Staffan Heimersons utrikes ärenden: Den sista färden

Staffan Heimerson

Just denna måndag befinner jag mig i bil mellan Medelhavet och Sverige – en resa som jag ofta gör – och är i gränslandet mellan Westfalen och Niedersachsen. Det är här tanken slår mig:

Det är nog sista gången jag reser genom ett gränslöst Europa.

Ty när vi nu alla gemensamt glider in i en hjärtlöshetens era är det naturligt att det byggs murar.

Schengen – rörelse- och passfriheten – har hållits ihop med silvertejp. Tejpen brister. EU sargas. Ett försvagat och förlöjligat EU är vad en rad regeringar och populistiska partier i Europa önskar.

Det akuta skälet till denna kris är att en misstroendefråga rests i tyska Bundestag mot Angela Merkels flyktingspolitik. Hon har åtta dagar på sig att presentera en lösning.

Prognos: Hon klarar det inte. Passkontrollör och murare blir morgondagens heta jobb.

Merkel ska först torsdag och fredag i Bryssel träffa sina regeringschefskolleger till ordinarie toppmöte. Hon ska dagarna efter i olika former av möten träffa EUs inrikesministrar.


Det är chanslöst att Merkel ska kunna övertyga Visegrad 4 (de gamla kommuniststaterna Polen, Tjeckien, Slovakien och Ungern) om att det vore sunt att visa solidaritet i flyktingfrågan. Ungerns utrikesminister benämner kompromissförslaget utpressning. Ungern stiftade i förra veckan lag ”mot främlingar att bosätta sig på ungersk jord”.

Österrike vill heller inte veta av flyktingar; det högerpopulistiska landet vill i stället spela rollen som bro mellan västvärlden och Putins Ryssland. Det välvårdade lilla alplandet Slovenien har just röstat fram en utlänningsfientlig populistregering. Grekland är fortfarande bittert över den ålagda svångremspolitiken. Storbritannien är djupt inne i sina Brexit-förhandlingar; aversionen mot utlänningar är den nya politikens drivmedel.

Och se på Sverige. Socialdemokraterna vill skapa en ny myndighet som ska kontrollera behoven av utomeuropeisk
arbetskraft. LO tycker detta är bra. Men som den brittiske ekonomen David Smith konstaterat om ekonomisk tillväxt: ”When output per person is not rising much, you need more people.” Slutsats: Fyll på. Öppna gränserna. Istället anammar minst tre partier (M, S, SD) president Trumps slogan: ”A country without borders is not a country.”

Tydligast är Italien, vanligtvis kontinentens mest charmerande land. På två-tre dagar tappade Italien all sin charm. Det vägrade en räddningsbåt med 629 afrikanska flyktingar att angöra italiensk hamn. Beskedet från den nya populistregimens inrikesminister, det rasistiska Legas partiledare Salvini, var: Välj, ta er tillbaka till Libyen. Eller drunkna! Det lilla EU-landet Malta hade samma inställning.

Spanien, som har en nytillträdd socialistregering, tillskansade sig en helgongloria genom att ta emot lasten asylsökande och ekonomiska flyktingar och ge dem alla rätten att stanna. Frankrike erbjöd sig senare att ta emot hälften av dem. Kanske tänkte Macron på ett visdomsord från lärofadern Charles de Gaulle: ”Franska handlingar är automatiskt berättigade, ty de är i mänsklighetens intresse.”

En av EUs förtjänstfulla egenskaper har varit, att det är en smältdegel Men nu är det smältdegeln själv som smälter. Detta skapar rök fylld av gifter.

Finns det någon som vill Europatanken väl? Europa är ju mångfacetterat. Antalet nationalstater är 49. Wikipedia registrerar 53 språk som talas kontinenten över. Det är lätt hänt att någon blir oense med någon annan. Då blir gränser både viktiga och heliga. Gränser är en seger för nationalism, politiker och idioti.

Mitt i rådanda kaos träffades Frankrikes president och Tysklands Bundeskanzler för att kreativt skapa en framtid, åtminstone för eurozonen. Det ska bli ökad integration. Eurozonen ska få en egen budget.

Facit: Med Frankrike i täten bildas en entente med Tyskland. Men som alltid gäller klyschan: Vi får väl se.

När Merkel nästa vecka ”står till svars” inför sin Bundestag och det bayerska systerpartiets CSUs ledare Horst Seehofer, är det en kamp: vem blinkar först? Seehofer vill att Tyskland ska direktavvisa flyktingar vid rikets gräns. Merkel – som om sitt öppna flyktingmottagande haft parollen ”Wir schaffen das” – är emot villig att kompromissa.

Det finns skäl att spå, att Merkel i denna rond vinner över Seehofer. Förlorar hon, störtas hennes regering. Det innebure nyval. I ett nyval skulle båda de kristdemokratiska partierna, CDU och CSU, sannolikt tappa mandat till det nationalistiska, utlänningsfientliga Alternative für Deutschland. Det är för de flesta ett mardrömsscenario och den tyska konstitutionen är skriven med baktanken att antiliberala rörelser inte ska komma till makten.

Seehofer står i Bayern i oktober dessutom inför ett delstatsval. Går det honom först illa i riksvalet blir han ännu mera utsatt på hemmaplan.

Den gamla sanningen gäller: Politik är show business för nördar.

110 reaktioner på ”Staffan Heimersons utrikes ärenden: Den sista färden

 1. pllay skriver:

  Det är inte den fria rörligheten inom EU som är under attack, det är hur denna frihet missbrukas av globalisterna som resulterar i att staterna själva måste skydda sig mot EUs fria invandring till Europa.
  För övrigt är det språkmissbruk att kalla Afrikanerna som fraktas över Medelhavet för flyktingar, de är migranter utan inresevisum.

  Gillad av 25 personer

 2. M.D. skriver:

  ”Populistiska…” ”Främlingsfientliga…” och t.o.m. ”Rasistiska…”

  Och sen: ”Slutsats: Fyll på. Öppna gränserna!” med andemeningen att migrantvågen från MENA består av högproduktiva arbetsmyror som ivrigt vill få chansen och därtill har kapaciteten att snarast möjligt bli nettoskattebetalare.

  Ursäkta, men jag kan inte läsa Heimerssons inlägg på Aftonbladet-nivå längre. Jag får fysiska kväljningar. Bort. Bara… Bort. Sluta smutsa ner DGS. Nu.

  Gillad av 13 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Lätt att instämma…
   Bäst före datum tycks ha passerats med råge!

   Men som ren underhållning kan det passera,
   vi kan behöva något att skratta åt!

   Gillad av 8 personer

  • Richard Bensold skriver:

   Med största möjliga medhåll! En direkt erbarmlig text som inte sa något utöver vad vi brukar höra från en massa PK-människor. Sökte efter någon form av djuplodad tanke/analys, men ack! Förstår inte att DGS nedlåter sig att publicera strunt!

