Ny podd med Mohamed Omar och Johannes Nilsson: Så blev Horace Engdahl en hjälte

Få har väl undgått att det råder #metoo-kris i Svenska Akademien. Som en kommentar till krisen släppte författaren Johannes Nilsson en novell på sin podd ”Bibliotek” med titeln ”Omröstningen”. Det är en nyckelnovell där alla karaktärer fått nya namn, men det är inte så svårt att gissa sig till vem som döljer sig bakom pseudonymen ”Kladden” eller ”Milton”, Akademiens patriark. Denne patriark går ett bittert öde till mötes, men segrar ändå. Hur det går till ska jag inte avslöja här, lyssna i stället på Nilssons roliga novell.

I ett nytt avsnitt av podden ”Försöka förstå” (inspelat 18/4) pratar jag med Johannes Nilssons om hans novell och om krisen i Svenska Akademien. I medierna har den delvis tolkats som en könskamp mellan Sara Danius och patriarken Horace Engdahl, vilket gjort Engdahl till en hjälte, en idol, bland ironiska högerradikala troll och mememakare. I nätets mörka skrymslen har det spridits hyllningsmemer till Engdahl. Förr kallades memen (bilder med text) skämtbilder och publicerades i tidningar som Söndags-Nisse och Strix.

Skämtbilden ovan från år 1900 anknyter också till könskrigstemat – ständige sekreteraren Carl David af Wirsén, tecknad som en riddare i full rustning, svingar en klubba mot Ellen Key. Hans lans ser ut som stålpenna, medan Ellen Key försöker försvara sig med en gåsfjäder.

Samtidigt har Sara, sedan hon lämnat rollen som Akademiens ständiga sekreterare hyllats som hjältinna av det oironiska, politiskt korrekta etablissemanget, vilket gjort knytblusen till sin symbol. Alla ska sätta på sig knytblus för att visa solidaritet med ”kvinnokampen”. En vän till mig skrev något roligt på Facebook: ”Tänk om Sara Danius hade haft ett lila raffset på sig när hon avgick…”

Lyssna på samtalet med Johannes Nilsson här!

7 reaktioner på ”Ny podd med Mohamed Omar och Johannes Nilsson: Så blev Horace Engdahl en hjälte

 1. richardlindlind5 skriver:

  Vi såg väl alla hur den totalt skamlösa Mona Sahlin utnyttjade tillfället att dyka upp utanför Akademin. Jag la också märke till att inte en enda av dessa hundratals ” journalister ” passade på att fråga Mona om hennes 20 år yngre chilenske polis-”vän” eller vad Monas make Bosse tycker , eller om Monas skuld på 600 000 hos KfM.

  Gilla

  • goranekl skriver:

   Det var väl kul att allas vår Mona dök upp på Stortorget! Kan vara starten på en ny karriär med hjälp av knytblusen. Det gick ju inte så bra då hon antog slöjan.

   Gillad av 1 person

 2. MartinA skriver:

  Johannes Nilsson blir illa berörd när MO råkar nämna althögerns skämtbilder och flyr raskt till tryggare samtalsämnen. Tror inte jag läsar hans novell.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.