Staffan Heimersons utrikes ärenden: En rivningstomt utan framtid

Staffan Heimerson

Det är nu, när den 52-årige, långa, tanige våldsmannen Bashar al-Assad efter sju långa år vunnit inbördeskriget i Syrien, som jag minns mitt första möte med Damaskus.

Det var våren 1961. Jag hade rest genom hela Mellanöstern. Syrien var något annat – vackert, välklätt, väluppfostrat och med mat som var korsning av fransk (från kolonialtiden) och orientalisk: grodlår till mezzen. Kvinnorna var vackra. Franskan var mera gångbar än engelskan.

Jag skrev i en rapport: ”Damaskus ligger vid randen av öknen. Men atmosfären är klassisk medelhavsstad.”

Jag har genom åren besökt landet många gånger; jag var länge bosatt i grannlandet Libanon och Damaskus blev ett naturligt utflyktsmål. Ännu mera minns jag Franska klubben i världens äldsta stad, Aleppo, araber och greker, armenier, assyrier och syrianer, kurder, tjerkesser, mandéer och turkar samsades vid samma bord och pratade växelkurser för de mest exotiska valutor och hade synpunkter på marknadspriset för korinter. Det var inte en tolerant miljö men de religiösa grupperna var många – sunniter, kristna, alawiter, druser, ismailiter,  mandéer, shiiter, sufer, salafister, yazidier och judar – och religion var en privatfråga.

Jag reste med glädje också till det romerska Palmyra och det multikulturella Qamishli vid Eufrat. De var goda platser – även i ett land med fem konkurrerande spionorganisationer och under klacken på familjen al-Assad och dess vänner.

Av detta är allt borta. Syrien är en rivningstomt. Ingenstans finns så mycket pengar att en återuppbyggnad kan ske. Regimen är förvandlad till en rysk vasall.

Ryssland har fått en militär seger, ett fotfäste i Mellanöstern, militärbaser och chans att arbeta med giftgaser. Omfattande ekonomisk hjälp står inte på programmet.

Iran, som stött den syriska regimen, är nöjt med att i praktiken – genom det militärt allt starkare Hizbollah, en libanesisk milis – nå fram till Medelhavet.

Ruinerna får ligga kvar. De fem miljonerna flyktingar som drivits utomlands låter rötterna växa i Turkiet, Jordanien och Tyskland; de flyttar inte hem igen. De sex miljoner som hemlösa driver runt i Syrien blir ett proletariat. De 500 000 döda kommer inte ens att bli minda som martyrer i en krossad folkresning.

Syrien försvinner från dagordningen och al-Assad – en utbildad ögonläkare, som talar flytande engelska och god franska – härjar ostörd vidare.

Jag medger att jag aldrig trodde att detta skulle ske, när den arabiska våren den 17 december 2010 bröt ut i Tunisien, strax följt av Egypten och Jemen.

Mitt resonemang, som jag framförde i några föredrag, var att alla Mellanösterns stater skulle dras in i det till en början hoppingivande tumultet. Drömmarna om demokrati var oemotståndliga.

Jag gjorde tre undantag: 1) Israel naturligtvis. Där finns redan demokratin. 2) Marocko. Diktaturen där är mildare, landet är mera Västafrika än Mellanöstern, människor där är ganska nöjda. Och 3) Syrien. Människor där, sa jag, aktar sig. De vet med vilken skoningslös kraft regimen slår ner på dem som mopsar sig.

Jag hade våren 1982 i staden Hamah sett resultaten av den syriska arméns krossande av det Muslimska brödraskapets uppror. Pappa al-Assad (Hafez), en flygöverste som i en statskupp 1970 gripit makten, lade staden i ruiner och hade livet av säkert 25 000 landsmän.

De vågar inte en gång till …

Jo. Några pojkar i nedre tonåren sprayade frihetsslogans på en mur, Assads säkerhetsmän slog tillbaka. De sköt barn – och helvetet bröt ut. På sju år har fler än en halv miljon människor dödats. Fem miljoner är flyktingar utomlands (främst i Turkiet och Jordanien). Ytterligare sex miljoner är fördrivna från sina hem och driver rotlösa runt i landet. Typiskt är, att i slutslaget var det välgörenhetsorganisationen White Helmets som fick evakueras till Israel. Välgörarna är föreslagna till Nobels fredspris.

När kriget nu tynat ut är Syrien ett lapptäcke. Assad håller största delen av landmassan, som är knappt hälften av Sveriges. Det finns nu en religiös splittring som inte fanns innan. Området domineras av alawiterna, som är en utbrytarsekt ur shia. Sunni har klumpat ihop sig i nordväst. Kurderna, som också är sunni men sätter sin etnicitet högre än religionen håller mera än en fjärdedel av landet i nordost. Turkiet har ”av säkerhetsskäl” karvat ut ett viktigt stycke land åt sig i norr. I öknen finns fyra små ”öar” där IS härdar ut.

I Syrien ersätts drömmen om en arabisk vår av verkligheten: en fimbulvinter.

98 reaktioner på ”Staffan Heimersons utrikes ärenden: En rivningstomt utan framtid

 1. Aurora skriver:

  Bra beskrivining. Men vad ska vi lära oss av detta? Jag tänker på Access-kanalens fina program om Albert Kahn och hans bilder från tidigt 1900-tal från väldens alla hörn (mycket från det sönderfallande Ottomanska riket) som visar folk och kulturer som försvunnit. Syriens problem med upproret är att det aldrig fanns/finns ett alternativ till Assad. Grupperna bråkar alla sinsemellan. Och muslimska brödraskapet är förbjudet och terrorklassat i Egypten också. Vad gjorde befolkningen dä? Så snart de blev av med en diktator röstade de på en btödraskspspresident (Mursi). Det är vanskligt att konstatera men ett problem med demokrati är att då måste befolkningen ha tillräcklig kunskap för att hantera den. Och det saknas oftast i dessa länder.

