Gästskribent Håkan Karlberg: Föraktar eliten folket?

Vanliga medborgare kan nu se resultatet av att den politik som pågått sedan beslutet om mångfald fattades enhälligt i riksdagen år 1975, och som nu uppenbarar sig inom alla områden.

I min nostalgiska värld, min barndoms idyll Flen, minns jag konstapel Marklund som patrullerade gatorna och en kriminalitet som låg på nivå äppelpallning. Ett inbrott på apoteket väckte stor uppståndelse.  I Vallins bokhandel arbetade Carin Österholm som gav Ulf Peder Olrog inspiration: ”Köp en Hjalmar Gullberg eller Vilhelm Moberg, men köp den av Violen från Flen”. På prins Wilhelms Stenhammar inledde alltid prinsen midsommardansen med slottsförvaltarens hustru. Vi i Flens samrealskola fick inte vistas utomhus efter klockan 21 och rektor Lund höll ett strafftal till den samlade skolan, eftersom några elever misstänktes ha varit berusade på Valborgsmässodansen.

Flen idag ser helt annorlunda ut, kallas i folkmun ”lilla Mogadishu”, och har betydande problem med samhällstilliten, skolan och ekonomin. Idag är 48 procent av skolbarnen utlandsfödda eller är barn med invandrarbakgrund, var fjärde elev har kommit till Sverige de senaste fyra åren. Flen är i botten av Lärarförbundets skolranking. Enligt nationalekonomen Hans Jensevik motsvarar Flens överkostnader för social omsorg en skatteförändring på mer än sex procent, vilket istället för höjd skatt slås ut på budget för exempelvis äldreomsorg. Nu lånar kommunen till driften. Flen är Sveriges sämsta kommun att bo i enligt SCB.

”Vad händer nästa gång det kommer ett stort inflöde av asylsökande till landet? Flen kan inte ställa upp som förra gången”, säger chefen för socialförvaltningen Jukka Taipale. Flen är bara en av många kommuner där det snabbt går utför.

Sverigedemokraterna behöver inte ”inbilla” folk vad som sker. Folk kan själva dra slutsatser eftersom samhällsutvecklingen inte längre går att dölja. Lyssna på den LO-arbetare, som i SvT Opinion Live efter statsministerns tal i Almedalen den 5 juli berättade varför han överväger att rösta på SD: ”Min farmor har överlevt två världskrig, kommer hon att överleva Sverige? Hon har inte mat på bordet, hon har inte råd att städa och hon kan inte städa själv. Vi måste börja ta hand om oss själva först och främst och vi måste någon gång stänga gränserna för att kunna hjälpa oss själva.”

Kanske kan norska samhällsvetaren och Sverigevännen Elin Örjasäter från sin neutrala position ge en trovärdig bedömning om tillståndet i vårt land. Den 9 juli har SvD en intervju med henne under rubriken Sveriges fulaste ansikte – gör direkt ont att se. Hon säger:

Nyckeln till Sverigedemokraternas framgångar är elitens förakt for massan. Det är Sveriges fulaste ansikte, att både de etablerade massmedierna och åsiktseliten föraktar sitt eget folk. Det skrämmer mig, särskilt eftersom Sverige under hela min barndom och ungdom stod for det verkliga idealsamhället. Det gör faktiskt direkt ont att se vad Sverige är idag, ett samhälle med enorma motsättningar. Det kommer att bli värre innan det blir bättre………Invandringen till Sverige är för det förste uppseendeväckande hög, för det andra har den ett stort inslag av folk som representerar klankultur, patriarkat och politisk islam. Det skapar konflikter överallt. Till det kommer i Sverige pressens, politikernas och kulturelitens behandling av invandringsfrågan. Genom att stämpla all naturlig diskussion som ”fascistisk” eller ”rasistisk” blev det ett farligt debattklimat. Svensk invandringsdebatt var en skandal fram till 2015, och de som blev kallade nazister och rasister, utan grund, under åren 2000 – 2015 förtjänar en offentlig ursäkt. 

Örjasäter anser att Sveriges största utmaning de närmaste åren är invandringens konsekvenser och klassamhället:

Klassamhället å sin sida gör att ni aldrig får en förnuftig diskussion eller bra politik för att möta den utmaningen. Eliten är inte intresserad.  

Enligt Örjasäter föraktar de etablerade massmedierna svenska folket.

68 reaktioner på ”Gästskribent Håkan Karlberg: Föraktar eliten folket?

  • Aha skriver:

   Nja. Jag betraktar inte de som styr landet som elit. Med elit menas överlägsna egenskaper och dit kvalificerar sig inte politiker och media. Jag tror inte heller att de föraktar folket, de snarare skyr folket då folket inte är så lättämjt som de skulle önska. De vill hålla på med sitt utan större folklig inblandning.

