Att mena allvar – eller låtsas

Anders Leion

I duellen mellan Löfven och Kristersson den 31 augusti kritiserade statsministern sin utmanare för att denne till Financial Times skulle sagt att gängvåldet och bilbränderna vore ett lika stort problem som 90-talets ekonomiska kris. Han skulle också ha påstått att svenskarna förlorat tron på staten till följd av misslyckandet med integrationspolitiken.

Statsministern kritiserade alltså detta uttalande: ”Jag tycker dåligt om när man framställer sitt land som att det är kaos. Det är ett övertramp och man gör inte så om man är kandidat till statsminister”.

Denna kritik från statsministern är ett i raden av liknande yttranden från andra ministrar och regeringsföreträdare. Har man ett, eller aspirerar man på ett offentligt uppdrag skall Sverigebilden värnas utomlands. Det gör också regeringsmedlemmarna med stort allvar och stor nit. Ylva Johansson påstod t.ex. i en intervju med BBC att antalet våldtäkter går ned och går ned. Det fick hon visserligen backa från, men det var tydligt hur angelägen hon var att putsa bilden av Sverige så fort hon fick tillfälle.

Vad säger denna känslighet och detta avvisande av varje kritik av tillståndet i Sverige? Låt oss jämföra med hur ett annat lands företrädare uppträder utomlands.

Frankrike heter ju så därför att en germansk stam, frankerna, tog makten när Västrom kollapsade. Dessförinnan var landet alltså en del av det romerska riket. Landet och dess innevånare, gallerna, hade underkuvats av Caesar. Fransmännen skulle alltså kunna kallas för galler – les Gaulois. De har visserligen haft en president vars namn sa att han var just det – de Gaulle, men annars används benämningen mest lite skämtsamt, nostalgiskt – men också för att understryka att man talar om folket, gallernas avkommor, istället för adeln med dess anspråk på anor från frankerna eller romarna.

På utlandsresor kallar Macron sina landsmän för galler. Under sin visit i Danmark uttryckte Macron sin beundran för dansk arbetsmarknadspolitik med dess ”flexicurité” dvs. den lätthet med vilken en dansk arbetsgivare kan avskeda, kombinerat med generös arbetslöshetsersättning, vilket lett till stor rörlighet och anpassningsförmåga. ”Men”, fortsatte han, ”Man får inte vara naiv. Det som är möjligt är knutet till kulturen, till folket präglat av dess historia.

Detta lutherska folk, som har genomlevt de senaste årens omvandlingar, är inte precis de inför förändringar motspänstiga gallerna”. Om nu ”galler” är en beteckning för de mer folkliga lagren av fransmän, spårar man en lätt nedlåtenhet riktad mot detta folk.

Han har fått mycket kritik för detta och liknande uttalanden som han tidigare gjort. I Bukarest förra året sade han t.ex. ”Fransmännen avskyr reformer. Så snart man kan undvika reformer – gör man det”. Macron har försvarat sig med att han har skämtat, men har ändå inte brytt sig om att ta avstånd från sina yttrandens innebörd.

Vi har alltså ett statsöverhuvud som gör precis det som den svenska regeringens företrädare säger att man inte skall göra. Hur skall man förklara dessa rakt motsatta synsätt: En kulturskillnad? Nej, han får ju tung kritik hemmavid. En åldersskillnad: Den unge Macron är kanske en spelevinker? Det är han kanske, även om det är påtagligt att han tar sig själv på stort allvar.

Nej, förklaringen är uppenbar. Trots vikande opinionssiffror och besvärlig, framtvingad regeringsombildning, tror han på sin politik: ”Det gamla Frankrike fungerar inte. Alltså behövs det reformer. Vänta bara – ni har inte sett mycket än!” (Av mig påhittat yttrande). Hans taktik är att med ett ständigt reformtryck skapa så hög förändringstakt att motståndarna inte hinner med. (Just nu hakar det upp sig på källskatten som skall införas).

Och se vår egen regering, dess tvekan och vacklande! Den är känslig för varje yttrande som ytterligare kan undergräva dess auktoritet. Den vet inte hur den skall bemöta kritik – om den nu yttras hemmavid eller utomlands. Och det beror på att den inte vet vad den vill. Den är bara trygg när den lägger fram förslag som den förstår att den inte kan få majoritet för. Den för alltså en låtsaspolitik för att få sitta lugn. Den längtar säkert efter valets befrielse.

