Gästskribenter Gruppen Motvikt: Nya medier i förvalsdebatten – en analys

För många svenskar är det uppenbart att landet sedan en tid befinner i ett tillstånd av politiskt förfall och man frågar sig varför inte fler personer och organisationer opponerar sig. Ett skäl är att de etablerade massmedierna, som SVT och DN, aktivt stödjer den förda politiken och därigenom tystar kritiken. Men mot dessa main stream media verkar ett flertal nya, politiskt orienterade medier, som bloggar, facebooksajter och nättidningar. Vi är ett antal politiskt fristående personer som bildat en arbetsgrupp – som vi kallar Motvikt – med syftet att stödja de nya nätmedierna, fortsättningsvis kallade nya medier. Vår utgångspunkt är många människor fortfarande okunniga om den mångfald och kunskap som finns hos de nya medierna. För att underlätta spridandet av information om dessa medier har Motvikts-gruppen skapat en internetportal – kallad Lästips (www.lastips.se) – där nästan 200 nätmedier av god kvalitet finns beskrivna plus en del böcker och annan information. Under de fyra veckor som föregick valet gjorde Motvikt dagligen från dessa nya medier ett urval av inlägg relevanta för valet och försåg dem med en kort, intresseväckande karaktäristik.

Om inte annat så för att stärka vårt självförtroende, så vill vi i Motvikts-gruppen nu lyfta fram några av de viktigaste bidragen till samhällsdebatten som vi anser att de nya medierna gjorde veckorna före valet. Nedan följer en sammanfattning, den kompletta analysen kan läsas här på Lästips. Vad gäller Sveriges ekonomi skrev Tino Sanandaji att denna, liksom landets allmänna utveckling, inte är så lysande som makthavarna vill påskina (här) medan Lars Bern påpekade att det är kontraproduktivt att försöka tysta kritiker av Sveriges problem (här). Debattören Ann Heberlein tog upp frågan om statens rätt att fritt förfoga över våra skattepengar under titeln Samhällskontraktet – valets dolda fråga (här).

Ett ämne som uppmärksammades i nya (men inte i gamla) medier var att S-Mp-regeringen ville införa begränsningar i yttrandefrihetslagen gällande uppgifter ”som kan skada Sveriges relationer till främmande makt”, vilket gjordes av Johan Westerholm och Pär Ström. Ett annat ämne som lyste med sin frånvaro i etablerade media var effekterna av en ökande andel muslimer i vår befolkning. Eddie Råbock, som tidigare varit troende muslim, beskrev insiktsfullt skillnader mellan kristna och muslimska kulturer (här). Klimatet (eller snarare vädret) var föremål för mycket uppmärksamhet både i nya och gamla medier. I nya medier behandlades temat mindre alarmistiskt, bl.a. av Lennart Bengtsson, tidigare chef för ett tyskt institut för klimatforskning (här).

Långt före valet varnade de etablerade medierna för att främmande makter skulle kunna påverka vårt riksdagsval bland annat genom spridande av falska nyheter på nätet. Något sådant kunde dock inte påvisas, men i en rapport från Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), som släpptes i slutet av augusti, påstods det att antalet automatiserade konton (botar) på twitter hade ökat kraftigt inför valet (här). Rapportens undermening var att någon eller några (förmodligen från SD) försökte påverka debatten på nätet, vilket publicerades som en nyhet i flera etablerade medier. Men bloggaren Rebecca Weidmo Uvell, som hade gjort sig besväret att läsa rapporten från FOI, kunde inte hitta några belägg för rapportens slutsats (här). Ytterligare ett exempel på att journalister inte tycks kritiskt granska information som styrker deras egen världsbild, var när DN rapporterade att analys av benrester funna vid utgrävningar i Sigtuna hade visat att hälften av stadens befolkning kring 1000-talet var invandrare. Bloggaren Daniel Sjöberg påpekade att antalet undersökta individer (28 st) var alltför lågt för att en sådan slutsats skulle kunna dras (här).

I de etablerade medierna beskrivs de nya medierna vanligen i föraktfulla ordalag och som en källa till falska nyheter. Baserat på vårt omfattande arbete med att selektera nyheter från nya medier inför valet ser vi ingen grund för denna inställning. I stället har vi funnit att de nya medierna fokuserade mer på Sveriges faktiska problem än de etablerade medierna, vilka ofta styrdes av ett nervöst vårdande av ”Sverigebilden” samt av destruktiva ansträngningar att demonisera sverigedemokraterna.

Gruppen Motvikt består av följande personer, med erfarenheter från företag, teknologi, akademi, vård och juridik: Åke Thunström, Stefan Schiller, Torbjörn Johnson, Olle Reimers, Erik Fries, Bengt Holmgren, Leif Stern, Lars-Erik Eriksson. Bli medlem du också i gruppen. Blir vi många kan inget hindra oss att göra verklig skillnad. Kontakta Åke Thunström ake.thunstrom@gmail.com 

20 reaktioner på ”Gästskribenter Gruppen Motvikt: Nya medier i förvalsdebatten – en analys

 1. MartinA skriver:

  ”av god kvalitet”
  Enligt vem? Till exempel kunde jag inte hitta Svegot i era länkar. Medan ni har med små personliga skruttbloggar och såna etablissemangsfanatiker som Cornucopia.

  Antingen upprätthåller ni beröringsskräck och åsiktskorridor och då är ni en del av problemet. Eller så gör ni det inte. Välj.

  Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    På vilket sätt skiljer ni er från PK om ni sätter likhetstecken mellan era egna åsikter och ”god kvalitet”?

    Eftersom ni uppenbarligen gör ett politiskt urval i vilka källor ni väljer att länka till. Och inte länka till. Innebär det att ni står för precis allting som publiceras av de källor ni länkar till? Och om ni inte gör det, varför har ni gjort ett urval till att börja med?

    Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Förställer mig att urvalet är gjort för att vara attraktivt, att man skall vilja läsa det. Presumtionen är att många undviker alternativa media för att det är så jobbigt att söka sig fram till det som är bra genom alla lager av det som inte är bra, där ”bra” är läsarens personliga preferenser.

   Jag tror inte att det antagandet gäller.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    Säg det då. Om det är så det är.
    Jag kan nämligen räkna upp flera alternativmedier som har betydligt högre produktionsvärde än någon av bloggarna som listas. Förutom möjligen Nya Tider.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Det finns ett gammalt mönster att de som vill oss illa ”hoppar in och ställer sig först i paraden”. Som till exempel Neocons i USA. Eller liberalerna i SD. Det här är otroligt skadligt och kan omintetgöra vad generationer dissidenter kämpat för till enorma uppoffringar. Formuleringen från de här gynnarna väcker verkligen inte förtroende. Följaktligen mina kommentarer här. Vad betyder ”av god kvalitet”? Och på vilket sätt sker urvalet till den här nyhetsaggregatorn?

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag har mycket svårt att tro att du talar sanning nu. För att ta ett extremt exempel. NMR lägger ner så mycket arbete på sin sajt att det motsvarar flera heltidstjänster. De kommer ibland med förstahandsavslöjanden eft3rsom folk tipsar dem. Och de har mycket högt produktionsvärde på vad de gör. Ändå är de naturligtvis omöjliga för er att länka till.
    När jag ser såna sajeter som Cornucopia och när jag inte ser såna sajter som Svegot (som också har flera heltidsanställda) eller Ingridochmaria. Så framstår ni som upprätthållare av åsiktskorridor och beröringsskräck. Som en del av problemet. Och jag tycker faktiskt att det är upprörande att ni har mage att kalla era egna åsikter för ”god kvalitet”. Är inte det precis samma sak som ”värdegrundsdemokrati”?

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Jag har sympati för att man gör ett åsiktsurval. Men då ska man vara öppen med det och inte påstå att det är ”god kvalite” som styr. Skriv ut vilka kriterier ni har för att ta med sajter så gör sajten ett fräshare intryck.

    Gilla

 2. Jonas Bohman skriver:

  Mycket bra initiativ! Ni/vi andra fortsätter att sprida att läsvärda sidor ( som denna) i sociala medier, men glöm inte att printa ut läsvärda texter till dom som inte har tillgång till Internet, som gamla mor och far….. Printa gärna ut texter och dela ut i grannkvarteret och i egna trappuppgången, eller ”glöm kvar” i väntrummet eller på bussätet. Alla sätt är bra. Man lyckades i Östblocket med sina ”blåstenciler”….

  Gilla

 3. Fredrik Östman skriver:

  Men hur skall lastips.se spräcka filterbubblan? Är det inte bara ännu en ignorerad alternativ site? Vi kan inte bli rika på att tvätta varandras skjortor och vi kan inte bli lästa genom att länka till varandras skruttbloggar.

  Gillad av 2 personer

 4. uppstigersolen skriver:

  Jättebra initiativ. Jag läser redan de flesta av dessa nya medier. Jag har hittat länkar till dem och insett att de är betydligt bättre än det skräp MSM pumpar ut. Jag tipsar även vänner som ännu inte fossiliserats om var de kan hitta bättre info. Att listan inte är komplett tar jag med ro. Med tiden kommer mer in.

  Gillad av 1 person

  • Into The wild skriver:

   Kan dock känna samma oro om MartinA, för mig så är den största enskilda datamängden som förtigits brottsligheten, och i synnerhet våldtäkter och våldsbrott som begås av just invandrare, eftersom svenskar ofta pekas ut direkt med namn i systemmedia. Här har sidor som Samhällsnytt spelat en avgörande roll, det är ett hästjobb att sammanställa detta eftersom antalet brott är så stort. Jag kan också förstå om ni inte vill kopiera webbsidor som Friatider osv delvis pga det stigma som medföljer men den största mängden information som förtigs är just mängder med enskilda händelser som endast de som orkar läsa alternativmedia känner till.

   Gillad av 2 personer

 5. Dandersan skriver:

  Motvikt behövs.
  Motvikt behöver dock genusgranskas.
  Gissar att även ålderssammansättningen är sned. Men det kanske är bra för en grupp som skall försöka väga upp den ungdomliga naiva grupp som utgör mainstreammedia.
  Klimatfrågan är en fråga som media misshandlar grovt. Ibland alltför grovt, men dementier ger sällan samma genomslag som den falska nyheten (Om Kirunas värme)

  Gilla

 6. Axel T skriver:

  Det dyker upp starka ledare inom en mängd områden. Ponera om det skulle dyka upp en synnerligen kraftfull individ inom PK median, som säger, den här falskheten vi håller på med mår vi inte bra av. Vi får visa alternativmedia att vi är bättre än dem. Blir ledaren en trendig person så följer troligen flocken med..
  Betänk att Janne Josefsson blev kallad Nazist när han villa granska vänster våldet. Det goda våldet kallade Pk eliten detta.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.