Rasism

Patrik Engellau

Det sägs ofta – utom bland en del ofta statsfinansierade aktivister som gjort ett levebröd av att skälla svenskarna för rasister; se Mohamed Omars berättelse om detta här  – att svenskarna är det kanske minst rasistiska folket i världen. Det stämmer med mina erfarenheter. Svenskarna är inte rasistiska i den normala bemärkelsen att vi skulle tycka illa om eller förakta eller malträtera folk av annan etnisk tillhörighet. Däremot har vi svenskar av tradition varit behäftade med en föreställning som inte alls varit rasistisk i sina avsikter men väl blivit det i sina konsekvenser.

Det är föreställningen att alla människor innerst inne är svenskar och att det bara är utanverket – färgen, hårkrullet, tygerna och kryddorna – som skapar olikheter. Vi har utgått från att folk från alla andra kulturer egentligen lika ambitiösa, lika flitiga, lika ansvarskännande, lika tystlåtna och konflikträdda, lika gråsossiga, lika plikttrogna och lika ömsesidigt jantelagsfixerade och avundsjuka och lika barnkära som vilken smålänning som helst (för femtio år sedan kanske jag bör tillägga för att poängen ska gå fram). Därför är det till exempel ingen risk att erbjuda det svenska välfärdssystemet utan särskilt mycket kontroll till all världens folk eftersom dessa, liksom vilken gammaldags svensk bruksarbetare som helst, skulle skämmas om de låg det allmänna till last. De vill ju arbeta och göra rätt för sig, såklart! Alla som åker tunnelbana är svenskar, sa Åsa Romson.

När sedan migranterna väl är på plats visar det sig att de unga männen inte alls genast beställer Hermods-kurser för att studera till ingenjörer och ej heller verkar någon ha något emot att ligga det allmänna till last (vari de i båda fallen något påminner om moderna svenskar, men det är en annan historia). Dessa oväntade anomalier måste förklaras. Så förändras gradvis gammalsvenskarnas uppfattning om nysvenskarna.

Den första tolkningen är att allt beror på alla de strapatser och krig migranterna tvingats uppleva, det fattar du väl? Du skulle nog själv inte vara så piggelin om du fått uppleva vad de fått uppleva! Är du rasist, eller? Det här kommer att gå bra, ska du se. Det bästa vi kan göra är att bjuda in fler. Snart kommer deras inre svensk att komma ut som fjärilen ur puppan.

Tiden går och det kommer fler till MENA-bor förklädda inre svenskar men fjärilarna kläcks liksom aldrig. Gradvis muterar den allmänna tolkningen av situationen och den gammalsvenska pliktkänslan mobiliseras för ett nytt ändamål. Vi kan visserligen inte räkna med att nysvenskarna ska bete sig som gammalsvenskar men gammalsvenskarna har en skyldighet, en moralisk plikt att ta hand om nysvenskarna, lite som svenskarna tidigare var skyldiga att delta i kungens krig och eventuellt offra sig för den goda saken.

Föreställningen om puppan och fjärilen tonade bort och ersattes av uppfattningen att man inte riktigt kunde vänta sig att den här puppan faktiskt skulle bli en fjäril så gammalsvenskarnas ansvar var desto större. På detta stadium utbryter godhetstänkandet i full blomning. En del gammalsvenskar får svåra allergier av allt godhetsblomspollen men det är bara att ta histamin och hålla tyst. Migrationen uppfattas inte längre som en god investering för gammalsvenskarna utan som ett kors de är skyldiga att bära. Föreställningen om alla människors inre svensk tynar bort. Insikten att kulturella skillnader existerar kommer gradvis att erkännas.

Därmed ligger Sverige öppet för utvecklingen av traditionell rasism. När föreställningen om absolut likhet raseras har spärren mot alla slags rangordningar brustit. Graden av rasistiskt tänkande i ett samhälle är inte given en gång för alla utan ett slags kulturell färskvara som bestäms av hur det känns i mötena med representanter för olika kulturer. I sista hand fälls avgörandet av den kulturella samvarons ekonomi. Tjänar båda parter på samvaron, tjänar bara den ena parten eller tjänar ingendera parten på gemenskapen?

