Mångkultur

Patrik Engellau

Som du vet betyder mångkultur inte bara att en muslimsk migrant ska anpassa sig efter svenska beteenden och värderingar – om det nu betyder det – utan också att svenskar ska anpassa sig efter andra kulturers normer.

Jag vet inte säkert vad detta ska betyda så jag har försöksvis gjort en litterär insats och skrivet ett manus till en film som är tänkt att på ett poetiskt avancerat sätt illustrera och problematisera det hela. Efter att ha tagit del av dina kommentarer avser jag att skicka stycket till Filminstitutet för sedvanlig etikgranskning.

Anders och Bianca älskar varandra. Anders tycker att Bianca är den underbaraste kvinna som tänkas kan och hon anser honom vara det ädlaste handjur. Lång och stark är han och dessutom oerhört framgångsrik i näringslivet, CFO i ett börsbolag redan vid trettioett års ålder. Så de gifter sig och får barnen Calle och Desirée.

Åren går. Anders stiger i graderna. Han är nästan alltid på resa och när han är hemma orkar han ibland inte älska med Bianca. Egentligen gör det henne inte så mycket. Det är inte längre sex hon begär av Anders, utan mer närhet och omtanke. Hon vill känna att han högaktar och respekterar henne för allt hon gör för honom. Det händer att hon nekar honom sex men Anders bestraffar henne aldrig trots att hon vägrar honom hans rättigheter.

Bianca blev därför inte särskilt ledsen eller ens besvärad när Anders förklarade att han avsåg att skaffa sig en bihustru. Hon heter Eva, sa Anders, och hon är ungefär femton år yngre än du. Bianca visste att Anders hade rätt till fler hustrur och hon tyckte att det mest kändes som att hon skulle få en yngre syster som skulle respektera den första hustruns högre ställning och dessutom avlasta Bianca en del av ansvaret för att tillfredsställa Anders.

Bianca föreslog att familjen skulle flytta till ett större boende så att hon och Eva, som säkert skulle älska varandra efter vad som är brukligt och påbjudet, ändå fick ha var sitt badrum. Så blev det. Anders köpte en nyinredd vind på 266 kvadratmeter på Östermalm.

Men när Eva flyttade in uppstod snart små misshälligheter mellan fruarna. Andrafrun respekterade inte förstafruns rättigheter i den äktenskapliga rangordningen. En gång när Anders var på väg in i Biancas sovrum för att tillbringa natten där hade Eva ställt sig i dörren till sitt sovrum och startat en svartsjukescen som Bianca fann både osmaklig och stötande.

Din nya fru verkar rent ut sagt ouppfostrad, sa hon till Anders. Äsch, svarade Anders, det är bara det att hon är lite ovan vid mångkulturen. Kom ihåg att du har en muslimsk pappa som lärt dig. I Evas släkt finns bara etniska svenskar.

Gradvis försämrades relationerna alltmer mellan de båda hustrurna. En dag kom Desirée, som nu gick i gymnasiet, till Bianca med en förfärad blick och sa Mamma, det är något förskräckligt på gång. Jag har kollat igenom Evas email och hennes iPhone och, Mamma, Eva har en älskare. Det är en medarbetare till Pappa.

Bianca blir alldeles vit i ansiktet, inte av svartsjuka utan för att Anders, och därmed hon själv, blivit utsatt för sådan skam och förnedring. Bianca tar med sig Calle, som blivit en stor, stark karl på sjutton år och besöker sin far för att diskutera saken trots att hon vet vad domen ska bli. Men det var viktigt att Calle förstod.

Biancas far blir mycket nedstämd. Sådant här får inte förekomma i vår släkt, säger han. Vanhedern är outhärdlig, förklarar han och täcker sina ögon med händerna. Vi kommer att förlora vårt anseende om vi inte hanterar det här rätt. Han tystnar och ser med sorgsna ögon på Calle. Stackars Calle, säger han med en suck, du har fått ett stort ansvar för vår släkts rykte. Och dessutom har du fått en stor chans att visa hjältemod.

