Fake news med mera

Patrik Engellau

En av mina ambitioner som skribent är att jag ska kunna läsa texterna några år efter publicering utan att behöva rodna över skämmiga missuppfattningar och överdrivna känsloyttringar. Jag undrar om Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet har sådana hämningar. Troligen inte. Vi kan kolla Panamaläckan, som briserade för nästan precis två år sedan.

Så här beskrevs Panamaläckan av Svenska Dagbladet i ”Det här behöver du veta om Panamaläckan” (4/4 2016):

Avslöjandet ses som en av historiens största läckor där journalister från flera länder samarbetat under lång tid. Och det var SVT som var först i Sverige med att rapportera om Nordeas inblandning.

Läckan kom först tyska Süddeutsche Zeitung till del, som sedan delade dokumenten med ICIJ, en internationell organisation för grävande journalister. Därifrån har sedan över än 100 medieorganisationer världen över arbetat med materialet i över ett års tid. De senaste tolv månaderna har omkring 400 journalister från över 80 länder gått igenom dokumenten.

Skandalen var så stor att den räckte till att fylla upprörda och indignerade tidningssidor i månader. När jag googlade på ”Dagens Nyheter Panamaläckan” fick jag 6 940 träffar.

När en mer insiktsfull, omdömesgill och balanserad bedömare, jag själv till exempel, beskrev Panamaläckan lät det annorlunda, se ”Att försöka förstå Panamaskandalen” (12/4 2016):

Om man ska tro media är Panamaskandalen deras största bragd genom tiderna. Bakgrunden är att en okänd anställd på juristfirman Mossack Fonseca i Panama på något vis läckt ett stort antal dokument som visar att firman hjälpt ett antal personer att öppna brevlådeföretag i det mellanamerikanska landet.

Jag påstår inte en sekund att brevlådeföretagen inte skulle kunna vara förenliga med, eller rentav fungera som instrument för, skattefusk och skumraskaffärer, men jag har hittills inte fått mig redovisat ett enda exempel på att detta skulle vara fallet. Jag må ha varit ouppmärksam och ber i så fall om ursäkt, men jag kan annat än förvånas över att 400 journalister undersökt dessa ärenden i ett år utan att kunna ge några konkreta exempel på hur den påstådda skurkaktigheten faktiskt bedrivits. Återigen: jag försvarar inga lurendrejare, men jag vill ha fakta innan jag går med i anklagelsekören.

Vad vi erbjuds i stället för hårda fakta är antydningar och insinuationer. ”Samtidigt blir vi alltmer medvetna om vilka som faktiskt gömmer sig i dessa dokument – diktatorer, japanska maffian, ryska och sicilanska maffian, droghandlare och pedofiler.” ”Flera av brevlådeföretagen visar sig exempelvis ha namn efter James Bond-filmer. Där finns bolag som Goldfinger, Skyfall, Goldeneye och Moonraker. Vid ett tillfälle ska juristerna på Mossack Fonseca ha ombetts att sätta upp ett brevlådeföretag med namnet Octopussy.” Ska jag förstå att det är något skumt med folk som gillar Bond-filmer och vill döpa sina bolag efter dem?

Så vad handlar det om? Jag kom för många år sedan på att medias favoritsysselsättning är att dra ned brallorna på makthavare och att inga grepp är förbjudna i den hanteringen. Här har media genom en gemensam drevkedja lyckats fälla några riktiga internationella sextontaggare, till exempel Islands premiärminister, med hjälp av undermeningar och antydningar.

Två år senare kommer Dagens Industri i artikeln ”Bara ett åtal i spåren av Panamaläckan” (5/4 2018) med ett slags facit:

Men av de 400 – 500 svenskar som enligt SVT:s ”Uppdrag Granskning” förekommer i det läckta materialet är det en liten del som i dag, två år senare, ens har varit misstänkta för att ha gjort något olagligt. Totalt sett har Ekobrottsmyndigheten, EBM, fått in 16 anmälningar från Skatteverket om misstänkt skattebrott med anledning av Panamaläckan.

Två år efter avslöjandet är hälften av utredningarna nedlagda.

Bara ett svenskt åtal efter Panamaläckan.

