Skandaler som inte är skandaler

Patrik Engellau

Riktiga skandaler är sådant som att USAs förre president Bill Clinton hade ihop det med praktikanten Monica Lewinsky eller att generaldirektören på Transportstyrelsen struntade i svensk lag när viss registerhållning skulle läggas ut på entreprenad. Men det finns inte tillräckligt med riktiga skandaler för att fylla upp medias alla spaltmetrar och sändningstimmar och därför måste man uppfinna skandaler.

Nu kanske du invänder att det finns oändligt mycket viktigt journalister skulle kunna gräva i om de har tomma rymder att fylla. Så är det förstås. Det finns alltid möjligheter att göra god journalistik eftersom verkligheten är full av otillräckligt belysta företeelser. Men god journalistik är jobbig och tar tid. Att hitta på en skandal är däremot lätt gjort, framför allt om det finns ett inarbetat skandaltema att spinna på.

Låt mig exemplifiera med två aktuella, varandra närliggande och väl inarbetade skandalteman, nämligen utländska, enkannerligen ryska, påverkansoperationer och elektronisk manipulation av valresultat. Båda dessa fenomen är så fast etablerade i medias och därmed troligen även i allmänhetens medvetande att de fungerar som stabila fundament för snart sagt vilka påhitt som helst.

Jag har frågat folk i min närhet vad som menas med påverkansoperationer och valmanipulation. De får något flackande i blicken som antyder osäkerhet, mumlar och avslutar, lite generat, med att de nog inte riktigt läst på. Deras utgångspunkt är att företeelsen existerar i verkligheten ehuru de själva slarvat med detaljerna ungefär som om de inte kom ihåg Karl XIIs dödsår.

Jag, som knappt tror på någonting, inte ens på 1980-talets intrång av ryska miniubåtar i Stockholms skärgård, tror ej heller på påverkansoperationer och valmanipulation. Eller rättare sagt så tror jag att om sådant förekommer är det alldagligt och relativt harmlöst snarare än något att bli upprörd över.

Men media låter oförtrutet sina käpphästar göra konster. Tanken är att publiken ska känna fasa, upprördhet eller rädsla när käpphästarna vildsint stegrar sig eller sparkar bakut med båda benen på en gång. Till exempel hade Dagens Nyheter nyligen en stor artikel om att ”främmande makt misstänks ha försökt påverka” riksdagsledamöter. Det enda konkreta var att den kinesiska ambassaden hade klagat hos ledamöter som ”organiserat sig mot kinesisk organhandel”. Vad är det med det? Om en norsk riksdagsledamot anklagade Sverige för organhandel vore det väl inte konstigt om svenska Osloambassaden hörde av sig vare sig anklagelsen var sann eller inte. Om detta var en påverkansoperation så håller Sverige hela tiden på med påverkansoperationer utomlands via ambassader, Svenska institutet och Business Sweden. Operationerna kanske inte gäller organhandel men väl kvinnors rättigheter eller marknadsföring av kanoner. Principiellt är det väl ingen skillnad.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap ”försöker främmande makt nå beslutsfattare och befolkningen i flera olika kanaler” för att ”ge en bild av Sverige”. Ska främmande makt inte få göra det? Vad är skandalen? Är myndigheten rädd för att främmande makt ska förtrolla och vilseleda svenska folket? Måste svenskarna skyddas från information från andra länder?

Sedan har vi valmanipulation. Kommer du ihåg Cambridge Analytica, företaget som påstås ha manipulerat amerikaner att rösta på Trump? Tricket ska ha varit att företaget identifierade särskilda grupper av medborgare som fick politiska budskap nischade just efter varje enskild grupps specifika läggning, intressen och egenskaper. Får man inte göra så? Om jag vill sälja babyprodukter kanske jag annonserar i Vi Föräldrar. Jag kunde visserligen annonsera i Svensk Byggtidning men då skulle kontaktkostnaden till varje potentiell kund bli avsevärt högre.

Cambridge Analytica sparade helt enkelt pengar åt Trumps kampanj, skulle det vara oetiskt?
Jag kan idag avslöja att jag så här strax inför valet har blivit utsatt för ett skamlöst försök till röstningsmanipulation. Ett svenskt politiskt parti har, antagligen med elektroniska hjälpmedel under ledning av it-expertis, identifierat en alldeles särskilt nischad väljargrupp, nämligen pensionärer på Östermalm i Stockholm, och gjort oss målgrupp för ett speciellt erbjudande. Det kom med posten. ”Du och din generation kan vara stolta över mycket i det Sverige som i lämnar till barn och barnbarn!”, stod det inledningsvis. Det var på det viset jag kunde räkna ut att det gått till pensionärer. ”Sveriges äldre ska behandlas med respekt och värdighet”, stod det sedan. Det kändes fint, tyckte jag. Sedan kom ett verkligt pangerbjudande: ”Totalt sänker vi skatten för de [sic] över 65 år med 18 miljarder kronor – vilket är dubbelt så mycket som både Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna”.

Längst ned i brevet var en bild av en man i glasögon och namnteckningen Ulf Kristersson.

Ska vi vara chockerade? Kommer moderatpartiet att behöva läggas ned på samma vis som Cambridge Analytica när skandalen nu är avslöjad?