Jag tror att det bara är en tidsfråga innan den öppna rasismen bryter fram i Sverige. I verkligheten är de problem som migrationen medför inte migranternas fel. Skulden ligger hos svenska politiker, som tanklöst både bjudit in och härbärgerat, och hos svenska folket som inte haft kraft att sätta emot (inte jag heller). Men det som nu håller att hända, tror jag, är att rasistiska känslor håller på att ta överhanden över den analysen. Vi orkar inte med att ställa oss frågan vem vi egentligen ska bli arga på (där svaret i första hand är våra härskare och i andra hand oss själva). Risken är att svenskarna inte längre klarar att erkänna den egna skulden utan i stället lägger den på de nysvenskar som tacksamt hörsammat svenskarnas vänligt välkomnande skyltar om ”Refugees welcome”.

52 reaktioner på ”Rasism

 1. Lennart Bengtsson skriver:

  Svenska folket har hittills varit som snälla väluppfostrade flickor från borgarklassen. Det har gjort lite tokigheter från tid till annan med det har liksom inte varit på riktigt. Tänk vad skönt det hade varit om alla vore som i Bullerbyn. Nu har de under verklighetens tryck gått och blivit tonåringar och en del kanske litet besvärliga. En dag blir de också vuxna som i en del andra nationer. Det blir något annat och där vet vi ännu inte svaret. Kanske blir de som ordentliga tyskar. För de av oss som bott i utlandet en stor del av ett människoliv vet att det faktiskt kan fungera riktigt bra men man måste vänja sig vid att de flesta är inte som man alltid trott de är och som man fått lära sig att de skulle vara. Människor är faktiskt olika på riktigt och inte bara på kul som i Mona Sahlins värld.

  Gillad av 7 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Det är makten över media allt handlar om. – En fri debatt är en grundförutsättning för demokrati.

  Fördummningen har nu gått så långt, att man blir blir anklagad för rasism, om man hävdar att Tysklands ekonomiska styrka beror på tyskarna. – Och Japans på att det befolkas av japaner.

  Den ”rasism” som förtjänar att motverkas, – med samma metoder som andra former av dåligt uppförande, – är kränkande beteende i avsikt att oförtjänt klättra i rang på andras bekostnad.

  Gillad av 12 personer

  • Björn G skriver:

   Det är makten över verkligheten det handlar om.

   Den skattefinansierade ‘Offerindustrin’ är extremt stor i Västeuropa. Det är därför det forna Östeuropa ligger långt före, då det gäller ‘sunt förnuft’.

   I Sverige står den skattefinansierade ‘offerindustrin’ för mer än 60 procent av BNP. (Högst av de Västeuropeiska staterna, som ligger kring 40-50 procent).

   Självklart vill den svenska ‘offerindustrin’ fortsatt leva gott, därför har begrepp som Rasism, Metoo, Värdegrund etc. förts in,
   detta för att säkra att den nettoskattebetalande medelklassen ej slutar försörja deras verksamhet.

   Gilla

   • Björn G skriver:

    Här är exempel på några i ‘offerverksamheten’. Samfinansierad av skatter och avgifter.

    – Karl-Petter Thorwaldsson, LO
    – Johan Lindholm, Byggnadsarbetareförbundet
    – Jonas Wallin, Elektrikerförbundet
    – Magnus Pettersson, Fastighetsanställdas Förbund
    – Per-Olof Sjöö, GS
    – Susanna Gideonsson, Handelsanställdas Förbund
    – Malin Ackholt, Hotell- och restaurangfacket
    – Marie Nilsson, IF Metall
    – Tobias Baudin, Kommunalarbetareförbundet
    – Eva Guovelin, Livsmedelsarbetareförbundet
    – Jan Granvik, Musikerförbundet
    – Mikael Johansson, Målareförbundet
    – Matts Jutterström, Pappersindustriarbetareförbundet
    – Valle Karlsson, Seko
    – Tommy Wreeth, Transportarbetareförbundet

    Gillad av 1 person

 3. Kors i taket skriver:

  ”I verkligheten är de problem som migrationen medför inte migranternas fel.”

