Gästskribent Elöd Szántó: Apropå hat och hot. Jag hatar ingen!

Nej, jag älskar inte alla. Jag tror inte ens på ”alla människors lika värde”, i varje fall inte ovillkorligen och i alla sammanhang.

Men ärligt sagt så hatar jag ingen.

Jag älskar mina barn och många i min familj. På sätt och vis älskar jag mitt folk (ungrare) som har fått kämpa mot slaver, germaner, latiner och osmaner för att överhuvudtaget finnas som ett litet och udda folk i ett fientligt Centraleuropa. Självfallet älskar jag inte de misstag som ungrarna har gjort mot andra folk under historien, men så är jag funtad – jag är stolt över det som är bra och förlåter det som är dåligt när det gäller mina egna. Kanske är jag inte ensam om att vara sådan.

Jag älskar också den svenska (rättare sagt nordiska) mentaliteten som försöker skapa rättvisa för så många som möjligt. Avskaffandet av träldom, regler om samhällets formella ansvar för de svagaste och principen att ”land skall med lag byggas” är bara några av de normer som jag insett har flerhundraårig historia här. Det kan man älska!

Sedan finns det saker som jag gillar. Jag gillar till exempel att prata med folk helt förutsättningslöst. Jag gillar upplysta människor av alla hudnyanser. Jag gillar också mindre upplysta människor som är beredda att ta intryck av fakta och vill använda förnuftet i ett meningsutbyte.

Jag gillar också samhällen som inte är totalitära och medger en fri tankedebatt utan hat och hot om våld – här vore det kanske bättre att säga att jag älskar sådana samhällen – fast de finns inte riktigt – men säg att de kunde finnas rent teoretiskt.

Nu börjar vi närma oss andra polen. Visst finns det saker och människor som jag ogillar.

Jag ogillar kappvändare och fega medlöpare och sådana finns det massor av. Likaså ogillar jag folk som öppet eller förställt försöker göra mig till en marionett i ett dockspel som jag inte vill vara med i. Jag kan ogilla det multikulturella samhället som jag inte har bett om. Inte minst ogillar jag folk som inte vill eller vågar tanka själv. Till sist men inte minst ogillar jag lakejer som gör saker för omedelbar egen vinning åt den just då härskande högheten men är beredda att byta fot och bli aggressiva förespråkare för sådant som ser ut att bli vinnare i nästa val.

När ogillandet inte längre räcker så avskyr jag folk och beteenden. Jag avskyr till exempel folk som tror att de sitter på sanningen. Det gäller från höger till vänster och från troende till ateister.
Enkelt uttryckt så avskyr jag alla som är övertygade om en allt gällande sanning. Jag avskyr lika mycket ortodoxa judar som muslimska extremister eller koranbrännande predikanter från vilka frikyrkor som helst. Speciellt avskyr jag rasister som ser människan genom hudfärgen. Och till sist men inte minst avskyr jag kommunister och extrema vänsteraktivister som genom handgripliga fängslanden och tortyr har försökt tysta min familj och mina gelikar.

Men hatar gör jag ingen!

Elöd Szántó är en vid det här laget ingen ”nysvensk” utan en gammal ungersk veterinär och acklimatiserad västgöte som jobbar med svenska bönder och trivs med dem.

21 reaktioner på ”Gästskribent Elöd Szántó: Apropå hat och hot. Jag hatar ingen!

 1. Bo Svensson skriver:

  Hatet skall man väl reservera för företeelser och förhållningssätt man bedömer som destruktiva. – För att fungera väl ihop med alla de andra människorna och djuren, rekommenderar jag tanken att medvetandet är insidan av skeendet – av allt som händer – och att den individuella existensen är en sorts synvilla. – Var du än tittar, ser du dig själv.

  Tanken att man lever bara en gång och att det gäller att hinna rafsa åt sig maximalt av njutning under detta enda liv, är inte vägen till lycka och välgång.

  Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    Skribenten har valt att flytta hit. Och ondgör sig över rasism. Alltså att svenskar har lojalitet till varandra. Han är antisvensk.