79 reaktioner på ”Skandaler som inte är skandaler

  • Styggestig skriver:

   Nej, nej, nej så förhåller det sig verkligen inte. Möjligtvis kan man mörda med reklam, men man kan inte sälja någonting endast med reklam. I Patriks fall var ju budskapet helt galet: ”Du och din generation kan vara stolta över mycket i det Sverige som ni lämnar till barn och barnbarn!”.
   Jag har förstått att Patrik inte alls är stolt över det han en gång kommer att lämna efter sig. Men avsändaren hade nog även slarvat med urvalet; om Patrik kan näppeligen sägas att han lever ett pensionärsliv, dagliga reflektiva artiklar, skidåkning i Åre, studier i portugisiska och besök i Brasilien, m m.

   Gilla

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Riktad annonsering är helt rationellt och egentligen ganska praktiskt. När jag handlat något på nätet, som strumpor tillverkade av bambufibrer, har jag ingen anledning att klaga om företaget informerar mig när de avser att sälja något till reducerat pris eller liknande. Om S, M eller något annat parti sänder valsedlar på posten använder jag dem eller slänger i papperskorgen eller liknande. Om det sedan råkar vare en robot som sänder ut valsedlarna är helt irrelevant. Jag är faktiskt ständigt utsatt för riktad påverkan liksom säkert nästan alla. Det rör mig inte det ringaste.

  Vid ett demokratiskt val anser jag det självklart att varje vuxen, röstberättigad väljare kan bestämma vem han eller hon vill rösta på. Om personen är oförmögen härtill får man väl omyndigförklara henne/honom. Hur man i dag gör i Sverige idag med sinnesslöa eller dementa känner jag inte till men sannolikt röstar väl de också.

  Gillad av 4 personer

  • Igor skriver:

   ”Hur man i dag gör i Sverige idag med sinnesslöa eller dementa känner jag inte till men sannolikt röstar väl de också.”
   Personalen hjälper ”kunderna” när dessa skall rösta så de inte råkar ta fel lappar.

   Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Ett utmärkt exempel på marknadsföring. Det finns inga strumpor av bambufibrer. De är gjorda av viskos (rayon, konstsilke) som i sin tur är gjort av cellulosa som i sin tur, i detta fall, men utan att det spelar någon roll eller gör någon skillnad, är gjort av bambu.

   Gillad av 1 person

 2. svenne skriver:

  ”Jag har frågat folk i min närhet vad som menas med påverkansoperationer och valmanipulation. De får något flackande i blicken som antyder osäkerhet, mumlar och avslutar, lite generat, med att de nog inte riktigt läst på”.

  Även jag ”får något flackande i blicken som antyder osäkerhet ” då det talas om främmande makters försök att påverka på det svenska valet. Det handlar ju då om att förmå den enskilde väljaren att rösta på ett visst parti. Detta skulle då kunna ske genom förskönande av något, eller några, av de partier som den främmande makten helst skulle se vid rodret på skutan eller misskrediterande av oönskade dito.

  Eftersom jag är en enskild väljare som kan bli utsatt för ”påverkan” så undrar jag hur denna skall se ut för att jag skulle rösta på något parti som jag ogillar, men som på något sätt förskönas av någon ”främmande makt” så till den milda grad att jag skulle rösta på detta.

  Påverkan måste ju ske via någon form av kommunikation och då finns ju i detta fall olika media som de starkaste aktörerna inom detta område. Journalistkåren är ju redan nu engagerad i att påverka väljarna att inte rösta på SD och om detta har initierats av någon ”främmande makt” låter jag vara osagt.

  De länder som skulle kunna ha intresse av att något speciellt parti – eller någon speciell politiker – skulle befinna sig i en maktposition skulle vara t.ex. Palestina eller liknande länder. Margot Wallström är givetvis en intressant figur för dessa tack vare hennes vurm för Hamas, men vilka ”påverkansoperationer” som skulle kunna entusiasmera väljarna för henne vet jag inte.

  Jag har gjort en liten självtest som innebar att jag frågade mig själv vilken påverkan som jag skulle behöva utsättas för för att t.ex.rösta på Annie Lööf. Resultatet av testen blev att jag inte begrep hur detta skulle kunna ske och inte heller hur jag skulle förmås att avstå från att rösta på det parti som jag anser vara minst skadligt för landet.

  Gillad av 2 personer

  • rudmark skriver:

   Om nu syftet med påverkansoperationer skulle vara att ställa till kaos vore väl att hylla och framhålla Miljöpartiet det mest effektiva? Njäe, det finns politiska syften med operationaliseringen av begreppet, påverkansoperationer (ie ryska) är bara till för att stödja SD m fl.
   Har själv aldrig upptäckt eller fått en påverkan nätet….är jag inte intressant för dem?

   Gilla

 3. Aha skriver:

  I linje med nationspåverkan har vi också de många varningarna för fake news och troll. Läget är ungefär detsamma där också; ”Alla pratar om trollen och fake news men ingen har sett dem.”. Åtminstone verkar det vara så på seriös oberoende media såsom denna blogg.

  Detta har framgått av ett arbete som pågår på portalen http://www.lastips.se där man dagligen gör urval av bloggpubliceringar relaterade till valet. Redaktionen, där undertecknad ingår, har inte observerat några fake news, samma sak med troll i kommentarerna.
  Må vara att det ändå insmugit sig fake news – men trenden är tydlig; faran med fake news och troll verkar mycket överdrivna när det gäller seriösa oberoende media.

