Trollfabriker

Patrik Engellau

Från 1980-talet och en bit framåt ägnades stor uppmärksamhet åt besök i Stockholms skärgård av påstådda ryska miniubåtar. Pådraget från svensk sida var enormt både från militärens och medias sida. Militären, som vid det laget fortfarande fanns, skickade fartyg och helikoptrar för att fånga inkräktarna. Flera gånger rapporterades att ”säkra” och ”konstaterade” ubåtar låg och tryckte på botten någonstans och att det bara var en tidsfråga innan de skulle tvingas till ytan. Spänningen var gränslös. I oktober 1982 spärrade marinen av Hårsfjärden för att fånga en säker ubåt.

Det blev aldrig några fångster, varken då eller senare. Det beror inte på att militären saknade vapen eller beslutsamhet. I Hårsfjärden släppte marinen 44 sjunkbomber och la ut fyra minor. En sjöofficer som jag känner var med. Han sa att krigsmakten inte tvekade att döda eventuella ryssar. Det här var på allvar.

Det tillsattes en statlig Ubåtskommission och det kom minst tre statliga offentliga utredningar i frågan. Det officiella Sverige var övertygat om att ubåtarna var på riktigt. Sedan gick det över.

Själv kunde jag aldrig förmå mig att tro på de ryska ubåtsbesöken. Jag vet inte varför, men erfarenheten har lärt mig att en viss sorts påstådda händelser brukar vara påhitt eller i varje fall groteska överdrifter enligt principen ”en höna av en fjäder”. Jag trodde helt enkelt att ubåtskränkningarna var fake news (som man på den tiden inte visste att det heter). Numera tror jag att man allmänt anser att ubåtskränkningarna faktiskt var fake news, men helt säker kan man inte vara.

En sak som är typisk för fake news (men naturligtvis inte bara för fake news) är att starka känslor är inblandade. Folk vill tro på dem eftersom de företeelser de handlar om uppfattas som så tydliga bevis på att motståndaren är ond och listig och att vi som tillmäter företeelsen trovärdighet är lite lurade och snälla, offer helt enkelt. Det är svårt att säga emot när känslorna svallar. För tjugofem år sedan vågade jag i vissa sociala sammanhang inte säga att jag inte trodde på de ryska miniubåtarna. Det var ungefär som att före 2015 ifrågasätta migrationsprojektet. Man kunde bli utfrusen.

En annan sak som är typisk för fake news är att de artikulerar ett särskilt intresse på ett polariserat sätt. Det hände att personer med socialt olämpliga åsikter hävdade att den svenska militären utnyttjade – eller rentav skapade! – föreställningen om ryska ubåtskränkningar för att få ökade anslag. Kränkningarna skulle alltså ha varit ett budgettrick från försvarsmakten. Det tror inte jag. Jag träffade tillräckligt många sjömilitärer för att veta att de var uppriktigt och ärligt engagerade. Men det är klart att det är lättare att bli ärligt engagerad om det finns en gemensam ekonomisk uppsida i engagemanget.

Ibland är intresset svårt att identifiera. Folk får för sig saker helt enkelt. Att en del kvinnor var häxor som reste på kvastar för att bola med djävulen var något som upprörde folk på 1600-talet men så småningom avfärdades som fake news. Det är inte uppenbart att någon hade något särskilt intresse av att upprätthålla föreställningarna om häxeriet. En del djupt kända och ärligt engagerade uppfattningar som samhällena håller sig med är svåra att förklara i efterhand när känslorna lagt sig.

Trogen min skepsis tror jag att Putins påstådda trollfabriker är fake news. Jag tror säkert att ryssarna, som alla andra, finansierar en massa it-folk som sitter och spionerar och försöker hacka sig in i datasystem både här och där. När jag själv gjorde lumpen var min uppgift att signalspana på fi, vilket var den tidens militära benämning på fienden och betydde Sovjetunionen. Så att sådant förekommer vet jag av egen erfarenhet.

Men det jag inte tror på i berättelserna om Putins trollfabriker är att de faktiskt skulle kunna påverka något. Hade Sovjetunionen miniubåtar? Ja. Var de i Stockholms skärgård? Nej. Nu är det på samma sätt. Betalar Putin lön för en massa hackers som troligen har full frihet – eftersom ingen annan än de själva begriper vad de håller på med – att snoka och göra allsköns ofog? Ja. Har de något särskilt inflytande på verkligheten? Nej.

Föralldel, hade häxorna något inflytande på verkligheten? Visst, samtiden var mycket upptagen av företeelsen. Likaväl som det tillsattes en Ubåtskommission på 1900-talet så tillsattes det en Häxerikommission trehundra år tidigare. Frågan var viktig. Omkring 300 häxor avrättades. Nu oroar vi oss för att Putins it-tekniker ska kunna påverka våra demokratiska val. ”Flera ledande svenska mediebolag går nu samman för att utveckla en digital plattform som ska förebygga att falska nyheter får stor spridning och spelar en avgörande roll i valet nästa år”, står det på den statliga myndigheten Vinnovas hemsida. Vinnova har avsatt 13,5 miljoner kronor för att finansiera projektet.

