En samhällsvetare

Patrik Engellau

Hon som klipper mitt hår är en kristen invandrare från Syrien. Hon har bott i Sverige i flera årtionden och försörjer sig som hårt arbetande småföretagare med egen salong.

Förr i tiden, innan Twitter fanns, fungerade barberarsalonger i alla länder som nyhetsförmedlingar. Alla slags människor gick dit och medan man väntade på sin tur pratade man med varandra om sådant som kändes viktigt. Barberaren själv kunde lyssna, fråga och skaffa sig uppfattningar. Begåvade barberare blir därför erfarna och pålitliga samhällsvetare.

Om det inte varit för brytningen så hade man kunnat ta min syriska barberare för vilken rasistisk svensk småföretagare som helst. Hon låter som om hon hatar invandrare. Men när man lyssnat på henne ett tag inser man att dem hon verkligen hatar är de ”dumma svenskarna” som så villigt låter sig luras av invandrare.

När jag senast klippte mig fick jag höra flera berättelser på det temat, till exempel om en kund som jobbade inom socialförvaltningen och varit så himla dum att hon låtit sig bjudas på middag hemma hos en ensamkommande och därvid blivit våldtagen inte bara av den ensamkommande utan också av tre polare till honom. En annan berättelse handlade om en kund som kommit på grön kvist genom att skaffa sig en lägenhet och husera ett antal ensamkommande.

Blir man rik på det? frågar jag lite naivt. Då förklarar samhällsvetaren för mig det alltid finns pengar att göra på sådant ty efter vad hon hört är myndigheterna inte så noga med att kontrollera vad de betalar för så den som hyr ut rum kan låta migranterna bo trångt.

Sedan presenterar samhällsvetaren en teori om hur många sorters svenskar det finns. Hon anser att svenskarna indelar sig i tre typer. Den första är de som ogillar migrationen och som törs säga det. Den andra typen är de som ogillar migrationen men inte törs säga det. Den tredje typen är de som på något vis tjänar pengar på migrationen och därför gillar den.

Då frågar jag om det inte finns några svenskar som gillar migrationspolitiken utan att nödvändigtvis ha någon egen vinning av den. Hon tänker ett tag och säger sedan att hon inte tror att det finns några sådana. I varje fall har de inte kommit till hennes salong.

Å andra sidan, säger hon efter att ha klippt och funderat ett tag, så finns det ju så många dumhuvuden bland svenskarna. Ni ser inte och fattar inte. Ibland blir jag så arg. Hur kan ni vara så dumma i huvudet? Ni är som barn.

Vad ska jag säga? Plötsligt förvandlas jag till en representant för Sverige, en svensk, som för en politik som skadar en hårt arbetande kristen syrisk företagare och skattebetalare med egen salong. En svenneidiot, helt enkelt.

80 reaktioner på ”En samhällsvetare

 1. Björn G skriver:

  ”En svenneidiot”

  Enligt Expressens artikelserie ‘Val 2018 Integration’ handlar denna artikel om isolerade kvinnor ‘de mest utsatta av de utsatta’, nämligen:

  – Kvinnorna som inte lyckas komma in på arbetsmarknaden,
  – Kvinnorna som hålls isolerade i hemmet och
  – Kvinnorna som möter hat, när de försöker göra något åt situationen.

  Ubah Musse kom till Sverige från Somalia som åtta år gammalt ensamt flyktingbarn 1990, och som 15-åring flyttade hon till Rinkeby.
  Vi (Expressen) har stämt träff med en av Ubah Musses bekanta, en kvinna som bott i Sverige i tolv år och varit arbetslös lika länge.

  Vi har även pratat med sexbarnsmamman Aisha har varit arbetslös i 16 av sina 18 år i Sverige. Nu har hon börjat ge upp.

  Detsamma gäller, Aamina, 43, som har sökt jobb varje dag de senaste fem åren. Men nu har hon gett upp eftersom hon diskrimineras ”på grund av hijaben”.

  Dessutom har vi pratat med Almaz som verkligen har gett upp, hon bara sover för det blir billigast så.

  Vad kan då vara orsaken till detta elände undrar Expressen?
  Nimo Mohamed, en förstående kvinna, berättar:
  – Fler kvinnor är starka och skulle kunna komma ut och jobba. De har kanske utbildning, men också problem i familjen.
  Det kan handla om mammor som väntat hela natten när deras barn är ute i kriminalitet. Hon kan aldrig komma in i samhället då. Där är det som är problemet.

  Ja här verkar det flöda av ‘offer’, kanske kan den goda Expressen hjälpa dessa utsatta kvinnor, t.ex. genom att låta dem praktisera/jobba på redaktionen och där öva på sin svenska.
  Om inte Expressen kan/vill hjälpa dessa ‘de mest utsatta av de utsatta’, bör vi nog fråga oss vilkas ärenden som familjen Bonnier egentligen går.

  Patrik kan inte du svinga din magiska trollstav över kristallkulan och berätta vad du ser där?

  Gillad av 4 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Jag vill inte stärka motsättningar utan letar efter sådant som alla kan sluta upp kring. – Utom de som är galna och perversa.

  T ex att man skall vinna terräng i kraft av sina förtjänster och inte i kraft av sina tillkortakommanden.

  För att människans utveckling skall gå framlänges, är det de avancerade släktena som skall vinna terräng på de retarderades bekostnad.

  Gilla

  • Björn G skriver:

   Människans utveckling följer alltid ‘survival of the fittest’, enligt Darwin.

   I Sverige idag vinner redan de ‘smarta och aggressiva’ över de retarderade Svenskarna (som slavar för dem), helt enligt Darwins teori.

   Så vilka är då ‘de avancerade släkterna’, som borde vinna?

   Gillad av 3 personer

   • Bo Svensson skriver:

    Alla får göra en egen bedömning om det. – Är det önskvärt att framtidens mänsklighet blir grymmare, fulare, mindre intelligent, förökar sig snabbare eller är det andra kvalitéer som gör planeten till en bättre plats att leva på.

