Gästskribent Lars Hässler: Kina slår ner på islam. Får Orwells 1984 att blekna

I Europa oroar sig många för den muslimska massinvandringen medan Kina och Ryssland har egna problem med sina muslimska delrepubliker respektive provinser. Kinas muslimska provins Xinjiang, med drygt 20 miljoner invånare och 17 procent av landytan, utgör en stor utmaning för Peking. Det sätt kommunistregimen behandlar muslimerna är effektivt men skrämmande.

Peking började först 2014 att ta till drakoniska åtgärder efter det att knivbeväpnade uighurer (som muslimerna kallas i Xinjiang) slaktade 31 personer på en järnvägsstation i Kunming. Denna terrorattack var Kinas 9/11.

I en artikel i The Economist  och även i Foreign Policy beskrivs hur de kinesiska myndigheterna ökar trycket i Xinjiang. Varje större stad delas in i mindre delar med ca 500 personer och minst en polis placeras i varje del respektive by. Invånarnas ID-kort kan kontrolleras och scannas närsomhelst, likaså kan fingeravtryck tas och mobiltelefoners innehåll laddas ner för senare analys. Vissa moskéer har stängts, andra har fått sina minareter rivna och alla besökare registreras. Mäns skägg tvångsrakas, kvinnorna får inte bära schalar och 29 muslimska namn får inte användas på nyfödda barn.


I vissa städer kan man finna stolpar med upp till tio kameror med 200 meters mellanrum. Dessa kan även läsa av bilnummer och foto på förare. Dessutom får endast registrerade ägare köra bil, oregistrerade förare arresteras. Varje uighur måste ha en ”spion-app” i sina mobiler så att polisen vid varje ögonblick kan se var innehavaren befinner sig och polisen kan avläsa trafiken på varje wifi-ställe, typ café, med så kallade ”wifi-sniffers”.

Som om dessa åtgärder inte vore tillräckliga, används ytterligare åtgärder. Sedan 2017 har ett system som beskriver medborgarnas trohet till regimen implementerats. Invånarna graderas alltefter sin nytta och lojalitet till det kommunistiska partiet; om de har arbete, inte dricker alkohol (som muslimer inte gör), etnicitet, religion (om de ber fem gånger/dag eller fastar under ramadan), har besökt vissa länder (troligtvis muslimska länder), har släktingar i andra länder (främst Turkiet) eller undervisar sina barn i hemmet. De flesta av dessa kriterier kan tyda på att man är muslim, och motsatsvis innebär att man inte är lojal mot partiet. Anses man inte lojal väntar så kallade omskolningsläger dit, enligt uppgift i artiklarna, hundratusentals personer skickats.

Med ett system som kallas ”Integrated Joint Operations Platform (IJOP)”, kan stordatorer via automatisk maskininlärning samla information från Big Data. Till exempel tas information från mobiltelefoner, övervakningskameror, bankinformation, hur mycket el man använder, familjeplanering (hos sociala myndigheter), straffregister, DNA, blodgrupp, fingeravtryck etc etc. Tillsamman kan informationen ge en fullständig kontroll och analys på varje individ som då även kan graderas efter den nytta man anses ha för landet. Detta system håller även på att implementeras i resten av Kina.

Är detta system med total övervakning av hela befolkningen dygnet runt en framtid som vi eventuellt kan förvänta oss även i Europa? Det får i varje fall Georg Orwells roman 1984 (som han skrev 1948) om storebrorssamhället att blekna.

Lars Hässler är jur kand, med en Master of Comparative Law från USA och ett år vid Institutet för högre internationella studier i Geneve. Under 1980-talet arbetade han som råvarutrader för Boliden i Schweiz. Lars är flerfaldig jorden runt-seglare, har skrivit nio böcker och publicerat artiklar på bland annat Brännpunkt i SvD. Han har alltid följt med i politiken men överlåtit skötseln av landet till politikerna tills nyligen då Lars blivit alltmer frustrerad över vart Sverige är på väg.   

17 reaktioner på ”Gästskribent Lars Hässler: Kina slår ner på islam. Får Orwells 1984 att blekna

 1. Christer L skriver:

  Blir en konflikt mellan datoriserat och islamiserat våld Europas framtid? De båda kan nog även gå hand i hand. En del i frågan är datorerna. När jag inte undviker att tänka på datoriseringens inverkan på samhället ser jag att vi verkar totalt involverade i ett myllrande autonomt system, som utvecklas utifrån sina egna lagar och förutsättningar, ett maskineri som skapas av människor men utan en överordnad mänsklig vilja. Och att vi kallar detta för vår frihet. Är detta en evolution som ingen kan överblicka?

  Helt klart tycks det mig att ett antal stora händelser inte kunnat ske utan samordning via mobiltelefoner och datoriserad överblick över verksamheterna ifråga. Det är till exempel dessa ”folkuppror” som börjat på gator och torg och snart trappats upp av rebeller och militia osv. Det är hur massmigrationen initierats, dirigerats, logistiserats och finansierats. Inget av detta kunde ha skett utan internet, datorer och mobiltelefoner – och vad än som kunde skett istället har därmed inte skett. Men det här vill folk inte diskutera. Folk blir förbannade och vill bevara friheten på nätet som den är. Min uppfattning är att denna frihet är en illusion. Misstanken är att stora breda, djupa, automatiska undersökningar, kontroller och registreringar kan ske, och sker, och förbigår vårt godkännande, men genom att bekräfta att jag läst om nya lagar som ska skydda mig mot datorerna har jag klickat mig till förvirringens lugn och glömmer gärna hela frågan.