   Gillad av 4 personer

  • Johan skriver:

   Läste just artikeln. Hittade din kommentar, M.D…Slapp då själv formulera mig. Tillägg till Heimersson:
   – Många av ”Det Goda Samhällets” läsare är mer bildade än dig Staffan…Var och varannan mening du formulerar är fulla av tanklösa clicheer. Själv blir jag inte ens förbannad…Konstaterar bara att Heimersson, han är körd.
   Att uppemot 80% av alla illegala immigranter är muslimska unga MÄN oroar alla vettiga EU-medborgare Staffan. Försök skriva en artikel om det… Konsekvenserna av en sådan invandring för framtidens Europa.
   P.S Använd aldrig mer ordet populistisk. Bara tröttsamt och korkat D.S

   Gillad av 15 personer

  • kvellulvblog skriver:

   Jag är lika avståndstagande till den uppfattning som framförs av SH som de andra kommentatorerna. Men jag vill inte att han skall censureras. Detta dels pga yttrandefriheten, dels pga att många i valmanskåren, och tyvärr en ännu större andel i journalistkåren, tycker så här. Om man skall kunna ändra andras uppfattningar måste man veta hur de tänker. Om immigrationsförespråkarna är övertygade om att bevakade gränser är av ondo, måste man få dem att förstå konsekvensen. De måste fås att inse, att det finns stora grupper i mänskligheten, som ser en ära i, att med vapen i hand, göra menlösa egendomslösa och ofria, för att handhas efter deras gottfinnande. Att detta är slutet för demokratin ( i dess västerländska bemärkelse) måste de också förstå. Sedan finns det andra personer som ser en kortsiktig vinst i att låta nuvarande situation fortsätta. Det är inte bara advokaterna som tjänar grova pengar, det är entreprenörer, kommuner och sammanslutningar som sätter tänderna i de 60 á 70 miljarderna som årligen används för migrationen. Det finns (S) politiker som tror att de skall få en miljon nya väljare från invandrarskarorna. Men de imbecillt goda, är de som betyder mest, nu i valtider. Några kan fortfarande fås att ändra uppfattning, men en stor del är troende på sina idéer, på samma sätt som religiösa, då hjälper inga rationella argument. Den västerländska demokratins akilleshäl.

   Gillad av 1 person

 3. Bo Svensson skriver:

  Psykopatliberalismen som har en atomiserad mänsklighet som norm i sitt idébygge, förnekar det faktum att vi är flockvarelser och att nationer uppstod och växte sig stora för att stora och sammanhållna flockar får fördel över mindre och lösare.

  Stämmer prognosen med en miljard fler afrikaner fram till 2050, innebär det en nettotillväxt med 86000/dag och de skall stanna i Afrika. – Man skall vinna terräng på andras bekostnad i kraft av sina förtjänster och inte i kraft av sina tillkortakommanden.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Tycker man illa om nationalism vilket kan vara motiverat av diverse anledningar, bör man leta efter något annat sätt att tillfredsställa vårt krav att få tillhöra en solidarisk gemenskap. – Jag har inte hört om något förslag till alternativ.

   Gillad av 5 personer

   • Johan skriver:

    Psykopatliberalerna svänger sig med ”världsmedborgare”. Vi är alla en grupp.
    Vi skattebetalande svenskar skulle då inte bli sura på att grekerna undviker att betala skatt…VM i fotboll skulle läggas ner p g a ointresse…

    Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Psykopatliberalism är en mycket träffande beteckning.

   Parasitiskt strutsfenomen.

   Intellektuella som likväl är idioter, som inte kan hitta en kokosnöt på Coconut Island.

   Grunden för denna sjukdom är det liberala påbudet att det offentliga aldrig får se framtiden, det främmande, det okända a priori som en risk, ett kollektivt avstående från självmedvetandets dödsångest. Detta har sedan kombinerats med socialismens programmatiska totalitarism intill den enskilde individens gräns: jag får själv försäkra mig mot risker, men alla andra skall förbjudas denna ynnest. Så landade liberalismen helt öppet i psykopatologi. På denna grund kan inget samhälle och heller inga människor överleva.

   Gillad av 2 personer

 4. Drutten skriver:

  Har PE engagerat SH att likt djävulens advokat föra fram en alternativ bild av EU och migration? Jag tar mig frihetenten att likt SH vara kreativ vad gäller användandet av adjektiv och karakteriserar SHs blogginlägg som ett exempel på bombastisk pekoralpastisch.

  Gillad av 8 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Vilken alternativa bild har du här i åtanke? Artikeln innehåller ju ingen sådan, utan bara ren och oförfalskad polemik, halmgubbeangrepp, guilt by association, den djupaste och nedrigaste vulgära invektivstaplingen. Vidrigt!

   Vi har hamnat i en situation där en vulgär elitism ställs mot en praetoriansk populism.

   Gillad av 2 personer

 5. Hosianna skriver:

  Länge leve Europas populära populistpolitiker och deras kloka väljare – och må det finnas en alldeles särskilt varm plats i helvetet, där landsförrädare och annat patrask kan få det lite extra hett om öronen

  Nationalstaternas, av vettlös multikultiutopism parad med grav oikofobi, kränkta gränser och kränkta ursprungsbefolkningars trygghet, stolthet och goda framtidstro måste återupprättas. Wir schaffen das!

  Gillad av 9 personer

  • olle holmqvist skriver:

   ”hjärtlöshetens era är det naturligt att det byggs murar.” Nej det behövs en pace-maker.

   ”Prognos: Hon klarar det inte.” ”Det är chanslöst att Merkel ska kunna övertyga Visegrad 4 ”
   Konkreta prognoser. Staffan H. skulle aldrig kvala in som utrikeskorre idag. Där gäller det att kunna uttala de fyndiga, originella och f a berättande – informativa orden: ”Det får framtiden utvisa” eller ”Det återstår att se”.

   Har någon hört ngn utrikeskorre säga så ?

   Gillad av 1 person

 6. Kjt skriver:

  Heimerson och hans åsikter är förlegade. Öppna gränser kanske fungerade för en värld med 5 miljarder invånare, men det gör det inte med 7,5 miljarder.

  Gilla

 7. Östrahult skriver:

  Nja det är svårt att hålla med om detta enögda och överlägsna orerande, vem som är mest nörd kanske inte är alldeles självklart. Kanske är det bra att några moderna yrken försvinner, som flyktingsmugglare, båtmotortjuv, svartjobbare inom byggbranschen, knarkhandlare, assistensbolagskriminell, god man för afghaner, etc

  Gillad av 11 personer

 8. Jan Andersson skriver:

  Jag tillhör dem som aldrig haft någon nytta av de öppna gränserna som jag aldrig sett något av trots en del resor i Europa. Jag har alltid rest med flyg och det har alltid varit en rigorös kontroll av pass och biljetter och jag har ibland stått barfota och hållit i byxorna eftersom skor och livrem ligger i en plastlåda och skall röntgas; vind för våg tillsammans med plånbok, laptop och kamerautrustning. Jag har blivit utskälld för att jag inte snabbt nog fattat vad jag måste göra, fast ingen info finns i sikte. Jag har varit inkallad till ett förhörsrum för att förklara vad en liten schampoflaska gjorde i handbagaget; men de nöjde sig med att sno den.