  Gilla

  • Kea skriver:

   Du tänker fel, din avslutning tyder på att du tänker precis som etablissemanget, ”bara de får kunskap”, det var exakt det som ledda Obamas tänkande och som gav oss krigen och flyktingströmmarna, och massinvandringen och allt det andra, en underliggande tro att bara man tänker efter och får utbildning så blir allt som i ett välordnat sekulärt västland. Inget kunde vara mer fel. Det är inte tid som saknas, inte utbildning, våra kulturer konvergerar inte.

   Gillad av 15 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Är det inte dags att inse att västerländsk demokrati/kvinnosyn,
    inte är kompatibelt med Islam/Islamism…

    Man vill inte under några som helst omständigheter,
    varken dela eller respektera våra värderingar!

    Men pengar luktar som bekant inte…

    Men vem vet vad som kan ske,
    om ytterligare (några) TUSEN ÅR…

    Möjligen en försvinnande liten del,
    ljumma ”Muslimer”, nästan sekulära…

    De förstår inte vårt tänkesätt,
    Muslimer kan nog inte tänka sig mer än två kön,
    vi förstår inte deras!

    Då blir det bara INTEgration!

    Oavsett hur många 100-tals Miljarder,
    som vräks ner i detta svarta hål!

    Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    AURORA

    Att vi naivt/kravlöst fortsätter att betala!
    MAN biter inte den hand som föder en…

    Gilla

   • Kea skriver:

    Varför tror du att det finns ett sluttillstånd med fungerande samhällen överallt? Mitt svar är det går inte utan världskrig och miljoner döda.

    Gillad av 2 personer

 2. Elisabeth skriver:

  https://original.antiwar.com/David_Stockman/2018/07/20/how-syria-and-ukraine-drove-the-russia-hawks-insane/
  Nejnejnej, Staffan Heimerson, du är helt fel ute. Läs istället mycket respekterade David Stockmans initierade artikel om tillståndet i bl a Syrien. Jag märker att Heimerson hoppat på tåget som är ute för att demonisera Assad. Istället är Assad en av de vettigaste ledarna i MÖ, han är Alawit och har under alla år sökt föra en politik som fredar alla minoriteterna i hans land. I vilka andra MÖ-länder kan kristna, judar, kurder, druser m fl existera sida vid sida ? Det är inte Assad som ”härjar”, han gör istället vad vilken annan ledare som helst skulle göra om landet utsattes för invasion och attack utifrån. För hans land är attackerat, Det är neocons i Washington ( inte Trump ! ) som greppat makten över utrikespolitiken och i många år, med hjälp av villiga politiker som Bush Jr, Obama och Hillary, fört en interventionspolitik i syfte att bli av med ledare som stod i vägen.Resultat av denna politik kan skådas i Irak och Libyen.Man har länge försökt detronisera Ashad som med rysk hjälp dock är kvar. En av anledningarna till att man tuggar fradga över Ryssland. Man för även en ständigt pågående demoniseringskampanj gentemot honom i Hillaryvänlig MSM som även sipprar ner till enfaldig svensk media. Heimerson har nog förläst sig på denna. Jag skulle vilja påstå att vilken som helst av de saudiska ledarna är mer förtjänt av demonisering än Assad. Jag säger bara en sak, överfallet på Yemen, slakten som pågår där och som MSM inte bryr sig det minsta om.

  Gillad av 27 personer

   • Elisabeth skriver:

    Fredrik, förstår nog inte din fråga riktigt, utveckla gärna. Jag är i det här fallet intresserad av vem som driver krigen och hur omvärld/media förhåller sig till detta. Demoniseringskampanjerna går förvisso ut på att påverka den ”moraliska halten”, det är att notera att angrepp oftast föregås av sådana. Men tack vare nätet kan man idag ta sig förbi dessa dimbankar. Jag har sett och hört Assad i full frihet flera intervjuer och kan konstatera att han är både skarpsinnig och analytiskt lagd. Därtill är han utbildad i England och har en fru som inte bär slöja. Han är kort sagt sekulär. Hur många sådana ledare finns kvar i MÖ ?

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Elisabeth, det var delvis ett medhåll, vi har nog en likartad uppfattning om Assad d.y. Samtidigt skall vi inte glömma att Assad d.ä. var Baath-socialist precis som Saddam Hussein och öppet hyllade Hitler och national-socialismen.

    Det viktiga är emellertid att inte fokusera på ledares personliga egenskaper, utan på vad som fungerar och kan upprätthålla ordning. Du verkade förvilla dig in i ”moralistiska” jämförelser mellan olika regeringar och ledare. Det är fel utgångspunkt.

    Gilla

  • Pt skriver:

   Elisabet

   ”Slakten i Jemen som MSM inte bryr sig det minsta om”
   Vi kan väl konstatera att den slakten inte passar in i deras agenda, det är skillnad på lidande och lidande.
   Det är upprörande att se hur public service, finansierat av oss, mörkar och vinklar och bedrar oss dag ut och dag in.

   Gillad av 7 personer

  • V skriver:

   Fel. Rysslands övergripande och enda egentliga mål är geopolitisk expansion. ”Moder Ryssland” ska växa maximalt och ha intressesfärer vid Medelhavet. Hur många som svälter, dör i aids och hur många kvinnor som misshandlas av sina män i det egna landet struntar Putin fullständigt i. Han likviderar sina motståndare. Putin lyckades med Krim, nu Donbass, Georgien (ett land utan allierade och Nato som försvar) och nu Syrien. Indoktrineringen inför valet i Sverige behöver han inte bry sig om, svenskar har redan genom Sovjet lärts i generationer att vara Nato-fientliga och de flesta partierna likaså. Svenskar har sedan ww2 lärt sig det ryska narrativet, kan inget om verkligheten för icke-ryssar. Putin är bara en helt logisk förlängning av Sovjet. Antiwar ger intryck av rysk fabrikation.

