Man ska bara be om ursäkt för dåliga skämt

Mohamed Omar

Han har samma hårfärg som Trump. Och deras frisyrer påminner något om varandra. Det kan vara en anledning till att vänstern blir extra tokig när den konservative parlamentsledamoten Boris Johnson skojar om något som är heligt för muslimska fundamentalister.

Vi vet ju att det som är heligt för muslimska fundamentalister också är heligt för vänstern. Skillnaden är dock att islamiska fundamentalister kallar brottet ”hädelse” och utdömer dödsstraff medan vänstern kallar brottet ”islamofobi” och straffar brottslingen genom att mobba, näthata och karaktärsmörda.

Det var när Boris Johnson kommenterade burkan som vänstern blev tokig. Han ville inte ens förbjuda burkan i Storbritannien men sa att han tyckte att utstyrseln var ”löjlig” och ”konstig” och fick de som bar den att se ut som brevlådor eller bankrånare.

Jag tycker burkan är betydligt mer upprörande än Johnsons kommentar. Att kvinnor år 2018 ska gå med täckta ansikten på Londons gator är inte okej. Och visst är burkan konstig och löjlig för britter och västerlänningar i allmänhet. Den hör inte hemma i väst.

Olika kulturer tycker olika saker är normala. I väst är burkan inte normal. Men vänstern anser att just västerlänningar ska tycka att alla kulturer är lika bra och lika normala. De ställer inte samma krav på muslimska fundamentalister – att de ska tycka att bikini är normalt och sluta predika i sina moskéer om hur omoraliskt och depraverat det är för kvinnor att gå ut med naket huvud. De får tydligen säga vad som helst om väst utan att vänstern går i taket och beskyller dem för att lida av ”fobiska föreställningar”.

Jag tycker det är ganska uppenbart att vänsterns politik, medvetet eller omedvetet, leder till att underminera väst och främja islamisk fundamentalism. Så man bör strunta i vad som står i vänsterpartiernas program – det man får är islamisering.

Johnson har vägrat att knäböja inför vänsterns inkvisitorer. Trots att dessa inkvisitorer fått stöd av den så kallade konservativa premiärministern Theresa May som sa att kommentarerna om burkan varit ”klart kränkande”.

För normala västerlänningar skulle jag tro att burkan framstår som mer kränkande mot mänsklig värdighet än Jonsons jämförelse med brevlådor. May kan förstås inte ge något rimligt svar till varför man kan skoja om kristendomen, västerlandets egna religiösa tradition, men inte om islam. För de muslimska fundamentalisterna handlar det om att islam, inte kristendomen, är den sanna religionen.

Sky News gjorde en opinionsundersökning för att ta reda på hur britterna såg på Johnsons burkakommentarer. Föga förvånande delade de inte vänsterns och Theresa Mays åsikt att islamiska hädelselagar ska gälla i Storbritannien.

Undersökningen visade att en stor majoritet av britterna fortfarande har normala åsikter. De ansåg inte att skoj eller kritik mot burkan var detsamma som ”rasism” och de tyckte till och med burkan borde förbjudas.

Som vi redan vet finns en stor klyfta mellan etablissemanget och vanligt folk i hela västvärlden. Ett exempel: etablissemanget oroar sig för ”islamofobi” medan vanligt folk oroar sig för islamiseringen.

Johnson ska självklart inte pudla, i stället borde han gå längre och kräva att burkan förbjuds. Det skulle en majoritet av britter ställa sig bakom. Det är inte normalt för oss i väst att kvinnor ska täcka sig i svarta sjok från topp till tå. Vi har en uppfattning om vad som är normalt som skiljer sig drastiskt från uppfattningarna i islamvärlden och vi vill leva i ett samhälle som är format efter vår uppfattning om vad som är sunt, gott och normalt.

För ett tag sedan beklagade regissören och komikern Peter Dalle att det inte hade gått att göra en teveserie som Lorry idag. Han var ju i hög grad motorn bakom serien där man skojade om många saker som senare blivit tabubelagda.

”Lorry-programmen, till exempel, som vi gjorde för många år sedan”, sa Dalle, ”hade vi aldrig kunnat göra i dag. I det PK-klimat som finns kan man inte skoja om vad som helst, man kan nästan inte skoja om någonting. Det är alltid någon som sitter och blir upprörd och så ska det bildas drev, eller man ska stå till svars om man har skojat om någonting.”