  Gillad av 3 personer

 2. plq017 skriver:

  Vissa delar är redan i gång i Europa/Sverige.
  Alla mobiltelefoner avlyssnas, talet tolkas till text, och innehållet analyseras. Detta görs mer eller mindre i realtid.
  Vidare håller man redan på var telefonerna finns, och med vilka man kommunicerar.
  Det är på detta sätt som säkerhetstjänsterna försöker komma åt terrorister.
  Problemet med den information som man får är att den inte direkt kan användas i rätten, eftersom telefonavlyssning kräver misstanke om grövre brott, och domstolsbeslut. Därför måste informationen leda till någon annan information, som användas i domstol.
  Kameraövervakning finns automatiserat i polisfordon, och används idag för att hitta fordon som är efterspanade. Igen, systemet fungerar i realtid.
  Samma teknik kan användas för att identifiera och spåra människor, men där är vi inte ännu i Sverige efter vad jag erfar.
  Trängselkamerorna används till både det ena och det andra. Först för att dra in skatt, men även för att hitta fordon och vederlägga körjournaler, och hitta skattesmitare.
  Internet stryps.
  1984 är redan här, och PK-eliterna älskar vad som kommer. Tänk att kunna kommendera hela folk!

  Gillad av 2 personer

 3. Elof H skriver:

  När vissa svenska politiker säger att företeelser är oacceptabla så menar de inte det på riktigt. Skulle de verkligen mena det är det åtgärder som de i Kina som krävs för att förhindra de oönskade företeelserna. Men de tycker i själva verket att de oönskade företeelserna är acceptabla och åtgärderna som krävs är oacceptabla.

  Gillad av 4 personer

 4. Hovs_hällar skriver:

  Intressant. I Kina är myndigheterna mycket alerta mot allt som kan störa ordningen och eventuellt hota landets regim. Självklart är islamismen i fokus. Jag kan bara applådera att man effektivt slår ner på islamismen.

  Tyvärr är det inget som hindrar att makthavarna utvidgar systemet till att gälla även andra medborgare i landet.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Tänk om vi kunde övervaka Moskéerna och deras budskap!
   Predikan på svenska skulle underlätta mycket för SÄPO!

   Dessutom!

   Skulle det finnas ett starkare incitament,
   för besökarna att lära sig svenska…

   Gilla

 5. Jvk skriver:

  Verkar lovande, och precis som i Kina, varför skall våra lagar gälla lika för alla? Inför speciallagar mot gästerna med syftet att de flyttar dit de hör hemma.

  Gillad av 5 personer

 6. Gösta Johnsson skriver:

  På ett sätt -åtminstone- är Kinas vaksamhet mot islamisering av deras land bra eftersom det hindrar en utbredning i värlfens folkrikaste nation att få fäste. Skulle inte detta ske skulle snabbt en islamisering i den delen av världen kunna få mycket ödesdigra konsekvenser för alla sekulariserade västliga länder och nationer. Baksidan är den omfattande övervakningsindustrin.

  Gillad av 2 personer

 7. Steven Jörsäter skriver:

  Det låter som om kineserna har tagit till de åtgärder som krävs för att förhindra blodbad i terroristdåd framöver. Vi blir nog tvungna att ta till samma medel om vi inte likt nu då och då ska behöva konstatera att oj – nu blev ett antal oskyldiga mördade igen. Europeiska politikers passivitet och inkompetens kommer nog inte tillåtas fortsätta hur länge som helst. Även i USA är bevakningen mycket hårdare än här. Men det är givetvis bara de grupper som kan förväntas ha en förhöjd risk för terrordåd som behöver övervakas på detta sätt. Kanske bidrar det till att göra oss mindre attraktiva som fristad för dessa grupper och därmed kanske problemet löses?

  Gillad av 2 personer

 8. Magnus Rosensparr skriver:

  Jovisst har kommunistpartiet gjort mycket, men det kommer nog inte att räcka på längre sikt. Den dag muslimerna i Kina är avsevärt fler än det antal Folkets befrielsearmé (c:a 2 milj.), Folkets beväpnade polis och diverse miliser (c:a 1 milj.) kan uppbåda kommer kommer kommunistpartiet att få mycket stora problem. Man kan tycka vad man vill om den kinesiska regimens nuvarande metoder, men jag tvivlar på att de långsiktigt är tillräckliga. Personligen skulle jag inte alls bry mig om vilka metoder europeiska regeringar skulle använda sig av, så länge de kan åstadkomma att alla muslimer lämnar Europa för gott. Islam är det största och värsta hotet mot mänskligheten någonsin.

  Gillad av 5 personer

 9. olle reimers skriver:

  Kineserna har ett grundläggande demografiskt problem som de, för att hålla ihop denna väldiga befolkning, sedan hundratals år arbetat med bryska metoder.

  Av befolkningen på c:a 1.3 miljarder invånare tiillhör mindre än en tredjedel de som, annat än marginellt, bevljats frukterna av kapitalismens materiella landvinningar.

  På längre sikt kan man alltså fundera över i vilken mån minoriteten kan hålla majoriteten i schack. Så smånigom tränger, om än långsamt, internationell information även ut till de mest avlägsna landsändarna. Det lär inte bidra till könslan av sammanhållning.

  Kommunistpartiet sitter på en krutdurk som hotar att när som helst explodera. Frågan är bara om när det ska ske.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.