69 reaktioner på ”Att mena allvar – eller låtsas

 1. Ingalill Sansoni skriver:

  Sverige Bilden blir ,dimmigare för var dag’

  Men icke för mig personligen!
  Jag är väldigt
  Oroad , för barn och barnbarn
  Framtid!!
  Men själv så flyr jag , vill inte svälta till döds!!

  Gillad av 1 person

  • Monica Eliasson skriver:

   Hoppas ditt inlägg skall uppfattas ironiskt. ”Sweden Is A Looser!!” betyder nämligen: Sverige är en lösare (lösare = komparativ av adjektivet lös). Antar att du menar: Sweden is a loser. Med ETT ”o”, vilket betyder: Sverige är en förlorare. Uttalet mellan: lose – loose skiljer sig dessutom. Tonande s i lose (förlora), tonlöst s loose (lös).

   Gillad av 1 person

 2. Martin skriver:

  Kan man gissa att max 5 av 100 svenskar har uppfattat att Ylva Johansson LJÖG på BBCs Politics Today?
  Den vänsterlutande plufsige programledaren lät henne bemöta en annan svensks kritik av svenska nutida fenomen s.k. utmaningar. Naturligtvis fick hon stöd och extra tid för att ge sin syn på sakernas tillstånd. Märkligt att hon inte fått utstå hård kritik efter den uppenbara lögnen utan slipper av med att hon ”felinformerats” av sitt departement.
  När det gäller ”Sverige-bilden” bottnar kanske Löfvens kritik måhända i det svenska fenomenet att ständigt fråga ”hur ser utlandet på oss”? Jag vet inget annat land som är så upptaget med den frågan.

  Gillad av 7 personer

 3. Aurora skriver:

  Ja, ’bilden’ av Sverigr är helt klart viktigare än att erkänna och ta tag i verkligheten. M Andersson sade att negativ bild påverkar negativt våra finanser. Helt rätt. Men lösningen är inte att ljuga utåt. Lösningen är att sköta landet så att det negativa inte behöver uppstå. Då kan omvärlden berömma Sverige för att vara ett land utan problem. Lögner kommer ändå alltid att genomskådas.

  Gillad av 5 personer

  • Jari Norvanto skriver:

   Makaronen kanske är… svensk. Han påstod iallafall häromdagen att Jimmie Åkesson inte har svenska värderingar. Makaronen anser sig alltså veta bättre vad som är svenskt än SD:s partiledare och de 20-25% som sympatiserar med partiet. Vad Makaronen glömde att säga, är att Sverige blir allt mindre svenskt, eller mer osvenskt. Vilket under den tiden Sverige var ohotat svenskt, länge var ett smickrande omdöme.

   Gillad av 7 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   Ja, på ”svt nyheter” lyder rubriken: ”Säpo varnar för att andra stater kan försöka blanda sig i riksdagsvalet” och sedan låter man president Macron, direkt efter SVT:s Utfrågningen, attackera och förtala Jimmie Åkesson!
   Tala om utländsk påverkan! PK-media talar som vanligt med kluvna tungor!

   Gillad av 15 personer

 4. Iii. Attack by stratagem skriver:

  Ja men herregud, du set inte motsägelsen i att Macron gör exakt det som han kritiserar Åkesson för, men i det fallet så säger Macron att Åkesson ”inte representerar svenska värderingar”. Vi har inte ens ett ord som är lika exkluderande som gallerna, för gallerna betyder Asterix och Obelix, inte Muhammed och Hassan, men ordet svensk borde vara lika exkluderande som exempelvis japan eller kines, eller galler. Det avgörande är om man är lojal med det styrande globala politikerskrået som Macron och Löfven tillhör, man vill inte ha oinbjudna till festen som kan avslöja vad som finns i skåpen och lådorna, och man vill absolut inte ha in någon som är vald på genuin folkvilja, som SD.