Enligt min uppfattning representerar Panamaläckan själv definitionen av fake news. Media – vilka media? – skapar sensationer byggda på insinuationer och illvilliga tolkningar som sedan, liksom trollen, spricker när de kommer ut i ljuset.

Ett år efter Panamaläckan briserade nyheten om Paradisläckan. Paradisläckan var en ännu större skandal än Panamaläckan. Den omfattade 13,4 miljoner dokument som hade granskats av 382 journalister i 67 länder. En googling på ”Dagens Nyheter Paradisläckan” ger 8 550 träffar. ”Kungligheter, politiker och kändisar i läckan”, gottade sig Dagens Nyheter.

Jag inledde en text i ärendet enligt följande och övergick sedan till att beskriva hur den förmodade skatteplaneringen går till och hur man bör betrakta den, kort sagt det första som de 382 journalisterna borde ha ägnat sig åt men struntade i. Så här inledde jag ”Paradisläckan återigen” (20/11 2017):

Det som retar mig med medias rapportering av påstått aggressiv skatteplanering med hjälp av exempelvis advokatbyrån Appleby i Bermuda är den nästan goebbelsinspirerade hatiska tonen. Tittarna och läsarna får reda på att förövarna – till exempel EF-grundaren Bertil Hult – förtjänar vårt förakt, men vi får inte reda på vad som egentligen skett och hur Hult och andra gått till väga. Hatet verkar, i den höge stilbildarens efterföljd, vara själva syftet.

Är du nyfiken på facit i Paradisfrågan? Dagens Industri skriver: ”När det gäller fjolårets Paradisläcka har Skatteverket inte lämnat in en enda brottsanmälan”.

42 reaktioner på ”Fake news med mera

 1. Bo Svensson skriver:

  Glödlampan förbjöds när det kom väldigt effektivare alternativ och det är kanske dags att förbjuda papperstidningar nu, när det finns resurssnålare metoder för distribution.

  Det kunde öppna för bättre konkurrens och alla som har något viktigt att förmedla till allmän kännedom, väljer då bort nonsensmedia till förmån för seriösa aktörer.

  Gilla

 2. Aha skriver:

  Bestickande att media själva står för fake news. Krönikan ger två flagranta exempel på det. Det kanske är symptomatiskt att det är etablerad media som skapar fake news för var hittar man fake news i alternativmedia? Alternativmedia koncentrerar sig ju i första hand på att kritisera etablissemanget. Man kan säga att alla pratar om fake news men ingen har sett dem. Vilka fake news har slagit igenom inom alternativmedia?
  Rädslan för fake news verkar vara överdriven. Osanningar kan lätt punkteras nu när menigheten genom nätet kan kommentera själva.

  Revolutionen äter sina egna barn brukar man säga. Man förgör sig själva. #metoo är ett exempel på det. Fake news verkar vara ett annat exempel. Det drabbar etablissemanget själva. Väl så.

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   Fake från Journalisterna eller Kommunikatörerna, vad är sämst?

   Kommunikatörerna i kommuner, landsting och regioner är nu fler än dagspressjournalisterna. På fyra år har de blivit 30 procent fler. På ett knappt decennium har de ökat med 106 procent.

   Orsaken är att det är billigare att anställa kommunikatörer som berättar hur bra förvaltningen är, jämfört med att anställa fler läkare, lärare och sjuksköterskor.

   Det finns nu 11000 journalister och 15000 kommunikatörer som är fast anställda.

   Gillad av 2 personer

 3. Christer Carlstedt skriver:

  För inte så länge sedan läste jag att man inom media var ”bekymrade” över att många människor uppenbart hade lågt förtroende för medias rapportering.

  Kan det låga förtroendet tänkas ha något samband med vad som rapporteras, hur det rapporteras och den verklighet som rapporteringen skulle ha beskrivit?

  Gillad av 7 personer

 4. Christer L skriver:

  Nyhetsvärdering, säger journalisterna om mediadreven. Därför är detta åkej. Vad är nyhetsvärdering? Det är antalet sålda lösexemplar eller dator-klick på en artikel. Men i praktiken fungerar nyhetsvärdering som en ideologi. Man betonar vissa företeelser i samhället, andra bortses ifrån. Det stora sammanhang som då framträder ur den splittrade och motsägelsefulla realiteten blir vad som räknas och gäller politiskt.