   Gillad av 1 person

   • Stig Rydmark skriver:

    Här ett inlägg som slår Heimersons med hästlängder. Är inlägget på riktigt? Bara för att provocera? Kan det finnas människor med en sådan falsk bild av verkligheten?
    Slutledning: rappakalja.

    Gillad av 4 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Kan Du undgå att se,
    hur aggressiva Neocons/Shadow Government är!

    Man svärmar runt den ryska gränsen med kärnvapen!

    Syrienkonflikten handlar om en projekterad olja/gas pipeline,
    för leveranser från Gulfen till SydEUropa,
    för att kunna stoppa/prispressa rysk energiexport,
    så man ekonomiskt kan tvinga ner ryssarna på knå!

    Jfr med Nordstream till Tyskland,
    som säkert retar gallfeber på samma kretsar!

    Man vill till varje pris fortsätta det kalla kriget,
    man vill sälja vapen-genom att hålla igång gamla-skapa nya konflikter!

    Kan man sen plocka åt sig Rysslands rika råvaruförråd,
    ja då slår man två flugor i en smäll…

    Gillad av 7 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    V

    Offra lite tid på mitt inlägg om Operation Mockingbird,
    o sen nästa om hur underrättelsetjänsten behandlar visselblåsare!

    Då blir Du upplyst om VERKLIGHETEN bakom Potemkinkulisserna…

    Få se vilka ONDA krafter som verkar bakom kulisserna!
    Vilka onda Drakar som Sir Donald har att slåss emot!

    MSM skall man uppenbart inte använda som upplysningskälla!
    Absolut inte i USA, knappast heller här i Sverige!

    Kanske rent av vaknar upp ur slummern?

    Gillad av 1 person

   • omnifragarmig skriver:

    Det var det dummaste jag har läst på länge. Noll koll på världspolitiken. Detta gäller även Staffan Heimerssons artikel. Jag rekommenderar artiklar av Lars Bern. De finns på hans blogg Anthropocene, under rubiken Geopolitik till höger, t.ex. en serie artiklar kallade ”Drömmen om en ny världsordning” (1 t.o.m 10).
    Peter Krabbe har på sin blogg också skrivit många och utförliga artiklar i samma ämne, dvs de amerikanska oligarkerna/globalisterna/the Deep State (t.ex Rockefeller, Rothchild, Ford, Kissinger, George Soros, de superrika bankirerna, ägarna till de stora mediaföretagen och vapen industrin och några till).

    Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Trump är inte den aggressive!

   Men Kongressen är förd bakom ljuset,
   av de underrättelseorgan som Trump saknar förtroende för!

   Där hycklarna i Kongressen angriper honom för att inte tro på dessa!

   Offra lite tid på följande informativa inslag.

   Vilken repressiv stat Shadow Government utvecklats till!
   Visselblåsare riskerar bokstavligen liv o karriär!

   OPERATION MOCKINGBIRD är fortfarande igång!
   T.ex. Comey Brennan o Clapper ges plats i media!

   Kritisk granskning av underrättelsetjänsterna är obefintlig!

   Då förstår man varför MINST 90 % av media är korrumperade!
   Tom FOX NEWS går bitvis i deras ledband…

   Du har väl svårt att tro på detta Patrik)
   Men det är INTE någon konspirationsteori!

   Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   En av anledningarna till att den ameriikanske ambassadören Christopher Stevens fick möta döden i Benghazi var att han upptäckt den omfattande vapensmuggling som pågick från Libyen till Syrien. Det fick absolut inte komma ut att Hillary Clinton och Obama hade sådana planer. Det skulle förstöra hela den ”arabiska våren”.

   Gilla

 3. Lilla fröken P skriver:

  ”ett problem med demokrati är att då måste befolkningen ha tillräcklig kunskap för att hantera den. Och det saknas oftast i dessa länder.”
  Inte bara i dessa länder, tyvärr. Varför har folket i vårt land annars röstat på Sjuklövern under alla år utan att fundera på konsekvenserna?

  Gillad av 7 personer

 4. Peter M skriver:

  Den som är intresserad av varför USAs politik i Mellanöstern är så märklig kan med fördel läsa boken om the Israel Lobby skriven av två tunga akademiker från Harvard och universitetet i Chicago.

  En kort sammanfattning av vilket grepp som de hundratals olika judiska organisationerna skaffat sig över USAs Mellanösternpolitik ges i denna akademiska föreläsning från Harvard.

  Sen kan ni fundera över varför man aldrig får läsa om lobbyn i svensk press.

  Gillad av 3 personer

  • Sacharov skriver:

   Denna tankefigur är tvärtom mycket vanlig, närmast axiomatisk, i svensk press om än i huvudsak outtalad. Denna tankefigur havererar dock allt för ofta till den vulgärförenkling i form av gamla kon-
   spirationsteoretiska irrläror som din slutkommentar implicerar.

   Det är fullt möjligt att argumentera i sak emot enskilda amerikanska ställningstaganden utan att hemfalla åt extremvänstern och extremhögerns favoritförklaring till allting; Bilderberggruppen, den
   judiska lobbyn och det transnationella finanskapitalet.

   Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Konspirationsteoretiserandet är samma andas barn som socialismen och kätteriet. Man föreställer sig att någon eller något har skapat eländet i världen och att eländet kommer att försvinna om man bara sätter åt detta något eller någon. Man vet att konspirationen finns innan man med benäget bistånd av confirmation bias påbörjar sökandet efter den. Det är ingen slump att Karl Marx var brinnande antisemit.

