The Deep State

Patrik Engellau

När jag första gången hörde talas om begreppet ”the deep state” kände jag att det kunde vara en hygglig benämning på något som definitivt finns men som det inte talas om, framför allt inte i politiskt korrekta kretsar. Där anses ”the deep state” vara en ultrakonservativ konspirationsteori (vilket framgår alldeles tydligt om man kollar vad Wikipedia har att säga i ämnet).

Vad som definitivt finns i offentliga organisationer, efter min erfarenhet, är ett slags administrativ tröghet som gör att beslut från högsta politiska nivå, om de innebär någon tydlig avvikelse från en sedan länge etablerad kurs, helt enkelt inte genomförs. Denna tröghet kan vara både icke-antagonistisk och antagonistisk. Icke-antagonistisk betyder att de byråkratiska apparaterna helt enkelt inte förstår nya tongångar. Antagonistisk betyder att de inte gillar nya tongångar och därför inte implementerar dem i praktisk politik.

Låt mig ge ett exempel. Sverige har en feministisk utrikespolitik. Antag att jag bildar ett parti och går till val på en enda fråga, nämligen att upphäva den feministiska utrikespolitiken, och får sådant stöd av folket att mitt parti får majoritet och kan bilda regering. Vad händer när jag (statsminister) och min excellens utrikesministern ska upphäva den feministiska utrikespolitiken?

Enligt den officiella uppfattningen kommer beslut att fattas, regleringsbrev att formuleras, tjänstemän instrueras och den nya politiska viljan snabbt och enkelt förverkligas i praktisk politik. Men så ser verkligheten inte ut. Det finns nämligen en maktapparat – vid sidan av de i bästa fall lydiga statstjänstemännen – kring den feministiska utrikespolitiken som inte tänker ge sig så lätt. Maktapparaten har sina egna intressen och sin egen försörjning att försvara. (På samma sätt är det för övrigt med alla de andra av det välfärdsindustriella komplexets delområden. Bara så du kommer ihåg.)

Det finns ett djur som kallas NGO (Non-Governmental Organization). Detta djur är egentligen i grunden inget annat än en intresseförening. Till exempel att ett antal lokala boxningsklubbar går ihop och bildar Sveriges Boxningsförbund eller att Svenska Filatelistföreningen bildas under högtidliga former, kanske med blåsorkester. Men det som gör att en vanlig intresseförening blir en NGO (och omnämns med versaler) är att en vanlig intresseförening växer ur det civila samhället medan en NGO i huvudsak försörjs av staten. En intresseförening agerar aktivist för något intresse i det civila samhället medan en NGO nästan alltid agerar aktivist för staten.

Intresset för en feministisk utrikespolitik drivs numera inte bara av en eller annan politiker, utan också av ett härke av NGOs, till exempel CONCORD Sverige. CONCORD Sverige definierar sig själv som ”en plattform som samlar 62 organisationer”, till exempel Jordens Vänner, Läkarmissionen, RFSL och Forum Syd, säkert hedervärda allihop, men definitivt sammangaddade motståndare mot en politiker som skulle vilja upphäva den feministiska utrikespolitiken. Främst på CONCORD Sveriges hemsida ligger just nu en skrift som heter ”Civilsamhällets deklaration för en feministisk utrikespolitik” som oroligt handlar om frågan ”Kommer den feministiska utrikespolitiken att överleva valet?”.

En av CONCORD Sverige viktigaste uppgifter är att hjälpa andra NGOs att söka EU-bidrag. Det är lättare att få EU-bidrag för en feministisk utrikespolitik än att få EU-bidrag för en icke-sexistisk utrikespolitik (tror jag i alla fall, jag har inte försökt).

Min poäng är att en politiker som skulle försöka introducera en annan sorts utrikespolitik skulle mötas av ett aktivt motstånd från aktivister från stats- och EU-finansierade organisationer som inte spontant skulle acceptera vad folket eventuellt beslutat i val. Det är, menar jag, ett betydelsefullt inslag i den djupa staten.

Har den djupa staten då någon makt? Ja, påstår jag. Tillsammans med media, som i huvudsak sympatiserar med sådana som CONCORD Sverige, drar sig den djupa staten inte för att producera nästan vilka fake news som helst.

Det är bara att läsa Svenska Dagbladet den nionde mars om vår feministiska utrikespolitik. Utrikesminister Margot Wallström påstår att den ”förda politiken gav färre oönskade graviditeter”. Håll i dig nu. Svensk feministisk utrikespolitik ska enligt vår utrikesminister ha bidragit till ”att förhindra 942 876 oönskade graviditeter i Östafrika och att rädda 5 123 kvinnor från död i barnsäng”.

Men hallå Svenska Dagbladet, hur kan ni tro på något sådant? Exakta tal? Hur skulle det ha gått till? Men jodå, Svenska Dagbladet har på fötterna. CONCORD Sverige har nämligen ”granskat den feministiska utrikespolitiken”. ”Det märks att vi har en feministisk utrikespolitik.”, säger Jessica Poh-Janrell, från CONCORD Sverige uppskattande, ”Man prioriterar de här frågorna och de genomsyrar politiken mycket tydligare än tidigare”.

Förstår du? En aktivistorganisation som försörjs av staten vitsordar att staten sköter allt till det bästa. Den tredje statsmakten, som ska övervaka staten, går på de billigaste tricken eftersom den tredje statsmakten i sådana här fall tycker likadant.

Tänk dig nu att jag och min utrikesminister ska ändra utrikespolitiken. Det skulle väcka ramaskrin inte bara från CONCORD Sverige utan från alla andra NGOs som skulle fatta att något otäckt var på gång, alltså att deras försörjning var hotad, samt från deras allierade i media. Vi talar här om en djup maktfaktor i vårt land som vi inte brukar tala om. Men den finns och den är stark.

77 reaktioner på ”The Deep State

 1. Henric Ankarcrona skriver:

  Ibland är en NGO ett uttryck för civilsamhället utan statlig inblandning. Jag tror att Röda Korset, som sägs vara världens största NGO, hör dit. Jag vet dock för lite om RK ’s finansiering
  Jag vet Malteserorden och de olika Johanniterordnarna, som sägs vara näst störst efter RK, hör dit. Verksamheten omfattar ambulanssjukvård, sjukhus, äldreboenden!, förskolor, katastrofhjälp och
  bistånd till sjuka och behövande i fler än 100 länder.
  Så det så.