   Gillad av 7 personer

   • Rune skriver:

    Precis! Någon elit är de inte. De är ett etablissemang.
    Människor i en elit är mer begåvade än andra, kunnigare, är mer bildade än andra och har ett förnuft som överglänser de allra flesta.
    Jämför med elitidrottsmän som verkligen måste prestera långt utöver vad som är det vanliga.

    Gillad av 5 personer

   • Margareta skriver:

    Nja, jag skulle tro att de som styr landet ser sig själva som en elit, inte ett etablissemang. En godhetselit. Mycket finare än den gamla förlegade klasseliten eller kunskapseliten. De tror sig om att vara goda och göder sina känslor i den vägen med floskler som ”Allahs lika värde” etc. För de tror ju på något och vill alla så väl, så väl. Här i fina Sverige……. osv. Men allting har en baksida och det har det som anses såsom gott i princip alltid. Någon får alltid betala priset och att inte redovisa detta pris är INTE GOTT utan förljugenhet. Dessutom, de är ju sossar och miljöpartister och vänster och bara det är i sig självt något som flyter ovanpå allt annat och borgar för en godhet om mänskligheten, planeten…… över allt annat. Dessutom kommer all denna godhet från varumärket SVERIGE/SWEDEN/ jaha???? Men vi som lever i varumärkets baksida har en helt annan bild.

    Gillad av 3 personer

   • G.R-L skriver:

    Det är lätt att ”öppna hjärta” och lova guld och gröna skogar när man lyfter löner på 170.000sek per månad. Dagens pensionärer som har arbetat och slitit ett helt liv, de som lever idag och som har byggt upp det här samhälle har knappt 13.000. Det som har hänt är att dagens politiker lever gottt med stora löner, arvoden och förmåner som dagens pensionärer har arbetat ihop. Har dom öppnat hjärta? Till vem??!

    Gillad av 3 personer

   • Från Flen till Finspång skriver:

    Du har naturligtvis rätt. Vi gör ett nytt försök:

    DET AV MINDERVÄRDESKOMPLEX DRABBADE ETABLISSEMANGET PROJICERAR SITT SJÄLVHAT PÅ FOLKET!

    Gillad av 2 personer

   • johan utan land skriver:

    Palme var välutbildad och talade visst god franska. Carlsson lär ha tagit sig igenom Lunds uiniversitet extra snabbt. Man må tycka vad man vill om dessa men de var inga dumbomar. Göran Persson hade kanske inga akademiska meriter men ingen kan förneka hans duglighet som regeringschef. Jämfört med dessa känns det väldigt klent med förmågorna i nuvarande regering. Finansministern får förstås godkänt.

    Den senaste borgerliga regeringen däremot hade ett antal starka kort men dessvärre valde dåvarande statsministern att gå full Arnstad, om uttrycket tillåts.

    Så, nej, det känns inte som våra styrande är någon elit. Det hela fungerar nog hjälpligt fortfarande tack vare att våra tidigare riktiga eliter byggde ett urstarkt fundament som tar tid att rasera.

    Just detta med outbildade ministrar verkar vara ett specifkt svenskt fenomen. Tyskland och Frankrike exempelvis kör visserligen samma PK-politik som vi men de har åtminstone högutbildade regeringschefer. Bland icke-banandiktaturerna är det nog bara hos oss man kan sitta i regering utan att ha mer än gymasiet, om ens det.

    Föraktar våra styrande foket? Vet ej, men helt klart anser de själva att de vet bättre än väljarna. Kan det bli ännu sämre framöver? Det kan det helt säkert.Det kan komma en tid då man tänker tillbaka och tycker att det fortfarande var rätt bra under Svetsarns tid.

    Vad skall man kalla våra styrande? Elit känns fel? Härskare kan man säga men det är inte heller rätt. De är inga envåldshärskare. Det går fortfarande att välja bort dem i demokratiska val. Kanske man kan kalla dem för våra oikofobiska folkvalda? eller nationalmasochisterna? eller den samhällsomstörtande PK-sekten? eller kanske helt enkelt sjuklöven?

    Gillad av 2 personer

 1. Christer L skriver:

  Kommuninvest heter en institutition som lånar ut pengar till kommunerna. I Kommuninvest investerar utländska banker. Kommunerna blir alltså beroende på de utländska bankernas uppfattning om dem. Kan det då finnas en politisk vinkling på detta, så att kommunerna oroar sig för att inte hålla långivarna belåtna med hur politiken sköts? Tja, det är väl inte så närliggande…

  Kommunerna lånar friskt och litar till att staten räddar dem om de skulle råka på sned i detta. Invandringen som kommunen ska ansvara för bidrar till den ekonomiska aktiviteten, och det känns bra för kommunens politiker och byråkrater att ha medel att satsa. Om sedan de internationella bankerna/långivarna (via Kommuninvest) utifrån sitt internationella perspektiv delar uppfattningar med kommunerna, är väl detta bara naturligt, eller…?

