Dubbelmoral – åsiktskorridorens ofrånkomliga följd?

Anders Leion

Korrekthetspisken – som åsiktskorridoren kallats av norrmännen – viner snabbt och hårt så fort någon gör sig skyldig till en överträdelse av den, kanske inte medvetet överenskomna, men ändå underförstådda normen. Samtidigt klagar många över det moderna livets alla krav som gör det svårt eller omöjligt att leva moraliskt godkänt.

Denna motsättning blir ofta skrattretande tydlig när uttalanden och beteenden ställs mot varandra. I senaste valrörelsen företräddes Mp i en TV-debatt av en ung kvinna som aggressivt angrep alla som, enligt hennes mening, på något sätt hade bidragit eller skulle komma att bidra till klimateländet. Samtidigt använde hon sina ledigheter till att semestra i fjärran land och besöka sin pojkvän i London. Hon cyklade inte till dessa resmål. En tidigare företrädare i partiet bemålade sin båt med giftig bottenfärg och tankade med fuldiesel, för att spara några skattekronor.

Dessa och liknande regelbrott utförda av dessa goda människor bemöttes och bemöts förstås med hån, men upprördheten var och är inte särskilt stor. Vem har inte irriterat sig på någon skatteregel? Och vem vill avstå från resor till varmare land?

Överträdelser av skatteregler och andra regler för uppförande, avsedda att befrämja ett moraliskt riktigt beteende, är oftast lätta att konstatera. Det finns andra, mer intressanta men också svårare att beskriva.

Jämlikheten bekänner sig alla till. Denna bekännelse har lett till absurda konsekvenser. Mycket tydligt syns det i skolan. Eftersom alla skall inkluderas – den svagbegåvade eller nyss invandrade likaväl som den högbegåvade från ett väletablerat hem – bäddar man för konflikter. Läraren är ofta lika frånvarande socialt som han, enligt rådande av statsmakterna gillade teorier, bör vara frånvarande pedagogiskt; låt barnen forska och lära sig själva! – vilket leder till en ständig maktkamp, som naturligtvis vinns av den fysiskt starkaste och mest hänsynslösa. Detta resultat är välkänt men förtiget av alla dem som värnar om den rådande goda samhällsmoralen. Det förtigs förstås också av dem som är beroende av skolpengen.

Hur skall de mer studiebegåvade och deras föräldrar komma ur denna hopplösa sits? Och hur skall den svagbegåvade eller helt enkelt timide och tillbakadragne klara sig i denna brutala miljö? Man inrättar friskolor motiverade med andra argument än det avgörande: att komma ur jämlikhetens och inkluderingens järngrepp. Dessa skolor kan också ha en annan lärarroll – om man kan krypa under myndigheternas radar.

Jämställdheten är en lika, eller kanske ännu heligare, norm. Den har lett till och leder till absurda konsekvenser. I klippet här intill om Södertörns brandförsvar illustreras hur önskan om jämställdhet saboterar yrkeskunnande och därmed riskerar medborgares liv. Denna strävan till jämställdhet missgynnar de välutbildade brandmännen till andra kategoriers, främst kvinnors, fördel. Därefter leder brandmännens protester till att de hindras från fortsatt anställning – allt beskrivet i JO:s yttrande.

Detta är ett tydligt och väldokumenterat fall och därför ovanligt. Samma slags mekanismer finns överallt och leder till att kompetenta människor får stå tillbaka för dem som man av någon anledning vill gynna. Att inte fler protester hörs beror förstås på att det kostar på, vilket det refererade fallet belyser. Det finns dock ett område där missförhållandet inte är så lätt att dölja.

Inom politiken granskas kandidater till olika förtroendeposter ofta hårt, som en följd av deras motståndares sökande efter något för vilket de kan angripas. Gång på gång har kandidater med invandrarbakgrund avslöjats med att ha en dold agenda, ofta av salafistiskt slag. Johan Westerholm på Ledarsidorna gör det förtjänstfullt. Han kan då ofta visa att berörd partiledning varit mycket medveten om kandidatens bakgrund men inte ingripit förrän han, Westerholm, avslöjat förhållandet. Partiledningen har varit så angelägen om att visa hur inkluderande den är att den i det längsta blundat.