78 reaktioner på ”Trollfabriker

 1. Marckus E. skriver:

  Vinnova satsar 13.5 miljoner på en digital plattform för att förebygga falska nyheter som kan få en avgörande roll vid det kommande valet. Hur mycket satsar de ledande mediebolagen? Går det att läsa ut av någon gemensam ansökan de gjort eller är Vinnovas engagemang initierat av myndigheten själv eller på direktiv av regeringen?

  Nåväl, att tro 13.5 miljoner kronor ska leda fram till en digital plattform för att förebygga falska nyheter är, för den som kan något om systemutveckling, rent löjeveckande.

  Gillad av 2 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Tänk om magi finns på riktigt och att jakten på häxor handlade om att man bestämt sig för att vilja leva i en begriplig rationell värld. – Mordet på magin sågs som en förutsättning för rationalismens seger.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   Ja, det är det ju också. Då som nu. Det var bara det lilla problemet att de som jagade häxor själva inte agerade rationellt. Hellre än att ta sida i historiska konflikter skall vi rannsaka oss själva och vår ödmjuka empiriska rationalitet och vår sanningsenlighet.

   Gilla

 3. MartinA skriver:

  Något vi vet om det korrupta etablissemanget i väst så är det att de alltid ljuger, de alltid projicerar och det alltid ”double down”.
  När de påstår att det finns ryska trollfabriker är det garanterat att de själva lägger ner stor energi på trollfabriker. Och att de själva spenderar stora pengar på det.

  Gillad av 8 personer

  • Johan skriver:

   Värre än lögnerna är de monumentala antalet ”untold news”…
   MSM slåss för sina liv. De slåss dåligt. Attackerar nätaktörer och annonsörer…Själva gör de inget fel. Deras beteende är patologiskt…ett snabbspår till Döden.
   Världen ändrar sig inte. Du måste ändra dig för att överleva. Att de inte fattar detta är mirakulöst korkat. Bonnier och andra ägare måste byta ut varenda jävel i ledande positioner. Hoppas de inte gör det…

   Gilla

 4. Björn G skriver:

  Trollfabrikerna och sanningen.

  Mona Sahlin tyckte det var häftigt att betala skatt, men är nu dömd för skattebrott.
  Lars Ohly är feminist, men är nu polisanmäld för sexuellt ofredande.
  Båda går nu på bidrag* (riksdagspension), men anser att vi som jobbar betalar för lite i skatt.
  *Riktig pension får man ju som vi vet vid ca 65år(snart 75), inte vid 50år.

  Så sanningen blir kanske: Man skall aldrig tro på en sosse och aldrig lita på en kommunist!

  Gillad av 3 personer

 5. Lilla fröken PK skriver:

  Att förhindra nyheter, real news, om tillståndet i Sverige pga en måttlös immigration från MENA, är säkert prio nr ett från Vinnovas sida. Russofobin får tjäna som täckmantel.

  Gillad av 8 personer

  • Björn G skriver:

   Ja Vinnova verkar bidra till Trollfabrikernas fortsätta argumentering för vår anpassning till shariavärderingar.

   En första åtgärd från Vinnova, för att göra Sverige tryggare, borde istället ha varit ett bidrag till att drastiskt förändra invandringspolitiken.
   Det innebär att man ger förslag till hur man först stänger av kranen, sedan förslag till hur man städar upp i röran.
   Har någon politiker frågat svenska folket om de önskar bli integrerade med asyl- och anhöriginvandrare från islamvärlden?

   Utan massinvandring från islamvärlden hade vi t.ex. inte haft gruppvåldtäktsfenomen i Sverige.

   Gillad av 3 personer

 6. Östrahult skriver:

  Det här är rena häxjakten, helt otroligt hur vuxna människor kan regrediera på detta sätt. Alltihop bottnar i rädslan för att de som vill begränsa/kontrollera invandringen ska få politiskt inflytande efter valet. Här går nu moderater, som tidigare varit emot DDR och STASI, ihop med vänstermänniskor som hyllat Castro, Lenin, Mao m fl, i ett gemensamt hysteriskt upprop där man hävdar att SD och Putin är kompisar och att SD är Putin-vänligt och att Putin ska ordna lämpligt resultat av kommande val i Sverige.

  Om man ska peka ut dem som det finns anledning att tycka mest illa om så är det:

  • DN och dess excentriska redaktör
  • Moderaterna som saknar ryggrad och som mobbar alla som inte tillhör FR-falangen, snart åker väl Heberlein ut på liknande sätt som Bali
  • Svenska myndigheter, rättsexperter, professorer i juridik, Advokatsamfundet, alla är ynkryggar och man ser inte ett spår av kritik mot STASI light

  Enda trösten är väl att detta är något som händer mellan dem som kliar varandras rygg, väljarna är inte så lättlurade

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   Jo det är rena häxjakten, därför bör listan utökas med • 7-klöverpartierna.

   Vi hörde att i dagarna bjuder Statsminister Stefan Löfven (S) in ”alla” riksdagspartier till överläggningar om en ny skattereform.
   Det vill säga alla riksdagspartier utom SD, som inte får vara med trots att de är folkvalda. De omfattas tydligen inte av Statsministerns mantra om ”människors lika värde”.

   Statsministern (och även andra ministrar) kan däremot, utan samvetsförebråelse, bjuda in och överlägga med representanter ifrån Nordkoreas regering, en av världens värsta kvarstående diktaturer.