  Men till bilden hör vad som inte anses nyhetsvärt, inte värt att veta och förstå. Det kan kallas negativt nyhetsvärde. Det är sådant som ”brunråttorna” intresserar sig för, som till exempel Julia Caesar i sin senaste blogg angående genus på invandringen och brottsligheten.

  Min konspirationsteori är att hela EU präglas av något slags överenskommelse mellan ledare för oljerika nationer och europeiska politiker om ömsesidigt stöd. Oljan tar slut, förr eller senare. För oljerika länder, folk och religioner gäller att förbereda sig – detta är exempel på ansvarskännande, på identitet, eller på på hänsynslöst hävdande. Till bilden hör förvisso våra vanliga miljardärer och deras intressen. Media skulle kunna skrapa ihop vittnesmål, dokument, slutsatser, bekännelser och göra stor nyhetsvärdering här. Långt utöver ”Panama”, det är jag säker på. Men det sker inte. I media är yttringarna av denna förberedande strategi blott exempel på européernas fina humanitära och icke-rasistiska politik. Det här ingår sedan i det finans-media-militär-industriella komplexet, globalismen.

  Gillad av 1 person

  • Jan Molin skriver:

   Efter vad jag förstår har man ett avtal mellan arabländerna och Europa som kräver av Europa att finna sig i den muslimska invasionen: avtalet slöts 1995 i Barcelona och kallas just för Barcelonaavtalet. Det blev sedan giltigt 2010, Reinfeldt igen!. Det förhandlades alltså i tystnad under 15 år!
   Det verkar som om Sverige och Tyskland följer detta till punkt och pricka som vanligt, medan övriga Europa försöker strunta i det!
   Naturligtvis skrev eller skriver inte svensk press om detta, det vore ju möjlig dynamit. Jag hittade 4 små notiser om det i SVD. Varför ska vi i befolkningen göras underkunnig om slikt?
   Det är riktiga landsförrädare och landssvikare som styr oss och ett skrämmande pack till journalister som inte varjen skriver eller talar om det!
   Alternativmedia borde gräva och belysa dessa avtal.

   Gillad av 7 personer

   • Jan Molin skriver:

    Ja, nu har jag skummat avtalet, som Rosatraktorn här nedan bistod med, tack! Jag förstår inte alls allt, jag är för rostig på engelska. Jag tolkar det dock som att det är ett mycket omfattande avtal: vi ger bort tekniskt kunnande mm för att höja arabstaterna i allt. Underlätta att människor flyttar inom de två regionerna, dvs legal migration. Men motverka illegal sådan! Målet verkar vara en integrering av EUs stater och arabstaterna! Men någon som är bra engelskkunnig kan gärna läsa och försöka göra en sammanfattning på svenska. Jag tror att det är mycket viktigt att vi förstår vad våra politiker har skrivit på helt i skymundan! Och media har varit och är helt tysta!

    Gilla

 5. De tre nivåerna skriver:

  När jag lyssnar till debattörer, journalister och läser olika texter, brukar jag tänka på hur de förhåller sig till tre grundnivåer. Den lägsta nivån utgörs av den vetenskapliga. Den som innehåller fakta och oberoende kunskap.

  Den andra nivån handlar om inplacering av kunskap i ett värderingslandskap. Det som människan lever i. Där gott och ont kommer in i bilden. En nivå bestående av subjektivitet. Om åsikter och personligt tyckande.

  Den tredje och högsta nivån handlar om avsikter.
  Om att driva ett förändringsarbete. Verka för en viss utveckling. Även den nivån är i högsta grad subjektiv.

  I seriösa debatter och skrivningar brukar man ständigt återkomma till brister i nivå ett, den i den vetenskapliga grundinformationen. Och vad dessa eventuellt kan bestå i. Och vilka felaktiga slutsatser vi riskerar att dra.

  Men ofta hamnar debatter och skrivningar snabbt i nivå två och tre. Rakt in i det böljande värderingslandskapet. Där de subjektiva vågorna går höga.

  Mer slarviga eller ideologiskt motiverade debattörer och skribenter hoppar bekymmerslöst mellan alla tre nivåerna. De är ofta mer intresserades att driva på i en viss riktning. Att arbeta med påverkansoperationer. Där steget till propaganda kan vara kort.