När Dalle fick frågan om vilka saker man inte får skoja om, svarar han: kvinnor, invandrare och homosexuella. Han glömmer dock en viktig sak: islam. Det är när man skojar om islam som man verkligen riskerar att bli mördad på riktigt, inte bara lynchad på Twitter. Vi får inte glömma att en hel redaktion på den franska satirtidningen Charlie Hebdo massakrerades av jihadister den 7 januari 2015. Dalle kan inte skoja om islam, och mer än så – han kan inte ens säga att han inte kan skoja om islam.

I november 2014 var den engelske komikern John Cleese gäst i Bill Mahers talkshow. De pratade om vad man får och inte får skoja om. Maher påpekade att islam är en religion man inte får skoja om. Det får man visst, invände Cleese, men: ”It just means that they’ll kill you. Theoretically you could.”

Det gör mig hoppfull att Rowan Atkinson, en av mina favoritkomiker, försvarat Johnsons uttalanden om burkan. ”Som en livslång förmånstagare av friheten att skämta om religion tycker jag Boris Johnsons skämt om att burkabärkare liknar brevlådor är ganska bra”, skriver han i ett brev till The Times. Johnson bör inte be om ursäkt, menar Atkinson, eftersom man bara ska be om ursäkt för dåliga skämt: ”Man ska bara be om ursäkt för ett dåligt skämt, och på den grunden är ingen ursäkt nödvändig.”

Men ord till frihetens försvar räcker inte. Västerländska komiker måste använda friheten också och faktiskt skoja om islam. I ett avsnitt av Atkinsons teveserie Blackadder (Svarte Orm) möter vi en korrumperad biskop: The Bishop of Bath and Wells, även ökänd som The Baby-Eating Bishop of Bath and Wells. Han är så pass ondskefull att han dränker spädbarn i dopvattnet och äter upp dem! Han blir dock överlistad av Blackadder och utbrister då:

”Never, in all my years, have I encountered such cruel and foul-minded perversity! Have you ever considered a career in the church? ”

Blackadder svarar: ”No, I could never get used to the underwear.”

Detta avsnitt, som driver med den monstruöse biskopen, är fruktansvärt roligt. Och det kunde göras utan rädsla för dödsfatwor. Något liknande kan inte göras om islam, men man måste börja någonstans. Blackadder kom ut i fyra säsonger, samtliga utspelas under olika historiska perioder – medeltiden, 1500-talet, 1700-talet och första världskriget. Jag hoppas på en ny, femte säsong, som utspelar sig i det moderna, mångkulturella London – och som inte väjer för att skoja om moskéer, imamer och burkor.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie Råbock)

41 reaktioner på ”Man ska bara be om ursäkt för dåliga skämt

 1. Fredrik Östman skriver:

  Missa inte Julia Caesar om England:

  https://juliacaesar.blog/2018/09/01/stoltheten-over-att-vara-en-del-av-sitt-land/

  Som Eddie säger är direkta angrepp på Islam inte en framkomlig väg. Bättre då att satsa på en rent etnisk-legalistisk-politisk approach, som den som skisseras i den monolog som citeras av Julia Caesar. Det parti som står för en sådan approach i Sverige är Alternativ för Sverige. Välj rätt i valet!

  Gillad av 4 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Alternativ för Sverige må säga vad de vill göra och jag tror att de menar allvar. Men kan de sätta kraft bakom orden? Även om de skulle komma in i riksdagen i detta val så skulle de helt nonchaleras. Som man gjorde med SD i början. SD går inte att nonchalera längre. Men att förfölja, smutskasta och kräva uteslutning av företrädare som gjort korkade uttalanden samt hänga ut dem offentligt det går bra. Nu vill moderater att vi röstar på dem, Alternativ för Sverige att vi röstar på dem. Vad blir resultatet?

   Gillad av 2 personer

   • Anders skriver:

    AfS kommer att driva SD framför sig. Med AfS i riksdagen kan inte SD kosta på sig att flörta för mycket med etablissemanget, för då förlorar SD röster till AfS. Och man kan heller inte hålla på och utesluta företrädare för då fyller man på i AfS:s led. Men sedan ska man förstås rösta på AfS för de pekar på vad som verkligen måste göras – och har viljan att göra det, när de får inflytande.