Korrekthetspiskan leder till dubbelmoral, därför att gynnandet av ett visst, som etiskt ansett mer högtstående beteende leder till missgynnandet av något annat. Gynnandet av allas lika värde i skolan, inkluderingen, leder till svåra sociala konsekvenser. Dem blundar man för. Gynnandet av kvinnliga sökanden eller sökande med invandrarbakgrund leder till diskriminering av män eller bortseende från invandrarnas mycket föråldrade kvinnosyn, vilket i andra sammanhang anses skadligt. Förtigandet av oönskade resultat kan vidare leda till förtryck av yttrandefrihet och andra rättigheter.

Gemensamt för dessa exempel är att de handlar om påverkan av handlandet i ett kollektiv: eleverna, arbetskamraterna och politikerna inom ett parti är beroende av varandra. Gynnas den ena missgynnas den andra.

Det finns dock sammanhang där den enskildes val inte uppenbart gynnar eller missgynnar någon annan. Sådana val borde därför inte vara problematiska i etiskt avseende. Ett sådant val är när någon – kvinna eller man – skaffar sig barn med hjälp av någon utomstående kvinna eller man.

Det vanligaste fallet är när en kvinna – ensamstående eller i ett förhållande – betalar för att bli befruktad. Allt fler ensamstående kvinnor använder sig av denna möjlighet. Därmed kan de komma ur det bryderi som lång utbildning och satsandet på en krävande karriär fått dem att fastna i. De har inte tid att leta efter en man lämplig att bli far till deras barn, därför att deras biologiska möjligheter snabbt minskar med stigande ålder. Istället kan de bläddra i kataloger över villiga spermadonatorer och välja en av dem. Ofta vänder man sig då till något företag i Danmark. (Visserligen finns möjligheten att bli hjälpt av den offentliga sjukvården här i Sverige, men det är en långsammare och krångligare väg). Ett av dessa företag Storkklinik Viva Neo har sedan 1999 hjälpt över 20 000 ”önskebarn” till världen. (Var försiktig med klickandet på länken – du kan bli erbjuden en konsultation.)

Att svenska kvinnor vänder sig till företag i Danmark verkar ligga nära till hands. Att också engelska kvinnor gör det i stor utsträckning kan kanske vara lite mer förvånande. Det gör de ändå, vilket lett till att Brexit för många engelskor innebär en svår besvikelse. De fruktar att de under en längre tid inte skall kunna skaffa sig ett blont och blåögt vikingabarn.

Hur vet jag att de just önskar ett barn med blont hår och blåa ögon? Det vet jag inte. När företagen som tillhandahåller spermadonatorer får frågor om vilka önskningar kunden har svarar man ofta: ”Kunden vill ha någon som liknar dem själva”. Men skulle ensamstående engelskor gärna ha ett barn som liknar dem själva? Så många blonda och blåögda engelskor finns det väl inte?

Jag tror helt enkelt att deras förkärlek för att vända sig till Danmark är ett resultat av att de värderar en blond, blåögd dansk man högre än en svartmuskig man boende till exempel i USA men med bakgrund från Mellanöstern.

Men det innebär ju – om det förhåller sig så – en klar diskriminering av en etniskt definierad grupp. Är inte det ett slags rasism? Är inte alla lika värda, skall inte alla få vara med?
Om detta sätt att befrukta sig blir allt vanligare kommer ofrånkomligen människor från Mellanöstern bli allt ovanligare i väst. Fast den risken skall kanske inte överdrivas. Det finns ju motverkande krafter.

Kanske har jag helt fel om vilka motiv som driver engelskor – och andra kvinnor – att vända sig till danska förmedlingar. Ett enkelt sätt att klargöra saken vore att publicera vilken profil de mest önskade donatorerna har. Det vet företagen, men någon sådan statistik publicerar man inte, trots att den skulle kunna vara helt anonymiserad och ofarlig för berörda parter. Anledningen är, tror jag, att de redan vet resultatet – och det är inte socialt och politiskt acceptabelt. Piskan viner.

22 reaktioner på ”Dubbelmoral – åsiktskorridorens ofrånkomliga följd?

 1. olle reimers skriver:

  Piskan viner; det har du rätt i! Men värre än så: den försöker pracka på medborgarna falska idéer. Som att samhället blir mer jämställt om det finns lika många kvinnliga som manliga brandsoldater. Som att alla har rätt till samma lön o.s.v.

  Jordan Peterson (som i mina ögon är vår tids sanningssägare, en Kristusgestalt vinnoågar jag säga och hoppas att det slutar väl!), har satt fingret på denna falska jämlikhetssträvan. Han klargör skillnaden mellan lika rätt till möjligheter i stället för de falska profeternas budskap om lika rätt till resultat.