  Vid inresan måste man sedan passera ett vidlyftigt system av grindar, glasdörrar och passkontrollanter som utan en skymt av intresse eller välvilja lämnar tillbaka ens pass med blicken fästad på en punkt strax ovanför ens huvud, med det tysta budskapet ”Det får väl gå för den här gången, men kom helst aldrig tillbaka”.

  Så jag förstår nog inte riktigt var dessa viktiga och oumbärliga öppna gränser finns, eftersom jag aldrig sett någon. Utom i Norden kan man tillägga, men det har vi haft här så länge jag kan minnas. Man skall dock vara försiktig nuförtiden med vad man har i bilen när man tänker åka till Norge eftersom som tullen där är litet kitslig på grund av den omfattande smugglingen, många livsmedel, tobak och alkohol kostar 2–3 gånger så mycket i Norge som i Sverige. Har du en laptop med kan de sno den om du inte betalat tull vid inresan.

  Kanske skulle jag pröva på att åka bil (och inte bara flyg) för att uppleva friheten av att kunna åka var dit man vill hur som helst i Europa, men det kommer nog inte att hända eftersom jag anser att transporter är urtråkiga och för en skandinav så ligger kontinenten alldeles för långt borta.

  Skulle därför alla gränser stängas igen så skulle i alla fall inte jag märka något, annat än en känsla av att rimlig ordning och reda har återinförts, även om man bara ser till att smuggellastbilarna fulla med öl för en krona burken från Östeuropa kunde hejdas tidigare och inte slita på svenska vägar innan de blir stoppade i norska tullen. I Norge kostar förresten en flaska starköl 35-50 NOK i butik.

  Det är heller inte rimligt att sydsvenskar utan kontroll kan ta färjan till Nordtyskland eller Polen och fylla kombin eller hästkärran med flera hundra kilo billig öl och köra på fälgarna hem. Det är absolut inget Sverige som nation har någon nytta av, eftersom det skapar kriminalitet och alkoholism.

  Nyttan av att återinföra gränskontrollerna överstiger klart euforin hos de som vill resa fritt överallt.

  Gillad av 13 personer

  • versaillessite skriver:

   Precis så: jag förflyttar mig också numera oftast med flyg och märker heller inte av några ”öppna gränser”. Kontrollerna på flygplatserna är stenhårda. Man får bl.a. stå i lång kö för säkerhetskontroller och precis som Jan Andersson säger klä av sig inpå bara kroppen. På en flygplats, jag tror det var i Frankfurt, fick vi ställa oss bredbenta med armarna ut från kroppen och skannas över hela kroppen. Har man otur och det piper i kontrollen blir det kroppsvisitering. Kontrollörerna har stenansikten (de ser ofta inte särskilt förtroendegivande ut själva) och betraktar en som om man vore en potentiell terrorist och konfiskerar benhårt minsta shampooflaska. Till slut känner man sig också som en terrorist. Varför finns inte liknande kontroller vid gränser? Inte för att jag skulle önska det, men varför så olika behandling beroende på vilket transportmedel man använder?

   Gillad av 2 personer

  • Gert B. skriver:

   Vid färjeresa till Polen står en polsk tjänsteman i Ystads terminal och kollar passen.
   På svensk mark!! Förtroendeingivande grundlighet. Den s.k. ”fria rörligheten” ska så klart ej gälla turister. Att få chansen att på ett enkelt sätt söka jobb i annat EU-land, är en annan femma.

   Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Alla flygplatskontroller beror på jihad. Alla flygkapningar har gjorts av muslimer i jihadiskt nit. Varför får de flyga? Vad gör de här? Vi behöver reconquista och totalt containment. Sedan kan vi flyga civiliserat.

   Gillad av 2 personer

 9. Pelle skriver:

  När östtyskan Merkel hösten 2015 skrek om sin förmåga att klara saker sänkte hon EU-projektet för gott. Likt tidigare tyska härskare visade hon för oss övriga europeer vad vi egentligen redan visste: Tyskland är vårt eviga problem. Utan kontroll och fjättrande av dem hamnar vi förr eller senare i en situation av extremism och ödeläggelse. Tyskland vet helt enkelt inte hur man håller sig inom det rimligas gränser och gör saker med moderation. Denna gång blev massinvandring av utomeuropeer det område där excesserna manifesterades och tyskarna tvingade på oss en ohanterlig situation. Merkel kommer att gå till historien som ytterligare en i raden av tyska statsmän som genom självsvåld, storvulenhet och förakt för grannarna har ödelagt Europa.

  Gillad av 4 personer

 10. Ingarö skriver:

  Man får hoppas att inläggets författares pessimism är befogad och att gränserna stängs för gott. EU har blivit ett monster. Merkel är en landsförrädare i samma klass som Fredrik Reinfeldt. Om det enda som gagnar mig med EU är Bordershop i Puttgarden, då kan jag avstå från EU-fascismen. Jag åkte med familjen till Alperna varje år på 70-talet. Man hade pass med sig som man fick visa vid passage mellan länderna. Inga problem.

  Gillad av 12 personer

 11. Ulla L skriver:

  EU har en viktig uppgift; fred. Det har gått så där med tanke på Balkan. Jag tror dock inte på EU:s ide att göra alla EU-länder lika genom en djungel av regler, av vilka den fria rörligheten för personer och avveckling av inre gränser ska vara hörnstenar. Fri rörlighet för personer låter bra men kan inte behandlas som fri rörlighet för varor. Det har EU gjort och därför fungerar det bra för tredjelandsmedborgare och den som är utvisad från något EU-land att nyttja den fria rörligheten som man vill. Och fri rörlighet till ett arbete, kriminalitet eller semester i ett annat land nyttjas av vissa grupper i ett enda syfte, att tigga, vilket går alldeles utmärkt. Åtminstone till Sverige. Därför krävs det i alla fall kontroll av såväl yttre som inre gränser, särskilt nu när det är så lätt att resa mellan olika länder.

  Gilla

  • Jan Andersson skriver:

   Håller med om det, freden var den enda anledningen till att jag röstade för EU på nittiotalet. EU skulle skydda sin yttre gräns, medan de inre gränserna skulle öppnas helt.

   Hur blev det med det? ALLA gränser öppnades. Ingen har skyddat EU:s yttre gräns. Med facit i hand röstade vi alltså fel, de överblivna skojare som alla länder skickade till EU-parlamentet fattade aldrig vad det hela gick ut på.