  Nej, det är väl i vanlig ordning de rasistiska svenskarnas fel. Migranterna har som alltid inget som helst ansvar för något alls (allra minst sitt eget beteende) och har samtliga uppträtt som exemplariska gäster under sin vistelse i Sverige, fru Ribbing rodnar i sin himmel.

  ”Skulden ligger hos svenska politiker, som tanklöst både bjudit in och härbärgerat, och hos svenska folket som inte haft kraft att sätta emot (inte jag heller).”

  Du glömmer journalistkåren och främmande makt, typ EU och från utlandet invandrade politiker, typ Anna Maria Corazza Bildt. Och nog finns det de svenskar som har satt emot för allt vad de mäktat med utan att få så mycket som tystnad till medhåll ens av dem som innerst inne delat deras tankar.

  Gillad av 10 personer

  • Redaktionen skriver:

   Förlåt om du känner dig trampad på tårna. Visst, det finns svenskar som protesterat under vägen. Men det är våra politiker (och journalister) som drivit projektet med nästan alla medborgares tysta medgivande. Att migranter sökt sig till Sverige är lätt att begripa. Att Sverige välkomnat och fortfarande välkomnar dem på samma generösa sätt är svårare att förklara. Det har inte funnits minsta lilla tvång eller påtryckning utifrån. Enligt Dublinförordningen hade vi inte behövt ta emot några asylsökande alls om de inte kommit med färja från Syrien till Göteborg. Projektet är hemmasnickrat.

   Patrik

   Gillad av 9 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Media har ju noggrannt och planmässigt sorterat bort allt som inte passar med ägarnas agenda och det räcker som förklaring.

    Pappersmedia skall inte stödjas med skattemedel och skattemedel till tv och radio skall fördelas på de folkvalda, så att de får möjlighet att förmedla sin oredigerade syn på läget och på vad som bör göras.

    Gillad av 1 person

   • Pelle skriver:

    Bra ,Patrik! Du sätter fingret på den springande punkten. Det svenska massinvandringsprojektet är, som du skriver, hemsnickrat av våra egna politiker och myndigheter. Till stor del har det också genomförts på tvärs gentemot rådande lagstiftning. Regering, departement och förvaltningsmyndigheter åsidosätter konsekvent gällande lagstiftning i sin myndighetsutövning. Du nämner det faktum att man i det närmaste helt bortser från Dublinförodningen, samma sak gäller rätten för EU-medborgare att vistas högst 90 dagar i landet under förutsättning att de kan försörja sig. Vi har alla sett samma tiggare vistas i åratal på samma platser utan att myndigheterna genomdrivit existerande lagar. Att tro att M och S skulle ändra på något framöver är därför befängt. Varför skulle de helt plötsligt kräva att lagarna följs när de inte har gjort det hittills? Endast ett utbyte av riksdags- och kommunledamöter vid valet i höst kan leda till verklig förändring. S och M vill fortsätta låtsas, ge dem inte den möjligheten.

    Gillad av 11 personer

   • Å skriver:

    Du säger att det inte funnits minsta lilla tvång eller påtryckning utifrån. Skulle du också säga att det inte funnits påverkan utifrån?

    Skrivningen medborgarnas tysta medgivande tycker jag är provocerande. Medborgarna har ju varit tystade av msm ända tills alternativ media började ta fart.

    Gillad av 4 personer

   • Christer L skriver:

    ”Det har inte funnits minsta lilla tvång eller påtryckning utifrån.” – Det beror förstås på vad man menar med tvång och påtryckning. Enkelt och brett betraktat så har EU krävt av Sverige och andra länder att avtal som Schengen och Dublin inte ska gälla. Detta har tagit formen av att EU inte reagerat när folkvandringarna släppts fram genom EU-länder – och vad har hänt när vissa EU-länder vägrat att släppa fram dessa migranter? Har inte EU då rutit till och detta rytande skallat överallt i MSM? Är inte Italiens nya linje ny och emot vad EU (Merkel och fransosen) ville trycka på om? Och är inte Löfven den mest inställsamma statsminister som någonsin åberopat sig på EU? Men du påstår att du har överblick på allt detta och kan säga att Sverige står starkt och råder sig självt i allt?

