Vad Odysseus sa till Cyklopen

Jan-Olof Sandgren

Det förflutna är så omfattande att en modern människa har svårt att greppa det. Redan att hålla koll på nuet kräver 100 procent av vår hjärnkapacitet, och ändå missar vi en hel massa. Att Ebba Busch Thor och många i hennes generation inte vet så mycket om svensk litteraturhistoria är inget att förundras över, men lite oroande. Inte i första hand på grund av den missade kunskapen (för handen på hjärtat, vem bryr sig egentligen om Gösta Berling) utan för den rotlöshet det skapar.

I min ungdom var det vanligt att människor med intellektuella intressen, ägnade så där 20-30 år av sitt liv åt att skumma igenom världslitteraturen (vid sidan av skola, universitetsstudier och arbete). Inte för att lärdomen i sig var nödvändig, det var fullt möjligt att gå genom livet utan att veta vad Odysseus sa till Cyklopen, eller hur Jesus lade orden i Bergspredikan. Men det var utvecklande för tankeverksamheten och skapade en viss självkänsla. När man befann sig mitt i karriären, hade man ett mindre universitetsbibliotek lagrat i hjärncellerna.

Google kan ge oss motsvarande information, förutsatt att vi har tid att googla och vet vad vi söker. Men Google kan inte inom loppet av en mikrosekund ge oss associationer, referenser och kreativa samband som vi behöver för att möta ett argument. Jag har märkt att många nutida debattörer, har svårt att hantera mothugg. Stöter de på meningsmotståndare, vet de inte riktigt hur de ska reagera. De vill bara få bort dem… på något sätt. Den här krönikan är tidstypisk.

För sådär 40 år sen, när vänsterspalterna skrevs av intelligenta och belästa kommunister som Jan Myrdal, var retoriken intressantare. Viss bildning och kultur gynnar samtal, som i sina bästa stunder kan sträcka sig utanför de egna, klonade leden. Ytlig kunskap däremot, föder otrygghet och intolerans.

Islam är troligtvis den världsomspännande kultur som har minst litteratur, minst vetenskap, minst kulturell nyfikenhet och minst intresse för historia (utöver Koranen). Kort sagt, minst av allt det vi i väst kallar för ”bildning”. Det är också den kultur som är mest intolerant mot oliktänkande.

Enligt islams grundkoncept är allt som fanns före Mohammed skadligt, och förändringar som kom efter hans död är också skadliga. För att hålla sig borta från helvetet, gäller det att begränsa synfältet till Mohammeds livstid – ett fruset ögonblick, klippt ur historien och som inträffade under medeltiden. Det var inte ens någon särskilt högtstående epok, utan präglades mest av krig. Sannerligen ingen enkel uppgift Mohammed gav i arv till sina följare.

Mohammeds följare och postmodernismens barn, har båda hamnat i en kulturell återvägsgränd. De tycker inte längre att den backup av mänsklig erfarenhet som byggt vår civilisation, från lerhyddor till skyskrapor, är relevant. Eller ens värd att tas på allvar. De lever som om de just klivit ut ur skapelsen, och bara har sin egen (eller Koranens) ofelbarhet att lita till.

Det är naturligtvis en bräcklig grund att stå på. Särskilt om man ska ta över världen, vilket varje ung generation förr eller senare tvingas göra. Kanske inte så underligt om amerikanska och brittiska studenter kräver ”trygga rum” på sina universitet. Zoner där man slipper kontakt med tankar, åsikter och idéer, som kan upplevas jobbiga eller skapa ångest.

Radikala muslimer som åker till Syrien för att slåss för ISIS, längtar också efter ”trygga rum”. Fast de tror att de måste dö innan de får komma dit. Paradiset lär vara fyllt av prunkande trädgårdar, god mat och brunögda oskulder för den som följer regelboken (säkert finns där mjuka kuddar också). De som inte vill dö kanske drömmer om ett ”kalifat” istället. Ett kalifat består av hela världen, omvandlad till ett ”tryggt rum” där man (som muslim)aldrig behöver komma i kontakt med en ny tanke, eller någon ny idé. Också det en typ av död.

Förr i tiden var det vanligt att grånade äldre män, höll förnumstigt moraliserande tal till ungdomen. En tradition som bör återupprättas. Själv vill jag rikta följande råd till den generation, som under det kommande halvseklet (med eller mot sin vilja) kommer att bära världen på sina späda axlar:

• Gå till biblioteket.
• Tänk tanken att den värld där du nyss åt frukost, är ett resultat av människors ansträngningar. Placera in dig själv på den historiska tidsaxeln (tidshjulet går också bra, det har ju fungerat för indierna i 3000 år).
• Tilldela dig en roll i detta drama, och bestäm dig för att spela rollen så bra som möjligt, inget fusk.
• Medan du ändå befinner dig på biblioteket. Läs Strindberg. Kolla upp vad Odysseus sa till Cyklopen, ta reda på vad Jesus pratade om i Bergspredikan.

