Oro för utländsk påverkan i valet

Lennart Bengtsson

Media tycks oroa sig alltmer att svenska röstberättigade kan bli påverkade i det kommande riksdagsvalet. Särskilt stor är rädslan att bli påverkade av utländska intressen som antas ha skett vid val i USA, Frankrike, Storbritannien och Tyskland.

Samtidigt är ju valmanskåren ständigt under påverkan inte minst av de olika partierna som direkt eller via tidningar och TV gör allt de kan för att hamra in sina uppfattningar och vallöften och hur de avser att använda medborgarnas pengar och tillgångar. Det senaste, av det mer komiska slaget, är att vi också är utsatta för påverkan av så kallade ”bots” producerade av smarta automatiska datorprogram det vill säga artificiell intelligens(AI). Länder som nämns i påverkanskampanjen är framför allt Ryssland, Kina, Iran och nu senast Turkiet. Huruvida västmakterna som USA är involverade eller inte är för tillfället okänt. Inte heller föreligger det uppgifter om västorienterade eller globala nätverk med diverse mysteriösa oligarker som håller i trådarna.

Att den stackars valmanskåren saknar förmåga att tänka själv och bestämma sig verkar vara den rådande uppfattningen. Att avgöra hur de skall välja anses uppenbarligen vara något som står över deras förmåga. Politikerna förefaller bli allt mindre intresserade av valmanskåren. De anser mestadels att medborgarna tänker fel och inte begriper vad som är bäst för dem och inte heller inser hur mycket de styrande månar om dem. Hur gärna de vill ta hand om medborgarna och vårda dem så att säga från vaggan till graven. Strängt taget behövs egentligen knappast väljarna eftersom riksdagspersonerna alltid har sitt på de torra då de får sitt apanage (som de själva bestämmer över) och gör som dem behagar med medborgarnas pengar.


Det är därför högst upprörande att folket skall utsättas för påverkan och riskera att de röstar på fel parti. Ingen sten skall därför lämnas orörd i sökandet efter alla tvivelaktiga nättroll som förväntas förvrida huvudet på den hjälplösa och skyddslösa valmanskåren.

Tänk vad allt skulle vara enklare för våra upplysta och välutbildade riksdagspersoner att slippa de förtretliga väljarna som inte vet vad de vill. Medborgarna kan ju till och med råka i händerna på ett ondsint AI. Ett lämpligt förslag vore därför att följa det kinesiska kommunistpartiet och i stället låta en nationell folkkongress välja landets riksdag och inte de oberäkneliga medborgarna. På detta sätt skulle man väsentligt reducera risken för att medborgarna kommer att välja fel efter att ha blivit utsatta för otillbörlig påverkan och speciellt då från utländska källor.

Den andra möjligheten är förstås att väljarkåren mot all förmodan besitter förmåga att själva bestämma sig och att riksdagspersonerna måste finna sig i medborgarnas uppfattningar hur besvikna de än kommer att bli. Huruvida medborgarna har fått sin information från DN, SVT eller från sina grannar eller från vad de läst på nätet eller biblioteket är faktiskt deras ensak och inte myndigheternas.

62 reaktioner på ”Oro för utländsk påverkan i valet

  • olle holmqvist skriver:

   har inte den reformen redan genomförts ? att diskutera med Morgan Johansson är väl som att diskutera med en automatisk telefonsvarare.. ”Du får nu tre val..” (eller är det tre ”alternativ” minns inte) Det lönar sig inte att protestera, jamen vill göra på ett fjärde sätt…..

   Gillad av 3 personer

  • plq017 skriver:

   AI är (oftast) inte intelligens i meningen att kunna resonera, utan i stället förmågan att kunna överblicka ett stort material, och ur materialet kunna dra slutsatser. Därför fungerar AI bra när det gäller att diagnosticera sjukdomar, spela Jepardy och schack (och blir då en spelare som drivs av redan spelade partier), men är mindre lämpat för grundforskning.
   För svensk del är det ju i första hand sunt förnuft som gäller. Välkomnar man nysvenskar med patriotiska sånger av palestinska artister som hyllar folkmord på judar och otrogna, då har vi uppmanat till just folkmord på judar och oss själva.
   (Detta var hur Sundsvalls kommun välkomnade några hundra nysvenskar i den gångna veckan).
   Hemspråksundervisning och integration går inte ihop. Man kan inte ha bägge. Endast folkgruppen politiker saknar den insikten.