  I själva verket är nog tidningsankor vanligare än fake news.

  Gillad av 1 person

 4. i. Laying plans skriver:

  Jag tycker artikeln pekar på någon väsentligt, nämligen lager-på-lager principen. Jag har aldrig läst en bok, en bondepraktika, om indoktrinering men det måste finnas ett helt batteri av tekniker, som lager-på-lager. Media, politiker, samhälls”forskare” och administration som skolan etc matar hela tiden svenska folket med lögner och desinformation, svenskarna är som mumier inrullade hundratals meter med toalettpapper, man bara spinner mer och mer, eller som flugor fångade av en spindel som först biter en med rasistgaddarna och snurrar in alla i sina kokonger av lögner och desinformation, lager på lager.

  Jag hade precis en diskussion med en släkting, man kommer aldrig igenom ens de yttra lagren av toapapper eller väv. Man lägger all sin tid på att bara skrapa på ytan, håller man på riktigt länge så kanske man når fram till ett fint toapapperslager som Hebelein, Gür, Ganman, Arpi och de andra.

  Känner någon till en bok om indoktrinering?

  Gillad av 1 person

 5. slaszlos skriver:

  Vad som gör påverkansoperationer mer effektiv är uttömmandet av molnen med bieffekter mellan sanningar och lögnerna för massornas indoktrinering. ..Sanningen är liksom i Clintons-fallet med Monica Lewinsky – svenska folkets aldrig glömmer hur är lurad av sina egna förtroendevalda med tvångsislamiserings åtgärder över 40 år med början av 1975 års Barcelona-avtalet till dagens datum…Domen kommer den 09 september 2018 för skojarna …

  Gilla

  • Jan Molin skriver:

   @Slaszlos: Barcelonaavtalet skrevs under av 9 EU-länder 1995. Lena-Hjelm-Wallen undertecknade avtalet för Sveriges del. Historien bakom handlar om utpressning genom hot om stopp för oljeleveranser från arabstaterna. Därför har vi islamiseringen!
   En bra beskrivning av bakgrund och händelseförlopp får man på rosatraktor.com och på spirinova.org. Enklast att gogla på ”barcelonaavtalet”.
   Beskrivet i media? Nej, nej, journalisterna mörkade som vanligt trots att förhandlingarna med arabstaterna pågick ända från 1974!!

   Gillad av 2 personer

 6. Tritonen skriver:

  Istället för att demonisera Ryssland borde vi öppna upp så många kanaler som möjligt till grannen i öster. Vi kan lära mycket av Finland i det avseendet. Om vi ser hotet från ”Ett aggressivt Ryssland” som så förfärligt, ska vi naturligtvis inte nonchalera det, men betänka att USA spenderar tio gånger så mycket på sin krigsmakt.

  Gillad av 1 person

 7. Elisabeth skriver:

  Håller med PE, petar man på ”påverkansoperationerna” så spricker de i regel. De saknar ju substans. Om man inte väljer att se MSMs filtrering av nyheter och osakliga reportage som en enda väldig påverkansoperation förstås. SvT har nu valt att inte visa dokumentären ”The Swedish Elephant”. Jag såg den igår och jag kan förstå varför vänsterliberala SvT darrar av skräck.. Många kända personer medverkar, ja, det är faktiskt så vindarna blåser nu. Dokumentären är viktig och lysande bra, jag vill uppmana alla att se den och att sprida den vidare.
  Men det har faktiskt förekommit påverkansoperationer som riktar sig mot personer som kanske inte har några större insikter om det svenska valet. Det är flera socialdemokrater som spridit falska uppgifter om SD och M på arabiska i invandrarområden.Troligen hoppades man på så sätt undgå upptäckt. Mycket lömskt. Ursäkta att jag länkar till Aftonbladet. https://www.aftonbladet.se/nyheter/samhalle/a/wEG6dM/ordkrig-om-falsk-s-information-i-financial-times

  Gillad av 3 personer

 8. F skriver:

  Det som förvånar mest i vårt lilla land är att de för övriga världen mest avgörande frågorna inte får diskuteras av våra politiker. Stämpeln konspirationsteoretiker trycks obarmhärtigt dit på alla som vågar nämna begreppet globalism eller sionism. Alla jämförelser av svensk politik med faktiska skeenden i världen censureras eller kriminaliseras. Att många avgående politiker får en ny framtid inom ramen för internationella bankkarteller eller mediekoncerner skall vi helst inte kommentera. Korruption och lögner börjar bli en del av den svenska vardagen.
  https://peterkrabbe.wordpress.com/2018/09/01/tankar-infor-valet/

  Gillad av 2 personer

 9. villervalle03 skriver:

  Enda påverkans operationer jag märkt av är skapade av SR, SvT och sossepartiet. Det kan man om man fattar, skåda och höra varje dag, men det tar liksom mindre och mindre för varje år. V, Mp och LO, ligger inte långt bakom. En del av den är dessa vuvuzela demonstrationer för att tysta all annan politik.