    Gilla

  • Reinfeldt förstörde Sverige skriver:

   Ja, vem sjutton vill bo i ett land där det råder konsensus och som varken har haft krig eller diktatur på över 200 år. Isåfall har Ungern en mycket intressantare historia.

   Gilla

   • Jan Molin skriver:

    Jag läste just nu att vi har haft demokrati i 100 år, dvs från 1918. Vad hade vi dessförinnan då?
    Sverige var för 100 år sedan ett klart rejält klassamhälle. Industrialismen drev den starkt ökande befolkningen från landsbygden till industriorter, ofta vid kusterna. Min farfarsfar föddes 1855 som elfte barn av sin mor som då var 53 år gammal. Lars, som han hette, beskrev sitt liv i tre artiklar som publiserades i Sandvikens Tidning när han var gammal, han dog 1931. Bla berättade han att vid sju års ålder körde han ensam oxspann med last till bruken omkring Storvik i Gästrikland. Sedermera blev han förman vid Sandvikens Jernverk, numera Sandvik AB. Detta var alltså bara för omkring 150 år sedan! Men vänstern i Europa kräver tydligen att vi europeer ska fixa arabernas och afrikanernas framåtskridande. De anser tydligen att vi därifrån har matats med det som gjorde våra samhällens framgångar till det de nu är, eller var till omkring 1970, då vänstern på allvar införde mångkulturen. Och denna myt har åtminstone svenskarna gått på. Vi har nu ett val 2018 på oss att rätta till detta, dvs förpassa sjuklövern till ”de sälla jaktmarkerna”.

    Gilla

 2. Hosianna skriver:

  Tack, Elöd, jag gillar vad du skriver och tillägger att hat är osvenskt, men numera klassas ju i princip all kritik, även väl underbyggd samhällskritik, som ”hat” av den multikultiutopiska PK-eliten och deras osvenskt fientliga hantlangare. Sorgligt… och stötande, men svårstoppat.

  Gillad av 1 person

 3. 5ven55on skriver:

  Jag hatar heller inga. Men jag känner ett visst förakt för de som felaktigt kallar andra människor för hatare. Och jag är väldigt arg på de som är skyldiga till massinvandringen; oligarker, politiker, journalister… De behöver straffas för att vi ska kunna återgå till en mer civiliserad samvaro.

  Gillad av 2 personer

 4. Olle Reimers skriver:

  För min del hatar jag gruvligt alla läror som predikar intolerans och underkastelse under den enda och sanna makten. Dit hör alltså islam, kommunism, PK-ism t.ex.

  Känslorna inför dem som predikar dessa läror varierar. De nyttiga idioterna ser jag ner på (om det är feghet) eller beklagar (om det är okunnighet). Predikanterna själva ville jag nog helst slå på käften; om tillfälle gives!

  Gilla

 5. Peter skriver:

  Hatet skall vårdas, en av våra starkaste känslor, i styrka jämförbar med kärleken.
  Hatet ger kraft och mod, gör oss kapabla till annars otänkbara handlingar.
  Hatet är den starkaste formen av ställningstagande mot någon eller något.
  Hatet ställer krav på aktion, utan aktion vänds hatet till förbrännande självförakt.
  Förstår man inte styrkan och förpliktelsen i hatet skall man inte heller använda ordet.
  Ordet hat har devalverats till något man ogillar, en argumentationsteknik, en floskel bland andra.
  Jag hatar ingenting men jag tycker intensivt illa om många sidor av den svenska debatten.

  Gilla

 6. Gösta Johnsson skriver:

  Antar att bakom dina tankar ligger att EU-maskineriet försöker sätta sig på Ungerns folk och Ungern som nation rätt till självbestämmande över sin egen nation och dess folk.

  Det är början till slutet för EU om de fortsätter med översitteriet mot de nationer som inte lovordar massinvandring från främmande kulturer i sådan omfattning att den egna kulturen och de egna sedvänjorna tar skada. Det EU försöker mot Ungern och Polen kommer att straffa sig. Allt fler nationer ser med fasa på de maktambitioner EU-byråkratin försöker tillskansa sig i allt större omfattning…bildandet av en EU-arme är ett exempel, försök att skaffa sig beskattningsrätt över nationerna inom EU ett annat och tvångsmedel för att ta emot oönskade mängder migranter ett tredje.
  Det finns fler flagranta exempel på att EU-byråkratin går i en fel riktning och i otakt med ett flertal av medlemsländerna. Tänk tanken på att Turkiet är tänkt att tas in som medlem i framtiden någon gång…!!! Hemska tanke!

