Jag är en foliehatt

Jan-Olof Sandgren

Jag råkade nämna för en vän, som forskar inom ämnet mikrobiologi, att jag känner viss skepsis inför vaccinationer och upptäckte att jag trampat på en mycket öm tå. Fick en lång föreläsning om hur korkat och djupt oetiskt det är att ifrågasätta vacciner.

Han förklarade att hela denna inflammerade debatt startades av en oseriös forskare, som för ett antal år sen presenterade falska bevis för att vaccin skulle vara farligt. Att skurkaktiga forskare förekommer inom alla läger vet vi ju från Macchiarini-affären, så låt oss anta att min vän har rätt.

Med detta sagt. Vad är det som säger att läkemedelsbolag ändå inte fuskar med vaccinationer? Ytterst handlar det ju om förtroende och kan vi lita på läkemedelsbolagen?

En annan vän har jobbat med patent på Astra Zeneca, och berättade att läkemedelsföretag är enormt kostnadskrävande organisationer som knappast finansieras av försäljning av magnecyl. Istället är man beroende av återkommande ”blockbusters” – det vill säga innovationer som blir till lönsamma patent, som blir till storsäljare och kassakossor för lång tid framåt.

En sådan blockbuster var exempelvis magsårsmedicinen Losec, som inbringade ungefär 30 miljarder årligen (nästan hälften av företagets vinst). När ett sådant patent går ut, måste det följas upp av en ny blockbuster annars hamnar företaget i kris.


Av någon anledning har innovationstakten gått ner bland läkemedelsföretag. Riktigt bra patent är numera sällsynta. För Astra Zenecas del har det inneburit stora nedskärningar och trenden är liknande i USA. Det finns nästan bara två saker som ekonomiskt skulle kunna uppväga förlusten av blockbusters, nämligen massmedicinering och vaccin.

Lyckas man inte hitta nya läkemedel till befintliga sjukdomar, kan man hitta nya sjukdomar till befintliga läkemedel. Det låter kanske konspiratoriskt, men definitionen av vad som är beteendestörning och psykisk diagnos blir allt bredare, samtidigt som det lär finnas en stark press på läkare i USA att rutinmässigt skriva ut psykofarmaka till skolungdomar. Ofta i förebyggande syfte. Många varnar för att denna övermedicinering kommer att leda till större ohälsa och större behov av läkemedel i framtiden. Enligt en artikel i LäkemedelsVärlden är trenden densamma i Sverige.

Ett skäl till att kostnaden för nya läkemedel är så hög, är att myndigheter ställer höga krav på säkerhet. Stora belopp måste plöjas ner i forskning för att utreda tänkbara biverkningar. Om biverkningarna bedöms som allvarliga, godkänns inte läkemedlet och pengarna är kastade i sjön. För vaccin gäller dock helt andra spelregler.

Vaccin måste snabbt kunna produceras i händelse av epidemi, och lika snabbt modifieras om exempelvis en virusstam förändras. Därför är kraven på tester minimala. Det är svårt att i efterhand utkräva ansvar av företaget, ifall vaccinet skulle ha biverkningar eller visa sig inte vara tillräckligt effektivt.

Det gör vaccin billiga att producera jämfört med konventionella läkemedel. Vinsten är hög eftersom myndigheter ofta köper in stora lager, till ett pris som inte utsätts för konkurrens.

Onödiga vaccin är ungefär lika lönsamma som nödvändiga. Skulle biverkningar uppstå, till exempel i form av generellt nedsatt immunförsvar (som den här artikeln påstår) kan det istället innebära långsiktig vinst för företaget, genom framtida försäljning av läkemedel. Samhället borde alltså kunna ställa ytterst höga moraliska krav på företag som är inblandade i produktion av vaccin.

Även om min vän mikrobiologen har rätt och vaccinationsmotståndare verkligen blivit förda bakom ljuset, kan ingen förneka att det finns starka ekonomiska ”incitament” att producera onödiga, verkningslösa eller till och med livsfarliga vaccin. Ingen kan heller förneka att läkemedelsindustrin tillhör de branscher som oftast anklagas för fusk, korruption och dålig moral. Till exempel i boken Forskningsfusket av Ralf Sundberg.

Därför föredrar jag att vara ”foliehatt”. Ett begrepp som ibland missbrukas, i likhet med ordet ”rasist” – en praktiskt dum-dum-strut att sätta på meningsmotståndare när man inte orkar argumentera. Jag utesluter inte att det kan finnas bra vacciner, men skulle väga varje spruta på guldvåg om jag hade barn. Debatten om tvångsvaccinering tycker jag känns ytterst obehaglig. Närmast som en bekräftelse på att vaccinmotståndare kan ha en poäng. Framtida rapporter om fågel- och svininfluensor kommer jag att ta med en betänklig nypa salt.

För övrigt anser jag att astronauterna i Apollokapseln verkligen kan ha besökt månen, men betvivlar att den brittiska kungafamiljen härstammar från ödlorna.

73 reaktioner på ”Jag är en foliehatt

 1. Alfredo Caragoli skriver:

  Orkade inte läsa allt men: bevisligen har personer fått mässling trots att de vaccinerats. Mässling var på min tid (född 54) en ytterst alldaglig åkomma som alla barn förväntades genomlida. Helt plötsligt har mässlingen blivit en livshotande företeelse! Por qué? Porque läkemedelsbolagen vill tjäna pengar. Capiche?

