Gästskribent Sten Lindgren: Vem kontrollerar det offentliga rummet?

Offentligt rum är ett begrepp i samhällsplanering för utrymmen i bebyggelse inomhus eller utomhus dit allmänheten har enkelt tillträde. Dit räknas framför allt gator, torg och parker. Med tanke på att närmare hälften av all verksamhet i Sverige sker i offentlig regi så bör man även inbegripa akutmottagningar, simhallar, bibliotek.

Tankar kring vem som kontrollerar det offentliga rummet uppstod hos mig i samband med ett besök nyligen i Japan. Det är nämligen påtagligt att det finns uppenbara skillnader mellan Japan och Sverige på den punkten.

Åker man tunnelbana, promenerar på gatorna i innerstaden eller besöker en offentlig toalett så kan man räkna med att det är rent och prydligt överallt. Inget skräp som är slängt, inget klotter, finns det tuggummin på gatan så skrapas de bort, till och med de få uteliggarnas wellpapphärbärgen ser prydligare ut. I tunnelbanan känner man sig lika trygg som hemma vid köksbordet. Värt att notera är också att människor tycks vara tillfreds med tillvaron och utför sina arbetsuppgifter med självkänslan i behåll. Busschauffören är exempelvis 100 procent herre över sin buss.

Det råder säkert delade meningar om hur långt bort den svenska varianten ligger från den japanska men skillnaderna finns definitivt. Man frågar sig därför hur det kommer sig att det ser ut som det gör i Japan. På något sätt är det hela kulturellt betingat och det kanske finns inbyggt i människors beteenden sedan urminnes tider. Man kan också tänka sig att det finns ett samband med den höga befolkningskoncentrationen, är man så många på en liten yta så måste man bete sig belevat för att det ska fungera. Det kan också ha att göra med förekommande bestraffning socialt och legalt för dem som inte sköter sig. Slutsatsen blir i alla fall att det offentliga rummet är tillgängligt, rent och prydligt, säkert och öppet för så kallat vanligt folk.

Gäller samma sak i Sverige? Tänker man efter så domineras en hel del av det offentliga rummet i Sverige av mindre trevliga företeelser. En inte oväsentlig del av detta är importerade problem såsom tiggeri och narkotikahandel, men märkligt nog görs lite för att stävja detta av dem som kontrollerar det offentliga rummet. Det förekommer till och med att myndigheterna aktivt förhindrar motåtgärder, till exempel när det gäller tiggeriet.

En hel del så kallat vanligt folk lever i miljöer där tillgången till det offentliga rummet begränsats eller är förenat med en risk. Varför är det så? Ligger det inbyggt i vår kultur sedan urminnes tider att tillgång till det offentliga rummet sker på egen risk eller på egen bekostnad? I det senare fallet menar jag då att man till exempel väljer ett dyrare boende som minskar risken för att utsättas för negativa upplevelser. Helt kan man dock inte skydda sig; Danderyd har landets högsta inbrottsfrekvens per hushåll. Etablissemanget har i ganska stor utsträckning valt att skydda sig genom omfattande användning av livvakter med mera, dock inte på egen utan på skattebetalarnas bekostnad.

Ju mera jag tänker på detta så infinner sig en övertygelse att det offentliga rummet i Sverige måste återerövras så att vanliga medborgare kan röra sig och till och med känna trivsel var man än befinner sig i landet.

Funderar man vidare i dessa banor så kan man ta upp ett annat offentligt rum, det som härbärgerar meningsutbytet, det offentliga samtalsrummet, där idéer, tankar, samhällsfrågor, tro och moral diskuteras. Vilka krafter kontroller det offentliga samtalsrummet i Sverige?

Intrycket är att det offentliga samtalsrummet är noga kontrollerat av olika politiska och ekonomiska intressen. De ekonomiska i form av de större tidningarna, följande rubrik säger en hel del: ”Kraftigt minskad vinst för både Expressen och DN”. Det vill säga att i det offentliga samtalsrummet utkämpas slaget om annonsintäkterna. De politiska krafter som dominerar det offentliga samtalsrummet är partiledningarna i de partier som har 3 – 4 procent av befolkningen som medlemmar, samt deras megafon Public Service.