  Han har som bekant illustrerat detta i en berömd intervju på BBC där han visar att löneskillnaderna mellan män och kvinnor inte i första hand beror på diskriminering utan på att män tenderar att vara mer riskbenägna, av biologiska skäl, än kvinnor, och därför söker sig till de jobb som av den anledningen ger mer betalt i större utsträckning än vad kvinnor gör.

  Piskan viner därför att de styrande vill ha in så många som möjligt i en åsiktsfålla så att vi blir lättare att styra. Detta blir alltmer uppenbart för varje dag som går.

  Anledningen ser vi planer som Agenda 2030 som syftar till globalt styre över alla världens länder.

  Åsiktspiskan viner överallt och det är samma pisksnärt vi hör; oavsett om vi befinner oss i Sverige, USA eller Thailand.

  Gillad av 2 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Just det sexuella urvalet är ju det som befriar en art från att satsa på våldet för att avgöra vem som skall få sprida sina gener. – Där det sätts ur spel, går utvecklingen följdriktigt mot tilltagande brutalisering till vägs ände, där man riskerar ta död på sina egna barn.

  Gilla

 3. Bo Svensson skriver:

  För att låta kompetensen avgöra vid anställningar utan att lämna åsiktskorridoren, kan man ju låtsa att man struntar helt i kön och ras och bara fokuserar på det som är relevant i sammanhanget.

  Måste man tvunget ha med alla sorter överallt, finns det ju kategorin svaga, fega och ängsliga män som vill vara med och leka i brandförsvaret. – De kan ju vara starkt underrepresenterade där och göra samma nytta som kvinnorna man anställer.

  Gillad av 1 person

 4. Aurora skriver:

  Valet av spermadonator ställer lika-värde-hyckleriet på sin spets. Idag ska lika-värde gälla i allt. Alla ska inkluderas. Ribban sätts efter den lägst presterande.Sökande som inte klarar svenska språket anmäler om diskrimering om de inte kommer in på lärarutbildning. Diskriminering anges konsekvent som anledning av personer som ansöker om egen utländsk examina men inte får den godkänd i Sverige. Endast ett område kvarstår på rasistkartan. En kvinna kan fortfarande neka oönskad sexuell invit. Frågan är hur länge till innan en invandrad man plockar fram rasistkortet och kvinnor tvingas till att acceptera oönskade inviter. I många länder där dessa män kommer ifrån så får en kvinna inte neka en man NÅGOT.

  Gillad av 2 personer

 5. Lennart Bengtsson skriver:

  I åsiktskorridorens unkna luft frodas hyckleriet. Verklighetsförnekandet löser man via dubbelmoralen som förvisso alltid funnits. Idag har den bara fått ett annat ansikte. Det som inte gick för sig 1950 och tidigare, går bra idag och vice versa. Kanske är det detta som är människans natur?

  Gilla

 6. Eva Danielsson skriver:

  Den socialistiska jämlikheten, från början för att utjämna ekonomisk standard, gled över till att betyda likhet överlag i allt.
  Ekonomisk jämlikhet i sig är förstås en styggelse som kväver drivkrafter och innovationer och leder till ett stagnerat samhälle på alla plan.
  Likhet som ideal är förstås ännu värre, som leder till en statisk människosyn och kväver personlig utveckling och tolerans.
  Allas lika värdighet, dvs likabehandling egentligen, misstolkas naturligtvis glatt och villigt av socialismen som ”allas lika värde”.
  Skolans främsta mål blev social utjämning i stället för kunskap på sextiotalet. Betyg kunde ju peka på att alla inte var lika begåvade, så det skulle man inte heller ha. Osv osv
  Jämställdhet är att stå jämbördiga bredvid varandra med lika rättigheter och möjligheter, men vänsterfeminismen gjorde om det till att man och kvinna skulle ses som lika. Inte ens biologiska skillnader erkänns längre.

  Snurrigheten är total, men inte något att skratta åt, för det här synsättet kväver ett samhälle och kväver människors livslust. Vi är många som ser att kejsaren är naken, men vi har bara våra egna kanaler, som t ex DGS, som skildrar det. De skattefinansierade kanalerna inom media och utbildning indoktrinerar till att ingen ska tro på de sinnesintryck deras kropp registrerar. Så sinnessjukt som det kan bli.