  Gillad av 9 personer

  • Mangan skriver:

   Ta en titt på wikipedia (med källhänvisningar) om mässlingen. Det är inga roliga komplikationer som små barn och vuxna kan få. Hjärninflammation t ex. År 1980 dog 2,6 miljoner människor i sjukdomen; 1990 dog 545 000 personer och 2014 dog 73 000.

   Gilla

   • Anders Svensson skriver:

    Nedgången beror inte på vaccination utan på bättre hygien.

    Tänk. Förr i tiden hade man så kallade mässlingspartyn. Vanligt i bland annat Tyskland och USA. När ett barn fick mässlingen skickade man dit alla andra barn så de skulle bli smittade.

    När Japan införde vaccination mot mässling ökade antalet döda i mässling.

    Gillad av 1 person

   • Mangan skriver:

    Anders Svenssons post hade ingen svarsknapp så svarar här istället.
    Om det är så angående Japan så beror det på att de inte lyckades oskadliggöra viruset, dvs en stor miss.
    Bättre hygien är bara svammel. Mässlingen frodas inte i smuts utan i människans kropp och överförs genom vanlig mänsklig kontakt.
    Att folk skickade sina barn för att bli smittade berodde på att man ville att barnen skulle utveckla immunitet och undvika de svårare komplikationerna som en vuxen kan få.
    Du tror alltså att du vet bättre än hela medicinska vetenskapen? Vad tror du det beror på att mässlingen har återkommit nu i Sverige med barn som inte är vaccinerade? Det bara råkar vara så att just de som inte är vaccinerade sköter hygienen sämre?

    Gilla

   • robban skriver:

    Så hur många dog årligen i sverige innan vaccin mot mässling? Att man dör av sjukdomar i länder med låg levnadsstandard är ju inget ovanligt. Sen kan man ju också se på de följdsjukdomar du räknade upp, de står även som biverkning på vaccin. Hjälper dig lite på traven. Det dog i snitt 3-4 personer varje år de senaste 10 åren innan första vaccinet dök upp mot mässling. När MPR 1982 blev en del av det allmänna vaccinationsprogrammet så var dödligheten ner på runt noll. Du kan använda samma källa för det. wikipedia.

    Gilla

   • Anders Svensson skriver:

    Mangan! Du skriver att smitta överförs genom mänsklig kontakt. Om de två personerna har dålig hygien? Hygien är inte bara att mota bort smutsen.

    ”Du tror alltså att du vet bättre än hela medicinska vetenskapen?” Vad är det för svammel. Vetenskap avgörs inte genom konsensus. Det finns gott om vetenskapsmän som ifrågasätter vaccination.

    Lite vetenskap om vaccination av kikhosta i Sverige:

    År 1951-1978: 3,3 dödsfall per år. Vaccination utförs
    År 1979-1995: 0,35 dödsfall per år. Vaccination utförs inte

    Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    Anders Svensson –
    Det du sier er tøv. Meslinger er ekstremt smittsomt. Følgesykdommene er lite morsomme – selv fikk jeg hjernehinnebetennelse, og har mén av det.
    Jeg anbefaler vaksine!

    Min generasjon (født 1946) opplevde også poliosmitte i omløp – det var våre foreldres store skrekk. Husker en venninnes venninne med krykker og benskinne.
    Å være mot vaksiner generelt synes jeg altså er helt krøkkete! :-/ Men selvsagt skal det være nøye kontroll, vi husker jo svineinfluensaen og etterfølgende narkolepsi, det var en skandale.

    Gilla

 2. Bo Svensson skriver:

  Hade jag makt att fördela det jag betalar i skatt över godkända angelägna ändamål, skulle information om hur man bevarar sin hälsa få tre gånger så mycket som sjukvård.

  Sjukdom beror aldrig på brist på medicin.

  Gillad av 10 personer

  • Anders Svensson skriver:

   Jag frågade en läkare för ett tag sedan om läkare inte bryr sig om vad folk äter för mat. Svaret var ungefär att det ingår går att forska på kost. Det är i och för sig sant eftersom det aldrig går att kontrollera vad folk stoppar i sig eller att få en försöksgrupp att följa en kost till hundra procent.

   Jag tror det finns ett sätt att få folk att ta ansvar för sin hälsa, genom att låta var och en betala ur egen plånbok när de orsakar skador på sin kropp. Vill man äta sig smällfet så får man även betala för de skador som uppstår på grund av det. En granne ska inte betala för en fetmaoperation eller något liknande.

   Receptet är ganska enkelt. Ett väl fungerande immunförsvar klarar av att bekämpa de flesta främmande ämnen som kommer in i en kropp. Frågan är då: Hur ser man till att immunförsvaret är i topp-trim?

   Gilla

  • Lars skriver:

   Nej sjukdom beror inte på brist på medicin. Det kan vara genetiska orsaker, det kan vara sociala. Fetma beror ofta på genetiken och den beror också på stress i olika former. Otäckt samhälle om man tror att individen kan kontrollera för allt.

   Gilla

 3. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Tyvärr har jag en känsla av att läkemedelsbolagen satsar allt mer på lobbyism än på forskning. Här talar vi om volymer som i vissa sammanhang inte får nämnas där de mast är en kostnad men som i andra fall faktiskt kan ge betydande vinster.

  Gillad av 2 personer

 4. JL skriver:

  Månlandningen 🙂
  Tror också sen hände, speciellt eftersom det finns 3rd party confirmation från källor som skulle ha allt att vinna på att misskreditera USA.

  För övrigt instämmer jag med att man bör vara hälsosamt skeptiskt och alltid fråga sig vem har starka incitament att få folk att använda det nya vaccinet x.