62 reaktioner på ”Vad Odysseus sa till Cyklopen

 1. Östrahult skriver:

  Tack för ett trevligt skrivet inlägg, jag kan i och för sig hålla med men har samtidigt en avvikande uppfattning på en viktig punkt. Visst är det bra att de klokare ger yngre goda råd, men jag vill nog hävda att det är de äldre och mindre kloka som är problemet idag. Hela maktapparaten befolkas av vänstermänniskor som utgör sista sucken av senare decenniers vänstervälde. Det är dessa som har skapat en dålig skola, genusvansinne och annat. Antingen genom att aktivt driva på eller som Löven bara driva med strömmen. Det är dessa gubbar och batikhäxorna som ska anklagas, ge goda råd är nog meningslöst.

  Gillad av 13 personer

  • Nils Nilsson skriver:

   Jag är en typisk gubbe och såväl känner som lider av skuld till den kommande generationen – inte minst mina yngre landsmäns arv. Har varit aktiv motståndare till 68-vänstern alltsedan universitetstiden och kan bara konstatera mitt och mina gelikars totala misslyckande.

   Gillad av 2 personer

   • cmmk10 skriver:

    På den tiden trodde nog de flesta vuxna, att 68-vänstern var någon slags ungdomsrevolt och att barnen skulle växa upp. Ingen förstod omfattningen av den samhällsrötan som kulturmarxismen innebar.

    Gillad av 6 personer

  • Per-Anders skriver:

   Vänstermänniskorna utgör inte sista sucken av senare decenniers vänstervälde. Vänstermänniskorna har länge infiltrerat skola och institutioner. Det vi ser idag är resultatet av en lång indoktrinering och hjärntvätt. De som idag går ur skolan är nästa generation vänstermänniskor som är ännu mer hjärntvättade än de tidigare generationerna.

   Vi måste stoppa indoktrineringen, men det är bara några promille av Sveriges som vill det. Sverige kommer att bli mer och mer vänster.

   Gilla

   • Peter skriver:

    Hur ska du stoppa indoktrineringen?
    Vänstern använder sig av alla våra lägsta egenskaper, avundsjuka, girighet, mobbvälde.
    Så länge bildnings och civilisationsnivån är på nuvarande nivå kan inte dessa argument mötas då det krävs förmåga till abstrakt och logiskt tänkande för att lyfta blicken och se längre än till nästa Lördagsbingo.
    Endast verklig nöd kommer kunna väcka majoriteten av folket till insikten om orsak och verkan, men då är Sverige redan sedan länge en totalitär diktatur.

    Gillad av 1 person

 2. Lilla fröken PK skriver:

  Intoleransen breder ut sig, och dreven mot alla avvikelser från PK-agendan har blivit vanligare och mera omfattande. Jakten på trygga rum leder till intellektuell inskränkthet och till Prinsessan-på-ärten attityd.
  I Charlotteville i USA har man nu t. ex. dragit en jättestor presenning över ryttarstatyn av sydstatsgeneralen Robert E. Lee ( känd från många korsord pga sitt efternamn ) för att slippa se honom. Och i Sverige marknadsförs moskébyggen och böneutrop som ett sätt att förbättra toleransen och integrationen, när resultatet naturligtvis kommer att bli precis tvärt om.
  Jan-Olofs analys var mycket träffsäker och läsvärd. Tack för den!

  Gillad av 7 personer

  • Olle Reimers skriver:

   Det där lät onödigt hånfullt; Fredrik Östman. Jag tycker att det var ett tänkvärt inlägg.

   Värdegrunden handlar inte förresten om hur mycket man har läst och av vilka utan om vad man har lärt sig och förstått är viktigt.

   Jordan Peterson lär i sin bok ”12 thoughts for life” ut att det viktigaste är att försöka bidra positivt till det samlade livet på jorden. Är det något fel på det?

   Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Du missförstår mig. Jordan Peterson och värdegrunden — den sanna, kristna, västerländska — är på alla sätt bra. Jag menar att PK-sektens tal om värdegrund syftar till att förstöra den sanna värdegrunden och ersätta den med omtuggat snömos. Men värdegrunden är inte vald eller konstruerad. Den består av döda människors samlade verk, som förstås inte kan ändras.

    Gillad av 2 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Fredrik Östman 10 mars, 2018 at 07:33

   Läste i förmiddags ledarskribenten Ivar Arpis intervju med Jordan B Peterson ”Helvetet är definitivt inom räckhåll”.

   https://www.svd.se/helvetet-ar-definitivt-inom-rackhall (inloggning krävs tyvärr)

   Och en kulturartikel av Carl Cederström ”Därför dras unga till en guru som föraktar svaghet”

   https://www.svd.se/darfor-dras-unga-till-en-guru-som-foraktar-svaghet

   Kan inte precis säga att jag är imponerad. Enligt de här artiklarna uppfattar jag Jordan B Peterson som värsta flumgurun.

   Gilla

 3. Eva Danielsson skriver:

  Tack!
  Dina ord stämmer med min verklighetsuppfattning och liknande tankegångar förs fram av Jordan B Peterson i hans föreläsningar och samtal på Youtube. Förnuftets röster.