   Gillad av 11 personer

   • olle reimers skriver:

    Det är nog inget fel på insikten. Politikerna lider av en annan sorts AI som förvärvas under ett liv utanför den verkliga verkligheten. Vi kan kalla deras för PAL (Political Alternative Life).

    Utifrån PAL skapas viissa slutsatser; oavsett eventuella insikter. De saknar nämligen betydelse i sammanhanget.

    Gilla

 1. pllay skriver:

  Mån det är media och den etablerade politikerklassen som så lätt och totalt dompterat befolkningen som räds okontrollerad information genom fria media?
  Eller förbereder man ett ogiltigförklarande av höstens val då vi röstat fel?
  Undantagstillstånd på grund av främmande makts inblandning i Sveriges demokratiska val?
  Interimsministär tills Ryssland är besegrat, censuren total, internationell koppling av internet bruten och politiskt opålitliga personer satta i fängelse?

  Gillad av 1 person

  • Vax skriver:

   Europarådets kommission för mänskliga rättigheter har avvisat en begäran från den tyske parlamentsledamoten Petr Bystron om att hjälpa den i Storbritannien fängslade medborgarjournalisten Tommy Robinson.

   Kommissionen väljer i stället att kräva ett slut på åtal mot NGO-organisationer som hjälper illegala invandrare.

   Sveriges utrikesminister Margot Wallström har i en interpellation i riksdagen meddelat att regeringen inte har för avsikt att kritisera Storbritannien för dess agerande gentemot Robinson.

   Beslutet har ifrågasatts mot bakgrund av att Wallström i andra sammanhang och på betydligt svagare grund valt att hårt kritisera andra länders agerande.

   https://samnytt.se/europakommissionen-for-manskliga-rattigheter-nekar-tommy-robinson-hjalp-engagerar-sig-istallet-for-illegala-migranter/

   Nu sällar sig även Europakommissionen för mänskliga rättigheter genom kommissionär Dunja Mijatović till dem som vänder Tommy Robinson ryggen. ”

   Vi ser mönstret ….kritisera muslimer eller den förda invandringspolitiken och du är ute i kylan.

   Gillad av 12 personer

  • Elisabeth skriver:

   Javisst, Pllay, det är en eftervalsstrategi. Man kontrollerar inte längre informationsflödet. Ryssland utses subtilt till Stora Stygga Vargen, man besvärar sig inte ens med att ge någon vettig förklaring till varför och hur allt skulle gå till. Strategin utprovas f n i Washington mot Donald Trump. Fungerar sisådär men är synnerligen utmattande.

   Gillad av 2 personer

 2. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Ingen människa är generellt oersättlig ii samhället. det gäller också politiker och politiska partier.
  Att ifrågasätta väljarkårens kompetens är i ett demokratiskt samhälle att nedvärdera sig själva som politiker och de mandat som representerar det förtroende partierna erhåller vid varje val.

  Gillad av 3 personer

 3. Hosianna skriver:

  Precis, Lennart, och med tanke på MSM:s skamlöst envisa ovilja, eller enastående djupa oförmåga, att rapportera konsekvensneutralt, förefaller utländska nyhetskällor rentav oumbärliga för svenska väljares möjlighet att fatta välgrundade beslut – i ödesvalet såväl som i vardagslivet.

  Gillad av 8 personer

 4. Östrahult skriver:

  De invigda vet att det finns två sorters utländsk påverkan. Den ena är ond och kommer från otäckingar som Putin. Den andra som är god och består av sådana som EUs ledare, FN och alla migranter som kommer hit för att de vill hjälpa oss

  Gillad av 4 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   10 % från Putin (max)

   Övrig påverkan är Agendadriven!