    Gillad av 1 person

 3. Anders Lundin skriver:

  Invandraren har nog rätt med sin indelning av oss. Gruppen som ogillar invandringen men inget säger är överlägset störst. Var fanns alla människor som läser exempelvis på denna blogg, när Folkets Demonstration samlade några hundra demonstranter häromåret? Eller demonstrationen som Janousch organiserade häromveckan i Stockholm? Eller i Malmö?
  Det skrivs och det tycks. Hela tiden. Eller möjligtvis efter några öl i sällskap med personer som man känner väl. Men det räcker inte.
  Tänk om alla dessa hundratusentals människor som är riktigt förbannade hade vågat stå upp och visa det i en demonstration. DÅ hade 7-klövern pinkat i cirklar. Men det händer aldrig. Istället är svensken tuff bakom tangentbordet.
  Det blir nog vår undergång. Men helt ärligt: förtjänar vi något annat när vi inte vågar stå upp för vårt land?
  Den som tiger samtycker. Vill inte slå mig själv för bröstet men hur rädd kan man vara?

  Gillad av 15 personer

   • Jvk skriver:

    Det har sagts ofta men det hade varit en välgärning att på något sätt samla alla dissidentbloggar och nättidningar i någon lös formation så att man kan se det viktigaste som händer på de olika forumen.

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Inrätta en Alternativ Mediaportal…

    Där all nymedia fick vara med.

    Kanske då tom reklamfinansierad,
    när den garanterat når en kritisk massa!

    Fördela sedan intäkterna efter trafikvolymen!

    Dessutom inte lika sårbar för sofistikerade (ofta Sorosstödda) vänsterattacker…

    Gilla

  • R.Nilsson skriver:

   ” Var fanns alla människor som läser exempelvis på denna blogg, när Folkets Demonstration samlade några hundra demonstranter häromåret?”
   —————–
   Flertalet fanns på sina hemorter många mil från Stockholm. Sverige är ett vidsträckt land där det inte är helt lätt att delta i demonstrationer långt ifrån hemmet.
   Till skillnad från t.ex. Danmark, Holland och Belgien som är mera geografiskt kompakta.

   Gilla

   • Anders Lundin skriver:

    Till R. Nilsson:
    Det argumentet håller inte. Lågt räknat så sympatiserar 100.000 personer (i StorStochholm) med det som Folkets Demonstration demonstrerade för, bl a mot islamiseringen. Det kom som mest 600. Själv har jag 60 mil till Stockholm.
    Det handlar helt enkelt om att anstränga sig lite. Precis som våra förfäder gjorde när de byggde upp detta land, vilket nu raseras på 1 -2 generationer.

    Gillad av 4 personer

   • Hosianna skriver:

    Precis min uppfattning, R. Nilsson, att många missnöjda svenskar inte bara befinner sig långt från Stockholmssjuklövern ideologiskt, utan också rent geografiskt och sannolikt bidar sin tid fram till valet i höst. Då lär ”etablissemanget” bli varse svenska folkets (sista?) vilja!

    Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    De ekonomiskt svaga/utsatta har tyvärr inte råd att göra resan,
    fast man inget hellre önskade!

    Gilla

  • Svea Krut skriver:

   Just nu ser det ut att vara 25% som har vaknat. Med den utvecklingen behöver vi bara 2 val till då har alla andra vaknat, Var är vi då. 2026? 50% invandrare kanske och alla vaknat? Krig eller inte?

   Gilla

   • Arne Groningsson skriver:

    I andra länder, mycket större än Sverige, där medborgaren har lite glöd och insikt i vad som händer, är det just de fattigaste och de längs ner på stegen som demonstrerar,

    Man promenerar miltals och demonstrerar i sexsiffriga antal, varje dag, varje vecka, i månader om det behövs.
    Dessutom är fackförbunden med och hejar på, sitt folk!

    De flesta Svenskar vet inte ens vad som pågår, så försvara inte svensken i gemen, hon förtjänar inget bättre…

    Gilla

  • Björn skriver:

   Det är just vår strävan efter lugn och ro, besinning, och ett eftertänksamt ansvarstagande inför framtiden , som skiljer oss ”multikulti-motståndare/offer” från den aggressiva och destruktiva vänsterpöbeln! Det ligger inte i vår ”pacifistiska natur”, att som de, skräna,vandalisera och öppet protestera på gator och torg! Det är ju också just såna ”motsättningsskapande beteenden”, som bör undvikas för skapa ett tryggt, fredligt och bra samhälle! Det vi ”vanlig” medborgare kan göra, för att få största möjliga inflytande över vår framtid, är att mangrant rösta på SD i höst!

   Gillad av 1 person

   • Anders Lundin skriver:

    Till Björn:
    Demonstrationer kan genomföras lugnt och sansat utan några pöbelfasoner, vilket varit fallet på de jag deltagit i. Om du har åsikten att Sverige håller på att gå under, varför skulle du inte våga säga det offentligt?
    Vi kommer nog alla få frågan av våra barn och barnbarn: hur kunde det bli så här? Vad gjorde du för att rädda Sverige? Ditt svar att rösta på SD vart fjärde år, kommer nog att betraktas som lite tunt. Och fegt. Slutord från mig.

    Gilla

   • Björn skriver:

    De flesta av oss ÄR ”tunna och fega”! Eller helt vanliga fredliga svenskar, som JAG skulle beskriva oss! Slutord från mej!

    Gilla

 4. Jakob Modéer skriver:

  Ordspråket från Balkan lyder så här. Det är inte den som tar som är skyldig utan den som ger. Översättning. I ögonen på de som tar, om vi är dumma nog att erbjuda bidrag i allt och till alla, så kommer de att ta emot bidragen, utan den minsta eftertanke. Vi ger, de tar. Vi slutar att ge, de slutar att ta. Helt upp till oss hur den sagan slutar.

  Gillad av 11 personer

  • gratiks skriver:

   Mottagarna är inte lika beskedliga som vi svenskar. Skulle ymnighetshornet sluta flöda kanske de tar fram sina skjutvapen och sina handgranater för att tilltvinga sig vad de tycker är deras rättmätiga skärv.
   En saga utan lyckligt slut…

   Gilla

  • Björn G skriver:

   Så sant så Jakob.
   Har matat gråsparvarna med bröd, på min uteplats, några dagar nu.