  Låt oss mota postmodernismen och islamiseringen. Det mesta går att nonchalera eller reformera, men inte det som kunskapsfientliga och inhumana ideologier ställer till med. Särskilt när dessa tar till våld och kräver allas underkastelse. Några ledare lockas med att få makt och den stora massan hotas, bestraffas och indoktrineras. Våld fungerar alltid. Tyvärr.

  Gillad av 5 personer

 4. Lennart Bengtsson skriver:

  Det som slår mig när jag tar del av innehållet i dagens svenska tidningar är den stora bristen på innehåll och perspektiv vilket säkert är en följd av den bristande bildningen. De blir därigenom mestadels irrelevanta genom sin tristess och trivialitet Det är som en matematiker som tycker att det räcker med de fyra räknesätten. Den stimulans till bildning som inte minst det gamla gymnasiet gav bidrog till att skapa en Europeisk identitet. Trots medlemskap i EU har den svenska skolan övergett det europeiska bildningsidealet. Tillsammans med vänner och kollegor från andra länder kunde man diskutera vetenskap, historia och litteratur och gemensamt njuta av konst och musik. Nästan alla kände till den klassiska historien och hade läst de stora romanerna. De flesta hade läst Buddenbrooks på originalspråket och var förtrogna med Dostojevskij. De hade en gemensam historia som också förband dem med rötterna i den västerländska kulturen och även andra stora kulturer. Detta fruktar jag att dagens svenska skola inte har gått i land med eller ännu värre inte anser det längre vara värt.

  Gillad av 9 personer

  • El Duderino skriver:

   Många katedraler byggdes med de fyra räknesätten, jag tror problemet är värre än så, det är inte dålig utbildning utan ett medveten förstörande av rationellt tänkande. De vill ha det så här.

   Gillad av 5 personer

   • Peter skriver:

    Ja, idag begränsas det rationella tänkandet av ramar uppsatta av PK, ständigt föränderliga och alltid begränsande.
    För en fri människa gör det rationella tänkandet livet till en spännande och glädjande resa med ständigt nya vyer, glädjen i att lära sig och förstå omgivningen.
    För dagens människor som ständigt måste hålla sig uppdaterade vad gäller tillåtet och förbjudet tänkande blir samma resa en vandring bland nässlor och törnen, ve den som lyfter blicken.

    Gillad av 2 personer

  • Elisabeth skriver:

   Bra sagt, Lennart Bengtsson. Förr var bildning ett ideal, detta synsätt mattades, tror jag, under 70-talet och tydliggjordes genom skolreformerna. Sedan dess har det bara gått utför. Nu är bildning helt förpassad till den privata sfären om lusten och förmågan finns. I Danmark har man åtminstone en obligatorisk klassikerlista i skolorna. Så icke här i vår politikerstyrda skola. Ja, man kan förvisso försöka utrota bildningen men törsten kommer alltid att finnas hos många människor .Kommande generationer kan komma att ha ett helt annat synsätt på vad som är åtråvärt ( förutsatt att vi inte blivit islamiserade föstås ).

   Gillad av 2 personer

 5. Krister Andersson skriver:

  I samtal brukar jag roa mig med att komma med kryptiska hänvisningar samt ibland latinska citat som passar in och det är så underhållande att se förvirringen i ansiktet på dem jag talar
  med.

  Gillad av 3 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Då tänker de. Vilken besserwisser. Ordspråket tala till bönder på bönders vis och till de lärde på latin kommer jag osökt att tänka på.

   Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Javel, men i Danmark og Norge har vi jo Holbergs komedie ”Erasmus Montanus”. Den gjør narr av folk som flotter seg med latin i onödan for å føle seg bedre enn andre. Snobberi er også en form for dumhet.

   (Holberg var født i Bergen i 1684, men ble professor i København og endte opp som baron i Sorø. Han var selvsagt, som lærde på 1700-tallet, en fullblods latiner).

   Gillad av 1 person

 6. Huvudlös kunskap skriver:

  Ett försvar av människan som sökare, det är bra och klokt. Kunskap via google är som kunskap infrusen i en inlandsis. Den varken finns eller syns förrän den smälter fram, via en sökning. Inom isen själv finns inga associationer, undantaget de algoritmer som Google själva vill använda sig av. De verkliga och viktiga associationerna uppträder först med kunskap lagrad i egna neuroner. Inuti en skalle. Det hindrar inte att man då och då tar hjälp av herr google. Men knappast herrelöst eller huvudlöst.

  Gillad av 4 personer

 7. Aha skriver:

  Postmodernismen verkar vara en strömning som öppnar upp för virrpannor och då förbehållet inom humaniora. Betoningen verkar vara att sanningar är subjektiva. I och för sig kanske mer relevant inom humaniora men just betoningen degraderar utbildningen till personligt tänkande. Varför då överhuvud taget bemöda sig att utbilda sig kan man fråga sig.
  Detta hör naturligtvis inte hemma inom naturvetenskapen och borde inte heller göra det hos övriga vetenskaper.
  Postmodernisterna borde hitta på ett eget namn för sin förkovran och hitta på egna examina så att omvärlden kan selektera bort dem vid anställningar när kompetens eftersöks.
  Man borde alltså kunna skilja på en traditionell historiker och en postmodern historiker. För all del, låt dem även utforma postmodern utbildning för civilingenjörer. Marknaden, i det här fallet byggbolagen får sedan avgöra man vill att de konstruerade broarna ska vara tillförlitliga eller postmoderna.