    Gillad av 1 person

   • olle reimers skriver:

    Det viiktiga är att fakta kommer på bordet. Det blir dock fel när Staffan Heimersson pekar ut den ene eller andre lokale potentaten när man vet att Mellanöstern står i centrum för geopolitiska överväganden och beslut i hela världen.

    Att peka ut de geopolitiska intressena och skärningspunkterna har ingenting med konspirationsteorier att göra. ( Begreppet har dessutom skapats av CIA för att med ett ord kunnna avfärda kritiker som anför oönskade fakta och bör därför användas med stor försiktighet.)

    Gilla

   • SACHAROV skriver:

    Conspiracy som begrepp finns etymologiskt belagt med god marginal före CIA bildades. Att
    CIA skulle ha introducerat begreppet är bara trams.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Konspiration är lika gammalt som mänskligheten har andats tillsammans. Det CIA lanserade, och som jag påpekade , var begreppet ”konspirationsteori” respektive ”konspirationsteoretiker”.

    Att slå ett mäktigt slag i luften har nog människor ägnat sig åt i alla tider också.

    Gillad av 1 person

   • SACHAROV skriver:

    Den språkliga novation som du påstår skulle ha introducerats av CIA bygger på att någon förfäktar en bakomliggande konspiration d.v.s en teori om en föreliggande konspiration. Konspirationsteori
    som begrepp bygger alltså helt på huvudordet och är föga manipulativt i sig. Det är snarare den
    patologiska förekomsten av konspirationsteorier som undergräver konspirationsteoretiker.
    Konspirationsteorierna kopplade till CIA är minst sagt omfattande. Du kanske tror på den om att
    CIA kontrollerar vädret, eller att det var CIA som utvecklade HIV-viruset?

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    ”Den språkliga novation som du påstår skulle ha introducerats av CIA bygger på att någon förfäktar en bakomliggande konspiration d.v.s en teori om en föreliggande konspiration. Konspirationsteori
    som begrepp bygger alltså helt på huvudordet och är föga manipulativt i sig. Det är snarare den
    patologiska förekomsten av konspirationsteorier som undergräver konspirationsteoretiker.
    Konspirationsteorierna kopplade till CIA är minst sagt omfattande. Du kanske tror på den om att
    CIA kontrollerar vädret, eller att det var CIA som utvecklade HIV-viruset?”

    CIA har själva tagit åt sig äran av att ha introducerat begreppet i medierna. Syftet var första hand att kunna avfärda kritiker mot Warrenkommissionens slutsatser om Kennedymordet med Mark Lane och Jim Garrison som främsta måltavlor.

    CIA har alltid vetat att det förekom läckor om deras hemliga operationer i Latinamerika och Europa (Operation Gladio t.ex.), hur de finansierade verksamheten med drogsmuggling etc. Begreppet konspirationsteori kom därför väl till pass när någon historia dök upp i form av en tidningsnotis eller liknande.

    Vad CIA i övrigt haft för sig (det har varit en hel del) har jag överhuvudtaget inte nämnt. Endast hur de har lanserat och använt begreppet konspirationsteori för att avfärda kritiker. Har du några invändningar mot det?

    Gilla

   • SACHAROV skriver:

    Intressant i betydelsen exempel på manifest konspirationspsykos? Krabbes blogg utgör
    ett paradexempel på konspirationsfantasier bortom kontroll, snarare tragikomiskt än
    intressant. Enligt Krabbe utgör sommarhettan ett ovedersägligt bevis för en konspiration
    som naturligtvis den amerikanska statsledningen, CIA och US Airforce ligger bakom, detta
    i samarbete med Monsanto för att få Europa att importera GMO. Helt enkelt en självklar
    slutsats för den som har förmågan att se mönster. Som alla konspirationteoretiker anser
    Krabbe det faktum att CIA förnekar att de kontrollerar vädret bara en bekräftelse på det-
    samma.

    Gilla

   • Stig Rydmark skriver:

    Och varför har Sverige installerat en anläggning i Småland i samarbete med USA? Det är inte Bullerbyn.

    Gilla

  • MartinA skriver:

   Saudi lobbin lär vara mäktig den också och ha ungefär samma agenda mot Syrien och Shia blocket som Israel lobbyn.

   Gilla

 5. MartinA skriver:

  Heimersson är bara lessen för att Washington misslyckades med att göra Syrien till en failed state. Jag tycker det är mysigt att läsa neocons impotenta ilska.

  Gillad av 4 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Goldman Sachs på Wall Street är väl majoritets/huvudägare?

    Samma KRETSAR,
    som belönade Fredrik R för väl utfört uppdrag…

    Ja jag vet att han är inte anlitad/ belönad av G S!
    Men en Hydra har som bekant många huvuden)

    Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    @Jan Bengtsson
    Mja, Goldman Sachs är inte huvudägare i Schiebstedt, när jag försökte kolla det där så gick det efter att borra sig ner några ägarled att se ungefär 15-30% amerikanska finans institutioner. Å andra sidan vet jag ju inte vad som döljer sig bakom de övriga namnen på ägarlistan. Jag har hört folk som är ännu mer autistiska än jag, och i särklass mer kompetenta, att Schiebstedt faktikst kontrolleras av finansinstitutioner i USA.

    Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    Sacharov –
    Muligens, men aksjepostene i Schibsted har vært saumfart, og Wall Street-firmaer er sterkt inne der nå.
    Ellers er jo Aftenposten.no ‘moderhuset’ til Schibsted, og man behøver ikke være henfallen til konspirasjonsteorier for å se endringen i Aftenpostens stoffutvalg og vinklinger de senere år. ‘Alle’ i Oslo holdt Aftenposten (tror det var 3/4 av alle husstander) før i tiden – for i gamle dager var det en meget god og seriøs avis. Vi har dermed decenniers erfaring med Aftenposten/Schibsted, og kan ikke unngå å se endringene. Veldig mange er fly forbanna nå, og sier opp en avis de har holdt i 30-40 år.

    Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    MartinA –
    Gå inn på http://www.steigan.no og søk på ‘hvem eier Schibsted’ (evt. søk på ‘Aftenposten’ også?) To artikler der om amerikansk del-eierskap. Der vil du finne en grundig undersøkelse!
    Et konglomerat av amerikanske firmaer som også går igjen på mye annet bak storfinans og krigshissing.

    PS. Siden http://www.derimot.no kan også inneholde gullkorn.

    Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   Varför publiceras han på DGS? Numera ett otal gånger!
   Jag donerade 3 000 kr till DGS för att islamismen i Sverige skulle genomlysas. Jag hoppas att mina pengar inte går till denne tönt!
   Bo Adolfsson, Hjo
   Internflykting och dissident sedan 2009

   Gillad av 2 personer

 6. Kea skriver:

  Detta ständigt förljugna vänsterperspektiv, allt är ert fel, Obamas fel. Era hycklare. Man inbillar sig att det finns massa förtryckta fina människor och sätter en och annan ond på en piedestal som Assad, som om problemet i Syrien inte är människorna själva, allihop. Vänsterperspektivet förklarar inte heller alla skjutningar och våldtäkter i Sverige, massor i sommar, det förklarar inte att arabiska män tar över varenda område de sprider sig i, genom skrik gap och våld, eller hot om detsamma. Var är dessa fina människor som skapade dessa medelhavsidyller, har Heimersoon kanske drömt, för till Sverige verkar då ingen som skapar några idyller komma. Jag hade önskat att Heimersson personligen skulle fått närvara vid de nästa 10 våldtäkterna som sker denna vecka, det tar inte mer än en dag, ett snabbt överstökat jobb.

  Gillad av 8 personer

  • Kristina von Heland skriver:

   idag visade man på spansk TV hur Obama med familj dansade i en lyxloge då Beyonce uppträdde. Ibland visar man hur de åker vattenskoter vid en lyxyacht någonstans där vattnet är turkost. Sällskapet består av Hollywoodkändisar.
   Under valet struntade Hillary i att åka till rostbältet för vi vinner ändå där. Hon åt hummer tillsammans med Bruce Springsteen Bon Jovi och några till på en lyxkrog. Trump skakade hand med arbetarna i rostbältet och vann där. Heimerson ser världen genom sina röda glasögon. Han beskrivert he white helmets epitetet välgörenhetsorganisation och de räddades från att åtalas då de begått grova brott. Utredningen om gasattacken som H. är inne på var ett falsarium vilket utredningar ganska tidigt visade. Tilltron till propagandan är ibland oförbehållslös.
   Läkare utan gränser är en annan org som undersökts och visat sig ha samarbetat med människosmugglare. De har erkänt.
   H. med flera gamlingar i Sverige skulle behöva vädra på vinden för världen är inte svart vit. Eller brun-röd.
   Det blir förändringar då de gamla dinosaurierna hamnar på djurpark. Juncker fick ledas på ett möte inför världens kameror, han skyllde på ischias! Drunk as a skunk är min tolkning

   Gillad av 4 personer

 7. oppti skriver:

  Din bild av upproret är lite sned.
  Det som förts i Syrien är inte ett inbördeskrig.
  Det är krig som förts mellan stater i Syrien.
  USA har stöttat med vapen-lite aningslöst.
  Då du var där 1961 var befolkningen 5 miljoner. Då kriget bröt ut var de 20.
  Där kan du söka problemen!

  Gillad av 7 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   När krubban är tom bits hästarna!

   Överbefolkningen är grundproblemet, liksom Islam!

   Som har en kallelse från Profeten,
   att invasivt bre ut sig,
   för att sprida farsoten världen över…

   Världsherravälde är målet!

   Gillad av 3 personer

 8. oerdoeg skriver:

  I början av 1960-talet gjorde också journalisten, frankofilen, essäisten och humoristen Lorenz von Numers en reportageresa till bland annat Syrien för SvD:s räkning. Hans artiklar växte ut till boken ”Lansarna vid Jordan – en resa i korsfararnas spar” från 1964, en fartfylld och lärdomsspäckad reportagebok, där 1100-talets militära bravader och allsköns kuriosa flätas samman med aktuella politiska betraktelser. Jag skaffade boken för kanske 15 år sedan och började drömma om en liknande resa till Syriens romerska lämningar och korsfararborgar. Nu tror jag att det är bäst att resan förbklir ogjord, den bild av landet jag fick genom boken skulle krossas brutalt om jag fick se det I verkligheten..

  Mer om författaren:
  http://www.blf.fi/artikel.php?id=4980

  Gillad av 2 personer

 9. Stig Rydmark skriver:

  Ännu ett politiskt korrekt inlägg av Heimerson som visar hans okunnighet i nutidsorientering.
  Så mycket trams. När USA startar arabiska vårar då går det åt h-e.

  Gillad av 6 personer

  • Linden skriver:

   Varje gång jag läser Hemersons krönikor undrar jag om han spelar djävulens advokat.
   Jag tänker att så korkad kan väl inte sedan länge känd journalist vara?
   Mannen har ju knappt en siffra rätt för att uttala sig på bonnamål.
   Eller är det så illa att det är på den nivån flerparten av PKisteena befinner sig?

   Gillad av 3 personer

  • Sacharov skriver:

   Är det möjligt att USA inte styr allting i hela världen? Kan det vara så att Syrien, dess ledare och folk har egen agens och åtföljande ansvar för händelseutvecklingen?