  Gillad av 2 personer

 2. Björn G skriver:

  The Deep State anser sig ju ha rätt till sanningen (och lögnen).
  Det går inte att ta miste på upprördheten inom samhällets etablissemang (TDS) över att man förlorat ensamrätten till lögnen. Man förbereder nu en rad åtgärder för att försöka begränsa och förhindra vanliga människors möjligheter att förmedla alternativ till de offentliga lögnerna.

  Hela västvärlden fullständigt kokar av oro över det som kallas Fake News. Den fråga man måste ställa sig är, vad som utlöst denna våg av politiska och andra initiativ för att stävja falska nyheter?

  Svaret är givetvis att det etablissemang som tidigare haft ensamrätten att sprida lögner till folket, nu har fått konkurrens. Med Internet har plötsligt folket fått möjlighet att direktkommunicera med varandra, utan att bli censurerade av tidningsredaktioner.
  Vanliga människor som suttit inne med viktiga kunskaper om att det som skrivits i tidningarna, visats på TV eller påståtts av någon makthavare har varit lögn, kan nu via nätet berätta vad de vet.

  Dagligen sprids nyheter som ensidigt försöker framställa Trump i en maximalt negativ dager, medan man tidigare gjorde den direkta motsatsen i nyheter om Obama.
  Har någon av dessa Fake News jagande medier upplyst svenska opinionen om att Trump faktiskt är långt populärare hos amerikanska folket än vad Obama var vid motsvarande tid efter sitt tillträde?

  De larm om klimatförändringar som våra politiker och de aktuella medieföretagen spred är en annan ingång till Fake News.
  År 2006 kom Al Gores klimatalarmistiska film som kallades ”En Obekväm Sanning”. Så gott som alla påståenden som gjordes i den filmen var lögner och inget av de larm som framfördes har visas vara sanna. Inte en stavelse om denna desinformation i DN, SvD, SR och SVT trots att man påstår sig bekämpa Fake News.

  Gillad av 15 personer

  • Elisabeth skriver:

   Bra Björn, håller med. Dock, deep state är ett begrepp jag förbehåller infiltrationen inom regeringar, administration och förvaltning. Ett praktexempel är det Trump råkat ut för. Föregående president, Obama,köpt spratteldocka för sk New World Order, fyllde departement och förvaltning med personer med NWO-sympatier, även kallade neocons, och innan Trump lyckas göra sig av med dem hemsöker de honom och vanställer Trumps politik. Därav hans ofta tvehågsna ”stöd” för alla dessa Putin-attacker. Vi vet från kampanjerna att han egentligen söker balans och samarbete med Ryssland. Det skulle verkligen vi alla tjäna på. Men NWO har andra mål och där är Putin ett stort hinder.
   Den som är intresserad av det senaste NWO-utspelet som Theresa May pysslar med, den här besynnerliga historien om förgiftade exilspioner, rekommenderas att följa en mycket initierad och intressant blogg. Det är en f d diplomat, Craig Murray, som verkligen satt sig in i detta svindleri.
   https://www.craigmurray.org.uk/
   Rekommmenderas varmt !

   Gillad av 5 personer

  • olle holmqvist skriver:

   Klimatlarmet, är tror jag, ett, begripligt och analyserbart
   social-psykopatologiskt fenomen. Helgonherrar Wijkman och Rockströms
   psykologiska bevekelsegrunder läser man som en öppen bok Estradören
   Rockström förhåller sig till rampljuset som heroinisten till heroin.

   Vid tidpunkt 12:20 återstår gör han sitt lite illregisserade ”hopp från scenen”-
   Han glömde att kolla om publiken, de flesta, verkligen skulle kunna se själva
   eventet. Rampljusberoende Rockström har i sin egofili inte behövt kolla
   i förväg, och Innan dess har han bucklat till planeten.
   En i scenkonst skicklig skulle berätta – Visst du kan buckla till jordklotet,
   visst du kan falla från scenen… om du nu lyckas – så kommer det att bli just det
   som folk minnas:..Ja, det var han som bucklade jorden och föll från scenen.
   Att minnas av av ditt budskap i sak – intet platt intet.

   Liksom Wikströmskan tror agronom Rockström att man visar, bevisar och
   för alla tydliggör att man behärskar engelska språket, genom att prata
   svåra ord – snabbt och fort..

   Dessa pubertala omognadsdrag hos Maktens och Rättfärdighetens företrädare
   – måste vi tyvärr ta på allvar, som det de säger framförs av mogna människor.

   (Lästips för den som tror att scenkonst är mer än något man snyter ur näsan:
   Stanislavskij: En skådespelares arbete med sig själv)

   Gillad av 5 personer

   • Björn G skriver:

    Tack Olle för ditt lästips.
    Stanislavskijs bok är ett måste för dem som behöver stå på scenen för att framföra ett budskap till en publik, på ett seriöst sätt.
    Har haft stor nytta av Stanislavskijs: En skådespelares arbete med sig själv.

    Gilla

   • Pk är inte intellektuellt stimulerande skriver:

    Ja skjortan ser dyr ut. Tidigare sålde man mirakelolja som tvättade bort allt från oljefläckar till att bota magont, det är bara givet att charlataner och lurendrejare nu lurar till sig skattemedel istället:

    Gillad av 1 person

 3. rosenfinken skriver:

  Var på ett seminarium för några år sedan med tema CSR (hållbara företag). En av talarna var en högt uppsatt kille inom Greenpeace. Han berättade bl a om deras arbetsmetoder och om deras strategier. Men han sa en sak – med stolthet – som förvånade mig och som jag funderar på ibland:
  – Förr så stod vi på barrikaderna och tog striden MOT de stora jättarna, idag sitter vi med runt förhandlingsborden.
  För honom var det ett framsteg att man klivit in i de fina salongerna!

  Gillad av 4 personer

  • Pk är inte intellektuellt stimulerande skriver:

   Det är en myt att klimatskeptiker får pengar från de stora oljebolagen, istället så ser alla storbolag det som mycket slugare att finansiera några små klimathotsprojekt så att de kan ha en pingvin på hemsidan och fortsätta med kärnverksamheten ostört. Att ha samröre med sanningssägare som klimatskeptiker är usel marknadsföring.