    Gillad av 3 personer

  • Utvisa skriver:

   Jag missade denna formulering, idiotin sitter djupt, självklart är problemen vi ser beroende av JUST de som kommer, hade vi fått hit kineser och japaner så hade Sverige varit ett ekonomiskt under och svenskar varit överrepresenterade bland de 350 anmälda våldtäkterna om året, mot dagens 7200 för förra året. Hade kineserna och japanerna blivit många så hade rasism ändå utvecklats till sist då de trängt undan svenskarna.

   Gillad av 10 personer

  • Björn G skriver:

   Frågan många nettoskattebetalare ställer sig idag är uppenbarligen: Varför skall jag både försörja ‘de som låtsas vara offergivare’ OCH offren.

   Gillad av 2 personer

 4. M.D. skriver:

  Om man vill piska fram äkta rasism i ett annars godmodigt folk, så finns det nog inget bättre sätt än att dels ge den nya adeln allehanda förmåner (generösa bidrag, nära gratis tandvård, förtur i bostadskön osv.) samtidigt som man ivrigt och frekvent går upp i falsett över vilka hemska rasister de svennar är som betalar kalaset. Lägg därtill den nya kriminaliteten som drabbar svennar och deras barn, samtidigt som stora trygga staten gång på gång visar sig fullständigt handfallen.

  Är det meningen att envist piska triste Svensson tills han ger upp och drar på sig en billig Dressman-skjorta och börja marschera med NMR som enda utväg i ett fulspel där han aldrig kan vinna?

  Gillad av 10 personer

  • Björn G skriver:

   Läget i Sverige idag påminner mycket om Weimarrepubliken i Tyskland 1918–1919

   Tiden efter det tyska kejsardömets fall och vapenstilleståndet i november 1918, innan republikens utropande, var en tid präglad av kaos och enorma sociala konflikter i Tyskland.
   I storstäderna utvecklades situationen till regelrätta gatukamper mellan vänstern och olika frikårer. Dagligen begicks det mord, bränder och förstörelse.

   Historien lär oss
   att när folket i grunden blivit bedragna av sina gamla ledare ser de till att finna en ny kraftfull lösning.

   Gillad av 2 personer

 5. svenne skriver:

  ”På detta stadium utbryter godhetstänkandet i full blomning”.

  En gång i tiden – innan det officielt trumpetades ut att vi är en ”humanitär stormakt” – försökte jag förstå det resonemang, och de motiveringar, som låg bakom beslutsfattarnas olika åtgärder som orsakades av den förda invandringspolitiken. Det var i stora stycken obegripligt men trots detta försökte jag i alla fall att hitta en sammanhängande logik bakom det hela.

  Det var då det, jag försökte länge men till slut var jag tvungen att ge upp. Normalt brukar jag någorlunda krasst bedöma olika skeenden, men insikten att detta ämne bestod av en enda sörja av ”godhetstänkande”, prestige och platser vid politkens köttgrytor satte punkt för mitt försök till analys.

  Nu är ju situationen sådan att då man vid ett visst tillfälle tror att idiotin har nått sin kulmen så inträffar därefter något beslut, eller ett uttalande av de styrande, som överträffar allt annat vansinne. Detta har orsakat att jag numera till och med har slutat att försöka förstå utan noterar endast det som politikerna levererar och hoppas att de som har orsakat kaoset i landet försvinner vid det kommande valet.

  Gillad av 12 personer

 6. Iakttagare skriver:

  Ordet RASIM missbrukas.
  Det användas om personer som ogillar främmande värderingar. Det har inget med ras att göra. Mörkare hudfärg är endast markör för invandrare som inte har västerländska värderingar. I ett inlägg på Facebook sa en invandrare att han önskade få muslimska helgdagar i Sverige. På frågan om han firade svenska helger svarade han
  – Nej, jag är ju arab.

  Häri ligger problemet som alla sjömän vet. Araber kan inte integreras i västländer. Det är därför arabländer utan olja har låg levnadsstandard. De får välja mellan att ändra sin livsstil så de blir mer produktiva, eller leva på den nivå Allah erbjuder. För det har svenskar inget ansvar. Därför växer utsatta områden i storlek och antal i Sverige, oavsett hur många miljarder regeringen satsar. På vad kan man fråga.