  Läser man exempelvis SVT:s tablåer, är det enkelt att upptäcka olika typer av påverkansoperationer. Det mest vanliga är att gå via olika typer av berättelser. För de rör sig lätt och ledigt i det emotionella landskapet. Där nivå ett, den vetenskapliga, sällan har någon mer framträdande plats.

  Då behövs inga fake news. Enbart det selektiva urvalet, presenterat och uppträtt i ett berättartekniskt perspektiv. Påverkan via emotioner riktade åt ett visst håll. De två subjektiva nivåerna överskuggar då med lätthet nivå ett – det kliniskt vetenskapliga.

  Gillad av 2 personer

 6. svenne skriver:

  Tänk en så massiv arbetsinsats som journalisterna är beredda att göra då det gäller att misstänkliggöra människor som egentligen inte – enligt lagens bokstav – har gjort något olagligt, men som betraktas som suspekta av tidningsredaktionerna.

  – Panamaläckan: En insats av 400 journalister gav som resultat att hälften av 16 anmälningar är nedlagda efter två år.

  – Paradisläckan: En insats av 382 journalister gav som resultat att Skatteverket inte har lämnat in en enda brottsanmälan.

  Motivet för dessa ”läckutredningar” torde vara att betydande summor har undanhållits beskattning i de olika länderna och detta sporrade säkerligen journalisterna till att utföra stordåd. Men trots höga ambitioner var arbetsinsatserna onödiga och resulterade inte i någonting utan får betraktas som en flopp.

  Jag frågar mig nu varför inte det finns något större intresse hos journalistkåren att gräva i de utbetalningar som sker inom ramen för det välfärdsindustriella komplexet. Skatteförlusterna i Panama- och Paradisaffären måste ju vara försumbara vid jämförelse med de skattemedel som öses ut för att hålla igång den oansvariga invandringspolitiken. Men i detta fall betraktas det som rasistiskt att överhuvudtaget fundera på kostnaderna.

  Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Svenne: Bra synpunkt, dessa märkliga drev om skatteplanering vädjar bara till avundsjukan, samtidigt som makthavarnas rent kriminella missbruk av våra skattemedel för att driva migrantindustrin, tystas ner.

   Gillad av 1 person

 7. Ja vi kan! skriver:

  Tack för detta, sådan här tråkig grundlighet värmer hjärtat, men det är förstås svårare med att visa facit när man haft fel, eller överdrivit och ljugit. Det som är häpnadsväckande är hur svensk media i stort sett aldrig ägnar sig åt retrospektion, och om de gör det, bara förstärker sina lögner. Att aldrig erkänna att man har fel, är också det en metod från postmodernismen? Jag tycker mig se ett helt paket av metoder som pk-ister använder och det sprider sig i hela samhället, genom att man utgår från den teori man tror på utan att pröva den med experiment, eller i diskussion med folk som inte håller med. En annan sak man gör är att man tror att något blir mera korrekt ju fler som tror på det, ett bra exempel är vår påverkan på klimatet, de som verkligen gjort något arbete på området eller själv räknar efter kan räknas på ena handens fingrar, alla andra bara upprepar vad andra sagt, till sist blir det enda som är kvar en diffus åsikt om vad man skall tycka. På samma sätt om invandringen, för eller emot, alla frågeställningar blir till sist bara ett redskap för att peka ut de som inte håller med, de som skall ses som onda.

  Det är lite paus på DGS med diskussion om postmodernismen, men det är verkligen djävulskt slugt för det ger en ursäkt för alla pk-ister och hela etablissemanget som inte vill diskutera, ”jag tycker så”, ”det beror på din position” osv, det jag inte kan förstå det är att intellektuella inte sköt postmodernismen i sank medan tid var, antagligen berodde det på att många intellektuella redan på denna tid var marxister och känslomässigt lierade med postmodernisterna. Som fysiker så tycker jag det är mycket lätt att avfärda postmodernismen, allt är bara en åsikt, tills verkligheten dyker upp, vad är en sten säger postmodernisten, din sten är mitt konstverk och ingenjörens råmaterial för sin väg, jaha säger fysikern, och kastar stenen i pannan på postmodernisten. Redan som 20-åring tyckte jag det var rent trams, men det är konstruktionen som underligger allt etablerat tänkande idag, och som ger dem grund för att inte inlåta sig i diskussion med sådana som oss. Stenen i pannan är på väg, tyvärr så träffar den oss alla.

