Jag hatar cyklister

Patrik Engellau

Mitt förhållande till cyklister är komplicerat. Många av mina bästa vänner är cyklister. Men när jag betraktar gruppen som kollektiv så framstår den som ett arrogant och aggressivt pack som verkar tro att de äger staden och kan göra ungefär som de vill och räcka finger till oss som talar om för dem att de inte får hoja på trottoaren.

Jag ska erkänna att jag själv varit cyklist. Det tog en ände med förskräckelse för några år sedan efter att jag rundat ett hörn på Wahrendorffsgatan, som är så smal att man inte anar vad som kommer runt knuten, och frontalkrockade med en annan cyklist som körde på fel sida av gatan för att förkorta vägen. Jag fick bara skrubbsår men den andra låg medvetslös i två dagar på Karolinska. Därefter slutade jag cykla.

Bilister är mycket mer civiliserade i trafiken än cyklister och det har en lättbegriplig orsak. Att vara civiliserad i trafiken betyder att anpassa sig till vad som pågår runt omkring, till exempel att bromsa för fotgängare och stanna vid rött ljus. Att bromsa och kanske rentav stanna och sedan axa igen tar energi. Sådant energislöseri känns obehagligt i kroppen när man cyklar men är försumbart för bilisten som inte tänker på att det kostar några ören i ökad bränsleåtgång. Av rent naturliga och kroppsliga skäl är cyklistens strävan därför att alltid hitta den kortaste vägen och hålla en stabil hastighet även om hon därmed blåser ett rödljus eller hotar en fotgängare på en zebrakorsning.

Den kortaste vägen är ofta att cykla mot enkelriktat eller tvärs igenom Humlegården där det råder cykelförbud och vid behov på trottoarer. För cyklisten medför trottoarcykling en extra fördel eftersom det känns tryggare. På trottoaren hotas inte cyklisten av de starkare bilarna utan riskerar bara att krocka med de svagare fotgängarna. Jag råkar allt som oftast ut för cyklister som svischar förbi när jag går på trottoaren, ibland med en lätt touche, och har därför tagit för vana att alltid se mig om ifall jag planerar att ändra gångriktning. Om jag går rakt fram räknar jag med att passerande cyklister ska försöka undvika en kollision för att cykeln inte ska skadas om de mejar ned mig. (Min pappa sa på skoj när han körde bil att han aktade sig för att köra över fotgängare eftersom de kunde ha något vasst i fickorna som skadade däcken.)

Jag har aldrig sett bilister snedda genom Humlegården eller köra mot enkelriktat för att spara tid och bensin. Civiliserade trafikanter gör inte så.

Men det är inte cyklisternas arroganta – ehuru som sagt logiska men icke för den sakens skull förlåtliga – nonchalans för regelverket som retar mig värst utan deras aggressivitet. Om man – jag, alltså – hade fått ett ursäktande leende tillbaka när man morrar mot dem vars framfart hotar en på trottoaren så hade man kanske kunnat betrakta den genomsnittlige cyklisten med jämnmod. Men så är det inte. I stället för att skämmas för sitt olagliga beteende fräser de svordomar och gör obscena gester.

Om man som bilist på minsta sätt stör de rättigheter som cyklister anser sig ha så blir det repressalier. Häromdagen råkade jag bromsa in bilen så att jag till hälften ockuperade en cykelfil varpå en cyklist drämde näven i bilrutan, vrålade svordomar och gjorde finger. Om det inte varit för cyklistlogiken att hålla stabil fart hade han nog stannat och muckat gräl.

Jag kommer att tänka på den kända berättelsen om polischefen i New York som skulle bekämpa den utbredda brottsligheten och började med att med kraft ta itu med vardagsbrottsligheten. Inom kriminologin heter teorin Broken Windows och går ut på att man ska se till att fönster inte kraschas eftersom trasiga fönster uppmuntrar till vidare skadegörelse. Denna fina anglosaxiska teori uppfanns för flera hundra år sedan i Sverige och förkroppsligas i ordspråket att det är bättre att stämma i bäcken än i ån.

Om polisen ska ta itu med brottsligheten i Sverige så skulle den kunna börja med cyklisterna i Stockholm för att visa att våldsmonopolet menar allvar. Ska laglydighet bara vara ett krav mot ligister i Rinkeby och inte mot socialt välanpassade cyklister i innerstaden?