   Gillad av 2 personer

 4. MartinA skriver:

  Jag tror att formellt talar vi om två olika saker här. Dels finns den svenska NGOn som är ett resultat av SAPs(NS) övertagande av det civila samhället. De här NGOerna är övermogna. De har främst andra skattefinansierade organisationer som medlemmar. Och deras syfte är som makt acceleratorer för de som sitter längst inne i spindelns nät.

  Men sen finns det också oligarkernas NGOer. Såsom George Soros ”Open Society”. Dessa är också sammanväxta med staten, men från andra hållet. Genom massiva mängder lobbying och påverkanspengar. Pengar som skapas och accumuleras genom förmånlig statlig politik och genom förinformation om stora staters agerande.

  Det hela är en harva. Ett monster. En bläckfisk. Ett rotsystem. Som sänkt ner sina klor så djupt i all offentlig verksamhet. Att dessa institutioner. Denna verksamhet. Måste amputeras. Det är den enda vägen framåt. Och det börjar i ditt eget hjärta. I din egen lojalitet. Släpp lojaliteten till dessa lurendrejare. Släpp den. Sök verkliga relationer. Sök samband med människor du träffar på riktigt. De här skurkarnas enda makt är ordmagi, manipulation, att krypa in i huvudet på dig. Släpp det! Sök verkligheten!

  Gillad av 7 personer

   • MartinA skriver:

    Idealet för en NGO är ju en organisation som är helt medlems och gräsrots finansierad. Ju fler medlemmar, ju mer pengar. Och endast privatpersoner som medlemmar. Det ger en viss legitimitet, som dagens NGOer gör ett hån av.

    Gillad av 2 personer

 5. Hans Kindstrand skriver:

  Att de som investerat tid, pengar, karriär eller försörjningsmöjligheter i ett visst projekt kommer att göra vad de kan för att hålla projektet vid liv, är väl närmast en självklarhet. Samma sak gäller också för företag och t ex kommuner som gynnas av ett projekt. Ta t ex debatten om ”höghastighetståg” eller ”snabbtåg”. Ett projekt där alla intressenter har gissningar om slutkostnaden, men där ingen vet vad den totala kostnaden kommer att bli för det totala projektet inklusive följdinvesteringar. De som dominerar debatten har alla ett egenintresse. Transportstyrelsens närmast kamerala ståndpunkt, att investeringen är samhällsekonomiskt olönsam, har i den här miljön litet genomslag. Skattebetalarna har möjligen finansministern som talesman, men att projektet över huvud taget kan hållas vid liv hänger samman med – just det – the deep state.

  Gillad av 4 personer

  • Petter skriver:

   Den tidigare SVT-reportern Ola Nilsson gick med i den kontroversiella vänsteraktivistiska gruppen #jagärhär. När han upptäckte och ifrågasatte totalitära attityder och tveksamma utspel från grundaren Mina Dennert, blev han omedelbart utkastad ur gruppen.

   Något hände ”som fick mig att inse att gruppen saknar allt vad demokrati, insyn och rättssäkerhet heter”, skriver Nilsson

   Statsunderstödda #jagärhär och dess grundare Mina Dennert har tidigare fått kritik för att bakom en fasad av antirasism vilja begränsa yttrande- och åsiktsfriheten i frågor som rör bland annat invandring och integration och idag är centrala i den politiska debatten
   https://samnytt.se/utkastad-journalist-kritisk-till-jagarhar-saknar-allt-vad-demokrati-insyn-och-rattssakerhet-heter/

   Gilla

 6. Pk är inte intellektuellt stimulerande skriver:

  Patrik,

  Du och din blogg har blivit stapelvara till kaffet, långt mera stimulerande än allt annat jag kan finna på nätet på svenska, Babelmedia är infantilt blodtryckshöjande, Friatider och de andra höjer också ens blodtryck för att man visar verkligheheten men är också en plåga att läsa av denna anledningen, och mycket är drivet av att man är för SD, eller MED mera fördolt, jag får ofta ankdammskänsla när jag läser Samhällsnytt, Friatider, Nya Tider eller Nyheter Idag.

  Jag jämför med Mark Steyn, han tar betalt.., jag undrar om tiden är mogen för det eller vi är för snåla så spridningen av din blogg minskar? Ett stående tema här är att Babelmedia måste ersättas och för det krävs pengar. Era poddar är ok men det finns att lära av andra, att lyssna mer, och tala mindre, jag tycker Delingpole är bra, eller podden med VDH där vem som är talare och vem som är lyssnare är tydligt.

  Jag gillar Arnstberg, kan man inte slå sig ihop med honom, eller han är för arg och för mycket paria? Eller Katerina Janouch, hon verkar ha grymt mycket energi.

  Gillad av 7 personer

 7. Fredrik Östman skriver:

  Den där föreningen du har hittat heter ju till och med ”vi som ser till att staten håller sig till det vi tycker är riktigt”. Concord betyder ju inte flygplan. Concord är i bästa fall ett politiskt parti. Det skall naturligvis bli förbjudet i grundlagen för staten att ge bidrag till något företag, privatstiftelse eller förening.

  Gillad av 2 personer

 8. Eva Danielsson skriver:

  Inte lätt att få en överlastad skuta att ändra färdriktning. Inte ens om det blir nytt folk på kommandobryggan. Det är svårt att omvända övertygade och indoktrinerade och som dessutom fått sina materiella livsvillkor av den gamle kaptenen. Fanatiker går inte att omvända, de måste ledas till något nytt att slå på.

  Men alla kan överge skeppet om maten tar slut.

  Slopa alla sorts bidrag till alla sorts vuxenföreningar och trossamfund. Lägg ner bidragsmyndigheterna.
  Omvandla barnbidraget till höjt grundavdrag. En bra början.

  Follow the money.