För utomstående kan luften i det offentliga samtalsrummet kännas lite unken, det skulle behöva vädras ur. Man gör dock tvärtom, nu tejpas även dörrar och fönster för att förhindra att utländska onda influenser som fri tillgång till Internet ska kunna smyga sig in.

Det finns andra aktörer som arbetar i motvind:

* sociala medier, vanligt folks klotterplank, där myndigheter nu jagar oliktänkande,
* alternativa medier,
* fristående forskare och kulturskribenter, mycket sällsynta arter i denna biotop.

Sammanfattningsvis så borde det offentliga rummet, både i fysisk och andlig mening, göras mera tillgängligt för befolkningen i största allmänhet.

Sten Lindgren är civilekonom och har fram till relativt nyligen arbetat inom näringslivets organisationer och inom fordonsindustrin. 

34 reaktioner på ”Gästskribent Sten Lindgren: Vem kontrollerar det offentliga rummet?

 1. Eva Danielsson skriver:

  Jag gissar att Japan är extremt kulturellt homogent.
  Vilket Sverige också var fram till sjuttiotalet. Invandringen handlade innan dess om små volymer, och assimilation och egenförsörjning var självklart.
  Sedan dess har allt gått överstyr med postmodernistisk id-politik och ”antirasism”, som med massinvandring som verktyg bara kan handla om mer makt för neokommunism/socialism. Under täckmanteln av en generös humanitär stormakt.

  Jantelagen och blind tillit till staten har banat väg för ”skrattretande” brist på självständigt tänkande och civilkurage.
  Ingen busschaufför i Sverige är hundra procent herre i sin buss. Lärare har inte auktoritet i sitt klassrum. Polisen har inte ens någon auktoritet i det offentliga rummet längre.

  Svenskar, infödda och assimilerade, ska betala för det nya proletariatet, och vågar nästan inte stå på sig ens mot införande av böneutrop och andra intrång i vårt offentliga rum. Som att vi ska behöva be om ursäkt för vår ordning och vår kultur. Som om vi bör anses vara främlingsfientliga eller bör dömas för hets mot folkgrupp om vi inte jublar över böneutrop och infiltration av en intolerant förtryckande religion eller råkar bli upprörda över ökad brottslighet och otrygghet i samhället.

  Allt handlar om ett politikervälde som inte vill sitt folk väl. Eller som i a f struntar i folkets väl och dess vilja. Ett politikervälde som lever sitt eget skyddade liv. För att få oinskränkt och befäst makt över folk, som vänstersidan strävar efter, och för att få glänsa i de globalistiska ”stora” sammanhangen. Som även högersidan är förförda av.

  Gillad av 19 personer

  • richardlindlind5 skriver:

   Kampanjen HÅLL SVERIGE RENT tycks ha avsomnat.
   Senast i går såg jag en man i 20 årsålder från MENA som släppte sin brinnande cigarett utanför Ica Maxi trots askkopp någon meter bredvid.
   ( jo jag tog upp den , tyvärr hade mannen hunnit in så han såg det inte )

   Gillad av 3 personer

  • Sune Mangs skriver:

   Du skriver att politiker-etablissemanget får livvaktsskydd betalt med skattemedel.
   En person som enligt egen uppgift privat anställdt livvakt är dock Mona Sahlin, (om man nu ska tro henne på hennes egna ord). Med andra ord måste Mona Sahlin ha en ideologiskt sviktande sverigebild – om hon som före detta partiledare anställer egen livvakt så måste ju Sverige vara på väg utför, eller?

   Gillad av 2 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  ”Ligger det inbyggt i vår kultur sedan urminnes tider att tillgång till det offentliga rummet sker på egen risk eller på egen bekostnad?”

  Nej. Det är liberalismen som motiverar att staten förbjuder medborgarna att utöva moral. Liberalismen är lika skadlig som socialismen för samhällets funktion och överlevnad. Kombinationen dödar snabbt.