  Macron visar faktiskt vägen här för man måste visa på exkluderande mekanismer för att folk skall inse att de inte hör hemma här, egentligen, utan är gäster, beroende av de bofastas eventuella välvilja. Låt oss erövra ordet svensk, Özz är kurd exempelvis, inte svensk.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Högsta domstolen har ett sådant ord eller fras: ”den nordiska folkgruppen”. Detta använde den i det rasistiska prejudikatet från 1996 som förstörde bestämmelsen om hets mot folkgrupp och gjorde den till en oikofobisk självfolkmordsparagraf.

   Själv skulle jag föredraga ”vikingarna” eller ”suionerna”, landet kan vi kalla Svitjod.

   Gillad av 3 personer

   • MartinA skriver:

    Varför inte Vänner och Fränder? När begreppet fränder var som starkast var i klansamhället. Sedan dess har klanerna ersatts av nationalstaten. Nå, med det hisnande avstånd som finns till våra nya landsmän tycker jag gott att vi kan kalla andra svenskar för fränder. Särskilt som nationalstaten och urbaniseringen förstörde mycket av de djupare och mer förankrade kulturerna och traditioerna som fanns innan.

    Gillad av 1 person

   • Ix. The army on The march skriver:

    Nej fränder är magstarkt, fick nästan på flabben när jag kläckte ur mig något i matkön. Deras självrättfärdigande är oändligt och aldrig för dem ifrågasatt, de har ett helt livs indoktrinering i ryggen.

    Gillad av 1 person

 5. Eva Danielsson skriver:

  Att den svenska regeringen inte kan hantera kritik och inte verkar veta vad den vill, tror jag beror på den djupa sprickan inom socialdemokratin. Mellan Morgan-falangen och ”sekreterarna” och Bjereld o co som vet vad de vill – medan gråsossarna skulle vilja ha sin vanliga politik och inte vet hur de vågar uttrycka sig. Gemensamt vill de ändå att omvärlden ska uppfatta Sverige på ett positivt sätt.
  Sedan finns ju ytterligare en ännu mer självständig falang, den på UD. Och Margot verkar strunta i hur omvärlden ser på henne och Sverige. Eller också har hon stora skygglappar och tät regnkappa som hölje mot kritik. Lika leende och nöjd vare sig hon blir livstids portad i Israel eller illa omtyckt av arabvärlden. Fast hon har ju alltid palestiniernas Abbas värmande famn som stöd. Det verkar räcka.

  Gillad av 6 personer

   • Ulrika skriver:

    Fred

    Ja, ut med alla som inte käkar fläsk som tex vegetarianer eller har en snygg sjal när det regnar och blåser.
    Ryck upp dig!

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Nej, Ulrika. Det gäller utlänningar. Den som kommer hit har inga som helst medborgerliga rättigheter. De har bara de grundläggande mänskliga rättigheterna. Det viktiga är att vi fastställer och upprätthåller denna distinktion.

    Felet med de huckleförbud som har införts i Västeuropa är att de gäller lika för medborgare och utlänningar. Därför kan de inte upprätthållas. Vi måste hävda vår rätt att ställa hårdare krav på utlänningar än på medborgare.

    Gillad av 5 personer

   • olle reimers skriver:

    Fredrik; vi vet att du vill väl men ibland seglar du iväg utan att ha din hand på rorkulten. Hur skiljer du utlänningarna från svenskarna? Med något som sys fast på rockslaget eller något som stämplas i pannan?

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Olle: Medborgarskap, förstås. Vad trodde du? Talade jag om svijoner?

    (Nästa steg, helt oberoende, är att draga in felaktigt utdelade medborgarskap.)

    Juridik är inte och får inte vara politik. Vi måste införa rättsstaten i Sverige för första gången.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Kanske menade du polisens praktiska arbete? Det är också enkelt. Polisen skall tillåtas att använda vanligt hederligt polisarbete, arbeta med spaning, detektion och signalement. Folk som går omkring i slöja och har ett osvenskt utseende får man begära legitimation av. Det är inget som det är rättfärdigt att uppröras över. Om man sedan ser till att omedelbart utvisa utlänningar som bryter mot reglerna och inte låter dem vandra vidare på gatan efter att temporärt ha tagit av sig slöjan för att runt hörnet sätta på sig den igen, så tunnas leden av misstänkta snabbt ut och polisens arbete underlättas.