En vecka senare lockade Calle ut Eva på en balkong och slängde ut henne på gatan sex våningar längre ned.

Det här var naturligtvis ingen händelse som kunde gömmas undan. Den skapade förstasidesrubriker i veckor, framför allt när det närmade sig rättegång. Debatten svallade. Nationen delades i två läger.

Det ena lägret argumenterade att när nu mångkulturen en gång för alla är fastlagd och beslutad av en enig riksdag, vilket skedde redan år 1975, och det visar sig att sharia använts på ett korrekt sätt för att skipa rättvisa så kan man inte överpröva sharia med hänvisning till svensk lag för då är det inte mångkultur på riktigt, bara på låtsas. Därför ska målet inte prövas i svensk domstol.
Det andra lägret resonerade enligt tankegången att man kan väl för fasiken inte med referens till mångkulturlagarna låta bli att straffa en ogärningsman som kastat sin styvmor från en balkong i avsikt att döda henne.

Poängen med den här filmen, som jag ser det, är att visa att båda lägren har sin logik. Känslomässigt kan man tycka det ena eller det andra, men det finns inga rationella argument som bevisar att den ena eller andra inställningen skulle vara Rätt. Kulturer kan inte annat än i särskilt lyckliga fall, det vill säga när folk inte bryr sig så mycket om dem, samexistera fredligt. Har man tagit mångkulturen i båten så får man ro honom i land – eller slänga honom tillbaka i sjön.

61 reaktioner på ”Mångkultur

 1. Bo Svensson skriver:

  Problemet belyser varför man i traditionellt multietniska länder är noga med att söka sin partner inom den egna gruppen.

  I Europa kommer den rimliga lösningen på problemet att vara repatriering av dem som inte trivs med våra lagar.

  För individer, folk, religioner och allt annat skall gälla att man vinner terräng i kraft av sina förtjänster: Det som visat sig fungera bra, skall tränga undan det som visat sig fungera sämre.

  Det kallas evolution. – Motsatsen kallas pervers galenskap.

  Gillad av 9 personer

  • Man måste vara lite småkorkad varje dag för att vara pk, det är jobbigt. skriver:

   När man gifter sig ja, annars verkar det vara fritt fram att ta för sig av underklassens kvinnor från den andra kulturen.

   Gillad av 1 person

  • lasse4u skriver:

   Problemet är att det redan är lång gånget med invasionen av unga män i aktiv ålder och innan det ev. skulle komma till någon sorts repatriering är de ännu större andel av män i aktiv ålder. Risken är då stor att det faktiskt blir som den där Ken RIng svamlade om i norsk TV, det blir öppet krig, de har då etablerat ett ännu starkare parallellsamhälle och dito ekonomi. De kommer inte att repatriera frivilligt. Dessutom kommer det att finnas få av hemländerna som frivilligt tar tillbaks dem.
   Vad skulle Israel och sionisterna tycka om att det repatrierades alla dessa till deras grannländer? Hur ska Sveriges sionistvänligaste parti SD anpassa sig till det?

   Gillad av 1 person

 2. svenne skriver:

  ”Har man tagit mångkulturen i båten så får man ro honom i land – eller slänga honom tillbaka i sjön”.

  År 2014 hade Fredrik Reinfeldt kommit fram till nedanstående slutsats:

  ”Det kommer att kosta pengar, vi kommer inte ha råd med så mycket annat, men det är verkligen människor som flyr för sina liv”.

  I stället för att ha gjort en konsekvensanalys innan han hade dragit igång den vansinniga invandringspolitiken, så gör han efteråt en analys av den kaotiska framtiden som är ett resultat av att det inte tidigare gjordes konsekvansanalyser angående de beslut som förverkligades.