  Gillad av 11 personer

 9. Pk är inte intellektuellt stimulerande skriver:

  Ja fy fan, man blir deppig, finns det någon ände på hur grundlurad man kan vara, här trodde man att man betalade skatt och skulle få något tillbaks, istället så är det ett smörgåsbord för vänsterliberaler, är det någon som granskar vad dessa NGOer gör, ens om man håller med om syftet. Hur många arbetstimmar lägger de, kollar någon bokföringen? Mitt intryck är att det finns ett växande antal människor, från vänsterfolk i Stockholms innerstad till islamister i Angered som slänger ihop en ansökan, lägger nån timme i månaden och lyfter vad som svarar till en vanlig lön för mödan, eller mer, man kanske har ett par stycken NGOer? Är det inte så att korruption i Sverige är definierat så att det inte kan försiggå med statliga pengar för staten har alltid rätt? Det som sker hade de dragit ner brallorna på för länge sedan om det varit i Brasilien och kallat det vid sitt rätta namn, korruption, stöld, fusk, mygel. Nu vill de hindra oss att ta reda på något om det och sprida kunskapen. Har Arpi skrivit om det? Gudmundson, Boscanini, Sonesson, Teodorescu, Lifvendahl, Cwejman, Heberlein, Dahlberg, Rayman?? Alla lyckas de ha så mycket att göra att en liten grundlagsändring rörande yttrandefriheten inte får plats på deras upptagna scheman.

  Det största problem man har på den konservativa sidan är att man är ärlig och har moral, det ligger inte för en att fuska med skattemedel, alltmedan låg moral är vänsterns kärna och forte.

  Nej, nu är jag värd en kaffe till efter det här!

  Gillad av 9 personer

 10. De goda tankarnas väg skriver:

  Administrativ tröghet är kopplat till en mental tröghet. Den att tänka i flera led. Rentav många. Att lämna upptrampade stigar.

  De flesta tror om sig själva att de tänker helt igenom goda tankar. Följer man bara sitt hjärta kan det inte bli fel. Lätt att tänka. Som om goda intentioner alltid är riktiga och vägvisande. Speciellt om det väcker bra och goda känslor inom en.

  Men följer vi även goda tankar längs med vägen visar sig världen vara mera komplex. Rentav motstridig och motsägelsefull. Gott kan rentav förvandlas till något ont. Ja, rentav till något destruktivt,

  Även de godaste initiativ och avsikter kan vändas till sin motsats, bakom ryggen på oss. Gränser finns lite överallt, de flesta osynliga för oss.

  I efterföljden av en generös migration har vi till delar hamna i en situation där egna medborgarna får stå tillbaka, för de som kommer utifrån. Resurser ihopsamlade inom landet, fördelas ut till migranter, som söker en bättre ekonomisk tillvaro. I det godas namn ställs då lätt grupp mot grupp. Vi börjar gå i otakt. Länken mellan eget arbete, och vad man får ut, bryts. Den mellan begränsade resurser och höga ambitionsnivåer.

  Nu går kommuner ut på bostadsmarknaden och bjuder över svenska ungdomar på väg att lämna hemmet. Kommuner budar mot sina egna medborgare via skattemedel. Med staten själv som vakande öga.

  Se där hur goda tankar plötsligt kan börja solkas. Vart dras gränsen mellan ont och gott? Och vems ont och gott talar vi om?

  Och vems tandstatus väger tyngst? Migranternas eller Fattigpensionärernas? Tabubelagda frågor.

  Det räcker inte bara med goda tankar som praktisk politik. Alla resurser har en inbyggd begränsning. Och i fördelning av resurser kommer moral och etik in. Också goda tankar kan leda fel, om man inte tänker i flera led.

  Sverige har länge vandrat in i en slags politisk återvändsgränd. Vissa anser att man blir ond bara för att man vill vända om. Man kallar dem för populister. Andra vill fortsätta vandringen framåt, trots mörka moln. De ser sig själva som genuint goda. Människor tänker i olika led. En del i flera. Andra i något färre. Och ingen ser slutet. Det bara kommer.

  Sverige står nu inför en politisk skiljeväg. Kanske dags att rannsaka vad gott och ont egentligen består av? Moralens landskap är på väg att spricka sönder. Och det får politiska återverkningar.

  I det ljuset kan man också betrakta NGO:er och hur staten väljer att navigera – och i hur många led man väljer att tänka. Gott och ont är inga lätta frågor. Dags att erkänna det.

  Gillad av 4 personer

 11. Christer L skriver:

  ”Tänk dig nu att jag och min utrikesminister ska ändra utrikespolitiken. Det skulle väcka ramaskrin inte bara från CONCORD Sverige utan från alla andra NGOs som skulle fatta att något otäckt var på gång, alltså att deras försörjning var hotad, samt från deras allierade i media. Vi talar här om en djup maktfaktor i vårt land som vi inte brukar tala om. Men den finns och den är stark.”

  Det här moderna fredliga sättet att driva politik är inte lika illa som terror och tyranni, inte alls, men det är äckligt. En monumental dasslukt sprider sig över landet. Genom ett ettrigt p-ande och sk-ande stinker dessa NGOs ner territorier och skapar dominans för regimen. Tidningarna har hela nyhetssektioner som är färdiganvända d-papper. Ack så det stinker: ”värdegrunden”.

  En kreativ statsminister måste om han eller hon vill frigöra sig ur tidigare politik och allt NGOsande skaffa sig någon särskild sorts utrustning och metod för ändamålet. Den saken är klar.

  Gillad av 3 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Det finns föredömen. Margaret Thatcher såg till att lägga upp stora lager kol vid elvärmeverken innan hon angrep kolgruvemaffian, gemenligen bekant som en fackförening. Hon vann och de utraderades. Det kan göras! Det kräver strategisk planering. Sun Tzu, Machiavelli och andra har beskrivit hur det går till. Där det finns vilja finns en väg.

   Gillad av 5 personer

 12. oppti skriver:

  Ett sätt att kritisera Sveriges politik som ger stort genomslag är att bilda en organisation som kan få ett internationellt namn, helst under ett känt varumärke.
  När FNs familjepolitiska organisation kritiserar Svensk inrikespolitik, så kan man ge sig på att det är en enskild Svensk person som ligger bakom.
  Men det låter väldigt tungt: ”UNHCR har allvarlig kritik mot..”

  Gillad av 1 person

 13. Jeff skriver:

  Här ett aktuellt exempel på att man inte ostraffat avslöjar falskspelet.
  Läst på Nya Tider att Fabian Fjälling ger upp sitt arbete för Granskning Sverige. Beslutet fattas efter att den svenska journalistkårens så kallade hatsvans riktat förtäckta våldtäktshot mot Fabians fru och döttrar.