42 reaktioner på ”Jag hatar cyklister

 1. Tritonen skriver:

  Ömsesidig hänsyn och förlåtande vänlighet är bra att visa i alla situationer. Som cyklist har jag varit med om att fotgängare, en kategori som jag också tillhör, kan reagera surt om man varnar med en ringsignal innan man kör om. Bäst är så klart att i möjligaste mån separera olika trafikslag. Till dess:
  ”Kyss varandra, låt oss i kärlek vandra”, om någon minns Max Hansens gamla sång?

  Gillad av 2 personer

  • campagnolo007 skriver:

   Det PE beskriver skall ställas i relation till alla de stolpar, hinder i form av stenar och betong som placeras ut på GC-banor för att hindra bilister och motorcyklister från att ta genvägar. Som flera andra säger, om bara motorfordonen kunde följa sina regler och lagar, i form av hastighet, använda blinkers så skulle det bli lättare även för oss cyklister.
   Anmärkningsvärt är att 80 % av alla bilister kör för fort t.ex. över Västerbron.

   Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Folkets fiender jobbar hårt på att splittra genom att blåsa upp latenta motsättningar på alla områden för att försvaga sammanhållningen mellan nordbor och cyklister kontra bilister är ju ännu en skiljelinje där man kan driva in kilar.

  Själv jobbar jag istället hårt på att hitta strävanden vi kan samlas kring.

  Gillad av 3 personer

 3. Jari Norvanto skriver:

  Finns idioter och ouppmärksamma bland alla sorters trafikanter. Bilister som inte ger signal eller följer väjningsplikten. Som sitter och äter eller tjabbar i telefon, med ögonen gud vet var, när de kör bil. Fotgängare som går i bredd eller helt stannat upp på vägbanan istället för att gå på trottoaren.

  Gillad av 1 person

 4. MartinA skriver:

  Jo, det är något som händer med en när man blir cyklist och vackert är det inte, där har PE rätt.
  En gång i tiden, före Stella Fahre och Stockholmspartiet, så fick man som cyklist samsas med bilarna. Framförallt gjorde det vänstersvängar mer harmoniska. Ville man som cyklist svänga vänster fick man lägga sig i vänster körfält och svänga vänster, i god ordning och som de övriga fordonen. Fast även då var cyklisternas vida knäppsväng tillåten.

  Att ha tre uppsättningar regler i trafiken, bilar, cyklister och fotgängare, det är, ja, det kan nog inte fungera bra oavsett vad man gör och hur många streck man målar på gatan. Personligen tycker jag att cyklister antingen skall vara fordon som andra. Eller åka på en byggd snarare än en ritad cykelbana och att cykelbanor egentligen bara har existensberättigande vid sidan av motorvägar och andra långväga transportsträckor, ej inne i stan där förterna är låga och utrymmet extremt begränsat. Men vem vet? Problemet är komplext.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Den allmänna principen för att umgås med komplexa problem är att inte låta politiken lägga sig i med privilegier och specialregler. Likhet inför lagen skall gälla, och den skall gälla även bussar. Som du säger, fordon skall vara fordon. Utan privilegier och social uppbackning från politiken, så skulle cyklisterna inse att även de är en del av trafiken och att även de kan hamna i kö och måsta vänta på att en annan trafikant flyttar på sig.

   Det finns ingen rätt till fri fart, s.k.. gräddfil, i trafiken.

   Tills vidare rekommenderar jag att man alltid har ett paraply med sig, som står ut bakåt när man plötsligt råkar vända sig om.

   Gillad av 4 personer

 5. Magnus skriver:

  När flertalet bilister lärt sig hur man använder blinkers ska jag ge PE rätt. Fram till dess kan det räcka med att påpeka att cyklister hotas till livet av bilister åskilliga gånger om året, medan bilister inte hotas av cyklister mer än mycket marginellt: bilisterna sitter ju i en skyddad stålbur.
  Detta är måhända också bakgrunden till upplevelsen av fräsande cyklister som visar fulfingret? Nära döden-upplevelser har en tendens att göra konstiga saker med folks humör…?