  Samtidigt är det katastrofalt att skepticism och allmän vidskepelse medför att folk drar alla vaccin över en kam och jämställer väl beprövade billiga vaccin med nya påfund från starka ekonomiska intressen.

  Min väns son har spenderat senaste veckorna på sjukhus svårt sjuk i mässlingen. Dödar fortfarande nästan 100000 per år: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs286/en/

  Gillad av 1 person

 5. Kungskobran skriver:

  Lögn förbannad lögn och statistik.
  Massvaccinering .
  Läste i Svd att effekten på influensa vaccinet är att 9 av tusen vaccinerade får influensan
  och 24 av tusen ej vaccinerade får den. Det låter ju bra ca 40% minskning.
  Men i verkligheten är det bara 1,5% fler som får influensan om dom ej vaccinerat sig.
  Vilken siffra presenterar läkemedelsbolagen ?

  Gilla

 6. Lennart Bengtsson skriver:

  Jag anser med bestämdhet att man inte skall ifrågasätta vaccineringar. För mig räcker det att läsa Philip Roths bok Nemesis för att minnas min barndoms fasa som man kände varje höst inför barnförlamningen eller polio som den numera kallas. Tack vare SALK-vaccinet lyckades man närmast utrota denna sjukdom liksom smittkoppor genom systematisk vaccinering. Likaså slipper det stora flertalet väldiga problem genom att årligen vaccinera sig mot influensa som är en sjukdom som man inte skall leka med! osv osv.
  Ibland är det faktiskt inte bara klokt utan också nödvändigt att lyssna på vetenskaplig expertis! Även den mest engagerade lekman kan inte vet allt.

  Gillad av 2 personer

  • Anders Svensson skriver:

   Nja Lennart! Det är nog snarare så att minskningen av sjukdomar har att göra med att vi har förbättrat hygienen.

   I naturen vimlar det av naturliga läkemedel. Hur vore det att börja använda sig av dem? Det gör vi genom att välja mat som innehåller dessa läkemedel. Hur vi lär oss det, gör vi genom det fantastiska instrument som Internet är.

   Och, vi bör undvika mat som har en motsatt effekt.

   Gillad av 4 personer

   • Lars skriver:

    Tvättar du dig ofta Anders? Du kommer väl ihåg att tvätta dig bakom öronen? Jag har hört att man kan få blindtarmsinflammation om man inte tvättar sig bakom öronen.

    Gillad av 1 person

   • Anders Svensson skriver:

    Lars! Din kommentar är ytterst löjlig. Men faktiskt ligger det något i att tvätta händerna. Förr, t.ex., var det inte vanligt på sjukhusen att tvätta händerna. Där kunde personalen gå från den ene sjuke till den andra med smitta.

    Det värsta fallen var där läkare gick från obduktioner till förlossning. Den läkare som började tala om att tvätta händerna efter en obduktion blev utskrattade, hånad och mobbad.

    Jag gissar att du, Lars, hade ställt dig i kören av mobbare.

    Gilla

   • Anne-Hedvig skriver:

    Å spise sunnere utelukker ikke vaksiner og moderne medisin. Du høres helt sort-hvitt ut – er du Christian Scientist?!

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Anders, Ignaz Semmelweis var en hjälte på alla sätt och vis, men det var även Jonas Salk. Och det finns ingenting i den enas hjältemod och resultat som på något sätt motsäger den andras. Vacciner gör saker som hygien inte kan göra och vice versa. I själva verket behövs ju mer vaccination ju renare och hygieniskare vi lever, ju mindre träning och lätta uppgifter immunförsvaret får.

    Gilla

  • 5ven55on skriver:

   ”Jag anser med bestämdhet att man inte skall ifrågasätta vaccineringar”

   Varför inte? Bör vi inte ha sund skepsis inom detta område liksom inom andra? Varför ska detta vara undantaget?

   Läkemedelsföretagen har många gånger bevisat sin brist på moral. Även om mycket vaccin kan vara värdefullt så hindrar det dem inte att också prångla ut värdelöst vaccin för att tjäna pengar. Varför ska man inte undersöka och, när så bevisats, ifrågasätta detta?

   Gillad av 2 personer

   • Anders Svensson skriver:

    Man tar ett barn som ännu inte har utvecklat sitt immunförsvar och sprutar in direkt i blodet en massa farliga ämnen som aldrig ska finnas i en mänsklig kropp och många anser att det inte ska ifrågasättas.

    Vaccinet totalsabbar i de flesta fall immunförsvaret. Många får aldrig ett fullt utvecklat immunförsvar. Vilken fin tjänst vi bjuder barn på.

    Det finns ingen som helst garanti att vaccinet skyddar.

    Gilla

  • robban skriver:

   Polio var i princip utrotat i sverige när vaccin kom. Den utrotades med rent vatten och sista fallen av smittkoppor i sverige så dog 4 personer varav 2 var vaccinerade. Statistik är fina grejer det med.

   Gilla

 7. Mats Ensér skriver:

  Din vän talade om att skepsisen mot vacciner startades av en vad han kallar oseriös forskare. Det är Dr Wakefield han talar om. Wakefield visade på att han i offentliga, men opublicerade, data hos CDC funnit ett samband mellan vaccinering och vaccinationsskador – ett samband som det endast krävs enkelt bondförnuft att begripa. Han fann att risken för skador från MPR vaccinationer (mässling, påssjuka, röda hund) ökar ju yngre barnet är och ökar ju fler vaccinationer som ges vid samma tillfälle. Kraften, och för vaccinationsindustrin farligheten, i hans påstående låg just i enkelheten, att alla kunde förstå vad han pekade på. I Sverige ges alla tre ympningarna MPR vid 18-månaders ålder, i USA vid tolv. Att få de tre vaccinationerna utspridda till tre olika tidpunkter med tid för barnet att återhämta mellan dem sig är inte längre möjligt.

