Staffan Heimersons utrikes ärenden: En turk och en skurk

Staffan Heimerson

Sommarens viktigaste val äger rum på söndag (24 juni). Det sker i ett av Europas största länder. Detta land har näst Amerika den största krigsmakten inom NATO.

Turkiet är en av världens 20 största ekonomier. Landet har haft snabb tillväxt. Istanbul har förvandlats från en exotisk bazarhåla till en världsstad med 16 miljoner invånare. Invånarna har varit flitiga och företagsamma; Turkiet var som Italien på sjuttiotalet. Befolkningen, även på landsbygden, har medelklassifierats med kylskåp, tvättmaskiner och lokalt tillverkade bilar.

Landet var på väg att ta sig in i EU. Det spelar en viktig roll i den islamska världen. Geografiskt har det ett nyckelläge mellan Ryssland och Iran.

Turkiet är, säger Utrikespolitiska institutet i sin länderöversikt, ”en parlamentarisk demokrati”.

Hmmm.

Men UI tillägger initierat: ”Men en demokrati som ofta haft begränsningar. Landet har ett starkt auktoritärt arv, där militärer och domare ofta har satt folkviljan ur spel.”

Sakine Madon, som är en statsvetare och liberal kolumnist och utnämnd till en av Sveriges mest inflytelserika twittrare är född i Turkiet och åtminstone till hälften kurd och vet alltså vad hon snackar om.

Madon skrev i förra veckan i Mittmedia om sitt födelseland: ”Ett tystat Turkiet går till val. Undantagstillstånd och fyllda fängelser.” Den främste oppositionsledaren, Felahattim Demirtas, den kurd ur partiet HDT (som inte är störst), och som från sin fängelsecell kandiderar till presidentposten, säger: ”Turkiet har omvandlats till ett halvöppet fängelse.” Demirtas har tidigare hyllats som ”Turkiets Obama”. I dag riskerar han 500 års fängelse.

Dystert.

Undantagstillstånd råder. Alla uppnosiga journalister och en rad oppositionspolitiker sitter i fängelse. Men den hårdhänte Erdogan personligen är i opinionsmätningar i sin blandning av landsfaderlighet och mild islamsk religiositet sitt lands mest uppskattade politiker.

Trots att sittande president Tayyip Erdogan är en autokrat finns optimism hos oppositionen. Skälet till optimism är att huvuddelen av oppositionspartierna mera än förr drar i samma riktning.

Valen gäller både presidentposten och parlamentet. Vinner Erdogan blir han president ytterligare fem år. Han och hans parti, AKP, har haft makten sedan 2002.

För två år sedan slog Erdogan ner en militärkupp riktad mot hans styre. Stridsflygplan flög in över Istanbul och huvudstaden Ankara. Kuppen misslyckades.

Militären har sedan landet efter det osmanska imperiets fall i första världskriget moderniserades av Kemal Atatürk varit grundstenen för att nationen förblir sekulär. Förbud mot slöja rådde länge.

Kuppförsöket var en reaktion på den smygislamisering Erdogan underblåste i landet. Sannolikt var kuppen fjärrstyrd av en från Erdogans parti avhoppad predikant, Fethullah Gülen. Denne lever i exil i  Saylorsburg, Pennsylvania.

För något år sedan bilade jag från New York till Saylorsburg i hopp om att i Gülens bergsfästning få intervjua den åldrade predikanten. Jag nådde inte längre än till vaktkuren. Men en av Gülens rådgivare kom ner och pratade mig.

Naturligtvis tillstod rådgivaren inga kuppförsök. Men han uttalade sig gärna i strategifrågor: ”Kupper genomförs inte med hjälp av flygvapnet. Stridsplan bara bullrar. Det är pansarregementet som gäller. Det behövs tre stridsvagnar – en framför regeringsbyggnaden, en framför parlamentet och en framför TV-huset.”

Utrensningarna efter kuppförsöket har varit omfattande. 10 000 soldater, poliser, domare, journalister har drabbats. Erdogan har, som en oppositionspolitiker uttryckte, ”lyckats skapa ett rädslans samhälle.” Samtidigt startades en militär offensiv mot PKK, Kurdistans marxister. Erdogan har senaste året krigat i norra Syrien för att hindra att de irakiska kurdernas effektiva armé, Pesh Merga, som där med amerikansk hjälp besegrat terrororganisationen IS, ska bita sig fast vid gränsen mot Turkiet.

Turkiet är det land som vid fler än 3 000 tillfällen har fällts av Europeiska domstolen för brott mot mänskliga rättigheter. Det vanligaste felet är att åtalade inte har fått en rättvis rättegång. Anmälningarna om inhuman eller kränkande behandling av fångar och brottsmisstänkta är många.

Det är i den andan det finns skäl att skriva frågetecken inför valet:

Är vallängderna korrekta? Kommer ”otrogna” väljare hindras att rösta? Kommer befolkningen i ”osäkra” områden” (läs Kurdistan) att utsättas för så mycket kontroll att ingen vågar sig ut? Blir valfusket ohämmat? Kommer tidningarna under slutveckan tystas ytterligare och blir den statliga televisionen än mera Erdogan-propagandistisk?

Inga svar finns.