  Gillad av 3 personer

 2. Aurora skriver:

  Ja, det är bara att instämma. Jag tänker på ordet ’sverigevänner’ och hur pk försöker vränga på ordet till SDs nackdel. De säger att SD är egentligen sverigefiender istället därför att de, även internationellt, kritiserar Sverige. Därför hatar de egentligen Sverige, menar man. Nej, de älskar Sverige, men de hatar vad det blivit av landet de älskar. Det är lika som det som Örjesäter också uttrycker.

  Gillad av 10 personer

  • Berit skriver:

   Många hoppas ju (fåfängt, tyvärr) att Venezuela skulle bli det sista socialistiska försöket, men själv lutar jag åt att det snarare är det lilla landet i Norden som får den rollen i framtiden.

   Gilla

 3. staffan758 skriver:

  Som vanligt gjordes det en utredning innan man lade propositionen om det mångkulturella samhället. Utredningen, SOU 1971:51, finns att ladda hem från kb.se och där framgår att mindre än 10% av de invandrade kom från andra länder än nord-, mellan- och sydeuropa.

  Mot bakgrund av detta var det naturligtvis inget märkligt för riksdagen att bifalla propositionen. Det märkliga är istället att den inkorporerats i grundlagen och är nu svår att ändra på.

  Gillad av 13 personer

 4. svenne skriver:

  ”Flen idag ser helt annorlunda ut, kallas i folkmun ”lilla Mogadishu”, och har betydande problem med samhällstilliten, skolan och ekonomin.”

  Nedanstående är ett utdrag ur det som BRÅ skriver om sig själva i inledningen till ”Brå-rapport 2001:7. Hets mot folkgrupp”:

  ”Brottsförebyggande rådet (BRÅ) verkar för att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Det gör vi genom att ta fram fakta och sprida kunskap om brottslighet, brottsförebyggande arbete och rättsväsendets reaktioner på brott”.

  Man skulle ju kunna tro att detta är ren och skär ironi som någon författat i avsikt att förlöjliga den myndighet som påstår sig kväva all brottslighet i sin linda. Men eftersom BRÅ själva har svarat för formuleringen så kan man nog utesluta att det är ironi. Detta måste tolkas som vad de tror om sig själva, trots att deras uppdrag i verkligheten tycks vara att i efterhand bortförklara brottsligheten med floskler som ”ökad anmälningsbenägenhet”, ”socioekonomiska faktorer” och dylikt snömos.

  Så hoppet om att brottsligheten i Flen – och andra orter – skall ”gå åt rätt håll” måste tyvärr överges, och i stället får vi nog ställa in oss på att antalet ”utanförskapsområden” kommer att öka. De svenska rättsvårdande myndigheterna förlorar varje dag terräng då det gäller kontrollen över det offentliga rummet och detta trots Brå:s ”förebyggande” insatser.

  Gillad av 13 personer

 5. Grazyna Radtke-Lindqvist skriver:

  Kommit till Sverige 1968. Erlander och Hermansson var vid makten. Fick tillfällig uppehållstillstånd . För att ansöka om svensk medborgarskap var man tvungen att avlägga muntlig och skriftlig prov hos pastorsexpeditionen och lämna intyg om befrielse från min gamla . Jag arbetade 100% i Sverige 40 år!! Idag ” svenska pensionärer” kan inte prata eller läsa svenska. Man är rädd att vistas om kvällarna ute! Till och med på dagen vågar man inte bära halssmycke . Bilbränder smuts på gåtorna . Det är inte det Sverige har jag kommit 1968!!! OBS att sista min anställning var som invandrarbyrå konsulent. Idag om flyktning vill inte skaka hand då anklagas jag för mobbning men om jag vägrar skaka hand då är jag rassist!!

  Gillad av 14 personer

 6. Lilla fröken PK skriver:

  För några år sedan slutade jag att prenumrtera på DN, eftersom jag tröttnade på den förljugna agendajournalistiken. Nu har jag SvD på sparlåga, eftersom den trots allt har skribenter som Arpi och Gudmundsson. Dock, dagens SvD var en PK-orgie av svårsmält slag. ”Populism” som växer i Europa ses t ex som ett förfärligt hot, dvs folkets reaktion mot eliten skildras som ett problem. KKK får också vara med på ett hörn, och islam är nog egentligen inte så farligt, för att ta några exempel. Kanske dags att sluta med MSM helt? ( Min lokaltidning är bara ett blekt eko av riksmedia).