  Gillad av 1 person

 6. Skrymer skriver:

  Ge nu inte polisen fler idéer om att fokusera på att stävja ”vit” brottslighet som cykelmarodörism istället för ”färgad” grövre brottslighet.
  Fast de skulle kanske aldrig våga… De miljöpartistiska journalisterna skulle inte bli nådiga.

  Gillad av 3 personer

 7. 5ven55on skriver:

  ”Civiliserade trafikanter gör inte så”

  Civiliserade trafikanter går inte i bredd cykelbanan.
  Civiliserade trafikanter smäller inte upp bildörrar utan att först kolla att ingen cyklist är tvungen att passera.
  Civiliserade trafikanter tänker på att deras bilar med lätthet kan döda en cyklist medan en cykel knappast kommer att åstadkomma allvarliga skador på en fotgängare – där finns en stor skillnad,
  Civiliserade trafikanter tar hänsyn till andra oavsett fordonslag och anpassar t.ex farten.

  Gillad av 1 person

  • Dan skriver:

   ”Civiliserade trafikanter smäller inte upp bildörrar utan att först kolla att ingen cyklist är tvungen att passera.”

   Trafikförordning (1998:1276)
   14 § Ett fordons hastighet skall anpassas till vad trafiksäkerheten kräver. Hänsyn skall tas till väg-, terräng-, väderleks- och siktförhållandena, fordonets skick och belastning samt trafikförhållandena i övrigt. Hastigheten får aldrig vara högre än att föraren behåller kontrollen över fordonet och kan stanna det på den del av den framförvarande vägen eller terrängen som han eller hon kan överblicka och framför varje hinder som går att förutse.

   En skräckblandad upplevelse att promenera i Amsterdam med alla cyklister….om man villl förstå vart vi är på väg. Billister i amsterdam är man däremot nästan aldrig orolig for

   Gillad av 2 personer

   • Anders skriver:

    Trf 3 kap, 50§: ”Ett fordons dörrar eller andra anordningar får inte öppnas på sådant sätt att fara eller onödig olägenhet uppstår. Inte heller får på- eller avstigning eller på- eller avlastning ske så att fara eller onödig olägenhet uppstår.”

    Det är 1200 kronor i böter för det.

    Gillad av 2 personer

 8. Södermalmsrealisten skriver:

  Därför käpp !
  Jag har tre patologiska defekter som nedsätter min gångbarhet. (Hedersledamot av Sveriges Martyrers Riksförbund, jävligt synn om mej) Samt 10 kg övervikt, BMI nästan 30. Därav sedan några år sedan :
  Käpp !
  Fån Djurgårdsfärjan vandrade jag med min käppfrie brorsa över Skeppsbron in mot gränderna i Gamla Stan. (Där de numera rikskända akademiledanötena låter sig pressfotograferas på väg till Freden. för sitt dystra tvångssam-ätande per torsdag. De saliverar för honoraret – s k honorärsaliv – lite OT, förlåt).

  Norrifrån längs Skeppsbrons holländska SkyLine : en svärm cyklister likt Egyptii gräshoppor. Och vet ni vad de gör när de iakttar en åldring, sig framnavigerande med hjälp av käpp ?
  Jo, de stannat, alla och en var !
  Visdomsord från storebrorsan: Därför käpp !

  Gillad av 3 personer

 9. Bo Svensson skriver:

  Cykling, vedhantering med yxa och såg och grönsaksodling har jag att tacka för att jag fortfarande kan leka att jag är 37. – Också bor jag bara i hus som jag byggt själv.

  Gillad av 3 personer

 10. Dandersan skriver:

  Den inställningen gillar jag inte!
  Cyklar är enormt flexibla och bekväma, men de kräver att fotgängare , som är ännu mer oförutsägbara, uppmärksammar dem.
  Min hoj saknar nästan helt bromsar och detta gör att jag kör med framförhållning och ofta rätt försiktigt, de få gånger jag ger mig ut i stan.
  På Söder finns en gångväg som jag gillade cykla på. Där fanns inget förbud men en uppmaning att cykla på de gåendes villkor. Kanske något för Humlegården ?

  Gillad av 1 person

  • M.D. skriver:

   Om du tycker det är obehagligt att cykla runt utan bromsar, kanske det vore mer konstruktivt att låta en reparatör fixa bromsarna än att ondgöra sig över fotgängarna?

