När ärkebiskopen blev muslim

Jan-Olof Sandgren

För några år sen, ungefär vid den här tiden, satt jag på min balkong och diskuterade blasfemilagar med en pakistansk vän. I Pakistan kan man nämligen bli dömd till fängelse, eller till och med dödad, om man yttrar fel ord offentligt. Men bara om man gör det på engelska eller urdu, om man till exempel hädar på japanska eller svenska skulle ingen ens reagera.

Jag minns att jag tyckte det lät nästan ”exotiskt”. Några ord uttalade i förbigående, och man riskerar att bli sliten i stycken av en mobb. Ett sådant beteende kan bara förklaras med att man i Pakistan tillmäter orden en gåtfull, självständig makt, ett tänkande som vi i väst närmast förknippar med Harry Potters värld.

För ett par år sen talades inte så mycket om hädelse i Sverige. Förutom Lars Vilks hund kommer jag bara ihåg mannen i Nyköping som tyckte att böneutrop lät som åsneskri och med knapp nöd undgick att bli lynchad. Av en rådvill rättsapparat blev han slutligen friad i hovrätten. Men redan 2013 varnade Reportrar utan gränser för att blasfemilagar kan komma att införas i Sverige, smygvägen genom en allt generösare tolkning av brottsrubriceringen ”hets mot folkgrupp”.


Idag verkar det vimla av rättsfall, som under ytan påminner om hädelsemål. Skattefinansierade organisationer dammsuger nätet efter förbjudna formuleringar. Censurlagar diskuteras öppet. Pensionärer som uttrycker sig klumpigt på Facebook dras inför domstol. I Helsingborg har man till och med börjat granska toalettväggar i jakten på hädare.

Hur kan det komma sig att ”Harry Potter-tänkandet” så snabbt slagit rot i ett rationellt samhälle som vårt? Med hädelselagar verkar det fungera så, att de uppstår som en konsekvens av att tillräckligt många respektera dem. Hade alla tidningar 2005 valt att (i solidaritet med Jyllandsposten) publicera karikatyrer av Mohammed, tror jag flertalet muslimer valt att rycka på axlarna. Nu blev det istället så att ingen vågade, och fanatikerna fick vind i seglen.

Om reaktionerna på Lars Vilks konstverk hade blivit att barn över hela Sverige börjat göra sina egna rondellhundar och sen fått ställa ut dem på Kulturhuset, hade Vilks kanske inte behövt några livvakter. Nu var det tvärtom så att många sansade svenskar gick ut i pressen och varnade för att han kanske gjort något olämpligt.

En av de största kliven i den riktningen måste ha tagits när ärkebiskop Antje Jackelén 2016 intervjuades av tidningen Morgonbladet – ett språkrör för ”Kristna Värdepartiet”, ärkebiskopens politiska motpol inom kristenheten. Av reportern får hon den mycket försåtliga frågan: ”Anser du att Mohammed är en falsk profet?”

Jag kan riktigt se framför mig hur Antjés hjärnceller arbetar för högtryck. Naturligtvis måste hon svara ”Ja”. Att Mohammed är en falsk profet är en självklarhet för kristna (annars hade de ju varit muslimer). Mohammed själv ogiltigförklarar alla religioner utom islam, inklusive kristendomen.

Samtidigt vill hon skapa goda relationer med de muslimska ledarna. Det är så hon vill bli ihågkommen i historieböckerna. Självfallet finns inga muslimska ledare som förväntar sig att hon ska tycka annat än att Mohammed är en falsk profet, men att säga det offentligt är en helt annan sak. Det är hädelse av värsta slag och kvalificerar för dödsstraff i Pakistan (som här). Det är offentliggörandet och publiceringen som är själva hädelsen, inte vad Antje Jackelén innerst inne tycker.

Som den politiker hon är svarar Antje Jackelén med en lögn. ”Nej, jag anser inte att Muhammed är en falsk profet”, följt av en rad förbehåll, för att ingen ska märka att hon just konverterat till islam. För om Muhammed inte är en falsk profet så är han en äkta profet som säger sanningen. Och Muhammed sa att hans lära var den sista och slutgiltiga. Går man med på det har man de facto blivit muslim.