  Gillad av 6 personer

 3. MartinA skriver:

  Det blir ju löjligt att jämföra en välordnad nationalstat med en homogen befolkning med en stat utan någon grundande princip och som befinner sig i fritt fall och som har en av de minst homogena befolkningarna i världen.
  Skribenten bör ta del av Putnams studie om mångkultur.

  För övrigt var det rent på gatorna innan invandringen i sverige också. Men rena gator är något mycket ömtåligt.

  Gillad av 5 personer

 4. Tack för kaffet skriver:

  Det offentliga rummet har genomgått en modernisering. I webbens trevande barndom fanns olika typer av diskussionsfora. Vissa gjorde även hemsidor i varierande ämnen. Men verktygen var tröga. Gemene man var och blev tämligen utestängd. Och e-post rörde sig huvudsakligen inom en socialt begränsad sfär.

  Så kom Facebook, Twitter och Google. I utbyte mot effektiva sökalgoritmer och en privat dubbelriktad kommunikation på webben sålde vi ut vårt privata rum och integritet till amerikanska bolag. Våran intima intresseprofil kunde omvandlas till en effektiv och riktad annonsering. Vår blottade integritet blev plötsligt mycket lönsam. Nu kunde storebror se in i minsta hörn. Men storebror var kommersiella aktörer.

  Alla hoppade på tåget. Även företag, media och myndigheter. Vi finns på Facebook, Twitter och Instagram hette det. Som ett modernt tecken i tiden.

  Så hann baksmällan ifatt oss. Hur kunde vi vara så dumma att vi inte förstod att extremt intim information om oss själva också skulle användas som en råvara – vilken som helst. Och förädlas och brukas även i politiska syften. Även på mer försåtliga sätt.

  Gemene man och andra aktörer har varit naiva. Man har låtit ens eget privatliv säljas ut, fångas in och ledas som renar in i en hage – som vid en renskiljning. Fått privata märken i örat. Och ägs nu av andra.

  Yrvakenheten bland politiker och media borde egentligen inte existera. För vi har självmant låtit oss ledas in i hagen. Och nu påverkar det – naturligtvis – även demokratiska val. Det var väl inte så svårt att räkna ut… Men vi lät oss bländas och förföras av vårt eget privata tjatter på Twitter och Facebook. Vi sålde ut vår själ. Det offentliga rummet har därigenom blivit kontrollerbart. Andra vet mer om dig än du själv. Tack för kaffet.

  Gillad av 3 personer

 5. Aha skriver:

  Bra reflektion kring tillgången till det offentliga rummet. I USA lär det vara ett farligt misstag att förirra sig in i nedslitna områden. Börjar inte samma obehag sprida sig i Sverige? Besöker finansiärerna, den nettoskattebetalande medelklassen, förorterna under skumma tider?

  Just tillgången till det offentliga rummet är särskilt intressant att studera om man vänder blicken bakåt mer än 50 år. Kanske inte det offentliga rummet var så omfattande då med bibliotek etc, men det som fanns var tillgängligt utan krusiduller och utan behov av kontroll och säkerhet.
  En affärsbekant berättade att han som grabb kunde gå ut på flygplattan och hälsa sin pappa, piloten välkommen efter förrättat värv.

  Någonting har gått snett.

  Gillad av 2 personer

  • Sten Lindgren den yngre skriver:

   Precis, tänk när man kunde flyga utan alla dessa kontroller. Det är alla de där jäkla konservativa terroristerna som ställt till det.

   Gillad av 2 personer

   • Anne-Hedvig skriver:

    Det som er skummelt, er at det fins muslimer ansatt på flyplassen, f.eks. som stuere. Da kan de teoretisk sett putte f*skap i en uskyldig persons koffert og la den komme i lasterommet før flyet tar av. I samme tidsrom står etniske svensker i kø og tar av seg skoene for kontroll…

    Gilla

  • NETTANN skriver:

   ”Börjar inte samma obehag sprida sig i Sverige?”

   Var har du varit i några decennier?