   Gillad av 2 personer

 11. Staffan Tjus skriver:

  Bilisterna beskattas med mer är dubbelt så mycket som de kostar samhället i infrastruktur och sjukvårdskostnader. De omgärdas av en rad ingripande bestämmelser, de måste ha körkort och de tvingas köra sövande låga hastigheter eftersom ”farten dödar”. Cyklister kostar mycket i både infrastruktur och sjukvårdskostnader men betalar inte ett öre för detta. De har fri parkering, fri hastighet, inga kunskapskrav och inga besiktningskrav. Nu ska de dessutom utan att anstränga sig avsevärt kunna höja hastigheten i sin framfart med skattesubventionerade elcyklar. Att många har dåligt omdöme kan vi dagligen beskåda på våra trottoarer och gator. Och inte minst i våra parker där det är förbjudet att cykla.
  I konsekvensens namn bör följande införas för cyklister:

  Registrering och beskattning av cyklar
  Besiktningskrav
  Körkortskrav
  Parkeringsavgifter
  Hastighetsbegränsning till högst 10 km/h
  Mobilförbud
  Krav på hjälm, handskar, knä- och armbågsskydd.

  Tänk vad lugnt och skönt det skulle bli i våra parker och på våra trottoarer!

  Gillad av 3 personer

  • cmmk10 skriver:

   Uppskattar du inte ”marknadsekonomi”? Cykel är ett fantastiskt effektivt färdmedel och nog det bästa sättet att transportera folk i tätort.

   Om elcyklars skattesubvention tycker jag inte och om fler fotgängare gjorde som PE – såg sig om när de ändrar färdriktning – skulle allt bli så mycket bättre. Den som har cyklat på en kombinerad gång-/ cykelbana vet att ett plingande med ringklockan utlöser ett planlöst irrande hos framförvarande gångtrafikanter (vilka dessutom gärna går i bredd. Vi har alla sett lunchsällskapen som glatt samtalande går 4-8 personer i bredd.).

   Barnvagnar verkar dessutom föredra cykelbanor – två mammor, med lattemugg, i bredd – då det oftast är slät asfalt där, i motsats till gatstenen på trottoaren. Tilläggas kan, att dagens unga fotgängare nästan alltid talar i telefon, eller lyssnar på musik, så de är liksom inte medvetna om trafiken.

   Gillad av 1 person

 12. BjorkBloggen skriver:

  Jag är helt igenom cyklist, och det är en viss vänstersväng som jag oroar mig för varje gång jag ska till jobbet. Allt sedan jag en dag ordentligt sträckte ut armen för att visa att jag skulle svänga in på en cykelväg som är placerad precis vid ett övergångsställe, och för att komma dit måste jag placera mig rätt till höger om mittsträngen. Bilisten bakom mig antog kanske att jag placerade mig där för att med flit vara i vägen, för ungefär samtidigt accelerarade han för att köra om (farligt nära övergångsstället) och fick tvärstanna då jag svängde. Han tutade ilsket. Det har hänt liknande saker så nu cyklar jag ibland omvägar för att slippa vänstersvängar.

  Gillad av 1 person

 13. The road skriver:

  I Malmö så finns det nu en annan faktor, där kör alltfler som man gör i tredje världen och de har alldeles uppenbart inte fått sitt körkort på reguljärt vid, jag tror den koherenta minoritetens körskolor tar betalt för att dela ut körkort utan prov, det finns ingen möjlighet att dessa människor skulle klara provet. Därmed så har det blivit än mer livsfarligt att cykla i Malmö med flera dödsolyckor. En snabbt växande andel av alla trafikolyckor står invandrarna för.

  Gillad av 2 personer

 14. Werner Von Winkelbaum skriver:

  Nagot har hant med trafikkulturen I Stockholm (Sverige?) de 10-20 sista aren. Gatorna idag fulla med modiga unga man som forsoker bevisa sin manlighet med brutaliitet I trafiken. Swishar forbi bakbenen pa 80-ariga damer som inte klarar av overgangsstallet pa 2 sekunder. Svar at gubbar med rullator. Sta I korsningen Fleminggatan/St. Eriksgatan 10 sekunder vet du vad jag menar. Men kontakta forst din begravningsentrepreneur.