  När integrationspengar tas fram sägs de vara till för att gynna integration i allmänna ordalag, men med få praktiska exempel. Det skulle vara effektivare och billigare att tala om vad som förväntas och att bidragen minskas om råden inte efterlevs.

  Gillad av 7 personer

 7. Björn G skriver:

  ”I verkligheten är de problem som migrationen medför inte migranternas fel”

  Näähä, vems är då felet om det dödas, bränns ned, våldtas, stjäls och rånas.
  Rimligen bör det väl vara förövaren eller hur?

  Det viktiga just nu är inte vem som är skyldig till eländet utan att vi snabbt kommer till rätta med det hela.
  Där är Trump en förebild i sitt värnande om sitt folk.

  Gillad av 9 personer

  • pllay skriver:

   De, invandrarna, tar med sig sina kulturer och sina värderingar.
   Du bedömer dessa med din svenska kultur som referens.
   I vår grundlag står att de har rätt och du har fel.
   Om de löser konflikter genom att, i överensstämmelse med sina värderingar, mörda så skall detta enligt vår grundlag respekteras.
   Grundlag går före all annan lagstiftning.
   Det är för dig att gilla läget, emigrera eller arbeta för ändrad grundlag.
   Notera att du har hela etablissemanget på invandrarnas sida och mot dig samt svenska kulturella värderingar.

   Gillad av 3 personer

 8. Laggar skriver:

  En aspekt som ingen tycks beakta i debatten är asiaterna. Se på de invandrade vietnameserna, indierna, kineserna osv. De är sinsemellan väldigt olika men se hur arbetstokiga och anpassande de är till majoriteten oberoende hur de har det hemma hos sig. Rasismen tycks gälla sådana som inte är arbetstokiga, men man tycks undvika att fokusera på asiaterna. Ingen berömmer asiaterna därför att det skulle göra dem bättre än vad vi är.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Laggar — Ja aldrig kan jag påminna mig att invandrade asiater (och då menar jag OST-asiater!) — skulle utgöra något problem.

   Det jag sett av dem är att de är hårt arbetande människor som inte gör något väsen av sig utan bara sköter sitt.

   — Till skillnad från våra högt älskade ”gökungar”, som tagit sig hit genom att utnyttja makthavarnas vansinniga regelverk för ”asylsökande”, och som regel i själva verket vanligen är ute efter att suga ut oss och påtvinga oss sina egna levnadssätt som ex-vis muslimska helgdagar.

   Allmänt sett är deras agenda av samma natur som gökungens i ett fågelbo:
   Att snabbast möjligt fylla boet med sin närvaro, kasta ut de rättmätiga fågelungarna ur boet, samt äta sig fet på den föda som samlats in för deras räkning.

   Visst, detta kunde kallas ”rasism” — men det är en beskrivning av en verklighet som drabbat oss genom makthavarnas politiska beslut.

   Att låta bli att hata de individer som grovt utnyttjar oss och våldför sig på oss är närmast omöjligt. Och vore närmast patologiskt.
   Men visst, de verkliga förövarna är makthavarna i PK-sekten, som satt igång detta. För dem vore det passande att initiera en Nürnberg-process.

   https://sv.wikipedia.org/wiki/N%C3%BCrnbergr%C3%A4tteg%C3%A5ngarna

   — En annan metafor vore att fundera över vad som skulle hända om en bonde fick för sig att släppa in en flock vargar i sin fårhage. Skulle vi tycka att det var ett klokt beslut?

   Gillad av 5 personer

 9. Jari Norvanto skriver:

  Immigranterna som ljuger om sin identitet – deras ålder, härkomst och ”asylberättelse” – och bryter mot gällande lagstiftning, bär ju ett ansvar de med. Svenskarna verkar vara särskilt duktiga på att låta sig bedras.

  Gillad av 11 personer

  • W skriver:

   Och nu har riksdagen satt 9000 afgahner på skolbänken,
   Trots att merparten av samma grupp tidigare i stort sett misslyckats med sina studier.
   Konsekvensanalyser ”lyser” som vanligt med sin frånvaro.