    Gillad av 3 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Jag har aldrig känt lojalitet mot något parti, utan alltid röstat taktiskt och gör så även nu. Om inget exceptionellt händer kommer jag att rösta på AfS och minst två som jag känner har för första gången röstat på SD i riksdagsvalet. Jag har länge studerat argumenten för och emot på nätet. Dem ska jag inte upprepa, men jag kan nämna att jag är besviken över att SD inte har skött kontakterna och det intellektuella utbytet med oss i bloggosfären och alternativmedia bättre under de här fyra åren, när de har haft så mycket större resurser än tidigare. Vad gäller AfS gillade jag att Jeff Ahl sjöng ut i riksdagen och de 14 raka punkterna på valaffischen är bra.

    Gillad av 9 personer

  • patriotzz skriver:

   Trodde inte helkapslade människor var så vanligt förekommande som de var när jag några dagar besökte Skärholmen.
   De rörde på sig och var svarta,så det var inte brevlådor.
   Knappast bankrånare för det rapporterades inga bankrån, i alla fall inte mer än vanligt.
   Det vore en markering om vi förbjöd heltäckande klädsel!
   Tror faktiskt camping är förbjuden på allmän plats?

   Gillad av 1 person

 2. Lars Strömberg skriver:

  ”Psst!”
  ”…?…”
  ”Jo, du vet, vi i västerlandet har ju kommit lite längre i vår utveckling än vissa andra folk.”
  ”?.. Är du rasist eller?..”
  ”Nej-nej! Men vi måste visa förståelse för alla dem som inte kan tänka lika fint och modernt som vi. Vi måste ha tålamod och visa tolerans.”
  ”Vad menar du? Det där du säger är ju rasism fast liksom omvänt!?”
  ”Nej-nej! Inte alls! Det är bara omtanke och godhet. Vi som KAN anpassa oss måste ju anpassa oss till de som INTE kan anpassa sig. Förstår du?”
  ”Öh, ja, du har nog en poäng där…”

  Gillad av 7 personer

 3. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag utgår från att det inte finns några förnuftiga människor som kan ta vänstern på allvar. Denna politik saknar helt substans och konsekvens och har oupphörligt misslyckats var den än har prövats. Problemet är tyvärr att det finns personer som är genuint oförnuftiga. Det enda vi kan hoppas på antalet av dessa kan hållas på ett minimum.

  Gillad av 7 personer

  • Anders skriver:

   Runt 25% är helt förlorade (de som röstar på V, Fi, MP och större delen av C-väljarna). Sedan har du dem som röstar som klanhövdingen sagt (15%?), dvs på S. Av de återstående 60% röstar nära hälften på SD. Det är de kvarvarande 30% du måste övertyga. Det blir inte lätt.

   Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   Precis som är fallet i USA finns det överhuvudtaget ingen politik. Det är bara en sak dom gäller: att ta allt från de konservativa. Aprés nous le Deluge!

   Gilla

  • Kristina von Heland skriver:

   Det finns många roliga bilder på det. En syrianska var och hälsade på några dagar. Hon gjorde en rolig kommentar då de åt på en krog i Dubai och skulle vika undan niqaben. Det gick inget bra.
   Det finns dels en rolig då ett gäng käkar spagetti. Ganska kladdigt,
   En där man ser dem stå bredvid en sopsäck. En bredvid en brevlåda, det var nog den som Boris sett. Han bjöd journalisterna på te iklädd apron, roligare på engelska än på svenska. Man dricker te då man är upprörd. Please take a cupper
   Det som jag fattar i min kontakt med muslimska kvinnor är just detta, de använder humor för att överleva eländet. Svenska vänstern klär sig i burka…Iranska kvinnor gör uppror mot…burka

   Gillad av 3 personer

 4. ii. Waging war skriver:

  En sådan säsong hoppas inte jag på, jag anser att denna förhoppning döljer det farligaste av allt, demografi. För när skall den komedi göras? Om 10 år, kanske 15? Hur många miljoner fler muslimer har vi då i Europa, bara i Sverige kanske mer än en miljon och då står Sverige inte att rädda. Jag anser att allt tal om integration och assimilation vara det farligaste av allt, för alltmedan det ena integrations eller assimilationsprojektet misslyckas, likt abetsmarknadsåtgärder som endast leder till fler jobb på arbetsförmedlingen, så kommer fler muslimer hit, och fler muslimer föds, och fler muslimer röstar. Så klockan tickar, tick, tock. Så att så falska förhoppningar om skämtprogram om muslimer, när de mycket få som gjort detta är mördade eller med livvakt, anser jag vara infantilt, men framförallt farligt. Så farligt att jag ibland tvivlar på Omars uppsåt.

