STAFFAN HEIMERSONS UTRIKES ÄRENDEN: VEM FALLER FÖRST?

Staffan Heimerson

Två kvinnor, båda premiärministrar, var för sig, i två av Europas viktigaste länder, står inför hotet att sparkas.

Vem faller först? Angela Merkel? Eller Theresa May?

Sannolikt rätt svar: Ingen av dem. Båda rider ut stormen. Prime Minister May, 61, är av den ekonomiska tidstriften Forbes (mästare på listor) klassad som den näst mäktigaste kvinnan i världen. Den allra mäktigaste är – eller var tills för någon vecka sedan – Bundeskanzler Angela Merkel, 63.

Det finns i övrigt inga stora likheter mellan de båda.

May är en produkt av brittisk arrogans. Hon är lång (172 centimeter) och rör sig oftast med ryggen krökt. Hon är ett stiligt fruntimmer, självsäker och slagfärdig.

Politik är i Storbritannien en blood sport, en kampsport. Tävlingsarenan är Parlamentet och regeringskvarten, Westminster. Att vinna kampen om ledarskapet i ett parti, att bli oppositionsledare och – allra mest – att bli landets premiärminister har en prestige som är större än att väljas till amerikansk president. Det är kampen och kupperna som räknas, mera än politikens gagn, mål och medel. Ingenstans kan en politisk karriär bli större. Men för politikerna gäller att minnas Enoch Powells bittra livsvisdom: ”All political lives, unless they are cut off in midstream at a happy juncture, end in failure, because that is the nature of politics and of human affairs.”

Inte ens den brittiska efterkrigspolitikens största stjärnor, den beslutsfähiga Margaret Thatcher och den smidige, triangulerande Tony Blair klarade sig helskinnande in i sina efter-politiken-liv. Både John Major och Gordon Brown gick sig i det europeiska träsket.

Hennes svekfulle – just avgångne – utrikesminister Boris Johnson har ännu inte nått punkten, där han kan mobilisera så stort motstånd mot henne att hon sparkas – och han själv ta premiärministerposten. Han känner sig utvald. Han är kvick och bildad, en våghalsig och intrigant maktspelare. Men för Johnson är inte Europas och Storbritanniens framtid det viktiga. Det är inte ens maktspelet självt. Det viktiga är att stjälpa lasset, att förödmjuka fienden. ”Theresa May”, har den skarpsinniga kolumnisten Katrine Marçal noterat, ”gjorde Johnson till utrikesminister för att slippa se honom.”

Men värre: Johnson lider av en hybris, som gör att han tror, att han är en reinkarnation av Winston Churchill. Det är han inte.

Sakfrågan i maktkampen är Brexit. May säger sig stå för ett smidigt och ordnat brittiskt uttåg ur EU den 29 mars 2019. Britterna slopar den fria rörligheten för EU-medborgare. Det lämnar Europadomstolen för att själva helt sköta sig lagar. Men de ska, enligt Mays vitbok, behålla omfattande handels- och tullöverenskommelser med EU. Detta kallas soft Brexit.

Johnson och flera ministrar har revolterat och lämnat regeringen. De vill ha en hard Brexit. Mera macho. Slita alla band.

Ingen sida laborerar med tanken att de kvarvarande 27 EU-länderna kan ha en åsikt i frågan.

Det finns starka stämningar för hard Brexit. Men May har kommenderat sin regering till obrottslig lydnad. Det finns orosstiftare i parlamentsleden. Men de är inte redo att formera sig för det antal underskrifter som krävs för att utlösa en kamp om ledarposten i det konservativa partiet, Tories.

Deras ”disciplin” baserar sig inte på rädsla för May. Men en partiledarstrid kan leda till nyval. I ett nyval kan oppositionsledaren Jeremy Corbyn – en gammal Trotskyromantiker med omfattande socialisering på sitt partiprogram – stärkas.

Lugn i leden. Inte förrän första veckan i april nästa år slipas knivarna – och May lär sig, att en politikers liv alltid slutar i misslyckande och elände.

Den efterkrigstyska politiken präglas av den brittiska politikens motsatser: eftertänksamhet och samförstånd. Tyska politikers karriärer slutar sällan i fiasko. Bundeskanzlerkarriärerna är sedan 1949 nästan uteslutande success stories.

Mest tålmodigt eftertänksam har Angela Merkel varit och hon har oavbrutet innehaft den tyska regeringschefsposten sedan 2005.