   På 80-talet avråddes man att besöka Harlem i New York, åtminstone på kvällstid. Nu för tiden är jag inte så ofta i USA men området (och New York) har ändrat karaktär, till det bättre.

   Sedan många år bör man som blekansikte hålla sig ifrån flera fjärrförorter runt Stockholm, också på dagtid. Och den förändring som har skett och pågår är sannerligen inte i önskvärd riktning. På 80-talet hade jag båt liggande i lugna Sätra/Bredäng (och besökte ofta även andra gemytliga områden). Idag är sådana rätt nära förorter belastade med allehanda oönskade personer och dito aktiviteter som drabbar t.ex. bibliotek och butiker. Jag har varit där i modern tid – av tvingande skäl – men lusten att återvända är inte jättestor.

   Gillad av 3 personer

   • Anne-Hedvig skriver:

    I dag må jo båteiere ha nattevakter i havnene for å beskytte mot omreisende (gjerne østeuropeiske) bander som stjeler påhengsmotorer og annet.
    EUs ‘frie flyt’ medfører mye dritt for oss, som vi tidligere var spart for.

    Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Faren min arbeidet på Statsministerens kontor på 50- og 60-tallet, i den nå av ABB bombede høyblokka. Der satt en (uvæpnet) vakt i resepsjonen 1. etasje – bare å melde seg, si hva man het og hvem man skulle snakke med, så tok jeg heisen rett opp til 15.etg.

   Og Stortinget var åpent, så hvem som helst kunne gå inn og høre stortingsdebattene.
   Det som ikke var bra, var at Stortinget fortsatt var like åpent i lengre tid (dager, uker) etter ABBs terrorhandling få kvartaler unna, i Akersgata.

   Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Vår, (kanskje spesielt kvinners) bevegelsesfrihet uten frykt…
   En forgangen tid med livskvalitet som er tatt fra oss, og som aldri kommer tilbake.

   Monica Zetterlund: ‘Sakta vi gå genom stan’ :

   Det är skönt när mitt Stockholm är grönt
   sakta gå hem genom stan
   Ett kyss, och senn, går man sakta igen
   sakta en tur genom stan

   Det är natt, och på avstand hörs skratt
   och man går hem genom stan
   En doft av hö från en ljuv skärsgårdsö
   smyger seg tyst genom stan

   […] Så stannar vi till vid fåglarnas drill
   vi känner en doft av fiol
   Och glada vi hör en jublande kör
   då stiger en gnistrande sol

   Åh det är skönt när mitt Stockholm är grönt
   sakta en natt då i stan

   En kyss sen börja vandra igen
   sakta gå hem genom stan
   sakta gå hem genom stan
   sakta gå hem genom stan

   (På YouTube)

   Gillad av 1 person

 6. Sten Lindgren den yngre skriver:

  Sten Lindgren den äldre förmodar jag? Jo Sten skillnaden är milsvid, men du kommer säkerligen ihåg när Sverige var nästan som Japan? Vi tar ju också av skorna inomhus. När Svartenbrandt och att alkisar slog ihjäl varandra var vårt värsta problem? Eller rättare, vårt värsta problem redan då pågick under näsan på oss, etablissemangets förstörande av vår kultur och sammanhållning och ett övertagande av hela statsapparaten av oreformerade socialister. Vi skördar nu vad de har sått. Japan kan på inget sätt jämföras med Sverige längre, det tog hundra år att montera ner oss svenskar som folk, som ett exempel kan jag nämna att polisen där i deras instruktionsbok hur de skall hantera olika utlänningar har varningar om vissa gruppers mycket starka kroppsdoft, det är inte pk. Japan är motsatsen till pk och framförallt homogent. Det är detta helt grundläggande fel, att en kultur som inte bygger på ständigt hot om våld, utan i vilken folk anpassar sig för ett högre gott och ordning och reda, inte kan uppstå som en mångkultur, folk måste gradvis acceptera grundläggande förhållningssätt till rätt och fel, våld, kvinnors rätt, ärlighet, demokrati och yttrandefrihet och religion, och för det krävs homogenitet. Detta tar tid och är mycket skört, dagens massmigration till väst slår ofelbart sönder dessa sköra kulturella konstruktioner och islam visar vägen, då muslimerna kommer hit så blir de i det kulturella mötet med oss MER extrema, de söker en kärna de kan skydda, och de mest extrema kommer att styra. Samtidigt slås vår egen kultur sönder i sina beståndsdelar och folk försöker finna nya allianser med andra likasinnade, men man måste skala av allt överflödigt och finna en kärna man kan skydda. Den påtvingade mångkulturens resultat är segregation och självförsvar och att folk i sin grupp försöker finna en minsta gemensam nämnare, allt annat blir lyx.