  Gillad av 9 personer

  • Anders skriver:

   Har gjort mig av med allt vad MSM heter. Läser aldrig vare sig riks- eller lokaltidningarna, ser aldrig på SVT eller TV4, lyssnar inte på SR. Pröva det! Man mår mycket bättre (och missar inget av värde).

   Gillad av 10 personer

   • Pelle skriver:

    Kan bara instämma. Utan DN, SvD, SR, SvT och TV4 blir livet så mycket bättre och rikare. Det finns en uppsjö av alternativ för inhämtande av information. Göd inte de som vill förgöra oss, träng istället ut dem. Dra ned sparlågan till noll.

    Gillad av 4 personer

  • KristinaF. skriver:

   Har också noterat att SvD nog har en sommarkampanj att tala om för sina läsare att invandring är av godo, allt går att lösa, och det är synd om folk som flyr hit. Idag var det minst tre artiklar i huvudbilagan och två stycken i kulturbilagan som handlade om detta. Och häromdagen var det en afghansk ung man som ev ska utvisas och som har cancer (ett riktigt lågvattenmärke).
   Jag tycker dock om att få en morgontidning som prasslar. Vad ska jag göra?

   Gillad av 1 person

   • Jvkkk skriver:

    Ibland måste man offra för att få. Kanske en utländsk tidning? Du bidrar till förfallet genom att stödja denna vidriga publikation.

    Gillad av 2 personer

   • Anders L. skriver:

    Acceptera att det slutat prassla. Allt finns på nätet. GP.s ledarsida är bra och gratis på nätet. Engelska Spectator kan jag tänka mig att betala för.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Sen så verkar DN ha börjat försöka bromsa in massinvandring med tillhörande ideologier de senaste åren. De låter kritik sippra in. Gissningsvis för att Bonniers har bättre information om situationen i sverige än Schiebstedts ägare och för att Bonniers har mer annat ägande i sverige. Det är i vart fall det intryck jag får.

    Gilla

 7. Elisabeth skriver:

  Mycket intressant spörsmål du tar upp, Håkan Karlberg.Den lysande journalisten Anders Isaksson skrev på sin tid mycket om den ”politiska adeln”. Han kartlade den och fick fram många intressanta länkar. Det skulle behöva göras idag också. Hur hänger ” eliten” ihop, vilka är släkt med vem ? hur rekryteras man dit ? osv. För dessa personer representerar ju absolut inte folket och folkets åsikter. Och med folket menar jag ex de gamla Flenborna, som sett sin värld förändras och förstöras. Det som hänt i Flen har ju hänt på så många platser i Sverige.
  Denna s k elit har under åratal sett till att en förnuftig diskussion om invandringen och dess konsekvenser inte kunnat föras, precis som Elin Jörjasäter skriver. Inte konstigt att många, speciellt yngre, dras till ytterlighetsrörelser som NMR och AfS, rörelser som nu regeringen verkar vilja förbjuda. Är man ute efter kriminalisering av åsikterna ? För kriminalisering av våld finns ju redan. Jag oroar mig för sådana lagar, politikerna verkar inte bry sig om rättssäkerhet och konsekvenser idag. Tänk bara på gymnasie-lagen. En ny slarvigt skriven lag skulle ex kunna göra det förbjudet att hävda att vi måste ha mindre invandring.

  Gillad av 16 personer

   • Jvkkk skriver:

    Precis, de är ett milt svar på det vi utsatts för. Har kanske AFS satt en politik i sjön som orsakar över 7000 anmälda våldtäkter om året, eller att det skjuts med automatvapen nästan dagligen eller att kvinnor nu ses beslöjade överallt? Att man inte kan släppa sin dotter ensam på badhus, konsert eller stranden! Det är de etablerade partierna som är extrema vålds och kvinnohats-förespråkare. Eller miljön, den absolut största skadan på svensk miljö är de 2 miljoner nya gästerna vi härbärgerar. AFS är normala i ett hav av vansinne.

    Gillad av 13 personer

   • Elisabeth skriver:

    Oj, och ursäkta Anders,JVKKK,URKWEB, Martina, jag menade bara rörelser till höger om SD. Jag förstår också varför de uppstått och varför de har anhängare. De är en naturlig följd av situationen i Sverige. Och Martina, de är förvisso olika men jag tror politikerna försöker att bunta ihop dem.Deras dröm är nog att förbjuda allt till höger om moderaterna. Jag ser det här lagstiftningspratet som ett försök att i sista stund komma åt SD och SDs väljare bakvägen..