   Gillad av 1 person

 10. Östrahult skriver:

  Jag tror det handlar om en blandning av naivitet och utstuderad manipulation. I den förra gruppen finns alla välmenande som tror alla om gott såsom PE beskriver det. Man skulle kunna lägga till att detta egentligen är oerhört förvånande, hur kan ett av världen mest internationellt inriktade länder så totalt missa att det finns kulturskillnader?

  I den andra gruppen finns de som på någons uppdrag har en agenda att krossa nationalstaten – till den gruppen hör exempelvis Reinfeldt.

  Gillad av 5 personer

 11. Göran Fredriksson skriver:

  På sikt kommer en hel del välfärdsåtaganden flyttas från kommuner till församlingar och andra mindre sammanslutningar ända ner till enskilda familjer.

  Först i tur står sådant där det offentliga erbjudandet blir för dyrt och där det inte längre levererar relevanta tjänster av andra skäl, t.ex. kulturella olikheter. Detta visar sig redan i t.ex. att gamla erbjuds undermålig mat genom hemtjänsten och att de gamla får nöja sig med att en skrälldus okända människor ges tillträde till deras hem.

  Religiösa organisationer t.ex. Svenska kyrkan, har redan skatteverkets hjälp med uppbörden av medlemsavgifter.

  Gilla

  • Björn G skriver:

   Detta är välfärdsstatens erbjudande:
   Vad händer när Staten anser sig behöva någonting som du äger?

   Det vet skogsägaren i Boda som i maj i år blev av med en tredjedel av sin mark – 22 hektar – för att Länsstyrelsen i Västmanlands län bestämt att naturreservat av den.
   Skogen har skötts i hans familj sedan mitten av 1600-talet. Det är fyra hundra år av ägande som tillintetgörs i statlig expropriation.
   ”Eftersom jag aldrig har gjort gällande att jag ville sälja den här skogen så är det ju ren konfiskation”, säger skogsägaren.

   Detta är det ‘demokratiska’ Sverige år 2018! FY FAN!

   Gillad av 8 personer

 12. Något om psykologi 1 skriver:

  Psykologi 1.
  Rågången mellan fakta och känslor är tämligen otydlig i en vardagstillvaro. Psykologin lär oss att vi inom bara några få sekunder gör en snabb förstagångsbedömning vid alla mänskliga möten. Därefter modifieras ursprungsintrycket. Men då handlar det om en utdragen process.

  Visuellt mer uppenbart och framträdande karaktäristika ingår naturligtvis i denna snabba bedömning. Ges inte tillfälle att korrigera den primära bedömningen riskerar den att bli permanentad.
  En risk som ökar vid ett enklaviserat levnadsätt, där vägen ut på en öppen arbetsmarknad är trög.

  Nu är det ju inte alls säkert att förnyade möten modifierar förstagångsintrycket så det för människor samman. Det kan även fungera tvärtom. Vilka erfarenheter ger påtvingade möten i badhus, på rockfestivaler, i väntrummet på akutmottagningar och i skolan? Erfarenheter går åt olika håll. De är och förblir spretiga. Vi minns alla hur vi själva graderade övriga elever och lärare i skolan. Och sökte trygghet hos likasinnade. Vuxna fungerar inte annorlunda.

  Gillad av 1 person

 13. 5ven55on skriver:

  ”Skulden ligger hos svenska politiker, som tanklöst både bjudit in och härbärgerat…”

  En stor skuld ligger hos svenska politiker. Men alla har inte varit nyttiga idioter. Vissa politiker har inte varit ”tanklösa” utan vetat vad de håller på med.

  ”…och hos svenska folket som inte haft kraft att sätta emot (inte jag heller)”

  Ja, en viss skuld ligger hos folket. Men inte enbart beroende på bristande kraft utan också beroende på bristande kompetens om hur propaganda och hjärntvätt fungerar. Och vissa, som du Patrik, har gjort stort och viktigt motstånd när ni väl vaknat.