  Ps Länken ”Krönikan” hänvisade till en artist som var manisk antirasistisk. Har dock en känsla att hans värld skulle rasa ihop om han konfronterades med den (starkare?) antirasism som frodas mellan de antirasistiskt utsatta gruppperna. Förmodligen ingick inte heller rasismen mot svenskarna i hans mani. Så det var ett antirasistiskt pekoral. Ds

  Gillad av 2 personer

 8. El Duderino skriver:

  Samhället har glidit isär och det är endast dissidenter som tänker efter och använder logik och verkligheten som bas för sina argument. Den andra sidan, som har makten i nästan alla västländer bygger sin argument på en ideologi, en ideologi som i sitt allt mera misslyckade möte med verkligheten (migranterna från MENA är inte som vi, islam kan inte samexistera med västliga värderingar och klimatet lyder inte FNs stadgar, feminism som stöder flera våldtäkter etc) blir allt mera extrem.

  Jag börjar allt mer förstå hur man överger demokratiska vägar när man ser hur exempelvis näthatsgranskaren hyllas av media (SvD och Aftonbladet), en person som verkar vara en galning som på något sätt fått statliga pengar till godtycklig åsiktförföljelse med ett sökprogram, i samma tidningar så läser man om att Bengt Westerberg och andra deltar i ett upprop ”#vimåsteprata”, samtidigt som inga dissidenter någonsin kommer till tals i någon fråga där man är oenig med ideologisk konsensus inom etablissemanget. Eller när man ser hur sharia med tyst godkännande av politiker, poliser och jurister sprider sig i rättsväsendet (vi har så klart bara sett toppen på isberget). Jag tror inte etablissemanget fullt ut är medvetet om att det under 20år eller längre allt mera stängt för reell diskussion, att inte prata är själva förutsättningen för att vidmakthålla den rådande hegemonin. En sida som bortser från verkligheten och logisk analys kan ju aldrig diskutera med någon som använder dessa redskap, de kan endast prata med sig själva, i en sluten pk-begreppsvärld, och hindra eller förbjuda andra att tala.

  Jag tror att åsiktskorridoren förstås på fel sätt, som en korridor som håller åsikter ute. Jag tror istället att korridoren skall förstås som ett sätt att hålla hela pk-samhället omedvetet om de verklighetsbaserade invändningarna. Därför så blir de analyser man läser i MSM allt mera världsfrånvända, och man blir förvånad när Trump kanske skall träffa Kim, han hade ju sagt fula saker till honom. Åsiktskorridoren upprätthåller en infantil analys och den är helt nödvändig nu för etablissemangets överlevnad. Cathy Newmans intervju med Jordan Peterson var ett olycksfall i arbetet, etablissemanget är nu helt beroende av att inte prata, att inte ta diskussionen.

  Det är i denna situation som demokratin spricker och folk söker andra vägar, för etablissemanget vill inte ha en diskussion om att de velat ha det så här, men hade fel om allt.

  Gillad av 6 personer

  • Gert B. skriver:

   Här är ett annat ”olycksfall” i arbetet. I torsdags presenterades den nya ministern, Lena Hallengren, och efter presskonferensen visades ett studiebesök på ett äldreboende i Haninge.
   Den nya ministern ställde en infantil fråga till en äldre kvinna på boendet. ”- Vad ska man säga när statsministern (han stod lismande bredvid) är här?” Tanten lät förstå att hon inte var tillåten att uttrycka sina innersta känslor. Hon sa : ”- De sa åt oss att säga att det är jättebra. men det kan man inte göra, för det är fel här också”. Studiebesöket på äldreboendet börjar ca 10 minuter in i Rapport och tanten deltar strax därpå. https://www.svtplay.se/video/17292114/rapport/rapport-8-mar-19-30-3?start=auto&tab=2018
   Två saker förundrar mig.
   1. Att inte redaktionen på Rapport censurerade tanten.
   2. Var är den uppföljande intervjun med tanten? Någon kanske har sett den… ?

   Gillad av 4 personer

 9. Magnus Rosensparr skriver:

  Trevlig läsning med mycket goda råd. Vi får hoppas att Genuspolisen om ett halvsekel inte har plockat bort Homeros och Strindberg från biblioteken, och att det om ett sekel inte finns någon Shariapolis som har utplånat minnet av Jesus.

  Gillad av 1 person

  • Anne-Hedvig skriver:

   Jeg leste nylig at siste skrik blant bibliotekarer er å kassere (gallra) bøker! Trend fra USA, selvsagt… 😦 Folk skal ikke lenger primært låne bøker på biblioteket, det skal være en møteplass.
   Reportasjen var fra biblioteker rundt i Norge, idiotien kommer nok til Sverige også.
   En bibliotekar syntes bokhyllene var for høye (med for mange bøker), så hun hadde egenhendig saget av toppen!! Virker som galskap.