Jag vet inte hur många svenskar som läste artikeln. Det är ju trots allt en ganska liten tidning. Men jag är säker på att den delades flitigt bland imamer och i de nätverk som Muslimska brödraskapet håller på att bygga upp. Om kristendomens högsta företrädare i Sverige respekterar islams hädelselagar, då borde man kunna förvänta sig att även vanliga medborgare gör det. Det torde ha ingjutit stort självförtroende hos de aktivister som i tysthet arbetar för att införa sharia i det svenska rättssystemet..

55 reaktioner på ”När ärkebiskopen blev muslim

 1. Bo Svensson skriver:

  Inte på mycket länge har prästyrket lockat intelligentian. – Och politiker blir man ju inte längre för att man är extremt omdömesgill och redig i knoppen. – I synnerhet efter att alla tunga beslut tas någonannanstans än i Sveriges riksdag.

  Gillad av 7 personer

  • Alibaba och de 40 rövarna skriver:

   Cirkeln sluts, den gemensamma nämnaren i politiken, (Hillarys kampanj, eller liberalerna, eller socialdemokraternas pamflett för muslimska giftermål), NGOs och kyrkan verkar vara att man attraherar pedofiler.

   Gillad av 4 personer

 2. Valter skriver:

  Om våran kommunistiska ärkebiskop säger att Mohammed är en äkta profet, då är koranens bud äkta och då kan sharia lagar införas, som följd verkan. Bibeln förutsäger om världens undergång bl.a, att den sista tiden skall kvinnor börja uppträda som män och det mesta blir upp och nervänt, innan de fyras gång kommer, apokalypsens ryttare, tolkning enligt mig.
  Att ärkebiskopar uppträder som muslimer, borde väl då ingå i den bibliska föreställningen om undergången, det är onekligen i vart fall, en underlig tid vi lever i.

  Gillad av 9 personer

 3. Alibaba och de 40 rövarna skriver:

  Jag vet inte varför du tror att ärkebiskopen är religiös? Hon är en politiker helt enkelt som infiltrerat kyrkan. Vilket land hon jobbar för är heller inte klart, om man granskar Egor Putilov, varför inte biskopen?

  Gillad av 9 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Hade alla invandrare hade haft samma drivkraft att lära sig svenska,
   och varit lika måna om Sverige som Egor Putilov,
   DÅ hade vi haft få eller inga problem!

   Dags att söka ”leverantörer” på avsevärt närmare håll)
   Många Ukrainska tjejer är ambitiösa OCH välutbildade,
   från Baltikum o Ryssland likaså,
   samtidigt kulturellt kompatibla!

   Russiagate verkar mer o mer vara Fake News,
   på vems NARRAtiv agerar MSM?

   Svaret är glasklart,
   enligt Globalisternas dolda Agenda!

   Gillad av 3 personer

 4. Jan Bengtsson skriver:

  Smyg-Muslim, är hon utan minsta tvekan…

  Efter fyra års Koranstudier i Egypten,
  kommer orden Gud är större/Allahu Akbar synbart naturligt!

  Ofattbart att HEN blev vald till Ärkebiskop!

  Måste vara Tro & Solidaritet,
  som ville ha ännu bättre relationer med ISLAMISTERNA!

  Hon borde sparkas ut ur Svenska Kyrkan!

  Gillad av 8 personer

 5. Alibaba och de 40 rövarna skriver:

  Jag tycker inlägget, och faktiskt alla Jan-Olofs inlägg, och många andra på denna blogg, antingen bygger på hyckleri, feltänk, eller en dold agenda. I inlägget ovan, och många andra, så identifieras enskildheter som är inkompatibla med västliga värderingar, i detta fall att man blir dödad om man ritar Muhammed. Dessa enskildheter radas upp och läggs på hög, men så är man ändå ”vän med en pakistanier”, eller umgås med sina grannar muslimerna. Jag frågar mig då, vad är lösningen? Att Jan-Olof och alla nymornade vänsterliberaler som han skall jobba vid Sveriges gräns och skilja de som är hans vänner, och de som vill döda Lars Vilks, eller som tycker det nog är ok att Vilks blir dödad? Eller åtminstone inte kommer att höja rösten mot det?