  Gillad av 5 personer

 7. Lars Strömberg skriver:

  Det som intresserar mig är VARFÖR åsiktskorridoren existerar.
  VARFÖR finns denna ängslighet?
  VARFÖR har detta fenomen ursprungligen uppstått.
  Vi ”diskuterar” härest mycket kring HUR det är, vilket exemplifieras med diverse exempel.

  Gilla

  • Peter skriver:

   Du kan ju börja med att ställa dig följande fråga. Vilkas medverkan krävs för att upprätthålla korridoren?

   Det finns en familj som skulle kunna riva hela korridoren idag bara genom några telefonsamtal.

   Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Eftersom åsiktskorridoren har funnits länge, alltså alstras och accepteras dagligen, blir väl svaret på VARFÖR att den fyller psykiska och psykosociala behov hos en stor del av befolkningen, framför allt hos det etablissemang som producerar innehållet och verklighetstolkningarna i det kollektiva medvetandet. Rädslan för sanktioner + egennyttan och rädslan för att mista egennyttan (pengar, makt och prestige) kan förklara mycket. Men sannolikt beror detta starka och stabila likriktningstryck också på mer existentiella, omedvetna rädslor och behov, som ligger djupt i psyket, men har börjat verka hos dagens västerlänningar.

   Jämlikhetsdoktrinen fungerar (inte bara i skolan, utan överallt i samhället) både likriktande och gradvis nivåsänkande genom att den kapar topparna, men ändå inte kan höja de svaga. Eftersom de svaga inte får exkluderas blir deras nivå en tillfälligt accepterad norm, men av naturliga orsaker fortsätter nivån att sänkas. Märk väl att hela den stora majoritet som presterar medelmåttigt eller svagt gärna röstar för jämlikhetsdoktrinen, därför att de slipper yttre och inre krav och slipper kritik och exkludering om de fortsätter att prestera svagt. Om de dessutom kan känna sig goda och humana i motsats till utpekade onda och inhumana är det ett stort och lättfattligt extra plus.

   Gillad av 1 person

   • Lars Strömberg skriver:

    Bra svar, såvitt jag kan bedöma.
    Jag har blivit utfryst eller småmobbad på arbetsplatser.
    Jag låg i, tog initiativ, prioriterade arbete framför småprat, nojs och fika. Detta fick förmodligen oliksinnade att känna sig sämre, men de iddes inte rycka upp sig utan ville hellre att jag skulle tagga ner. Det senare är ju ett betydligt enklare sätt att framstå som jämförelsevis hyfsad än att verkligen göra något själv.
    Det där har nog fått mig allmänt avigt inställd till folk i gemen, fått mig att undvika grupper och istället göra och tänka helt själv.

    Gilla

 8. Östrahult skriver:

  I dimmorna börjar konturen av sanningar att synas, trots allt rör det på sig. Ett bra exempel finns på https://www.swebbtv.se/ (Lördagsintervju 31) med följande komponenter;

  • En kompetent vetenskapsman
  • En kvinnlig SR-chef som personifierar tidsandan
  • En psykiater som förklarar med vilken försåtlighet som människor manipuleras

  Gillad av 1 person

  • Soho skriver:

   Ja, en mycket bra redovisning i Swebbtv om snedvridningen i SRs Vetenskapsprogram. Klimatalarmism är ett stående inslag i statsmedia och som vanligt av PK insyltade reportrar som saknar all ambition att föra en saklig debatt. För att inte tala om SR-chefens snorkiga svar, förstås beroende på hennes inkompetens om det hon uttalar sig om. Men det hör ju precis som du skriver till tidsandan. Man tar sig för pannan.

   Gilla

 9. Ali Baba skriver:

  Lars Göran Uddholm Chef för Södertörns brandförsvar ställer den retoriska, enligt honom själv, frågan:
  – ”Om vi åker ner net till Botkyrka-området eller Södertälje, vad möter vi då?
  reportern:
  – ”Medborgare som förväntar sig en räddningsinsats från brandkåren”
  Uddholm:
  – Nja, människor som vill ha en dialog med oss, och som vill lära sig någonting av oss.

  Det är uppenbart att Uddholm måste ha genomgått ett antal meningslösa och messianska inkuderingsseminarier, tredagars chefspåbyggnadskurs i intersektionalitet eller motsvarande för att så totalt som chef lyckas distansera sig från verksamhetens kärnuppgift och krav. Medborgare i Botkyrka har i konsekvens med brandförsvarets chefs yttrande tydligen helt andra förväntningar på brandkåren än medborgare i Danderyd.