  Gillad av 4 personer

 8. Lilla fröken PK skriver:

  En stor och växande grupp att medicinera är våra gamla. I vissa fall har de så många mediciner att de mer eller mindre är neddrogade dygnet runt. På så sätt blir de förstås mera lätthanterliga, men är det etiskt försvarbart?

  Gillad av 2 personer

  • Anders Svensson skriver:

   Jag var på ett ålderdomshem på födelsedagsparty för några år sedan. Den äldste personen i församlingen var den enda som inte åt några mediciner.

   Det börjar med en medicin. Så uppstår någon biverkan. Då får man en medicin mot biverkan. Sedan uppstår någon ny biverkan av den nya medicinen eller av kombinationen av medicinerna. Då får man ett piller till av doktorn… Ja, så håller det på.

   Gilla

 9. uppstigersolen skriver:

  Både rätt och fel. Som sjuttiplussare vaccinerar jag mig aldrig mot influensa. Trots att det är gratis. Jag går sällan till läkare. Men samtidigt så är jag glad att mina barnbarn vaccinerats mot det som barn vaccineras mot. Vissa sjukdomar är inte bra att få, mässling tog faktiskt livet av några förr, andra blev skadade för livet.

  Gillad av 2 personer

 10. Inovus skriver:

  Av en tillfällighet fick jag spela en runda golf med en person med betydande intressen i läkemedelsindustrin. Han berättade om utvecklingen av ett speciellt läkemedel och att det snart skulle vara färdigt för användning. Jag uttryckte min glädje över att man nu skulle kunna bota sjukdomen i fråga. ”Bota” sa läkemedelsmannen ”är ett fult ord i branschen. Det gäller att göra medicin som man måste ta under hela livet – absolut inte bota någon. Bara precis hålla patienten vid liv så länge som möjligt.” Jag svarade att jag förstod och spelade vidare.

  Gillad av 6 personer

 11. Orban skriver:

  Detta är för enkelt, Jan-Olof är vänster i hjärtat och verkar inte orka med verkligheten som alla som är vänster. Ibland är det bra med vaccin och ibland dåligt, man måste gräva djupare, foliehatt är fegt. Jag har dock med åldern insett att världen inte är som man trodde, den är mycket värre. Jag läste exempelvis nyligen om hur man i USA injicerade plutonium i ovetande försöksobjekt under en period, vad gjorde man i Ryssland?

  Jag kände mig som i twilight zone när jag efter otaliga familjediskussioner satt med mina små barn för att vaccinera mot, var det svinifluensa eller fågelinfluensa, inget annat land i världen hade köpt så mycket vaccin, men i Sverige så skulle vi alla ställa upp på led, man mötte folk man inte sett sedan lågstadiet, alla var där! Det visade sig att GlaxoSmithKline hade betalat stora summor till WHO för att få det utropat till en pandemi och hur gick det till när just Sverige köpte in så många doser? När min son skulle stickas så skakade sjuksköterskan så mycket att hon höll på att missa armen, varför? Vi tog bara en spruta. Det är enorma pengar med i spelet, och om det är något man lärt sig av Sveriges utveckling så är det att de med makt och pengar ser vanligt folk som instrument för deras egna syften. Vem vet om inte GlaxoSmithKline hade släppt ut viruset från första början? Sen kan det dock ske att man blir sjuk på allvar och då är det skönt att det finns medicin. Släpp foliehatten, den är för fegisar.

  Gillad av 6 personer

 12. Elof H skriver:

  Exempel på ett nästan overksamt läkemedel (magnecyl ger samma effekt) och med hemska biverkningar är världens mest sålda typ av läkemedel, statiner. Läkarna skriver ut detta på löpande band trots att det vetenskapliga stödet är ytterst svagt.

  Gillad av 3 personer

 13. Hovs_hällar skriver:

  Visst kan det finnas fall där vacciner visar sig ha mer eller mindre allvarliga biverkningar — lika väl som andra läkemedel. Samtidigt har vaccineringar räddat otaliga människor från svåra invalidiserande eller dödliga sjukdomar.

  Frågan är inte enkel. Jag skulle alltså inte utan vidare avfärda den som är kritisk mot vaccineringar. Det finns skäl att ifrågasätta nyttan med generella vaccineringar mot triviala åkommor, anser jag.

  Gillad av 2 personer

 14. Nedanför en fabrik i Indien skriver:

  Man kan även vända blicken mot svenska myndigheter. För att verka för minskade kostnader för medicinering skall alltid det billigaste alternativet prioriteras, om alternativ finnes.

  Numera tillverkas mycket av mediciner i Indien.
  Av kostnadsorsaker har tillverkningen flyttats till låglöneländer. Man har i Indien, längs floder nedanför fabriker, uppmätt resthalter av antibiotika som överstiger halterna i en behandlad kropp. Antibiotika rakt ut i naturen, i stora och varierande mängder. En ren kläckningskammare för antibiotikaresistens har blivit följden rakt in i en experimenterande biologisk mikrovärld.

  Samma sak i Danmark vad gäller antibiotikaresistens. Där har deras Jordbruksverk i många år skyddat svinuppfödarna, som i förebyggande syfte, gett svinen antibiotika i maten. Med följden att antibiotikaresistensen riskerar att tillta.