   Gillad av 1 person

 12. Aha skriver:

  Heimersson förmedlar andra personers utsagor som är direkt svagsinta såsom att fyll på med mer ej efterfrågade personer så löser det sig. Gör Europa till ett Afrika så blir det bra.
  Med en så absurd dumhet frågar man sig varför Heimersson skriver så. Varför försvarar han öppna gränser med idiotiska argument?
  Tydligen förknippar Heimersson också mångkultur med charm, Italien är ej längre charmigt då man stänger gränserna. Invandringen i Europa har lett till ett långt gånget utanförskap med många nedgångna förorter där invandrana dväljs i sysslolöshet och kriminalitet. Finns ingen charm i detta.

  Att förknippa EU med öppna yttre gränser är ohållbart. Det är ofattbart att Heimersson inte ser logiken i att vissa länder vill värna sig emot utomeuropeisk invandring. Heimersson ser det som nationalism och populism.

  Krönikan består minst sagt av av konstiga argument i klass med Anders Lindberg nivå.
  Hur vill Heimersson att Europa ska se ut? Ett framtida Islamistiskt fäste?

  Gillad av 12 personer

 13. uppstigersolen skriver:

  Jag tror att Patrik genom att släppa fram Staffan här vill få oss att verkligen se hur korkade PK-sidans skribenter är. Så, ni som sätter kaffet i vrångstrupen när ni ser Staffan i en krönika läs den och skratta sedan. Hur korkad kan man bli! Alltså inte Patrik utan Staffan.

  Gillad av 14 personer

 14. Nils Dacke skriver:

  Det räcker nu Heimersson, det dags att lägga ned skrivandet för gott. Jag har läst många bra krönikor av dig under den långa tid du varit verksam men denna tillhör nog bottenskrapet. Vad är alternativet till stängda gränser, jo att Europa översköljs av ekonomiska migranter(ej flyktingar) från framför allt afrikanska länder. Det hänvisas alltid till Europas och Sveriges s.k ansvar, i fall vi har något speciellt ansvar för den i många fall besvärliga situationen i Afrika så är väl sannolikt bästa och egentligen enda sättet att hjälpa dessa länder på plats för att få igång deras utbildning, ekonomier och samhälle.

  Gillad av 5 personer

 15. Lilla fröken PK skriver:

  Puh! Jag fylls av motvillig beundran för att i en enda artikel få in så många floskler och vanföreställningar på en gång. Heimersson har uppenbarligen levt i ett reservat de senaste åren.
  Kommentarer äverfödiga fär min del.

  Gillad av 8 personer

 16. Iakttagare skriver:

  Gränser mellan EUs länder behöver inte stärkas men däremot EUs yttre gränser.

  Tycker Heimersson att EUs länder behöver ett försvar?
  Det är onödigt om gränserna är öppna för alla som vill bli försörjda och införa sina värderingar.

  Gilla

 17. Vi är alla myror på väg någonstans skriver:

  Krönikan utgör ett gott exempel på en enskild människas färd genom ett personligt värderingslandskap, och inte bara en bilfärd.
  Där vägvalen huvudsakligen bestäms av vart man vill resa. Övriga potentiella vägval betecknas undantagslöst i nedsättande termer. Som lätt sker vid färd i personliga värderingslandskap. Den egna färdvägen upplevs ofta som den enda riktiga. Och här hjälper ingen faktakoll. Färden blir ändå densamma och högst personlig. Vi ser det vi vill se. Alla ifrån vår egen bergstopp. Men med många människor – blir det många utsikter. Alla olika. Här fick vi för en stund stå på en utav topparna.
  Kanske inbillar sig många att vi själva ser ut ifrån den rätta toppen, och därför ser mer och längre än andra?
  Vi lever ju alla i ett bergslandskap av värderingar. Denna krönika tydliggör detta subjektiva på ett ytterst pregnant sätt. Jag läser vad jag läser. Uppskattar dock den snirkliga texten med sina verbala krumsprång. Och att DGS vill utmana allt för djupa och gemensamma stigsystem. Det skärper både tankar och uppmärksamhet. Litteratur och texter handlar i hög grad om att ta varandra i händerna, och låta sig ledas ut i mer stiglöst land. Här såg jag dock mest väl upptrampade stigar, jag själv sällan brukar vandrar på. Tack för en personlig reseskildring. Vi är alla små myror på vandring. Det finns miljoner utav oss. Vissa vill vandra riktigt långt. Andra trivs bättre i och runt den egna stacken. Som jag själv. Här fick jag följa en annan myra ”på väg hem” genom Europa. Till någon egen stack, förmodar jag. Kanske till en stack bredvid min? Rentav samma stack. Jag känner inte alla myror, ens i min egen stack.

  Gillad av 2 personer

  • Jan Andersson skriver:

   Myrorna hade byggt en ny stack på min tomt över några halvtjocka stockar som jag lagt i skogen och glömt bort. När jag skulle bära bort timret förstörde jag hela överdelen på myrstacken och hundratals eller kanske tusen vita myrägg kom i dagen. Två minuter senare syntes inga myrägg längre, och nästa dag hade myrorna byggt en ny stack fem meter därifrån och helt utrymt den första. Sensmoral?

   Gilla

 18. Hovs_hällar skriver:

  Texter av den här pinsamma sorten kan man väl läsa i DN gissar jag. Orkade bara skumläsa här och där

  Men som den brittiske ekonomen David Smith konstaterat om ekonomisk tillväxt: ”When output per person is not rising much, you need more people.” Slutsats: Fyll på. Öppna gränserna.

  Duh? Var finns logiken? Hur kan en långsamt stigande produktivitet skapa ett behov av mer folk? En sådan trend borde göra att behovet av ”people” (arbetskraft) snarare stagnerar.

  Dessutom ignoreras ett par andra saker 1) att produktiviteten faktiskt ökar i Sverige. 2) att de arbeten som finns nästan alltid förutsätter en genomgången utbildning på gymnasienivå, plus yrkesutbildning. Medan de stackars migranter som den här personen ömmar för ofta är närmast funktionella analfabeter, som mycket riktigt mest lever på socialbidrag.

  Det är pinsamt hur individer som förespråkar ett fortsatt stort inflöde av migranter av typen ”asylsökande” tar till de mest rent ut sagt enfaldiga argument för att stödja sina teser.

  Har denne Heimerson inte läst Ruists studie, eller ens hört talas om den? Om han är så förbannat okunnig, varför skriver han då en artikel som han väntar sig att folk ska läsa?

  Jo, därför att för Heimerson (och andra av hans sort), så är detta en närmast religiös fråga.

  En fråga helt frikopplad från allt förnuft. Heimerson är en medlem av PK-sekten, kort sagt.

