Blott Sverige svenska krusbär har

Patrik Engellau

Så kvad Carl Jonas Love Almquist i en dikt som i övrigt lät så här:

Vad bjuder oss uppriktigt Afrika?
Vad visa kan Amerika?
Vad Asien? Vad allt Europa?
Jag trotsar öppet alltihopa.
Men Skandinavien – det är alladar!
Blott Sverige svenska krusbär har.

Jag blir inte riktigt klok på det där. Almquist låter ironisk. Det är som om han drev med alla som hävdar att det finns något särskiljande svenskt. Men så menade han inte, det framgår av annat han skrev, till exempel detta:

Vad nationalitet eller – då det nu är frågan om vårt land – vad svenskhet är, det kan kännas djupt: det är ett odödligt sinnelag hos den som har det: svensk natur, med folk, sjöar, berg och skogar, står då för ens håg i sin egna och rätta färg.

Men oavsett vad han menade så hävdar jag att han hade rätt i att det finns nationella särarter. Om det gäller just krusbär vet jag inte, men det gäller exempelvis politik. Låt mig ge ett exempel.

Om Ungerns premiärminister Viktor Orbán hävdar, vilket jag tror att han gör, att huvudmotsättningen i landets politik går mellan nationalister och globalister, så tror jag han har rätt. Om Polens ledare Jaroslaw Kaczynski gör en motsvarande analys avseende Polen så tror jag att också han har rätt.

Men när sverigedemokraten Mattias Karlsson gör samma analys för Sveriges del – nämligen att huvudmotsättningen går mellan ”värdekonservativa patrioter och kosmopolitiska kulturradikaler” – så tror jag han har fel. Hur kan det komma sig? Hur kan det som är rätt i Östeuropa vara fel i Sverige? Jo, för att det är olika i olika länder. Blott Sverige svenska krusbär har.

Vem är det som bråkar med Ungerns och Polens politiska ledningar? Jo, det är just ”globalister”, till exempel EU som vill tvinga på länderna fler migranter och vill straffa Polen för att den polska regeringen gett sig på landets författningsdomstol och det statliga polska tevebolaget. Ungern har dessutom ett horn i sidan till den amerikanske miljardären George Soros som vill driva ett politiskt korrekt universitet i Budapest. (Det här är lurigt. Ordet ”kosmopolitisk” har länge varit ett kodord för judisk men det behöver naturligtvis inte ha denna betydelse. George Soros är jude. Nu kanske jag ger uttryck för fördomar, men det finns alltid risk för en koppling mellan antiglobalism och antisemitism.)

Med detta vill jag säga att det finns en logik i att ungrare och polacker, i varje fall en del ungrare och polacker, uppfattar globalisterna, kanske särskilt representerat av EU, som sin nationella huvudfiende.

Men så är det inte i Sverige. Varken EU eller George Soros bråkar med Sveriges regering. Annie Lööf och Anders Borg reser glatt på Bilderberggruppens möten. Utrikesminister Margot Wallström är till den grad angelägen att bli mottagen i det globalismens finrum som FNs säkerhetsråd utgör att hon inte drar sig att göra saker som är så olämpliga – läs ”exempelvis att muta lättmutade u-länder för att de ska rösta på Sverige” – att hon inte törs redovisa sina gärningar för svenska folket. Det finns helt enkelt ingen motsättning mellan Sveriges politiska ledning och globalismens intressenter.

Skulle man då kunna hävda att Sveriges politiska ledning är ett slags nickedockor i internationella globalisters händer och att analysen nationalister mot globalister därför även stämmer för Sveriges del? Jag tror inte det. Utrikesminister Wallström måste inte vrida sig ut-och-in för att komma med i säkerhetsrådet. Hon gör det av egen fri vilja. George Soros är inte hennes huvudman, varken i teorin eller praktiken. Svenska politiker tillsätts av och svarar inför de svenska väljarna. Så är det och så ska det vara. Det är där huvudmotsättningen i Sverige står, närmare bestämt mellan politikerväldet och de svenska nettoskattebetalarna.

51 reaktioner på ”Blott Sverige svenska krusbär har

 1. Björn G skriver:

  Sverige är ett av få länder som har en ambassad i Nordkoreas huvudstad, därför tackade Trump Sverige för hjälpen med att få ut den amerikanska fången Otto Warmbier från Nordkorea.
  Våra politiker jobbar hårt för att Svenska biståndspengar skall ge dem välbetalda platser i olika organisationer.
  Huvudmotsättningen står mellan roffarna och de som blir drabbade!