Merkel är på alla sätt Mays motsats: kortvuxen (165 centimeter) och krum; ”hon ser ut som en huggkubb”, sa en fotograf. Hon klär sig enformigt, fasaväckande och färgblint. Hon är en kyrkoherdedotter, uppvuxen i Östtyskland, doktor i fysik vid ett universitet i Östberlin.

Hon söker övergripande lösningar; därför leder hon nu ”en stor koalition” mellan sitt konservativa parti, CDU, och socialdemokraterna. När det skär sig är det därför att hennes systerparti i Bayern, CSU, revolterar.

Katalysatorn är att den epidemiska främlingsfientligheten i det dekadenta Europa slutligen även spritt sig till Tyskland. Merkel har med orden ”detta klarar vi” och Willkommenpolitik sedan 2015 tagit emot fler än en miljon migranter av alla slag. Hon har gjort det i en anda av både barmhärtighet – hon greps av bilderna av det sönderbombade Syrien – och av pragmatism: hon vet att i ett Tyskland med åldrande befolkning och där produktionen går på högt varv behövs fler flitiga fingrar.

Med kompromisser och återhållsamt uppträdande har Merkel ridit ur sin kris.

Om ett eller två år kommer hon att tillkännage både att hon drar sig tillbaka efter 14 – 15 år vid makten. Hon rekommenderar, att hennes kronprinsessa, generalsekreteraren i CDU, Annegret Kramp-Karrenbauer, en 55-årig politisk broiler, blir hennes efterträdare.

Så går det till i ett land som vet att Ordnung muss sein.

33 reaktioner på ”STAFFAN HEIMERSONS UTRIKES ÄRENDEN: VEM FALLER FÖRST?

 1. Staffan, har detta något med dig och dina ståndpunkter att göra? skriver:

  INRIKES. En somalier som uppger sig vara 17 år våldtog en flicka på en toalett på köpcentrumet Kupolen i Borlänge. Efter våldtäkten kallade han den 13-åriga flickan ”tjock, äcklig hora” och hotade att ”skära halsen av” henne. Nu döms afrikanen – till 150 timmars ungdomstjänst.
  – Jag är inte rädd för någonting. Jag kan gå dit och slå henne nu på en gång bara och skylla på min diabetes, skryter somaliern apropå det svenska samhällets inställning till hans brott.

  Gillad av 21 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   INNENRIKS, Vadsø, Norge (i går):
   En 18 års etnisk ung mann ble stukket med kniv og drept på sin arbeidsplass. Misdæderen er en ”17 års” asylsøkende afghaner. Motivet er p.t. ikke kjent.
   Aftenposten/Schibsted skriver kun en liten notis for å tone ned saken.

   Selv om vi ikke har ‘svenske tilstander’ her helt ennå, er det etterhvert en del norske innfødte som har satt livet til pga innvandreres aggresjon mot oss.

   Gillad av 7 personer

  • SverigeEuropaVärlden skriver:

   Ja detta lär ju få en och annan i landet att fundera lite på detta med säkerhet och trygghet.

   Ska alla tjejer och kvinnor våldtas åtminstone en gång i livet?

   För Sverige är ju på god väg mot ett sånt våldtäktsklimat!

   Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Jovisst behöver de det. Men varför man då tar in en massa oflitiga fingrar istället för flitiga fingrar är ju märkligt (merkligt). Men visst på nyårsnatten häromåret var det många unga tyskor som fick känna på flitiga fingrar både här och där. Så visst, en viss flitighet har de små liven.

   Gillad av 7 personer

 2. Lennart Bengtsson skriver:

  Merkel och May är sjutusan till fruntimmer och sådana skall man hålla sig väl med. Kvinnor tror jag har en flair för politik då de sedan barnsben lärt sig hur man manövrerar och om nödvändigt manipulerar. Sedan kommer väl kreativitet i andra hand men det är nog bara bra om politiker inte är alltför kreativa. Kreativa hjärnor ägnar sig bäst åt vetenskap och teknik.

  Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   Det är något religiöst i både Mays och Merkels tänkande och politiska hantering. Det är inte så konstigt då de båda är prästdöttrar.
   Det är beklagligt för världen med religionens återkomst.

   Gillad av 3 personer

 3. Glen Lester skriver:

  Om alla de utomeuropeiska män (80%) som de tagit hit, till Sverige eller Tyskland, är befolkningar som skulle förbättra den europeiska befolkningspyramiden, så skulle det inte vara något problem. Men en så stor andel män kommer att fördärva den ännu mer. För att inte tala om att de är kulturellt inkompatibla med de arbeten som ska utföras här, och kommer att behöva flera generationer innan de är kompatibla.

