Skräp till politiker

Patrik Engellau

Ett sjökort är en förenklad men synnerligen praktisk bild av verkligheten som är anpassad efter skepparens behov. Den försiktige skepparen kontrollerar städse sin position genom att jämföra sina observationer av verkligheten med information från kortet. Nu för tiden är sjökorten så välgjorda att om något inte verkar stämma kan skepparen utgå från att det är han själv och inte kartan som är på fel spår.

Jag har en motsvarande karta som beskriver vårt samhälles viktigaste komponenter och hur de förhåller sig till varandra. Jag använder kartan för att navigera i den tillvaro som presenterar sig för mig i tidningar, teve, radio, på nätet och i vardagens oräkneliga konfrontationer med medmänniskorna. Kartan ska hjälpa mig att förstå vad som händer.

Skillnaden mellan mig och skepparen är att jag inte kan vara alldeles säker på att min karta är riktig inte minst eftersom den representerar en ständigt föränderlig verklighet – samhället – och inte, som sjökortet, ett sedan geologiska tider stabilt system av öar, skär och andra landformationer plus ett antal hjälpmedel för styrmanskonsten som Sjöfartsverket utplacerat efter en sinnrik plan.

På min samhällskarta finns följande fem figurer:

 1. Politikerväldet som är systemets härskare
 2. Det välfärdsindustriella komplexet som objektet för politikerväldets omsorger och samtidigt dess styrkebas
 3. Den nettoskattebetalande medelklassen som mer eller mindre motvilligt betalar för verksamheten enligt punkterna 1 och 2
 4. Det välfärdsindustriella komplexets klienter som det definitionsmässigt är synd om och vars omsorg genom det välfärdsindustriella komplexet framhäver systemets humanitära överlägsenhet
 5. Media, systemets prästerskap, med uppgift att a) hylla systemet vilket bland annat innebär att racka ner på medelklassare som inte vill betala, b) upptäcka vita fläckar i välfärdslandskapet , till exempel att det saknas en myndighet för att hantera kvinnors mensproblematik, som därefter kan koloniseras av det expansionslystna komplexet samt c) att ständigt påminna politikerväldet om dess skyldighet att värna om den etablerade ordningen

Den 22 november tar Dagens Nyheter – ledande aktör av typ 5 – politikerna i upptuktelse i enlighet med punkten c). ”Flyktingkrisens verkliga misslyckande”, säger tidningen i en ledare, är inte att det kommer en massa migranter, utan att politikerna inte är resoluta nog att tvinga medelklassen – aktör 2 – att göra avkall på sina förmåner så att systemets klienter – aktör 4 – i det här fallet migranterna, kan erhålla de nödvändiga förutsättningarna för att inte ”vara helt beroende av staten och utan makt att påverka sin egen tillvaro” och att inte ”vara ofria”.

Det handlar om att migranterna ska ha bostäder och jobb och i båda fallen måste medelklassen maka åt sig. Politikerna måste lägga ned en samhällsmodell ”som i praktiken är ett försvar av medelklassens arbeten och bostäder”. Medelklassens ”krav på höga löner och subventionerade hyror hindrar en alltmer etnifierad underklass från att etablera sig i samhället”.

Dagens Nyheter anser att politikerna slarvat bort tiden och andrummet de fick vid den stora asylkrisen hösten 2015. ”De senaste tre åren har politiker tävlat om att be mest innerligt, närmast underdånigt, om ursäkt för att de inte stoppade invandringen tidigare, mer, hårdare.” I stället för att oja sig borde politikerna ha höjt hyrorna och sänkt lönerna.

Dagens Nyheter har förståelse för att det nödvändiga budskapet från politikerna till väljarna kan kännas tungt:

Att säga till väljarna att subventionerade lån inte kan fortsätta i all oändlighet är förstås inte roligt. I synnerhet inte för partier som upplever att väljare redan lämnar dem i vredesmod. Likaså kan det framstå som obehagligt att meddela att lägre löner måste tillåtas för att fler ska kunna få ett jobb. 

Men politikerna måste ta sig i kragen. De har en större uppgift nu än de är vana vid:

Regeringsfrågan i all ära. Den är okomplicerad i jämförelse med uppgiften att rucka på gamla vanor i sakpolitiken. För de mer omfattande reformerna krävs nämligen något annat än det vi sett prov på den senaste tiden: Politiker som inte är rädda för väljarna. 

Det är skräp till politiker som inte törs sätta sig över medelklassens intressen när det handlar om att skydda ett hotat politiskt system.

Jag vet inte vad som berör mig starkast, om det är min bedrövelse över Dagens Nyheters förfall eller om det är min tillfredsställelse över att kartan verkar fungera.

110 reaktioner på ”Skräp till politiker

   • DK skriver:

    På tal om sjökort…
    Genushyllat norskt örlogsfartyg förliste
    På väg hem från Natoövningen Trident Juncture, natten den 8 november, kolliderade en norsk toppmodern fregatt med en stor oljetanker i klart väder. ”Vi har kolliderat med ett okänt objekt”, rapporterade fregatten, trots att man fått instruktioner från sjöledningen att väja för tankern.

    Nu kommer allt hårdare kritik mot sänkta krav för att få kvinnor att tjänstgöra i flottan. Flottan har skrutit om att fyra av fem navigatörer ombord på just denna fregatt var kvinnor.

    Det norska försvaret har lämnat knapphändiga uppgifter, men utifrån radiotrafiken och radarloggar har experter kunnat konstatera att besättningen gjort nästan ofattbara misstag, vilket får flottans folk att framstå som amatörer.

    Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Deja vu. Jag har haft nöjet att segla med kvinnor, högintelligenta tekniskt sinnade kvinnor som gick på KTH. När jag kort gick ned i kajutan och lät dem navigera kraschade det strax till under kölen. Båten stack 1,7 m, och på sjökortet var, precis där båten hade befunnit sig vid kraschen, ett grund angivet till 1,7 m. ”Grundet är felmarkerat,” sade damerna. En snabb blick runt horisonten, två sekunder, sade mig att det var precis riktigt markerat. För mig var det intuitivt uppenbart, rent kännbart i kroppens rörelseorgan. För dem var det något man måste tänka efter och räkna ut och diskutera om. Även om man räknar in att jag då hade många timmars erfarenhet av att navigera en motorbåt genom skärgården i 25 knop fanns det uppenbart genetiska skillnader mellan oss.

    Icke desto mindre är det förstås möjligt att hitta t.ex. fyra extremt ovanliga kvinnor som kan navigera, och fickparkera, och gräva med grävskopa, mycket bättre än jag. Det finns en söt historia på nätet om en blond ung kvinna som kör hjullastare på en soptipp i Stockholmstrakten, bättre än alla män.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Problemet här är inte så mycket att det var kvinnor som navigerade, som att det var inkvoterade kvinnor som navigerade. Problemet uppstår när man dels sänker kravet, dels inför sociala koder som stoppar kritik och korrektivt beteende. Som Nassim Taleb har konstaterat är det den högljudda, eller som Arne MOAB Sand säger, koherenta, minoriteten som bestämmer, och en inkvoterad grupp är just en sådan högljudd och koherent minoritet, som tilldelas oporortionell makt i det sociala spelet. Det är ofrånkomligt.

    Det är inte svårt att tänka sig att dessa fyra inkvoterade inkompetenta kvinnonavigatörer har haft mer reell makt på skutan än andra navigatörer och mer än deras militära grad skulle motivera. Kaptenen, som hela tiden bar personligt ansvar för skeppet och dess besättning, reagerade normalt och satte det på grund först sedan (i) navigatörssyjuntan hade blamerat sig på ett helt och hållet uppenbart och obestridligt sätt och (ii) allas liv stod på spel. Det är en social dynamik som vi antagligen allt för ofta bortser ifrån.

    Vi måste återinföra det personliga ansvaret och sluta med all kvotering.

    Gillad av 1 person

 1. Anders F1 skriver:

  Sverige är galet och förmodligen förlorat. Det blir ett fattigt skitland, medan jag hoppas att det inte blir våldsamt. Mina barn talar om Danmark eller möjligen Norge.

  Gillad av 11 personer

 2. gmiksche skriver:

  ”Hindrar en alltmer etnifierad underklass från att etablera sig i samhället”.

  Amanda Sokolkicki ledare får mig osökt att tänka på den etnifierade överklassen som etablerat sig i svenska media. I detta sammanhang vill jag dock ersätta ”alltmer” med ”sedan länge”.

  Gillad av 8 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Varför är det så viktigt för Dödens nedrigheter att en etnisk avvikande underklass etablerar sig i Sverige? Och varför är tidningen så öppen och ärlig med denna sin ondsinta ambition? Dags att byta namn till Der Pravdastürmer Avanti!?

   Gillad av 9 personer

  • brrr skriver:

   Och jag tänkte, vad har skribenten i lön, var bor vedebörande?
   Sänk lönen till 20 tusen och stuva in en storfamilj från Långtbortistan i skribentens bostad, så kanske det blir annat ljud i skällan.

   Gillad av 12 personer

   • gmiksche skriver:

    Skribenten tillhör en skyddad species med ett stort mått av inbördes lojalitet. Hon är ju en av His Masters Voices. Enda sättet att ändra ljudet i skällan är att sluta köpa och annonsera i DN. Fast man kan inte vara säker på att det fungerar i längden. Det kan bli som med SVT att vi beskattas för desinformationen. Via presstödet. D v s med våra skattepengar, som redan idag bekostar andra alster av liknande slag.

    Gillad av 1 person

  • Kent skriver:

   Amanda har fått sin utbildning på George Soros universitet i Budapest kommer ursprungligen från någonstans i gamla Jugoslavien hette Björkman innan Sokolkicki.?

   Gilla

   • gmiksche skriver:

    Inte har hon läst i Budapest. Hon har gått på Handels. Hennes mor kommer från Syrien. Hennes man har polsk bakgrund. Sokolnicki är en lågadlig släkt från sydöstra Polen/nuvarande västra Ukraina.

    Gilla

 3. Eva Danielsson skriver:

  I min värld SKALL politikerna vara rädda för väljarna.
  Inser inte DN att det de skriver är djupt odemokratiskt. Eller vet de detta mycket väl och lobbar för ett totalitärt styre helt enkelt?
  Ändå svårt att förstå hur man energiskt jobbar för att alla ska få det sämre. Det kommer ju att drabba människor inom politikerklassen och VIK också och deras familjer. Alla kommer ju inte att kunna tillhöra den skyddade ”eliten”.
  I ett land som länge fungerat enligt att allt välstånd ska delas nästan lika så kommer även all misär att delas nästan lika. Det begriper ju varje medelklassare i alla fall.
  Patriks karta är ett bra hjälpmedel.