   Nei, du finner nok ikke Homer på ditt nærbibliotek i fremtiden. Kanskje bare i digitalisert utgave på Nasjonalbiblioteket. Selv der kasserer de en del originale bøker, leste jeg, og har bare digitalkopien kvar.

   Oja – et latinsk ordtak sier: ”Frykt det menneske som bare har én bok”. (Cave ab homine unius libri).

   Gillad av 1 person

 10. Hans Jensevik skriver:

  Ja, Odysseus kom till Fajakernas land innan han kom hem till Itaka, den högstående kulturen. Cyklopernas ö, barbariet, var en erfarenhet tidigare under färden. Jag sörjer över att min generation i Sverige har gjort den omvända resan, vi växte upp i Fajakernas land och vi kommer att dö på Cyklopernas ö.

  Gillad av 6 personer

 11. Elisabeth skriver:

  Ett alldeles utmärkt försvar av bildningen, Jan-Olof Sandgren. Ja, Islam lägger en död hand över kulturen ( också…). Det är verkligen en förfärlig åskådning som går ut på att stympa och förslava människor andligen och ibland lekamligen. Nu är tyvärr den islamska räven också inne i den förskrämda svenska hönsgården. Vem vet, efter Solnadomen kanske någon kaxig höna eller tupp kan börja kackla lite ?

  Gillad av 3 personer

 12. Elvin skriver:

  Premiärprogrammet av Veckopanelen gästas av
  Kajsa Ekis Ekman, ledarskribent på ETC, författare och debattör
  Mikael Odenberg, f d försvarsminister (M), numera egen företagare
  Jens Liljestrand, författare, doktor i litteraturvetenskap och biträdande kulturchef på Expressen.

  Programmet leds av Jörgen Huitfeldt, och vid hans sida finns Kvartals chefredaktör Paulina Neuding.

  ”Kvartal har ingen värdegrund eller ideologisk riktning – annan än att vuxna människor både har rätten och plikten att diskutera sin samtids frågor utan försök till uppfostran.”

  Det kan man undra när man ser gästlistan.

  Gillad av 1 person

 13. svenne skriver:

  ”Själv vill jag rikta följande råd till den generation, som under det kommande halvseklet (med eller mot sin vilja) kommer att bära världen på sina späda axlar….”

  De råd som ges är ju sådant som av väldigt många, åtminstone av oss som har hunnit bli lite äldre, tillämpade under barn- och ungdomsåren under beteckningen ”bokslukaråldern”. Jag tror att denna period är en mycket viktig grundsten för skapandet av läsförståelse, ordbehandling och allmänbildning. Läsandet kändes då inte som ett tvång utifrån utan som ett reellt behov som behövde tillfredsställas, och på köpet fick man med sig något positivt i bagaget för resten av livet.

  Gillad av 2 personer

  • Peter skriver:

   För dagens barn är paddan det fönster till information om världen där de serveras färdigregisserade scener ur ett idealiserat och tillrättalagt liv, detta för sin moral och begreppsbildning.
   För oss äldre var läsandet en resa in i en värld vi själva regisserade och iscensatte där boken endast var manus, själva upplevelsen skapade vi intellektuellt, den serverades inte.
   Vi hade många scener och upplevelser att välja mellan, vi valde oftast de rationella, men viktigast är nog att vi alla upplevde vår egen resa, regisserad och rollbesatt efter våra egna erfarenheter och mognad.

   Gilla

 14. Vaknauppnu skriver:

  Väl talat! Behövs många fler som utrycker detta, så inget fel att Jordan ar först. eller vem som nu var det.. Den kapplöpningen behöver vi inte..
  Dax att ta bort en hel del flumämnen från skolan och satsa på verklig bildning, Sånt som det är nytta med, men också en tillfredställelse att få lära sig. Har ofta tyckt att det är missriktat att tvinga in högre svårighetsgrader i skolämnena i ungdomar som inte är det minsta intresserade av t.ex. mattens integraler och funktionsläror. Låt detta bli ett stickspår för de intresserade. Alltså, man måste mycket mer fokusera på människans intresseinriktningar, då kommer också viljan att lära sig mer. Sen är det självklart så att man måste ha en grund att stå på; det basala för alla.

  Vi kan vara tacksamma för google etc. så länge dessa får finnas kvar. Men i kulisserna jobbar många mörkerkrafter för att snöpa yttrandefrihet, kringskära folk. Företagare jagas med blåslampa med fullständiga hypernojiga medel. Senast beviset för detta är GDPR, den nya personuppgiftslagen, som kommer dränka dem i merarbete. Tar idiotin aldrig slut…

  Gillad av 1 person

 15. Lassekniven skriver:

  I hate to admitt it men araberna hade en kulturell storhets tid under perioden 800- till 1200-talet, inom matematik, arkitektur och astronomi. Därefter har det gått brant utför med undantag för mordiskhet.

  Vad beträffar bildande litteratur hittade jag detta på Google:

  https://feuerzeug.wordpress.com/2011/04/07/100-bocker-att-lasa-innan-man-dor-inte-fler/

  http://www.enligto.se/2012/12/05/100-viktiga-svenska-bocker/

  Jag har läst mycket ur dessa båda länkar men långtifrån allt.