    Gillad av 7 personer

  • MartinA skriver:

   NMR och AFS är väsenskillda politiska rörelser. Att du försöker smeta NMR på AFS är dig inte alls till heder. AFS är enbart en reaktion på korruptionen i SD.

   Gillad av 4 personer

   • ceskyraj skriver:

    Du har då rätt Martina: Afs är enbart en reaktion på korruptionen i SD. Medlemmar i gamla SDU var för farliga för ledarklick i SD och därför fick sparken. Afs är orädd röst som arbetar för landets räddning. Först och främst måste startas ÅTERVANDRING av alla ilegala, kriminella migranter och våldtäktsmän som förpestar Sverige. Det vill bla Afs. Under Gustav Kasselstrands lednings och oss alla som har fått nog, kommer Afs i riksdagen. Jag kom hit för 50år sedan från öst där jag har växt upp under kommunism. Samma mekanismer används av eliten även här i landet. Där tvingades folk till lydnad med härskarmetoder, angiveri av varandra, sparken från jobbet tom fängelse. Min pappa satt 5 år och tvingades arbeta i en urangruva. Så jag har erfarenheter från 50-60 talet när terror mot goljet var som värst. Och nu tyvärr upplever jag något liknande i Sverige. Men skillnad är att svenska folket är så fruktansvärd naiva och konflikträdda och låter sig luras och kuvas år efter år. Hur länge?

    Gillad av 5 personer

   • MartinA skriver:

    Tills pengarna tar slut. Det fortsätter så länge stat och kommun kan fortsätta låna på den internationella marknaden.

    Gilla

   • ceskyraj skriver:

    Du har då rätt Martina: Afs är enbart en reaktion på korruptionen i SD. Medlemmar i gamla SDU var för farliga för ledarklick i SD och därför fick sparken. Afs är orädd röst som arbetar för landets räddning. Först och främst måste startas ÅTERVANDRING av alla ilegala, kriminella migranter och våldtäktsmän som förpestar Sverige. Det vill bla Afs. Under Gustav Kasselstrands lednings och oss alla som har fått nog, kommer Afs i riksdagen. Jag kom hit för 50år sedan från öst där jag har växt upp under kommunism. Samma mekanismer används av eliten även här i landet. Där tvingades folk till lydnad med härskarmetoder, angiveri av varandra, sparken från jobbet tom fängelse. Min pappa satt 5 år och tvingades arbeta i en urangruva. Så jag har erfarenheter från 50-60 talet när terror mot folket var som värst. Och nu tyvärr upplever jag något liknande i Sverige. Men skillnad är att svenska folket är så fruktansvärd naiva och konflikträdda och låter sig luras och kuvas år efter år. Hur länge?

    Gilla

 8. Christer H skriver:

  Tänkvärt och rörande inlägg om Flen.
  Bedrövlig ”utveckling”.

  Det blir vår kidnappade demokratis mandomsprov – att återupprätta demokratin,
  åsiktsfriheten och den sakliga debatten.

  Våra nuvarande politiska oligarker kommer inte göra det åt oss. Vi måste göra det
  själva. Tillsammans.

  Gillad av 15 personer

 9. Stig Fölhammar skriver:

  Öjarsäter sätter fingret på dem ömma punkten. Svenska ”eliter”, svenska politiker och svensk politik slår rekord efter rekord i den pinsamma grenen ”infantilisering”.

  De svenska ”eliterna” har alltid flutit ovanpå och över huvudet på de som bor i ”landsorten”. Dessa eliters pinsamheter följer som en konsekvens av deras avskärmning från vanliga människor. De kan ibland uttala sig lika frånvänt som Marie Antoinette (”Om de inte har bröd, varför äter de inte kakor?”)

  Kvaliteten på Sveriges politiker har sedan 60-talet utvecklats omvänt proportionellt till den ekonomiska ersättningen som utgått för politiska uppdrag. Vissa av partiledare består knappast de i realskolan vanligen förekommande testen av svenska spåket eller om svensk litteratur (”Vem skrev Gösta Gerlings saga, Ebba?”).

  Svensk politiks infantilisering har nog sitt ursprung i den gamla pinsamheten om ”öppenhet” och ”ärligheten” om den svenska ”neutralitetspolitiken”. Den politiska lögnen sattes då i system och bildade skola. När gränserna till välfärdsstaten stod vidöppna var det officiellt endast ”läkare och andra välutbildade personer som flydde från krigets härjningar”, inte ekonomiska flyktingar som ”barn” från Afgahnistan, inte islamitiska salafister från Irak eller whabaistiska klaner från Somalia eller narkotikaberoende Marockanska gatupojkar från Tanger.