  Gilla

 10. olle holmqvist skriver:

  Fake News förutsätter att mottagaren kan luras. Dvs saknar egen förmåga till kritisk bedömning. I HitlerTyskland hade folket Goebbels RundFunk. Den misstroddes av många.
  Istället utvecklades ”MundFunk” – hos oss kunde det hetat RundRadio vs MunnRadio.
  (Vikctor Klemperer: :Intill slutet vill jag vittna)

  Är rysk påverkan på USA-valet Fake News ? Putin förklarade att det inte kunde uteslutas att enstaka ryssar på sitt eget uppdrag agerat i sådant syfte. I Sverige har inte ens Utrikesdepartementet, vad jag ve,t visat bevis för sådant med Ohne Kurrektur från Kreml.
  (Vad heter Ohne Korrektur på ryska ?) Tills vidare måste väl det ses om arketypisk Fake News ?

  En av statsministerkandidaterna är en vindtirig lantis från Torshälla med egna tänder, är det Fejk Njos ?

  Gilla

 11. W skriver:

  Alternativ för Sveriges torgmöte på Götaplatsen i Göteborg samlade över 300 åhörare under fredagen. Mötet kunde genomföras enligt plan trots att omkring 200 vänsteraktivister gjorde sitt bästa för att störa talarna med oväsen.

  Kasselstrand talade om hur invandringen förvandlat Göteborg till en problemtyngd stad han inte längre känner igen sedan studietiden då han bodde där.
  – Så sent som för några veckor sedan löpte kriminella invandrare amok här i Göteborg och satte eld på närmare 100 bilar inom loppet av bara en timme, sade Kasselstrand.

  Riksdagsmannen Mikael Jansson, som tidigare företrädde SD, var också han på plats för att berätta om en resa till Syrien som han nyligen kommit tillbaka från. Jansson hade träffat en talesperson för det syriska parlamentet i Damaskus för att diskutera möjligheterna för syrier att återvandra från Sverige till sitt hemland.
  – Man var tydliga med att konstatera att man vill ha hjälp med att få tillbaka sina medborgare. Men de sa också att de är väldigt medvetna om att en del av dem som invandrat till Sverige, och kallat sig syrier, inte är syrier. De har kommit på falska papper och de naiva svenska myndigheterna har släppt in dem, sade Jansson.

  Kommit på falska papper är väl en skönmålning, flertalet har väl inte visat någon id handling om jag förstått det rätt.

  Gillad av 7 personer

 12. Göran Holmström skriver:

  Som fundering på mitten av din text, så låg jag vid Lapplands Jägarregemente I22
  !984. Mitten på den sommaren så beordrades vi att åka ner till Luleå och slå läger vid en liten kustvik. Ordern var att spana efter just ubåtar Läger upprättades alla var beväpnade med skarpladdade Ak 4 Vattnen patrullerades med små motorbåtar med beväpnad personal vissa strategiska kobbar hade både Ksp 58 och sprängämnen som förstärkning. Vi spärrade av hela den delen för samtliga .
  Till och med militär personal som inte var oss kända var tvungna att visa identitets handlingar. Kombinera det med att 1984 så fanns det beredskapssoldater som patrullerade alla vägövergångar mellan Finland och Sverige detta år. Vi hade rullande beredskap där vakthavande var beordrad att ha ett magasin med skarp ammunition i Ak 4. Om det skrevs det inte en rad i tidningarna.
  Om detta bara var spel för galleriet vet jag ej, men nog så finns det mer mellan himmel och jord som vi inte känner till.

  Gilla

   • Stig Palm skriver:

    2Jag som f d i marinen misstänker att militären inte bara behöver övning utan uppmärksamhet att få mer pengar från statsmakten. Militären går aldrig att mätta.

    Gillad av 1 person

   • Göran Holmström skriver:

    Nej just det såg vi inte, men frågan är varför sände man iväg massor av män med skarpladdade vapen i fredstid för att leta efter något som inte finns ? Menar det finns ett ganska stort riskmoment med att låta ett par hundra individer gå med skarpladdade vapen under nästan ett års tid.
    Inte ens vid internationella insatser så handhar personal det. Att låta det ske vid hemmaplan är minst sagt riskfyllt, och ja det förekom incidenter.
    Att bli beskjuten med en Ksp med skarp ammunition är minst sagt intressant, eller desarmera en handgranat med sprängdeg, kan lova dig att gå fram till en som inte smullit och baka en boll runt den, med din kapten som säger helvete detta är lika spännande som Vietnam. Det gick många bärs på Ferrum vid första ledighet efter det. Men måste erkänna livet vart bra mycket tristare efter.

    Gilla

   • ii. Waging war skriver:

    Jovisst gick en på grund. Och varför skulle ryssarna INTE skicka hit ubåtar, men det är lite slående att resultatet var och är så magert av ubåtsjakterna.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Göran: Hur vill du annars möta ett militärt hot? Hur vill du annars utbilda soldater?

    Vill du vänta tills invasionen är färdig, så att det finns handfasta ”bevis”? Och först då påbörja grundutbildningen? Det är svårt att följa ditt resonemang. Om du nu har något.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Waging War: Ja, det finns mycket som tyder på att de släpptes ut. Också för detta finns handfasta bevis, eftersom den ubåt som faktiskt fångades också den släpptes vind för våg helt i onödan och helt utan varje orsak och motiv.

    En maktfullkomlig och ideologiskt avsiktligt naiv centralmakt har svårt att acceptera att ett militärt befäl på mellannivå, eller kanske lägre, utanför deras direkta inflytande måste tillåtas att fatta beslut om användningen av militärt våld. Likaså har de inte klarat av att tillåta tullen eller gränspolisen att fatta enkla inresestoppbeslut enligt den enkla rättsstatliga principen prima facie. Det är detta som är vårt stora säkerhetsproblem. Det går djupt ner i den socialdemokratiska ideologien.