  Gillad av 17 personer

  • Hans Jonsson skriver:

   Javisst! Bort med ränteavdragen! Svennebanan skall banne mej betala sin skatt fullt ut. Skulle det vara så att någon tvingas lämna hus och hem, utmärkt! Bostäder blir lediga som kan fördelas till bostadslösa invandrare.
   De afganska gossarna har visat att det går alldeles urmärkt att bo I tält på vintern. Jag har själv sett foton av de lyckligt leende gossarna utanför sina små tält. Allt documenterat av objektiva svenska journalister.
   Så kör hårt, bort med avdragen och in med full skatt.

   Gillad av 2 personer

  • Aha skriver:

   Avskaffade ränteavdrag ger dyrare boendekostnader vilket inte gynnar migranterna. Kanske skribentens tanke var att de ökade skatteintäkterna skulle användas för att subventionera migranternas hyreskostnader?

   Gilla

 4. Aurora skriver:

  Jamen, så bra. Jag ser med tillförsikt fram emot att lägga arbetskläderna på hyllam för att ge plats åt våra nya ’samhällsbärare’ som ska in på arbetsmarknaden och försörja mig.. Kanske någon, nyanländ som vill hoppa över SFI, vill ta ’snabbspåret’ till mitt arbete där annars 4 års universitetsstudier är minimum samt specialsiterfarenhet krävs. Vi ska nu också ge min bostad till hitresta tiggande rumäner som enligt Amnesty har internationeöl ’rätt’ till bostad i Sverige. Fast de framför tv-kameran påstår att de kommit hit för att säöka jobb så begriper varje tänkande människa att, eftersom Sverige inte har arbetsmarknad för daglönare , och dessa helt saknar yrkeskunskap och utbildning, att det är tiggeri de är här för. Själv åker jag till Rumänien och kräver bostad för mig och familj där. Jag räknar förstås med att bli försörjd också.

  Gillad av 10 personer

 5. Palle9 skriver:

  Patrik: Som tröst till DN:s redaktion skulle man kunna hänvisa till följande information (bland många liknande), som bör kunna stilla deras farhågor om att inte tillräckligt med ekonomiska medel skulle överföras till de ensamkommande ”barnen”: se Stockholms stad betalade upp till 10000 per dygn för ensamkommande:
  http://foliehatteniteckomatorp.blogspot.com/
  Beträffande den av de rödgröna plus centerpartiet införda s.k. afghanamnestin (gymnasielagen) ställer jag mig frågan: förutom de rent ekonomiska kostnaderna, hur stor belastning kommer inte detta att medföra för den redan problemtyngda gymnasieskolan när personer, som med fog kan befaras besitta otillräckliga förkunskaper och dito språkkunskaper ska komma att ”berika” ett stort antal klasser runt om i vårt land? Vad händer med kvaliteten på undervisningen? Hade vi inte tillräckligt med problem på det området redan?

  Gillad av 6 personer

   • plq017 skriver:

    I delar av landet ser skolan och de sociala myndigheterna det som sin uppgift att skapa dessa erfarenheter mellan svenskar och invandrare. Till exempel så försöker man förhindra att anmälningar om våldtäkt görs.
    Ett av de vidrigare argumentet: Såja, såja, det är inte så farligt. De flesta kvinnor förlorar ju oskulden någon gång. Men det vore inte bra för den stackars pojken att behöva ha varit i klammeri med rättvisan. Så avstå från att göra en anmälan.

    Gillad av 3 personer

   • Kronblom skriver:

    No patent remedies for heartache
    Just empty words and humble pie
    So get down on your knees honey
    Assume an attitude
    You just pray that I’ll be waiting
    Cos you know I’m coming soon
    So pick up your foolish pride, no going back
    No where, no way, no place to hide

    (Bruce Dickinson, 1990)

    Gilla

 6. svenne skriver:

  ”Dagens Nyheter anser att politikerna slarvat bort tiden och andrummet de fick vid den stora asylkrisen hösten 2015”.

  Den tid som politikerna verkligen har slösat bort är den som förflutit mellan upphävandet av Luciabeslutet och nutiden.

  Redan år 1989 insåg man att till och med den dåvarande flyktingströmmen var ohållbar och att det krävdes att något skulle göras för att dämpa inflödet.

  Utdrag ur Wikipedia angående anledningen till Luciabeslutet:
  ”Bakgrunden ansågs vara den rekordstora flyktingströmmen till Sverige under andra halvåret 1989, då 20 000 personer kom jämfört med 19 000 under hela 1988”.

  Men redan år 1991 revs beslutet upp efter påtryckningar av Bengt Westerberg.

  Utdrag ur Wikipedia:
  ”I riksdagsvalet i september 1991 segrade borgerliga partier, Kristdemokraterna tog plats i riksdagen, och Carl Bildt tog över som statsminister. Den 19 december samma år meddelade Regeringen Bildt att man upphävt Luciabeslutet”.

  Luciabeslutet ”överlevde” alltså mellan december 1989 och september 1991. Det revs upp utan att man genomförde en konsekvensanalys där bevekelsegrunderna bakom beslutet beaktades och riskerna med de ”utmaningar” som ett upprivande kunde medföra.

  Med facit i hand så dristar jag mig att påstå att Sverige skulle ha varit i ett väldigt mycket bättre skick om Luciabeslutet inte hade rivits upp. De tjugosju åren mellan upprivandet av beslutet och nutid skulle kunna ha använts till att bygga upp en stabil – och realistisk – hantering av flyktingmottagandet beträffande t.ex. lagar, ekonomiska frågor, krav på flyktingars anpassning till vår kultur etc. Men denna tid har politikerna slösat bort och i och med detta försatt oss i en ”point of no return” som är lika handfast som den då Julius Caesar gick över Rubicon.