   Gillad av 2 personer

   • pllay skriver:

    Ironisera mindre och inse att makt korrumperar.
    USAs ledande kretsar har mer makt än någon annan grupp i världen, självklart nyttjar de denna makt.
    Det är ingen konspirationsteori att makt missbrukas.
    Människan är till sin natur egoistisk, både i grupp och enskilt. Själva kärnan i evolutionen.
    Så att USAs ledande skikt utövar oproportionellt mycket makt är fullt naturligt.
    Svaret på din fråga om vem som har ansvar för skeendet i världen är att ansvaret skall utkrävas i relation till inflytande.
    I en hierarkisk maktstruktur har de med mest makt mest inflytande och därmed också mest ansvar, eller borde ha.
    Makt ökar exponentiellt däremot anser vi att ansvar och moral är konstanter.
    Med ökad makt följer ökade möjligheter att undandra sig ansvar, segraren skriver historien.

    Gillad av 2 personer

   • A skriver:

    Du kanske ska påminna Irakierna om det.. Sacharov? Hur många fler ska jag räkna upp?
    Detta blir löjligt snälla du. Och Fredrik du får nog kamma till dig lite också? Stänger du dörren för möjligheten att något är planerat m a o.? Tillåt mig småle. Fast ni kanske menar nån annan värld?

    Mvh A

    Gilla

   • Mikael Birk skriver:

    PLLAY frågan gällde konkret konflikten i Syrien. Delar helt SACHAROVs kommentar; det
    är tröttsamt och patetiskt att förklara alltings elände med USA och dess inflytande.
    Hur mäktig supermakten USA än är så fjärrstyr inte den amerikanska administration, eller USAs ”ledande skikt”, vare sig Assad, Putin, Erdogan, Hizbollah eller IS.

    Gillad av 2 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    @hr A: Naturligtvis kan något vara planerat, vilket betyder att det inte är hemligt om fler än en handfull personer är inblandade. Se på Donald Trump. Han säger månader i förväg vad han tänker göra och ändå är folk förvånade och tagna på sängen när har gör det. Mycket är gömt mitt framför våra ögon.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Syrien ligger mitt i det viktigaste kraftfältet för geopolitiska intressestrider. De blir därför det första offret när mått och steg vidtas. I det här fallet var det Obama och Hillary som stod för initativet. Syriska folkets väl och ve är collateral damage.

    Gilla

 10. Magnus Rosensparr skriver:

  Ja, det är bra att inbördeskriget är slut i Syrien nu. Nu får vi se om Sverige lyckas repatriera alla syrier i här i landet, eller om det kommer visa sig att ”flyktingarna” bara var ekonomiska migranter, för visst behövs de i Syrien för att återuppbygga landet? Ögonläkaren – fordom den politiska idioten – har visat sig avsevärt mera intelligent än vad västerlandet trodde. Staten Iran stödjer Syrien och president al-Assad av politiska skäl, men ayatollorna i Teheran har inget till övers för alawiter. Detta skulle ha kunnat utgöra ett hot mot familjen al-Assad på sikt, men det hotet har den smarte Bashar röjt ur vägen genom sin allians med den ortodoxt kristna stormakten Ryssland.

  I det framtida Syrien, som nog kommer att återhämta sig om än det kommer ta tid, kommer inte vare sig engelska eller franska att bli särskilt hörbart, och den religiösa toleransen kommer inte vara värd att tala om. Hizbollah kommer att frodas i syriskt hägn och såväl Ryssland som Iran kommer att ha stor nytta av åtkomst till syrisk Medelhavskust. Den mediala bevakningen av Syrien har ju berott på krigets nyhetsvärde, och när den bevakningen upphör kommer inte en enda IS-anhängare att överleva i Syrien.

  Ja, det var minnen från Damaskus. Nu väntar vi med spänning på dina minnen av våldsmännen i Riyadh, Teheran, Beirut och Ankara.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   SIDA kunde lägga ner övriga projekt,
   satsa sen 20-30 miljarder på återuppbyggnad…
   Per år!

   Då kunde vi returnera en stor del av de som kom!

   Gilla

 11. Sune Mangs skriver:

  Enligt den svenska feministiska utrikespolitiken är roten till alla problem i Mellanöstern staten Israel.
  Efter terrorattentaten i Paris var utrikesminister Wallströms första kommentar att återigen kritisera
  Israel och beklaga palestiniernas situation. Den patetiskt enkelspåriga moralismen har en lång tradition inom SAP:s monumentalt självöverskattande utrikespolitik och biståndsdito. Den senaste
  mandatperiodens utrikes brösttoner rörande Mellanöstern är ensidiga och förfelade, kort och gott
  pinsamma. Alla problem inklusive Syrien och IS, Iran och Saudiarabien har tydligen sin grund i Israel/Palestina-konflikten och den palestinska myndigheten har inget ansvar alls för någonting.

  Gillad av 8 personer

 12. Dan Ahlmark skriver:

  Elisabeth!
  Jag delar i många avseenden Din tolkning av vad som hänt i Syrien, och tyvärr tror jag Stockman har rätt i mycket gällande den amerikanska utrikespolitiken under Obama. Jag tror det är svårt, nej, omöjligt, att hitta någon amerikansk president, som utrikespolitiskt misslyckats till den grad som Obama. Gällande Syrien var det tydligt att han utnyttjades av sunni-extremister, vilket inkluderar både statsledningar och terrorister. Saudiarabien och vissa Gulfstater har spelat en stor roll för händelserna i Syrien.
  Beträffande demoniseringen av Trump tror jag Stockmans beskrivning av bakgrunden till denna tyvärr i huvudsak är korrekt. Det var tragiskt, att Trump samtidigt i början av sin presidentur måste bekämpa både det ekonomiska etablissemanget och det utrikespolitiska.
  Dan Ahlmark

  Gillad av 3 personer

  • Elisabeth skriver:

   Tack, Dan Ahlmark, ja, David Stockman , som ju har ett långt förflutet inom politiken, kan verkligen amerikansk politik.Håller med dig beträffande Obama.