  Kampen mot antibiotikaresistens förlorar ofta mot kortsiktiga ekonomiska intressen.
  Samtidigt som man ogärna skriver ut antibiotika till kvinnor med misstänkt urinvägsinfektion, för att hålla ned utvecklingen av antibiotikaresistens. Och ger dem rådet, ofta per telefon, att dricka mycket, gärna tranbärsdricka. Personligt ansvar lagt på späda kvinnoaxlar.

  Ansvar att minimera antibiotikaresistensen fortsatta utbredning tycks falla ut lite olika. Och alltid hittar man ekonomiska intressen. Som i volym och storlek ofta fungerar kontraproduktivt vad avser folkhälsan.

  Gillad av 5 personer

 15. Anders Svensson skriver:

  Ur artikeln: ”Det är svårt att i efterhand utkräva ansvar av företaget, ifall vaccinet skulle ha biverkningar eller visa sig inte vara tillräckligt effektivt.”

  I USA fungerar det på sådant sätt att läkemedelsbolagen är friskrivna från ansvar vad gäller biverkningar av vaccinationer. Staten tar det ansvaret.

  Lite fånigt att börja argumentera för att läkemedelsbolagen ska ta ett större ansvar vad gäller vaccinationer.

  Innan ni tar en vaccination eller ger era barn en vaccination, läs bipacksedeln. Där står biverkningarna.

  Det finns forskning som visar att barn som inte är vaccinerade är friskare än vaccinerade barn. Barn som får cancer är överrepresenterade bland barn som är vaccinerade.

  Ska ni inte vaccinera era barn, håll dem borta från barn som just har blivit vaccinerade eftersom de barnen bär på sjukdomen under minst tre veckors tid och kan smitta andra barn.

  Sist, det mest löjliga argument som användas av vaccinations-anhängare:

  Barn som inte är vaccinerade utgör ett hot mot vaccinerade barn.

  Min fråga på det: Fungerar inte vaccinationen?

  Gillad av 3 personer

 16. Sixten Johansson skriver:

  Åt alla som är intresserade av förhållandet mellan vetenskap och verklighet vill jag anbefalla en mycket spännande artikel i The New Yorker. Den är lång, men välskriven och lättläst, och handlar om försöken att lösa en gäckande gåta, så jag ska inte avslöja vartåt det pekar mot slutet. Men det är högst relevant även för det som Jan-Olof tar upp.

  Artikeln startar i ett mystiskt och för de flesta okänt faktum: att t ex mönstergillt utprovade läkemedel och terapier tycks förlora allt mer av sin effekt inom loppet av några år eller årtionden. Vetenskapligt verifierade nya rön och orsakssamband på så olikartade fält som medicin, minnespsykologi och fåglars, insekters och människors partnerval verkar med åren bli allt svårare att styrka med samma typ av beprövade studier som användes från början. Det är som om ”kosmos vänjer sig” och ändrar sina egenskaper för att jäklas lite med människan. Gissa om man i forskarvärlden gärna talar öppet och ivrigt om detta problem, som har konstaterats på skilda områden!

  Några av denna centrala forskningsgåtas möjliga förklaringar hittar ni alltså i Jonah Lehrers artikel ”The truth wears off. Is there something wrong with the scientific method?”
  https://www.newyorker.com/magazine/2010/12/13/the-truth-wears-off

  Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   SIXTEN JOHANSSON — Jo jag kände faktiskt igen mig i detta problem, då jag kom i kontakt med det under min egen vetenskapliga bana för många år sedan. Då var det just frågan om att få fram reproducerbara experimentella resultat av biologiska reaktioner i provrör.

   Jag minns att denna experimentella osäkerhet kunde hålla mig vaken om nätterna…

   Gillad av 1 person

  • Orban skriver:

   Gillar inte titeln, jag gillar Nassim Talebs återkommande fras att man måste förhålla sig till verkligheten, inte till sin förklaringsmodell. I varje enskilt fall så kanske de finns problem men dessa kan man gå till botten med genom den vetenskapliga metoden. Så klart blir det svårare när NASA rensar historiska data om temperatur exempelvis, man måste gå till källorna, och finns inte dessa mer, ja då är det så klart omöjligt att reproducera. Har svårt att se att något vettigt kan dölja sig under titeln.

   Gillad av 1 person

 17. Rupert Irratus skriver:

  En barnläkare sa till mig häromdagen, att hon inte rekommenderade vaccin mot förkylningar. Och hon var en helt vanlig betrodd medarbetare på ett stort sjukhus. Dock ej i Sverige, då jag bor utomlands. Verkar som att ”foliehattattar” finns överallt numera.

  Gillad av 2 personer

 18. Krister Andersson skriver:

  Fär mig att tänka på ADHD bluffen, en känd psykolog från Harvard Jerome Kagan påstår att det till största delen är en bluff.

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Det er en påstand, og ikke nødvendigvis den fulle sannhet. En annen sak er vansker med rett diagnostisering, og om for mange medisineres.

   For øvrig virker samfunnet ganske ADHD-preget nå for tiden – rastløst, grenseløst og impulsdrevet. Kanskje barn med sårbar nevropsykologi greide seg bedre før i tiden, da det var fastere rammer og ro i skolen?

   Gilla

 19. phnordin skriver:

  Tack för din krönika, både välskriven och humoristisk. Den sätter perspektiv på läkemedelsindustrin och inbjuder till personligt ställningstagande till vaccinering eller ej. Dessa återkommande vaccineringskampanjer har stundom panikprägel.