   Gillad av 4 personer

 7. Östrahult skriver:

  En rubrik i Expressen säger mer än 1000 ord: ”Annonsörer backar från Facebook”. Det hela handlar om kampen om reklampengarna där MSM känner sig hotade. Det är i och för sig rätt imponerande att man får med sig hela vänstersvängen att ömma för Expressens reklamintäkter.

  Gillad av 3 personer

  • wildwest63 skriver:

   Avseende miniubåtar har jag inga egna erfarenheter, men vi var flera ur ett hemvärnskompani, akutinkallade, som såg ryska grodmän krypa i land på ett skär i norra skärgården i gryningen en majdag i slutet av 80-talet. Jag har talat med flera om detta och det var många som sett liknande saker under denna period.

   På tal om häxprocesserna så ska man inte överdriva dem heller. Det var ganska populärt med dödsstraff under den här perioden. Det var fler män som dömdes till döden för tidelag än kvinnor som dömdes till döden för att vara häxa.

   Gilla

 8. Jan Bengtsson skriver:

  Att Ryssarna i grunden skulle påverka svenska valet i höst,
  är garanterat ett utslag av Fake News?

  En Regering som desperat försöker klamra sig kvar…

  Ett utslag av en svensk Hybris,
  där vi ständigt överskattar vår betydelse i Världen!

  Svensk Medias största Fake News aktör,
  Agendaskapande DrakeN,
  skall skall leda detta arbete!

  Som alltid i Sverige,
  Räven är bäst lämpad,
  att vakta HENSEN…

  Typ när Sossarna skall åtgärda problemen i skolan,
  som man själv har skapat!

  Hade det inte varit så tragiskt,
  så hade man skrattat på sig!

  Gillad av 3 personer

  • Jaxel skriver:

   Att sätta bocken till trädgårdsmästare var det talesätt som kom för mig.

   Möjligen.(!?) kan det föra något gott med sig. Måste de inte skärpa sig själva?

   Gilla

  • Håkan skriver:

   Apropå trollfabriker Jan, hälsa till din bror Christer, han som trol…vad säger jag, kommenterar på ledarsidorna.se

   Gilla

 9. svenne skriver:

  ”Flera ledande svenska mediebolag går nu samman för att utveckla en digital plattform som ska förebygga att falska nyheter får stor spridning och spelar en avgörande roll i valet nästa år.”

  Detta är verkligen skrämmande! Om någon tror att denna nyhetsgranskning kommer att ske på ett neutralt sätt så är detta en naiv inställning som gränsar till idioti.

  Frågetecknen är många bl.a:

   Undersökningar har visat att journalisterna huvudsakligen har sina sympatier hos V, MP och Socialdemokraterna. Det är tveksamt att de kan ta av sig vänsterglasögonen så fastgrodda som dessa är på deras näsor.

   Sannolikheten är stor för att det skall uppstå en slagsida åt ett visst håll då det gäller att misstänkliggöra någon/några för en händelse av negativ art. Vilka som kommer att pekas ut som onda respektive goda är inte så svårt att räkna ut om man tittar bakåt på tidigare behandling av ”känsliga ämnen”.

   Om denna digitala plattform överhuvudtaget skall tas på allvar så måste det skapas en definition av vad som är ”falska nyheter”. Jag tror att granskarna kommer att ha en förutfattad mening då de ser vad som skapat nyheten och vilka som är inblandade. Vem/vilka inom den minst sagt korrumperade journalistkåren är av den kalibern att de kan förhålla sig neutrala då det gäller att bedöma något där de redan har en cementerad ”värdegrund”?

  De politiska partier som kommer att medverka till att denna censur genomförs har för alltid förverkat både sitt anseende och sitt förtroende.

  Gillad av 2 personer

  • Johan skriver:

   Dom kommer misslyckas. Världen är inte Sverige. Ostkupan är borta. Frisk luft strömmar in från alla håll.
   Yngre människor hämtar knappt någon information från MSM. Riktig information finns på nätet. Det är delvis en generationsfråga.
   Jag är äldre, men agerar yngre…

   Gilla

  • Johan skriver:

   Jordan B Peterson är kanske det FÖRSTA stora INTELLEKTUELLA virala fenomenet… Absolut inte det sista.
   Överallt i västvärlden bjuds han in till intervjuer i gammel-media…utom i Sverige. Här är han ett levande bevis på ”untold news”.
   Fortsätter svenska MSM att undvika liknande trender på nätet är deras undergång nära förestående. För mig har de varit obsoleta i 20 år…

   Gilla

 10. Tips skriver:

  Precis, Ryssland har alltid varit vår granne, Whats new? Det är ju bara så att man försöker göra en koppling mellan Ryssland och alla nya ”populister” så detta är ju uppenbarligen bara ett vänsterliberalt vapen mot uppstickarna. När man övade som ubåtmatros så var motorljuden ryska, fofofofo, rysk trålare. Vad gäller ubåtarna vet jag inte, vi blev kallade till skarp ubåtsjakt när vi låg på Skeppsholmen, det är ju ändå en risk med skarpa sjunkbomber inne i Stockholm, jag tänker så här, varför skulle Ryssland INTE köra lite ubåtar hos oss om de har lust? Jag har iallafall spanat efter periskop på natten tills man tyckte man såg Loch
  Ness.