  Fredrik Reinfeldt var ju den som ”tog mångkulturen i båten”, men sedan det visade sig att det inte gick att ro denna iland så klev han själv iland (torrskodd) och medborgarna blev kvar i båten och sitter där utan att kunna ”slänga honom tillbaka i sjön”.

  Gillad av 7 personer

  • lasse4u skriver:

   Reinfeldt må ha varit en dålig politiker för landet men han är inte korkad, att han inte skulle ha insett konsekvenserna av i praktiken gränser på vid gavel och en incitamentspolitik för asylsökande som saknade motstycke faller på sin egen orimlighet. Troligtvis är han nu mycket nöjd och belåten över vad han åstadkommit.

   Gillad av 6 personer

   • Lassekniven skriver:

    Den hala ålen gjorde det säkert också för att djävlas med sossarna och Löfven som får och har under mandatperioden fått ta problemen. Han gav syrierna permanent uppehållstillstånd men det spelar säkert ingen större roll. De hade fått stanna ändå. In med SD och AfS.

    Gilla

  • Reinfeldt förstörde Sverige skriver:

   Undrar varför han inte ställs inför rätta för det kaos han har ställt till med. Varför han har kommit alldeles för billigt undan.

   Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Han fick tom råd att skaffa sig en egen ö…

   GENERÖST betald av ”uppdragsgivarna” på Wall Street…

   En duktig vovve får sina köttben!

   Gilla

 3. Björn G skriver:

  Mångkultur är nog en politisk skröna.
  Att göra ett trovärdigt manus till denna skröna är en omöjlighet.
  Däremot kan nog en film göras om ett parti på dekis, som försöker använda sig av skrönan för att stärka sin politiska makt.

  Men gör hellre en film om den förnuftige dansken, den filmen kan t.ex. heta
  ”Danmark avskaffar sin tv-licens, bantar DR med 700 miljoner och stärker ursprungsfolkets kultur ”

  Gilla

 4. Man måste vara lite småkorkad varje dag för att vara pk, det är jobbigt. skriver:

  Det är ju inget val Patrik, man tror det ena är rätt och det andra fel om man är normalt funtad, den enda anledningen till att man fortfarande försöker bygga Babels torn på detta sätt i västvärlden är hyckleri, man låtsas att det som händer inte händer, för sitt utopiska torns skull, för egen vinnings skull och pga sin egen ondska och förstörelselusta. Verkligheten, i detta fall balkongflygningar, bevisar varje dag att vänstern och vänsterliberalerna har fel, och därför blir de argare, mera hatiska och mer desperata för varje dag som går, och nu skall de ändra grundlagarna. När skriver Dahlberg, Cwejman, Arpi, Gudmundson, Schwartz, Lifvendahl, Rayman, Sonesson, Boscanini, Gür eller Heberlein om grundlagsändringarna? Har de talat om dem på TV, på Aktuellt?

  Patriks exempel visar på att djupaste tänkarna inom pk-etablissemanget inte tänkt förbi pizza-argumentet för invandring, Reinfeldt drar fortfarande upp det utan att skämmas. Vi kommer som i England nu se hur islam griper om sig allt mer, den valhänta debatten om böneutrop är ett exempel, tror man på allvar att den svenska ”både-och” debatten kan hålla tillbaka något som folk slagit ihjäl varandra i ett årtusende över? I England så är de ett antal år före oss, muslimer dominerar ghetton och fattiga småstäder England över, de äger våldskapitalet, eftersom muslimska fanatiker är så vanliga i de fängelser där folk sitter för de grövsta brotten. Det finns alltid ett antal som inte har något att förlora, och de är organiserade, innanför och utanför fängelsemurarna. Vi ger fortfarande statsbidrag till extrema imamer som är förbjudna att predika i många länder i Mellanöstern. Fläskkött serveras inte längre på många fängelser i England alls. Sharia-domstolar har varit en realitet i England i åratal och den engelska underklass som inte kan undvika ”multikulturen” kan inte värja sig, böneutrop är deras minsta problem, de kan inte ens skydda sina egna barn. De kan inte heller flytta för deras hus tappar allt värde och där som här så döljer media, politiker och polisen vad som sker, tills det är för sent.