  Gillad av 2 personer

 2. Fredrik Östman skriver:

  Men om Sverigedemokraterna skulle vara Sveriges statsledning, så skulle vi befinna oss i samma situation som Ungern och Polen och Karlsson plötsligt få rätt.

  Argumenterar du här för principen ”makten har rätt”, den som de postmoderna national-socialisterna grundar sin vidriga verksamhet på i brist på moral och heder?

  Gillad av 6 personer

 3. V for Vendetta skriver:

  Detta är sant fast inte sant ändå. Det är nog så att Polen endast polska politiker har och Sverige endast svenska politiker har. Där de polska politikerna värnar skattebetalarnas eller om man så vill den egna befolkningens väl och ve genom att gå emot storebror som viker sig de svenska politikerna som strån i viden och därmed behöver inte EU bråka med landet i stort. Svenska skattebetalare i gemen tror jag däremot inte är lika positivt inställda till storebror EU påfund alla gånger. Visst tillsätts svenska politiker av svenska folket men se vad som händer med politikermassan i kvadrat när de ställs inför en avvikande folkvilja, i detta fallet SD som är kritiska till storebror, då går de ihop hela vägen från höger till vänster för att skydda den hand som trots allt i förlängningen föder dem. Så…… jo de är globalismens lakejer.

  Gillad av 11 personer

 4. svenne skriver:

  ”Men oavsett vad han menade så hävdar jag att han hade rätt i att det finns nationella särarter. Om det gäller just krusbär vet jag inte, men det gäller exempelvis politik”.

  Ja, våra svenska politiker utmärker sig verkligen som en ”nationell särart” och detta på ett negativt sätt. Det räcker att jämföra dessa med deras motsvarigheter i våra nordiska grannländer. Där vågar dom tala klarspråk och på ett ganska handfast sätt beskriva, och ta itu med, problem som även handlar om ”känsliga frågor”. Jag är faktiskt lite avundsjuk på medborgarna i dessa länder som har politiker med lite rakare ryggrad än de har som vi tvingas att dras med.

  Gillad av 12 personer

  • Björn G skriver:

   Jo de Svenska politikerna och journalisterna utmärker sig verkligen. De är de enda som tror att andra i världen vill ta efter Sveriges misstag.
   Den oheliga alliansen mellan politiker och journalister har skapat ett totalitärt samhällsklimat där sanningen blev det första offret att dö i den politiska/mediala debatten.
   I årtionden har politiker vägrat att diskutera de Svenska problemen och journalister struntat i att granska dem. Politiker och gammelmedia har behandlat oss, det svenska folket, som en andra klassens medborgare i vårt eget land.

   I den politiska ankdammen Sverige är det mycket snack och lite verkstad. Och nu vill 7-klöverpolitikerna gå till val på att lösa de problem de själva skapat. Är det inte en fantastisk affärsmodell av gammelpartierna?
   De har skapat problem som ingen trodde var möjliga för 30 år sedan och när problemen blivit så stora att de inte längre kan stoppa huvudet i sanden, så utnämner de sig själva som de bäst lämpade att lösa problemen och försöker därmed säkra sitt monopol ytterligare ett tag.

   Till vilket pris som helst ska nya idéer och nya aktörer hållas borta från det mediala och politiska skråväsendet i Sverige.

   Tack Patrik för att du ger de nya idéerna en jordmån för grodd!

   Gilla

 5. worlpresscomsite skriver:

  Hans Högqvist.
  Så de svenska politikerna är eniga med globalisterna medans de svenska nettoskattebetalarna är oeniga med politikerväldet – men därvid förmodligen också med globalisterna, fast de kanske inte förstår det.
  Förstår jag dig rätt Ehgellau?

  Gilla

 6. Christer L skriver:

  Nettoskattebetalare som en politisk frontgrupp? Vad anger detta ord för uppfattning, utöver att få ner skatterna? Många röstar för höga skatter, dels tjänstemän – men även andra, vilket är en egendomlighet, förklaringen är att dessa människor är bedragna. Nettoskattebetalaren är en svagt och vagt formulerad belägenhet, om den alls existerar som politisk kraft.

  Huvudmotsättningen är mellan å ena sidan invandringspolitiken, som politikerväldet bedriver i globalisternas intresse, förtäckt bakom diverse lögnaktiga resonemang, och å andra sidan det svenska folkets sanna erfarenheter och intressen. Globalisterna har insteg i EU och svenska regeringskretsar genom direkt och indirek korruption. Politikerväldet har haft makt att med de etablerade medias hundraprocentiga stöd förvanska bilden av invandringspolitiken, dess anledningar, praktik och konsekvens. Den politiska huvudmotsättningens kontur syns tydligast i kontrasten mellan informationen i MSM och de fria media, som DGS tillhör. Det är en hotad nations intresse mot globalismen. Tjafset på Kvitter och Ansiktsbok hoppas jag bara att slippa.