Men kommentatorer på plats noterar att Erdogan är på defensiven. Han riskerar att inte få erforderliga 50 procent av rösterna i presidentvalets först omgång och måste då – förödmjukande för honom – två veckor senare gå en andra omgång mot tvåan.
Tips. Erdogan vinner. Hans regeringsparti, AKP, behåller majoriteten i parlamentet.

Men Erdogan har öppnat Pandoras ask.

16 reaktioner på ”Staffan Heimersons utrikes ärenden: En turk och en skurk

 1. Lilla fröken PK skriver:

  ”Men Erdogan har öppnat Pandoras ask.”
  Tveksam slutsats. Av artikeln framgår snarare att han lagt locket på och skruvat fast ordentligt.

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   OM EU släpper in Turkiet som fullvärdig medlem,
   då öppnas Pandoras Ask för fullt.

   Låt oss hoppas att det inte sker förrän Helvetet fryser till is…

   Vi vet att småväxta ledare med Napoleonkomplex är skadlidligt för landet!

   De allra värsta är givetvis Napoleon och Hitler,
   som ödelade hela Europa…

   Sultan Erdogan hamnar ännu i division två,
   men aspirerar på en plats i ”Elitserien”…

   Sverige har fått sin beskärda del i modern tid,
   Palme i (S)ärklass, Löfvén in som god tvåa!

   Lille Uffe vill nog också stiga upp på pallen…

   Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    EU försvarar inte sin gräns. Alltså spelar det ingen roll om de tar med hela världen i EU, skillnaden blir snarast positiv eftersom då kan de inte låtsas längre.

    Gillad av 1 person

 2. Jan Andersson skriver:

  När man läser denna och andra insiktsfulla omvärldsbevakningar och jämför med svenska MSM-media så kommer osökt den gamla barnvisan i minnet:

  Lasse, Lasse liten!
  Världen är så stor, så stor,
  Lasse, Lasse liten!
  Större än du nånsin tror
  Lasse, Lasse liten.

  Wikipedia, första versen, Zacharias Topelius (1880) i Läsning för barn, del V.

  Gilla

 3. Magnus Rosensparr skriver:

  Ja, hur ska man karaktärisera Heimersons skrivande? Minutiöst hafsigt kanske. Om vi börjar med landet kan vi konstatera att Turkiet inte är ett av Europas största länder. Turkiet är inte europeiskt varken kulturellt eller etniskt. Geografiskt ligger 3 % av landet, 23 764 km² (Östra Thrakien), i sydöstra Europa och 97 %, 755 688 km² (Anatolien), i sydvästra Asien.

  Heimerson talar om Recep Tayyip Erdoğans milda islamiska religiositet. Ja, i den egna politiska propagandan är han det, men de flesta vet att han i verkligheten är en förtäckt hårdför och strikt islamist.

  Det är riktigt att Turkiet under perioder har varit en militärdiktatur. Detta i avsikt att förhindra att landet skulle få sin grundlagsenliga sekulära status avskaffad. När hotet avvärjts har diktaturen avskaffats av militären själv. Denna mekanism skapades av Mustafa Kemal Atatürk och har fungerat som skydd mot militant islamism tills Recep Tayyip Erdoğan och hans AKP kom in i bilden. Militären har misslyckats och vägen ligger nu öppen för inte bara en diktatur utan en totalitär islamistisk diktatur.

  Nej, Erdoğan har inte öppnat Pandoras ask. Erdoğan har svetsat igen Turkiets kista.

  Gillad av 4 personer

  • MartinA skriver:

   Det var inte AKP som upphävde den gamla ordningen. Det är att religiösa människor föder fler barn och därför alltid vinner i det långa loppet.

   Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    Varför?

    För att slippa medias illvilliga påhopp,
    måste man granska kandidaterna extra noga!

    Finns nog inget parti som sållar hårdare bland villiga?

    Vi har ju sett några avhoppare under mandatperioden!
    Inkl kandidater som inte höll måttet…
    Svärmor bl.a.

    Gilla

   • MartinA skriver:

    Medias agerande de senaste 53 åren är det som har orsakat den här katastrofen. Förstår du då inte att du aldrig kan göra både motstånd och undvika medias illvilliga påhopp samtidigt? Förstår du då inte att klagar de inte på det ena så klagar de på det andra?
    Precis, SD har låtit media bestämma vem som skall vara med i partiet. Och sen har det gått egenintresse i det så nu, är min tro, använder de sämsta krafterna i SD ”rasism” och ”nyfascism” för att eliminera hot mot deras egen ställning. Och så blir partiet sämre och då måste de anstränga sig ännu hårdare för att bevara sin ställning. Tills det är det enda de har kraft kvar att göra.
    Svärmor? Snälla du, läst Stefan Torsells artiklar? Det här är inte enstaka fall, det är regelbundet och ihållande och utbrett.

    Gilla

 4. Skrymer skriver:

  För några år sedan var Erdogan och Turkiet precis lika farligt som det är idag. Men det lät helt annorlunda i msm och man var då väldigt måna om att bjuda in dem till den europeiska gemenskapen.
  Men helt plötsligt hände något som ändrade på den visan. Vem bestämde att vi nu ska tycka annorlunda om Erdogan?

  Kan det vara så att han köpte för mycket rysk krigsmateriel istället för amerikansk, och då hamnade på den onda sidan?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.