  Jag får en känsla av att Jan-Olof, som får symbolisera problemet, har den vänsterliberala sjukan av att vara för allt som är bra, och mot allt som är dåligt. Många har denna sjuka, men i grunden så är det ingen skillnad på Arpi, Heberlein, Westerholm, Cwejman, Boscanin eller Dahlberg å ena sidan, och Lindberg, Wolodarski eller Greider å andra. Det enda som skiljer är att man har flyttat lite på gränsen för några ytliga fenomen som bra, eller dåliga.

  Gilla

  • Who's on first's lives matter? skriver:

   Instämmer. Jag vet inte om det var rasisterna Black Lives Matter eller några andra som för ett par år sedan hånade fenomenet ”my black friend”, men nog har vi hört dem förut, de där fromhetssignalerande vet-bästerbergarna som inte försitter en enda chans att basunera ur för omvärlden om hens avantgardistiska umgängeskrets.

   Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Jag tycker att du är orättvis, eller att du gör ett antagande som inte är nödvändigt: Varför skulle jag inte kunna utvisa mina bästa vänner? Utvisning är inte något straff. Hela världen där utanför gränsen klarar sig utmärkt utan Sverige. Så länge vi accepterar att svenskar inte är välkomna överallt under alla omständigheter, så kan vi också utvisa utlänningar utan stigma.

   Gillad av 3 personer

   • RövarnA skriver:

    Jo, jag antar att man inte vill utvisa sina vänner, eller är villig att släppa in nya potentiella vänner eller de man uppfattar vara ofarliga, utan att förklara hur detta skall gå till. Jag tar kanske fel men tror inte det.

    Gilla

  • Samson skriver:

   Samtiden skriver Liberalernas integrationspolitik i praktiken handlar i varje moment om att nyanlända ska få överutnyttja välfärdssystemen och särbehandlas. Liberalerna och övriga etablissemangspartier behandlar människor olika: svenska medborgare har mängder med skyldigheter, medan nyanlända ständigt får nya möjligheter – ja, de får till och med struntar i lagarna och stanna trots avslag till asyl – och stora förmåner som kostar hundratals miljarder, utan att de uppfyller några skyldigheter.

   Gilla

  • olle reimers skriver:

   Om man inte orkar analysera situationen lite djupare än vad du gör i det här inlägget kanske man hamnar i din ståndpunkt. Det är kanske inte alldeles lätt att se vart du vill komma men nog andas det lite identitetspolitik/rasism.

   Den som kommer fråm Pakistan eller var det nu än är för ett muslimskt land har inte en chans att med det resonemanget ens kunna bevisa att han inte stöder en övergång till sharia trots att det är klart att det är just därför han kommit hit.

   Skulle vi inte släppa in kineser eller vietnameser därför att deras hemländer styrs av totalitära krafter?

   Min fråga till dig blir: slåss vi mot dåliga idéer eller mot de människor som råkat födas i den miljön?

   Gilla

 6. Alibaba och de 40 rövarna skriver:

  Jag tycker därför att Jan-Olof och många andra måste löpa linan ut för den intellektuella hederlighetens skull. Kan vi leva sida vid sida med muslimer eller inte? Det är nog bra att peka på problem som detta samboende medför, men sen då? Skall endast de muslimer som inte vill se Vilks död få komma till Sverige? Hur skall man identifiera dem? Har de ett födelsemärke vi kan leta efter?

  Jag tycker också den avmätta tonen är stötande, när västerlandets politiker inte stödde Salman Rushdie i försvaret för den viktigaste komponenten i vårt samhällsbygge, yttrandefriheten, så förlorade de all legitimitet. Detta var 1989. Denna rätt är värd att döda för, Europa har under århundradena gått i krig för mycket mindre än det, det är den logiska slutsatsen som man verkar rygga för, eller inte ens ser att det blir en nödvändighet när man är för allt som är bra och mot allt som är dåligt och alla skall kunna bo i Europa.

  Gillad av 6 personer

 7. Aha skriver:

  Artikelförfattaren frågar sig ””hur Harry Potter-tänkandet” så snabbt slagit rot i ett rationellt samhälle som vårt”.