  Werner

  Gillad av 1 person

 15. Östrahult skriver:

  Med stigande ålder får man passa sig för att inte bli för gnällig. Jag tror inte att huvudproblemet är cyklisterna och bilister är inte ett dugg bättre. De är bara lite mera utsatta eftersom extremt beteende kan ge plåtskador. Det är också enklare att köra i en park med cykel än med bil.

  Huvudproblemet är den allmänna brist på hyfs som breder ut sig. I Frankrike finns nu en affär där en elev hotat en lärare med pistol. De som går i dagens skola får tyvärr fel ingångsvärden för fortsättningen och beter sig därefter.

  Gillad av 1 person

 16. Gunnar Karlén skriver:

  I åtminstone ett avseende är bilister värre än cyklister. Jag har vid flera tillfällen observerat bilister som backar(!) mot enkelriktat. Jag har däremot aldrig sett en cyklist backa. Annat möjligen om det är en cirkusartist.

  Gilla

 17. Anders W skriver:

  Dwt finns nog många sorters cyklister, själv är jag ibland cyklist, ibland fotgängare och ibland bilist.
  För de cyklister som inte har körkort har man förr i tiden haft obligatorisk undervisning i trafikkunskap från skolan att luta sig tillbaks på. Låt mig gissa att denna idag är borttagen.
  De cyklister som utgör en trafikfara och som även har körkort borde man kunna dra körkortet för om det rör sig om en allvarlig förseelse.

  Gilla

 18. Göran Holmström skriver:

  Att just cyklister i Stockholms trafiken är mycket aggressiva, är ett intressant fenomen. Vart nästan på över cyklad vid en tvärgata till Odenplan, han började vråla hytta med näven och göra utfall. Det intressanta var att precis det beteendet hade bilister under mitten 1980 tal i trafiken minns det så väl boxning tillhörde vardagen om man körde bil mycket i innerstaden, numer max ett finger eller hårda ord. cirka 30 plus år senare så är det cyklisterna som tagit över ett kasst beteende
  Vari denna frustration bottna,r det får dom som studerar storstadsbor utreda.
  Själv slutade jag vara arg i trafiken, då insikten var att varför skulle jag skämma ut mig med ilska och pissigt beteende. När ilskan egentligen bottnade i annat. När den pusselbiten infann sig så vart ju nästa steg att sluta vara arg för det som inte gick att påverka. Och istället lägga energin på det som går att påverka. cirka 15 år senare på den stigen ( Hm märkligt att det inföll med skilsmässan 😉
  Nåja åter till tanken. Så ilska är ytterligt onyttigt, Arg dock är både bra och nyttigt.
  Ilska är en lång ihållande känsla som äter bort det fina och trevliga i livet, långsint så förvandlar den livet till en jämmerdal där oförrätter ältas och förstoras.
  Arg däremot, ”Skruvdjävul som inte lossnar, blixt arg, en skavd knoge senare så ler man och ser det fina igen, skruven förstörd och i skrotlådan.
  Man kan stilla undra hur många av dessa aggressiva cyklister som ätit en god biff och fått älska ordentligt? Förmodligen så har deras veggo tillvaro med sojalatte inte tid till det vackra i livet.
  Full fart in i kaklet med pedalerna före.

  Gillad av 2 personer

 19. Aha skriver:

  ”Om det inte varit för cyklistlogiken att hålla stabil fart hade han nog stannat och muckat gräl.”

  Tack för den formuleringen – som är i nivå med författaren Tomas Arvidssons komiska alster, han med enkelstöten, dubbelstöten etc.

  Gilla

 20. weasel skriver:

  ”Om polisen ska ta itu med brottsligheten i Sverige så skulle den kunna börja med cyklisterna i Stockholm för att visa att våldsmonopolet menar allvar”

  Njaa…om man nu ska göra jämförelser mellan brottslighetsbekämpningen i New York och Stockholm så får man väl ta hänsyn till faktorn att polisen/myndigheterna i New York inte ägnade sig åt att döma våldtäktsmän till 3 månaders ungdomsvård när dom införde nolltoleransen mot skadegörelse ?
  Jag tycker absolut att man ska beivra skadegörelse och cyklande mot rött ljus, men det blir både absurt och dömt att misslyckas om man inför det samtidigt som ”dialogpoliser” bjuder de som bränner upp bilar på korv…

  Nolltolerans mot små brott kan man endast införa efter det att man har infört nolltolerans mot stora brott – och i Sverige är vi inte ens i närheten av någonting sådant.