   Tyvärr blev det helt omöjligt att sitta ute och fika, då sparvarna flög med smattrande vingar kring våra huvuden i sin ‘hungersträvan’.

   Nu har vi slutat mata dem och kan åter, i godan ro, dricka vårt kaffe med dopp.

   Gillad av 1 person

   • Jan Bengtsson skriver:

    Någon fick på fan…

    Som (SD) politikern i Malmö som sa,
    vi måste sluta mata ”ankorna”,
    då minskar problemet av sig själv…

    Det säger man inte ostraffat OFFENTLIGT!

    Gilla

 5. Jvk skriver:

  Jo fyra typer finns nog, den fjärde typen, barnet, eller idioten, är nog den vanligaste, och hur skall idioter som inte vet sitt eget bästa klara sig, jo genom att de inte blandas med slugare typer. Sedan så är ju idioterna så dumma så att det inte ens vet vad de gillar och inte gillar, de möter ju aldrig, eller sällan som i fallet med våldtäkten ovan, konsekvenserna av sitt tänkande. De tror de gillar muslimer, men när hade de ett par muslimer på besök, när träffade deras dotter en muslimsk pojkvän? Det är ungefär som alla som har åsikter om Irans kärnvapen, det som är övertygade om att de inte har några, om de har fel, ja men det blir ju inga uppbrända lik och folk som blöder genom alla organ inklusive huden i Sverige, så det är riskfritt att ha åsikter om detta, i Sverige. Så idioten är den vanligaste, och idioten måste skyddas med nationsgränser.

  Sedan kan man ju undra vad det säger om alla Syrier, Irakier och alla andra som kommer hit, om Sverige befolkas av en majoritet idioter, vad är då de som kommer hit som inte ens lyckats bygga upp fungerande samhällen? Diskussionen glömmer också alla invandrare som är här och röstar, de blir fler och fler, hur fördelar sig egentligen rösterna på de olika partierna för varje etnisk eller kulturell grupp, denna statistik har jag aldrig sett, lika väl dold som brottstatistiken.

  Hur som helst, i yougov SD 23%, Socialdemokraterna 23%, hör någon pruttljudet i sossarnas ballong:

  Gillad av 1 person

  • Jvk skriver:

   Läser Man yougovs senaste så kan man se att C är på 10% så det som är tydligt är att de finns en grupp väljare, uppblåst av mångårig indoktrinering långt över naturlig storlek, som har fåtts att tro att världslig godhet är det som skall styra i politik och likhetstecken sätts mellan godhet och fler muslimska invandrare. Därför så kommer dessa väljare att gå till det parti som samlar upp dessa röster, C eller MP eller V, det finns inget sätt för moderaterna och sossarna att på kort tid bryta denna indoktrinering, så det vi antagligen kommer att se är någon typ av DÖ, där S och M samarbetar och uppvisar en omsvängning på ytan men de måste regera med något godhetsparti också så det blir bara en tumme av åtstramningarna, och SD kommer att nå 35% 2022 och kommer att vara det dominerande partier under åtminstone de nästa 20-30 åren för problemen med invandringen är permanenta.

   Gillad av 5 personer

  • Karl Oskar skriver:

   JVK.
   Ang SD 23%
   Lägg till shy voters-effekten.
   Lägg till ‘Westerbergseffekten’. Kommer för SD i år! Kommer slå hårt.
   Då pratar vi 35/40%!

   Gilla

 6. Östrahult skriver:

  Det ligger absolut mycket i samhällsvetarens iakttagelser. Jag skulle kunna komplettera bilden med några egna funderingar. Utöver de kategorier som nämns skulle jag vilja tillföra två ytterligare:

  • De som är positiva till migrationen för att det finns mera varianter av mat och billiga tjänster. Ofta akademiker som lever en skyddad tillvaro: ”Det skulle inte finnas en enda uteservering i Sverige utan invandrare”.
  • Människor i maktposition inom näringslivet som vet att det gäller att hålla sig väl med politiska makthavare samt undvika dålig press

  En annan iakttagelse är att det finns många människor med gott uppsåt inom offentlig sektor och vars energi till stor del sugs upp av invandringsrelaterad problematik. Jag hade tillfälle att lyssna på en rektor på en gymnasieskola med hög andel ”nyanlända”. Vederbörandes dag tas till stor del upp av frågor som:

  • Finns det tolkar på Urdu som kan briefa elever inför dagens lektioner?
  • Hur hantera lärare som känner sig otillräckliga?
  • Hur ordna undervisning i hemmet för avstängd elev?
  • Hur hantera uppgivna traumaskador?
  • Etc.

  Att i det läget ge upp och säga att det här inte går, så gör man inte.

  Gillad av 2 personer

 7. Aurora skriver:

  Ja, nu först hör vi alla sjuklöverpolitiker säga att ’vi har varit naiva’. Ja, tala för er själva. Ja, och nu passar det att säga. Och, märk, det går att säga att man varit naiv; inte förstått. Då är man ju oskyldig till sina misstag och galna politik. Sanningen är ju att man fört en politik som strider mot allt sunt förnuft fullt medvetet i det enda syftet att gå emot SD. Det har varit rådande politik att vara dum. Eller….är de så dumma????

  Gillad av 1 person

   • Jeff skriver:

    Jvk
    Den kommentaren sitter alldeles för ofta som en smäck.
    Någonstans vill vi fortfarande tro att sjuklövern vill oss väl, att de inte fattat galoppen, blivit förda bakom ljuset att de i sin perverterade godhet snart ska se ljuset.
    Nej tyvärr du har rätt de vill ha det så här.

    Gillad av 2 personer

 8. svenne skriver:

  ”Vad ska jag säga? Plötsligt förvandlas jag till en representant för Sverige, en svensk, som för en politik som skadar en hårt arbetande kristen syrisk företagare och skattebetalare med egen salong. En svenneidiot, helt enkelt”.

  Felet från början var nog – innan de förödande konsekvenserna av invandringspolitiken hade uppenbarat sig – att de politiker som drog igång det hela fullkomligt saknade den fantasi, och förmåga till konsekvenstänkande, som krävs av dem som skall styra ett land.