  Well vänstern, speciellt kulturvänstern har aldrig varit rationella och tyvärr är det kulturvänstern som har alldeles för stor tillgång till media, vilket gör att inte heller media är rationella. Politikersfären har sedan lång tid tillbaka anpassat sig till detta varför inte heller de är rationella.
  Rationella är de som finansierar tokigheterna; den nettoskattebetalande medelklassen.
  Tyvärr har de dock låtit sig bli duperade.

  Gillad av 1 person

 8. John Nilsson skriver:

  Tycker inte man kan dra så stora växlar av Jackeléns svar på nämnda fråga, men kommer att tänka på nedan länkade artikel och i synnerhet detta citat, som var och en får bedöma om det är rättvisande eller ej, relativt Jackelén:

  ”But the Enemy is always active. And man is still deeply fallen. Yes we’ve abandoned the primitive practice of picking scapegoats arbitrarily. But a cunning new evil has emerged. Girard called it “Victimism.” It’s a method of political activism and control that perverts Christian ethics at their root. The Victimist who wants to wield power over others sees that blatant scapegoating won’t work. Not anymore.

  The Victimist identifies himself with the forces of justice. He will right the old wrongs. He’ll avenge those whose ancestors suffered in the past. What’s more, he will punish those who represent the old, onetime oppressors. That is, their innocent descendants, or those who simply share their race or sex.

  So what does he do? He identifies himself with the forces of justice. He will right the old wrongs. He’ll avenge those whose ancestors suffered in the past. What’s more, he will punish those who represent the old, onetime oppressors. That is, their innocent descendants, or those who simply share their race or sex.

  This is how U.S. elites can justify targeting all whites and especially white males. It’s how they feel good about themselves when they cackle at displaced blue collar workers — and seek to replace them with foreigners. It’s how post-Christians inside Christian churches rationalize their attacks on the orthodox. They reach back centuries and equate true believers with witch-burners and inquisitors. And they fancy themselves liberators.”

  https://stream.org/victimism-new-fighting-creed-leftist-elites/

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   De mörkhyade i USA är i regel avkommor till slavägare som ju skaffade sina flesta ungar ihop med svarta kvinnor de hade i sitt våld. – Och bär alltså på mycket mera slavägargener än de vita.

   Kan man ju påpeka för de hämndlystna.

   En annan lustig sak i sammanhanget är att rangen bland svarta beror på hur ljus ens hudfärg är. – Även i länder där de styr sig själva.

   Gillad av 1 person

 9. Östrahult skriver:

  Ärkebiskopen är ingen enskild företeelse utan bara en i raden av Quislingar inom kyrkan. Jag har inte sett någon ledande person i kyrkan agera för kristendomens bevarande i Sverige. Gå ur kyrkan måste bli slutsatsen för att återinträda när tiderna blir bättre.

  Tyvärr är kyrkans förfall inte heller en enskild företeelse utan motsvarande processer pågår inom en rad samhällsbärande funktioner. På senare tid har jag mer och mer uppmärksammat rättsväsendets haveri. Ett exempel finns i dagens Göteborgs-Posten. Där finns berättelsen om en kvinna som som 13-åring tvångsgiftes och våldtogs av sin kusin i Irak. Hon har separerat. Stockholms Tingsrätt och hovrätten har dömt till mannens fördel när det gäller vårdnaden om barnen, vilket kommer att ge mannen möjlighet att komma till Sverige. Hur är dessa människor funtade undrar man, vänder man bara kappen efter vinden? Lek tanken att vi har en nazistisk diktatur, rättsväsendet skulle säkert vara lojal mot den regimen också. Människor utan ryggrad är ingen bristvara i Sverige.

  Gillad av 8 personer

 10. Jaxel skriver:

  Det i krönikan citerade svaret från Jackelen innehåller en fortsättning som är nästan intressantare:

  ”Nej, jag anser inte att Muhammed är en falsk profet. Eftersom han inte ingår i Bibelns profettradition kan man heller inte utan vidare kalla honom profet enligt kristen tro.”

  Varför kan hon inte bara säga något i stil med: ”I mina ögon är Muhammed inte en profet.”

  Uppenbarligen klarar hon inte av att säga något som borde vara en självklarhet för en ärkebiskop i den kristna kyrkan.