  Gillad av 14 personer

  • brrr skriver:

   ”…[luciabeslutet] revs upp utan att man genomförde en konsekvensanalys…”

   Jag tror att både Westerberg, Bildt och många andra ansvariga var fullkomligt medvetna om konsekvenserna och att det var just DÄRFÖR de rev upp luciabeslutet.
   De vill ha det såhär, som MOAB (m.m.) brukar hävda.
   Jag tror att man förlorar/förslösar en massa tid om man tänker att politikerna bara gjort en missbedömning, och att allt kommer att korrigeras så snart politikerna blir medvetna om misstaget.

   Gillad av 6 personer

   • O.T. skriver:

    Svenskarna behöver jobba till 75 års ålder för att Sverige ska kunna fortsätta fungera. Det menar Fredrik Reinfeldt i en ny intervju med Dina Pengar, och står därmed fast vid sitt tidigare uttalande i samma fråga.

    I oktober 2017 konstaterade samma källa, Dina Pengar, att det är den ”skenande” folkökningen till följd av invandringen som tvingar fram en höjd pensionsålder eftersom det ökar välfärdens kostnader.
    ”Den snabba befolkningstillväxten till följd av det stora flyktingmottagandet i fjol och ett barnafödande som närmar sig historiskt höga nivåer sätter stor press på kommunerna och landstingen”, skrev tidningen då.

    Reinfeldt själv uppbär pension, en fet sådan, ska han inte leva som han lär?

    Gillad av 4 personer

   • Hans Högqvist skriver:

    Bengt Westerberg krävde ( i sin godhet ) att Luciabeslutet skulle upphävas annars hotade han att lämna regeringen vilken därmed hade fallit. Inget att tänka på tyckte de andra och upphävde beslutet utan tanke på konsekvenserna, de satt ju i Regeringsställning – Waow!

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Ja, Hans, sådana som Carl Bildt saknar helt och hållet politisk skolning och ideologiskt kunnande. De borde i detta läge ha övervägt om Folkpartiet verkligen var att betrakta som ett parti till höger och inte snarare ett till vänster. Det senare är fallet. I stället omdefinierade sig Moderaterna till vänster. Utan att veta eller förstå vad de gjorde. Skamligt.

    Gilla

  • Kent skriver:

   Sveriges fyra stora katastrofer på personplanet i nutid.
   1 Olof Palme
   2 Bengt Westerberg
   3 Fredrik Reinfeldt
   4 Stefan Löfven
   Det finns ju naturligtvis mycket till tex Miljöpartiet.

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    På vilket sätt kvalar Stefan Löfvén in på denna lista? Han hör väl snarare till gärdsgårdsligan tillsammans med Margot Wallström, Mona Sahlin, Birgitta Dahl, Birgit Friggebo, Barbro Westerholm (Johans mamma), Karin Söder, Ola Ullsten, Lena Hjelm-Wallén, Håkan Juholt och Olle Johansson? Underhuggande gnagare utan egna idéer och utan förmåga till eget tänkande? Farliga och ondskefulla, visst, men inte självgående.

    Gilla

 7. Jari Norvanto skriver:

  DN, FN och Icke-regeringen går full Arnstad. Alla ska ha rätt att migrera till Sverige och hela västerlandet. Alla ska bearbeta pöbelns perceptioner så att mesta möjliga välvilja till det västerländska självmordet faciliteras. Journalisterna ska INTE skriva kritiskt om migration, osv. Det är fullständigt totalitära anspråk i FN:s ‘Global Compact for Migration’ som i dagarna röstas igenom. De s k journalisterna fogar sig, för det är ju FN som talar… Inget oberoende där inte. Ingen debatt i Sverige inte. Inferno.

  Gillad av 13 personer

 8. X-et var ett svärd i sand, detta är kung Haralds tand, kristen mand, den gömda skatten från samarkand, ett svärd, smitt av magisk hand, blånad klinga glimmar när den av fiendens närhet sätts i brand skriver:

  Min karta börjar, ungefär som Sixtens få en annan dimension, eller den blir tydligare och tydligare dag för dag. Patrik och Sixten verkar ha en politisk/ekonomisk dimension, Sixten lägger så till en psykologisk (Östman väl med) som är ortogonal, fast den dimension jag ser allt klarare är en den gamla, gott och ont. Vänstern har i den grad underminerat vårt självförtroende och självinsikt att många nog tycker det är förmätet eller löjligt att tala om ont och gott, men när blev det så? När alla läste sin katekes så var djävulen levande, var är han nu? Borta?

  Sen var det för väl att du skrev detta Patrik, för någon trodde att artikeln ii DN kunde varit skriven av dig, det visar att pk-avprogrammering är en process i många steg, en lök led många skal innan man hittar människan därinne under alla indoktrinering, se personen ifråga har kanske via din blogg lyft lite på sitt yttersta skal, sedan skall det nya lagret hårdna, sen skall man lyfta på det och så vidare. Hatten av för denna blogg och Patrik återigen.

  Gillad av 7 personer

  • X-et var ett svärd i sand, detta är kung Haralds tand, kristen mand, den gömda skatten från samarkand, ett svärd, smitt av magisk hand, blånad klinga glimmar när den av fiendens närhet sätts i brand skriver:

   Kryddat med nejlikor och kanel och stavfel, lagom till Jul.

   Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   När man blickar djupt ner i människans urpsyke och frilägger relationerna mellan Jag, Vi och Verkligheten börjar man använda ett religiöst språk, för man inser att Verkligheten också kan kallas Naturen, Livet eller Gud. Och att kärnan i Jag är medvetandet och den fria viljan – inklusive valmöjligheten att bryta sig loss från naturen, livet eller guden/gudarna. Mer utvecklingsdrivande än en panteistisk gud blir sedan bilden av en personlig och god gud, som erbjuder sig att förenas med jagets Själ. I religiös mening har den yttersta ondskan varit att locka bort själar från en sådan förening med godheten.

   Men om vi från det djupreligiösa går ner ett par trappsteg till det halvreligiösa och suntförnuftiga blir det svårare att säga vad som är ont och gott. Att orsaka andra levande varelser onödigt lidande kan vi definitivt kalla ondska och detta uppenbart onda måste vi stå emot. Men därutöver kan vi inte veta vad som är eller blir ont eller gott på andra plan och på lång sikt. Det är fullt möjligt att dagens pågagliga och snabba civilisatoriska förstörelse kan leda till något gott i framtiden i motsats till vad en långsam och omärklig destruktion skulle ha lett till – inte bara onödigt lidande, utan kanske också en destruktion av våra själar? Ju djupare in i psyket och verkligheten man skådar, desto naturligare känns det att själv återuppfinna ett religiöst språk och förhållningssätt till livet.

   Gillad av 1 person

 9. Jan Andersson skriver:

  Jag med stor möda under livet skaffat mig en plats på mellanläktaren. Den platsen kommer jag inte att lämna förrän jag jag dör. Bara så ni vet, politiker utan egen kunskap och integritet, med fel attityd mot era uppdrag och medborgarna som röstat fram er, och ej närvarande i verklighetens landskap.

  Gillad av 3 personer

 10. Christer L skriver:

  Vad ska vi med kartan till, om vi inte har någonstans att ta vägen? Vad är det då för mening med koordinater på decimalen? Det jag undrar är vad som hänt SD, varför partiet inte använder tillfället att med stora bokstäver och buller och bång formulera sina krav för regeringssamverkan. Jag kan mycket väl tro att att globalisterna inte blott krävt av de andra partierna att de ska markera tvärstopp mot SD, utan även att SD blivit effektivt hotade att inte väga in sitt mandat.

  Det existerar inget nationellt svenskt intresse i den politik som nu dominerar – bland annat krönikörens citat från DN bekräftar den saken. Att bemöta sådant med öppenhet och framåtanda vore rätta attityden för SD, är min tro. Striden mot allt det politisk korrekta föraktet måste tas. Men SD tycks sitta som frusna i skydd likt alla andra och fascineras av kartan som sådan.

  DN kanske har fel – varför skulle DN har rätt? – det kanske inte är väljarna alla partier är rädda för. Vad kan det konkreta hotet vara? Jag har en del föreställningar om den saken…

  Gillad av 4 personer

  • brrr skriver:

   Jag har också gnisslat tänder över att inte SD slår på stora trumman, bl.a. om FN-avtalet, antalet beviljade uppehållstilldtånd de senaste åren, och mycket annat.
   Vem/vilka har skaffat sig ett stadigt tag om SD:s pungkulor, och vad är det för ess de har i rockärmen?
   Jag har också mina föreställningar…

   Gillad av 2 personer

   • Daily Dinesh skriver:

    Varför behåller Polen alla godbitar själv, vi får hit tjuvarna, sopor på stranden (hittade precis, och tog upp, polska juicepaket) och Bieler.

    Gilla

   • Vax skriver:

    Kan vara rätt taktik från SD sida. Allt som SD säger blir med automatik tabu. Nu har M känt sig manade att ta sig an kritiken mot Marrakechavtalet,, troligen efter tryck från gräsrötterna .
    Nu hakar SD på och genast ifrågasätter en tredjedel av riksdagsledamöterna FNs invandringsavtal. I elfte timmen får man väl tillägga.

    Gillad av 1 person

   • DK skriver:

    Global Compact on safe, orderly and regular Migration

    Kristianstadsbladet.
    Säg nej till FN:s globala migrationsavtal
    Avtalet är för omfattande, för ogenomtänkt och kan verkligen få svåra konsekvenser för svenska kommuner och skattebetalare. Det behövs verklighetsanknytning i migrationsdebatten – inte fler svulstiga världsfrånvända papper. Avslag, tack.
    http://www.kristianstadsbladet.se/article/sag-nej-till-fns-globala-migrationsavtal/

    Skaraborgs Allehanda.
    Glöm vallöftena om minskad invandring
    PUBLICERAD: 2018-10-26
    I december i år kommer, om inget särskilt inträffar, den nuvarande regeringen att skriva under ett FN-dokument kallat ”Global Compact on safe, orderly and regular Migration”. I dokumentet klassas migration som en mänsklig rättighet, vilket innebär att vem som helst, hur som helst, kan migrera till vilket land som helst i världen.
    https://www.sla.se/2018/10/26/glom-valloftena-om-minskad-invandring/

    Gillad av 2 personer

   • Anders L. skriver:

    SD verkar för islamiseringen. En SD-nämndeman i förvaltningsdomstolen i Malmö har just röstat för fortsatt böneutrop om 110 dB i Växjö förutom en från M och en från kd. Jag har frågat, inget svar.

    Gillad av 1 person

 11. Östrahult skriver:

  Jo det handlar om ett oerhört förakt för folk som inte är kändisar eller tillhör tyckaretablissemanget. Dagligen matas medelsvensson med åthutningar att det är hans fel att klimatet går åt skogen, att folk har det taskigt på jobbet i Bangladesh.