    Det är samma fenomen som orsakade att ubåtarna inte fångades som idag orsakar att s.k. asylsökare inte heller de fångas. Det är en programmatisk icke-försvarsideologi. Röven i luften och byxorna ner. Som kineserna säger: ”white left”.
    En stor vit rumpa i luften, huvudet i sanden. White left.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Jag stötte nyss på denna blogg efter ett tips av Johan Westerberg:

    Medan jag ville binda Sovjetunionen till etthundra procent till kränkningarna i Hårsfjärden i oktober 1982 – helt i enlighet med slutsatserna i Sven Anderssons den 26 april 1983 framlagda betänkande ”Att möta ubåtshotet” – ville socialdemokratin inte ”gå så hårt fram” mot Sovjetunionen. Alltså ”den gamla vanliga svenska visan” om fördragsamhet eller rent av undfallenhet gentemot det kommunistiska Sovjetunionen, som jag under hela min tid i UD ständigt stötte på. I min ovan nämnda artikel från 2002 kallar jag detta fenomen – att alltid ”fria Sovjetunionen” – för ”the benefit of the doubt”- doktrinen. ”Tro dem om det bästa”, ”de menar inget illa”! ”pressa dem inte för hårt”, ”de kan väl inte ha gjort något så fult som att kränka våra vatten”, ”om det nu var sovjetiska ubåtar så var det inte Sovjetregeringen fel, kanske några andras” etc.

    https://theutenberg.wordpress.com/dagbok-fran-ud-vol-1-hogdramatik-i-ud/

    Gilla

 13. Kramgo skriver:

  Nu får det fan vara nog. Jag har precis talat med dalarnas tidningar och krävt en ursäkt Peter Hultqvist efter ytterligare en flagrant lögn som lägga på högen av allt fulspel från socialdemokraterna denna valrörelse. Det har precis kommit till min känndom att socialdemokraterna i Falun sprider kampanjmaterial till hyresgäster i det kommunala bostadsbeståndet med innebörden att moderaterna och Sverigedemokraterna vill höja deras hyra. Detta är naturligtvis ett helt lögnaktigt påstående och tyvärr bara ett i raden av rena lögner som har producerats av socialdemokraternas kampanjmaskineri. Det är rent utsagt skamligt att nivån inte kan hållas högre än såhär.
  http://katerinamagasin.se/paverkanskampanj-la-socialdemokrat-satter-skrack-invandrare-med-hot-om-hojd-hyra/
  Skrivet av moderaten Bohlin på Facebook. Sossarna blir alltmer desperata.

  Gillad av 2 personer

 14. Sixten Johansson skriver:

  Många har sin favoritförklaring av hur tillståndet i Sverige har uppkommit. De beskriver då ekonomi och makt, ideologi, eller pådrivande individer/grupper. En välgrundad teori är viktig för att förstå detta märkliga, förklara för andra och rikta motåtgärder (eller sluta bry sig).

  Komplettera gärna er egen modell med min teori om psykologin bakom PK-ismen. Testa dess förklaringskraft på yttringarna från media, politiker och enskilda de närmaste månaderna. Tre fenomen blev chockartat synliga efter förra valet och förblev förvånansvärt motståndskraftiga mot verkligheten själv. Alla tre är kollektiva till sin natur och växte fram ganska opersonligt – tänk er en sorts självförstärkande, ömsesidigt påverkande spiralrörelser.

  1. Barnsligheten (kollektiv regression, psykoinfantilism, ungdomskult, omogen personlighetsstörning och andra p-ar, egocentrism, normuppror, ledarlöshet).
  2. Medias roll och vrångbild av verkligheten (medielogiken, -dramaturgin, säljintresset och praktiken).
  3. En reellt upplevd virtuell verklighet (av media inducerad och spegel- och mobbkollektivt stabiliserad psykos med hysteriska och sekteriska drag, saknar helhets- och konsekvenslogik men har en egen fragmenterad mikrologik).

  Inte politikerna, utan media, är PK-ismens egentliga kollektiva bärare. Trump och dissidentblocket gör rätt i att attackera media och dess ursinne är avslöjande. Den medvetenhet och skicklighet som skapas via nätet är omvälvande: viktigaste botemedlet mot ett sjukt kollektivt medvetande.

  Gillad av 6 personer

  • brrr skriver:

   Denna mentala och intellektuella blockering/infantilisering råder ju bland stora grupper av befolkningen i hela västeuropa och nordamerika. Merparten av dem jag känner till som för tio år sedan befann sig i detta tillstånd, befinner sig fortfarande där.
   Civilisation i långt framskridet stadium av kollaps, nästa lågkonjunktur kommer att slutgiltigt knäcka både Sverige och många andra länder.