  Gillad av 2 personer

 7. Lassekniven skriver:

  Det offentliga rummet måste återerövras. Men hur, på vilket sätt? Åttio procent av svenska folket vill ju inte ha någon återerövring, möjligtvis efter ett par gincatoncas samt mellan skål och vägg. På nykter kaluv är det segheten och fegheten som gäller och att köra i gamla spår. Vi vet vad vi har men inte vad vi får om SD skulle få 51 procent i september. En väckarklocka kanske kan bli när stat och kommuner börjar höja skatter för att klara sina utgifter.
  Ett överskuggande problem är att det är sådan massor av människor som har offentlig sektor som sin födkrok och som vill ha kvar jobbet.
  Follow the money och fråga efter alternativkostnader till de 250 miljarder per år som invandring, migration och asylmottagning eventuellt kan kosta. Någon måste väl veta vad det kostar. Alternativkostnaden gäller exempelvis gamla fru Johanssons tandvård och glasögon.
  Politikereliten vet dock att de har stöd för sina stolleprov.
  Vad skall vi göra? Revolution, en oblodig, vänlig men bestämd folkets revolution (skattebetalarnas revolution)?
  Låt oss i så fall börja med en manifestation och demonstration likt den som utfördes mot löntagarfonderna 1984, den 4:e oktober. Det bör vara möjligt att få ihop 100000 människor i Stockholm och 50000 vardera i Göteborg och Malmö och massor av människor på alla andra platser i Sverige.
  Företagarna som som organiserade demonstrationen då hade makt, pengar och tillgång till staber som kunde organisera det hela? Vad har vi?
  Men sådan massiv demonstration skulle ta skruv. Patrik Engellau, här har du ditt livs uppgift, sätt i gång med fundraising och organisation.

  ”Gud gjorde människan rak och enkel, men hon hittar på alla möjliga konster”.
  Predikaren 7:30

  Gillad av 3 personer

  • richardlindlind5 skriver:

   För Wallenbergarna är det visst viktigare att ha god kontakt med (S) än att rädda Sverige.
   Antonia A:x Johnson är ju folkpartist och ger pengar till olika flum och trams.
   Stormrike Robert Weil och andra bankirer ger pengar till expo !!
   Stenbeck var ju den som lyfte in Kpml(r) kommunisten Aschberg i TV/media och gjorde A. till multimiljonär. Pengar som A. använder mot oss vettiga och sansade.

   Gilla

  • Bromma1214 skriver:

   Jepp, 250 miljarder, mycket pengar. Däremot skrivs väldigt lite om de gamla, som bidragit
   med 40-50 år arbete. Ofta mot låg betalning o höga skatter. Då finns inga resurser, märkligt!
   Jag bor i Västerort, det gör ont att se de gamla vittja soporna i jakt på burkar, och köpa
   Utgången mat billigt. Arma land

   Gilla

 8. Hosianna skriver:

  Tack, Sten Lindgren, vi får verkligen hoppas att tillräckligt många vanliga, hederliga och skötsamma väljare vågar protestera högljutt mot den medvetet destruktivt sjuklöverskapade samhällsutvecklingen genom att rösta omdömesgillt i höstens ödesval, så att polisens knappa resurser kan användas förståndigare och moraliskt mer rättvisande än för tillfället.

  http://www.smp.se/vaxjo/malade-over-penisklotter-far-betala-skadestand/

  Trygghet och trivsel kan uppfattas olika, men lika barn leka bäst och om Sjuklövern tvingas upp ur sandlådan, där deras dyrbart gulddekorerade, fantasifulla slottsbyggen redan börjar förvandlas till ohälsosamt stoft av den våldsamma migrationsströmmen, skulle en nödvändig massåtervandring, för att öka lokal och global trygghet och trivsel kunna inledas.