  PS har adlig vaccinerat mig mot influensa och klarar mig ändå

  Gilla

 20. Rolf skriver:

  Ang. polio-vaccin.
  ”Historien kring minskningen av specifika sjukdomar är inte ristad i sten. Det finns variabler och flera faktorer – inte bara vaccinationer – att ta hänsyn till när man analyserar resultaten.
  Epidemiologiska undersökningar visar att dödligheten i polio minskade med 82 procent före 1956 i England och Wales. Samma mönster ses i Frankrike. Vaccinet hade ingenting att göra med minskningen.
  År 1966, tio år efter att poliovaccinet togs i allmänt bruk, visade den övergripande statistiken att antalet poliofall återvänt till samma nivå som på 1920-talet. Och idag hävdas det att den enda källan till insjuknande i paralytisk polio är poliovaccin.”
  http://vaccin.me/2012/10/18/poliovaccinets-dolda-historia-huvuden-rullade-overallt-efter-att-barnen-forlamades-och-dog/

  Gilla

  • Anders Svensson skriver:

   Tittar man på grafer över dödligheten i många sjukdomar kan man se att de var på nedgång redan innan vaccination infördes och att den nedåtgående kurvan inte blir brantare efter införandet av vaccination. I vissa fall kan man se att kurvan planar ut efter införande av vaccination.

   Det är även så att det faktiskt finns väldigt lite forskning på om vaccination funkar eller inte. De finns knappt någon forskning på biverkningar. Det är ytterst svårt att få medel till forskning om vaccinationer. I Sverige finns ingen som helst uppföljning av vaccinationer eller forskning på hälsan hos ovaccinerade och vaccinerade.

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Har ikke sett eller hørt om noen nye poliotilfeller i de senere tiår, jeg. Sikker på at den artikkelen ikke er fake news?

   Nevnte i et innlegg ovenfor en barndomsvenninne med krykker, kommer nå på at jeg i gymnaset også hadde en klassekamerat som hadde mistet moren sin i polio. Selv ble han bare lett rammet fysisk og ikke lam, men det var en tragedie for familien.

   Gilla

 21. Lars skriver:

  Det är ett viktigt perspektiv att se på hur intressenter bakom läkemedel, sjukvård och forskning kan ha egna intressen både för satsningar och för tillämpning utan att för den skull tro att egenintresse är allena styrande bakom utveckling av mediciner och diagnoser. Tyngden av årtionden av forskning kan rimligen ge en bias för att betona positiva effekter, man vill se resultat.

  En diagnos som förundrar mig, utan att jag vet mycket om det, är ADHD. Vanligen kan man inte finna biologiska korrelat till psykisk ohälsa, men här postulerar man en neurologisk bakgrund. Det är ju så ovanligt med tanke på symtomen, som liknar vad som finns under andra diagnoser, så man blir undrande som lekman. Dessutom ökar denna företeelse kraftigt och alltfler barn diagnosticeras med ADHD. Medicin är amfetamin, Ritalina od. och det i sig kan ju tänkas ha konsekvenser på sikt.

  Det är svårt att inte bli betänksam kring utvecklingen av biomedicin och psykologi, men som lekman är det svårt ha en bestämd åsikt om detta.

  Gilla

  • Eric Wollton skriver:

   ADHD är ett näringsbristtillstånd. Läkare symptombehandlar som standardförskrivning barn med narkotiska preparat, alltså personer med ännu inte färdigutvecklade hjärnor; förkastligt och oansvarigt. Skälen till den felaktiga behandlingen är:
   1. Feldiagnos; att tillståndet är neurologiskt orsakat
   2. Skolmedicinska läkare har alltför ringa kunskap om kroppens funktioner och näringsämnens verkan
   3. Brist på godkända behandlingar, som inte inkluderar preparat från traditionella läkemedelsföretag
   ADHD hos barn ska av den kloke läkaren behandlas med tillskott av zink, B3/B6-vitamin och essentiella fettsyror, som har möjlighet att bota tillståndet. Hyperaktivitet hos barn är ibland förknippat med bly- och kopparöverskott vilket enkelt kan korrigeras när och om sådan kan konstatera.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Jag vet inte vad ADHD är, men jag tänker med Bentall: https://www.adlibris.com/se/bok/madness-explained-9780140275407
    Att psykiatriska diagnoser är ett konglomerat av symtom och att man borde undersöka ett i taget, för de återkommer under många diagnoser.

    Så jag håller inte med dig om att ”skolmedicinen” skulle ha något särskilt att tillföra, men jag betvivlar starkt att man vet så pass att man har rätt och skäl att vara tvärsäker på diagnosen.

    Jag är inte beredd tvärsäkert avfärda eller tillstyrka. Alltför många personer diagnosticeras och följdeffekterna är flera, men jag får definitivt känsla av att det är ett symtom på att skolan inte fungerar, att man inte kan hantera gruppdynamiken och ta var på de elever som har svårigheter. Det senare blir knappast bättre av privatisering av skolorna! utan tvärtom. ”Är du lönsam lille vän” säger klassföreståndaren till eleven…” Men det beror på vilka uppgifter man anser skolan ska ha och hur man mäter. Betyg räcker inte för en så komplex uppgift.

    Gilla

   • Lars skriver:

    https://www.adlibris.com/se/bok/adhd-does-not-exist-9780062266743

    Dr Saul går igenom ett antal fall med preliminär diagnos ADHD som remitterats till honom av andra psykiatriker och konstaterar att i samtliga fall passar annan diagnos enligt DSMIV bättre in på fallen. Det är allt från järnbrist, sömnsvårigheter, missbruk, depression till manodepressiv sjukdom och psykossjukdom.