  Om de som dagligen släpas in i SVTs nyhetsprogram finge bestämma så är inte Nordkorea långt borta.

  Gillad av 4 personer

  • X-et var ett svärd i sand, detta är kung Haralds tand, kristen mand, den gömda skatten från samarkand, ett svärd, smitt av magisk hand, blånad klinga glimmar när den av fiendens närhet sätts i brand skriver:

   Alla skall få lägre lön, alla, alla. Utom politiker, journalister och övriga inom statlig förvaltning.

   Gillad av 2 personer

   • X-et var ett svärd i sand, detta är kung Haralds tand, kristen mand, den gömda skatten från samarkand, ett svärd, smitt av magisk hand, blånad klinga glimmar när den av fiendens närhet sätts i brand skriver:

    Som Malliga Ärman, Usch Nöjen eller Skitfert.

    Gillad av 2 personer

   • X-et var ett svärd i sand, detta är kung Haralds tand, kristen mand, den gömda skatten från samarkand, ett svärd, smitt av magisk hand, blånad klinga glimmar när den av fiendens närhet sätts i brand skriver:

    och Pelle Willdaskadig och Görhans Grejdet.

    Gilla

 12. olle reimers skriver:

  Ibland stänger den kogntiva dissonansen av systemen. Ingen, INGEN vill väl tro att dem vi valt att representera OSS på allvar skulle komma att säga till medelklassen något sådant.

  När det hände senast var den direkt drabbade gruppen Sveriges företagare. De demonstrerade och regeringen backade,

  Vad ska vi dra för slutsats av det?

  Företagare vet vad saken gäller -antingen eller. Medelklasslöntagare, varav många får sin lön via någon av de nämnda grupperna; vet inte vad de ska tro. De föredrar i de flesta fall att låta den kognitiva dissonansknappen slå till. återvänder till julbordet och applåderar Karl.Bertil Jönsson.

  Kan de sistnämnda väckas eller har de somnat in för alltid?

  Gillad av 1 person

 13. Rikard skriver:

  Hej.

  De tror de är Moses, som leder folket mot det förlovade landet.

  Lätt travesti: Moses går efter den heliga värdgrundskartan med sin karavan och upptäcker att ett hav helt fräckt placerat sig i vägen, trots att där inget hinder är enligt kartan. Moses viftar undan havet med en politiskt korrekt gest, och trampar på.

  Ungefär så använder politiker sin karta i verklighetsorienteringen; och kompassen?

  Den pekar ständigt framåt.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 6 personer

 14. Bo Svensson skriver:

  Hittar ingenstans med den kartan. – Det är medias ägare som styr och rycker i trådarna till spratteldockorna som skall föreställa folkvalda. – De styrs själva i sin tur av sina inre flinande demoner som finner sin lust i destruktion.

  Gillad av 2 personer

 15. Gregor Samsa skriver:

  Paternalismen och moralpaniken går på högvarv när ängsliga självgoda folkuppfostrare ges fritt spelrum i åsikstkonformismens kyrka.
  Den senaste tiden har det hävdats på fullt allvar att skattekollektivet borde skämmas, då människor har rättigheter, och således borde skattekollektivet inte endast i nödfall understödja tiggare utan mer resolut naturligtvis förse tiggarna med permanent bostad – som de naturligtvis har ”rätt” till.
  Samtidigt svämmas tidningarna över av en hysterisk självgod litania över populasens totala oförmåga att som förakfulla karnivorer inte ställa om sin kost, borde inte detta tilltag helt enkelt förbjudas? – Varför gå köttindustrins ärenden, heter det från Läkare för framtiden.
  Självklart så passar Isabella Lövin på att ta befolkningen i upptuktelse för det smaklösa tilltaget
  att överhuvudtaget överväga att ta del i ”Black Friday”-kommersen. Miljöpartiets översteprästinna låter förstå att när pöbeln konsumerar så tenderar de oinformerades skara att hemfalla till tröstköp av onödigt bjäfs.

  Gillad av 4 personer

 16. Kjell Rehnström skriver:

  Varför väljer vi, har vi valt, sådana dåliga politiker. Det här är en fråga som inställer sig när jag, så gott jag nu kan, följer politiken i Sverige och andra länder. Politikerförakt är verkligen inte bara något som finns i Sverige. Och frågan är: Är det fel på hur vi väljer politiker. Vi borde ju vara lika måna om att få rätt politiker på önskad plats som om vi vore företagare, men så agerar inte jag och inte de flesta andra heller, skulle jag tro. Och varför gör vi så. Vi får en massa ledare att välja ut och röstar på dem vi tror blir bäst, men varför är inte processen den omvända, att vi verkligen utser dem. Det är svårt att begripa hur det skulle gå till rent praktiskt, det medges, men ändå förvånar det oss att vi väljer politiker som vi sedan inte gillar, som miutar oss med diverse godbitar som vi kan behöva.

  Det är ett problem och jag ser ingen lösning.

  Gilla

 17. Sixten Johansson skriver:

  Jag tror att Amanda Sokolnicki nu tränar på samma rörelser som Hillary Clinton och många andra. Gå till Youtube och sök t ex på ”ormmänniska”, ”super flexibilitet” och (min favorit): ”twerk”. Jag tror att Peter Wolodarski och Björn Wiman också är kapabla att precis som Annie Lööf stå på huvudet, vrida ansiktet helt bakåt, hoppa framåt på händerna, medan de ömsom gör full split, ömsom vispar förföriskt med rumpan.