  Gillad av 4 personer

 8. Christer Hanefalk skriver:

  Tack Patrik för en bra artikel!
  Jag tror att medias roll har förändrats radikalt under de senaste 40-50 åren. Att förmedla verkliga nyheter och att göra grundliga undersökningar av sakers faktiska tillstånd är helt enkelt för jobbigt för dagens journalister (…i alla fall för väldigt många av dem…). Deras genomsnittliga bildningsnivå ligger rätt lågt, deras förmåga att uttrycka sig på korrekt svenska har minskat och deras intresse för att följa och skildra ett händelseförlopp under längre tid är i avtagande. Deras jobb är mer och mer likt säljarens – att ”skapa” nyheter som säljer blir viktigare än att ”nyheten” är en verklig ”nyhet”. Utvecklingen kan liknas den som gäller för ungdomar som jagar ”likes” på sociala medier. Noterbart är också hur journalister skriver och agerar när det gäller politik. Man beskriver beslut och åtgärder i termer av ”vinnare och förlorare”, man återger debatter mellan politiska företrädare på samma sätt som man refererar en ishockeymatch och man har genomgående ett ytterst kort tidsperspektiv i sin analys – trots att det man talar och skriver om har bäring på frågor som är av 100-årsnatur. Och i kölvattnet av den utomordentligt dåliga journalistiken går människor till valurnorna och röstar för Trump i USA, Brexit i Storbritannien, Erdogan i Turkiet, Orban i Ungern, Sannfinländarna i Finland, och så vidare.
  Ibland uppstår hos mig en längtan efter de tre ”O”-na.

  Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Frågan är väl om journalisterna bara är okunniga eller ohederliga???

   Att nivån på Journalistutbildningen sjunkit sedan 1968,
   kan vi nog lätt enas om…

   Aktivisterna söker sig till denna bransch, för att omforma samhället!

   I takt med en sjunkande (ut)bildningsnivå i samhället som helhet!
   Makthavare vill väl inte ha medvetna Medborgare???

   Gillad av 2 personer

  • olle reimers skriver:

   Journalistiken är kanske inte dålig på det sätt du hoppas på. Med bra och korrekt sådan hade Trump, Brexit och Orban vunnit braksegrar.

   Det kanske till och med hade kunnat finnas kandidater som hade varit ännu mer lämpade att framföra deras politiska synpunkter ,men som inte kom fram tack vare 60 år av Operation Mockingbird-dominerad media.

   Erdoganfenomenet får ses i ljuset av den CIA-framkallade arabiska våren och de efterdyningar den framkallat,

   Gilla

 9. Östrahult skriver:

  Inaveln inom media blir alltmer uppenbar. Inom SVTs nyhetssändningar består numera en stor del av inslagen av ett en journalist intervjuar en annan journalist. Inaveln leder också till att man överskattar sin egen betydelse och bygger låtsasvärldar där man sätter sig själva i hjälterollen.

  Ska man psykologisera så kan man hysa en viss förståelse för att journalister drabbas av denna hybris. Det kan säkert vara svårt att relatera sig själv på ett sunt sätt till de ofta skickligt manipulerande makthavare man intervjuar och som i korta stunder kan ge journalisten en känsla av att man är jämbördiga.

  Om vi tar just SVD så har jag svårt att förstå hur personer inom näringslivet kan prenumerera på denna sosseblaska. Tidningen saknar fullständigt etik. Vill man se bevis på detta kan man läsa Jens B Nordströms bok ”Tornstriden” om SCA-affären. SVD-journalisterna Torbjörn Isacsson och Andreas Cervenka förmedlade lögner för att få en bra story och gömde sig sedan bakom meddelarskyddet för att sedan belönas med Stora Journalistpriset och Guldspaden. De drabbade hindrades från ett publicera genmälen i tidningen.

  Idag har Leif Östling en mycket bra artikel i SVD om bristerna i vården. Att han publicerar sig i SVD visar vilken politisk naivitet och brist på insikt och sammanhållning som finns inom näringslivet.

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   Det är intressant att notera vilka framträdande roller MSM-ankarna i USA har och hur frikostigt de belönas.