  En fanatisk sekt som förenas runt den fasta övertygelsen att invandring i enorma mängder från framförallt MENA-området är ett HELIGT projekt, OAVSETT KONSEKVENSERNA!

  Extrema sekter finns det av diverse sorter — men som tur är brukar de inte ha någon makt!
  PK-sekten har däremot fortfarande stor makt, men det ska vi äntligen sätta punkt för den 9:e september!

  Gillad av 11 personer

 19. Marcus skriver:

  En öppen, inre gräns kan självklart endast fungera om den yttre gränsen är intakt och stabil. Så har det inte sett ut. Vidare så var östutvidgningen av EU förhastad, där varken Bulgarien eller Rumänien kvalificerade sig för medlemskap. Resultatet blev rånarligor och tiggare som fritt kan röra sig bäst det passar. Det här var aldrig syftet med Schengen. Jag tågluffade runt Europa på åttiotalet och har därefter rest och besökt de flesta länder flera gånger om. Att tvingas identifiera sig under dessa resor var aldrig ett bekymmer modell större, precis som man fortfarande måste göra vid inresa till Storbritannien, USA, Thailand, Brasilien, Kina, Indien, Marocko eller varhelst annars i världen. Att välja mellan återinförande av gränskontroller inom EU eller att tvingas acceptera konsekvenserna av dagens Vilda Västern-vardag känns för egen del inte vidare svårt.

  Utöver detta har vi den utökade maktkoncentrationen till ett antal anonyma byråkrater som steg för steg tar makten över nationella parlament och mot en federation, helt i strid med folkopinionen. En fantastisk idé om europeisk sammanhållning är därmed på god väg att rämna och det enbart beroende på makthavarna själva. Sorgligt.

  Gillad av 7 personer

 20. Werner von Winkelbaum skriver:

  Flera lasare fragar sig varfor DGS ger utrymme at Heimerson. Kanske for att visa att DGS ar for ‘mangfald’ I debatt, detta i syfte att undvika att DGS stangs ned nar de nya censurlagarna trader I kraft.

  Werner

  Gillad av 7 personer

 21. Magnus Rosensparr skriver:

  Nej PE, tag inte bort SH från DGS. Det är bara bra att han påminner oss om att missriktade godhetsapostlar försökte förstöra Europa. Vad SH inte ser eller förstår är den pågående islamiseringen av Europa, eftersom han företrädesvis främst rör sig i barmiljö. Frekvent vistelse i sådan tenderar att påverka såväl syn som verklighetsuppfattning och omdöme samt ofta också näsans färg och form. I takt med att pro-globalism, politisk korrekthet, feminist- och genusflum, vänsterextremism och Sverige-förakt trängs undan från det offentliga rummet mer och mer för varje dag som går, av sunt förnuft, EU-skepticism, frihetslängtan, kulturell självinsikt, mod och nationell självbevarelsedrift, kan det vara bra att bli påmind om hur farligt ute vi var tidigare. SH fyller den funktionen väl med sitt storvulna men nattståndna PK-pladder och sitt egocentrerade orerande. Man får heller inte bortse från ett visst mått av underhållningsvärde. Han är inte bara en rent komisk-patetisk mupp, utan också en karikatyr av en PK-mupp modell äldre.

  Gillad av 9 personer

  • Johan skriver:

   Jag tänkte samma sak…Han var inte nykter när han skrev det här. En heldag i bilen. Middag + en flaska vin till…Upp på hotellrummet och glad i hågen rafsa ner något. Inte första gången…

   Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Håller med om att man ska lyssna på den andra sidan då och då. En bock i örtagården för att man ska förstå behovet av omvårdnad. För att inte bara instämma i en ensidig hallelujakör.

   Staffan Heimersson behövs.

   Gilla

 22. Johan skriver:

  Ja, som SH:s insändare lät det för ett par år sedan när postmodernismen stod på toppen av sin karriär.
  Idag låter det överspelat och som ett eko från förr. Men det kan vara nyttigt att blicka tillbaka ibland.
  Man vill ge populism en negativ klang men det är just det som är demokratins roll, att politiken ska representera folket, populationen, vem annars?
  SH: hur ser ditt Europa ut om 10 år och vilka åtgärder är det som skapat välståndet och ett välmående och funktionellt Europa? För det är väl ändå ditt mål?

  Gillad av 1 person

 23. Lena M skriver:

  Det har blivit en dominoeffekt när Sverige och Tyskland säger stopp. Italien och Grekland har tagit iland flyktingar eftersom det varit så enkelt att skyffla dom vidare. Nu plötsligt blev det angeläget att bevaka sin landgräns. Tidigare har man vägrat ta emot hjälp från EU med detta.Synd bara att Sverige låtit detta självmål fortgå så länge. Det får vi betala dyrt för. Vem hade trott något annat?

  Gillad av 2 personer

 24. Lars-Erik Eriksson skriver:

  Den här krönikan av Heimerson kunde ha skrivits av alla Aftonbladets o DN’s kultur- och ledarskribenter i sömnen.
  Nogsamt benämns migranter som flyktingar, det faktum att en demokrati ej kan fungera utan fungerande landgränser negligeras, svepande omdömen: utlänningsfientliga är lågutbildade majoritetsmänniskor medan lågutbildade invandrare i landet är tecken på humanism!
  Heimerson hyllar liberalism men i orden men egentligen är omsorgsinvandring en socialistisk ide från början till slut. Slut kommer saker & ting att ta.

  Gillad av 6 personer

 25. MartinA skriver:

  Heimersson kommer aldrig skriva någonting som ej är Neocons behagligt. På det sättet är den här artikeln väldigt bra. Den gör det tydligt att den största maktfalangen i USA hatar oss och vill oss ont. Och när man tänker efter så är det just cyniska maktmänniskor och oligarker som vinner på invandringen i Europa. Därför att snart behöver inte ens USA ha trupper i Europa för att ha en pistol mot våra huvuden. Det räcker med att de hotar med att ge stöd till de jihadister som flyttat hit på grund av USAs krig. Budget-Imperie kallas det visst.

  Gillad av 4 personer

 26. Gösta Johnsson skriver:

  Heimersson får nog betalt ”under bordet” av F Reinfeldt för att fortsätta att plädera för den vansinniga massinvandringen som håller på att förstöra inte bara Sverige utan fler och fler länder i Europa. Nej usch Staffan…du har fel och drar fel slutsatser. Italien är på rätt väg som sätter stopp för fler ekonomiska migranter ( för de allra flesta är sådana) att smita in i Europa för att ta del av det av oss europeer upparbetade välståndet vi nu har. Lite olika nivåer i respektive land …men det är våra tillgångar. De som legalt tillåts komma in i länderna – av länderna själva och inte av en överförmyndarmakt som EU-byråkratin vuxit till – är sådana med kompetenser som kan bidra till samhällena på olika sätt och oftast genom att de är inviterade av enskilda företag beroende på just speciell kompetens som företaget saknar inom egna landet vid det tillfället. Heimerssons ideer om öppna gränser är passe`….tack och lov för bättre insikter hos folken i Europa….dvs de som fått stå för notan av haveriet hittills.