  Vänd på steken och fråga en imam om han anser Jesus vara Guds son. Vem kan föreställa sig ett svar i stil med: ”Enligt islams tradition kan man inte utan vidare kalla Jesus Guds son.”

  Man kan ju lite smått börja undra om Jackelen tror på den kristna kyrkans budskap om hon inte klart och tydligt kan ta ställning för vem som räknas som profet i samma kyrkas lära.

  Gillad av 3 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   JAXEL – Jackelen är kort sagt en quisling, alltså en som gjort sig till springsjas åt fienden.

   Vad som driver henne vet jag inte, men hon verkar dra fördel av allmänt underdåniga och islamfjäskande stämningarna i samhället.
   Man verkar inbilla sig att ”Bara vi är snälla och underdåniga, så kommer de att låta oss leva som ”dhimmies”, sedan de tagit makten.

   Gillad av 3 personer

  • olle reimers skriver:

   Kanske ännu intressantare är att påven nyligen förkunnat att han inte tror på helvetet. Kanske kyrkan (jag talar inte om kristendomen) visar sitt rätta ansikte nu (när dess ledare konfronteras med Mohammed)!

   Gilla

 11. Krister Andersson skriver:

  Svenska kyrkan är totalt infiltrerad av kommunister och har varit det länge, kommunister ser islamister som vapenbröder i kampen mot det västerländska samhället och islamisterna ser kommunisterna som nyttiga idioter som kan utnyttjas, Nu har jag inte mycket för religion som
  jag ser som vidskepelse och det med full rätt. Dock finns det en kristen organisation som är
  emot islam och det är pingstkyrkan.

  Gillad av 4 personer

 12. Tommy Sjödin skriver:

  Efter 67 år som medlem Svenska kyrkan fann jag för gott att lämna in mitt utträde. Jag känner mig otroligt besviken på utvecklingen i vår Svenska kyrka. Det verkar som ryggradslösheten breder ut sig över hela linjen. Som det verkar nu behöver stora delar av vår politiska elit bytas ut. Garanterat kommer Inget av befintliga RP att få min röst i årets val, det blir MED istället.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Har vi råd att kasta bort oppositionella röster i ett utsatt läge för vårt land?

   MED lär behöva TIO år för att bygga upp en basorganisation?

   Gillad av 1 person

   • Bolibompapolitiker skriver:

    Hellre MED än RED men jag väljer ett parti som talar ur skägget och klart och tydligt skyddar mina intressen.

    Gilla

   • Å skriver:

    Alla ni som tycker man kan rösta på MED, vad tror ni MED tycker om Patrik Engellaus inlägg från den 25 mars, 2018, om att ”Mångkulturbeslutet måste upphävas”.

    Gillad av 2 personer

   • Sixten Johansson skriver:

    Å, märk väl att MED har ett mycket utförligt och unikt klarspråkigt integrationspolitiskt program, som är värt att studera och gärna citera ur, särskilt för de väljare som är på väg att lämna sjuklövern, men är anti-SD. MED beskriver klart multikulturens problem och i deras program finns en mängd distinkta förslag. På sid 4-5 föreslås bl a ändring av regeringsformen från 2010.
    (Själv ska jag bli medlem i MED, mycket för att dess genomtänkta idépolitiska sida ger ett bra underlag för diskussioner. Jag studerar förstås alla de tre möjliga partierna och bestämmer inte förrän sista veckorna var jag lägger min röst).

    Gilla

   • Å, skriver:

    @Sixten Johansson 3 april, 2018 at 14:40

    Har nu försökt ta mig ut ur ordlavinen. På sidorna 4 och 5 finner jag att MED gör en väl inlindad ”Fukuyama”, det vill säga man dödförklarar historien. Inga förändringar i den nuvarande uppsättningen nationella minoriteter skall få ske.

    För mig personligen är nationella minoriteter sådana folk, som bildade samhällen på de områden, som den svenska statsbildningen skapades, men som inte hörde till majoritetsbefolkningen. Självklara nationella minoriteter är då naturligtvis samerna, sverigefinnar och tornedalingar.