    Jag vet som sagt inte. Jag bara frapperas över de stigande siffrorna över diagnosticerade och de allt yngre åldrarna då man sätter in medicin och jag undrar över konsekvenserna på sikt. Ritalina kan ju t.ex. genom att öka dopaminhalterna utlösa psykos och jag undrar också över hur tillvänjning till narkotika faller ut på sikt t.ex. som alkoholism och annat missbruk.

    Gilla

   • Eric Wollton skriver:

    Det finns många missuppfattningar om orsakerna bakom beteendeproblem och neurologiska sjukdomstillstånd.
    ADHD och ADD är beteendestörningar orsakade av prenarala näringsbrister som postnatalt kan justeras genom tilläggsnäring på det sätt jag beskrev. Schizofreni är också ett näringsbristtillstånd.
    Ang neurologiska feltillstånd är den förhärskande uppfattningen att en del sådana har genetiska orsaker. Detta gäller för MS, ALS Alzheimers, Parkinson m.fl. De är dock epigenetiskt orsakade prenatalt av olika former av näringsbrist och postnatalt förvärvade/förvärrade genom fortsatta näringsbrister och fria radikalers härjande/inflammationer. De kan dock reverseras genom adekvat omläggning av kosten och rätt mängder av mineraler, vitaminer, essentiella aminosyror och dito fettsyror under lång tid.

    Gilla

   • Eric Wollton skriver:

    Lars, oavsikligt(?) har Du rätt i Din lite ironiskt hållna kommentar. På en punkt, om att lägga ner forskning. ”Mycket av den nuvarande genetiska forkningen är meningslös och slöseri med pengar”, säger James Watson, nobelpristagare 1962 för sin strukturering av DNA. Han ger oss epigenetiker rätt i konstaterandet att DNA inte är en strikt mall/ritning utan fungerar mer som ett manus, som uttrycker sig beroende på dess näringsmässiga omgivning. Således bör mer forskning ske kring sambanden mellan kroppens funktioner och näringsämnens verkan. Sådan sker inte i den läkemedelsfinansierade forskningen eftersom patenterbara symptompreparats ekonomiska potential har prioritet över bot och människors hälsa.
    Däremot har Du inte rätt i Ditt konstaterande kring hälsokostaffären. Den är inte organiserad kring vetenskapliga resultat och kan därför inte ge besked betr. svåra sjukdomar.
    Jag ska ge ett flagrant exempel, så att Du kanske förstår vad jag avser. Sedan mitten av 1980-talet har Dr. Joel D. Wallach vetenskapligt bevisat att selenbrist orsakar cystisk fibros(CF), en svår sjukdom med hög tidig dödlighet. Wallach nominerades till nobelpriset i medicin 1991 för sin upptäckt. Inom skolmedicinen påstås och på Socialstyrelsens info-sida står att CF är en genetiskt sjukdom autosomalt recessivt ärftlig. Ett påhitt taget ur luften, samtidigt som det anges att forskning kring bot pågår. Boten har varit känd i mer än 30 år.

    Gilla

 22. Ulf Bittner skriver:

  ”Ytterst handlar det ju om förtroende och kan vi lita på läkemedelsbolagen?”

  Vi kan inte lita på läkemedelsbolagen, det är fastslaget gång efter annan!

  ”Det här betyder alltså, att MEDICINER (korrekt utskrivna av läkare) sannolikt är den i särklass viktigaste anledningen till sjukdom hos äldre – och möjligen den allra vanligaste dödsorsaken.”
  http://www.svaradoktorn.se/427029039/5377200/posting/mediciner-vanligaste-d%C3%B6dsorsaken

  ”Dödliga Mediciner….” och ”Dödlig Psykiatri..”
  http://almanova.eu/peter-gotzsche-om-psykofarmaka/

  “Pharmaceutical medicine kills more people than all acts of war, terrorism, gun violence and murder COMBINED”
  Fritt översatt till svenska
  ”Läkemedel dödar fler människor än alla krigshandlingar, terrorism, skjutvapendåd och mord SAMMANTAGET”
  Läs mera
  http://pharmadeathclock.com/

  Gillad av 1 person

 23. Thomas Gunnarson skriver:

  Det där med månen…Vem brydde sig om månen när Beatles skulle komma ut med en ny skiva… Så här efteråt så undrar man. Nej, det var troligare att Jesus gick på vattnet än att amerikanarna åkte till månen… Alltså – jag är en foliehatt.

  Gillad av 1 person

  • Bo Adolfsson skriver:

   Det är klart att vi brydde oss om månlandningen.
   Den natten den 20-21 juli 1969 gick jag högvakt på slottet.
   Beatles var ju på väg att upplösas så vad skulle man vänta på?