   Dessa personer framstår som några slags förklädda Rasputnfigurer, Hovnarrar med illa dolda sympatier.

   Gilla

 10. Björn G skriver:

  Det finns väl inte många Svenskar idag som tror på massmedias ”nyheter”.

  Det har väl gått upp för de flesta att megafonerna bara basunerar ut politiska nyheter, nyheter som har det enda syftet – att förleda folket från verkligheten.

  För att få veta sanningen får man följa bloggar som denna eller liknande.
  Tur att internet finns!

  Gillad av 1 person

 11. Karl Oskar skriver:

  ‘Hatet verkar, i den höge stilbildarens efterföljd, vara själva syftet.’
  Skriver du Patrik.

  Just så förhåller det sig. Hatet är drivkraften!
  Detta är en central insikt.
  Hör Jordan Peterson beskriva det.

  Gillad av 8 personer

 12. Anders Svensson skriver:

  Har journalister någon genetisk defekt? De flesta människor inser att man inte får ta det som tillhör någon annan. Men journalister anser att andras pengar ska man få ta hur som helst och hur mycket man vill av.

  Jag kan inte förstå mig på tanken att en människas slit ska någon annan få ta. I Sverige ägnar vi oss åt att slita åt andra större delen av vårt liv. Ungefär 8-9 månader arbetar vi åt dem som anser att de har rätt att ta av frukten vi sliter ihop.

  Och påstå nu inte att vi får tillbaka av det slit som tas av oss. Har jag en bil t.ex. är jag med och betalar in 90 miljarder i skatter och avgifter och 22 miljarder av dem går tillbaka till vägar. De andra 68 miljarderna jag och andra bilägare har slitit ihop, vart tog de vägen?

  Gilla

 13. Staffan W skriver:

  Ett problem är den politiska sprängkraften i denna ”journalistik” som enbart gynnar vänster och marxistiska åsikter. Jämför t ex Janne Josefsson / Uppdrag Granskning, som 2002 efter idogt letande i mängder av Moderata valstugor äntligen hittade en stackars, äldre valarbetare som uttryckte sig så in för en dold kamera och en person som inte uppgav att han var journalist att man kunde tolka honom ”rasistiskt”. ”Reportaget” kan ha tippat över valresultatet så att Göran Persson fick sitta i ytterligare 4 år!

  Gillad av 1 person

 14. Eskil skriver:

  Fake News är en sak. No News är också ett problem Tag exempel problemen Tyskland har med sin energiomställning (Energiewende), Varför tar inte massmedia upp det? En spekulation är att om det skulle rapporteras om alla problem och dess följder skulle det vara negativt för regeringens energipolitik och speciellt för MP som är politikens främsta fanbärare..

  Gilla

  • Bo Svensson skriver:

   Vilken energiomställning? – Kärnkraften bär inte sina kostnader och säkerhetskontrollen visade sig inte fungera. – Man kunde i och för sig kräva heltäckande försäkringsansvar och miljöavgifter för alla former av energiproduktion och lämna resten åt marknadskrafterna. – Då slapp man energipolitik och den resurseffektivaste produktionen skulle tränga undan de andra. – Ingen tror att kärnkraften skulle tåla dessa villkor.

   Gilla

 15. kvellulvblog skriver:

  Det är en lisa att läsa Det Goda Samhället, när dagspressen , inklusive SvD (utanför ledarsidorna) lanserar så grovt vinklade ”nyheter” . Liksom forna dagars Pravda-läsare, utgår man från att det som står, är propaganda och det dom inye står, är sanningen. Hur är dey egentligen med Löfvens ihärdiga upprepande om att Sveriges ekonomi är stark? Kronan dalar som ett höstlöv, och invällningskostnaderna får betalas av kommunerna, mot ”löfte” om återbetalning av staten. När skall svenska folket vakna?

  Gilla

 16. Sixten Johansson skriver:

  Vi har en diffus, samstämmig syn på hur bra journalistik borde se ut. Och vi önskar att t ex kunskap och vetenskap borde spridas, komma alla till godo. Men vilka efterfrågar detta? Vilka vill betala för det goda och nyttiga? Ju högre kvalitet som önskas, ju mer kostar det. Om enskilda inte har resurser och vilja, ska då staten betala, formulera uppdrag, sortera bort allt som inte håller måttet? Nej! Alltså är vår vaga kvalitetsönskan naiv, utopisk.