  Gillad av 7 personer

  • Pelle skriver:

   Infantilisering är en passande beskrivning på svensk politik. Den inleddes på 70-talet och har sedan dess gett oss sådana storheter som Mona Sahlin, Annie Lööf, Fridolin, m.fl. Antagligen finns ursprunget i tron på det obildade och oförstörda barnet som ska frälsa oss. Har barnet dessutom honkön och är riktigt korkat är det jackpott och klackarna i taket! (Tyvärr Fridolin, en av två egenskaper räcker inte. Du var chanslös från början.)

   Gillad av 2 personer

 10. Aha skriver:

  För att klara ekonomin framöver kommer kommunerna;
  – låna
  – höj skatt och avgifter (parkeringen blir inte billigare)
  – låta fler dela på välfärden. Stora köer kommer att bli legio. Äldre och sjuka kommer att fara illa.

  Allt fler kommer att fråga sig vad de får för skatten;
  – världens högsta skatt men medioker välfärd.

  Förhoppningsvis leder detta till ytterligare väljarflykter från de etablerade partierna. Hur mycket humanitär stormakt tål svensken?

  Gillad av 10 personer

  • Björn skriver:

   Det är nåt mycket oroande som nu sker ute i kommunerna! Det ”trixas” med budgeten på fler än ett håll, och detta för att dölja invandringens verkliga kostnader! Pengar som sedan länge varit avsatta/öronmärkta för byggen av t.ex skolor och ålderdomshem, underhåll av gator m.m, ”smygs” över till det ”sociala kontot”, och sen tas lån på HELA kostnaden för dessa (om de nu ens blir av?!)) byggen och arbeten i stället! Detta för att lån som skulle gå DIREKT till att försörja invandrare, eller att höja skatten av samma orsak, skulle bli en för ”het politisk potatis”! Frågan är om inte ”bostadsbubblan” i framtiden kommer att blekna i jämförelse med kommunernas ”lånebubbla”!

   Gillad av 4 personer

 11. Mitt i Sverige den 15 Juli 2018 skriver:

  Den verklighet som vi i allt högre grad ser runt omkring oss har vi aldrig fått diskutera. Tvärtom. Man har stämplat all undran och farhågor som något lågt och fördomsfullt. Och oinitierat.

  Nu lever vi en förändrad verklighet. Den vi aldrig tilläts tala om. Garantier om en human framtidsutveckling kan ingen ge. Om den vet vi föga. Och vilka potentiella risker som ligger framför oss.

  För detta bär både media och politiker ett stort ansvar. Förutom ansvaret för utvecklingen fram till nu. Ett ansvar de ännu vägrar att ta.

  Den information som så länge undvikits och strypts kommer nu fram från vår egen omgivning. Som självupplevda erfarenheter.

  Kvar blir stora förtroendehål för både politiker och media. Helt självförvållade. Vem och vilka skall vi nu lita till när vi skådar in i framtiden? Vem vågar vi ta i hand när vi går över gatan? När de ansvariga medvetet gjort oss blinda.

  Att skylla folkliga reaktioner på populism är väl magstarkt. Problemformuleringsinitiativet har nu glidit media ur händerna. Snart återstår bara alternativmedia och delade erfarenheter på olika medieplattformar. Och till del utländsk media.

  Den hårt agendasättande journalistiken har gjort ont värre. Som jakten på pseudonymen Julia Caesar visar. Hur skall vi nu kunna hittar människor med ryggrad. Och ett gott uppsåt? Som inte är marinerade med enbart tomma floskler och ytliga manifestationer? Som drivs av en äkta ärlighet och omtanke om den lilla människan och hennes vardag?

  Vi har blivit övergivna. Lämnats helt ensamma. Utsatta för krafter man lovade att hålla borta ifrån oss. Vi är svikna och bedragna. Det är det exemplet Flen visar upp.

  Gillad av 13 personer

  • Igor skriver:

   ”Hur skall vi nu kunna hittar människor med ryggrad. Och ett gott uppsåt? Som inte är marinerade med enbart tomma floskler och ytliga manifestationer?”
   Det gör man genom att inte stå tyst och svälja allt de vräker ur sig vid diverse ”informationer” upplysningar till allmänheten.

   Gillad av 2 personer

 12. Eva Danielsson skriver:

  Nu har tydligen FN slagit fast att migration är bra för världen. Så eftersom våra politiker inte vågar eller vill se att FN är en skurkorganisation, så lär man applådera detta. En fri global migration kommer snabbt att rasera västerländsk civilisation. Vilket kanske är vad våra makthavare vill.
  Utom möjligen i USA som redan sagt nej till detta vanvettiga och diktatoriska uttalande.