  I den första länken tycker jag att det saknas en massa viktig litteratur, till exempel Finnegans wake av James Joyce. Jag läste den som ung man medelst god men något immatur engelska. Det tog tid. Dock inte inte lika lång tid som att läsa Oswald Spengler på tyska (Die Untergang des Abendlandes, två band i tegelstensformat).
  På den gamla tiden fick duktiga elever premier i form av böcker vid vårterminens avslutning. Så ock lille Lasse som var en flitig och duktig elev. Den första boken jag fick var Resor utan mål/Kap farväl av Harry Martinsson. Förutom då Selma Lagerlöf förstås, var han den första stora författaren som jag introducerades inför. Jag minns att jag upplevde det som stort. Martinssons mästerverk Aniara är ju för övrigt högaktuellt idag.
  Min favoritbok, om jag över huvudtaget skall ge mig in på att nämna någon, får i så fall bli Alexandriakvarteten av Laurence Durrell.

  Gillad av 2 personer

  • versaillessite skriver:

   En ganska dålig lista på 100 böcker att läsa innan man dör. Inga svenska böcker, få franska, trots att både den svenska och den franska litteraturskatten är så rik! Strindberg, Lagerlöf fattas, liksom Zola, Stendhal och många, många fler. Den ryska litteraturen är inte heller särskilt väl representerad, inte den spanska heller.

   Gillad av 1 person

 16. Tina skriver:

  En av dem som bidragit mest till att förstöra Sverige är just Jan Myrdal. Jag minns att det förr var närmast obligatoriskt att läsa hans böcker om Kina och Indien innan man åkte dit. Efter längre tid på plats kom insikten gradvis om att han har missförstått allt i de länderna, inte förstått samtalskulturen, och i Kina matats skedvis med propaganda på sina resor på inbjudan av Kinesiska Kommunistpartiet. Det tog mig också flera år att lära mig hur man läser av indiska samtal i syfte att få kunskap, och minst ett indiskt språk krävs även om man talar engelska. Jan Myrdal kom aldrig så långt trots att han snabbt skrev sina tjocka böcker, och han ska inte underskattas i hur han påverkat mentaliteten hos de då unga svenskar som läste honom, de som idag är ansvariga för plundringen av Sverige, och som har fått en helt skev bild av omvärldens folk.

  Gillad av 1 person

  • oerdoeg skriver:

   Så kan man ju också se på saken. Ändå kan man inte komma ifrån att Myrdal trots sina dårskaper är en mycket bildad herre. Paradoxalt att så många av de personer som kan sägas bära ansvaret för dagens klimat av obildning och förflackning och värderelativism och PK-hysteri varit spränglärda och – enligt många vittnesbörd – sympatiska och belevade människor. Olof Lagercrantz och Stellan Arvidson är två andra exempel.

   Gillad av 1 person

  • Lars skriver:

   Det är märkligt att Jan Myrdal inte haft förstånd att förändra sin syn på världen och inte medge hur fel han haft t.ex. avseende de röda khmererna.

   Gilla

   • Östanskog skriver:

    Jan Myrdal har haft den goda smaken att ha bott i Mariefred och Skinnskatteberg. Skinn… vad?, under en period i mitt liv var jag i Skinnskatteberg varje vecka. Jan Myrdal har åkt genom Sahara i en Citroen 2 CV. Dessa saker gör bara en bildad man.

    Gilla

 17. Hosianna skriver:

  Tack, Jan-Olof, visst behöver Sveriges unga bättre allmänbildning, men för att ens våga besöka ett vanligt, enkelt bibliotek i dagens Sverige, lär läshugade svenskar i alla åldrar behöva repa mod och utrusta sig med både livvakt och snorkel, för att inte riskera att dränkas av vakande, enögt bakåtsträvande och vaneaggressivt fula fiskar ur den utomvästliga migrantströmmen.

  http://www.friatider.se/ungdomar-gick-b-rs-rk-p-bibliotek-sparkade-p-datorer-och-spottade-p-personalen

  http://biblioteksbladet.se/ny-rapport-mer-hot-hat-och-vald/

  Gillad av 1 person

 18. Rikard skriver:

  Hej.

  Listan behöver revideras avseende verkligheten:

  ”Gå till biblioteket.” Inga invändningar där, en bra början även om man också kan använda nätbaserade tjänster som Project Gutenberg för äldre verk.

  ”• Tänk tanken att den värld där du nyss åt frukost, är ett resultat av människors ansträngningar. Placera in dig själv på den historiska tidsaxeln (tidshjulet går också bra, det har ju fungerat för indierna i 3000 år).” Försök tänka i larm och oväsen från kulturberikare som beter sig enligt sina kulturella normer; larm från en kulturberikande bongo-orkester; barn i alla åldrar som låter som om de flås levande medan föräldrarna sippar latte och glor fiskögt i sina mobiler; samt bibliotekarier som ställer frågor om varför du vill ha fram vissa titlar ur förråden.