  Gilla

 10. Svenne skriver:

  ”Inom politiken granskas kandidater till olika förtroendeposter ofta hårt, som en följd av deras motståndares sökande efter något för vilket de kan angripas”.

  Detta innebär ju att dugliga personer kan gallras bort på grund av att tungan har råkat slinta vid något tillfälle, eller att de kan ha gjort bort sig med en fyllgrej – som i och för sig kan ha varit ganska oskyldig. Men båda dessa exempel går att tolka som något ondskefullt om man ger i uppdrag till någon journalist att snedvrida händelserna. T.ex. är David Baas och Niklas Orrenius säkra kort i sådana sammanhang.

  Gilla

 11. Christer Hanefalk skriver:

  Tack Anders!
  Välskrivet – som vanligt. En synpunkt som väldigt sällan kommer fram – inte heller (faktiskt) i din text, är vad som långsiktigt händer i våra företag när tillsättningen av chefer/ledare görs utifrån ett rent PK-perspektiv. Sannolikheten för att verksamheten utvecklas åt rätt håll är med sådana kriterier som grund är, enligt mitt förmenande, väldigt små. Jag skulle tro att sannolikheten är större att verksamheten går sämre och sämre och att riskerna för att företag, ledda av PK-tillsatta individer, helt enkelt måste läggas ned eller försättas i konkurs är stora. Ett bra exempel på det jag skriver om är när Ylva Johansson (S) blev VD för IT-företaget Att Veta AB. Det bolaget förlorade ganska snabbt 200 miljoner samtidigt som VD Johansson plockade ut en miljonlön.
  Det går faktiskt att ‘mäta’ människors möjligheter att agera som ledare (jo, faktiskt – det går!). Problemet är bara att inte heller denna slags mätning är PK – särskilt inte i vårt land. Trots att det egentligen bara handlar om att få ‘rätt-individ-på-rätt-plats’ och att ge alla möjlighet att få komma till sin rätt. Men om PK-normen är att ‘alla kan’ och att det ska vara normen för alla, så kommer våra problem bara att öka. Världens ledande exportnation (vilket vi är i förhållande till populationen) kommer inte att kunna behålla sin position med PK-tillsatta ledare.
  För den som vill få en bra presentation av vart vi är på väg, så rekommenderas (varmt) att lyssna till professor Magnus Henrekson på denna länk: https://www.youtube.com/watch?v=1Vzzrnpt7os

  Gilla

 12. Fredrik Östman skriver:

  Nej, inte alls välskrivet, utan osammanhängande och poänglöst svammel.

  Du behandlar åsiktskorridoren och det politiskt korrekta som om det hade något värde, som om optimum låg någonstans mellan sanningen och den politiskt motiverade lögnen.

  Gilla

  • ~o:)> skriver:

   Håller med, tycker nivån sjunkit, på Patrik och inläggen, inte minst de återkommande slarvigt hopkomponerade halmgubbarna. Torsten Sandström är en plåga av missförstånd.

   Gillad av 1 person

   • Södermalmsrealisten skriver:

    Liten lektion i engelska: ”heaping abuse” Noll-kolons inlägg ovan är ett paradexempel. Aseptiskt fritt från substans, men några egna låginnovativt formulerade omdömen. Enda nyttan är brännbärt stoff för den som vill elda Patriks sajt i destruktionsugnen. Gärna invektiv, Noll-kolon !, men lite höjd tack.
    Eller är du, som hette för länge sedan ”torftigt möblerad på övre våningen” ?..

    F ö har ngn bra översättning av ”heaping abuse” ? Spy sin galla ? Vad heter det på portugisiska ?

    Gilla

 13. Kalle skriver:

  PK ismen är inget annat än Hang Around till dem Muslinska indoktrineringen i väst, bla tex Tro och Solidaritet. Väst vågar inte stå emot. Undantaget är Orban i Ungern. När indoktrineringen är fullbodad, säg om 10-15 år framåt i tiden, då krävs att västs population konverterar till (fredens religion ).Den muslimska.
  Den feministiska vänstern och dess hat till den vita mannen , grundar det sig i att dom därav, till varje pris vill behålla alla dessa Afganska unga män i Sverige, vars brunst torde ligga på topp.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.