  Hela Sverige är inom kort som Malmö och Flen.
  Om vi inte hittar något sätt att protestera. Valet kan tyvärr resultera i en fortsatt DÖ bara. Och i o m att Sverige tillämpar källskatt kan vi inte skattestrejka heller. Tyvärr.

  Gillad av 5 personer

 13. MartinA skriver:

  Väldigt väldigt bra artikel förresten. Det är så svårt att konkretisera det här, vad som har förlorats, varför det käns så hemskt och hotfullt och ledsamt. Och varför vi har rätt att känna så.

  Gillad av 6 personer

 14. marald12 skriver:

  Mina egna barndomsminnen från Flen är helt underbara. Tillbringade alla mina sommarlov där. Vi bodde i en del av en statarlänga utan vatten inne, gården och markerna var väl skötta. Nu i vuxen ålder åkte jag ner för att se om jag kunde flytta dit på ålders höst. Aldrig i hela mitt liv jag kommer flytta dit, gården var förfallen, alla var utflyttade, och byn ska vi inte tala om. Det gick inte att känna igen sig, det var verkligen lilla Mogadishu.

  Gillad av 2 personer

 15. Kristina von Heland skriver:

  Tack Håkan Karlberg!
  Flen tjänade pengar på förvaret som det hette, invandrarförläggningen. Jag hade Flen som närmaste stad innan gårdsförsäljning och avflyttning. Jag brukade skriva och säga till de som vurmade för invandringen. Ta bilen, parkera vi stationen. Lämna bilen över natten så får ni ta tåget hem. Sätt er på bänken utanför ICA och observera. Ser det bra ut?
  En del företagare flyttade ut från STHLM och valde Orresta med flera vackra oaser vid sjön. De skulle ta företagen med sig-de vände tillbaka till STHLM eller valde en annan ort. Det blir en nedåtgående spiral. P.E. skrev om DO här ovan. Det kan jämföras med Flen-ska Svenne tvångsförflyttas dit för att bidra med skatt och försörjning?
  Flen byggde ett gymnasium. Det blev en flopp då de studieintresserade valde annan ort då de insåg att på Stenhammar blir man ingen raketforskare.
  Att köa på ICA då damerna i burka ska bråka om att de ska köpa olika saker och inte bara mat för sina kuponger från socialen sprider ”rasism” då kön växer. En studie av Flen ur social synvinkel skulle kunna vara ett skolexempel på hur man förstör ett samhälle. Ingen vettig handlar där, man åker annorstädes. MPs svar är att beskatta biltrafiken hårdare!

  Gillad av 3 personer

 16. Iakttagare skriver:

  Man kan säga att folket föraktar eliten som förstört tilliten.

  Fast det är inte eliten som styr. Eliten jobbar, tjänar pengar och gör sitt bästa för att skydda sin tillgångar mot beskattning som makthavarna delar ut till folk från hela världen.
  Försvar, investeringar och välfärden barskrapas.

  Gillad av 3 personer

 17. Conny Lundberg skriver:

  Tack för en mycket bra artikel som får oss att se förändringen från dåtid till nutid.
  Låt oss se detta som ytterligare en anledning till att spika igen kistan för den sittande regeringen vid valet i år!

  Gilla

 18. Bruno B skriver:

  Och för er alla, jag vet att ni finns, som inte riktigt tror på det Håkan Karlberg beskriver härovan, eller om det kanske är så att ni inte vill tro på det, vill jag tipsa om att om ni någon gång kommer åkande på 55/57 genom Flen, sväng in mot den lilla stan vid bensinmackarna och direkt efter att ni kört över järnvägsbron svänger ni vänster, då får ni se Det Nya Sverige. Jag lovar att ni kommer inte tro era ögon, är knappt så jag gör det själv som ändå bodde i Flen mellan 1987 fram till 2007. Den utflykten borde vara obligatorisk för alla som inte tror på alla ”oss” som varnar för var vi i Sverige är på väg. Och när ni då åker där på Salstagatan, betänk hur många små orter runt om i Sverige som har en liknande utvecklingen som Flen… Frågan är om landet någonsin kommer kunna resa sig igen? Tänk bara ”nästa lågkonjunktur…”

  Gillad av 4 personer

 19. Björn skriver:

  Jag tror att Flen kan ”stå modell” för hela Sverige idag! Tittar man gatorna här i mitt lilla samhälle, så ser man i stort sett bara invandrare! De flesta kvinnorna bär ”hucklen” och verkar ha som enda sysselsättning, att planlöst gå omkring med överfyllda dubbelbarnvagnar av senaste lyxmodell, samtidigt som det ständigt ligger en ny och väntar i ”pipen”! De lite större barnen cyklar mest omkring som vettvillingar, och då oftast på penselmålade(dvs stulna!) hojar! Vem som helst med lite ”ekonomiskt sinnelag”, förstår att kostnaden för alla dessa människor, vida överskrider vad skatteintäkterna från svenskarna ger! TROTS det högsta skatteuttaget i världen! Kommunernas lånekarusell för att försörja invandrare, har precis bara börjat snurra…..