  Det må så vara att Patrik i den syriska företagarens ögon förvandlas till en representant för Sverige som driver politik som är skadlig, men ansvaret för detta är helt och hållet de politiker som har skapat kaoset. Den ”välkomnande invandringspolitiken” har aldrig vi svennar fått möjlighet att ge legitimitet. Det som har varit idiotiskt är att vi har trott att våra politiker är riktigt vassa knivar i lådan och därför har vi litat på dem, men ack vad vi bedrog oss.

  Men under den senaste tiden har deras inkompetens och velighet uppenbarat sig mer och mer. Deras försök att genom kappvändande, fagra löften och billiga slogans försöka reparera sitt anseende förvärrar endast deras situation och skapar ett berättigat förakt hos väljarkåren.

  På ”Petterssons blogg” visas idag en filmsnutt där Ulf Kristersson, såsom ordförande för MUF, förespråkar helt öppna gränser och denna figur försöker nu att framstå som ansvarsfull och låtsas inte om de åsikter som han tidigare har haft. (Titta gärna på klippet och ha detta i bakhuvudet inför valet).

  Ulf Kristersson var ordförande för MUF mellan åren 1998 – 1992. Sverigedemokraterna bildades ju år 1988 och det fanns då företrädare som hade åsikter som ansågs vara långt ifrån rumsrena, men dessa har avpolletterats och numera anser åtminstone väljarna att partiet är rumsrent. SD får ju fortfarande höra anklagelser om sitt ”mörka förflutna”, men Ulf Kristersson behöver inte konfronterats med sina rabiata åsikter under MUF-perioden och jag vågar nog satsa en slant på att SVT inte kommer att visa denna filmsnutt.

  Gillad av 3 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    En ULV i fårakläder, eller enbart en naiv fårskalle?
    Det (M)åste väl ha varit 1988-92 förstås!

    Dessvärre sannolikt lika skadlig som Reinfeldt?

    Gilla

   • ericr45 skriver:

    ”Vem är Ulf?”
    Ulf är en minikopia av Reinfeldt – även om han vill framstå som något/n annan.
    ”De tre Löven” må kanske vara farligare men Ulf är verkligen en ”ulf” i fårakläder som tycks ha bluffat svenska folket, ännu bara EN gång, Reinfeldt lyckades TVÅ ggr…
    En jämförelse mellan vad han sade i partiledardebatten nyligen och vad han sagt tidigare får mig att hysa mycket stora tvivel om att det skett någon äkta omvändelse sen ungdomsåren!

    Gilla

  • al skriver:

   Om M valt Tobias Billström isf Kristersson hade de sannolikt haft en chans att bli attraktivt parti för många. Nej, nu blir det MED istället för mig.

   Gilla

 9. villervalle03 skriver:

  Folk som inte vågar framföra sina åsikter är troligtvis i majoritet i landet.Rädslan att komma i polemik med nån av sina vänner eller bekanta, riskera att förlora och därtill tappa den andra som vän eller bekantskap, överväger behovet att framträda. Skam beläggning av partier påverkar, man kan inte ens välja dessa, utan att tappa självkänslan som god. I forna DDR fanns säkert en majoritet för en annan regim, men tystnaden, tillät en totalitär regim. När det en gång släppte, skedde bytet på några timmar. Så länge den tysta majoriteten tillåter, fortgår den växande omvandlingen av samhället tills det inte finns nån demokrati att tala om. Det vänder, men kan ta lång tid, I Sovjet gick det över 80 år, i DDR närmare över 40 år. Skillnaden mellan BRD och DDR kan definieras med bilar. I BRD tillverkades och sålde Mercedes, BMW, VW, Porsche och Opel. DDR hade bara sin skamfilade rykande oljeblandade Trabant, samma folk samma ursprung, men olika politiska åtaganden och lagar och regler i samhället. Ganska talande, om kommunism kontra demokrati, planekonomi kontra kapitalism.
  Förhoppningsvis vänder det redan i höst här i Sverige.

  Gillad av 4 personer

 10. Elisabeth Henriksson skriver:

  Kulturkrockar, vi är bortskämda efter många års fred och tekniska framgångar som gett oss ett fritt, demokratiskt och jämlikt samhälle som bygger på gemensamt ansvar och tillit.
  De som kommer hit har ett helt annat synsätt, ta det som går att ta och ge inget till andra än dina egna. Fungerar inte. Vi måste börja ställa krav.

  Gillad av 3 personer

  • Rikard skriver:

   Hej.

   Vilka krav då?

   Att invandraren skall följa svensk lag, är ett populärt exempel (jag hittar på ett själv då du inte angav några).

   Vad händer när en grupp invandrare är tillräckligt röststark för att förändra lagen? Lagar är baserade i kulturella värderingar, som du säkert vet – de är inte frikopplade från dessa utan både bygger på och bygger upp sagda värderingar. Vi kan mycket väl på demokratisk väg stifta en lag som medger könsstympning av barn, exempelvis (vilket länge kunnat ske fullt lagligt när det gäller pojkar).

   Att invandraren skall lära sig svenska? Än sen då – även om tal är tanke, ändrar det inte de värderingar jag getts av min föräldrar och min kultur.

   Att invandraren skall visa respekt för svensk kultur, svenska värderingar och svenska seder och vanor? Men det är just det som är svenska (västerländska värderingar, då vi ser individen i första hand; sak, inte person du vet) värderingar; om invandrarens kulturella värdesystem säger att den starkares rätt råder, och att svenskar är svag, perversa, fega, utan heder och så vidare – varför skulle invandraren respektera något som enligt hennes normativa system (eller värdegrund) istället förtjänar förakt?

   Det finns inget sätt att integrera människor som inte vill integreras, och integration betyder att både delen och helheten anpassas till varandra – hur mycket vill du anpassa dig till islams kulturer? Det finns heller inget sätt att assimilera den som gör motstånd; läs om zigenarnas ca femhundraåriga historia i Nordeuropa. De står kvar på samma fläck som på Karl XI:s dagar. De har inte blivit svenskar eller försvenskade mer än vad de tjänat materiellt på – jämför med alla de svenskar som har vallonskt påbrå.