    Du hävdar att MED:s integrationspolitiska program är skrivet med ett unikt klarspråk. Då kanske du kan tala om vad följande skrivning på sidan 4 betyder:”Avsikten var möjligen godvillig från början”.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Å (11:39), MED uttrycker ju (överst på sid 5) att utöver de nationella minoriteterna (samer m fl) ska inga andra religiösa eller etniska minoriteter längre ges någon särskild kulturstatus i grundlagen.

    Visst kan man bli utmattad inför ordmassorna och ”godvillig” öppnar sig för en illvillig tolkning. Men i förhållande till vad andra politiska partier skriver är MED:s programtexter och klart formulerade förslag ett under av klarspråk. Just därför är de tacksamma att diskutera och själv ta ställning till.

    Jag är less på det återkommande tjatet i alternativmedia om vad man tänker göra om fem månader, efterlyser i stället lite mer strategiskt tänkande hos dissidenterna. Det viktiga är ju vad man gör under tiden fram till valet och sedan återstår att göra en realistisk långsiktig bedömning. Sverige skulle behöva ett samarbetande konservativt block, nu bestående av SD, MED och AfS, kanske senare även med KD och en konservativ socialdemokratisk falang. Först när ett sådant block har fått en kritisk väljarmassa kan dess anhängare påverka det kollektiva medvetandet, få mer opinionsbildande resurser och bli en ekonomiskt intressant påtryckargrupp.

    Gilla

   • Å skriver:

    @Sixten Johansson 4 april, 2018 at 13:45

    MED:s integrationspolitiska program saknar logik vad avser nationella minoriteter. Varför skall inte gotlänningar, om de så önskar, få bli en nationell minoritet när romer får vara det?

    Förstår inte vad en illvillig tolkning av ordet ”godvillig” skulle vara. Hos mig väcker det misstanken att författaren inte har svenska som modersmål. Skulle detta vara tecken på illvillighet?

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Å, äh, språkliga petitesser är väl inget att hänga upp sig på. De nationella minoriteterna har en särställning enligt flera lagar och i ett så här kritiskt läge är det oklokt att försöka rubba den. (Själv skulle jag rösta för att avskaffa allt stöd även till dem, fast jag har jobbat för och med fyra av dem och själv tillhör en eller kanske flera).

    Allmänt bedömer jag att MED i sina viktigaste program har gått så långt det överhuvudtaget är möjligt i dagens opinionsläge. Utifrån det skulle partiet ha goda psykologiska chanser att både locka borgerliga väljare och intressera journalister. Sedan hänger det förstås på mycket annat, framför allt persongalleriet och genomslaget via olika media. Det sorgliga är att det inte finns något egentligt konservativt parti i Sverige, fast det är just den idémässiga motvikten som skulle behövas. MED skulle hjälpligt kunna börja fylla det tomrummet.

    Gilla

 13. Moa skriver:

  KTH-studenten Felix riskerar avstängning från högskolan efter att ha tagit fram ett faktablad om invandring
  Nu avslöjar en hemlig ljudinspelning att KTH har förbjudit all fakta som kan få en invandrare att känna sig ”kränkt”
  Men högskolans faktaförbud strider mot grundlagen, visar dokument som Fria Tider har tagit del av
  Nu anmäls högskolans agerande till JO

  Gillad av 7 personer

  • Underdog skriver:

   Det var ju bara en tidsfråga. I Kanada hände det rätt nyligen och ldde faktiskt till en debatt och att Toronto universitet backade. Här får man nog räkna med att inget händer, annat än att JO rycker på axlarna.

   Att man blir kränkt är en följd av yttrandefriheten. Det är något man får lära sig att svälja i ett demokratiskt samhälle.

   Gillad av 1 person

 14. Rikard skriver:

  Hej.

  Om du jagar sådant smått riktigt duktigt och hårt…

  …så kanske muslimerna är snäll mot dig?
  …så kanske du och din villaförort klara dig lite till?
  …så kanske grannar och kollegor inte tisslar och tasslar om dig?
  …så kanske du till och med tror att du konverterar frivilligt?

  En bättre startpunkt på all diskussion om islam är: varför skall islam och dess utövare få finnas i Sverige?