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Soros plånbok är större!

   Reinfeldt håller nog i sina slantar,
   bäst före tiden har snart gått ut…

   Då blir han enligt egen åsikt nästan ”fattigpensionär)
   ”Bara” Statsrådspension m fl.

   Det vore ju förfärligt öde,
   för en så stor man…

   Gilla

   • Nils Dacke skriver:

    Och ”bara” statsrådspension räcker nog inta att leva på, jag tror herr Reinfeldt får jobba till minst 90 år.

    Gilla

 27. olle holmqvist skriver:

  ”hjärtlöshetens era är det naturligt att det byggs murar.” Nej det behövs en pace-maker.

  ”Prognos: Hon klarar det inte.” ”Det är chanslöst att Merkel ska kunna övertyga Visegrad 4 ”
  Konkreta prognoser. Staffan H. skulle aldrig kvala in som utrikeskorre idag. Där gäller det att kunna uttala de fyndiga, originella och f a berättande – informativa orden: ”Det får framtiden utvisa” eller ”Det återstår att se”.

  Har någon hört ngn utrikeskorre säga så ?

  Gilla

 28. Glen Lester skriver:

  EU kommer att falla samman för att det är imperialistiskt, ultracentralistiskt, och genuint odemokratiskt, och försämrar demokratin i medlemsländerna. EU är så genomkorrumperat, med Juncker i sin lilla lyxenklav i mitten in spetsen, så att det inte blir någon vits med att kalla de enskilda länderna för demokratiska i förlängningen. När vi behöver mer demokrati så inskränker EU medborgarnas egna demokratiska möjligheter att påverka:

  Populismen, som den kallas, är den enda sanna demokratiska vägen. Europas befolkningar har numera varit läskunniga själva i några sekel, och behöver följaktligen inte överhetens mästrande. Det är snarare att överheten börjar bli rädd för att förlora makten till dem de vill ha som undersåtar.

  Om EU inte själv kan backa från sin nuvarande väg så kommer det att falla samman på grund av bristande demokrati och folkförankring. Därigenom blir EU en organisation som leder till krig istället för den avsedda freden de påstår att den är till för.

  Gillad av 5 personer

 29. Pelle skriver:

  Det är intressant att notera hur just gränslöshet har kommit att bli anarkoliberalisternas och byråkraternas favoritbegrepp. Annie Lööf älskar gränslösheten – främst för att den ger henne och hennes gelikar gränslösa möjligheter att profitera på vanligt folk. Tidigare i hisorien har liberalism handlat om att sätta gränser för hur makten kan inkräkta på vanligt folks väl och ve. Numera, i jakten på liberalismens utopia, ska ALLA gränser bort. Det styrande skiktet, alla dessa olika varianter av Annie Lööf, kräver oinskränkt och gränslös makt att få styra och ställa med oss andra. Turerna kring båtarna i Medelhavet handlar om just detta: Den rätt som Annie Lööf, Merkel, Macron, Juncker, m.fl. anser sig ha att tvinga oss övriga till underkastele och självutplåning. De kräver vår villkorslösa kapitulation och undergång. De kommer ALDRIG att få det.

  Gillad av 5 personer

 30. Min strand skriver:

  Jag mår illa av att läsa Heimerson, hand ansikte är precis det oförstående som makten antar, våldtäkt på 12-åring, 11-åring som lemlästas, och han har mage att tala om hjärtlöshet. Jag önskar att hans liv snart är till ända, som Reinfeldt, vilken vidrig sadist.

  Gillad av 2 personer

 31. Min strand skriver:

  Jag tycker för att Heimerson skall ha rätt att uttala sig att han borde få känna på hur det är att bli nerslagen, våldtagen, förvägrad plats på ålderdomshem eller dö i cancerkön. Låt honom pröva detta och sen tala om hjärtlöshet. Fan ta honom!

  Gillad av 3 personer

 32. Lars skriver:

  Staffan Heimersson, det går inte att använda ironi i dagens Sverige, det mesta politiker och journalister uttrycker kan tolkas ironiskt eftersom det är sådan rappakalja. Kåseriet är därmed också dött. Det finns ingen gemensam förståelse som ironin kan spela mot. När Löfven, Kristersson, Annie Lööf, Fridolin, Sjönågonting och de andra dag efter dag uttrycker de mest befängda beskrivningar av världen, påhejas av Aftonbladet och Wolodarskis DN med nya verklighetsbefriade krumbukter, då finns inge plattform för att vara ironisk. Idag är det Nuzz Öien som fångar läget i den svenska nationen! Vad än av vansinne du uttrycker så är det säkert roligt för någon som skrattar och tom betalar för att bli förnedrad.

  Gillad av 1 person

 33. Johansson skriver:

  Kan man inte särskilja Staffan Heimerson från Rakhmat Akilov får samhället problem. Gränsfriheten inom EU förutsatte att den yttre gränsen kunde hållas. Det gör den inte idag. Av en mängd olika skäl. Bland annat för att NGO:er ingår som länkar i olika människosmugglingskedjor, med starka ekonomiska drivkrafter. Att enskilda EU-länder accepterade att lägga ned alla inre gränskontroller vilade dessutom på att stickkontroller av människors identitet kunde göras. Men när de kom att utföras av gränspolisen blev det ett ramaskri. Kontrollerna kallades för rasistiska. Och samhället fick backa. Pressen drev på. En av förutsättningarna för fri rörlighet försvann därmed. Men det låtsades man inte om. Vidare så kan identitet i papper alltid förfalskas. Vissa individer skaffar sig många identiteter. Av olika orsaker. Inte minst ekonomiska och av mer ljusskygga skäl. Enbart registrerade biomarkörer kan komma till rätta med dessa avarter. Att också negligera att välfärdssystem är uppbyggda inom nationsbegreppet är att ta lätt på gränsproblematiken. Länder är inga lösa konstruktioner. Skatt in – och välfärd ut, som ett stort försäkringsbolag. Du betalar in och det allmänna tar på sig ett försäkringsansvar. Dessa är juridiskt knutna till länder och medborgarskap. Även om politiker och media länge slirat på juridiken. Med hål i samhällsekonomin som följd. Länge skyggade pressen även för begreppet ekonomiska migranter. Alla var flyktingar. Nu räknar man med att att cirka 5 procent utgör äkta krigsflyktingar. Resten handlar om ekonomiska flyktingar, som enbart söker en tryggare tillvaro inom EU-länders välfärdssystem. Samtidigt har politikerna länge flaggat för den åldersdemografiska puckeln. Att äldre kommer innebära ökande kostnader i en framtid, samtidigt som migrantkollektivet visat sig ha stora problem på en högteknologisk arbetsmarknad. Så länge man inte öppet och ärligt tar tag i de uppräknade problemen kommer samhället fortsatt Tumpifieras. Sen får man kalla motståndet vad man vill. Populist tycks vara inne. Och även främlingsfientlig. Inte direkt benämningar som leder fram till en vettig diskussion och dialog. Tacka fan för att samhället spricker isär …