  Gillad av 3 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Kanske dags att enbart servera fläskkött i våra fängelser)

   Det skulle vara ett kännbart straff,
   minst sagt avskräckande!!!

   Gilla

 5. Hosianna skriver:

  Tack, Patrik, jag satte kaffet i halsen, men inser att denna thrillerdokumentär ligger helt rätt i tiden, fast jag tycker, personligen, att alla svarta-påslakandraperade individer ser förvillande lika ut, så hur ska ovana gammelsvenskar kunna se skillnad på de kvinnliga skådespelerskorna?

  Gillad av 2 personer

 6. oppti skriver:

  Inom Islam kan en man förföra en flicka och sen tvinga henne gifta sig med honom.
  Är det detta som vi skall införa?
  Vad säger vår feministiska regering?

  Gillad av 2 personer

 7. cmmk10 skriver:

  Jag har hört, att lagstiftningen hade syftet att det skulle underlätta återvändandet av vissa invandrargrupper. Även hemspråksundervisningen skulle göra att svårigheterna med återflytten skulle minskas. Frågan är om politikerna på den tiden var så kloka?

  Annars verkar folk tro att mångkultur endast innebär fler maträtter, olika musikstilar, färgglada kläder och liter mer av karnevalsstämning i vardagen. Som sagt, vi har varit naiva!

  Gillad av 3 personer

 8. heraldikern skriver:

  ”Mångkulturen” infördes inte av någon annan anledning än att man visste i både S och i Alliansen att det inte går att ”tämja” muslimsk kultur/religion.

  Assimilation, som det påbjuds i FN-konventionen är helt utesluten, vilket visats i alla andra länder där den förekommer. Integrering är det enda något så när möjliga. Men i Sverige är inte ens det möjligt!

  Men det är väl snarare orsakat av ett fullständigt idiotiskt sätt att bara helt okontrollerat släppa in både kreti och pleti utan att veta om det är arbetsvilligt folk eller bara slashasar och terrorister!

  Gillad av 1 person

 9. Christer Carlstedt skriver:

  Jag håller för troligt att utkastet blir refuserat omgående och att Patrik därför kan spara portokostnaden.
  Sannolikheten att staten via Filminstitutet skulle finansiera en produkt som belyser problematiken kring den mång-”kultur”, som man varit drivande för att införa i landet måste nog ses som tämligen liten.

  Gillad av 1 person

 10. Bromma1214 skriver:

  5 män våldtog muslimsk kvinna från Etiopen.Det hela skedde i en 25 miljoners villa i Djursholm. Männen är söner till chefer inom näringslivet.. Hela händelsen spelades in
  Med mobil. Att kvinnan grät o var förtvivlad menar Sven o Bertil var uttryck för njutning.
  Alla 5 menar att den 16 åriga kvinnan var pådrivande, de själva har ingen skuld.
  Obs fake news

  Gillad av 5 personer

 11. Sill, nubbe och midsommarafton skriver:

  Mångkultur för mig inkluderar all kultur som någonsin funnits eller finns i dag. Där ingår platåskor, krympta huvuden, kannibalism och ABBA:s musik. Alla kulturer skapar sitt egna universum. Som de lever i. I det ingår värderingar, egen utvecklad etik och moral. Ingen människa kan leva kulturlös. Människan själv kan i högsta grad betecknas som ett storhjärnat däggdjur med en extremt stor anpassningsförmåga. Hennes olika sätt och metoder för överlevnad är nästan astronomiska. Både verkliga och som potential betraktat. Det ligger i sakens natur att värderingsmotsättningar uppstår vid kontakt mellan olika kulturer. Och ingen kan ställa sig neutral vid sidan. Ytterst handlar kultur om ett ställningstagande till ett visst levnadssätt. Som man själv är och blir en del utav.