    Diskriminering är nödvändig, diskriminering är livet självt. Ingen rättsstat utan diskriminering.

    Gillad av 1 person

 6. Karl Oskar skriver:

  Det kan inte vara så Anders, att Macron ägnar sig åt det politiska tricket att skapa intryck att saker händer? Med åtgärder och utspel. Många i antal och storslaget spektakulära.
  Men i praktiken är det mest bara en yta. En fasad?

  Gillad av 1 person

 7. MartinA skriver:

  Jadu, ”duellen” mellan (s)ocialism mot socialis(m) är bara politisk teater. Att socialis(m) kandidaten går ut så här är bara för att han, Kristerson, har ägnat hela sin karriär och hela sitt vuxna liv, från MUF till hans roll i den ökända Reinfeldt-ministären, åt att riva ner sveriges gränser och förespråka och genomföra massinvandring. Vill man vara konspiratorisk så är det här en överrenskommen diktomi där Löfven som nästan uteslutande vänder sig till våra nya landsmän för röster hjälper Kristersson att lura mindre smarta väljare, såsom vår gode artikelskrbent, att denna massinvandringsförespråkar och nationsförstörare par excellence skulle vara någonting annat än vad han är. En sån charlatan! Att han har mage! Kristerssons valrörelse i år är ännu fräckare än svenskhatarpartiet Ls alla utspel om språktest.

  För övrigt har Macron sagt att nationalismen är det stora hotet som bör bekämpas.
  http://www.friatider.se/macrons-m-l-utpl-na-nationalismen-i-europa

  Nu kan ju Friatider ha fulciterat eller missuppfattat. Men mitt förtroende för Leion som uttolkare sjönk som en sten med hans felrepresenatation av Löfven – Kristersson. Leion framstår som träskets tillskyndare och försvarare.

  Gilla

  • brrr skriver:

   Själv skulle jag inte kalla Kristersson och hans gelikar för socialister, utan liberaler.
   Socialister och liberaler har helt olika mål, men de använder samma medel för att uppnå sina mål. Det är därför de änsålänge liknar varann och kommer bra överens.

   Gilla

   • MartinA skriver:

    För övrigt har liberaler och socialister samarbetat sedan artonhundratalet för att riva ner allting europeiskt.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Implikationerna är desamma. Om totalitarismen kommer sig av brist på regler eller av för mycket av den varan gör den inte mer uthärdlig i det enskilda fallet.

    Hur ser du själv på Jaques Derridas konstrutivism; är den liberal eller socialistisk?

    Det gemensamma är utopismen och det är den som är det farliga.

    Gilla

  • Ix. The army on The march skriver:

   Hörde faktiskt Kristersson röst för första gången idag, så fjantig han lät. Jag har lyckats undvika hans stämma, men råkade lyssna på Nordegren & Epstein och där figurerade han kort, och Ulla-Achmed förnekade sig inte heller, hennes inre pk-polis var alert som vanligt, hur komiskt som helst.

   Gillad av 2 personer

 8. Björn skriver:

  Hela ”valrörelsen” är så j-a rutten! Det ljugs, förtalas, fars med direkta osanningar, hänvisas till att ”ALL forskning visar” bla bla! Alla ”avslöjanden”, som i hemlighet samlats in under mandatperioden, men som MSM, ”av en händelse” redovisar nu, strax före valet! Partiledarna tvingas till helt sanslöst löjliga ”frågesporter” och ”tävlingar”, och tvingas, som t.ex i fallet med Åkesson, att ”välja” mellan Putin och Macron!!! Han gjorde naturligtvis rätt som passade! När Macron senare blev upplyst om detta, blev han putt som ett litet barn över att inte bli ”vald”, och visade med extrem tydlighet vilket hat han hyser mot oliktänkande inom EU! En ytterst farlig man det där! Det ”neutrala” SVT, som ”skapade” hela ”intervjusituationen” med Macron, kablade tacksamt ut ”angreppet” på Åkesson, så här inför ”valspurten”!