  Jag tycker denna fråga är uppenbar, det är ett inrikespolitiskt maktmedel att tala om Ryssland, vem vet, skulle SD få 51% så kan man ju hävda att det var rysk påverkan och ogiltigförklara valet? Jag tycker vi måste vidare på denna blogg, det är dunster för att ta bort fokus från huvudfrågorna.

  Den viktigaste: våldtäkterna är värt det för att….?

  Gillad av 4 personer

 11. A skriver:

  Ordet ”trollfabriker” är ett verktyg, och har effekt. Likaså ”fake news” eller ”konspirationsteorier”.
  ”Underrättelsetjänst” har ju ingen användbar laddning. Snarare motsatt effekt.
  Ubåtsjakten var troligen inte nån ” false flag”, men man kan ju suga olika hårt på karamellen.
  Det är bara ett spel om makt alltihop.

  Om man ska klaga på otillbörlig påverkan, så vill jag klaga på de som importerat väljare från andra delar av världen för att exploateras för egen vinnings skull, på vår bekostnad. Där kan man snacka om påverkan.. Tvi fan.

  Mvh A

  Gillad av 1 person

 12. Fredrik Östman skriver:

  De starka känslorna var inblandade på den Sovjetvänliga kålsuparsidan som i KGB:s ärende tillsammans med KGB:s satellit Indien ville inrätta en s.k. kärnvapenfri zon i Östersjöområdet. Den enkla och rättframma förklaringen är att ubåtarna och grodmännen var där. På den sidan finns observationer och empiri. På den andra sidan finns hela det sociala trycket och alla de sociala tricken.

  Du begår i din text misstaget att tro (eller missgreppet att påstå) att skepsis kan hjälpa oss att välja mellan två alternativ. Så är det förstås inte. Skepsis skall i stället leda oss in på via negativa: det som är morbevisat är osant. Och en sovjetisk ubåt i ett svenskt militärt skyddsområde har vi sett. Därmed faller alla påståenden om frånvaro för skepsisens bila. Vidare leder svensk militärs och politiks agerande i detta fall oss till slutsatsen att de hellre ville lägga locket på än att stå upp för Sveriges och svenskarnas intressen. Samma tendens visades upp när halva Östersjön skänktes till Sovjetunionen. Det som vi skall tvivla på är alltså marinofficerarnas berättelser om att de hade tillstånd och mod att spränga en ubåt i ett läge där de hade ett val. Inget gjordes med ubåten i Gåsefjärden och inget gjordes med ubåten i Hårsfjärden. Fegisar och förrädare då som nu.

  Gillad av 1 person

  • You're out of your element Donny skriver:

   Detta är också mitt intryck, inget jag har observerat av den svenska staten kan få mig att tro att de hade vågat spränga en rysk ubåt. U137 kunde åka tillbaks med sina kärnvapen, och när 500 svenskar dog i Thailand så lyfte inte regeringen ett finger, inte ens röven lyftes från teaterstolen. När Estonia sjönk så var den första prioriteten att mörklägga, det finns visst de som tror att det var vapen som exploderade, hur som helst så råder dykförbud.

   Gillad av 2 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   U 137 i Gåsefjärden 1981 förmodades innehålla atomvapen.
   Det kanske inte hade varit så lämpligt att spränga den…
   Din inlägg blir ibland lite surrealistiska när neocons i USA skall försvaras mot Ryssland.

   Gilla

   • Q skriver:

    Jag hade en föreläsare som deltog i strålningsmätningarna, enligt honom så fanns kärnvapen ombord.

    Gilla

   • Fredrik Östman skriver:

    Varför i fridens namn skulle man spränga en ubåt som man redan har fångat!? Man släpar in den i en torrdocka och plockar slnder den i små, små delar. Sedan lämnar man tillbaka bråtet minus alla intressanta hemligheter. Så enkelt och rättframt är det.

    Gillad av 1 person

 13. Christer Carlstedt skriver:

  Vad jag tyckt mig förstå, så är vitsen med ”trolleriet” att skapa instabilitet.
  Men……då måste det väl rimligen finnas något stabilt som skall destabiliseras?

  Jag tror även att man från etablissemangshåll anser att demokratin skulle vara stabil i landet.
  Njae. Så säker är jag nog inte. Om man till landet tar in upp mot 20% av den totala befolkningen från utriket och dessa aldrig har upplevt vad vi kallar demokrati och som sedan dessutom av ideologiskt/religiösa skäl anser att det är åt helskotta, så är jag inte längre så säker på att det behövs några utländska ”trollfabriker” för att åstadkomma den där destabiliseringen.
  Det fixar ”vi” ju själva på alldeles egen hand!

  Jag läser mig då och då till att det händer märkliga saker i de så kallade utanförskapsområdena.
  Några dårfinkar kastar sten på hjälppersonal och polis när de skall komma för att hjälpa någon som behöver dem.
  Nu upplåter några potentater sin stämma och kallar det ”oacceptabelt” och att det är ”ett angrepp på demokratin”.

  Vem sjutton behöver utländska troll för att åstadkomma den häxbrygd som sagda potentater har kokat ihop själva?