   Globalisterna har sin…
   EU likaså, ja det är väl i princip samma sak…

   Men om utländsk västerländsk media rapporterar sanningar,
   som vår i bästa/värsta DDR stil Regimtrogna PubliSH Service media vinklar/förtiger…

   Det vore ytterst förfärligt!

   Gillad av 1 person

 5. Filtrera mera skriver:

  Världen är komplex. Det moderna samhällets kunskapsmassa är enorm och i växande. De unga tvingas gå i skolan långt upp över tonåren. Det tar tid att lära sig. Ändå blir det bara skärvor av det absolut nödvändigaste. Att få allomfattande utblickar är svårt. Här har det fria internet hjälpt oss.

  Men nu rusar EU och mediaintressen till vår hjälp.
  Begränsa informationsutbytet. Vi inför länkförbud på sociala medier. Och även länkskatt. Och så censur för Google och deras likar. Den får deras personal ta hand om, utan demokratisk insyn förstås. Begränsa det horisontella informationsutbytet. Och ersätt det med ett stuprörstänkande. Då blir det lättare att kontrollera. Information uppifrån och ned. Inte åt sidorna. Och till det även lite aktiv rensning. Till det har Vinnova skjutit till pengar. De ledande mediehusen, som DN, SvD och Public Service samarbetar i faktakollande av samhällsdebatten. Det offentliga samtalet läggs under lupp. Som om världen styrdes av enbart fakta och inte av värderingar och känslor. Man gömmer sig bakom en klinisk syn mänskligheten, på sajten; https://www.faktiskt.se.
  Där man tryggt förkunnar att man enbart följer de riktlinjer som satts upp av internationella faktakollsnätverket IFCN.

  Yttrandefriheten själv tycks ha utvecklats till ett samhällsproblem. Alla frihetsälskande skall även veta att det in i hemmen är på väg en ny typ av högtalare. Som man kan prata med, via exempelvis SIRI, en slags verbal kommandointelligens. Med andra ord mikrofoner i hemmet som kopplas rakt ut i cyberrymden. Där allt du säger i hemmet avlyssnas av artificiell intelligens. Och så kanske några storebröder också. Vilka de nu kan vara?
  ”Du sköna nya värld” är redan här.

  Gillad av 5 personer

 6. brrr skriver:

  Vill de ha en ”öppen värld” utan gränser och med fritt flöde av varor, tjänster, pengar och människor, så får de även acceptera fritt flöde av åsikter, idéer, information och påverkansförsök.

  Gillad av 8 personer

   • brrr skriver:

    Jag tror naturligtvis inte att DE låter sig begränsas av varesig moral, rättvisa eller ens logik, jag bara påpekade den uppenbart logiska följden av en ”öppen och valfri” värld.

    Gilla

 7. Aha skriver:

  Alla pratar om troll men ingen har sett dem, alla pratar om fake news men ingen har hört dem.

  Så är det för mig. Nu möter jag för all del troll någon enstaka gång när jag debatterar på Facebook. Om det inte är troll så är det någon baktiktant som tar till orda. Utmärkande för trollen och batiktanterna är att de konsekvent försvagar den sak de är satta att försvara. Tokigheterna är så uppenbara. Ett troll, ett vänstertroll som jag som borgerlig kan råka ut för, kännetecknas av känsloargumentation. Tillika är de floskelfabriker; ”Utan invandring stannar vården”, ”Gilla olika”, ”Att inte ställa grupper mot varandra”.

  När det gäller fake news torskar man väl någon gång på en bild med någon slagkraftig text på. Men det mesta rättar upp sig genom att någon som kommenterar avslöjar manipulationen. Värre är det med etablissemangets halvlögner och manipulationer. Då behövs fotarbete och nationalekonomisk insikt. Tino Sanandaji gör därvid ett hästjobb, han torde vara största fake news jägaren av alla. Mediakåren lyser med sin frånvaro. Ett bra aktuellt exempel är sossarnas (val)påstående att sysselsättningen är i topp inom EU. Via nationalekonomen Ruist redogör Tino för att om man om summerar ländernas deltidsysselsättningar till heltidssysselsättningar så är Sveriges framsteg mediokra jämfört med andra länder.