  Gillad av 3 personer

 9. Bo Svensson skriver:

  Är Macron en psykopatliberal? – Ivrar han för mänsklighetens atomisering där varje försök att tillfredsställa vår naturgivna strävan efter flockgemenskap med dem man känner samhörighet med, skall stävjas? – Jag tror mera han strävar efter nationernas saboterande till förmån för nationen Europa och alltså inte styrs av galna principer utan av förfelade och utsiktslösa maktpolitiska ambitioner.

  Gillad av 2 personer

 10. Erik2 skriver:

  Med denna avsky mot dem som motsäger den glada bilden visar man sina totalitära drag. Utöver det så visar gårdagens toppnyhet i Nyheter Idag något mycket intressant. SD är mest nöjda med valrörelsen och S minst. Det tolkades som att mellanklassen är orolig. Ja, det tror jag. Men inte som artikeln spekulerar kring. Vad jag ser av taxeringskalender och politisk uppfattning på de jag känner till så är det stabilt vänster hos de som tjänar från 50000 i månaden och uppåt. Ja, där är man orolig. Naturligtvis. Man är ju vinnare idag. Där vill man inte se några fel och brister. Där frodas godheten. S och MP och V är för de rika och politiskt ansvariga idag. Därav den extra veckan till föräldrar. Röstköp hos de rika. Snacka om att man tappat bort sin identitet.

  Gilla

  • Erik2 skriver:

   En annan observation jag gör är att det hos dessa rika (får man nog säga) familjer så tjänar kvinnan mer än mannen i runt 50 procent av fallen. Har tittat på ett 50 tal familjer i storstad. I några fall därtill mycket mer. Övriga har mer klassisk inkomstfördelning. Jag ser inte annat än att många familjer har haft en bra resa genom livet så här långt. Särskilt kvinnorna. Vi pratar åldrar runt 40 år. Här är det stabilt vänster och mycket moraliserande och avståndstagande och lika värden. Och ja, hela denna min lilla sociologiska undersökning är förstås inte statistiskt signifikant. Men jag tycker det ändå indikerar något viktigt.

   Gillad av 1 person

 11. Göran Holmström skriver:

  Ler åt regeringens ambitioner att göra det olagligt att säga något negativt om Sverige utomlands
  i sann DDR anda. Förslaget om att begränsa yttrandefriheten sköts på framtiden till efter valet.
  Nya spännande tider väntas 😉

  Gilla

  • Jonas Nilsson skriver:

   Vi har alltså nått den nivån att negativa omdömen är fake News!
   Det är samma pedagogik som fått grepp om skolväsendet.
   ”Demokrati” utan oberoende riktmärke är farlig. En möjliga utgångspunkten är ställningstaganden som förhåller sig till tanken om sanning.

   Gillad av 2 personer

   • Göran Holmström skriver:

    Sannings ministerium är att vänta om det fortsätter på inslagen väg.
    Titta på Facebook där pensionärer lagförs för N-ordet och uttalanden om mindre intelligens hos vissa folkslag, jägaren har fått 600000 av staten för att jaga för, inte ett ord om detta i mainstream media.

    Gilla

 12. phnordin skriver:

  Ja, det är sant att att fransmännen är motspänstiga när det gäller förändringar beroende på deras historia och många krig som leder till en ångestfylld inställning till varje ny reform. Ofta ses elitens nya idéer som ett sätt att skaffa sig ytterligare förmåner på folkets bekostnad.
  Vad gäller Sverige är makthavarnas rädsla och överkänslighet att framträda i ogynnsam dager i utlandet ett tecken på deras egen osäkerhet vilket framgick när Katarina Janouch yttrade sig i Tjeckiskt media eller nu senast med Kristenssons framträdande.