  ”• Tilldela dig en roll i detta drama, och bestäm dig för att spela rollen så bra som möjligt, inget fusk.” Rollen som den som går därifrån, lånar böcker via fjärrlån, samt använder nätet istället och tänker att de som väljer att vara kulturlösa vildar inte förtjänar att skörda annat än vad de sår.

  ”• Medan du ändå befinner dig på biblioteket. Läs Strindberg. Kolla upp vad Odysseus sa till Cyklopen, ta reda på vad Jesus pratade om i Bergspredikan.” Med den läshastighet som de under trettio uppvisar, och det klena ordförråd de begåvat sig med lär de hinna fylla jämt innan de är färdiga med den inledningen.

  Inte för att listan är dum egentligen, men i verkligheten är bibliotek något som bättre beskrivs som ungdomsgård, politiskt korrekt bokförråd samt mer eller mindre fri tillgång till datorer med skrattretande dålig säkerhet.

  Personligen anser jag att grundskolan borde ha ett läsbeting på minst tvåhundra sidor per vecka, och detta ur en nationell och europeisk historisk litterär kanon – en ”Schwerer Gustaf” för litteratur.

  Kamratliga hälsningar,
  Rikard, fd lärare

  Gillad av 5 personer

 19. Sixten Johansson skriver:

  Viktigare än att vara utbildad och eventuellt bildad är att sträva efter att bli klok. Det kan man inte lära sig och det blir man inte ens av sin tiotusende lästa bok. Den som tror det är en tok. (Förlåt, rimmet var bara alltför frestande…). Att läsa mycket från tidiga år är viktigt, absolut! Skolbiblioteken var min egen räddning. Men det finns myriader boklärda och bildade, som bara är viktigpettrar eller fjädrande fjantar utan djupare egna insikter och klokhet. Vetenskapsmän likaså, utanför sin kollektivt byggda abstrakta värld.

  Det viktigaste under barn- och ungdomsåren är att ha bra vuxna förebilder. Och det viktigaste under vuxenåren vore att bearbeta sin personliga livserfarenhet, så att man i sitt psykes mitt planterar och vattnar den personliga kunskapens träd. När man svingar sig från egna grenar och samtalar med andra kan man så småningom bli lite klok. Sedan har man nöje och stimulans av varenda bok man hinner titta i. Jag skulle önska att jag på riktigt gamla dar inte behöver bli slösint, utan får ägna mesta tiden åt att släcka min bildnings- och kunskapstörst innan jag vandrar vidare.

  Nu har jag på medborgerligsamling.se under rubriken ”Vår politik” läst det skolpolitiska programmet. Jag är imponerad över den raka beskrivningen och de konkreta förslagen, inte minst vad gäller kunskap och bildning. Läsvärt och tänkvärt!

  Gillad av 2 personer

  • Per-Anders skriver:

   Vad är bra med MED:s skolprogram? Det är bara en lite annorlunda form av dagens dynga till skola. Fortsatt indoktrinering. Väldigt förlegad. Är det omöjligt att hänga med i utvecklingen inom lärande?

   Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    Jag kan hålla med Per-Anders och M134, men allt som förblir ord är bara önsketänkande, utopi, oavsett om det sägs av en person eller av ett parti. ”Återvandring – abrakadabra, ka-bom!” ”Förlegat! Ta till er utvecklingen inom lärande – hokus pokus, piff paff puff!”

    Hur ska ens vettiga idéer förverkligas, vilka ska göra det, när och med vilka medel? Vad man än vill åstadkomma gäller det att väcka massor av folk och få tillräckligt många med sig, tillkämpa sig resurser och förändra kolossalt tunga och motspänstiga system. Detsamma gäller även efter en kollaps och anarki, så man behöver tänka konstruktivt och realistiskt både på kort och på lång sikt.

    Gillad av 1 person

 20. olle holmqvist skriver:

  ”vad Odysseus sa till Cyklopen, ta reda på vad Jesus pratade om i Bergspredikan.” inom historieämnet har jag läst jämmer om ungdomen som inte kan ”det låg dimma över slagfältet
  morgonen den 6 november 1632” eller Karl XII:s död vid Haldens fästning, var knappen norsk eller svensk ?
  Ovanst är intressant men knappast förklarande för samtida skeenden.Här undervisas helt enkelt icke i sådant som arbetarklassens enorma välståndsutveckling 1870 > 1970, hur barnadödligheten försvann till ca 1950 – innan vaccinering. De verkliga orsakerna var trångboddhet bort -ett barn en säng, besvärligt för virus och bakterier, ”Här rivs för att få ljus och luft” – (vilken förf tror KD-ledaren?) fungerande latrinhämtning, så att det inte kontaminerade dricksvatten, cykeln till logdansen någon mil bort som bröt upp inavelsisolaten, kusinäktenskapen, tågen – unga flyttade till staden med samma effekt, och en ren industrikemikalien som hette tvål, och en som hette såpa, mer och allsidigare livsmedel.

  Vaccin har mkt lite med folkhälsoförbättringen att göra.

  Apråpå vaccin: streptokocker, scharlakansfeber, försvann precis som de andra barnadödarna – utan vaccin.Finns ännu inget.