   Gillad av 3 personer

   • Lars skriver:

    Jo, se på Fredrik, Olle Reyners, Stefan Schiller, Patrik, I-Kea, nog är det infantilt alltid. De vet inget, kan inget, förstår inget och kan därför inte debattera. De avspeglar svensk utveckling. Nyliberal Alt-Right höger.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Fredrik, det hänger även på lyssnarens förkunskaper och då du saknar det så förstår du inte, vare sig konservatism, nyliberalism, keynesianism eller systemteori.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Jag ska åter göra ett försök att förklara min syn på skillnaderna politiskt ekonomiskt mellan nyliberalism och mer Keynesiansk orienterade ansatser (som dominerade fram till slutet på 70-talet). Förvisso uttrycker jag mig på ett sådant sätt att jag tänker mig någon som läser som är på första universitetsåret, det är inte sannolikt att en gymnasist förstår problemet, men en IT människa bör göra det. Den Keynesianska ansatsen, som är infogad i merparten av alla läroböcker på grundnivå på något sätt har efterhand förändrats mot Monetaristiska synsätt, nyliberalism, som jag berör. Boken jag refererar till är mer generellt filosofisk, kort och tydlig, jag är inte man att ifrågasätta på djupet, men synsättet är mycket användbart inom olika områden som systemorienterad psykologi, IT mm.
    https://www.bokus.com/bok/9780300049022/forms-of-explanation/
    För att ge ett enkelt exempel på hur lättläst och begriplig boken är, en bok som handlar om att förklaringar på Macro nivå inte kan föras ned till Micro nivå, vilket är vad de borgerliga hela tiden, nyliberalismen och det mesta av nationalekonomin gör sedan 1978 dvs man tror man ska kunna basera Macro teori (aggregerad efterfrågan, bytesbalanser etc) på en Micro teori om individen som optimerar sin egennytta.
    Exemplet är ett litet ekologiskt system med rävar och kaniner, avgränsat. Om det är gott om kaniner finns det gott om mat för rävar och de förökar sig vilket resulterar i att populationen av kaniner minskar och därmed svälter rävarna och populationen minskar. Så ökar antalet kaniner då antalet rävar minskar. På den Macro nivå kan vi fråga oss vad som påverkar populationen av rävar och kaniner och vi kan beräkna risken för att kaniner stryker med.
    På Micro nivå kan vi följa kaninen X som möter räven Y på lokaliteten W och stryker med. Hade kaninen tagit en liten annorlunda väg så hade den inte stött på räven och gått fri, men sannolikt hade räven stött på kanin R och denna hade strukit med. På Micro nivå kan vi fråga oss sådant som varför kanin X klarade sig men inte kanin R. Vi kan inte ställa frågor av typen ovan på Macro nivå.
    Jag tror det här är en ganska fundamental skillnad i hur nyliberaler (och borgerliga partier) hela tiden betonar Individen och Individens incitament kontra att se helheten, systemet, samhället. På Micro nivå kan vi ställa frågor av typ varför Kalle tjänar mer än Olle, men vi kan inte ställa frågor kring inkomstfördelningen i samhället mellan kapital och arbete eller sociala grupper. Visserligen beror mycket av individuella utfall på sådant som utbildning, personliga egenskaper och i hög grad av slump dvs. var man råkar hamna och om man tar rätt chanser. Likväl är det inte enbart en fråga om det för t.ex. på Macro nivå så finns det utbildningssystem med viss tillgänglighet och antal platser och efterfrågan på viss personal av olika kategori och antal från olika verksamheter. Dessa förhållanden på Macro nivå skapar gränser för individers möjligheter och frågeställningar kring t.ex. hur man ska utbilda, var man ska utbilda, till vad man ska utbilda och varför man ska utbilda kan endast ställas på Macro nivå och kan inte få svar på Micro nivå.
    Min tro är att nationalekonomins vilja att härleda Macro från Micro är dödsdömt och att det inte hjälper med beteende ekonomi för att lösa den knuten.
    Därmed faller också det mesta av svensk borgerlighets retorik och teser samman. Därmed inte sagt att socialdemokratin, LO partiet som svikit arbetare och tjänstemän med ohämmad invandring, slöseri inom offentlig sektor, skyhöga marginalskatter under 70-tal och 80-tal och som likt de borgerliga partierna tycks befolkat av politruker som aldrig gjort annat än att ägna sig åt politik är särskilt mycket bättre.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Synsättet kan även appliceras på det absurda SD förslaget om samvetsfrid för barnmorskor dvs att vissa inte ska behöva ta hand om aborter. Det låter väl fint på individualistisk bas, men vad händer på avdelningsnivå där du kanske har tio barnmorskor som jobbar över hela dygnet och plötslig så kommer kanske fem inte att jobba med aborter. De övriga fem får ta hand om alla aborter. På denna Macro nivå kan man fråga sig varför man ska utbilda människor till barnmorskor och sedan få problem med bemanningen på sjukhusen? Det är ju inte heller så enkelt att man kan avsätta viss andel anställningar för abortmotståndare eftersom flexibiliteten minskar, hur hanterar man sjukdom, belastningstoppar etc?

    Gilla

  • Hovs_hällar skriver:

   Sixten Johansson — Jovisst är det så. Det jag kallar ”PK-sekten” verkar fortleva genom att hålla sina anhängare i ett tillstånd av närmast sinnesslöhet.
   Ungefär som i Orwells ”Djurfarmen”.

   Kanske det är media som är roten och upphovet till psykosen, och politikerna snarare eftersägare.
   Men det är väl även en ömsesidig process: när små PK-politruker får positiv återkoppling från politiker stärks de ytterligare i sina sinnessvaga åsikter.

   Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   På si så där en 50 textsidor skulle jag nog övertygande kunna beskriva de samverkande mekanismerna. Ett vanligt tankefel är att vi är benägna att leta efter rak påverkan: orsak (aktör) – verkan. Atmosfären ger en bättre sinnebild. Vi kan tänka oss rotationsrörelser, ständig omrörning och omärkliga språngvisa förändringar i det individuella och kollektiva medvetandet. Spridningen sker dels vertikalt, dels horisontellt – analogt med hur dagens sociala media och spridningen av andra företeelser fungerar.

   Mediaskråets nyhetsvärdering och praktik var säregen, delvis absurd och hade en skev verklighetsoptik redan i början av 70-talet när jag studerade detta. Och särskilt under 2000-talet har media sedan spårat ur helt. Eftersom innehållen och mikrologiken i så hög grad sammanfaller med PK-ismen är det uppenbart att media fungerar som dess huvudsakliga bärare, dagliga skapare och spridare. Sedan finns förstås olika upphovsmän, profitörer och pådrivare med i spelet.

   Vi inser ju lätt att folket inte läser vare sig kulturmarxister eller franska filosofer. Inte heller politikerna är någon intelligentia, utan har väljarmutor och taktik i tankarna. Alla partierna har ju också anammat inslag som är helt främmande för deras grundideologier, t o m strider mot dem. Dessa idéer är alltså inte politikerväldets egna skapelser, utan har i olika varianter dagligen i decennier matats ut via det opersonliga kollektiva mediamaskineriets gamla schabloner, som fyllts med uppdaterat PK-kryddat innehåll.

   Gilla

  • Jan Molin skriver:

   Nej Sixten, det behövs inga konstiga teorier om hur dagens Sverige uppkommit. Vi som är gamla nog minns detta mycket klart, även om vi inte insåg det då! Men egentligen tror jag det började redan med Alva Myrdal efter kriget, men jag föredrar att anse att det räcker med att börja med Palme 1975 och Barcelona-avtalet som skrevs på 1995.
   1973, eller strax dessförinnan, insåg arabstaterna att deras olja kunde utnyttjas i ett slags utpressningssyfte: förhandlingar mellan 9 europeiska länder påbörjades redan 1974 och avslutades 1995 då Barcelona-avtalet mellan dåvarande 9 EU-länder och 22? arabstater skrevs på. Googla på Barcelonaavtalet och läs.
   Detta avtal stipulerar ett villkor för fortsatta oljeleveranser i utbyte mot en mängd saker som teknik-och kunskapsöverföring, men också det mest förödande för oss europeer, ett befolkningsutbyte! Dvs att europeer skulle få flytta och bo till Arabstaterna och muslimerna tillåtas komma att bosätta sig i Europa!
   Jaha, och hur många europeer ville flytta till dessa stater jämfört med muslimer till Europa?! I princip inga!
   Så ligger det till: politikerna bytte möjligheten till att köpa olja mot att muslimerna finge flytta till Europa! Utan att i demokratisk ordning fråga sina befolkningar om detta!
   I detta skeende befinner vi oss fortfarande. Sverige klev ju villigt på tåget i och med Palmes mångkulturprojekt som skapades redan 1975 i och med propositionen 1975:26. Det passade ju som hand i handske. Denna proposition ger invandrare komna till Sverige, oberoende av arbetsinsats, lika rätt till vår välfärd och land som oss svenskar som med vårt arbete skapat den! Vilket förräderi!
   Det är inte att undra på att SD hatades redan från början när partiet skapades 1988av modiga män. De avslöjade ju detta uppenbara förräderi mot det svenska folket!

   Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    Javisst, Jan, det där är en viktig delförklaring, som är föga känd. Mycket bra att du fortsätter att informera. Jag vill också tipsa alla om en mycket bra artikel på morpheusblogg.se 30 okt 2017: ”Barcelonadeklarationen och Medelhavsunionen” + kommentarerna. Den fick mig att förstå Frankrikes (och frankofonins) viktiga roll som brohuvud från arabvärlden och Afrika till Europa.

    Förklaringsmodellerna blir överspelade den dag utvecklingen exploderar, men fram till dess behöver vi skaffa oss en tillräckligt fyllig bild, som hjälper oss att rikta motåtgärder och väcka fler. För ovanstående förklarar ju t ex varken många decennier av PK-ism på USA-universiteten eller PK-samstämmigheten i Sverige inte bara bland politiker, utan även bland journalister, akademiker och en stor del av befolkningen. Och kan vi väcka och mobilisera folket genom att säga: ”Alltihop beror på Barcelonadeklarationen”? Vilken realistisk motkraft och vilka realistiska åtgärder kan sättas in mot en historisk-politisk förklaring?

    Gilla

  • Underdog skriver:

   Putin vill ha kaos. Det fick han till att börja med i USA, om av egen förtjänst vet jag dock icke och tillåter mig att tvivla. Trump vann därför att demokraternas kandidat var så usel: ”What the hell have you got to lose?” Nu är kaoset över i USA. Jag tror Putin blir glad om det blir svårt att bilda stabila regeringar. Men jag tror också Sverige upptar en mycket liten del av hans tankar.

   Gilla

  • ii. Waging war skriver:

   För att Sverige överhuvudtaget skall vara något att ha så måste ju massinvandringen stoppas så SD är väl ett stalltips. Jag tror inte Putin vill ha en islamiststat vid Östersjön.