   Gilla

 24. Jan Andersson skriver:

  Österlänningar har länge känt till att det finns kopplingar mellan din blodgrupp och dina personliga egenskaper. I Japan står blodgruppen i ens CV. Det finns mycket på nätet om detta. Själv har jag blodgrupp A och alla egenskaper som tillskrivs denna blodgrupp stämmer nästan perfekt på mig. Min fru har blodgrupp O, och även för henne är överensstämmelsen synnerligen träffsäker. Min förhöjda serotoninnivå hade nog kunnat stämpla några bokstäver ur ADHD-gruppen på mig när jag började småskolan i början av femtiotalet; jag kunde bara inte sitta stilla i en skolbänk. Hela skoltiden hade jag problem med detta. Och nu har jag ett utpräglat stresshjärta och svårt att sova, åtminstone på nätterna…

  http://www.dadamo.com

  https://www.mnn.com/health/fitness-well-being/stories/what-your-blood-type-says-about-you

  Gilla

 25. Agneta skriver:

  Är mycket som är oklart kring vacciner. De är aldrig testade på effektivitet (för det anses oetiskt). Jag tycker det är mer oetiskt att massvaccinera utan att man vet om det är effektivt. De är inte testade på säkerhet speciellt inte på lång sikt. I senaste utbrottet av mässling i Göteborg var de flesta av de drabbade vaccinerade och jag tror man tom spårat smittans utbrott till en redan vaccinerad. (enl DN 2018-03-30) Tycker det är ett jättestort experiment. Tänk om vaccinationerna faktiskt påverkar vårt immunförsvar (och nervsystem) negativt och har ett samband med den stora ökningen av adhd och autism samt andra autoimmuna sjukdomar. Jag tycker att mer oberoende forskning skulle krävas innan vi fortsätter att addera vacciner till vårt vaccinationsprogram till barn.

  Gilla

  • Eric Wollton skriver:

   Vad är vaccination? Det innebär att vi rundar kroppens första försvar i form av det hudnära och i slemhinnor organiserade speciella IgA immunförsvaret tvångsmässigt med en nål. Därefter deponeras en blandning direkt i kroppen av döda och halvdöda patogener tillsammans med s.k. adjuventer, en medicinsk blomsterbeskrivning för kvicksilver och andra kroppsfrämmande ämnen för att trigga det inre immunförsvaret. Svaret från det individuella immunförsvaret kan inte förutses. Det blir som att spela rysk roulette med hälsan.
   Exempel är den nästan i Sverige tvångsmässiga vaccinationen mot svininfluensan. Som konserveringsmedel användes en kvicksilverförening och som adjuvent/förstärkare skvalen, en oljeförorening. Våra myndigheter kände till vaccinets sammansättning vid upphandlandet. Skvalen användes i det experimentella anthraxvaccin som amerikanska soldater obligatoriskt vaccinerades med inför Gulfkriget. Redan år 2000 kunde vaccinet sammankopplas med Gulf War Syndrome, med en mångfald svåra fysiologiska och neurologiska åkommor, invalideserande i många fall.
   Själv är jag inte förvånad över att vaccinet orsakade narkolepsi, invalidiserande för många barn, som ju har ännu inte fullt utvecklad hjärnor. Det som förvånar är att svenska staten inte tar fullt ansvar för alla som drabbats.
   Den amerikanska forskaren Stephanie Seneff tar i en artikel i CADUCEUS, issue 96, ”vaccines, glyphosate and the rise in autoimmune desease”, tar hon upp många kritiska frågor kring vaccination. Läs den och häpna!

   Gilla

 26. Lars skriver:

  Sjukdomar och elände. Har ni tänkt på att vi alla ska dö? Vi lever inte för evigt. Och den mest signifikanta orsaken till sjukdom är ålder, hög ålder eller lägre. Kanske vi ska ta vårt skålpund fläsk av de som inte passat sig för att bli sjuka?

  Gilla

 27. Suvage skriver:

  Vem har problemformuleringsprivilegiet?Vem eller vilka har tagit sig etiketteringsprivilegiet?Vem är vem?Vilka är de?Varför och i vilka lägen använder de sig av dessa privilegier som vapen?Vem är deras främsta fiende?Vilka är deras främsta fiender?Vilka intressen värnar de under alla förhållanden och under alla tider?Vilka kamouflage använder de sig av?Tycker de om ost?Rör de sig ständigt uppåt som klättrare eller mest horisontalt som ett slags ständigt ätande vaktmanskap ständigt gluttande,inspekterande och avluktande?Är det mus eller måhända råtta?Svartråtta eller brunråtta eller kanske bara svartmus och brunmus?Heter några av dem till och med Kristusson eller Kristersson i efternamn?Är det verkligen i så fall deras rätta efternamn.”Nu blåser vi dom allt en gång till!”Kanske dom tänker i kör på en gång allihop.Precis som Fredde gjorde för ett tag sen.Tänker dom nog kanske.”Vi kör samma grej igen ,men med lite andra ord och fraser.Uppdaterat så att sägaJa.Det gör vi.Sen är det ju bara och köra på som Fredde gjorde.För inte så länge sen.Lite blågult flaggviftande ska vi nog ha med.Lite rött kanske också.Rotschildrätt rotschildrött också lite grann.Men inte för mycket.Blåklintsblått.Det kör vi på”.Medvetandeström hos en Ulysses i kanot paddlandes i Varats flod.”Rösta på oss!Vi blåser er alltid.Gud vad vi ska blåsa dom!Gud!”

  Gilla

 28. olle holmqvist skriver:

  The Questionable Contribution of Medical … – Beyond Conformity
  http://www.beyondconformity.org.nz/_…/Disease_Decline_McKinley...

  Översätt den här sidan
  JOHN B. McKINLAY AND SONJA M. McKINLAY. Department of Sociology, Boston University, and …. on the questionable contribution of specific medical measures and/ or the expansion of medical services to the …. (1976a) and The Role of Medicine: Dream, Mirage or Nemesis. (1976b)-in which he draws together his many

  kolla diagrammen sid 422-23 åtminstone öppna m TWINUI
  och ni vet mer än de flesta medicinarutbildade
  detta är USA o hela västvärlden

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.