   Gilla

   • svenge skriver:

    Kom också ihåg vad Nancy Pelosi sade när Obama skar guld i MSM! Nu kommer vi att ha makten i minst två generationer. Hon visste mycket väl hur man manipulerar valen. så (d) alltid skulle nå ”popular votes”. Kanske det var tillräckligt för att ”adhd-pojken” skulle lämna det parti som han länge satsat på. Oredan i US politik gjorde honom gramse på etablissemanget och hans slogan tidigt under presidentkampanjen blev hans motto: Först skall jag krossa det republikanska partiet sedan skall jag krossa det demokratiska. Allt detta i hopp om att båda partierna skall ta fram de yngre, samarbetsvilliga duktiga medlemmarna att styra US inför en mycket okänd framtid. Glöm heller inte att de två partierna alltid varit hemska mot varandra, Var finns deras civila moral?

    Gilla

 13. Elvin skriver:

  Det är ett gruvligt svek mot Sverige att man inte är beredd att ta makten och avvisa vänsterns socialistiska perspektiv.
  Jan Björklund och Annie Lööf låter hellre vänsterperspektiv styra än att se till att stärka traditionella goda värderingar där man uppskattar hårt arbete, plikt och ansvarstagande.
  De borgerliga har länge lämnat walkover när det gäller att bekämpa avundsjuka, missundsamhet och alla ständigt nya krav på rättigheter utan motprestationer.
  Det märks i dagens samhälle. Vi behöver förändring.

  https://samtiden.nu/2018/07/de-borgerligas-svek-mot-sverige/
  Och vem låter vänsteraktivister hållas? De borgerliga riksdagspartierna.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   Elvin — De traditionellt borgerliga är bildligt talat förlamade sedan de smittats med PK-sektens förödande mentala smittämne.

   De har tydligen saknat immunitet mot detta, och endast SD har genom att hålla sig utanför lyckats undgå smittan.

   (M) har under Reinfeldt (han med ”oändliga fält och skogar”) entydigt ställt sig på PK-sektens sida och efterträdarens lama försök att signalera något annat övertygar inte.

   Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Ofattbart att Alliansen låter Sossarna splittra oppositionen!
   Att man hellre sitter på avbytarbänken, än regerar…

   Tror någon enda, att Stefan brunkastar av ren omtanke…
   Utom möjligen Janne och Annie förstås…

   Om ett samarbete kommer till stånd,
   är Sosseriet rökta för TIOTALS ÅR framåt!

   Då skulle köttgrytorna svalna rejält!

   Vi behöver Patrioter, men inte köpa sekunda varor!
   I något som helst sammanhang!

   Gilla

 14. Gösta Johnsson skriver:

  NU är det dags att skicka tillbaka alla syrier som flytt undan kriget då det nu i princip är slut! De behövs för att återuppbygga landet i stället för att vara här i vårt land och tära på våra skattepengar. Inte en syrier till bör ges TUT eller PUT eller släppas in i vårt land.
  De som är här – speciellt männen – och de som har lämnat sin fru (eller sina fruar) och barn kvar i krigsområdena bör snarast återvända.

  Gillad av 11 personer

 15. Bertil Erixon skriver:

  Skribenten borde ta en dag ledigt från navelskåderiet och vänsterflummet och studera lite nutidshistoria, som t.ex sagan om ”den arabiska våren”, men skriven av någon som har ordning på sina fakta, studera sen Libyen i samma ”vår” och försök fundera på varför och hur det gick som det gick. Man har blivit van vid att svenska s.k. journalister pliktskyldigt (vad får de i gengäld?) hyllar USA och dess desaströsa politik i Mellanöstern och annorstädes och samtidigt slänger in en passus om Israels förmodade ”demokrati” som ska ursäkta allt aggressivt beteende, men det här inlägget tar nog priset vad gäller enögdhet, enfald, skygglappar och ren och skär dumhet.

  Gillad av 2 personer

 16. MartinA skriver:

  Läste just en artikel på Zerohedge om hur Al Qaedas vapen i Syrien kan spåras tillbaka till USAs vapentillverkare.

  Ett spektakulärt citat från artikeln:
  ‘Indeed it confirms what former MI6 spy and British diplomat Alastair Crooke once stated — that the CIA knowingly established the basis of a “jihadi Wal-Mart” of sorts — to which ISIS had immediate and easy access. ‘

  Mycket av artikeln handlare om en reportageserie som den legendariske britiske reportern Robert Fisk har gjort.

  https://www.zerohedge.com/news/2018-07-28/robert-fisk-i-traced-missile-casings-syria-back-their-original-sellers

  Gilla

 17. Kea skriver:

  Är det bara jag som finner mig hata alla de svenskar som uppenbarligen går runt och känner sig normala och som reser ragg vid minsta kritik? Jobbigt är det hur som helst.

  Gillad av 2 personer

 18. Klas Göran skriver:

  Tack för en intressant krönika! Det har ett visst underhållningsvärde att se alla Trumputinister gå upp i falsett i kommentarsfältet. Och nej: Obama var ingen neocon. Och nej: man måste som svensk inte välja sida mellan Trump-Putin-Assad-Iran å ena sidan och Obama-Hillary-”vissa kretsar” (vilka? Sotarna?) å andra sidan. Världen är komplex och stormakter spelar sitt spel med höga insatser. Och förresten: finns det någon Trumputinist i församlingen som mins George W. Bush? Ingen? Jag kan hjälpa er på traven: Han var republikan och regerade USA i åtta år *före* Obama och Hillary. Han gjorde något i Irak, om jag minns rätt, något med shock and awe, demokrati el dyl…

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Klas-Göran; glöm inte att Hillary och W är på samma sida. Globalister, NWY; whatever!