  Den enda åtgärd som någonsin kan tillåta ett sådant skämtprogram att göras är att se till att muslimerns inte befinner sig i Europa. Som det var förr, och då behövde man inte skämta med muslimer för det är oartigt att sparka neråt. Återvandring är det enda som kan rädda Europa, annars kan vi snart inte skämta alls.

  Gillad av 9 personer

 5. brrr skriver:

  Själv får jag kväljningar bara av de karavaner med hijab-bärare som numera dominerar varje svensk småstad, ort, samhälle. Hijab tycks nu vara så normaliserad att folk övergått till att prata om burkans vara eller inte vara.
  Vidrigt!

  Gillad av 3 personer

 6. Aurora skriver:

  Lösningen är enkel. Vill man absolut omfamna en ideologi som förespråkar klädsel som fungerar som fängelse för kvinnan, hederskultur (i vilken burka och nikab är en del) och religiösa ledare som predikar hat mot väst och modern sekulariserad upplysning så ska man helt enkelt flytta till länder där samhället styrs på detta sätt. Förslagsvis kan även vänsterns och rabiatfeminismens förespråkare resa med. De kanske blir lite tystare sedan när de i praktiska termer får lära sig att motivet för att kvinnan ska dölja sin mun (nikaben) är att hon ska påminnas om att hålla tyst.

  Gillad av 9 personer

 7. acciaiosite skriver:

  Jag provade att spela muslimskt schack igår. Det var nästan som vanligt schack, med den skillnaden att drottningen måste ställa sig i ett hörn och inte fick röra sig därifrån sen.

  Gillad av 4 personer

  • acciaiosite skriver:

   Ok, den här då? ”Jag kände mig självmordsbenägen och ringde en muslimsk hjälporganisation. De var väldigt tillmötesgående och erbjöd mig till och med gratis flyglektioner…”

   Gillad av 2 personer

 8. Elisabeth skriver:

  Mycket bra, Mohamed O. ”Etablissemanget oroar sig för islamofobi medan vanligt folk oroar sig för islamisering”, mitt i prick ! Jag blev också mycket glad över att Atkinson stöttade Johnson. Kommer i sammanhanget att tänka på Fritiof Nilsson Piratens kända ord: ” Skämtar man om en synål finns det alltid nån enögd j-vel som känner sig träffad.”
  Men vilket mardrömssamhälle Islam skapar. Omgärdat av regler som kräver underkastelse, förtryckta, rädda människor, totalt humorbefriat. Ingen kreativitet, kultur, vetenskap. Så trist och torftigt. Men ett strålande paradis för despoter och förtryckare. Förstår att vänstern lockas.

  Gillad av 9 personer

  • olle reimers skriver:

   Visst är det märkligt att vissa människor tycks få sin enda tillfredsställelse av att alla andra ska ha det lika eländigt som de själva. Alla ska dras ner till deras nivå.

   För mig har vänstern alltid varit den som har symboliserat glädjelösheten. Livet är en jämmerdal och du har ingen rätt att försöka ta dig därifrån. Du ska inte tro att du är förmer!

   När sedan islam började dyka upp på vår tröskel insåg jag att allt djävulskap som vänstern villl ha men som vi lyckats bekämpa, kan bli verklighet. Det återstår inte annat än en kamp på liv och död. Bokstavligen!

   Gillad av 4 personer

 9. Linden skriver:

  När Ulf Kristersson fick frågan om vad ökningen av sexbrott och våldtäkter beror på svarade Han ”jag vet inte.”
  På följdfrågan om det beror på invandringen, såg han ut som en fågelholk.

  ”Tror inte att någon egentligen vet riktigt varför sexualbrotten ökat så mycket.”

  Inte ens Uppdrag granskning som klart visade att afghaner är klassiska våldtäktsmän har fått honom att ändra uppfattning.
  Slutsatsen blir att han blundar för att sexbrotten ökar och orsaken till det.

  Och vem kan tro på att en statsministerkandidat med den inställningen är mannen att lösa problemen.
  Hela sjuklövern är ett tragiskt skämt de lovar guld och gröna skogar, friveckor hit och miljarder dit. Men problemen runt elefanten får inte nämnas.

  Gillad av 11 personer

  • Elisabeth skriver:

   Håller med, Linden. Kristersson är mycket svag, han är vad man i USA kallade Obama, en ”empty suit”. Jag får intrycket att andra talar om vad han ska säga, vart vinden blåser idag, och så sätter han igång att öva. Han övar tonfall, gester, repliker. Inget känns äkta. Nu kallar han sig också feminist. Och denne svage man kan mycket väl bli Sveriges nye statsminister.