  Gillad av 5 personer

  • Magnum skriver:

   Svensk systemmedia ägnar sig sedan länge åt att manipulera nyhetsflödet. Ofta handlar det inte om direkta lögner, utan om något mycket mera förrädiskt genom att man medvetet förvränger, skönmålar, svartmålar, tillägger, utelämnar eller på annat sätt censurerar eller förändrar nyhetsflödet.
   http://flygbladet.com/

   Gillad av 2 personer

 7. oppti skriver:

  De reser glatt till möten och får beröm för vår öppenhet.
  De vågar dock inte ta tunnelbanan till Tensta och ta skit för stängda lokaler.
  Kanske är orsakssambandet inte uppenbart för dem-än?

  Gillad av 9 personer

 8. Christer Carlstedt skriver:

  Jag är inte så säker på att jag delar Patriks analys.

  Svenska politiker tillsätts inte av folket. Svenska politiker tillsätts i praktiken av det politiska etablissemanget. Vilka får Du välja bland på valdagen?
  Svenska politiker svarar inte inför folket. För vad de gör inom den politiska verksamheten har de gett sig själva amnesti. De får som sämst en prickning av KU.

  Att det inte finns någon motsättning mellan det svenska politiska etablissemanget och EU är kanske inte så märkligt. Våra politiker är i sammanhanget närmast en ”Bror Duktig”, som ivrigt nickar bifall till propåer redan innan frågan har ställts.

  Nu senast flaggar Liberalerna för att Sverige bör införa Euron jättefort. Personligen tvivlar jag starkt på att detta baserats på någon djuplodande ekonomiska analys där olika scenarier betraktats.
  Däremot känner jag mig rätt övertygad att man gjort någon form av valstrategisk bedömning.
  Jag har inte en aning om hur många procent av svenska folket som är positivt inställda till införandet av Euro i landet. Låt os för diskussionens skull anta att det handlar om 20% övertygade.
  Tänk då om man kunde få detta till en fråga i valet och man kunde få åtminstone hälften att rösta på Liberalerna!
  Jösses tjejer och grabbar! Visst får ni väl medge att 10% är dubbelt så mycket som de 5% man tycks attrahera i dag?
  Det riktigt fina i kråksången är dessutom att man inte behöver ta något ansvar för saken, eftersom resterande 90% av mandaten inte tänker driva frågan.

  Gillad av 3 personer

 9. Anna Lindén skriver:

  Almquist var inte ironisk när han skrev dikten. Han befann sig i landsflykt i Amerika och hade hemlängtan. Han fick aldrig återse sitt älskade Sverige, utan dog utfattig i exil.

  Gillad av 4 personer

   • Anna Lindén skriver:

    Så vitt jag vet anklagades han för ett giftmord. Menar du att det fanns politiska motiv bakom anklagelsen?

    Gilla

 10. Ralph skriver:

  Nu har det väl slagit runt ordentligt i Herr Engellaus huvud. Att likställa Mattias Karlsson med Margot Wahlström för att båda arbetar inom politiken? Det resonemanget går ju inte ens att bemöta. Att dessutom dra paralell mellan antiglobal kritik och antisemitism är ju helt barockt. Det är socialismen som innerst är antisemitisk och alltid varit vilket är anledningen till Wahlströms kvicka men väldigt avslöjande beslut att erkänna Palestina. Så mycket dravel har jag läst på denna sida men aldrig en så taffligt skriven artikel. Och detta ständiga tjat om nettoskattebetalare får dig att låta som landsförrädaren Fredde Reinfeldt.

  Gillad av 1 person

 11. Eva Danielsson skriver:

  Svenska politikerväldet är inte hotade eller mutade av Soros, de vill alldeles frivilligt ha globalistisk överhet och ”mångkultur”. Men driver detta utan att öppet tillstå vidden av det för svenska väljare. Som troligtvis skulle vilja bevara de flesta av våra svenska krusbär som svenska. Om de fick chansen att förstå att detta står på spel.

  Våra svenska politiker för alltså sin strid mot det egna folket. Halvt dolt bakom ridåerna.

  Medan i andra länder verkar politikerväldet föra sin strid mot utifrån kommande press, men i enlighet med vad deras folk tycker. De kämpar för sitt eget folk och sina nationers intressen.

  Om Hilary Clinton hade vunnit i st f Trump, hade nog USA varit i liknande belägenhet som Sverige. Med en president som enbart skulle ha företrätt den neomarxistiska postmoderna vänsterns akademiska intressen. Nu steg i stället vanligt folk fram och valde Trump. Tack och lov.