   Det finns tre vägar:
   Apartheid, vilket skjuter upp problemet med demografisk förändring. Se på Sydafrika för vad som väntar.

   Integration, där Sverige och svenskarna sakta slutar finnas som distinkt folkslag och kultur, och blir en ljushyllt minoritet i ett mångkulturellt muslimskt land. Se på de ickemuslimska folken i Libanon för vad som väntar.

   Etnisk rensning, där Sverige retroaktivt börjar tillämpa Japansk invandringspolitik. Se på Jugoslavien-kriget för vad som kan hända, och på Japan idag för vart vi kan komma.

   Men du kanske sitter inne med krav och förslag som inte har prövats? I så fall tycker jag att du skall skriva en gästartikel här där du beskriver dessa – kan någon komma med en bra lösning tjänar vi alla på det, och slipper mycket lidande, död och obehag.

   Kamratliga hälsningar,
   Rikard, fd lärare

   Gillad av 3 personer

   • observatör skriver:

    Men kommer inte omvärlden att reagera om Sverige förvandlas på det sätt Du fruktar.
    Skulle den politiska ledningen i Moskva acceptera en så grundläggande förändring av det svenska samhället (som Du beskriver) utan att ingripa, och kanske med USA:s tysta medgivande? Glöm inte att Ryssland och Sverige är nära grannar, geografiskt sett. I ett förtvivlat läge kan det ju tänkas att en svensk ”exilregering” vädjar om hjälp.

    Gilla

 11. Thomas Gunnarson skriver:

  Svensk kultur.
  När Oden dök upp som immigrant, med familj, från östra svartahavskusten på västkusten för tvåtusen år sedan (enligt Tor Heyerdahl) så blev han väl bemött, ja, även gudförklarad..
  När romerna dök upp i Sverige för femhundra år sedan blev de betraktade som ädlingar och kungar.. så länge det varade.
  Denna urgamla nordiska kultur fick sin absolut yppersta uppvisning i Välfärdsstaten.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Drömmar och anekdoter helt utan sanningsinnehåll. Urspungligen kommer vi alla från Afrika. Oden är en germansk gud som inte förekommer hos någon annan stam. Germanerna blir inte mer eller mindre germanska för att deras förfäder eventuellt en gång bodde i Afrika, Indien, Kaukasus eller någon annansstans. Oden hade germanerna med sig under sina strövtåg och de utvecklade honom vidare. Religionen bär de samlade erfarenheterna av samhällelig organisation och stam- och identitietsbildning.

   Någon gång kom en migrations- och innovationsvåg från Bördiga halvmånen med jordbrukare. Dessa jordbrukare ersatte i princip hela den manliga befolkningen i det som nu är Europa; långsammast gick detta i Baltikum, där fiskeriet kunde mäta sig i matproduktionseffektivitet med det nya jordbruket. Den kvinnliga befolkningen överlevde. Detta hände för fem till tio tusen år sedan, så det vi kallar germaner är förstås det som uppstod efteråt, efter blandningen av européiska kvinnor med män från Bördiga halvmånen. Varifrån kom nu Oden? När vi går ned i detalj och ser vad som faktiskt skedde löser sig alla dissocierade abstraktioner upp och flyger bort som en tunn rök i vinden. Emergent properties. Path dependency.

   Vad menar du med ”Välfärdsstaten”? Kan du ge konkreta exempel? Som dissocierad abstraktion är ordet helt innehållslöst och kan inte användas meningsfullt i en diskussion eller dialog. Tunn rök i vinden. På vilket sätt är det t.ex. den yppersta uppvisningen av urgammal nordisk kultur att utsätta våra egna fjortonåriga flickor för gängvåldtäkt och sedan bestraffa flickorna i stället för gärningsmännen, som i stället upphöjs till kändisar och regeringsrådgivare? Skulle inte de gamble betrakta detta som urbota nidingsdåd?

   Gillad av 4 personer

   • Thomas Gunnarson skriver:

    Kul att man kan göra någon upprörd.. Att välkomna en främling är gammal svensk kultur. Att tro på sina medmänniskor tills de bevisat motsatsen, är gammal svensk kultur. Att tro på överhetens välvilja är kanske inte så gammal svensk kultur, men har blivit det efter 1945, med välfärdsstaten. Men kombinerat kan vara ett problem…

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    De bevisar motsatsen dagligen. Din princip var kanske giltig 1976 (även om Storbritannien hade gjort dessa erfarenheter redan före 1968, se Enoch Powell). Alexei i min klass ville bara slåss. Ryskt namn, för hans föräldrar var kommunister, antagligen hade de själva deltagit i de grymma övergrepp som orsakade kuppen i Chile. Inte för att Dragan och Ducan var bättre, äkta arbetskraftsinvandrares söner, redan på sextiotalet. Serber. Sedan dess har vi importerat hela juggemaffian och hundratusentals islamister och arabisk-makt-aktivister. Över 90% röstar med SAP. Våldtäkter, bedrägeri, förräderi, misshandel, stympning, mord och elände har mångfaldigats. De bevisar motsatsen dagligen.

    Gilla

  • Jvk skriver:

   Jag trodde han skojade. Inte vill man ha Heyerdahl på sin sida insett seriöst argument, eller ser sydamerikanska indianer ut så här:

   Gilla

   • Hovs_hällar skriver:

    JVK – Ja exakt, Heyerdal hävdade bland annat att Oceanien befolkades från Sydamerika, och den teorin har numera helt vederlagts av DNA-data.

    Case closed.

    Gillad av 1 person

   • Jvk skriver:

    Jag tycker mig kunna ana det utan DNA, Akebono och Konishiki kommer från Hawaii, Akebono gick ibland på ett hak jag passerade ibland, man satte ett hack i dörrkarmen, 203cm lång 230kg, Konishiki 284kg om jag minns rätt. Söderhavsborna verkar på mig haft en helt formidabel krigarkultur som premierat de starka som orkade ta sig över havet och sen erövra nästa ö. Indianerna i söder är istället lika indianerna i norr, som är lika eskimåerna som är lika asiaterna. Amatörforskning men det slår nog norrmännen.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Söderhavsmänniskorna härstammar liksom sydostasiaterna från Sydkina. De seglade från ö till ö ända till Påskön. Amerika befolkades som du säger från norra Asien genom Sibirien för 15’000 år sedan när människorna där hade lärt sig att överleva kylan, som till dess varit ett formidabelt hinder åt det hållet. De spred sig snabbt söderut och utrotade minst lika snabbt alla kontinentens stora däggdjur.