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 7 personer

 15. phnordin skriver:

  Det svenska rättssystemet förefaller ryggradslöst. Skall nu också blasfemilagar bli på modet bland lagstiftarna? Mentaliteten hos dessa ansvariga riksdagsmän/kvinnor påminner om de beslut som t.ex. ledde till skamlig Baltutlämning.

  Gilla

 16. Hawwa skriver:

  Tack för uppmärksammandet av artikeln. Heder åt journalisten som med en enkel och klar fråga avslöjade ärkebiskopens oförmåga/ängslan/rädsla att ge ett redigt svar.

  Som Aya Hirsi Ali säger: Det är viktigt att skilja på islam och muslimer, av vilka det finns mel 1.2 – 1,4 miljarder människor i världen. En gammal kollega till mig, pakistansk muslim som levt större delen av sitt liv i Sverige, var inte så bekymrad över skillnaden mellan islam och kristendom, han brukade gå till kyrkan ibland och var helt nöjd med det. Han passerade knappast som renlärig, men han kallade sig muslim, och han är nog inte ensam om sin inställning.

  Inte minst Mohamed Omar har givit oss värdefulla upplysningar om islam, såväl om källorna som vad som i många fall följer i dess spår. Själv tror jag debatten är betjänt av att förlita sig på de fakta som finns och låta de tala för sig själv, som t ex detta förskräckande exempel som ärkebiskopen bjuder på. Trots alla svåra fall av faktaresistens som stundtals står som spön i backen tror jag ändå inte att rutschkana på det sluttande planet är ett vinnande koncept.

  Gillad av 1 person

  • Bolibompapolitiker skriver:

   Och hur skall du skilja på din sekulära muslim och en terrorist. Skall vi mäta skägg vid gränsen? Om du inte har en lösning på detta så får du lov att vara ärlig, antingen så accepterar du den utveckling vi ser hela vägen till lemlästade 11-åringar, eller så vill du begränsa antalet som kommer till, och finns i Sverige. Varför är det viktigt att skilja islam från muslimerna, vad betyder det ens? Islam är ett abstrakt begrepp, som godhet, eller ondska, muslimer är något som finns i sinnevärlden, som man kan vara vän med visst, eller någon som kör över folk med lastbil.

   Gillad av 1 person

   • Hawwa skriver:

    Ja, hur skiljer vi på de goda och de onda i den här världen? Det är verkligen inte lätt.
    Det finns alltifrån småtjuvar och lurendrejare till våldtäktsmän och mördare, som vi faktiskt kan befinna oss helt utlämnade till. Att kasta ut barnen med badvattnet har aldrig varit en bra idé. Det är inte bara att våra chanser förefaller aningens begränsade om vi väljer att vända oss emot hela den muslimska communityn på 1+ miljard människor, denna dryga miljard är förstås mycket brokig. Det korståget är ungefär lika välunderbyggt som ett korståg emot rödhåriga. Men islam som det fenomen det är; en politisk ideologi och ett juridiskt system med en religion i ryggen, behöver ventileras, diskuteras och ifrågasättas, och att den debatten kvävs i ett land som säger sig värdera yttrandefriheten högt är sorgligt.
    (Du valt att kalla dig Bolibompapolitiker – vad ville du med det?)

    Gilla

 17. Tonymalmqvist skriver:

  För ca 2 år sen valde jag att efter många om och men att gå ur Svenska kyrkan. Och inte vid nått enda tillfälle har jag sen dess ens behövt överväga att ändra på det beslutet. När och som nu präster i Kyrkans tidning skriver att man inte ens behöver vara kristen för att tro på Gud, så är det förvisso sant att det finns de som likt scientologerna använder sig av ordet kyrka i sin presentation, men där upphör också alla likheter med vad som avses med att vara och varför till att man kallar sitt sammanhang för att vara en kyrka. Frågan är om Ärkebiskopen idag kan ge en tydlig och klar definition av vad kyrkan är sett utifrån den kristna trons bekännelse?

  Gilla

 18. Aurora skriver:

  Vi har en ärkebiskop som förråder den religion hon satts att vara högsta ledare i Sverige för. I den godtrogna toleransens tecken tolererar hon en intolerant lära som är kristendomens direkta fiende.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.