  De senaste 50 åren har allt dragits in i en sakta sjunkande virvel. Medvetandets innehåll, mått och mallar blir alltmer likformiga hos privatpersoner, journalister, politiker, akademiker. Resultatet syns tydligt i media, men nivåsänkningsspiralen skulle inte stoppa om media stängdes ner.

  Journalister frågar sig omedvetet: ”Är detta rättvist? Är det humant? Är det sensationellt?” Det behövs ingen utbildning för att anamma nyhetsvärdering och vinklar. Och ingen instans analyserar och pekar ut vad som är långsiktigt ”rättvist” eller ”humant” och sållar bort ”sensationellt” för att det inte är viktigt för samhället!

  Därför vinner det som är udda, infantilt, sexigt, närliggande, kittlande, kändiscentrerat, barn- och keldjursinriktat, skuld- och skamväckande, avundsjukt, anklagande, vinstgivande, infamt osv. Inte bara journalister tänker och arbetar så, utan i allt högre grad även politiker och akademiker, för i arbetet tänker ingen längre samhälleligt, utan privat. Det finns inga instanser eller personer som tillgodoser samhällets behov.

  Gillad av 2 personer

  • Ja vi kan! skriver:

   Väl använda två timmar, det som sker har en genomtänkt ondska i botten, även om de flesta bara är marionetter och inte ens förstår varför de agerar som de agerar:

   Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   Varför reta sig på undermålig journalistik? – Jag bevarar mitt lugn, för jag slutade läsa blaskorna och lyssna på pratradion och pravdakanalerna när de började spotta en i ansiktet.

   DN skulle jag inte torka mig i r-ven med. – Det håller jag mig för god till.

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Journalistierna och politikerna går hand i hand. Tillsamman har de erövrat makten över våra tankar och pengar. Vilken oemotståndlig lombination!

   Gilla

 17. Jeff skriver:

  Socialdemokraterna Trollar igen i avsikt att öka engagemanget för partiets politiska propaganda. 
  Facebooksidor som förefaller användas för ett enda syfte – att öka delningarna för Socialdemokraterna i sociala medier.

  Socialdemokraterna har tidigare på Twitter avslöjats att använtda en egen trollfabrik.

  Nyheter Idag avslöjar den nya sluga greppen.
  https://nyheteridag.se/sa-fejkar-socialdemokraterna-engagemang-med-misstankta-trollsidor-pa-facebook/
  Inget knep är för lågt för sjuklövern att fiska röster. De mest högljudda, tillsammans med gammelmedia, att propagera för stävjandet av fejk news.

  Gillad av 1 person

 18. Elvin skriver:

  Det vetenskapsförnekande post-truth-samhälle varje progressiv mainstreamdebattör med självaktning idag aldrig försitter en chans att varna för är inget hot, det är redan en realitet.
  Debattörerna i fråga är dock fullständigt blinda för detta, och vad mer är, många av dem har själva aktivt medverkat till att skapa detta monster.

  Skrapar man lite på ytan finner man emellertid att just detta synsätt genomsyrar March for Science från början till slut.
  Initiativet bottnar nämligen i motstånd mot Donald Trump, och hämtar näring ur narrativen om ”falska nyheter” och ”alternativa fakta”.

  Att dessa narrativ som sådana uppvisar tydliga drag av postmodernt tänkande gör ironin svåröverträffad.
  http://fnordspotting.blogspot.se/

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Narrativet är fakta i dagens mediasamhälle. Det inriktar sig på det undermedvetna och det snabba tänkandet och är därför långt effektivare än fakta som tvingar individen att använda den trögare delen av hjärnan.

   Gilla

 19. Samuel af Ugglas skriver:

  Hur kommer det sig att inte en enda journalist är inburad på livstid?
  Ingen enda tjänsteman eller domare har ryckt ut till den enskilde medborgarens försvar mot socialistiska maktmissbrukare!!! Vad är mitt LIV och min EGENDOM värd i detta genomruttna land?
  Vi riktigt längtar efter att Kristersson, Lööf, Björklund m.fl. åker ur Riksdagen med dunder och brak i September.

  Gillad av 4 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.