  Var finns vår Trump? Vi behöver en egen Trump. Däremot nej tack till att härma Kanada eller om det är de som härmar oss? Men de har geografiskt avstånd till globens mest destruktiva regimer och konflikthärdar. Vi har en bro som kunde stängas av och vi har bidrag som kan slopas.
  Om viljan funnes.

  Våra makthavare förförs av söta dadlar och mörka ögon och struntar i sura krusbär och ärliga blå ögon. De räknar med att vi även i fortsättningen betalar notan och håller tyst.

  Gillad av 12 personer

  • Jan Molin skriver:

   När jag först läste igenom vad Patrik skrev, tänkte jag som många av er ovan. Men jag gick tillbaka och läste igenom noggrannare, och då tror jag att jag föstår: Patrik menar nog att vi svenskar har ett frivilligt val, att finna oss i det som händer eller att rösta bort förrädarna.
   Det har vi inte gjort, trots att politiken att ge invandrare samma välfärdsrättigheter som oss svenskar har pågott nu i 48 år. Läs igenom ”mångkulturpropositionen” 1975:26. Tanken med detta var att skapa ekonomiska jämlikheter mellan oss och invandrarna! Redan då trodde man sig skapa jämlikhet genom att ge bort pengar till de som kom och ej kunde försörja sig. Jämför med SIDA som sysslar huvudsakligen med samma sorts tänk men i global skala. Sedan kom rikets verkliga förrädare, moderaternas Reinfeldt och under sina 8 år släppte in nästan 900 000 med hela Alliansens helhjärtade stöd! Och idag har vi Ulf Kristersson, som deltog i Reinfeldts slakt av våra skattepengar, och vill ha nytt stöd! Man baxnar!
   Sverige och svenska folket är tyvärr ett fegt folk på deken! Men vi får väl se hur många svenskar som kravlar sig upp ur den halvgrävda graven i höstens val.
   Så Patrik menar nog liksom jag att svenska folket har ett fritt val trots allt (än så länge) att förkasta mångkulturen och istället kräva en politik för massivt återvändande med hjälp av vanliga politiska åtgärder, många av dessa ekonomiska naturligtvis.

   Gillad av 4 personer

   • Magnum skriver:

    Molin@
    Utmärkt kommentar.
    Vi har själva avgörandet i vår hand, kommer vi att vara klarsynta nog för att se vad som väntar bakom hörnet?
    Finns inte en chans säger jag, se ex på Kristersson han ljuger så han blir blå i ansiktet och M fick 23%? i sista opinionsmätningen.
    Sverige måste bli fattigare och farligare innan vändpunkten kommer.
    Om det inte är försent då.

    Gillad av 3 personer

  • Leif Nilsson skriver:

   ”Var finns vår Trump?” Journalisten och den hedervärda dissdenten Ingrid Carlqvist tror sig ha svaret och skriver i Tidningen Svegot:
   ”När före detta SDU-ledaren Gustav Kasselstrand kliver upp på scenen för att lansera Alternativ för Sverige kommer jag att tänka på Donald Trump. Kasselstrand är visserligen mycket yngre men han har samma självsäkra karisma, samma övertygelse om att hans uppgift är att rädda fosterlandet, kosta vad det kosta vill – och att inget får stå i hans väg.” …
   ”Gustav Kasselstrand har alla möjligheter att ta positionen som Sveriges Donald Trump. Han har glöden, han har övertygelsen, han har karisman och han har intelligensen.”

   Gillad av 1 person

 12. 5ven55on skriver:

  Här har du fel, Patrik. Globalisterna är våra fiender. Bara för att våra politiker sålt sig, är hjärntvättade (och tror på globalismen) och/eller är hotade så innebär det inte att inte globalisterna är den större och farligare makten.

  Sen är ”antisemitism” samma smörja som ”rasism”, ”fascism”, ”nazism” och alla andra invektiv – de är bara till för att skrämma till tystnad och skapa tabun. Här är högre än så i tak (vilket jag är tacksam för, Patrik – de flesta forum på nätet är mer inskränkta).

  Bara för att det välfärdsindustriella komplexet är ett mäktigt självspelande piano innebär det inte att inte gobalisterna i viss mån kan styra det i den riktning de önskar. De gör ju samma sak med USAs militärindustriella dito. Vi hade inte just behövt tagit hit en massa invandrare för att komplexet skulle kunna växa; men det passade den globalistiska agendan, därför blev det så.

