Gästskribent Lars Hässler: Kina slår ner på islam. Får Orwells 1984 att blekna

I Europa oroar sig många för den muslimska massinvandringen medan Kina och Ryssland har egna problem med sina muslimska delrepubliker respektive provinser. Kinas muslimska provins Xinjiang, med drygt 20 miljoner invånare och 17 procent av landytan, utgör en stor utmaning för Peking. Det sätt kommunistregimen behandlar muslimerna är effektivt men skrämmande.

Peking började först 2014 att ta till drakoniska åtgärder efter det att knivbeväpnade uighurer (som muslimerna kallas i Xinjiang) slaktade 31 personer på en järnvägsstation i Kunming. Denna terrorattack var Kinas 9/11.

I en artikel i The Economist  och även i Foreign Policy beskrivs hur de kinesiska myndigheterna ökar trycket i Xinjiang. Varje större stad delas in i mindre delar med ca 500 personer och minst en polis placeras i varje del respektive by. Invånarnas ID-kort kan kontrolleras och scannas närsomhelst, likaså kan fingeravtryck tas och mobiltelefoners innehåll laddas ner för senare analys. Vissa moskéer har stängts, andra har fått sina minareter rivna och alla besökare registreras. Mäns skägg tvångsrakas, kvinnorna får inte bära schalar och 29 muslimska namn får inte användas på nyfödda barn.


I vissa städer kan man finna stolpar med upp till tio kameror med 200 meters mellanrum. Dessa kan även läsa av bilnummer och foto på förare. Dessutom får endast registrerade ägare köra bil, oregistrerade förare arresteras. Varje uighur måste ha en ”spion-app” i sina mobiler så att polisen vid varje ögonblick kan se var innehavaren befinner sig och polisen kan avläsa trafiken på varje wifi-ställe, typ café, med så kallade ”wifi-sniffers”.

Som om dessa åtgärder inte vore tillräckliga, används ytterligare åtgärder. Sedan 2017 har ett system som beskriver medborgarnas trohet till regimen implementerats. Invånarna graderas alltefter sin nytta och lojalitet till det kommunistiska partiet; om de har arbete, inte dricker alkohol (som muslimer inte gör), etnicitet, religion (om de ber fem gånger/dag eller fastar under ramadan), har besökt vissa länder (troligtvis muslimska länder), har släktingar i andra länder (främst Turkiet) eller undervisar sina barn i hemmet. De flesta av dessa kriterier kan tyda på att man är muslim, och motsatsvis innebär att man inte är lojal mot partiet. Anses man inte lojal väntar så kallade omskolningsläger dit, enligt uppgift i artiklarna, hundratusentals personer skickats.

Med ett system som kallas ”Integrated Joint Operations Platform (IJOP)”, kan stordatorer via automatisk maskininlärning samla information från Big Data. Till exempel tas information från mobiltelefoner, övervakningskameror, bankinformation, hur mycket el man använder, familjeplanering (hos sociala myndigheter), straffregister, DNA, blodgrupp, fingeravtryck etc etc. Tillsamman kan informationen ge en fullständig kontroll och analys på varje individ som då även kan graderas efter den nytta man anses ha för landet. Detta system håller även på att implementeras i resten av Kina.

Är detta system med total övervakning av hela befolkningen dygnet runt en framtid som vi eventuellt kan förvänta oss även i Europa? Det får i varje fall Georg Orwells roman 1984 (som han skrev 1948) om storebrorssamhället att blekna.

Lars Hässler är jur kand, med en Master of Comparative Law från USA och ett år vid Institutet för högre internationella studier i Geneve. Under 1980-talet arbetade han som råvarutrader för Boliden i Schweiz. Lars är flerfaldig jorden runt-seglare, har skrivit nio böcker och publicerat artiklar på bland annat Brännpunkt i SvD. Han har alltid följt med i politiken men överlåtit skötseln av landet till politikerna tills nyligen då Lars blivit alltmer frustrerad över vart Sverige är på väg.