  Gillad av 3 personer

  • You're out of your element Donny skriver:

   Nej, jag tror inte ens KGB har fantasi nog att skapa den galenskap vi styrs av, nu skall man förbjuda diesel. Kommer vindkraftverk att förbjudas när man upptäcker att fåglar dör i massor? När förbjuds plastpåsar (som jag slänger i havet varje dag)? Tvättmedel?

   Gilla

  • Bo Adolfsson skriver:

   Vi har de senaste åren tagit in fler än 100 000 män i vapenför ålder och med för oss främmande värderingar. De är mitt inne bland oss och vapen finns det gott om. Ett lågskaligt inbördeskrig pågår. Varje dag rapporteras om sammanstötningar med f f a knivskärningar.
   Med ett sådant förfarande är Ryssland det minsta vi behöver vara rädda för! Men i hela EU och särskilt det land som skall gå ur försöker politikerna nu leda bort från de inrikes problemen till en främmande makt som fiende. Ett klassiskt tillvägagångssätt. De styrande är på väg att tappa kontrollen och det är mycket farligt.

   Gilla

 14. oppti skriver:

  Det har alltid förekommit troll eller folk som vill påverka oss.
  Jag har för mig att väst hade en radiostation riktad mot öster, där de sände västpropaganda.
  I dagens tidning påpekar de att Obamas kampanj byggde på Facebook och microfinanasiering.
  Då hyllades detta och Svenska partier åkte över för att lära.

  Gilla

 15. Elisabeth skriver:

  Jo tack, vi vet sedan länge vad ”ledande mediebolag” och politiker anser vara ”falska nyheter”. Vi vet sedan länge vad man vill ska tystas ner, vilka frågor som inte får ställas. Så nu ska man skylla på ryssen igen. Hur resonerar man egentligen ? Den brännande valfrågan kommer att vara invandringen/invasionen som hänger intimt ihop med förfallet inom skolan och sjukvården samt problemen med den kommunala ekonomin och med lag och ordning i samhället. Tror man inte folk har ögon att se med, öron att höra med ? På vilket sätt skulle ryssarna kunna ljuga ihop ett värre scenario ? Ibland tror jag att det som verkligen händer i Sverige idag inte kan vara sant, att verkligheten är fake news. Jag tänker då på böneutropen. Böneutrop ? I vårt land ? Det har dessutom redan hänt att muslimer ockuperar ett helt torg i knästupa ställning. Böneutrop, offentlig bön, detta är vedervärdiga maktdemonstrationer, det har inget med religionsfrihet att göra. Vad blir nästa steg ?

  Gillad av 2 personer

 16. Hovs_hällar skriver:

  Egentligen handlar det om att piska upp en hysterisk stämning för att motivera inskränkningar i yttrandefriheten. Senast såg jag att det framfördes krav på att SD skulle blockeras från Facebook, och nästa steg blir väl att Google inte får ha med SD i sitt sökregister.

  Annars kan ju folk som inte förstår så bra lockas att rösta på SD…

  Nej, för att försvara den sanna demokratin (dvs. den som VI står för), så måste man förbjuda SD.

  Frågor på det?

  Gillad av 1 person

  • Fredrik Östman skriver:

   Gör detta det mer eller mindre rimligt att utgå ifrån att Sovjetunionen, som hade mycket, mycket starkare drivkrafter och bättre förmåga, gjorde detsamma? Politik är inte en fotbollsmatch där man hängiver sig åt att hylla den ena sidan.

   Gilla

   • Stig Rydmark skriver:

    Vi har ett trovärdigt medgivande från tyskt håll. Det lär bli svårare att få det från USA och Ryssland. I så fall rysk spaning och amerikansk provokation.

    Gilla

 17. Ff skriver:

  Enligt nya etiska riktlinjer ska sjuksköterskor i Australien tvingas erkänna att de har ”privilegier som vita” när de ska behandla icke-vita patienter, rapporterar Junge Freiheit.

  Den nya etiska koden trädde i kraft den 1 mars och innebär att vita sjuksköterskor och barnmorskor måste be om ursäkt för sin etniska bakgrund.

  Är vi inte redan där i Sverige?

  Gillad av 1 person

 18. Björn skriver:

  ”Ryssarna kommer att påverka det svenska valet i höst”! På vilket sätt då, och vilket/vilka partier skulle ”tjäna” på det, kan man undra? Kan de ryska ”trollen” hacka sig ända in i huvudet på folk, och i vilket syfte i så fall? Är det inte så, att allt det där konspirationstramset bara är ett sätt för PK-folket och MSM, att försöka dölja att de själva ljugit eller vägrat granska och rapportera om, alla de missförhållanden den ohämmade invandringen har lett till?! Nu när sanningen om verkligheten ändå börjat sippra ut så smått, bl.a via ”alternativmedia”, kallas den för ryss-producerad ”fake news”! Paniken sprider sig…..

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   Då är det väl bäst att ogiltigförklara alla röster på VPK då!

   Finns det något annat parti som Ryssland skulle vilja placera att styra Sverige?

   Gilla

 19. Modest skriver:

  Jag uppskattar den intellektuella självständigheten, Patrik Engellau. De ryska ubåtarna kan mycket väl i själva verket ha varit ett utslag av en sorts psykologisk mekanism på massnivå, även om jag inte trodde det det då. En mekanism för att reagera på möjlig fara, ungefär som att vi gärna låter fantasin löpa iväg på natten när det prasslas i busken och tolkar det som att ett farligt rovdjur eller en mördare lurpassar på oss, trots osannolikheten för det. Vårt psyke är i grunden anpassat för en betydlig farligare tid och evolutionen har helt enkelt gynnat en livlig fantasi här. Det har varit bättre att agera i onödan än tvärt om.