  Gillad av 6 personer

 13. Henric Ankarcrona skriver:

  Kanske har politiken i t ex Polen och Ungern helt andra förklaringar. Efter 40 års kommunistiskt styre har länderna nu under nästan 30 år genom stora ansträngningar börjat bygga upp ett fungerande civilsamhälle, vilket under diktaturen systematiskt smulades sönder (läs Anne Applebaums The Ironcurtain).
  De vill undvika de möjliga hot mot civilsamhället som en omfattande migration skulle kunna skapa.
  Det vore enfaldigt att hävda att de ledande politikerna skulle vara fascister. De bör finnas förklaringar.
  Polska krusbär.

  Gillad av 7 personer

 14. Skyldigheter in - Rättigheter ut skriver:

  En välfärdsstat bygger helt och hållet på nationalstaten. Medborgarna går till val vart fjärde år och röstar fram en ledning. Även i en global ekonomi finns det nationella budgetar. Där ihopsamlade resurser fördelas inom landet.

  Efter andra världskriget har det vuxit fram en flora av olika konventioner. Man ville efter kriget få på pränt högre och godare ambitioner för mänskligheten. Oftast inom FN:s ramverk. Dessa konventioner skulle gälla oavsett landgränser. Ambitionen var global.

  Den internationella konvention- och rättighetslagstiftningen var avsedda att lyfta alla nationella befolkningar, inom respektive länder. Fungera som ett övergripande stöd för enskilda nationers utveckling, inom ett vidare humanistiskt ramverk. Landgränser skulle inte upplösas.

  Det var heller aldrig avsett att nationellt uppbyggda välfärdssystem, kostnadsmässigt underhållna av dess egna medborgare, skulle göras tillgängliga via migration. Välstånd inom egna länder skulle byggas. Samtidigt som de behövde hjälpas in i humaniteten. Inom egna gränser.

  Så länge länder existerar måste principen – skyldighet in – rättigheter ut – gälla. Omslutet av en väl fungerande nationalekonomi.

  Om man inte håller med om dessa principer kan man mycket väl hamna i slutsater som Annie Lööf gjorde. Att det är fritt fram att laborera med 30 miljoner fler ekonomiska migranter till nationen Sverige.

  Världen har ännu inte gjorts sig av med nationer, bara för att vi lever mera globalt. Ännu är befolkningar och ekonomier väl inkapslade inom nationer. Denna värld har inte den internationella konvention- och rättighetslagstiftningen ändrat på.

  Men detta faktum vill Pk-isterna helst bortse ifrån. Antagligen är det därför vi aldrig får till någon seriös diskussion. Pk-isterna kan inte förmås att lämna visionernas värld, för att klivna ned i verklighet. Nu hotar en visionärt förd politik att kasta ut Sverige i kaos.

  Gillad av 4 personer

 15. Jaxel skriver:

  Krönikan säger avslutningsvis :  ”Svenska politiker tillsätts av och svarar inför de svenska väljarna. Så är det och så ska det vara. Det är där huvudmotsättningen i Sverige står, närmare bestämt mellan politikerväldet och de svenska nettoskattebetalarna.”

  Jag har lite problem med logiken här. Om politikerna tillsätts av väljarna samtidigt som huvudmotsättningen är den angivna varför avsätts inte politikerna?

  Jag antar här att nettoskattebetalarna är en majoritet. Att det behövs ett antal nettoskattebetalare för att försörja en som saknar egen försörjning. Det kanske inte stämmer?

  Gillad av 2 personer

 16. Hosianna skriver:

  Tack, Patrik, för dessa vackra, svenska citat och osmickrande, internationella jämförelser.

  De senaste decenniernas dyra och destruktivt demoraliserande proffspolitiska vanstyre kan dock ha kommit till vägs ände. Robusta, unga krusbärsplantor tycks spira i landet, men hinner de bära frukt redan till denna ödesdigra hösts röstskörd?

  http://www.smp.se/ledare/kdu-konservatism-i-klack/

  http://www.swebbtv.se/program/moete-med-makthavare (Mikael Willgert intervjuar Gustav Kasselstrand)

  Gillad av 1 person

 17. uppstigersolen skriver:

  80 % ungefär av nettoskattebetalarna håller helt med ledningen i Sverige. Det är vi ungefär 20 % som är dissidenterna. Så länge vi som har förnuftet i behåll är i minoritet så kommer färden mot avgrunden att fortsätta. Rädde sig den som kan.

  Gillad av 3 personer

 18. Hovs_hällar skriver:

  Patriks analys haltar, eftersom han vill driva sin käpphäst. För att få ihop det måste man förenklat anta att hotet från globalisterna kommer UTIFRÅN i fallet Ungern och Polen, men däremot kommer INIFRÅN i fallet Sverige.