  Massinvandring kan lyckas om man låter ENBART folk som bevisligen har kompetenser som behövs här komma. Men det har de INTE! Däremot, för att vårda alla dem när de blir gamla och ska förbruka vårdresurser och garantipensioner, för jobb får de då inte på grund av ovilja, inkompetens, och kulturell inkompatibilitet, så kommer det att behövas ännu fler invandrare, men då finns inga pengar kvar, då är våra länder redan bankrutt.

  Gillad av 9 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   De politikere som er opptatt av befolkningskurven og tar inn overvekt av inkompatible MENA-menn – tenker de noen gang på de skjendede unge jenter og kvinner, hvorav mange sannsynligvis har fått Psyk. Stress Disorder (PSTD)? Hvor mange av disse greier å føde barn, eller å oppdra dem til unevrotiske og sunne mennesker?
   Det er jo en slags krig mot kvinner som pågår her.

   Gillad av 4 personer

 4. Jvkkk skriver:

  Det hade varit kul om Heimersson kommenterade några av de många inläggen på denna sida i en anda av diskussion och ansträngning i att förstå den andre. En majoritet här är varken fattiga eller obildade utan de flesta är långt mer bildade än Heimersson själv och själva gjort något, inte bara kommenterat vad andra gör.

  Gillad av 12 personer

 5. Gilbert Andersson skriver:

  Den epidemiska främlingsfientligheten i det dekadenta Europa…
  Med vilken rätt har den store journalisten att sätta sig på den vanliga människan i Europa.
  Det verkar som att han visar sin bitterhet över att han är bortjagad från journalisteliten.
  Tysk industri behöver verkligen inga importerad fåraherdar!

  Gillad av 10 personer

 6. Östrahult skriver:

  ”..den epidemiska främlingsfientligheten i det dekadenta Europa slutligen även spritt sig till Tyskland”.

  Vad är detta för ett nonsenspåstående?

  Gillad av 6 personer

 7. Magnus Rosensparr skriver:

  Del 1.

  Suck! Nu är den bittre och bedagade besserwissern Heimerson igång igen. Han vevar mot det mesta, och han tror att han är inkarnationen av oraklet i Delphi.

  Man ska inte stirra sig för blind på andras listor som SH gör med Forbes. Varken Theresa May eller Angela Merkel är de facto den mäktigaste kvinnan i världen om man ser övergripande på saken och inte populistiskt som Forbes. Jag skulle nog sätta Christine Lagarde främst i den rankingen, och hon är inte folkvald nu även om hon varit det tidigare i andra sammanhang.

  Brittisk politik är klurigare än vad SH och folk i allmänhet tror, och May har ingalunda sitt på det torra än, liksom Boris Johnson inte gjort sin slutgiltiga sorti än heller. SH citerar den insiktsfulle framlidne brittiske statmannen Enoch Powell, men undviker att förutskicka att man i Storbritannien om 30 till 50 år kommer att resa statyer över Enoch Powell, för hans framsynthet, omtänksamhet om det brittiska folket, frispråkighet och enträgna varningar om det som skulle komma att bli det största hotet mot UK någonsin (massinvandringen). SH gör en liten utvikning om Jeremy Corbyn, vilken inte är så litet pinsamt oinitierad. Denne barrikadkommunist har tiden sprungit om för länge sedan, och i det avseendet är han lika out of date som SH själv.

  Gillad av 6 personer

 8. Magnus Rosensparr skriver:

  Del 2.

  Del 2.

  Trots allt detta har inte SH kommit i sitt esse förrän han kommer till Angela Merkel. Han kritiserar Merkel för att ”hon klär sig enformigt, fasaväckande och färgblint”, men säger ingenting om det storskaliga och fruktansvärda nidingsdåd som Merkel begått, mot inte bara Tyskland utan hela Europa, med sin sanslöst oansvariga migrationspolitik. SH tycker uppenbarligen att det är viktigare att nämna att en fotograf tycket att ”hon ser ut som en huggkubb”, än att påpeka att den enorma ekonomiska skada som Merkel har orsakat inte bara Tyskland utan hela EU.