  Gillad av 1 person

 7. oppti skriver:

  Jag undviker att hata.
  Men även att avsky!
  Jag skulle inte gilla att nån hatade eller avskydde mig. Det är alltför starka känslor och svåra att bemästra.
  Ibland undviker jag människor som jag inte är överens med-då skyr jag dem.

  Gilla

 8. NETTANN skriver:

  Bitterhet lär riktas mot någon som man är underlägsen, förakt mot den som man står över och ilska mot den som är jämbördig.

  Hat förefaller uppträda i samma härad. Något överladdat som baseras på känslor som man inte förmår kontrollera och styra. Hat riktas knappast mot någon som är en själv underlägsen. Hat uppstår vid möte med en idiot som man inte kan brotta ned.

  F.ö. har jag aldrig begripit detta ständiga rabblande om hat på nätet. (Och jag har befunnit mig där ungefär så länge som internet har existerat.) Att stilla sin frustration med (dåligt valda) bokstäver är väl inte så dumt – i beaktande av de flesta alternativa aggressionsutsläpp.

  Gilla

 9. Lars skriver:

  Hat är en väldigt destruktiv känsla, innehåller vrede och avsky och avsmak, men är perverterad av en ohejdbar förstörelselusta. Krossa den andre, krossa samhället. Det är på så sätt inte en motsats till kärlek, som närmast är en social motivation värme/kärlek som avser andra och kännetecknas av sorg till lugn/glädje (och ett fyrverkeri av känslor vid förälskelse som tycks avse förnyelse och revolution eller sammansmältning, en slags galenskap).

  Gilla

  • Lars skriver:

   Roten till hat är antagligen frustrerad social motivation, Värme/kärlek och Anknytning och kompenserande Självhävdande med vrede. Ursinnet, förstörelsekraften, som kännetecknar den försmådde, den som står utanför.

   Gilla

  • Lassekniven skriver:

   LARS
   Även om du inte tror på Gud så kan du väl tro på Jesus Kristus som predikar kärlek.
   Kan universum ha uppstått ur ingenting. Ja, den nyligen bortgångne Stephen Hawkins menade ju det. Man kan ju inte säga emot de ekvationer som ligger till grund för hans slutsats som då också innefattade att Guds icke-existens. Men slutsatsen är icke framtänkt utan resultatet av ekvationer som visar att att ”1 plus -1=0” (enkelt uttryckt)och det är ju svårt säga emot.
   Einstein däremot tänkte fram relativitetsteorin först i bilder och räknade därefter. Einstein är störst (för mig).
   Jag har stark gudstro. Mor hade det också men försökte aldrig påverka mig. Far hade det inte förrän han blev gammal och sjuk.
   Min egen tro började jag kämpa med i 15-årsåldern. Den kom av sig själv.
   Jag försöker inte att påverka någon utan detta är en fråga mellan mig och mig själv. Gud som begrepp är stort och svårt för mig. Gud är för mig den överordnade intelligensen som står över 1 plus -1.
   Einstein hade Gudstro och kan han så kan jag utan att bliva betraktad som korkad.
   Den som lever efter Jesus kärleksbudskap samt de 10 budorden är troligtvis i ett gott läge. De 5 första budorden är ganska lätt att följa men en del av resten kan det vara svårt med.

   Gilla

   • Lars skriver:

    Jesu budskap ligger nära vad jag kan ta till mig. Det är ju i det en oerhörd skillnad mot t.ex. Islam eller berättelserna i GT.

    Gilla

 10. Ulrika skriver:

  Elöd

  ”Jag avskyr lika mycket ortodoxa judar som muslimska extremister…”
  Vad de senare är kapabla av vet vi men vad har ortodoxa judar gjort eller gör för något ont
  skulle jag gärna vilja att du förklarar.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.