  Dock undrar jag hur man ska ställa sig till en händelse som giftattacken mot den ryske dubbelagenten i Salisbury. Där kan det i alla fall knappast handla om hjärnspöken. Återstår då ett verkligt ryskt dåd, eller falsk flagg? Konspirationsteoretiker – det är vår!

  Gilla

 20. Jeff skriver:

  Allt mindre fakta och allt fler ”misstankar” och ogrundade spekulationer fyller massmedierna. Inte undra på att publiken flyr.
  https://samtiden.nu/2018/03/23-de-mediala-konspirationernas-forbannelse/

  Varför blåser media upp Hanif Balis twitter i debatten om nationell säkerhet, där inga oegentligheter utreds av Säpo, medan det är tyst om IT-skandalen på Transportstyrelsen där bevisligen lagbrott begåtts och Sveriges säkerhet åsidosattes av regeringen?

  Detta haveri behandlas som en nyhet vilken som helst, medan energin är enorm när det gäller vad en enskild riksdagsledamot twittrar.

  Om man söker på Google News på orden Säpo och utrikesdepartementet, är det bara Samtiden som dyker upp och rapporterar att Säpo inte – inte – agerar på DN-uppgifterna om ”misstänkt” avlyssning av UD.

  Om Säkerhetspolisen inte finner uppgifterna om Balis twitter föranleda någon åtgärd, faller ju hela ”skandalen” och ”avslöjandet” platt till marken.

  Gillad av 1 person

  • Elvin skriver:

   För övrigt har en rad debattörer nu den pedagogiska utmaningen att övertyga halva befolkningen att påståenden om signalspaning mot Sverige inte alls är ett politiskt spinn, utan ett reellt hot. Ni har precis lyckats övertyga miljontals människor om motsatsen.
   Det kanske var värt att offra det förtroendet för att klämma åt Bali?
   Chang Frick

   Gilla

 21. pettersonaxeagentlemansgentleman skriver:

  Detta speglar onekligen vårt behov av att tro på fiktioner tillskapade av etablissemangets skarpa strateger, där taktiken är att producera de nyheter man för stunden anser vara av vikt för att vilseleda och distrahera den manipulerbara massan – vilken av bekvämlighetsskäl väljer att leva i föreställningen att staten alltid ser till nationens och medborgarnas bästa.
  Det är säkrast att reagera på det sätt som förväntas och inte visa sig bångstyrig!
  Andreas 🙂

  Gilla

 22. phnordin skriver:

  Det vore onekligen intressant att veta hur Vinnova avser att tackla problemet med desinformation. Det är f.ö. inget nytt problem. Lite mer upplysning om informationskriget kunde vara på sin plats.

  Gilla

 23. cmmk10 skriver:

  Det råder nog ingen tvekan om att svenska vatten emellanåt har/har haft besök av främmande ubåtar. Nationalitet kan diskuteras, med det förekommer nog även besökare från NATO.

  1980 nödgades vi inta ytläge, efter att jag hade hört propellerljud (jag lovar att det inte var minkar) och inga ytfartyg syntes på radar eller visuellt. Ubåtsjakten fick någon form av kontakt, vilken senare förlorades.

  Gillad av 2 personer

 24. Moa skriver:

  Rättegångsmissbruk: Juridikfronten stämda för förtal i Högsta domstolen, men den förtalade var hemlig medlem
  https://www.nyatider.nu/rattegangsmissbruk-juridikfronten-stamda-for-fortal-i-hogsta-domstolen-men-den-fortalade-var-hemlig-medlem/

  Nu stärks misstankarna om att tvisten egentligen varit arrangerad av politiska syften.

  Juridikfronten trodde att domstolsuttalanden skulle skapa ny praxis och göra det omöjligt för medier att ha kvar sina kommentarsfält.

  PKisterna arbetar på många plan för att beskära folks möjligheter att uttrycka sin mening.

  Gilla

 25. You're out of your element Donny skriver:

  Noterade att Krister Thelin skrev om grundlagsändringarna i ett gästinlägg i GP, bra men det var knastertorrt. Så nu har GP sitt alibi.

  Gilla

 26. Under ytan skriver:

  Sångtext;

  Under ytan
  Finns stora och små
  Under ytan
  Finns det skratt och gråt
  Det finns mycket där som händer
  Som vi inte kan förstå
  Men vi hittar alltid svaren
  Där i botten av oss själva
  Under ytan

  Uno Svenningsson

  Gilla

 27. Utan blygsel skriver:

  Det sägs att intressen aldrig ljuger. Visst sker dolt. Annat sker öppet och utan blygsel. Och så är det naturligtvis. Fake news är enbart som torra löv i en mäktig skog. Ingen ser skogen för alla träd.

  1972 bröt sig några in i det demokratiska partihögkvarteret i Watergate. De fysiska spåren ledde till president Nixon. Idag hade inbrottet gjorts som ett dolt dataintrång. Och ingen Watergateskandal hade inträffat.