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Det är. även i Sverige, en viss skillnad på att välkomna främlingar som kommer för att ge något och inte bara för att ta.

   När det hela började var vi tämligen överens om att det var vettig politik. När det plötsligt övergick tll välorganiserad invasion blev saken annorlunda.

   I Sverige gäller en sanning i taget. När det son har varit sanning för majoriteten i decennier, visar sig vara lögn; svänger majoritetsuppfattningen på några få dagar.

   Gilla

 12. rolfholmen skriver:

  Bäste Patrik,
  Lyssna på Kvartal.se – Veckopanelen avsnitt 9-. I den sista tredjedelen talar man om ”islamiseringen av Sverige”. Åsa Linderborg, chef för kulturen på Aftonbladet, ger uttryck för de mest bisarra undanflykter beträffande islamisters taktik att stegvis flytta fram sina positioner. Tyvärr så tror jag att hon är representativ för etablissemangets strutsmentalitet.

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Lundgren skriver:

   Jag tycker mer att Åsa Lindeborg för fram åsikten att vi måste diskutera innehåller i islam och vad det står för och hur det kan påverka samhället. Däremot var det en annan prick i programmet som mer eller mindre rabiat framförde att islam inte har påverkat det svenska samhället och inte kommer att göra det.

   Gilla

 13. CC skriver:

  Skillnaderna mellan SD och AfS är subtil. Målet är nästan exakt samma.

  Det parti som kommer näst närmast därefter är M och sedan KD. Men därefer finns en djup avgrund till resten av riksdagen partier. Resten av riksdagens partier vill något helt annat med Sverige, nämligen att vårt lands svenska befolkning skall försvinna eller bytas ut mot araber, muslimer och afrikander och andra släkten, analfabeter, helst bidragstärande migranter från tredje världen som är lätta att hjärntvätta och indok-trinera till att rösta på vänsterliberala partierna inom 7-klövern.

  Av någon anledning finns ett stort antal politiker som för en politik som förstör vår sammanhållning och förstör vår välfärd, förstör vår svenskhet, skapar massfattigdom och kan leda till lokala brutala inbördeskrig. Se bara på hur våldsamt läget är idag med cirka 300 utanförskapsområden och 61 no-go-zoner.

  Hur kommer det att bli om 10 år? Då finns det troligen 600 utanförskapsområden och kanske 200 no-go-zoner.
  Och hur blir det om 20 år? Läget har försämrats för varje år.

  Och pensionerna blir över tid allt sämre o pensionsåldern har höjts från 65 till nu 67 år och om ett år blir den 69 år och om fem/sex år är det 70 år som gäller och om cirka 8-10 år kan inte gå i pension före 75 års ålder.

  Allting för-sämras i Sverige p.g.a. att 7-klöverns politiker har fört en galen asyl- och invandrings-politik som kostar så extremt mycket att den förstör hela vår välfärd och framtid. Så jag hoppas på att SD får makt att bestämma och om AfS är med på tågt så har jag inget emot det.

  Gillad av 2 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag tror att du tar miste. Skillnaden mellan AfD och SD är större än den mellan M och MP. Alla sju partierna i Döskalliansen har samma gemensamma program. SD intar en mittenposition kraftigt influerad av Döskalliansen. AfD är den nya oppositionen.

   Gillad av 1 person

  • Gert B. skriver:

   Nja, skillnaden är större. Jag gjorde Valkompassen. Endast riksdagspartierna ingår i undersökningen och till min stora förskräckelse blev Liberalerna mitt andrahandsval med 75 % överensstämmelse. Förstaalternativet blev SD med 87% överensstämmelse.
   Om AfS hade ingått i kompassen så hade nog överensstämmelsen närmat sig 100…

   Gilla

 14. Jan Ivarson skriver:

  Vi kan ofta läsa kritik av politiker och politiska partier, men glömmer lätt att svenskarna röstar på dem de kritiserar. Som man bäddar får man ligga.

  Om vi tar in folk med medeltida värderingar återinför vi medeltiden här. Vi kan avläsa det i utanförskapsområden. De enda av samhällets funktioner som tränger in dit är bidragen. Rättsystemet och svenska värderingar är utestängda. Vi inför kulturen i länder som folk lämnar, säger sig flytt från.

  Om vi tar in folk med låg eller ingen utbildning, så sjunker humankapitalet. Vi ser det på brister av enkla arbeten, arbeten som inte skulle ge mer lön än bidragen, ens med subventionerade löner.

  Politiker framhåller vikten av hög utbildning för att vi skall behålla välståndet. Det går inte ihop. Bara röstflykt från gamla partier kan leda till förändring.
  Röstflykt är det enda argument politiker lyssnar till.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Muhammed levde i en järnålderskultur. Islam hör till järnåldern, inte medeltiden. Det är ett evigt tjat om svärd och knivar. Europas medeltid var en högkultur i förhållande till Islams ideal som de kommer till uttryck i Koranen och Haditherna. Detta är historiska fakta.

   Gillad av 2 personer

 15. Aha skriver:

  Stort och litet i bedrägerilistan som PK aktar sig för att gå till botten med;
  – folk har kommit med dysfunktionella personer som de kan vara personliga assistenter till livet ut. Oklart om myndigheterna besvärat sig med att ta DNA test.
  – familjeband kollas inte med DNA.
  – orimlig åldersuppgifter, oklart hur många som idag får äldreförsörjningsstöd och kanske bara är 55 år.
  – identiteter kollas inte med fingeravtryck. Oklart hur många som lever med flertal identiteter och följaktligen med flera bidrag.
  – myndigheterna följer inte upp skenadresser genom att kolla om flera bor på samma adresser.
  – migranterna reser tillbaka till sina länder varifrån de flytt
  – tiotusentals bilar som ägs av bilmålvakter
  – hur har förortskidsen tagit sina körkort? Några teoretiker är de ju inte.
  – annat förglömt

  Pk gräver inte i detta eftersom det skulle misskreditera invandringen och mångkulturen å det grövsta. Är det någon som hört talas om rapporter kring detta, som läst nyheter om detta?
  Många skattebetalare skulle kunna ha det bättre om PK-människorna besvärade sig med att stävja det uppenbara missbruket.