  Gilla

 13. Folke Lidén skriver:

  1. Det finns visst fog för kritik mot Kristerssons uttalande.
  Gängvåldet och bilbränderna är allvarligare än 90-talets ekonomiska kris.
  2. Presidenten kanske gillar Al Jolson?
  ”You Ain’t Seen Nothin’ Yet! ”

  Gilla

 14. Erik2 skriver:

  Ytterligare en observation som slår mig. Det numera helt öppna kapandet av välfärdssystemen. Det som började med att barnbidragen 1948 (?) gjordes generella för att få acceptans för bidrag och tillhörande skatter från medelklassen har nu vänts tvärtom. Då var bidragen för låginkomstfamiljer. Nu är bidragen ett sätt för vissa att öka sina inkomster på andras bekostnad. Det är som att det politiska systemet tar många pengar i skatt och ser till att tårtor bakas. Först tar politiker sina bitar, i den storlek man själv bestämmer. Efter var och ens behov, som man definierar själv, i sann kommunistisk anda. Sedan ges den köpta medelklassen tillräckligt stora bitar så att de ska tycka att de tjänar på det. Sedan tilltar diskussionen om hur stora bitar de som inte haft egna medel att köpa tårta för ens före skatt ska få. Den diskussionen är hur lång och bitter som helst och slutar med smala tårtbitar där skärande och ätandet noga övervakas och kommenteras. Det är dagens obegripliga vänster. Stödd av rik välmående medelklass som bara fnyser åt de röda matrix pillren. Tragiskt. Vakna! Protestera mot detta djupt omoraliska system!

  Gillad av 1 person

  • svenge skriver:

   Glöm inte att Gustaf Möller fick kämpa hårt inom sitt parti (s) för att få barnbidragen generella. Alla barn till ”rika” såväl till ”fattiga” föräldrar skulle få samma bidrag. Annars skulle det inte gå igenom. För mig (14) utgick inget bidrag, liksom för min äldre syster. För lillasyster (9) utgick samma bidrag som för lillebror (5). Så började ”Välfärden”. Hur den har fördärvats har säkert många diskussioner förts de senaste decennierna. För mig är ”Välfärd” hur pengarna fördelas, alltid positivt motiverat. Välstånd är mera positivt. Jämför gärna de båda begreppen i ”nationen” (landet) Schweitz. Var lever man säkrats? Var finns resurser för framsteg?

   Gillad av 2 personer

 15. Johan skriver:

  Ponera att 7-klövern ändå insett att den förda politiken barkar åt pipan och att det var fel att utestänga SD. Vad händer om de skulle erkänna sitt misstag offentligt? Det skulle bli ett drev utan dess like där ansvarigas avgång, juridiskt ansvar utkrävs m.m. Detta vill man ju till varje pris undvika.
  Det gäller alltså att hålla fast vid sin linje, undvika att SD kommer i regeringsställning och själva steg för steg införa SD politik och sätta sin label på den och hoppas på att en gradvis tillvänjning sker.
  Möjligen är det vad som håller på att ske. Man vill förhindra 7-klöverns politiska haveri.

  Gilla

 16. Ich skriver:

  Är det verkligen högmod som är problemet med sjukövern? Högmod innebär ju att man faktiskt inser att kraschen kommer, men ändå fortsätter trycka gasen i botten, trots att man egentligen skulle vilja panikbromsa. Tycker inte den psykologiska profilen stämmer riktigt. Jag påstår att det egentligen bara finns två typer av sjuklöver-politiker: Arkitekter (10%) och Idioter (90%).

  Arkitekterna förstår vad som händer och vill att det ska hända. Här hittar vi kultur-marxister och fascistiska globalister som hatar den västerländska demokratin och dess frihet för individen. De applåderar massinvandringen eftersom det är så effektivt för att förstöra samhället. Marxisterna drömmer om ett nytt CCCP. De fascistiska globalisterna drömmer om en gränslös och maktlös människomassa som ostört kan exploateras av globala företag och organisationer. I båda fallen måste de existerande strukturerna slås sönder för att målen nås. Ministern och kommunisten Ylva Johansson, Kristersson, Reinfeldt och den vettlösa skatan i Liberalerna är exempel.

  Den stora massan av politiker är dock idioter. De förstår inte vad som händer. De tänker inte eftersom de inte kan tänka. I takt med att yrket lakats ur så har erfarna och intelligenta politiker ersatts av intellektuella krymplingar som lider av Dunning-Kruger-effekten, dvs de är så dumma att de själva inte fattar hur dumma de är. Inget är så farligt som en idiot med sjävförtroende. Idioten tror han kan allt och har därför inga spärrar. Hela Sveriges socialdemokrati är exempel på detta. Finns ju inte någon i det partiet som är normal.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.