  Gillad av 4 personer

 20. O.T. skriver:

  Den attack med giftgasen sarin som den syriska regeringen enligt västerländsk media utförde i Ghouta i april går inte att knyta till regeringssidan. Dessutom finns det inga tecken på att sarin överhuvudtaget har använts på platsen, enligt en färsk FN-rapport som media mörkar.

  Enligt Nyhetsbanken låg anklagelserna om en sarinattack i Ghouta bakom det missilanfall som USA genomförde den 15 april mot syriska regeringsanläggningar i syfte att bestraffa landet för dess användning av kemiska vapen.

  Men FN:s kemvapenorganisation OPCW, som skickades till Syrien för att hitta bevis för giftattacken i efterhand, skriver nu i sin rapport att spår av sarin helt saknas på platsen.

  Detta eviga bluffande.

  Gilla

  • Utlandsnyheter skriver:

   Själv missade jag att bli attackerad med sarin med ungefär 25 minuter i Tokyo. Och att bli ihjälsprängd av muslimer med ca 30 min i London, jag körde också förbi Mobilia med mina barn och fru i bilen ca 30 min innan man sköt ihjäl folk på parkeringen framför.

   Gilla

 21. Glen Lester skriver:

  Hat verkar inte vara rätt benämning. Förakt förefaller närmare deras verkliga förhållningssätt. Som vanligt så kommer jag med mitt vanliga partiadelsbegrepp. Adeln hade ju inte haft något emot att göra svenska bönder till livegna. Sedan kom industrirevolutionen och därigenom fick tjänstemannaadeln mycket mer makt. Under den successiva övergången till en såkallad folkvald parlamentardemokrati så lyckades de dribbla bort det som var avgörande för hur demokratin skulle utvecklas i Sveige under fredstid, nämligen en Instutionnell Maktdelning. Med all makt utgående från riksdagen fick partierna vara den balanserande makten. Det gav partierna en oerhörd makt, och därför slöt de sig i ett slags hermetiskt klansystem som ärvdes av adelinstitutionen. Alltså var adelsmentaliteten kvar. Utan något som helst krig på svensk mark, under lång tid, så har det inte varit något tvång att göra några större förändringar i systemet, utom när Branting tvingade till sig allmän rösträtt. Men samma adelsmentaltet präglade redan då också socialdemokratin. Sedan hundra år har vi i stort sett inte haft några förändringar förutom att partisystemet har blivt ännu mer hermetiskt, och ideologiadelspartierna har stärkt sitt ekonomiska grepp om medborgarna genom att göra dem ekonomiskt beroende, alltså som gisslan, av att exklusivt använda ett välfärdssystem som regeringen styr, utan att individen själv ska kunna ta några beslut om de pengar man sparat eller betalat i skatt. Det är den nya livegenskapen.

  Gillad av 2 personer

 22. Asta skriver:

  I ett försök att sopa ett dubbelmord i Hamburg under mattan har myndigheterna censurerat rapporter om det. De har också gjort räder i lägenheter tillhörande ett vittne som spelat in en film där denne beskriver mordet, och en bloggare som publicerade klippet på YouTube.
  Mordet, som har skapat rubriker i hela värden, begicks på morgonen den 12 april. Angriparen, Mourtala Madou, en 33-årig illegal invandrare från Niger, knivhögg sin tyska exflickvän, identifierad som Sandra P., och deras ettåriga dotter Miriam vid en tunnelbanestation i Hamburg. Barnet dog på platsen och hennes mamma dog senare på sjukhuset. Kvinnans treåriga son blev vittne till morden.
  https://sv.gatestoneinstitute.org/12676/tyskland-tryckfrihet
  Ett kusligt dåd men myndigheternas agerande står inte långt efter.

  Gilla

 23. Glen Lester skriver:

  Det är väl ungefär som de gör här. Ja, här väntar de ju ibland på att våldtäcktsoffer ska dö för att förbättra statistiken genom att lägga ner undersökningar.

  Gilla

 24. S Eriksson skriver:

  Situationen är nog inte helt idealisk . Tycker att Alice Teodoresco brukar formulera det bra och klart också. Det är nog väldigt tråkigt och bekymmersamt att det inte får diskuteras för och emot.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.