  Gillad av 6 personer

 16. Hosianna skriver:

  Tack, välkammade Patrik, för ännu en klipsk krönika om hårresande, migrationsrelaterade företeelser, som plötsligt har blivit skamlöst utnyttjade svenskars vardag.

  Personligen hoppas jag, att du plötsligt kommer att förvandlas till en officiell representant för det gamla Sverige… som helt perfekt inrikesminister i en SD-ledd regering!

  Gillad av 2 personer

 17. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  När PK samhället ska få gedigen kritik kommer den från det kanske minst väntade hållet för våra ”kära” politiker. . Det fins bra och mindre bra personer inom alla grupper.

  Gilla

 18. Björn skriver:

  Att inte i förväg förstå vilka konsekvenserna kommer att bli av massinvandring från MENA, är lika skrämmande ointelligent som att lagra bensin i badkaret, som en del gjorde under oljekrisen!

  Gillad av 1 person

 19. Alexander Svensson skriver:

  Är hon inte rasist mot svenskarna då? Säger jag att alla Syrien är korkade jag ju rasist. När hon kom till Sverige passade det minsann. Trött på detta självföraktet mot oss själva.

  Gillad av 1 person

 20. Hosianna skriver:

  ”Måste samla mina tankar. Överallt idag på min rundvandring i våra utanförskapsområden, hos somalier, etiopier, kroater, tunisier, turkar osv .. muslimer, kristna, ej troende, har det närmast rått koncensus under dagen i att inga vill ha fler invandrare. Man umgås i enklaver”…

  … twittrade Sofie Löwenmark efter att ha tillbringat en uppenbarligen innehållsrik: ”Heldag med Sveriges enda integrationspolis […] i moskéer, föreningar, kolonilotter, cafeer och överallt.”

  https://www.trendsmap.com/twitter/tweet/996784535529541632

  Undrar om Sofie Löwenmark och integrationspolis Ulf Boström besökte samhällsfrisörskan? 😉

  Gilla

 21. Lars skriver:

  Nu har jag läst ut boken från 1928 ”Socialismen inför verkligheten” av Nils Karleby.
  Frapperande hur han går vidare från Marx och ser ekonomin ur nationalekonomisk synvinkel och socialismen som tidsberoende, som mer än ekonomin, mer än socioekonomin, dvs de sociologiskt givna förhållandena i samhället, förvisar Marx till en sociologisk analys av motsättningar, klasser, produktionsförhållanden. Ser socialdemokratins väg som en metod begränsa äganderätten, som han ser given av samhället, med frågor kring arbetarskydd, pensioner, socialförsäkringar mm men inte ser en strävan att staten ska ta över företag och verksamheter, tvärtom ser han det viktigt att skilja på vad vi numera säger vara olika roller.

  Mycket intressant ta del av de tankar som florerade i slutet av 20-talet och jämföra med den socialdemokratiska praktiken fram till 1970, då Palme tog över och facket förde fram krav på ägande av företag och statens styrning av människor blev alltför stor och skattetrycket orimligt (marginalskatterna). Det tycks ha fostrat grupper i Sverige som trodde politiken stod över människors fria val och såg det möjligt upphäva de ekonomiska restriktionerna som ett modernt samhälle har att möta och med en gränslös idealism tro sig om (hubris) ha större inflytande på världen än vad de hade och har.

  Reaktionen kom ju också och socialdemokratin började krympa, näringslivet mobiliserade, det politiska intresset avtog, partierna minskade antal medlemmar kontinuerligt och gör så än idag. Man ersatte ekonomisk analys med postmodernism och ”lika värde” på alla människor och öppnade för en hämningslös invandring. De nationella intressena fick ge vika för idealism om världens framtida öden. Man spelade nyliberalismen i händerna.

  Nu kommer reaktionerna i Europa och i Sverige mot invandringspolitiken och mot de öppna gränserna och mot globalisering och mot EU.

  Gillad av 1 person

  • ericr45 skriver:

   Något i Lars inlägg slog mig ( mest i huvudet..)
   Hur hade dagens Sverige sett ut om löntagarfonderna kunnat genomföras enligt ursprunglig plan?
   Har detta beskrivits, utretts eller på något sätt diskuterats?
   Är det ingen som tagit upp detta seriöst?
   Hur hade t ex (s) agerat, sett ut?
   Vilken roll hade VpK haft?
   Hur hade det vait med välfärden?
   .. och invandringen förstås??
   plus en mängd annat…

   Gilla

   • Lars skriver:

    Man kan undra… Min gissning är att formerna hade förändrats över åren med minskat inflytande av fack och stat mot mer professionell förvaltning typ de olika ”Sovereign welth funds” som florerar t.ex. den norska oljefonden. Motsvarande tror jag finns t.ex. Singapore och oljeländerna.

    Ser man på vad Nils Karleby skrev 1928 så är det varken möjligt eller önskvärt att bromsa marknadernas vinststrävan och sökande efter effektivitet och omfördelning av resurser mot mer lönsamma områden och likaså att man bör skilja på olika organisationers ansvarsområden; stat, fack, kommun, företag. Det är dynamiken som ökar tillväxten och förbättrar levnadsvillkoren. Han menar de principer som nationalekonomin visar på inte av sig själva omsätts i praktisk politik, som ofta handlar om intressekonflikter mellan olika grupper och han ser bl.a. fackets roll tillsammans med arbetsgivarorganisationer som skapare av stabilitet i arbetsvillkor och därmed som smörjmedel för marknaden.

    Möjligen hade ett större offentligt kapital i form av sådana fonder skapat möjligheter att försvara nationella intressen gentemot globaliseringen t.ex. vid försäljning av växande teknologiföretag till utländska jättar, men det kräver affärsmässig professionalitet vad jag förstår, att man inte tror att man kan ersätta den kapitalistiska, marknadsorienterade logiken med politisk ”behovsprövning”.