  Slutligen SH:s spådom om att Angela Merkel kommer att efterträdas som CDU:s partiledare av Annegret Kramp-Karrenbauer. Han menar också underförstått att Kramp-Karrenbauer också ska efterträda Merkel som Bundeskanzlerin. Det är lätt att instämma när det gäller partiledarskapet i CDU, men en hel annan sak när det gäller posten som Bundeskanzlerin. I det ämbetet kanske Merkel, efter nästa förbundsdagsval, istället kommer att efterträdas av AfD:s (Alternative für Deutschland) partiledare, den nu 39-åriga Dr. Alice Weidel. Då kanske till och med Staffan Heimerson blir mållös.

  Gillad av 16 personer

  • jvkkk skriver:

   Ja mina kommentarer faller bort idag, men vad är det med Heimersson och folks utseende? Kan inte vara roligt att vara hans fru: -godmorgon, du ser ut som en ost i huvudet och har en kråka byggt bo och skitit på din skalle?

   Finner vi här förklaringen till pk-folkets antipati mot Trump, det är hårsvallet, Boris och Donald delar detta hårsvall, vad tycker Heimersson om Geert?

   Gillad av 4 personer

 9. Tina skriver:

  Artikeln levererar beskrivningar på hur May och Merkel ser ut. Boris Johnsons och Corbyns utseende, hållning, längd och vikt beskrivs inte.

  Gilla

 10. Jan Andersson skriver:

  Märkligt detta tjat om att en minskad befolkning skulle vara ett sådant problem. Vi är ju för många människor på jorden! ALLA länder borde sikta på att minska sin befolkning, inte bara de rikaste västländerna. Med minskande befolkning minskar även behoven! Kanske till och med svensk kvarvarande jordbruksmark skulle räcka till.

  Sen tycker jag inte att det är idealiskt med kvinnor på de viktigaste posterna. Kvinnor har alltid några hemliga gener någonstans som inte män förstår sig på. Och de är oftast ute efter att bevisa sin personliga duglighet i första hand, vilket få män prioriterar bara sakfrågorna blir lösta.

  Gillad av 8 personer

  • cmmk10 skriver:

   ” … detta tjat om att en minskad befolkning skulle vara ett sådant problem.”

   Ekonomer tror att man kan äta pengar, så att mäta saker i monetära termer anser de vara ”god fysik”. Då skuldsidan hela tiden växer med räntan, måste även tillgångssidan (den s k ekonomin) växa. Uppenbarligen anser politiker att det nödvändigt att göra detta genom befolkningstillväxt. Kanske de anser att skulderna blir mer hanterbara om de fördelas på fler människor?

   Digerdöden anses vara den kanske största förmögenhetsutjämnaren som har skådats. Kapital utan arbetskraft/efterfrågan slog hårt mot överklassen, men jag undrar om inte de överlevande ur arbetarklassen hade vissa fördelar!

   Gillad av 1 person

 11. Klas Göran skriver:

  Britisk politik är britisk, men också faktisk politik. Politik är alltid konkurrens. Skillnaden mellan britisk, amerikansk och tysk politik ligger i systemets utformning, inte i avsaknaden av konkurrens. Merkel har besegrat alla (manliga) konkurrenter och främjat två kvinnliga ersättare, Urula von der Leyen och Annegret Kramp-Karrenbauer. Men det är alls inte sagt att UvdL eller AKK blir ”Muttis” efterträdare, varken inom partiet eller som regeringschef. Å andra sidan tror jag inte heller att AfD kommer att bidra med förbundskanslern efter nästa val 2021. Merkels ensamma beslut i september 2015 har skakat om tysk politik och polariserat det tyska samhället så grundligt att det kommer att vara mycket svårt att förutse vem som blir federal regeringschef då.

  Gillad av 3 personer

 12. uppstigersolen skriver:

  SH skriver att May är lång, 172 cm, medan Merkel är kort, 165 cm. Var går gränsen för lång respektive kort kvinna i SH:s värld? Lång kvinna för mig är 185 eller nåt. Kort kvinna är 155 eller nåt. Själv är jag 163 cm men gillar långa kvinnor. Min fru är längre än jag. Så mina barn är inte korta.

  Gilla

 13. May's merkin skriver:

  *Det finns i övrigt inga stora likheter mellan de båda.”

  Båda två är barnlösa (infertila? } och har med all önskvärd tydlighet låtit första att de hatar sitt respektive folk, vilket de söker förgöra.

  Men samma kan man förstås säga om Stefan Löfven med.