  Gillad av 4 personer

 34. Lars-Olof Svensson skriver:

  Europatanken gick inte ut på att öppna Europa för MENA utan på att öppna Europa för européer. De första som tycks ha tänkt tanken var Frankrikes utrikeshandelsminister Etienne Clementel och Johan Maynard Keynes. Keynes insåg att segrarmakternas skadeståndskrav i Versailes 1919 skulle kväva världens ekonomiska motor – Tyskland – och förhindra återuppbyggnaden av Europa efter WW1. Han skrev istället boken The economic consequences of the peace. Keynes förutspådde utecklingen för Tyskland på pricken fram till 1939. Medicinen var tullfrihet och frihandel men det var det ingen som ville lyssna på.

  Gillad av 2 personer

 35. BTS skriver:

  Hur tänkte du Patrik?
  Varför vill du rasera den goda renommé du byggt upp med DGS?
  SH, med sina antikvariska åsikter, hör hemma på etnografiska muséet.
  🤔

  Gilla

 36. olle holmqvist skriver:

  ”I hjärtlöshetens era är det naturligt att det byggs murar.”
  Var det bara jag som läste det som mycket medveten och avsiktlig ironi ?
  ”Hjärtlöshetens era” dvs vi många som – inte – ville öppna våra s a s penningstinna hjärtan för,
  ja vaddå för slags människor…
  Hur ska man FÅ reda på vad upphovsmannen själv menade ?

  Gilla

 37. Bo Svensson skriver:

  Visst kan man ha öppna gränser men det förutsätter tillräckligt obehagliga konsekvenser på att påträffas där man inte får vara. – Tydliga kriterier krävs då för vem som är illegal och därför kan förpassas till något läger varifrån man är fri att försöka ta sig hem igen.

  Jag rekommenderar ekonomisk garant som kriterium för legal resenär och bevis på sådan kunde rimligtvis fungera som globalt visum.

  Barnkonvention och asylrätt får man glömma då. – Asylverksamheten måste outsourcas till lågprisländer.

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Barnkonventionen är ett globalistiskt redskap/påfund…

   Ingen kan försvara sig mot barn,
   oavsett vilka militära resurser man har!

   Ett invasionsredskap!

   Gillad av 1 person

 38. Fredde skriver:

  Det finns en skadlig vänsterliberal tvångstanke i att fri rörlighet är liktydigt med gränslös slapphet. Den som arbetar med människor förstår snart att frihet måste kombineras med kontroll av missbruk, annars fungerar det inte.
  Heimersson, du och jag lever i olika världar. Jag känner inte till kvällstidningarnas redaktionsbubbla, det var 14 år sedan jag köpte en kvällstidning så både innehåll och bakomliggande redaktionsmiljö är något jag inte känner mig hemma i.
  Däremot, som kommunalt anställd högstadielärare i en ganska mångkulturell miljö har kg andra erfarenheter än de man får i en svensk redaktionsmiljö. Jag har också arbetat mycket med SvA-undervisning. Till Sverige har många trevliga och kloka människor invandrat, helt klart. Till Sverige har dessvärre många invandrat som vi inte vet vilka de är då de vägrar identifiera sig. Jag har mött alla sorter.
  Har några frågor jag vill att du ska fundera på samtidigt som du från journalistiskt redaktionsperspektiv hyllar massinvandring av vem som helst och okontrollerad rörelsefrihet.
  Möter du regelbundet i arbetet hederskultur och klankultur? Jag gör det och ser kontrollen av flickorna.
  Känner du personligen islamister som öppet hyllar IS? Jag gör det och har varit indragen i hårda etiska diskussioner, milt sagt.
  Har du sett hur människor hackar på andra för att de inte följer sharianormerna? Jag ser det, tar det med en axelryckning numera. Borde reagera mer eller hur?
  Har du blivit kallad ”otrogen hund” av sådana du arbetar med dagligen? Det är inte roligt.
  Känner du familjer som ”försvunnit hem” för att gifta bort en fjortonårig dotter? Jag känner dem. Polisanmält? Nej.
  Mina döttrar har blivit kallade ” jävla svennehora”. Har du döttrar?
  Ändå, trots det jag nämner, tycker jag om människor och är respektfull t o m mot islamister. Mina invandrarvänner anser att svenska politiker är helt blåsta angående migrationspolitiken. Håller med dem.
  Ville bara nämna att mina illusioner är bortblåsta, hoppas du tjänar bra på dina.
  Men jag är ju bara högstadielärare i samhällsämnen sedan 23 år.. Vad vet jag om elitens vackra visioner?

  Gillad av 6 personer

 39. lookslikeanangel skriver:

  Antar att det var ett saftigt skämt?

  Annars;
  Saliga är(o) de senfärdiga ty de skall skåda himlen
  PÅ REA!

  Gilla

 40. Folke Lidén skriver:

  Utmärkt av Patrik att ge Heimerson utrymme i DGS. Vi får här bevittna hur en Villervalle lämnat Patriciervillan och hamnat i den grymma, rasistiska verkligheten. Förfärad åser han hur presumtiva nazistsympatisörer skriker och gapar om att politiker har ett samhällskontrakt att uppfylla gentemot medborgarna. Dessa onda människor som tröttnat på våldtäkter, bilbränder och dödsskjutningar. Bristen på solidaritet tar sig i upprörande uttryck när obildade skattebetalare klagar över att ”nyanlända” får gratis, sjukvård, tandvård och ges tillfälle att segla in i hyresrätter och bostadsrätter via gräddfilen. Hur kan Sveriges befolkning vara trångsynt nog att inte inse det självklara i att människor som vistas illegalt i landet, i godhetens namn, måste erbjudas skolgång för barnen och erhålla ”vård som inte kan anstå”, läs praktiskt taget alla tänkbara diagnoser, Det kostar så lite. Om kommunen inte har råd kan man alltid, i likhet med Malmö, kvittera ut fem M (nej inte miljoner dummer, MILJARDER) i utjämningsbidrag-

  Som sagt, fler krönikor av Heimersson. Jag är så vådligt impad av dessa altruister som på flytande franska kan beställa in en flarra Bollinger Blanc De Noirs Vieilles Vignes Francaises till ostronen och när det vankas kaffe på Michelinkrogen be sommelieren om en liten djäkel till, Hennessy Paradis – quoi d’autre.

  Gillad av 7 personer

 41. Glen Lester skriver:

  Lite av digressionen mot Staffan är orättvis,och mänskligt sett orimlig. Det han säger är tänkvärt men dock personliga ställningstaganden utifrån den information han haft att tillgå.