  ”…vem vi egentligen ska bli arga på (där svaret i första hand är våra härskare och i andra hand oss själva).”

  Det du missar i detta är att vi också bör bli arga på de bakomliggande härskarna, de gobalistiska oligarkerna, som Soros. Vi bör dessutom bli arga på alla aktivister som inte är politiker (tex journalister) och alla de invandrare som ljugit om ålder, ursprung och annat.

  En mer utförlig skuldlista (från störst till minst skuld) skulle vara:

  1. Politiker och globalister (bla ägare av media, som Bonnier).
  2. Aktivister (journalister och andra).
  3. Svenskar och ljugande invandrare.

  Vi svenskar har redan fått ett hårt straff iom att vi sitter i denna skit och måste städa upp. Nu ska vi straffa de andra i paritet med vad de gjort.

  Gillad av 3 personer

 14. Något om psykologi 2 skriver:

  Psykologi 2.
  Människor bär ständigt och jämt på olika typer av förstagångsintryck. Vi får räkna med att antalet ofullgångna förstagångsintryck ökar i volym i ett mångkulturellt samhälle. Och att intrycken inte alltid når fram till modifieringsstadiet. De blir till del permanentade.

  Alltför många ofullgångna förstagångsintryck kan även stressa fram känslor av obekvämlighet. Människor söker sig då till det igenkännbara och trygga. Större volymer av ofullgångna icke modifierade förstagångsintryck skapar lätt osäkerhet och en minskad tillit.

  Även inom en enhetlig kultur sker splitting. Som i vår egen. Det visar inte minst den oförsonliga PK-hållningen upp. Den uppbärs av fördömelse – av andra. Vi möter den dagligen i orden och i texterna. Som påhopp om rasism. Och i nedsättande anklagelser om populism, främlingsfientlighet och islamofobi.

  Så splitting sker även inom en gemensam kultursfär. Även utan några förstagångsintryck. Vad händer då med människor som möter verklig och mer splittrad mångfald? Något att filosofera över, väl ensamma på kammaren. Inte minst gäller det för politiker och en stor del av journalistkåren.

  Gillad av 1 person

 15. V for Vendetta skriver:

  Man kan nästan jämföra asylinvandring med en gökunge. De stackars föräldrarna som får ett extra ägg i boet märker det inte för ägget ser på ytan ut exakt som deras andra ägg. När det väl kläckts baxar ungen ut originalungarna ur boet och föräldrarna får mata gökungen vars tillväxt är i det närmaste explosiv. Det hela brukar sluta med att en eller båda av föräldrarna dör av utmattning och göken flyger till Afrika för vinterförvaring och återkommer till Sverige nästa år, fullt fertil för att lägga ett ägg i någons bo och så börjar det om igen. Svenskar ser inte göken utan tror, precis som P Es inlägg säger, att bara fallafelfernissan tvättas bort så skall det stå en fredstörstande demokrat där som bara väntar på att få bidra till samhällets välstånd. I vilket annat ekonomiskt läge som helst skulle blicken vänts mot motpartens historia d v s varför söker man affär, hur har man levererat tidigare, vilka förmågor har man att nå upp till förväntat avtal. Detta är helt lagt under is när vi talar om integration, där räcket det att man är av kött och blod så är man betrodd. Om nu talgoxparet skulle överleva efter att matat upp en gökunge, om de kunde förstå sin handling i kognitiva termer så skulle de med största sannolikhet hata gökar resten av sina liv och aldrig mer tillåta ett extra ägg i boet, det vore det sundaste för deras egna och deras ätteläggars fortlevnad. Varför skulle människan skilja sig från fågeln?

  Gillad av 5 personer

   • V for Vendetta skriver:

    Det finns bofinkar och lövsångare även bland människorna i Sverige, tyvärr är de endast 18% av populationen, resten är talgoxar, gråsparvar och entitor som envist fortsätter att mata den gökunge som kommer at blir deras baneman.

    Gilla

 16. Utvisa skriver:

  Rasismens första stadie är självförsvar. Vi tänker ofta på rasismen mot judar men denna är så gammal så folk knappt kan reda ut varför, Israel fanns ju inte då Hitler kom till makten.