  Journalistkåren sviker om och om igen sitt uppdrag att granska makten. Skäms.

  Gillad av 8 personer

  • Min strand skriver:

   Du vet detta men det är meningslöst att tro att de kommer att skämmas, de har velat detta. Istället så väntar de i bästa fall på lämpligt tillfälle att vända kappan, som vissa sluga som Heberlein, Teodorescu och Engellau och andra som skriver här men aldrig har röstat SD. Därför den stora desperationen för om SD får 30 % så är tiden ute för kappvändande, man får helt enkelt sparken. Ta BRÅ som nu ”öppnar” för att undersöka etnisk bakgrund eller de senaste kartläggningarna av våldtäktsmäns härkomst i media, desperat kappvändning under galgen efter att ha varit våldtäktsdtödjare i alla år.

   De har velat detta men det är inte för att få brottslingar att skämmas man straffar dem.

   Gillad av 3 personer

  • Min strand skriver:

   Du vet detta men det är meningslöst att tro att de kommer att skämmas, de har velat detta. Istället så väntar de i bästa fall på lämpligt tillfälle att vända kappan, som vissa sluga som Heberlein, Teodorescu och Engellau och andra som skriver här men aldrig har röstat SD. Därför den stora desperationen för om SD får 30 % så är tiden ute för kappvändande, man får helt enkelt sparken. Ta BRÅ som nu ”öppnar” för att undersöka etnisk bakgrund eller de senaste kartläggningarna av våldtäktsmäns härkomst i media, desperat kappvändning under galgen efter att ha varit våldtäktsdtödjare i alla år.

   De har velat detta men det är inte för att få brottslingar att skämmas man straffar dem.

   Gilla

   • Min strand skriver:

    De flesta behöver en mandatperiod till för att vända kappa, låt oss inte ge dem det, name and fire, låt oss publicera listor på de som skall sparkas.

    Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Otillbörlig utländsk påverkan…

   Det har vi fått efter Svetsarhot om lagstiftning)

   Det kan väl ändras efter detta val,
   återfå ett öppet ocensurerat Internet…

   Fast då måste vi väl göra en Swexit?

   Gillad av 2 personer

  • Richard skriver:

   Ja, de är bara rädda för att de inte längre har monopol. T.o.m. lilla jag kan numera i någon mån göra min röst hörd. Och jag är otroligt mycket mer kunnig och välinformerad än jag var under deras monopol-tider. Jag älskar det fria ordet och jag älskar internet!

   Gillad av 8 personer

  • MartinA skriver:

   Ja, så är de hela tiden. När PK maffian anklagar andra för någonting kan man hoppa upp och sätta sig på att det är just precis vad de själva håller på med!

   Gillad av 6 personer

 8. Min strand skriver:

  Vi måsta avsätta hela det kader av makthavare som blivit tillsatta under de senaste 20 åren överallt, vi avsätter politikerna genom att välja SD (inte MED och AFS troligtvis denna gång) och SD börjar stänga all skattefinansierad indoktrinering vilket betyder SIDA, alla NGOer, alla chefer för all verk, polisledning, skolledning, drar in mediestöd, sparkar alla på SVT och SR, osv osv. Att avsätta de tusentals ledare och chefer som bär mest ansvar är ett nödvändigt första steg, sedan kommer nästa, att utvisa så många man överhuvudtaget kan och förbjuda alla uttryck för islam. Utan detta får vi inbördeskrig tror jag.

  Gillad av 8 personer

 9. Samuel af Ugglas skriver:

  När kommer svenska väljare att få möjlighet att sparka politiker som missbrukar sina mandat? En hr. Reinfeldt t.ex som lyfter 23.000.000:kr i årslön. Inga mutor där inte?

  Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Det är bara en BELÖNING för visad hörsamhet)
   Då kan man bli välbetald rådgivare…

   RÅDEN har man väl själv fått tidigare?

   En MUTA betalas ut före ett beslut!

   En gradskillnad i helvetet?

   Gillad av 1 person

 10. MartinA skriver:

  Tragikomiskt hur härskarna babblar om ”utländsk påverkan” samtidigt som de bjuder in utländsk trupp i landet och ränner på USAs ambassad varje vecka och på Bilderbergmöten varje år.
  OCH ger bort statliga register till Serbien 🙂

  De är ett gäng skojare helt enkelt.

  Gillad av 7 personer

 11. Glen Lester skriver:

  Vänstermaffian (inkluderar hela sjuklävern numera), med sossarna i spetsen är ju själv en propagandamaskin som breder ut sig å det grymmaste. Att det finns annan påverkan, hur radikalt antisosse den än är, behövs för balansen i debatten. Sossarna försökte ju få till det så att man pratar mindre om invandringen. Det var ju särskilt lyckat i TV när Åkesson ställde en rak frpga till den ytterst ansvarige för våldtäkterna och skjutdåden, Stefan Löfven, om nänmda vådltäkter. Löfven försökte prata om något annat. Det var så man fick känslan av att han egentligen, i sitt djupa inre undermetvatna känner sig skyldig till våldet hans skyddslingar utövar på den svenska befolkningen.

  Gillad av 3 personer

 12. olle holmqvist skriver:

  ”Politiker-förakt finns inte, varför skulle det finnas ? Alla vanliga sunda människor vet ju att
  vi mogna politiker är varma, medkännande människor med humor och stor förmåga till själv-ironi”
  tillskrivet Margot Wallström, det är väl rätt ?

  Gillad av 1 person

 13. S Eriksson skriver:

  Om definitionen på ett nättroll är eller kan vara en person som är kritiskt inställd och ifrågasätter saker på nätet som de styrande påstår, så har jag börjat förstå lite mer än innan.

  Gilla

 14. W skriver:

  Den 17 juni avslöjade Samhällsnytt att en av de afghaner som tandhygienisten Bernt Herlitz tipsat Migrationsverket om försökt mörda en ungdom genom att sticka kniv i magen på honom. För gärningen dömdes han till 100 timmars ungdomstjänst utan utvisning. Enligt domen beror det milda straffet på den dömdes låga ålder. Idag kan Samhällsnytt visa att åklagaren i målet visste om att mannen var vuxen – men valde att ignorera bevisningen i huvudförhandlingen.

  Afghanen Najeeb Ahmadi åtalades för mordförsöket, men dömdes enbart för grov misshandel. Enligt domen skulle straffet för gärningen hamna på två års fängelse för en vuxen person:

  ”Straffvärdet på den aktuella gärningen är enligt tingsrätten två års fängelse och för en vuxen person skulle fängelse normalt sett följa.”
  Men eftersom Najeeb Ahmadi var registrerad som 16 år gammal fick han endast 100 timmars ungdomstjänst för det grova brottet. Inte heller utvisning yrkades vilket ledde till att mannen troligen kan stanna i Sverige tack vare regeringens och Centerpartiets amnesti för ensamkommande.

  Gillad av 3 personer

 15. olle reimers skriver:

  Det mest lärorika man kan ägna sig åt i dessa yttersta tider är att studera CNN, MSNBC m.fl. MSMmedia i USA.

  Sedan Hillary nu misslyckat med att mörda Trump (av IG-rapporten framgår indirekt att flera sådana dåd planerats (det första dagarna före invigningen) är taktiken klar: utse Trumps medarbetare och väljare till fair game. Dessa har nämligen gjort så dåliga val att man kan konstatera att de är onda människor som förtjänar att utplånas.

  Mycket att vänta från det hållet den närmaste tiden. Håll er underrättade!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.