   Gillad av 9 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Nu tror jag att han lämnar walkover efter valet. Löfven fortsätter och Lille Uffe piper i hörnet. Four more years som de säger i USA.

    Gilla

 10. Bo Svensson skriver:

  Rätta incitament för alla blir det med krav på ekonomisk garant för rörelsefrihet i det offentliga rummet och rätt nivå på de belopp som skall krävas av garanten efter ett våldsdåd begått av en klient.

  Tänk denna ordning i en multietnisk region. – Våldet berikar då dem våldet riktas mot och gör förövarnas likar fattigare och blir alltså poänglöst.

  Gilla

 11. Björn skriver:

  Om man tar sig en funderare över vad som kan ligga bakom den motsägelsefulla ”alliansen” mellan vänsterfolket med de som underkastat sig Islam, så är det först som dyker upp den totala bristen på självironi och humor!

  Gillad av 3 personer

 12. Underdog skriver:

  Som Douglas Murray, tror jag det var, påpekat finns det en anledning till att de valt just skämtteckningar till måltavla när de flyttar fram positionerna. De vet att vi som samhällen kommer att vara rätt ointresserade av att försvara Vilks och Jyllandspostens rätt att rita skämt om Muhammed. När de väl har tystat de rösterna är det dags för nästa steg i de små stegens tyranni.

  Gillad av 4 personer

 13. Ulrika skriver:

  Har aldrig mött en afgansk burka men sett kvinnor med niqab i USA. De är förbjudna och bötbelagda i Frankrike där också hijabs är förbjudna i skolorna utom i de privata, mestadels katolska skolorna. Man ska visa sitt ansikte även i andra europeiska länder. Hur ska annars kvinnor kunna integreras? Vad väntar Sverige på?

  Gillad av 3 personer

   • Björn skriver:

    Det är paradoxernas paradox, att de svenska ”feministerna” ställer sig på den lilla grupp muslimska kvinnors sida, som PÅSTÅR sig gilla att bli övertäckta, kuvade och misshandlade! Medan alla de stackars kvinnor som inget hellre vill, än att lämna förtrycket, närmast attackeras i stället!

    Gillad av 1 person

 14. Ulla L skriver:

  Under en promenad för någon vecka sedan trodde jag mig möta en burkaklädd person, men döm om min förvåning när jag kom närmare – det var en knappt meterhög svart papperskorg.

  Gillad av 2 personer

 15. Göran Holmström skriver:

  Inom mc-sport så betyder burka att sitta i en sidovagn oftast i antingen Motocross eller roadracing , båda sporterna är inte snälla mot kroppen.
  Den islamska sorten verkar både tråkigare och mindre utvecklande.
  Att skyla sig för att männen inte kan kontrollera sina lustar är tydligen Mohammeds påbud. Måste vara jobbigt att ständigt vara så pilsk att stora lakan är enda sättet att uthärda verkligheten. Visst förstår känslan gift i 19 år där sex var av lägre prio än att ha massor av pengar. Men inte fan behövde jag skåda kvinnor i burka för att stilla min lust, Armhävningar och chins funkade utmärkt i kombo med sprit och hårt arbete.
  Det våra bröder från varmare trakter verka sakna är just impulskontroll, och det är en uppfostringsfråga inget annat.
  Oavsett vad kriminologer eller proffsbyråkrater tycker.

  Gilla

 16. Egon skriver:

  Alla religioner är bara ett sätt att styra människor.
  Det finns ingen Gud.
  I första världskriget stod det på bägge sidors bälten.
  Godt mit uns,In God we trust.
  Tjugo Miljoner dog.
  Iran/Irak…
  Tio miljoner dog.
  För vem?
  Mohammed?
  Ayatolla Khomeini eller Saddaam Hussein?
  Shia eller Sunni.
  Bägge två massmördare av sitt eget folk.
  Sverige som klarade sig bra från två världskrig skall nu bli en krutdurk och kanske en Shariastyrd Muslimsk stat…..!
  Både Danskar och Norrmän vet hur det är att leva under ockupation.
  Det Muslimska oket vill vi inte ha på våra axlar.
  Hur svårt kan det va?
  Sverige är ett sekulärt sammhälle.
  Stå upp för det 7 klövern eller lägg er ned och acceptera att ni vill att Sverige skall bli ett muslimskt land….
  Säg det till oss åtminstone.
  Berätta hur det framtida Sverige se ut?
  Vad har vi att förvänta oss av Rödklöverns fortsatta politik?
  Vad har vi att förvänta oss?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.