk tid tid,troligen,
  men kanske människan har bostad på Mars då?
  Harrison Ford var vid den tiden på 80-talet en av de mest anlitade aktörerna,inte minst i filmerna som Indiana Jones, Fords bästa huvudroll tycker jag dock var i ”vittne till mord”
  och kul se Rutger Hauer, den gamle flygande holländare
  men dennes genombrott kom några år senare i rysare liftaren-86.
  Den är fortfarande läskig,en av de bättre skräckfilmer som producerats.

  Men åter till aktuella filmen ,Blade runner, Grymt bra filmmusik av Vangelis.

  Gillad av 2 personer

 7. Martin skriver:

  ”För övrigt tycker jag att det borde göras science fiction-film som utforskar hur Europa kommer att se om islamiseringen och massinvandringen får fortsätta”

  En början kunde vara en riktig dokumentär om islam och dess framfart som negativt påverkat vår samtid i västvärlden i allmänhet,och Sverige i synnerhet.
  I Sverige kan inga filmare göra annat än anamma den rådande pk andan och lägga sig platt inför invasionen av muslimerna,annars som ett brev på posten kommer Ulf Bjereld, Anders Lindberg, Mattias Gardell m fl. med islamofobi och rasistkorten.

  Att försöka göra en film om massinvandringens konsekvenser är förenat med fara
  om det så bara är en dokumentär.
  Minns att filmteam från Australien blev bortjagade i Rinkeby och norskt filmteam i Rosengård råkade också illa ut när de skulle dokumentera hur ett område och en stadsdel domineras och präglas av fredens och kärlekens religion.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.