  Jo förresten — kanske ganska rimligt egentligen,att se det så? Visst är det en förenkling, men en förenkling som hjälper en att se klarare…

  I Sverige har det faktiskt gått så långt att större delen av makthavarnas representanter är våra fiender. De driver en globalistisk agenda som direkt strider mot våra nationella intressen, och som hotar vår nations fortlevnad.

  Ett litet symtom på detta, bland många: Att fanatiska muslimer sitter som nämndemän i en svensk tingsrätt, och dömer enligt islamsk lag i stället för enligt svensk lag.

  De här individerna har suttit i många år, som representanter för Annie Löööfs Centerparti. Ingen har reagerat, förrän nu. Saken togs bland annat upp i Veckans brott häromdagen, och Leif GW talade klarspråk! Men liknande saker pågår i tysthet överallt, med makthavarnas aktiva stöd. Sverige anpassas bit för bit till islam.

  Gillad av 7 personer

 19. Magnus Rosensparr skriver:

  Det stora problemet med globalismen och dess förespråkare är att de besitter så enormt stora resurser. Deras slutmål är avvecklandet av nationalstaterna och upprättandet av en federativ värld (helt enkelt så att hela världen får samma konstruktion som USA med en enda regering), ungefär som i Sci-Fi-världen, bara med skillnaden att där handlar det ju om intergalaktisk federalism.

  Gillad av 1 person

 20. Aha skriver:

  ”Blott Sverige svenska krusbär har”. Det kan översättas till ”blott Sverige stark globalistisk önskan har”. Det skulle kunna tjäna som en sammanfattning av krönikan.

  Världens en gång mest jämlika land och nr fyra på välståndsligan, nu elva, väljer alltså att gå i täten när det gäller globalism. Man går från framgångsfaktorn tillitsfull homogen befolkning till mindre tillitsfull mångkulturellt samhälle, där det senare f.n. inte är en framgångsfaktor någonstans när det som i Sverige gäller väsensskilda kulturer.
  Man ersätter alltså en framgångsfaktor med en dokumenterad bakåtgångsfaktor.

  Blott Sverige svensk dårskap har.

  Gillad av 4 personer

 21. Rolf skriver:

  Kampen står mellan svenska folket och globalisterna, som finns inom politiker-adeln, inom EU-adeln och den superrika oligark-adeln.

  Svenska regeringar har sedan 1980 sålt sig till den internationella globalist-adeln. Ett tydligt exempel är november revolutionen 1985, där K-O Feldt var drivande tillsammans med B. Dennis och Erik Åsbrink.

  Konsekvenserna blev fruktansvärda för de svenska småföretagen, ca 40.000 drevs i konkurs under finanskrisen 1992. Som kom som påföljd till november revolutionen.

  Gillad av 2 personer

 22. Esmaralda skriver:

  Vad som utspelar sig i Sverige är en bottenlös tragedi, regisserad på överstatlig nivå, enligt min syn. Svenska folket är brottsoffer för mäktiga intressen och en vidunderlig maktkamp om världsherravälde. Alltför spännande för min smak.
  Vad jag förstår lyder vår regim FN:s Agenda 2030. Det är dessutom som om makteliten njuter av svenskarnas rädsla – en sorts sadism. Politikerna där högt uppe i hierarkin är ju fullt medvetna om att bland migranterna man lockar hit i övermäktigt antal är alltför många våldsamma män, kriminella och drogberoende, omöjliga att leva samman med.
  Man försöker bända upp bröstet på oss, trots att vi är så skrämda:
  ”Öppna hjärtat och låt kärleken flöda mot invandrarna som kommer hit för att rädda välfärden och pensionerna!”

  Gillad av 8 personer

 23. Sixten Johansson skriver:

  Huvudmotsättningen går olika beroende på hur väsentlig den skiljande frågan är (och i Sverige låter man förstås får, getter och ulvar i fårakläder välja sina egna älsklingsfållor och öva på bä och mä).

  Men i dagens och framtidens kultur- och livsavgörande frågor så blir frontlinjen Realister kontra Utopister, alltså tillräckligt realistiska och psykiskt mogna vuxna och unga kontra alla de psykoinfantila vuxenbarn som nu behärskar etablissemanget och offentligheten, har Sveriges öde i sina fumliga händer och formar det efter sitt omogna och ansvarslösa psyke, stödda av alla de skattebetalare och bidragsberoende som i mobbkollektivistisk rusighet eller ångest bräker medhåll.

  Realister mot Utopister kan breddas till Sanningssökare och sanningssägare mot Lögnare, mytomaner och andra personlighetsstörda. Sanningen är nämligen detsamma som Hela Verkligheten, realiteterna, naturen inom och utanför oss själva.

