Gästskribent John Gustavsson: Dags för en smartare religionsundervisning

I flera år har debatten om religiösa friskolors vara eller icke vara rasat. Samtidigt har båda sidor i debatten ignorerat ett mycket större grundläggande problem: En religiös analfabetism har uppstått bland majoriteten av svenskarna som ett resultat av den fullkomligt inkompetenta religionsundervisningen i skolorna.

Redan innan jag hunnit till andra stycket kan jag lova att någon redan tänkt – och kanske till och med kommenterat – att ”Skolor ska inte ha religionsundervisning, vi ska inte lära ut sagor”. Och det är precis det jag menar med ”religiös analfabetism”: Ingen som på fullt allvar studerat religion (och nu menar jag inte med hjälp av youtubeklipp!) skulle avfärda religion som sagor. Det betyder inte att alla som studerat religion blir troende, långt därifrån faktiskt, men den sortens kaxiga arrogans som många svenska ateister uppvisar gentemot religion är ett resultat av ren okunskap.

Detta beror i mångt och mycket på att den religionsundervisning vi får som en del av SO-ämnet (och senare i Religionskunskapen på gymnasiet) är inriktad på att memorera grundläggande fakta om religioner, snarare än att förstå varför vissa väljer att tro och andra väljer att inte göra det.

Om du gått igenom en typisk svensk religionsundervisning så kan du kanske svara på hur många böcker som finns i bibeln, vilken roll Jesus har i kristendomen och Muhammed i Islam, och hur många sakrament som finns i katolicismen. Det du INTE kommer kunna svara på är VARFÖR miljarder kristna tror att Jesus uppstod från döden, eller VARFÖR miljarder muslimer tror att Muhammed fick genuina uppenbarelser, eller ens VARFÖR vissa människor tror på Gud.

Jag föreslår inte alls att skolan ska försöka omvända ungdomarna till gudstro, men en genuin förståelse av religion är omöjlig om man inte är medveten om argumenten för att tro på religionerna. Det blir inte heller intressant att lära sig om religion om man inte ser någon anledning att ens misstänka att det kan ligga något i vad religionerna hävdar – utan argumenten för tron, så är ju religionen bara en samling sagor eller i bästa fall legender.

Religion och politik är rätt lika på den här punkten: Verklig sund debatt och samförstånd i politiken kräver att alla som engagerar sig förstår hur deras motståndare resonerar, man kan varandras argument och har satt sig in i varandras filosofier. Har man inte gjort det, så blir resultatet en sandlådedebatt av den typ vi sett i invandringspolitiken där främst den ena sidan (invandringsförespråkare) vägrat på allvar sätta sig in i motargumenten utan nöjt sig med att skrika ”rasist”. Samma sak gäller religion – den som är troende måste sätta sig in i argumenten emot Guds existens, och vice versa. Det är detta som bör vara skolans främsta uppgift i området. Annars så får man, precis som med invandringspolitiken, en sandlådedebatt där främst ateister avfärdar allt de troende säger med att det ”bara är sagor”.

Visst kan det vara bra att känna till allmän information om religionerna och deras doktriner också, men i mitt tycke bör detta huvudsakligen reserveras för de mer avancerade kurserna på gymnasiet, medan grundskolan fokuserar på att hamra in i alla elever att det finns en legitim filosofisk och historisk debatt och att man därför ska vara ödmjuk och respektera de som tror annorlunda än en själv. Om eleverna förstår detta så ökar också chansen att de intresserar sig för religion som ämne och antingen själva börjar läsa på om vad de olika religionerna står för, eller väljer att ta kurser i religion på gymnasienivå där de kan lära sig mer om detta.

Att förstå religion och religiösa är viktigt både för att förstå vår omvärld och vår egen historia. Det är hög tid att vi reformerar religionsundervisningen och börjar bekämpa den utbredda religiösa analfabetismen.

John Gustavsson är doktorand i nationalekonomi på National University of Ireland, Maynooth och forskar inom beteendeekonomi. Han har sedan tidigare en Master’s degree i beteendeekonomi från University of Nottingham, ett av världens tre främsta universitet inom området. John är född 1991 och växte upp i Örnsköldsvik. Följ gärna John på Facebook.