  Det politiska ställningstagandet 1975 bär på en idealiserad och naiv syn på människan som kulturvarelse. Först nu börjar vi så smått förstå vad olikhet i kultur innebär i praktiken. För i alla kulturer föreligger ett otal val och ställningstaganden. Det är nu dessa olikheter i det mångkulturella samhället börjar blottas. Dags att möta en värld fylld av kulturella motsättningar. Där var och en hävdar respekt för det egna. Daga att titta mångkulturen rakt in i ögonen. Dags att växa upp och möta verkligheten bakom de mer vackra orden. Ett är i varje fall klart. Kulturell mångfald innebär även olikhet i värdegrund. Dags att klä detta slarvigt missbrukade och missförstådda ord. Och upprätta dess sanna betydelse. Genom att ge sig ut i verkligheten. Dags att möta människan som den kulturvarelse hon faktiskt är. Glöm då sill och midsommarafton. Kultur handlar om mer allvarliga ting.

  Gillad av 2 personer

 12. Olle Reimers skriver:

  ”Mångkultur” betyder (för alla som tittar på CNN och BBC och liknande); lite olika mat, färger, danser och sån´t. Inte ska du komma dragande med sådan här överdrifter, Patrik. Svartsjukedramer har förekommit i Sverige i alla tider och överklassgubbarna har alltid jhaft en eller annan älskarinna och avkommor på stan.

  Nej du, den gubben går inte!

  Gilla

 13. Eva Danielsson skriver:

  Utan att kunna lagens formulering från 1975, så är jag övertygad om att den måste skrivas om. En helt bakvänd idé att vi svenskar skulle tvingas anpassa oss till hitflyttandes olika värderingar och normer.

  Mångkultur kan bara leda till motsättningar och konflikter och social oro. Någon automatisk positiv ”blandning” utan tvingande omständigheter händer helt enkelt inte. Alla med normal självkänsla håller på sin egen kultur och sin egen identitet om man inte har blivit förtryckt och förföljd av just kulturella skäl. Inflyttande minoritetskulturer måste anpassa sig till hur det är dit de flyttar. Så är det överallt. Utom då i våra politikers extrema Sverige.

  Mångfald i kunskap, talang och kompetens har ingenting med hudfärg eller härkomst att göra. Och kan vitalisera och ge positiv utveckling. Om det inte finns avgörande kulturella motsättningar. Men mångkultur är bara försvårande.

  En gemensam grundläggande kultur, med gemensamma lagar, värderingar och normer och sociala koder, förutom språket, är nödvändigt för att få till trygghet och samarbete. Om man vill ha trygghet och samarbete.

  Inflyttning av nya måste ske i lagom volym och lagom takt och med ömsesidig god vilja. Och underlättas av likhet i kultur. En majoritetskultur med självförtroende kan vara inkluderande om de nytillkomna visar vilja att anpassa sig och verkar kunna bidra på ett positivt sätt.

  De stolliga idéerna från sjuttiotalet bakom den katastrofala mångkulturspolitiken måste förkastas.
  Och nyhitkomna som inte vill anpassa sig till svenska lagar, normer och värderingar må flytta vidare. Det är ingen mänsklig rättighet att få bo i Sverige.
  Och vi ska inte ha en lag som tvingar svenska medborgare, infödda och assimilerade, att behöva låtsas acceptera medeltida patriarkala och religiösa idéer och bestämmelser.

  Gillad av 4 personer

 14. Jan Ahlström skriver:

  ”Har man tagit mångkulturen i båten får man ro honom i land – eller slänga honom tillbaka i sjön.”
  Det jävliga är väl att vi svenskar är så dåliga på att ro så slänger vi mångkulturen i sjön så simmar han tillbaks och når land före oss i roddbåten. Ivrigt påhejad av multikultifolket kommer han sedan inte att låta oss som försökte kasta honom i sjön landstiga.