    Gilla

  • olle reimers skriver:

   Partiernas viktigaste uppgift är att skaffa väljare. För att en S M regering skulle kunna lyckas måste de berätta om sina planer FÖRE valet.

   ”Hörni; nu har vi bestämt att moderaterna får ta hand om ekonomin så ser vi till att ni får behålla er välfärd; ok”?

   Hur stora chanser har ett sådant budskap? Det behövs inga hammare för att slå hål på det budskapet eftersom invandringen är den centrala frågan.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Partiernas uppgifter ett val är att se till att skapa en regeringsduglig majoritet eller minoritet i ett flerpartisystem. Man går till val på sina egna program.

    Gilla

 22. Lars skriver:

  ”Sverige är ju det svenska folkets land, och det är ganska självklart att detta folk – dvs de delar av det som varit delaktiga i samhället och haft politisk makt och myndighet – lagstiftat med hänsyn till sina nationella intressen. Bland dessa intressen står naturligtvis främst intresset att finna den bästa möjliga utkomst som landet kan ge. Om Sveriges folk driver en produktion, uppodlar landet och tar tillvara dess ekonomiska möjligheter, sker det givetvis för att det själv ska få sin utkomst av det. Ingen kan, så länge nationen betraktas som den högsta enheten, säga något om det att man själv vill förbehålla sig rätten till det goda landet kan ge, att man söker förebygga folkets de-nationalisering genom uppblandning med främmande raser, och att man tillkallar utlänningar endast i den mån som landets egna intressen så bjuder – till exempel om man vill förvärva särskilt framstående män på ett eller annat område för att främja landets intressen.” Nils Karleby 1928, s 279.

  Gilla

 23. I skriver:

  Socialdemokraterna skulle försvunnit från politiken mycket tidigare om Europa inte haft massinvandring från dysfunktionella länder. Genom att behålla sin gamla kultur, den som redan förstört deras hemländer, så var invandrarna garanterade att misslyckas. Om det inte funkade i Irak eller Marocko, så funkade det inte i Sverige heller… En permanent underklass av ”offer” var manna från himlen för sossarna. Nu fick de tillgång till ett valboskap som – till skillnad från europeiska arbetare – stannade på samhällets botten generation efter generation.

  Men allt har ett slut. Genom att fjärma sig från sina historiska kärnväljare så går botten förr eller senare ur. Och muslimerna röstar inte så mycket som de borde. Inte ens när man lockar dem med nya feta bidrag orkar de masa sig till vallokalen. Det är nästan som om… ..de inte tycker om sina socialdemokratiska välgörare. Hu! Så skulle det ju inte va ju! Visst, de skulle fortsätta vara bidragstagare, men de måste ju rösta på S!

  Lövén verkar vara den S-ledare som till slut, långt efter de flesta andra europeiska länder, får socialist-pråmen att kapsejsa. De svenska väljarna är sådana extrema vaneröstare och trygghetsnarkomaner att en normalbegåvad och välartikulerad partiledare aldrig hade klarat att skrämma bort dem.

  Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Den grundläggande analysen av Nils Karleby från 1928, är synnerligen modern med anammandet av marknadskrafter och sökande efter effektivaste produktionen av varor och tjänster och fri rörlighet på arbetsmarknaden och ingrepp i det privata ägandet funktionellt mha socialförsäkringar, pensioner, a-kassa, sjukvård, bostäder etc.

   Så har S mer att komma med om de bildar regering ihop med M, ett nyliberalt parti (med en socialkonservativ falang)? Tillsammans kan de regera landet och ta itu med svårigheter som skola, universitet, invandring, polis, kriminalitet, försvar. S skulle försvara välfärden mot moderaterna och moderaterna premiera företagsamhet och ”låga skatter” och kanske i det senare fallet tvingas gå över mot att tala om effektivisering av offentlig sektor. Minska SIDA. Ta bort stöd till föreningar och NGOs. Kanske en sådan regering rentav kunna medföra att man började utreda och hantera formerna för den offentliga sektorns styrning utan att använda ett och endast ett verktyg, en hammare M slår på allt med, privatisering.

   Men en sådan utveckling sker naturligtvis under trycket av ekonomiska realiteter, kostnadsexplosionen pga invandring, brist på effektivitet och pga det politiska läget. Frivilligt går det inte. S har självklart sett på Tyskland och den stora koalitionen och ser hur S där tappar stöd i opinionen om de går den nyliberala dvs moderata vägen och nu naggas både CDU och S av nya partier. Båda partierna behöver bygga upp sina organisationer och förändra sin ideologi. Småpartierna skulle snabbt upplevas som obsoleta. SD viktigaste oppositionen.

   Jag tror faktiskt att både M och S och SD borde läsa Karleby! Han ligger så nära modern nationalekonomi så det är häpnadsväckande hur klarsynt han och andra inom S som Ernst Wigfors var på 1920 talet

   Gilla

 24. svenge skriver:

  Patrik ! Min frisör Assad är kristen libanes, gift med en bosnisk muslimska, utan huckle. De har två käcka jäntor som springer genom gymnasiet med goda betyg och gott framtidshopp. Assad kom för 35 år sedan, religiös. Detta har nog mattats av. Jag säger att han skall ha kvar en positiv syn på de kristna. De behövs trots att jag är tämligen sekulariserad. Frun vill inte se några isis krigare i Sverige. Min norska svärmor, död sedan 4½ månad, 102 år, bodde granne med ”Josef och Maria”, kroater, i över 40 år. När svärmor började tackla av för några år sen bad Maria min fru: ”Sälj inte lägenheten till en invandrare”. Det blev en Lankes, troligen god. Sens moral: Ta väl vara på alla goda invandrare, de vill vi ha. Hoppas att vi slipper minareter, utrop och inbitna immaner. Vem sköter sorteringen. Kanske bara snöoväder och vinterkyla? Jag hoppas.

  Gilla

 25. ABC skriver:

  Det handlar inte om dumhet generellt utan om att Svenskarna levt länge under en mycket grym och ondskefull politisk regim. En regim som under decennium ägnat sig åt hjärntvättning och förföljelse av oliktänkande.

  Gillad av 3 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.