  Han säger att den egentliga orsaken till kampanjen är att GS har ”dragit ner brallorna” på DN och Expressen upprepade gånger.

  − Det lustiga är att vi beskylls ju för att vara rasister, men de videoklipp som gått ner nu har ju inte ens med invandring att göra, det vi pratar om är att ”här sprider DN faktafel”.

  Jag visar hur de skapar en konstruerad sanning genom att hänvisa till dubiösa källor. Till exempel klippen ”GS utbildar DN i källkritik” och ”Washington Post och DN, lögnernas mästare”.

  Där fullständigt krossar jag deras trovärdighet, och det är förstås det som är problemet. De försöker stämpla allt vi gör som trakasserier och hot, för de vill inte ha kritik.”

  Det som systemmedia med Bonnierkoncernen i spetsen gjort är just att de tystat en journalist, en person som på ideell basis och å folkets vägnar avslöjat offentligt lögner. De har tystat honom för att han visat att de själva ljuger.

  Gillad av 12 personer

  • uppstigersolen skriver:

   En av de ”journalister” på Expressen som särskilt ivrigt jagade Fabian Fjälling heter Diamant Salihu. Efter detta scoop headhuntades han till Sveriges Television. Arbetar nu på Rapport.

   Gilla

   • Jan Bengtsson skriver:

    Det bara stärkte CV:et!

    Den Helin av till AB ”rekryterade” Carina Bergfeldt är SVT:s USA korrespondent…

    Varför läcker inte Helins unika ”urvalsprocess” ut i media)
    #närvitarbladetfrånmunnen borde passa väl in i METOO-drevet!

    Gilla

  • Moa skriver:

   Ibland kommer kritik från oväntat håll.

   Bonnier-tidningarna har haft stora svårigheter med att få andra medier med sig i sitt omfattande drev, som går ut på att tvinga Google att censurera politiskt innehåll och sökresultat som koncernen inte tycker om.

   Åsa Linderborg kallar nu i en artikel i Aftonbladet kampanjen för ”huvudlös”.

   ”Kravet att Google ska plocka bort olagligt eller stötande material är ett angrepp på yttrandefriheten som heter duga”, skriver hon.

   Aftonbladet i all ära, men har någon hört ett knyst från PK etablissemanget i frågan.
   Minister Damberg, i skuggorna bakom Innova, gnuggar väl antagligen händerna.

   Gilla

   • Elvin skriver:

    Näthatsgranskaren arbetar genom att ta bilder på inlägg och sedan jämföra avsändarens användarnamn med olika dataregister.

    Det i sig är ett brott mot PUL, och inte en metod som polisen själv får använda. Därefter e-postas bilden av inlägget till polisen tillsammans med ett tips om vem som skrivit det.

    Yngre personer och sådana som tidigare haft kontakt med rättsväsende vet att ett sådant tips knappast räcker som bevis, och skulle därför välja att inte alls besvara polisens frågor.

    Äldre kvinnor med forna tidens respekt för ordningsmakten reagerar dock annorlunda.

    Näthatsgranskaren spårar upp just pensionärer för att man vet att de bara tiger stilla och blir ledsna.

    I samtalet med Nya Tider gråter kvinnan.
    – Jag vågar inget längre, jag vågar inte ens trycka på en knapp.”

    Tilläggas kan att Näthatsgranskaren finansieras bl.a. av statliga medel. Så långt har det gått i folkhemmet.

    P.s. Det enklaste sättet att slippa åtal är att helt enkelt inte svara på delgivningen tills det påstådda brottet blivit preskriberat.

    Gillad av 3 personer

 14. uppstigersolen skriver:

  Efter att ha arbetat i ett av Sveriges största företag under en period kan jag konstatera att trögheten till förändringar sitter djupt i vissa organisationer. Ledningen kom med nya propåer om hur vi skulle arbeta. Vi arbetade på som vanligt utan att ta notis om vad ledningen hittade på. Sen kom ytterligare nya propåer som till viss del motsade tidigare propåer. Vi arbetade på som vanligt. Så länge inga nya chefer kom och direkt ingrep i vår verksamhet så gjorde vi som förut. Sen sålde ledningen av vår enhet till ett företag från ett annat land. Då blev det andra tag. Så enda sättet att få saker att hända är att helt sonika strypa finansieringen.

  Gillad av 3 personer

 15. Nils Dacke skriver:

  Jag är övertygad om deep state existens i Sverige, skulle ex SD får min 50% av rösterna och bilda ny regering så skulle de flesta statliga myndigheter obstruera mot nästan varje beslut och regleringsbrev som den nya regeringen tar. Det enda medlet en sådan ny regering då har är att fördela mindre anslag och lägga ner en massa olika myndigheter, vilket i sig vore en välgärning eftersom det ploppar upp ett antal nya varje år. För att förändra den statliga byråkratin behövs ett långsiktigt stabilt arbete över minst tre mandatperioder.

  Gillad av 10 personer

 16. Björn i Bromma skriver:

  Var inne på Concords hemsida (visste inte ens om att det fanns) och konstaterade att en av hemsidans huvudpunkter rubriceras -Att söka EU-finansiering- vilket det främst naturligtvis handlar om.

  Gillad av 1 person

 17. Björn G skriver:

  En djup maktfaktor i vårt land som vi inte brukar tala om är: ”Bröd och skådespel” (latin: panem et circenses). Det är ett uttryck från romartiden då romerska imperiet erbjöd romarna gladiatorspel och annan underhållning i kombination med något att äta, för att romarna skulle hålla sig lugna och nöjda och inte protestera.

  Den romerske diktaren Juvenalis, som levde under det första århundradet efter Kristi födelse, beskrev vad han menade var orsaken till undergången för den romerska civilisationen.
  Han ansåg att det romerska folket hade blivit svaga och veliga medborgare, långt ifrån de stolta och heroiska romerska traditionerna.

  Juvenalis pekade ut, Bröd och Skådespel, de gåvor av vete och andra livsmedel som den romerska pk-aristokratin erbjöd folket i samband med stora skådespel som orsak.
  Gåvorna och skådespelen var ett sätt att distrahera folket från rådande samhällsproblem och pk-aristokratins överflödiga leverne.

  Regeringsmakt korrumperar och långvarig regeringsmakt korrumperar mycket, men det senare leder alltid till undergång.