  Gilla

  • Hosianna skriver:

   Tillägger, att jag inte hade hört talas om ”Blaxit” förrän i gårdagens sedvanligt PK-vinklade ”Korrespondenterna”, men drömmen om Afrika hos afroamerikaner, som upplever sig förfördelade i Trumps USA verkar, under den lilla stund jag tittade, kunna leda till en win-win-situation.

   https://www.svtplay.se/korrespondenterna

   Undrar om vi törs hoppas på en liknande utveckling i Europa med ett frivilligt och ömsesidigt fördelaktigt ”Musexit”, eller vad det nu skulle kunna kallas?

   Gillad av 2 personer

   • Per skriver:

    Såg också inslaget. Framför mig såg jag fru Justitia, rättvisans gudinna. I ena vågskålen fanns alla som ville ut ur Afrika. I andra vågskålen alla afroamerikaner som emigrerar till Afrika.

    Undertexten var – världen är ett nollsummespel – och i balans. Det finns både in – och ut. Och därmed är världen öppet rättvis.

    Inga jämförelser i antal människor gjordes i reportaget. Eller skillnader i socioekonomisk bakgrund.

    Så kan man också påverka människor. För fru Justitia är alltid rättvis. Som alla gudinnor. Även när matematiken haltar. Tack SVT. Jag tror jag förstår. Det behövs inga fake news.

    Gilla

 9. Elvin skriver:

  Trots att Migrationsverket sedan 2016 vid ett flertal tillfällen fått i uppdrag att utöka antalet förvarsplatser har inga nya sådana tillkommit sedan man för ett drygt år sedan omvandlade 100 beredskapsplatser till ordinarie platser.

  – Bristen på förvarsplatser är akut för oss och det är oerhört allvarligt, säger Patrik Engström, chef för den nationella gränspolisen, till Svenska dagbladet.

  Alla tänkande människor förstår orsaken till senfärdigheten

  Se de 9000 överåriga barnen, där gällde snabbspåret i riksdagsarbetet

  Gillad av 1 person

 10. Magnus Rosensparr skriver:

  På 1950-talet var Sverige som dagens Japan; ”det offentliga rummet är tillgängligt, rent och prydligt, säkert och öppet för så kallat vanligt folk.”

  Nyckelordet bakom Japans harmoni och framgång stavas disciplin, i en homogen kultur.

  Gillad av 1 person

  • Magnus Rosensparr skriver:

   Ja, tänk så mycket bättre vi kunnat ha det utan hämskon EU. Ett fritt handelsutbyte på våra villkor (och inte EU:s) med t.ex. Folkrepubliken Kina, Republiken Kina (Taiwan), Japan, Indien, Australien, USA, Norge och Island.

   Utöver detta skulle vi helt självständigt (och utan EU:s begränsningar) kunna utforma och stifta de lagar vi behöver för att skydda och befrämja vårt eget land.

   Gillad av 1 person

 11. Vaknauppnu skriver:

  En aktivitet som borde undersökas är invandrare med flotta bilar kommer till skjutbanorna med
  värsta utstyrseln. Vad förbereder sig dessa för ????

  Gilla

 12. Sten Trolle skriver:

  ETC skriver: ”200 miljoner kommer tvingas fly”
  Internationella organisationen för migration, IOM, bedömer att det 2050 kommer att finnas 200 miljoner miljöflyktingar i världen som har tvingats bort från sina hem.”

  Har någon tänkt på att flertalet av dessa är ännu inte födda? Vore kanske en global family planning en enklare idé än att fixa bostäder, mat och sysselsättning till dessa – vars namn vi inte känner?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.