  Istället så uppstår rasism som nu sker i Sverige, genom självbevarelsedrift först, och självförsvar sedan, antagligen så kommer afghaner att vara typexemplet på vad man håller sina barn borta ifrån. Gäng med ensamkommande driver runt och sätter ansikte på det man lär sina barn att undvika och de förstår det själva.

  Gillad av 4 personer

 17. Glen Lester skriver:

  Varje dag får jag bekräftat att jag borde vara mer rasistisk av ren självbevarelsedrift. Men man är ju väluppfostrad, och gamla vanor är inte lätt att ändra på. Men som sjuklöverns svans håller på så kommer jag nog att lyckas en dag. Vi får väl hoppas på det bästa. Heja!

  Gillad av 5 personer

 18. S Eriksson skriver:

  Bra och kloka ord . Jag tror att majoriteten av folk på jorden är någorlunda hyggliga det är nog inget som är patenterat här, dock är det risk för kulturkrockar. Det som kanske ställde till det var väl det oklara beslutet med mångkultur på 60 talet Ullenhags kvick fix, och kanske aktiviteterna på chefsposter. Bara min personliga uppfattning, kan mycket väl ha fel.Sveriges signalpolitik var kanske fel också. Vi skulle ha tagit in färre och tagit hand om dom bättre, det är ett större ansvar än vad de flesta tror. Tack

  Gillad av 1 person

 19. p2185 skriver:

  Hela utvecklingen, som Patrik beskriver så väl, är så otroligt trist! Att det kunde bli på detta vis är djupt bekymmersamt. Och inte lär det bli bättre efter höstens val. Hur skulle det i så fall gå till?

  Gillad av 1 person

 20. MartinA skriver:

  ”Rasism” är grunden till människans förmåga att agera i grupp. Den här känslan har skapats av evolutionen och är livsviktig för alla flockdjur. När du känner lojalitet till ditt företag, dina kollegor, till ett fotbollslag, till en samfällighet, din religion eller vad som helst. Denna förmåga har skapats genetiskt. Just genom att gynna närmare besläktade människor och motarbeta mindre närbesläktade människor. Det är alltså den naturligaste och minst suspekta ingruppspreferensen som existerar.

  Vidare. Moral är till för att grupper skall kunna samarbeta mer effektivt. I syfte att konkurrera mer effektivt mot andra grupper. Moral har bara relevans för ingrupper. Så PEs moraliska resnomeang i sista artikeln är väldigt väldigt långt ifrån verkligheten.

  Gillad av 3 personer

 21. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  I första styckets sjunde rad upptäcker man ordet ”malträtera”.
  Sublimt, Engellau! Detta sorgligt förgätna uttryck har undertecknad icke stött på sedan någon genomläsning av Anna Maria Lenngrens frejdigt epigrammatiska diktning och återseendets glädje gjorde i sanning gott.
  Andreas tackar och ler saligt 🙂

  Gillad av 1 person

 22. olle reimers skriver:

  I Asien har rasismen alltid spelat en mycket framträdande roll. Konkurrensen om resurserna har varit mycket hårdare.

  Skärskådar man den ursprungliga rasismen så har den vare sig med hud-eller hårfärg att göra. Den hårdaste rasismen utspelades mellan de närmaste grannarna. Här gällde det att inför de egna beskriva de andra med alla till buds stående nedsättande epitet.

  Rasismen är en självklar realitet när det handlar om rivalitet. Svenskarna tycks inte ha lärt sig att förstå denna grundläggande sanning.

  För dem som kommer hit är det säkert förvånande att se att svensken inte förstått det. Bjuder de på allt så tar vi allt. Så enkelt är det.

  Svensken måste alltså lära sig att bli rasist. Rasismen är en realitet som man måste lära sig att förstå och att leva med..

  Gillad av 2 personer

 23. Tjalle skriver:

  Rasist ?
  Om jag låser min ytterdörr om nätterna ?
  Om jag hejar på hemmalaget ?
  Sverige är det förmodligen minst rasistiska landet på jorden.
  Som jämt itutas hur rasiska de är !
  Ja när kommer inkvoteringen av bortalagshejare till Sverige ?

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.