  Gillad av 2 personer

 18. olle holmqvist skriver:

  Klimatlarmet, är tror jag, ett, begripligt och analyserbart
  social-psykopatologiskt fenomen. Helgonherrar Wijkman och Rockströms
  psykologiska bevekelsegrunder läser man som en öppen bok Estradören
  Rockström förhåller sig till rampljuset som heroinisten till heroin.

  Vid tidpunkt 12:20 återstår gör han sitt lite illregisserade ”hopp från scenen”-
  Han glömde att kolla om publiken, de flesta, verkligen skulle kunna se själva
  eventet. Rampljusberoende Rockström har i sin egofili inte behövt kolla
  i förväg, och Innan dess har han bucklat till planeten.
  En i scenkonst skicklig skulle berätta – Visst du kan buckla till jordklotet,
  visst du kan falla från scenen… om du nu lyckas – så kommer det att bli just det
  som folk minnas:..Ja, det var han som bucklade jorden och föll från scenen.
  Att minnas av av ditt budskap i sak – intet platt intet.

  Liksom Wikströmskan tror agronom Rockström att man visar, bevisar och
  för alla tydliggör att man behärskar engelska språket, genom att prata
  svåra ord – snabbt och fort..

  Dessa pubertala omognadsdrag hos Maktens och Rättfärdighetens företrädare
  – måste vi tyvärr ta på allvar, som det de säger framförs av mogna människor.

  (Lästips för den som tror att scenkonst är mer än något man snyter ur näsan:
  Stanislavskij: En skådespelares arbete med sig själv)

  Gillad av 2 personer

 19. Olle Reimers skriver:

  Ibland får jag en känsla av att vår vän Patrik försöker lura ut oss på ”Deep Waters” genom po-taktik; d.v.s. provokation. Han vill få oss att säga vissa saker som han misstänker kan vara sanna men som han av diplomatiska skäl vill låta någon annan säga. Gott så; jag sticker gärna ut hakan.

  Deep State står för något betydligt större än en kvardröjande administrativ tröghet. Det finns olika namn för den: COG = Continuance Of Government är ett sådant begrepp; New World Order och the Military Industrial Complex är andra. Alla tre betecknar väl vad den verkliga djupa staten egentligen innebär. Något, som om man antydde det för bara något år sedan, skulle föranleda diverse smädelseord.

  Valet av Donald Trump förändrade allt. Plötsligt blev det tillåtet att tala om det som många redan kände till: att USA och med dem Nato och de flesta västländer inte styrs ytterst av de demokratiskt valda ombuden utan av en kartell av finansiella, militära, industriella och säkerhetspolitiska intressen, som såg till att dessa institutioners intressen inte störs av demokratiska processer.

  Den formella upptakten till Deep State USA ägde rum för lite drygt 100 år sedan då den privata kartellen Federal Reserve bildades på Jekyll Island. Med tiden och med två mellanliggande krig kom denna djupa stat att växa sig allt starkare.

  Ett genidrag var bildandet av CIA 1947. Harry Truman påstod att han därigenom skulle få en samlad bild av all underrätelseverksamhet från en enda källa. Drygt tio år senare uttryckte han sin ånger över detta beslut . Han sa att han skapat ett monster som han inte kunde kontrollera.

  CIA blev redskapet genom vilket Deep State kunde genomdriva de åtgärder som ansågs nödvändiga för att kunna kontrollera skeendena. Det resulterade i åtskilliga statskupper, drogsmuggling för finansiering, igångsättande av terrornätverk m.m.

  Genom tillåtande av lobbyism i en ohämmad skala har den Djupa Staten tagit över och kontrollerat stora delar av kongressen och domstolsväsendet. Genom Operation Mockingbird skaffade man sig kontrollen över medierna.

  För många genomsnittsamerikaner har utvecklingen under de senaste åren ; särskilt efter 9/11, inneburit en negativ utveckling. Den privata ekonomin har inte utvecklats väl och friheten har varit under kraftig attack. Fria medier har vuxit som svampar ur jorden med hjälp av Internet och därmed kritiken mot sakernas tillstånd.

  När Trump valdes till president var det en chock för Deep State. Med Hillary i spetsen hade man planerat för fullföljandet av New World Order. När alla västländer (utom några bråkstakar i Östra Europa) hade rättat in sig i ledet var det bäddat och klart.

  Givetvis var den svenska politikermaffian med på noterna. Bilderbergmötena, som pågått sedan 1953 fungerade som uppfostringsanstalt. Sossarna och Wallenbergs satt redan i samma båt. Olof Palme var troligen en av de besvärligare att ha att göra med.

  Nu pågår en bokstavlig kamp på liv och död mellan det långsamt uppvaknande folket och Deep State-eliten. Det viktigaste uttrycket är att man med alla tänkbara medel försöker bli av med Trump. vi vet inte hur det ska sluta ännu.

  Gillad av 4 personer

 20. Eve skriver:

  Det är många ämnen som tabu i Sverige idag, här är ett. Konsekvensanalyser lyser med sin frånvaro.

  Miljöpartiet är ett att Sveriges mest invandringsliberala partier, trots att invandringen sliter på miljön. Mer än vad många kanske tror.

  Miljöskäl talar för en betydligt mer begränsad invandring, påpekar nu flera svenska forskare och professorer i en artikel på SvD Debatt.

  Enligt artikelförfattarna har tidigare forskning inte redovisat miljökonsekvenserna för den invandrings- och befolkningspolitik som bedrivits.

  ”Viktiga perspektiv saknas i debatten om migration och invandring. Ett lands befolkningspolitik får stora konsekvenser för miljöfrågor som konsumtion, resursförbrukning, utsläpp av växthusgaser och exploatering av natur”, skriver de.

  http://www.friatider.se/svenska-forskare-invandringen-leder-till-allvarliga-negativa-milj-effekter

  Gillad av 3 personer

 21. svenne skriver:

  ”CONCORD Sverige definierar sig själv som ”en plattform som samlar 62 organisationer”, till exempel Jordens Vänner, Läkarmissionen, RFSL och Forum Syd, säkert hedervärda allihop”.

  Även det underliga Svenska FN-förbundet, med socialdemokraten Aleksander Gabelic som ordförande, är medlem i CONCORD Sverige och Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR) är medlemmar i Svenska FN-förbundet.