  Gillad av 8 personer

 14. Pelle skriver:

  Ha, ha – vilken platt analys av brittisk och tysk politik! Sannerligen på den tabloidnivå som skribenten har haf en karriär inom.

  Merkel kommer att gå till historien som ytterligare en i raden av tyska extremister. Att kalla hennes berömda stridsvrål hösten 2015 (”Wir schaffen das”) för eftertänksamhet är skrattretande. Hon sköt av egen kraft sönder grundvalen för EU:s legsla grund och beredde vägen för Brexit. Brexit som för övrigt knappast kommer att sluta med den halvmesyr som Theresa May tänkt sig. Kvar blir ett projekt för tysk dominans över Europa som allt fler kommer att lämna i vetskapen om att Tyskland måste hållas i schack för att inte krossa oss övriga. Hösten 2015 var Merkels Operation Barbarossa och slutresultatet kommer att bli detsamma som 1945, dvs ett av övriga europeer, i förening, med amerikaner och ryssar, schacklat Tyskland. Vi vet alla vad tyska 1000-årsdrömmar innebär – även de som iscensätts under förvändning av godhet. Tro inte att polacker, ungrare, m.fl. har glömt vad de tidigare har utsatts för.

  Gillad av 3 personer

 15. Lars-Olof Svensson skriver:

  Ja, England har varit en pain in the ass för Europa så länge de har seglat på världshaven. Det här är väl som att svära i kyrkan men:
  1914 var det ett land som ingen förklarade krig mot, England. Men England kastade sig in i kriget ändå vilket gjorde kriget till ett världskrig. England ville spela världspolis men hade inte musklerna för det. Nutida historiker som Christopher Clark (Sleepwalkers) och Peter Frankopan (Silk Roads) lägger stor del av ansvaret eller rentav av ansvaret på England. Gentryn och överhuset var rädda för att förlora Indien (som levererade arbetsfria intäkter från Indien till gentryn) till Ryssland, om Ryssland skulle vinna utan att England var med och delade bytet, eller, om Ryssland-Frankrike skulle förlora mot Tyskland, att Tyskland blev för starka i Europa. Och, om ni börjar invända om Englands insatser under andra världskriget, javisst men
  läs först The Economic Consequences of the Peace av John Maynard Keynes. Han förutsåg vad som skulle bli följden av Versaillesfreden som dikterades av bla England. Ja, som man bäddar får man ligga. Stryper man Tyskland så slår Tyskland tillbaka.
  När EG höll på att segla ifrån ett fattigt England på 60- och 70-talet hotade Edward Heath nästan med krig om inte de Gaulle släppte in England. Nu tar England springnotan efter att ställt till med två krig i mellersta östern som Europa ska ta notan för vad gäller flyktingströmmar. Boris Johnsson må vara rolig men är en mini-Trump.
  Som Napoleon sade, it is a nation of shopkeepers!
  Om ni inte är övertygade, säger jag bara, Balfour, Boxarupproret och Amritsar-massakern. Have a nice cup of tea!

  Gillad av 3 personer

 16. Glen Lester skriver:

  ”Wann mann ”Merkelt” zeigt man kein handlunskraft. Merkels problem är inte slut än, de bara börjar.

  Enoch Powell får säkert staty om 30 år, kanske bredvid Cromwell.

  Gillad av 1 person

 17. Egon skriver:

  Är det konstigt att Europa blir mer och mer konservativt.
  Allt EU bestämmer gör det ju bara sämre för medborgarna i unionen.
  Junker som fyllskalle i toppen ökar ju inte förtroendet………
  Fy Fan.
  Man skäms.

  Gilla

 18. Maria skriver:

  ”hon greps av bilderna av det sönderbombade Syrien”. Nej, det var bilderna av ungrare som ville få migranter upp på tåg till migrantläger som fick Merkel att öppna portarna till Tyskland. Dvs bilderna påminde för mycket om tågtransporterna från andra världskriget. Bl.a. var det bilder på en far som satt med ett barn i famnen på spåret och som vägrade att kliva upp för att föras till ett uppsamlingsläger. ”Hellre får de skjuta mig”, sa han. Det var på den tiden många migranter började ansamlas i Ungern och då Ungern vägrade släppa dem vidare. Förmodligen hade Merkel inte räknat med att så många som en miljon skulle komma till Tyskland som en följd av att hon ensidigt åsidosatte Dublinföreskrifterna. Under pågående folkvandring ville hon heller inte stoppa den vid gränsen för att det skulle se för illa ut inför omvärlden.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.