  Om vi tar nu Polen som exempel. De tänkta flyktingkvoter som EU vill tvinga på dem tommer att kosta Polen långt mer än alla bidrag landet fåt till att tillexempel förbättra sina vägar för att tysk industri ska kunne transportera på dessa vägar. Naturligtvis så tycker tyskarna att e äger polska vägar. Bygga vägar i Polen var en billig muta för att moraliskt tvinga in Polen i ett EU-sustem som de frölorar på på sikt.

  Detsamma gäller naturligtvis alla länder som hittillls fått mer än de betalt in till EU. De inser att kalkylen var dålig. De har också varit med om större samhällsförändringar i närtid, vilket Junckerscirkusen inte har förstått.Att bryta sig loss från EU är nog ännu inte den stösta samhällkatastrofen de varit med om.

  Egentligen så är de bara vuxna nog att inse att EU lurar in dem på fel spår: Fredsargumentet håller inte ihop med det ultacentralistiska kominternsystemet som EU-topparna strävar mot. För att det ska fungera så måste man avskaffa demokratin. Och det vet östeuropeerna av erfarenhet, men vi västeuropeer har inte fattat det än.

  Polen tjänar på att betala tillbaka eubidragspengarna och slippa islamisterna jämfört med att gå med på multikulturalisteuropaelitens europas väg.

  Sverige är snarast det mest extremistiska landet i EU.

  Gilla

 42. Kristina von Heland skriver:

  Du hat fastnat i Janne Hammarlunds sång resa genom Europa. Från 9 års ålder har jag rest genom Europa, mest med bil ibland med tåg. Din verklighet dog för länge sedan, jag är 65 nu och under många har jag kört lastbil med alla dokument innan och efter EU inträdet, mycket djurtransporter. Då jag flyttade till annat EU land, det tog några år att avveckla i Sverige med företag djur gård, såg jag det nya Europa. Gränskontroll är skitsnack. Kör lastbil kl 11 på kvällen, kom ner mot Frankrike från Girona och möt 20 k-pist beväpnade poliser vid vägtullen. Efter Bataclan var det fullt med militärer genom hela Frankrike, civilsnutarna tog mig vid en vägkrog. I Lyon var de runt 40 en annan resa. Det är tur man pratar franska, på riktigt, annars blir man stående.
  Några korrigeringar i din text. Seehofer skrev en text med olika punkter, han är inrikesminister. Mutti Merkel läste inte ens igenom detta utan åkte på möte med bla Macron och då blev S. sur. Han gav henne 15 dagar att förklara sig varför hon inte pratar med sin regering utan kör ett eget race.
  Frågan handlar om att man ska begränsa migranternas rörlighet, de ska stanna i det land man kommit till tills man är utredd och fått papper. Nu har många åkt till olika länder, sökt uppehållstillstånd både här och där. Terroristerna har haft Sverigeanknytning de flesta av dem. En ”lina” går mellan Barcelona och Bryssel bland annat.
  Salvini säger att det är nog nu. Läkare utan gränser har erkänt att de smugglar folk. Enligt asyllagarna ska man köra dem till närmaste land. Det är Tunisien, i Europa är det Malta som tog 35 migranter förra året Aquarius vände om för att hämta fler. Det kom runt 1000 till Spanien i lördags i olika jollar. De utreds under 72 timmar. Spanien har avtal med Algeriet och Marocko om omedelbar retur.På Aquarius var det flera barn utan föräldrar, de ska skickas tillbaka omedelbart då de ska användas i-olika pedofilringar. Kvinnorna sätts in i bordeller, det kommer många nu inför sommaren, de är oftast från Nigeria. Ilskan är stor från männen då de skiljs åt-de tappar kontrollen. Lifeline båten är regelvidrigt överlastad. De är 230 på ett gammalt lastfartyg som får ha 50 ombord. De har mat tills idag ombord. Genom detta har Salvini blottlagt en vidrig hantering, de andra länderna fick bråttom. Det disk ett läger i Nordafrika. Som i Australien.
  Sverige är nu tämligen ensamt om sin politik, det svängde snabbt.
  Du sätter epitet av olika bruna kulörer på de som inte passar dig med dina röda glasögon. Det förminskar din trovärdighet, likaså att du inte utgår från fakta utan baserar din tro på olika svepande formuleringar. Diskussionen kommer aldrig längre i Sverige och det är tråkigt. Medan Sverige käbblar går landet sönder.
  Då du sänker de framröstade europeiska ledarna-socialdemokratin har i det närmaste utraderats i många länder, dömer du samtidigt ut medborgarna som röstat fram dem. Frågan är väl stället hur de gamla beprövade kunde skåpa ut sig så fullständigt. Nederländerna är ett bra exempel. Är det rädsla som styr dig och dina proselyter? Eller hat?

  Gillad av 2 personer

 43. Kristina von Heland skriver:

  Den intresserade kan läsa på El Mundos internetsida där tidningen följer hur maffian smugglar flyktingar. De följer med under några dagar. Läser nu och det är helt vidrigt. Dessa sk NGO fartyg med flera får mig att associera till slavskepp!

  Gillad av 2 personer

 44. olle reimers skriver:

  Det var gott om tomater på första bänk; Heimersson. Hoppas du märkte det och att du samtidigt noterade att du fick behålla din yttrandefrihet

  Gillad av 1 person

 45. Ingarö skriver:

  Men vad fan. Hela Heimerssons inlägg måsta vara ironi och sarkasm och både han och Engellau har lurat hela kommentatorsteamet på DGS upp på läktaren.

  Gilla

 46. Anders Gelderman skriver:

  Tycker detta inlägg absolut skall publiceras. SH är den perfekta representanten för 30-40 talister i Sverige som har så dåligt samvete för vad tyskarna gjorde, att de beredda att förstöra sitt eget land. Det land, den nation som vi minns den. Men ungefär; som att man inte får dricka rödvin och äta oliver om man inte släpper in en massa Afghaner?
  Att migrationen är roten till alla problem vi har idag (brist på resurser (kompetens och pengar) inom i princip alla samhällsområden) låtsas de inte om.
  Det viktiga är att de får posera, posera ”goda”. Problemet med SH är att han i sin vinfylla inte fattat att vi är många nu som fattat och inte köper deras tidningskröningsfloskler längre.
  Vi behöver inte fler unga män från MENA eller Afrika, det handlar inte om ”godhet”, bara om sunt förnuft.
  Men som någon skrev ovan, lever man på barer med likasinnade kan man kosta på sig att vara fin i kanten. Han har bara sett kriminella invandrare på bild eller knappt det.
  Problemet är att många tycker som han och vill inte se verkligheten, det skulle rubba deras cirklar och tvinga dem till omvärdering och det är otänkbart.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.