  Gilla

  • brrr skriver:

   Jag tänker snarare ”Polen, Estland, snälla kom och hjälp oss att rensa upp i sörjan!”
   (jag räknar med att danskarna har fullt upp med att bringa ordning hos sig själva)

   Men efter allt skit våra politiker, media och andra har kastat på åtminstone Polen, så befarar jag att de inte är så hågade

   Gillad av 1 person

 18. Göran Holmström skriver:

  Skräp till politiker, detta är precis vad vi lider med. Om det fanns den minsta stake eller ryggrad i det svenska folket, så skulle dom kastas ut från makten omgående.
  Men näven i fickan och lågmält gnällande så stretar svensken vidare mot sin undergång.
  Joba till 75 säger landsförrädaren glatt och tar ut sin pension vid 53 års ålder
  trots att han har miljonvinster från sitt företag så ska det plundras lite extra.
  Demokrati är det inte utan lögnarnas huggsexa där det största köttstycket skall förvärvas, vi vanliga skall bara tyst knega på och leende ta emot PK-örfilar och höjda skatter.
  Det går bra för Sverige nu säger dom alla med sina flin, bilar ska förbjudas och kött fasas ut.
  Landet lagom kommer bli ett paradis där medborgaren kommer medicineras om fel åsikter finns, lagföras om man ifrågasätter i sociala medier.
  Leende så ska bilder på quorn tacos med tillhörande alkoholfria drycker läggas ut på Facebook för omgivningens gillande tummar. Ve den som kolgrillar en marmorerad köttbit med en öl eller ett glas rött, dessa klimatförrädare gillas inte.

  Gillad av 2 personer

 19. phnordin skriver:

  DN’s ledarartikel är häpnadsväckande i sin extremism. Författarens huvud svävar högt uppe omgivet av utopiska dimmoln och fötterna har förlorat markkontakt sedan länge. Kom ner på jorden alternativt lyft upp och bort mot rymden.

  Gillad av 2 personer

 20. Lars Thylen skriver:

  tja, det dröjde ett antal veckor mellan att Europa ( och Sverige), enligt vår statsminister inte skulle ha några gränser till att gränserna skulle upprättas. PK media ville aldrig ( trots att jag bad Studio 1 några gånger) definiera olika migrantkategorier, hur stora de var per år, varifrån de kom, vad allt kostade enligt seriösa beräkningar. Det var ju ett ”kompetensregn,så varför fråga. Och mottagandet utanför centralen i Stockholm då det begav sig, sköttes väl mest av pensionärer som kortvarigt fick en mening med livet, inget fel i det, men objektet kunde varit mera hållbart för att använda ett modeord.
  Politikerklassen, väl skärmad från folket, förefaller totalt handfallna inför det pågående irreversibla storskaliga systemexperiment som kallas migration, därtill migration från drastiskt skilda kulturer och samhällen. DNs roll i det hela är den bedrövliga ensidighet som har kännetecknat propagandablad i alla tider

  Gilla

 21. Björn skriver:

  Jag tror att merparten av väljarna inte förstår sambandet mellan hur de röstar och den upplevda verkligheten i samhället! Det accelererande förfallet av samhällsbygget, som alla icke blinda ser allt tydligare och märker allt mer av, tros vara opåverkbart! Man verkar hålla fast vid sitt ”favorit-parti” uf som man håller fast vid sitt favorit-lag i t.ex hockey eller fotboll, och vägrar byta oavsett vilka ”spelare” i laget som byts ut eller kommer till, och hur bra ”taktiken” och ”spelet” funkar! Det verkar vara själva parti-namnet(laget), INTE det politiska innehållet och hur detta kan tänkas slå mot dem själva, som är det enda viktiga när de lägger sin röst!

  Gillad av 2 personer

 22. Hovs_klipphällar skriver:

  Den citerade ledaren ur DN ger mig en lätt känsla av overklighet.

  Är inte detta någon slags grym satir?

  Har PK-dårarna på DN-redaktionen verkligen blivit så oerhört fräcka att de helt öppet deklarerar att det nu är vi svenskar som minsann ska maka på oss för att underdånigast släppa fram migranterna till det dukade bordet. Basta!

  Tydligen räknar man med att de svenskar som ännu läser DN är så kuvade och nertryckta i skorna att de inte vågar protestera när DN-talibanerna deklarerar att myndigheterna ska driva dem från hus och hem!

  Detta skulle nämligen bli konsekvensen för en väldig massa DN-läsare med högt belånade bostäder.

  Lämpligen kan ju den nya adeln, alltså migranterna, flytta in i dessa bostäder. Det är ju så synd om dessa migranter (inte minst EU-tiggarna) att de snarast borde tillåtas överta svenskarnas hus.
  Svenskarna själva kan ju helst gå och dö direkt, så har vi löst DET problemet.

  DN-ledaren är helt enkelt en öppen krigsförklaring mot alla oss svenskar, som var naiva nog att inbilla oss att vi hade någon sorts hemortsrätt i Sverige.

  Men nu vet vi bättre.

  Gillad av 8 personer

   • Hovs_klipphällar skriver:

    Erik — varför i helskotta inbillar du dig att jag tänker så?
    Poängen är ju den motsatta, om du gitter läsa innantill — att de föraktar oss och deklarerar att vi ska underordna oss!

    Det finns en obehaglig tendens hos vissa här, att man tillskriver andra kommenterare saker som de aldrig påstått, och angriper halmgubbar. Ta och sluta med sådant, TACK!