  Gillad av 1 person

 15. Jeff skriver:

  En färsk Brå-rapport visar att förtroendet för den svenska polisen och det svenska rättsväsendet är lägre än någonsin bland invånarna i så kallade ”socialt utsatta områden”, dvs miljonprogramsförorter där det i huvudsak bor personer med utomvästlig asylrelaterad invandrarbakgrund.

  I stället vänder många sig till parallella rättssystem – släktens överhuvud eller klanhövdingen, imamen i den muslimska sharia-domstolen eller gudfadern inom den organiserade kriminaliteten.
  https://samnytt.se/bra-rapport-parallella-rattssystem-och-kriminella-skrackvalden-i-invandrardominerade-omraden/

  Utvecklingen går i förväntad riktning. Ett svenskt kalifat håller på att upprättas.När startar inbördeskriget?
  På vilken sida kommer PK isterna att stå?

  Gilla

 16. Peter skriver:

  Här föreligger inget problem.
  Grundlagen trumfar annan lag, och i den står att Sverige är ett mångkulturellt land.
  Vill vi ha slut på balkongflygning måste vi ändra grundlagen.
  Vill vi inte det så är det bara att gilla läget, beslutet om mångkultur är taget i demokratisk ordning.
  Svårt att tydligare visa hur katastrofalt ond grundlagen är i detta avseende, för att inte tala om de politiker som med acklamation röstade för mångkulturen.
  Hur många dödade människor tycker politiker och svenska folket att multikulturen är värd?

  Gillad av 1 person

 17. TORIN skriver:

  TORIN är LASSEKNIVEN
  Detta på grund av att DGS-servern eller wordpress djävlas med mig då och då.

  Det händer saker i samhället som gör att den sovande jätten (röstunderlaget) börjar få loppor i pälsen och vaknar och börjar ruska på sig. Om AfS får minst 4 procent efter den 9:e september och SD 20 procent då kommer det att bli ett kappvänderi utan like hos alla partier utom Vänsterpartiet (Fi är bara luft). Säga vad man vill om kommunisterna men de är hårda och konsekventa. Sedan att kommunism och nazism är samma skit men i olika förpackningar, det är en annan sak.
  Visa mig seriös vetenskaplig forskning som säger att mångkultur är bra för Sverige.

  Gillad av 1 person

 18. Christer L skriver:

  Bäste Pattrik Englao. Vi har med stort intresse läst igenom ditt manus. Vår produktionslista för innevarande och nästa produktionsperiod för allvarliga tvåtimmars filmer är emellertid tyvärr redan fulltecknad. Vi ställer oss dock inte helt avvisande. En mer underhållningsinriktad film där det roliga och soliga ljuset framhävs vore eventuellt en möjlighet. Grälet mellan fruarna, till exempel, kunde betraktas komiskt – hahaha! Tidsandan 2018 och 19 efterfrågar en rakare, mer direkt dramaturgi. Eventuellt kunde du helt klippa bort den andra hustruns svek och intrigen omkring detta med allt vad så kallat rättsliga aspekter heter. Slutligen och parentetiskt: var litet försiktigare, det här kunde uppfattas som ”satir”!

  Gillad av 1 person

 19. Hans Högqvist skriver:

  Intressant synopsis. Det behövs manusskrivare och regissör av Steven Spielberg kaliber för att få till det. Hälften av publiken kommer att gråta på de ställen där den andra halvan skrattar och vise versa vilket skulle göra upplevelsen förvirrande.
  Jag tycker vi slänger mångkulturen i sjön och kräver assimilation.