   Gillad av 3 personer

  • slaszlos skriver:

   Scenariot är att de 4Visegradstater i öst planerar ett parallell koncentrerad union mot den socialliberala EU med ryskt intresse för återskapandet av stormakten i europiska politiken. Det låter ett nytt kallakrigets mur mellan Väst och Öst med alla ingredienser .

   Gilla

 15. Jari Norvanto skriver:

  Det behövs inga utifrån kommande påverkansoperationer, Sverige är kapabelt att avskaffa sig självt helt på egen hand. Sossar sprider grova lögner om Sd och M på arabiska. Borde betraktas som skandal, men tunnas ut i mängden av skandaler och med benäget stöd från maktens megafoner och filter. Kan man inte svenska ska man inte rösta till de svenska valen. Men så fungerar det inte i Sverige. Åberopa tolk, förvaltningslagen ger rätt. Sitt av år på SFI, eller hoppa av, spelar ingen roll. Finns inga incitament till egna ansträngningar, endast ”offerskap” så att de politiska kleptokraterna kan legitimera uppskörtningen och brandskattningen av svenskarna och få känna sig goda i omfördelningen.

  Gillad av 5 personer

 16. Henrik Hillberg skriver:

  Ja, lägg ner moderatpartiet. Det har spelat ut sin roll tillsammans med övriga 7klöverpartier. Sverige behöver en helt ny politisk agenda som förmår dränera myndigheter, institutioner och samhällsorgan på PK-korrekta aktivister. Det behövs en ny konstitution som kräver ansvarstagande och som sätter svenska folket främst.

  Gillad av 2 personer

  • ii. Waging war skriver:

   Har du missat det?? Ulf Kristersson har gått ut med att det är det dom är hans mandat, att lägga ner M, Reinfeldt krattande manegen för det, Batra fortsatte jobbet och nu skall Ulf avsluta det.

   Gillad av 1 person

 17. Linden skriver:

  Ahl vägrar tolkad intervju på arabiska: ”Lär dig svenska”

  Men Jeff Ahl slutar inte där. Den arabiske journalisten tycker det är fel att vara så ”sträng” mot dem som ”flytt” från ett krig.
  Det tycker inte Ahl.
  – I krig ska inte fullvuxna män åka därifrån. Om det blir krig i Sverige är det olagligt för fullvuxna män att fly från Sverige, påpekar han.

  Äntligen ett sanningens ord,och som vanlig så kommer det från det ”Populistiska” hållet,
  Beskriver precis vad många av oss tänkt, vad är det för manfolk som lämnar sina kvinnor och barn i ett krig.
  Ynkryggar som tar till harvärjan istället för att försvara sitt land och sin familj. Att de klarar av att se sig själva i spegel. Invektiven tryter.

  Gillad av 7 personer

  • ii. Waging war skriver:

   Fegisar det vet alla. Det enda de gör ensamma vad det verkar är överfalla värnlösa kvinnor, och inte ens det, allt som oftast det också i grupp. Är det inte något bögigt över alla gruppaktiviteter?

   Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det där är kraftfull övertalning. I lumpen hade de fysika övningar som hette BRAK, vad det nu var en förkortning av. En del av dessa övningar gjordes parvis, där man klängde på varandra och tyngde mer varandra o.s.v. Det accepterades av plutonen tills rektyt Östman illvilligt döpte det hela till Bögbrak. Jaha? Javisst? Säger du det? Ja, när du säger det, så. Rätt äckligt det där.

   Ofta ser folk inte det uppenbara förrän man skriver dem det på näsan. Detta är den hederlige statsmannens konst.

   Gilla

 18. olle holmqvist skriver:

  Det är drygt 30 år sedan jag läste Cialdinis första bok. Uppfräschande att nu se honom på skärmen med nutida teknik. För den som vill veta ngt om hur allmänmänskliga människor
  påverkas.. Sex principer, kan vara värt någon timme att känna till dem och begrunda…

  Gillad av 1 person

 19. BjörnS skriver:

  Det här kändes lite tunt, tycker jag. En skandal är det om någon grovt åsidosätter sina plikter (Transportstyrelsen), gör något ordentligt omoraliskt (Clinton/Lewinsky) eller agerar helt annorlunda än vad man predikar (Romson…). Att utländsk makt försöker påverka eller att partier använder social media osv är ingen skandal, de gör vad vi kan förvänta oss. Vi vet att Ryssland/Sovjet är/var skickliga i påverkansopreationer. Vi tycker inte om det men det är ingen skandal. Vad gäller Cambridge Analytica var väl den ”egentliga” skandalen att de kom över data på ett inte OK sätt, inte att de hjälpte Trump med analyser osv.

  Gilla

 20. Folke Lidén skriver:

  Om vi antar att det förekommer att BOT:ar och Trollkonton som försöker påverka valet kunde man kanske begära att landets ledande politiker ska hålla huvudet kallt.
  Enligt vad som sägs var det ”trollkonton” som underblåste kritiken mot Jimmy Durmaz genom att skicka mängder av fabricerade meddelanden.
  Detta hindrade inte en rad prominenta politiker, inklusive statsråd, att fördöma och förfasa sig över ”hatet”.

  Jag tror att paniken kring ”utländsk påverkan av valet” helt och hållet kommer att bero av SDs valresultat.
  Om vi antar att SD får 14 procent i valet torde diskussionen vara död. Om SD, vilket är troligare, gör ett kanonval på 20+ procent så kommer diskussionen att hetta till ytterligare.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.