  Om jag säger att cykeln är obesjungen hoppas jag nån kan säga emot. Hur skulle sågverksarbetarna ha kunnat organisera sig längs Norrlandskusten och älvdalarna
  utan cykel ?

  Cykeln först leksak för överklassen liksom mobilen. Kallades ”yuppie-nalle” någon minns ?
  Utan mobil ingen arabisk vår t ex, vilken historiker har fattat det ?
  https://dms-cf-09.dimu.org/image/022ykUTcTnYV?dimension=1200×1200

  Alltså Odysseus & Co – visst. Men viktigare är vad Hitler sa till sina medarbetare efter angreppet på Polen och därav Chamberlains krigsförklaring :
  ”Det hade vi inte väntat oss…”

  Gillad av 2 personer

 21. p kohlin skriver:

  En aspekt till om kultur: resultatet av ww2 blev att det anglo-amerikanska inflytandet ökade enormt (började redan under ww1) på bekostnad av det centraleuropeiska som blev nåt ”fult”: delat Tyskland som idag återförenat, lever med den stora skulden, kommunistiska öststatsregimer…de föll i glömska. I min dumhet trodde jag på en renässans för centraleuropeisk kultur vid eu-valet. Vi får inte heller glömma en stor rysk kultur modell äldre. Nästan märkligt att man kunde välja tyska som andra språk på -60talet.Idag märks obildningen hos de som är födda på t ex -70talet, även hos de som gått på KTH t ex.

  Gillad av 1 person

 22. Samuel af Ugglas skriver:

  Jan-Olof Sandgren, ”Tänk tanken att den värld där du nyss åt frukost, är ett resultat av människors ansträngningar. Placera in dig själv på den historiska tidsaxeln”
  Just det!
  Hur många människor och verksamheter har varit inblandade i tillverkningen av din ”frukost”?
  För inte så länge sedan skedde det ganska obemärkt av många medborgare som hade sin utkomst och deltog i att tillverka din frukost. Men sedan socialismen fördärvade landet så är det inte så givet att frukosten nästan per automatik står på bordet i morgon bitti. Att hämta den i ”mattemplet” och via kylskåpet och sätta den på bordet är en minimal del av matens tillkomst t.ex!!!

  Gilla

 23. Fredrik Siarsson skriver:

  Kvällsposten skrev om ett sorgligt exempel på den nya tidens ‘intellektuella’ som nämns ovan. En ung kvinna som satt och sydde banderoll inför en demonstration under gårdagen. En man frågade om han kunde få hjälp att sy i en knapp vilket inte togs väl emot. Kvinnan i fråga skriver ett BREV till mannen som sitter i sätet bredvid henne, innehållande en lista på kvinnans fördelaktiga egenskaper samt instruktioner på vad mannen behövde lära sig för att bli en bättre människa. Bland annat att anamma kvinnans världsbild om patriarkatet. Brevet lämnades över och kvinnan nobbade resolut mannens försök till fortsatt dialog. Ganska talande hur kvinnan valde att tolka situationen och nöja sig med att pådyvla mannen sin världsbild och ointresset till dialog.

  Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Nu talade ju mannen engelska så han var nog inte så insatt i vilket slags ”kvinna” han hade framför sig. Får jag gissa? Onaturligt färgat hår. Tatueringar. Piercing lite här och var. Ilsken uppsyn. Kanske har jag fördomar eller som en god vän sa, inte fördomar, erfarenheter. Men ”kvinnan” ville ju inte tala med honom, hon skrev ett brev. Herregud, hur dum får nån va?

   Gilla

 24. Deus skriver:

  Bra skrivet.
  En tanke jag burit på länge är den oförmåga dagens generation har att se sin egen religion (kristendomen) som något postivt.
  Just nu pratar man om islam som fredens religion, men den är i likhet med sina utövare ett resultat av de som tolkar den. Kristendomen är likadan och dras med samma problematiska nutid och historia.
  Jag är själv inte religiös, eftersom jag inte behöver vara det, men jag vill bara återknyta till den tradition som håller på att försvinna.
  Att inte kunna sin historia oavsett vad man tycker om den, gör att man riskerar att göra om samma allvarliga brott, som mänskligheten utsatt varandra för i historien.
  Det är lätt att fångas av det som känns nytt och har en stämpel av att vara fötryckt. Men läser man historien så är islam lika fel som kristendomen när det gäller att styra det moderna samhället eftersom dem baserar sig på levnadssätt som inte hör hemma i ett modernt samhälle.

  Gilla

 25. Christer Hanefalk skriver:

  Tack Jan-Olov! Du har skrivit mycket som är väldigt bra, men detta var fullkomligt lysande! Det du beskriver kan möjligen också beskrivas så här: ”Värdelöst vetande är väldigt värdefull – för det är allt det där, som vi har i ‘bagaget’ som vi inte (!) använder för att skapa daglig nytta, som gör oss till dem vi är!” Den som tror sig kunna bli bildad genom Google – utan de nödvändiga referensramarna – kommer måhända att lyckas med att samla väldigt mycket data, men kommer inte att öka sin kunskap.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.