  Gilla

 20. Lars-Olof Svensson skriver:

  Sverige har hittills varit undfallande mot hedersbrott (konstigt uttryck, förresten).Ett skäl är professorn Massoud Kamali som hävdar att själva tanken på hedersbrott är rasism. Och rasist vill ju ingen vara. Är det därför som Solna-domen blev känd först genom alternativ media? Man hade kunnat förvänta sig att lagmannen (kan inte tänka mig att hon inte skulle ha känt till domen innan den blev känd via media) inte agerade utan reagerade på medias rapportering? Eller den skiljaktiga domaren själv. Det måste ju ha varit en stor grej att som lagfaren domare se att brottsbalken plötsligt inte gällde utan sharia.- Stryp alla bidrag till Ibn Rushd och liknande organisationer. Det är uppenbart att de inte företräder muslimer i allmänhet utan bara sig själva. Ledargarnityret har ingen annan idé än att konservera sin privilegier och ingen tanke att integreras. Tänk Ali Kahn i Angered. Varje kritisk synpunkt på dem bemöts med rasism och svensk msm dansar med.

  Gilla

  • Björn skriver:

   Det du föreslår är den absolut ENDA lösningen på både kort och lång sikt! Detta förstår varenda normalt funtad människa!

   Gilla

 21. Linden skriver:

  Riksdagsledamoten Hanif Bali lämnar nu Moderaternas partistyrelse och slutar dessutom twittra. Detta efter att han publicerat ett e-postmeddelande, en allmän handling, mellan UD och ledarskribenten Patrik Oksanen.
  http://www.friatider.se/ilska-och-f-rv-ning-efter-att-hanif-bali-slutar-twittra

  Och i sociala medier är folk chockade och kritiska till Moderaternas behandling av Bali. Många förstår inte ens vad det är han gjort för fel, eftersom han spridit en offentlig handling. Att UD skulle ha avlyssnats genom signalspaning från främmande makt, något som Bonniertidningen Dagens Nyheter skriver, saknas det bevis för.

  Vi kan konstatera att DN målmedvetet arbetar för att tysta obekväma röster, med framgång måste väl sägas. Nu har både Google och moderaterna lagt sig platt. Tala om syltryggar.

  Gillad av 5 personer

   • Jan Bengtsson skriver:

    Som jag skrev INNAN han valdes…

    En ORDBAJSARE för att dupera de som lämnat/tröttnat på Moderaterna…

    (M)en sanningen har väl redan uppenbarats?

    Nu bär det raskt utför!

    Skulle bli MYCKET FÖRVÅNAD,
    o(M) det blir ÖVER 20 procent!

    En MINI-Reinfeldt i Bilderbergarnas ledband…
    Snart dags för en ny ledare i (M)…
    En typisk övergångslösning!

    Hanif Bali var det naturliga valet!

    Gilla

  • Jan Bengtsson skriver:

   Vi önskar nog att Hanif redan före valet lämnar Moderaterna!

   Han är hjärtligt välkommen på annat håll)

   Gilla

 22. Gösta Johnsson skriver:

  Ett olyckligt beslut av riksdagsmajoriteten år 1975 när det antogs i laga ordning tyvärr att Sverige skulle bli mångkulturellt! Ett nytt beslut bör snarast tas som återgår till det tidigare läget där Sverige är en nation med svensk kultur och svenska sedvänjor i högsätet.

  Den som vill ha mångkultur kan flyga iväg och studera det fenomenet runt om i världen och se dess nackdelar…

  Gillad av 2 personer

 23. Bo Svensson skriver:

  I den mån det multietniska i Sverige hade demokratisk förankring, handlade det om rätten för befintliga minoriteters att odla sina särarter. – Inte om uppsåtlig folkblandning.

  Gilla

 24. Hovs_hällar skriver:

  Ja, intressant tankeexperiment. Redan nu tillåts ju i praktiken en parallell lagstiftning med tolererande av både månggifte och barnbrudar här i landet, under parollen ”kulturella hänsyn”.