  Alla som lever i lögn eller utopi eller förnekar sin egen natur raserar själva grunden för att gemensamt kunna bygga och bevara en högstående kultur och ett gott samhälle. Inte ens privat kommer de att kunna leva ett gott och hedersamt liv. De odlar sin självgodhet och falskhet, men skördar vanära och förakt.

  Gillad av 2 personer

 24. Mikael Steinwall skriver:

  Är inte globalism och kapitalism samma sak? I så fall är det ju märkligt att den Svenska vänstern har blivit globalister.

  Gilla

 25. Björn K skriver:

  Jag kan rekommendera Katarina Barrlings utmärkta beskrivning i Kvartal.se som innehåller ett liknande tankesätt:
  https://kvartal.se/essaer/frn-ngonstans-till-varsomhelst-s-gick-partierna-vilse
  Det är intressant att politker och etablerade debattörer inte står i samklang med övriga befolkningen.
  Det är också är intressant att denna spricka finns inom många politiska partier och ligger utanför vänster-höger skalan. I tokpartierna finns dock inte denna spricka (MP-V-C-F!).

  Gillad av 1 person

 26. Per-Anders skriver:

  Oavsett avsikten med globalism eller EU eller vilka prickar som besitter makten eller vilka George Soros mutar är hotet centralisering eller centralplanering.

  Centralplanering fungerar inte och leder utan minsta undantag till minskat välstånd. Det spelar ingen roll hur skarpa hjärnor som leder centralplaneringen. De kommer att misslyckas.

  Det är centralplaneringen som måste bekämpas oavsett vilka som leder centralplaneringen. Det är själva systemet som måste bekämpas och inte de som leder det.

  Om globaliseringen lyckas, säg nej till er fritid. Ni kommer att få ägna större delen av er tid åt att jobba för att få mat. Glöm vad fritid är, ligga i hängmattan med en bok eller vad ni nu än vill göra för att njuta av er fria tid. Den fria tiden kommer att försvinna.

  Gillad av 2 personer

 27. Lars skriver:

  ”värdekonservativa patrioter och kosmopolitiska kulturradikaler”, där står konflikten, menar Mattias Karlsson och därmed säger han inget om den internationella arenan utan talar om Sverige, svensk kultur, svensk politik, svenska intressen. Det är konfliktytan inom Sverige.

  Det förefaller rimligt anta att sjuklövern drivs av kosmopolitiskt utopiskt tänkande från olika utgångspunkter, liksom ,media och universitet, men är de medvetna om konsekvenserna? Kan de överblicka resultatet av den politik de för?

  Jag saknar ett ekonomiskt tänkande, analysen baseras på ideologiska värderingar, alternativt som Patrik framför en konflikt mellan de skattebetalare som står för notan och de som bestämmer, men jag frågar mig om någondera parten har insikt och kunskap nog för att bedöma konsekvenserna för vårt eget samhälle?

  Vad händer med ett rikt land med öppna gränser? Vad händer när 25 % av befolkningen har utländsk bakgrund och en stor del bristande utbildning, kunskap och förmåga och för med sig andra kulturer med värderingar och sätt att agera?

  Kultur är kopplat mot ekonomi, via tillit, gemenskap, solidaritet, förståelse osv. Individer är inte uniforma produktionsenheter som i nationalekonomins modeller. De är inte utbytbara för att ta en plats vid löpande bandet.

  Folkpartiets Björklund vill att vi ska gå med i Nato och in i Euron. Vad har han för belägg för att det är bra? Är det inte sannolikt att både Ryssland och Nato är relativt nöjda med den buffertzon som Sverige och Finland utgör och saknar bärande själ att fördela militära resurser till den frontlinjen? Euron? Är Björklund fullständigt omedveten om konvulsionerna inom Euro området? Omedveten att skälet att Sverige klarade krisen 2008 och framåt relativt bra är att vi har egen valuta?

  Wallström då? Vad vill hon uppnå med sin Palestina politik och förespråkande av att Sverige skriver på avtal att inte acceptera kärnvapen på det egna territoriet?

  Det förefaller mig att vi har politiker inom alla partier och en medial värld som kännetecknas av fatal brist på kunskap och kompetens och en väljarkår som inte utkräver ansvar.

  Gillad av 1 person

 28. lookslikeanangel skriver:

  Svenska krusbär i Los Angeles

  En svensk som jobbar i LA (kul jobb inom filmindustrin) berättade just att han hört ett par tjejer prata svenska och blivit riktigt “home-sick”. Det där kan man uppleva om man är utomlands en längre tid, att man plötsligt längtar efter “krusbären”.