  Enligt Wikipedia:

  ”Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa (SMFR), även kallad Muslimska Fredsrörelsen, är en partipolitiskt obunden islamisk ideell förening grundad 2008 av Mehmet Kaplan och Yasri Khan. Föreningen bildades med bakgrund i ett treårigt projekt i studieförbundet Ibn Rushd med namnet ”Att främja islamisk fredskultur”.

  ”Genom möten och media försöker Svenska FN-förbundet också påverka[förtydliga] makthavare och beslutsfattare i regering, riksdag och myndigheter. Föreningen säger sig ha täta kontakter med regeringsföreträdare, riksdagsledamöter och myndigheter i Sverige.”

  Hur ”hedervärt” är Svenska FN-förbundet med tanke på deras kontakter med Mehmet Kaplan och Yasri Kahn? Vilka intressen företräder de då de ”försöker påverka makthavare och beslutsfattare i regering, riksdag och myndigheter” ?

  Här finns det väl en del att rota i för ”grävande journalister”, men sannolikt är intresset för detta obefintligt. Att observera är att pressen betraktar Svenska FN-förbundet som en auktoritet trots att det i verkligheten är en påhittad företeelse under FN-flagg.

  Gillad av 2 personer

  • richardlindlind5 skriver:

   Ville bara berätta att ” Svenska FN Förbundet ” inte har något med vanliga FN att göra.
   Några vänsteraktivister upptäckte att FN:s logga inte är skyddad och att man lätt kunde skapa en förening som kan bedriva vänsteraktivism med hög trovärdighet.

   Gillad av 1 person

 22. jacobsteckelenburg skriver:

  S – socialistisk/islamsk/feminstisk grundsyn
  V – oreformerad kommunistisk grundsyn
  MP – socialistisk/kommunistisk/islamsk/feministisk grundsyn
  Fi – feministisk/kommunistisk/islamsk grundsyn
  M – socalistisk/feministisk grundsyn
  KD – socialistisk/feministisk grundsyn
  L – socialistisk/feministisk grundsyn
  C – socialistisk/feministisk/islamsk grundsyn
  SD – socialistisk/feministisk grundsyn

  Alla partier (utom möjligen SD) anser att svenskarna ska ta sitt ”ansvar” och tillåta massinvandring av bankomatflyktingar/fanatiskt troende oreformerbara muslimer till Sverige. Enl FN är dock blott 4-5% av migranterna ”flyktingar” i ortodox bemärkelse. Alla partier är dessutom starkt genusvidskepliga och klimatalarmistiska och alla (utom möjligen SD) kan tänka sig en eller annan form av sharia i förortskalifaten.

  Detta är tydligen läget i genusmatriarkatet Sverige inför valet i september.

  Gillad av 1 person

  • Jan Bengtsson skriver:

   Det var väl att ta i så Du nästan kräks…

   SD är väl knappast Feminister,
   men FÖR jämlikhet…

   Men det betyder nog inte riktigt samma sak!

   I övrigt är analysen glasklar)))

   Gilla

   • jacobsteckelenburg skriver:

    Mitt intryck av SD-ledningens reaktioner på frågor om feminism i dom få intervjuer jag råkat se är att dom viker ner sig för PK-mobben på ungefär samma ynkliga sätt som svenska män idag hjärntvåttats och inskolats att göra. ”Jämlikhet” är ett kodord för inkvotering av underpresterande grupper i samhället. Jag ser däremot jämliket som lika möjlighter att utveckla sin begåvning och personlighet. Män är ofta för vissa kvinnor jobbiga och ”grabbiga” medan kvinnor har en annan profil i bl a intellektuella sammanhang. Denna skillnad har präglat hela vår historia.

    Sverige är ett genusmatriarkat. Det reflekteras bl a på ett katastrofalt sätt i upplägget av utbildningssystemet med genusbetyg i matte o fysik till skolkillar som presterar mkt bättre än tjejerna ute i verkligheten, dvs på riktiga tester som inte är genusbalanserade hittepåtester.

    Män dominerar stort i dom svåra ämnena matematik och fysik på universiteten i hela världen medan kvinnorna flockas kring fiktiva nonsensdiscipliner som ”kritiska studier” och ”genusvetenskap”. Såvitt jag vet har SD inga kritiska synpunkter på denna utbildningspolitiska skandal.

    ”Jämställda” betyg i matte och fysik? Tror Åkesson och SD på allvar att detta perversa feministupplägg kommer att bevara eller återskapa Sveriges intellektuella elit? Mitt intryck är att SD köper feminismen wholesale som alla andra partier.

    Gilla

 23. Lars skriver:

  Det är fullständigt absurt med statens bidrag till NGOs, religiösa föreningar, media, kulturyttringar mm. Dessa inlemmas i ett beroende och blir en Deep State med ömsesidig påverkan politik – civilsamhälle, men i ett beroende där pengarna i slutänden är vad som betyder något och ger makt. Trolige en av de viktigaste åtgärderna skulle vara att få bort alla sådana bidrag och likaså att styra Public Service på annat sätt (att marknadskrafter skulle kunna ersätta behovet av PS är inte troligt, det har de haft trettio år på sig att göra minst).

  Gillad av 1 person

 24. Sixten Johansson skriver:

  Etablissemanget ruvar som ett dyngsurt täcke över landet. Under översta maktskiktet sitter hundratusentals fast i ett tänkande, som styr deras seende, tolkande och agerande. I Sverige böjs det knä extremt likställt och rättroget. När pengar strömmat i samma riktning länge lär man sig var och hur det lönar sig att simma. En svår politisk uppgift blir att riva bort översta skiktet och stänga penningkranarna. Men tyvärr sitter modertumören djupt.

  Folkkroppen under täcket är normalt korkad, okunnig och ointresserad, men detta gäller även etablissemanget. Det enda som skiljer är att etablissemanget är mer ord-onanistiskt och tillfredsställer sig kollektivt. Under orgierna når självgodheten sin klimax. Men egentligen är de analfabeter allihop!

  Denna ”elit” kan svarva satser och förklaringar verballogiskt och lukrativt, men inte alls läsa skriften på väggen, verklighetens språk. De få som ser tecknen kan inte tyda dem. Det hjälper föga att syna och mosa onanisternas alster. De seglar vidare på nästa moln och våra pilbågar är för klena och få.