  I Danmark börjar man åtminstone ÄNTLIGEN sätta ner foten. Något liknande skulle vi kanske kunna se efter valet — OM SD skulle få egen majoritet.
  I annat fall lär vansinnet bara fortsätta…

  Gilla

  • Östanskog skriver:

   När det nu skrivs om film så… ‘Hovs_hällar’ påminner mig om den svenska filmens oöverträffliga guldkorn: prästens ”hatpredikan” i Ingvar Bergmans ‘Sjunde sigillet’. Scenen gjorde, att jag valde teologin.

   (Det finns annat lustigt också. De som inte känner till detta, kan själv åka till Hovs hällar TIDIGT på morgonen och se, hur ni har blivit lurade med scenen där döden och riddaren spelar schack vid soluppgången.)

   Gilla

 25. Armageddon skriver:

  Mångkultur är en semantism- såväl som en vishetsanomali. Kultur är ett levnadsval och definitionsmässigt en samling begrepp som man ser som sina egna. De är hävdvunna och djupt cementerade i samhället. Man kan därför inte definiera ett samhälle som mångkulturellt utan att samtidigt säga att samhället är splittrat, segregerat och separatisktiskt orienterat. Vilka visa människor vill leva i ett sådant samhälle? Ingen tror jag om det funnits ett reellt val.
  Problemet i det djupt segregerade och separatistiskt orienterade Sverige är att medborgarna aldrig ställts inför ett verkligt val. Det har kuppartat påtvingats av oreflekterande dummerjönsar och påhejats av okunniga medelmåttor och verklighetsfrånvända salongsutopister.
  Med detta och verkligheten som bakgrund: Är det någon som för ett ögonblick tror att det i Sverige verkande islamistiska civilsamhället kommer att uppge sin kultur och omfamna ett mångkulturellt synsätt, lägga religionen åt sidan, leva efter jämställdhet mellan könen, frärma sig från den nedärvda nävrättens klansamhälle, uppge sin separatiska inställning, sin överhetsinställning, sin shariasamhällessyntes och välkomna intergration in i ett svenskkulturellt samhälle?
  Trodde just det!

  Gillad av 2 personer

 26. Hawwa skriver:

  Ett perspektiv som jag tror är värt att uppmärksamma mer är hur nyanlända, migranter el någon icke-gammelsvensk ser just på gammelsvenskar och på vårt samhälle i stort.
  Hur uppfattar man situationen att bli hyggligt väl omhändertagen och försedd med livets förnödenheter utan motprestation om man kommer ifrån ett land där inte något varit ”gratis”?
  (Brasklapp: Menar inte att alla dessa människor ”har det bra” – en akut livsleda som tränger sig på efter några månaders vistelse på t ex en flyktingförläggning tycker jag inte verkar vara en osannolik utveckling)
  Men: Hur kommer man att uppfatta sin situation i ett samhälle där man inte kan se att det finns några (materiella) brister?
  En invandrare intervjuades i radio för ett flertal år sedan, han var av övertygelsen att alla svenskar har ett lantställe.
  Säkert har de flesta som läser/skriver på denna site hört Per Brinkemo tala om somalier som tror att pengarna kommer fr Kungen alt. FN. Men oavsett, hur reagerar man i detta möte med ett ”överflöd”?
  Om inte annat lär man snart ta det för givet.
  I helgen spelade jag ”Sybarit”, marknadsfört som ett sällskapsspel för livsnjutare, frågesport om mat & dryck, vett & etikett (20+ år gammalt – inte värt en omväg). En fråga löd:
  Om någon bryter mot en etiketts-regel, är det god etikett att upplysa personen om det?
  Svaret är förstås nej. Men det tål att tänka på. Hur ska personen annars ha en chans?

  Gilla

 27. olle holmqvist skriver:

  Ett reportage som verkligen jag skulle vilja läsa är vad man verkligen tyckte och tänkte ute i invandrartäta områden efter Drottninggats-massak-…förlåt dåden. (För visst var det dådkraft).
  Har någon sett ett sådant ?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.