    Gilla

   • ? skriver:

    Nej, jag tror inte alls att du tänker så. Men varför är du upprörd över vad DN skriver? Med tanke på vilka som skriver och bestämmer där är väl deras alster helt förväntade. Dessa människor vill oss svenskar ont, konstigare än så är det inte.

    Gilla

   • Ärliga bruna ögon? skriver:

    Någon som vet var Amanda Sokolnickis föräldrar kommer ifrån? Hon (Amanda) såg inte svensk ut ens när hon hette Björkman i efternamn.

    Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Lars: Att DN driver PK-sektens sverigefientliga agenda antar jag att du upptäckt helt på egen hand. Resten är mindre intressant anser jag, men vissa gillar konspirationsteorier. Har väl inget annat för sig.

   Gillad av 2 personer

   • Lars skriver:

    Jo men Hov, Patriks modell faller om, DN, som är privatägd, driver agenda utifrån neoliberalmoderat synvinkel dvs vad deras ledarredaktion står för. Modellen behöver kompletteras eller revideras. Journalister är inte självständiga, ledarredaktionen och chefsredaktören och övriga redaktörer bestämmer innehållet.

    Gilla

 23. Samuel af Ugglas skriver:

  Kristersson: Detta är skadligt för Sverige. (Diskussioner om statsministerposten)
  Moderatledaren Ulf Kristersson är djupt bekymrad över den politiska oförmågan att bilda en ny regering. Han tror att det kan vara direkt skadligt för Sverige.
  Nej Kristersson, detta är DEMOKRATI som Du tydligen inte har en aning hur den fungerar!!!
  En politiker som inte är livrädd för väljarna skall finna sig ett annat jobb. En tjänsteman som inte är byxängstlig för politikern är en tyrann, och dem finns det horder av i Sverige

  Gilla

  • Hovs_klipphällar skriver:

   SAMUEL AF UGGLAS — Tänk att jag ser denna märkliga fars runt regeringsbildandet som BRIST på demokrati!

   I en fungerande demokrati skulle M+SD+KD bilda regering, troligen med Kristersson som statsminister. Inget snack om saken, om man ska följa spelets regler.
   Men som du kanske noterat, så följer man INTE spelets regler.

   Gillad av 2 personer

 24. styggestig skriver:

  Ett sjökort som inte sitter i en GPS, som talar om för mig var jag befinner mig, har inget större värde. Därför har DNs utveckling ingenting att göra med glädje och förtjusning eller med sorg och vemod, utan med att förståelse. Jag förstår helt enkelt inte hur familjen Bonnier tänker och resonerar. Jag förstår inte vad det är som gör att familjen Bonnier låter Peter Wolodarski och Björn Wiman fortsätta den utdragna och förödande process som DN genomgår.
  Familjen Bonnier har namn om sig att vara goda ägare av medier och goda kapitalister. Goda ägare brukar utmärkas av att de kan hantera risk, genom att eliminera eller hantera risk. Familjen Bonnier förefaller när det gäller DN att närmast maximera risk, för vem är det som annonserar i och prenumererar på DN? Ja, inte är det PEs kategori 4 för här saknas oftast köpkraft, och hans kategorier 1 och 5 är alldeles för små för att ge en tillräcklig intäktsmassa. Återstår alltså kategorierna 2 och 3, varav den förra säkert är trognen Wolodarski och Wiman, men den senare – otvivelaktigt den största kategorin – hur länge står den ut?
  Vilken risk tar inte familjen Bonnier, när man låter Wolodarski och Wiman hållas? Med ständiga felaktigheter, märkliga tolkningar av samtiden och ibland direkta provokationer riskeras ju DNs ekonomiska ryggrad, kategori 4, den nettoskattebetalande medelklassen. Det är ju den som genom annonser och prenumerationer svarar för merparten av intäkterna. Jag förstår inte hur länge familjen Bonnier tänker låta detta pågå?

  Gillad av 1 person

  • Hovs_klipphällar skriver:

   Styggestig Bra fråga. Själv ser jag ingen annan förklaring än att de inblandade agerar under inflytande av en irrationell mass-psykos — alltså att de agerar MOT sina egna intressen.
   Men det syns mig meningslöst att grubbla över detta, det viktiga är att stoppa deras planer.

   Gilla

  • Karl Oskar skriver:

   Styggestig
   Håller med. Obegripligt vad Bonniers håller på med. Och Schibstedt.

   Allians med bank- och jätteföretagsoligarkerna för att omforma världen i deras intresse kan jag inte svälja. Den förklaringen räcker inte. Det måste vara något mer på djupet.

   Och då tror jag på detta:
   Massiv godhets- och PK-illusion.
   Inblandande personer umgås enbart i kretsar där inget annat än PK-läran rabblas. Ett sektliknade tillstånd uppstår. Som i berättelsen i film-klassikern Världsrymden anfaller (1956) där samhället tas över av vanliga människor som transformerats.
   Ungefär så tror jag det är.

   Gilla

 25. Werner Von Winkelbaum skriver:

  Kommuner tvingas idag att acceptera ett visst antal migranter. Varfor inte strukturera mottagandet efter yrkesgrupp? Tvinga politiker, kandisadvokater och journalister att visa hur goda de ar genom att gratis bereda rum for EU-migranter och migranter fran Syrien och Afrika I sina hem.

  Det ar latt att vara idealist med andras pengar och valbefinnnande nar man sjalv sitter I sakert bo.

  Socrates

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.