  I decennier dolde Sverige sitt eget atombomsprogram. Alla led behärskade man.
  Från brytning till svarvning av klyvbart material.
  Men Svenskarna fick inget veta. Marviken lades i ”malpåse”. I väntan på definitiva beslut.

  IB-affären avslöjade Socialdemokraternas egen spioneriverksamhet. Man ville ha koll på äkta Socialdemokrater och kommunister. Låg lojaliteten hos Sverige eller i en röd ideologi?

  Vår egen omtalade neutralitet bestod mest av ett ytligt sken. Vi stod hela tiden i beroende till USA. Utan deras spetsteknologi hade vi inte kunnat bygga egna försvars- och vapensystem.

  Idag är Sverigebilden viktig. Man vill skärpa lagar för att i fred kunna putsa på den. Och straffa dem som fläckar ned. Tiderna förändras, enbart medlen skiftar.

  Naturligtvis manipulerar och manövrerar olika intressen på olika nivåer. Från stort till smått.
  Och så har skett i årtusenden. Inget är nytt under solen.

  Vi lever inte i sagornas värld, men små vita lam och gulliga getter betande på gröna ängar. Det finns praktiskt taget alltid en skillnad på sken och verklighet.

  Gillad av 1 person

 28. Anders F skriver:

  När det gäller frågan om eventuella ryska u-båtar i svenska skärgårdar gick faktiskt en rysk u-båt på grund i den inre delen av Karlskrona skärgård. En eventuell felnavigering är knappast trolig, bortsett från det faktum att det blev en icke önskvärd grundstötning. Eftersom Sverige och Finland i stort sett är de enda länderna i Östersjön med skärgårdar är det naturligtvis av stort intresse för främmande makter att kartlägga den svenska marinens förmåga att jaga u-båtar. Givetvis är Sverige av intresse även för Natos flottstridskrafter. Ett skäl till att den svenska marinens insatser inte blev så framgångsrika var förmodligen att det är näst intill omöjligt att jaga u-båtar i skärgårdar där bottnen mestadels är kuperad. En annan sak är att jaga u-båtar på öppet hav. Frågan om s.k. falska nyheter är inte alldeles enkel och manar därför till viss försiktighet.

  Gilla

  • Fredrik Östman skriver:

   En skandal att vi inte utvecklade denna förmåga. Det blev en liten sjunkbomb. Inga miniubåtar, inga dykarförband, inga förbättrade sonarsystem, inga fasta hydrofoner, inga nya minlinjer och ubåtsnät, inga utöjade skyddsområden, inte ett skit.

   Gilla

   • Olle Reimers skriver:

    Faktum är ju att Östersjön ligger där den ligger. En damm där alla vill vara med och leka. Landet med den längsta kusten borde vara det som har bäst koll.

    Gilla

 29. MIRAGE skriver:

  De största eller i alla fall rätt mäktiga trollfabrikerna med hög täckningsgrad är de svenska Bilderberg-regeringarna-de röd-rosa-grön-ljusblå-mörkblåa.De som i Sverige bildar ”det Bilderberska Enhets-partiet” (BEP).Riksdagen är också en del av denna mäktiga trollfabrik jämte ”Svensk Desinformations-media” (SDM).Motto:Vi ljuger,vinklar och vitpixlar 24/7-just för Dig.Helägt av Gutkind-Hirschel&Aschberg.Inc.

  Gilla

 30. Samuel af Ugglas skriver:

  Socialisterna har tagit den gamla häxjakten till sig och försöker praktisera den. Kanske internet kan stoppa deras vansinne. Skandalöst dålig och genomskådad maktdemonstration.

  Gilla

 31. Stig Fölhammar skriver:

  Nja, den ryska u-båt (U-137) som gick på grund i Blekinge skärgård var i alla fall ytterst reel och definitivt inte ”fake news”.
  Jag har tagit mig friheten att ”redigera” (korta) Tinas länk ovan:
  ”Paldiski i Eston i är idag en spökstad, och dessutom en av de hårdast nedsmutsade platserna i hela Östersjöregionen. Före Sovjetunionens fall bodde där över 45 000 människor. Idag finns det kvar ungefär 12 000 människor, varav de flesta är kvarglömmande ryssar. Medan Tallinn växt, har Paldiski blivit bortglömt. Utanför Paldiski finns det enorma ryska ubåtsuniversitetet, där man övade och förberedde sig för uppdrag mot svenska kusten. Utanför finns ett monument, i sten, som listar namnen på stupade. Och där står att under åren 1976-89, stupade utanför Svedrija eller med andra ord svenska kusten: 35 döda ubåtsmän. Nemetskija eller tyska kusten, listar bara 6 för samma period. Som var närvarande under incidenterna vid Tjurkö 1985 gav det en ganska underlig känsla av att stå där och läsa detta.”

  Gilla

 32. Rolf Wiklund skriver:

  Övertygande bevis för felnavigering av U 137 visades av en Svensk amiral,då det begav sig. Ngt. fel med gyrokompassen, tydligt illustrerat med kursavvikelser osv. Bara att åka in i Gåsefjärden tyder på felnavigering . Antagligen var besättningen inte heller nykter. Har för övrigt aldrig förstått vari kränkningen består i. Kanske i osynligheten, ung. som att kläs i Burka. Ubåtsjakten förlöjligade ju militären enormt, lägg ner skiten.