  En hårdhänt mästare kommer att punktera molnen: Verkligheten. Vår viktiga uppgift – som dess lärjungar – blir att i många år stå bredvid och förklara för de neddimpande och för folket vad som händer och varför. System och människor kommer att malas ner, innan vuxenseende och handlingskraft har byggts upp. Den västerländska civilisationens bästa sidor kan inte räddas utan långsiktig upplysning och utprovning av ny verklighetsoptik och nya verktyg.

  Gillad av 4 personer

 25. Samuel af Ugglas skriver:

  I Sverige finns idag ca 322.000 mjölkande kor. För att produktionen skall fylla konsumtionen behövs det ytterligare 54.000 mjölkande kor. Hur fixar Löfven det?
  Hur ser statistiken ut för resten av våra inhemska producerade livsmedel.
  Svaret kanske finns i ”The Deep State”?

  Gillad av 2 personer

 26. Tommy Santesson skriver:

  ”Deep State” är inget nytt fenomen i Sverige.
  Titta bara på sossarnas långa maktinnehav där man spridit sina tentakler över det civila samhället. Det är bl.a. därför dom lyckats klammra sig kvar vid makten så länge.
  Många svenskar har levt sina liv genom instutitioner skapade av sossarna, från vaggan till graven,
  från Vargungarna till Fonus.

  Gillad av 3 personer

   • Bo Adolfsson skriver:

    PRO har nu blivit påkomna med att fuska med sina medlemssiffror för att dia mer bidrag från skattebetalarna.
    En sossespecialitet som lärs ut redan i SSU och som några ministrar i den nuvarande regeringen har visat sig vara duktiga på.
    Ett Deep State beteende!

    Gillad av 1 person

 27. Ophelia skriver:

  Tack Patrik. Nu begriper jag varför Uppsala kommun fullständigt skiter i mig och andra kvinnor, trots att de ”i alla beslut ska ha ett kvinnoperspektiv” eller hur de uttryckt det.
  Jag har det senaste året ägnat mig åt en enda fråga, nämligen att försöka få kommunen (jävla ord också!) att ändra trafiksignalerna till minst 15 sekunder grön gubbe för fotgängare vid de största gatorna. Ingen hinner nämligen över på tio sekunder…jo, de unga under 35 år men de går ändå mot rött om de vill över. Tanter med rollator göre sig ej besvär.

  Jag har använt precis alla lagliga och lämpliga sätt att kontakta kommunen. Deras egen ”klaga-här” -sida med förtryckta problemområden. Jag har mejlat och fått svar att min fråga har ärendenummer 10225xyp och är vidarebefordrad till rätt avdelning. Varje gång jag ser en kommungubbe på gatan har jag bett dem framföra mina önskemål.

  Naturligtvis har absolut inget hänt och det här handlar INTE om trafiksignalerna utan om att de vill slå sig för bröstet och kalla sig FEMINISTER!
  ”Om vi bestämmer att vi har ett kvinnoperspektiv -ja, då har vi ett kvinnoperspektiv”

  I verkligheten är blev det faktiskt lite jobbigt att implementera beslut av storleken ”kvinnoperspektiv”, men vem trodde annat.

  Gillad av 1 person

 28. Lars skriver:

  https://larspsyll.wordpress.com/2018/03/18/thatcher-in-retrospect/

  Håller med men…
  om man inte hanterar och stoppar invandringen och stryper bidragen till ideologiproducenter i föreningar och rörelser, kyrka, kultur, idrott, media, partier, tidningar, ja då finns det ju ingen grund för motstånd….det är nåt snurr i dagens Sverige. Vill man starta föreningar får man väl samla in medlemsavgifter, inte gifta samman stat med en amöba av människor som lever på skattemedel i symbios med staten. Idrott och kultur får väl betalas av de som vill utnyttja det?

  Gillad av 1 person

 29. Olle Reimers skriver:

  I dagarna har jag faktiskt fått reda på att det finns en dimension till som aldrig omnämnts tidigare. Det finns alltså ett system som heter Senior Executive Service som man kan jämföra med ett elitgarde för Deep State (och en förutsättning, när man tänker på saken). Det är personer som rekryteras ganska tidigt i karriären.

  Deras lojalitet är till den Djupa Staten som garanterar en minimilön som motsvarar vicepresidenten och sedan ökar. Man får en garanti mot avsked vad den sittande administrationen än hittar på. Förutsättningen är att man är lojal mot Deep State. Så fort man vill gå sin egen väg upphör alla förmåner och garantier. Det rör sig flera tiotusen personer huvudsakligen i Washington.

  Givetvis är praktiskt taget alla ttjänstemän på högre nivå som tjänat under Obamaadministrationen en del av SES. Inte undra på att det är svårt att rensa träsket

  När det gäller juristerna i den svenska statsförvaltningen (som ofta sitter på strategiskt centrala poster) har vi lärt oss om nätverken Hilda och Ruben. Med allra största sannolikhet är det nätverket del av något större. Lite grävande journalistik där tack!

  Gilla

 30. olle holmqvist skriver:

  Hoppsan,
  Rockströmska scenhoppet hoppade visst in två gånger. Hoppfullt !
  men nu hoppar vi hoppen.
  Bara en sak till om den mannens psykologi…att läsa som en öppen bok sa
  Ingemar Johansson om den här motståndaren – alla minns ?

  Vad är the Rockstrm-man mest rädd för ? Värsta som kunde hända ?
  Kunnig debatt-motståndare i sakfrågan – icke det ! Den gycklar vi alltid bort.
  Medtävlare i primadonnarollen ! Tänk om det kommer en ung söt skärpt (och cynisk)
  och storskärms-mässig – tjej:

  Fö ”If called upon…” brukar alla de många som känner kallet att bli president i USA
  hinna säga Jag skulle gärna -utifrån all positiv feedback om Stanislavskij
  krönikera om..scenkonst, retorik, demagogi, pedagogik…trovärdighet,
  Beskåden Partiledarne i dessa demokrati-tider. säger alltså till Red:
  ”om kallad är jag redo..

  Gilla

 31. Henning skriver:

  Om du blevo statsminister skulle jag råda dig att istället direkt dra in alla statliga anslag till de organisationer som anser att aktivism står ovanför demokratin. Därefter implementera den politik du står för.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.