  Gillad av 4 personer

 21. p kohlin skriver:

  Vi ska kanske inte prata för högt om cyklistproblematiken (vilket jag fullständigt håller med PE om; cyklade ett tag till jobbet i Sthlm City och slutade när jag insåg att många medcyklister var livsfarliga med hörlurar och minimala omkörningsavstånd). Vad jag menar är att vi kanske skapar en ny identitetsgrupp som ska omhändertas och skyddas av politikerna. Vad sägs om Rikscykelverket? Nya cykelavdelningar inom landsting och kommuner som skyddar cyklister?

  Gillad av 1 person

 22. The road skriver:

  Skulle man inte istället för cyklar kunna ha ett system med kopplade knappliftar (eller stolliftar på Östermalm) som man kniper sig fast vid, kniiip, så hade alla hållt rätt avstånd och seglat fram över fotgängare och bilar? Ljudlöst, eldrivet. Ring Musk.

  Gilla

 23. Hans Högqvist skriver:

  Starkast vinner!
  Små barn går i kort koppel tills de lärt att akta sig för vuxna på trottoaren. Fotgängare aktar sig för cyklister och andra fordon, bilister för skåpbilar och uppåt, skåpbilar för bussar som ser upp med lastbilar. Alla aktar sig för militärfordon. 😉
  Det är grundprincipen som gäller fullt ut i Östafrika och förmodligen i stora delar av världen.

  ”Trafikant ska alltid visa ansvar, omdöme och hänsyn” har kommit i skymundan i trafiklagstiftningen numer, åtminstone är den paragrafen inte i centrum vid trafikskolorna längre.

  Dessa två principer har tjänat mig väl till fots, på cykel, motorcykel och bil.

  Gilla

 24. Per skriver:

  Det är lite intressant att krönikören ondgör sig över cyklister som befinner sig på fel ställe, men när krönikören själv befinner sig på fel ställe (i cykelbanan…) så raljerar han över att vissa cyklister reagerar. Det är alltid mycket lättare att ursäkta och förstå sitt eget beteende.

  Gilla

 25. Ophelia skriver:

  Äntligen ett viktigt ämne.. (lite ironiskt, ja)

  I Uppsala är den vanligaste trafikolyckan den som innefattar minst en cyklist. Jag inbillar mig att de nya studenterna som anländer om hösten får höra att här ”kan man cykla överallt”, för det gör de.
  Det är också mycket vanligt att medelålders män från Mellanöstern cyklar på trottoaren och jag är säker på att de fått höra samma sak, för de tror mig nästan inte när jag upplyser om att det enligt lag är förbjudet.
  Jag har kontaktat kommunen, vars mål är att bli ”Sveriges bästa cykelstad” för att påtala att det vore klädsamt att också upplysa cyklisterna om vilka lagar och regler som gäller. Då visar de en tjusig broschyr som finns tillgänglig ”för den som vill”.. vilket naturligtvis funkar sådär.

  Som 50+ tant med hund, brukar jag skrika åt trottoarcyklarna, och får inte helt oväntat ett frågande ansikte till svar..eller olika invektiv.

  Gillad av 2 personer

 26. Stefan Hill skriver:

  Köpenhamn är planerat för cyklister. Där flyter cykeltrafiken. Jämnt och fint. Alla trafikströmmar är förutsägbara, bland annat för att man:
  – Inte låter folk gå på cykelbanan
  – Tillämpar högertrafik även för cyklister

  Gillad av 1 person

 27. 5ven55on skriver:

  Som cyklist tycker jag förstås att det är tråkigt att du hatar mig PE. Men jag kan hålla med om att många cyklister är hänsynslösa och korkade i Stockholm. Men det gäller även andra trafikanter.

  Jag skulle dock vilja be dig betänka detta. En cyklist som kör in i en fotgängare löper antagligen själv lika stor risk att skadas som den påkörde. Detsamma gäller dock inte en bilist som kör på en cyklist. Cyklister befinner sig i en väldigt utsatt situation omgiven av bilar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.