   De viktgaste neocondokumenten snickrades ihop när Bill satt i Vita Huset. Han visste vad de höll på med. Hans kompis (styvpappa?) hade invigt honom.

   Det Trump nu gör är att rensa undan smutsvattnet så att man kan få se vad som verkligen ligger under ytan. Det är välgörande för själen!

   Gilla

 19. johan utan land skriver:

  Fascinerande, var får Stefan allt ifrån? Marinerat i samma russofobi som genomsyrar hela västvärldens media. Nästan så man börjar tro på en konspiration. Bjuder frimurarana – eller vilka det nu är som styr västvärlden – in duktiga kåsörer till suparfester där de får veta hur de skall skriva om de vill belönas med nya uppdrag? Klart är att skall man idag få uttrycka sig i media gäller det att lägga in något mot Ryssland. Kan man dessutom varna för islamofobi och stigande havsyta så har man prickat in den nya heliga treenigheten.

  Det är fint av PE och DGS att ge oss som knappt läser gammelmedia längre chansen att se hur MSM resonerar, jag menar så att man inte behöver anstränga sig för att leta upp en dagstidning.

  Egentligen skriver S H fortfarande som han alltid gjort. För länge sedan tyckte man det var en frisk fläkt som gav en känsla av vad som hände ute i stora världen. Nu känns det bara som om han skriver det som är påbjudet. Kanske inte direkt dikterat men budskapet har helt klart gått fram bland mediafolket vilket narrativ de skall förmedla. S H gör det dessutom bra rent stilistiskt. Det är bara det att det berättelsen vid det här laget står en upp i halsen. Inte nog med det. Det är en mycket farlig berättelse som bidrar till att den västerländska civlisationen stagnerar och kanske en dag går under. Inte ens S H’s uppdragsgivare själva kommer nog att tycka att det är särskilt kul den dag IS vänner bankar på deras dörr. Då hjälper det inte att bo i elfenbenstorn.

  Eller är allt ihop en infernaliskt skicklig komplott av ryssarna att förmå västvärlden att själva fördärva sin kultur och fundamentet till sitt välstånd? Detta utan att ryssarna behöver avlossa ett enda skott? Inte helt omöjligt. Ryssland lyckades faktiskt få Trump vald till president genom att bara satsa några tusen dollar på facebook-annonser med oklart innehåll. Detta trots att Hillary hade hela media på sin sida och lade ner ofantligt mycket mer på sin annonsering. Dessutom lyckades Moskoviterna lura Clinton att installera sin osäkrade mailserver hemma i badrummet. MSM gör rätt i att inte underskatta Ryssland. De förmår mycket.

  Gillad av 2 personer

 20. Jan Andersson skriver:

  Att Syrienkriget kunde eskalera så länge beror i stort sett enbart på EU:s katastrofala handfallenhet. Det var EU och Turkiet som kunde ha interagerat tidigt och markerat mot USA:s och Saudiarabiens klantiga stöd för en gerillaarme som sedan förvandlades till Daesh/IS. EU skulle för en gång skulle agera självständigt och inte bara vänta på att USA skulle ingripa, som vanligt.

  Åren gick, kriget pågick, larmrapporterna ökade i omfattning; ingen brydde sig. EU kan inte göra något rätt, femtitusen tjänstemän vänder papper, i Syrien dör man.

  När ska man sluta att drömma, eller i efterhand fabricera dessa bedrövligt fåniga besserwisserintriger?

  Det blir en bättre värld den dag bara den som har något vettigt att säga öppnar mun, och alla andra håller käft.

  Gillad av 1 person

 21. Mjölner skriver:

  Det var den värsta rappakalja jag någonsin läst angående Syrien.
  Ryssland kan börja använda giftgaser. Rivningstomt mm. Har du glömt när den amerikanska
  ambassadören härjade runt med kollega och lämnade förödelse efter sig. Samma taktik som i Ukraina, operationer med olika färger, orange, rött. Vilken nation har startat alla krig sedan freden efter WW2 Hur står det till med kunskaperna om madame Clitons agerande både under Bush och varmluftballongen Obama. Israel ger vård åt sårade IS-krigare. Vad har U.S. för legitimitet att starta krig överallt. U.S. är ute efter råvara naturtillgångar och herravälde över hela klotet. Pentagon och Deep State driver med Nato som spjutspets kampanj för NWO-maffian, Rotschild, Rockefeller och Soros. Enda räddningen för världen tycks vara om Trump
  lyckas övertyga amerikanska folket att göra upp räkningen med Deep State. Kruxet är det demokratiska partiet som förvandlats till supporter för Deep State. Hur gör man uppror mot demokraterna och behåller folkets förtroende?

  Gillad av 2 personer

  • Sacharov skriver:

   Den primära av alla dårfinkar omhuldade ultimata konspirationen, delad av extremvänstern och extremhögern.
   Allting hänger ihop om man bara ser mönstren, vad man vill se, och vilket skulle bevisas; Bilderbergergruppen, frimurarna, det transnationella finanskapitalet, Deep State. Slutligen naturligtvis
   den sedan Sion vises protokolls dagar omhuldade föreställningen om Rotschilds och Soros.

   Gillad av 1 person

 22. Magnus Ström skriver:

  Oavsett vad man tycker om vad S. Heimersson skriver, så tycket jag bloggen gör rätt som publicerar avvikande åsikter och inlägg. Tvärtemot vad regimmedia gör kan man väl säga. Smart.

  Gillad av 2 personer

  • Stefan J skriver:

   Mitt första inlägg på denna blogg. Ja, det är klart att man ska kunna publicera avvikande åsikter och inlägg. Det är ju just åsiktskorridoren som vi ju många avskyr.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.