  Gilla

  • Ivar L skriver:

   Nja att U137 enbart var ett fyllemisstag från ryssen tror jag knappast. De var säkerligen och sniffade i svenska kustvatten avsiktligt. U-båtsjakterna därefter ar ju varit av varierande trovärdighet men de flesta var nog substanslösa.

   Gilla

 33. P m skriver:

  Ett självmål från SVT. Det blir ingen studentsång i SVT från Lund i år. Eva Beckman på SVT säger att man ska vårda olika traditioner. Uppenbarligen inte om de är svenska.

  Gilla

  • Ivar L skriver:

   Kan inte TV4 ta upp traditionen eller är de för pk de också? Svenska traditioner betraktas ju i princip som provokation av medierna numera. De kanske måste få till någon hbtq-vinkel eller någon allt-åt-allavinkel för att vilja sända?

   Gilla

 34. Petrus skriver:

  Ryssarna anklagas för att ha hackat Demokraternas partihögkvarter DNC inför presidentvalet 2016. Problemet var bara att den datamängd som laddades ner inte kunde ha laddats ner med den hastighet nätet medger. Det innebär att infon måste ha läckt via ett USB-minne eller liknande. Vi kan också notera att Julian Assange antytt att Seth Rich var läckan. Kim Dotcom säger det öppet. Seth Rich mördades efter läckan. Han levde långt efter att han kom till sjukhuset. Efter att Rich legat på sjukhuset ett tag stövlade den polisen in på sjukrummet och sjukvårdspersonalen fick inte tillträde. Sedan dog Seth Rich. Det är i alla fall den bild jag fått av det hela.

  Ändå fortsätter mainstream-media jama på om att ryssarna hackat DNC.

  När det gäller ubåtarna så har det ju visat sig att mini-ubåten i Hårsfjärden var en NATO-ubåt som man släppte ut genom att stänga av minfälten några minuter. Uppdrag Granskning eller något liknande TV-program rapporterade öppet om detta för några år sedan. 1981 körde dock en rysk ubåt upp på land utanför Karlskrona. Lustigt nog ville inte de borgerliga partierna då gå med i NATO. Men IDAG vill man det trots att Sovjet inte längre finns och Ryssland nu är kapitalistiskt. Detta beror på att medieägarna i Väst tycker att det är värre att Putin plockat av ett par oligarker deras TV-stationer samt (iofs genom domstolsbeslut) plockat av Khodorkavskij ett av världens största oljebolag, Yukos. Det är värre än sovjetkommunismen uppenbarligen, enligt Allianspartierna.

  Gillad av 1 person

 35. Leif Nilsson skriver:

  Om miniubåtarna var fake news eller inte, vill jag låta vara osagt. Att den kommunistiska diktaturen planlade angrepp och gjorde invasionsövningar är dock ett faktum.

  Vad som däremot knappast är fake news, är att PK-etablissemanget är djupt skärrat av att verkligheten tränger sig på. Tidigare har den mesta informationen silats genom ”pålitliga” PK-filter. Nu försöker man till varje pris, stoppa det fria informationsflödet.

  Därför är det naturligt att ”ledande svenska mediebolag nu går samman för att utveckla en digital plattform som ska förebygga att falska nyheter får stor spridning”.

  Expressen går i bräschen i försöken att tysta det fria ordet. Man bedriver en ren häxjakt och har redan lyckats pressa Youtube att stänga ner ”Granskning Sverige”. Nu försöker man också att censurera “Angry Foreigner”:

  Gilla

 36. Ivar L skriver:

  Jag tror precis som du Putin betalar hackare för att testa och bearbeta diverse it-system och jag tror även det finns viss substans bakom påståendena om att de även arbetar med Facebook och andra sociala medier. Jag tror inte detta på något sätt är unikt för Ryssland. Alla länder med resurser gör experiment av detta slag, inte minst Kina.

  Jag tror deras inverkan i nuläget är rätt liten. Däremot tror jag de, precis som andra länder, undersöker möjligheterna att försöka påverka både val och annan för dem viktig opinionsbildning. Än så länge tror jag inte de är särskilt imponerade av vad de lyckas med i sitt arbete. Särskilt inte i demokratiska länder med fungerande valsystem såsom Sverige, USA, Frankrike eller Italien för den delen.

  När det gäller påverkansarbete i svensk politik är jag övertygad om att islamister för närvarande har klart större framgångar än ryssar i sitt påverkansarbete. Det finns det ju faktiskt konkreta bevis på. Vi har islamister som infiltrerat våra politiska partier och vi har dem till och med i rättsväsendet. Visserligen går de inte i första hand enskilda främmande länders ärende men deras mission står i samklang med önskemål som sammanfaller med de i en stor region i Mellanösterns.

  Gilla

  • Stig Rydmark skriver:

   Förklaringen är nog ganska enkel. Många av oss har under lång tid varit utsatta för ett hatdrev från politiker och media. Etablissemangets intolerans mot avvikande PK-uppfattning har ju
   antagit groteska former. Vi har i dagens Sverige utstötta människor som är socialt sett döda.
   Det kan naturligt föda full mänskliga reaktioner som t.ex hat. Man älskar väl inte den som vill mig något ont.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.