  Men dom där jobben inom film & musik, IT etc har man ju fått via “svenska krusbär”!

  Som det är nu i Sverige slösas så mycket energi, tid och resurser till att tona ner modern livsstil och anpassa oss till att bli någon slags “mellanösternland”.
  Jag tänker t.ex. på diskussionen om kvinnors (trygga) rörlighet, anpassad klädstil, “sharialagar” etc etc.

  Det är ju i alla fall inte samma fokus på modern teknologi, mode och musik.

  Gilla

 29. goph999 skriver:

  Å vad trött jag är på denna sajt. Här sitter de alla, som alltid vill visa hur duktiga de är. Har också akadimiska meriter, man jag torgför dom aldrig. Är inte intressant. Alla dessa kvasifilosofiska resonemang, (tror MOAB leder den ligan) som oftast är helt obegripliga.

  Sverige håller på att gå under. Det bara är så. Så hur fixar vi det? Den frågan kommer aldrig upp på dagordningen.

  Till vapen mina vänner. Det är det som gäller.

  Gilla

 30. sefasttronde skriver:

  ”..huvudmotsättningen i Sverige står, närmare bestämt mellan politikerväldet och de svenska nettoskattebetalarna.” Nej, däri Patrik har du fel!

  I den mån skatterna i sig har någon betydelse så är det hos de högsta inkomsttagarna och kapitalägarna. Det säger jag utifrån att som konsult arbetat med många, många människor och deras ekonomi och pengar i snart fyrtio år.

  På det politiska planet är det fråga om krafter och agendor som förts upp, och som inte haft någon större betydelse tidigare och av naturliga orsaker inte kunnat haft. Flera av dem har du själv tidigare skrivit om: multikulturalism, globalism, rasism, m.m. .m.m. Kontra en nationalism som i sin egentliga form är fosterlandskärlek och det samhälle vi trots allt upplevde något av för flera decennier sedan. Vad har hänt sedan dess? Främst att äldre generationer dött, som starkt påverkade hela samhällets värderingar och politik. Då menar jag inte främst höger-vänster-skalan, utan snarare moral och rättsmedvetande, och för all del nationskänsla – att vara svensk med allt det goda och föredömliga det stod för. En nationalism som fanns på olika sätt inom alla politiska partier.

  Den fullständiga förklaringen till det du tar upp är komplex. Alltför komplex för att jag skall idkas ge en längre förklaring, utan vad jag gör här är endast att vidröra något av fundamenten för förändringar som inte bara rör Sverige i en allt mer globaliserad värld.

  Eller, har jag missförstått dig?

  Gilla

 31. Olle Reimers skriver:

  Patrik, nu vill jag utmana din analys på allvar.

  Anledningen till att Polen och Ungern m.fl. med kraft motsätter sig globalisterna är att de själva har varit fångar i globalisternas garn.

  På den motsatta sidan står Margot Wallström et consortes som fortfarnade drömmer om det globalistiska lyckoriket. För MW uppenbarar det sig i deltagandet i Bilderbergmötena dit jag tvivlar på att Viktor Orban blir inbjuden.

  Det har ingenting med nationalkaraktärer att göra. Det är bara brist på erfarenhet (naivitet) som gör att svenskarna inbillat sig att vi har någon slags världsmedborgargen i vårt DNA.

  Gilla

 32. educaremm skriver:

  Jag tror att många politiker, och även andra, är främst av allt – frälsta – på Amerika, USA….?…
  T ex Maud Olofsson inte minst….? – Sverige är ett underbart invandrarland precis som drömlandet?…Precis som USA – ….?…
  Även många, många svenskar är idag mycket, mycket amerikaniserade, utan att bry sig särkilt mycket om det…
  Sk. – raggare – , var väl – amerikafrälsta – , redan för länge, länge sedan, med sina stora s.k. – raggarbilar – , vilka alla var just amerikanska, och framför allt stora, bilar…

  Så snart (inom några årtionden, inom ett par generationer..?), så är nog förmodligen alla européer ännu mer amerikaniserade?… Så pass amerikaniserade att det då inte längre kommer att kunna urskiljas några större skillnader mellan USA och t ex Sverige..?…(Eller även andra europeiska nationer.., förutom då språket i viss mån…(ännu så länge…)..?…)

  – The Big Melting Pot – …..The – Big Dreamland – framför alla andra länder…?..

  Men frågan är, vill alla bli amerikaniserade?…

  Vill alla bli amerikaner?…

  Ja, det verkar onekligen så….(med tanke på vad människor konsumerar?..)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.