Ny podd! Nationalismen som vänstern älskar

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen (inspelat 2/2 2018) sitter jag, Antikalifen, med mina två kollegor Alkemisten och Påven i ett studentrum i Uppsala och pratar om filmen Black Panther. Jag är 70-talist, född 1976, och de två unga gubbarna är 90-talister. Generation X möter Generation Y! Vi kallar oss ”Triumviratet”, men trots det grandiosa namnet är våra poddar ganska avslappnade.

Black Panther är Marvels senaste superhjältefilm och handlar om T’Challa, kung av det fiktiva afrikanska riket Wakanda. För länge sedan slog en meteorit ner i området. Den innehöll superämnet ”vibranium” som gjorde Wakanda till ett superteknologiskt science fiction-land. Men wakandierna döljer alla sina fantastiska saker för omvärlden genom en ”hologrammur”. De som befinner sig på andra sidan muren ser bara lerhyddor. Öppna era hjärtan? Nej, tack! Wakanda first!

Vänstern älskar Black Panther! De älskar den för att hjältarna är svarta, stolta och vackra. Och för att de vita, onda männen klandras för Afrikas olycka. Budskapet tycks gå ut på att om afrikanerna bara hade fått vara i fred från vit inblandning hade hela kontinenten idag sett ut som det teknologiska drömlandet Wakanda. Men samtidigt är ju Wakanda så bra bara för att någon förfader råkade snubbla över ämnet ”vibranium”. Hm…

I Black Panther drömmen om svart makt och storhet tagit form i det fiktiva riket Wakanda. Men det finns också en berättelse om svunnen svart makt och storhet i det förflutna. I denna berättelse, som liksom filmen om Wakanda är till för att ingjuta stolthet i svarta, så byggdes pyramiderna av afrikaner, inte av egyptier. I låten ”I Can” från 2003, påstår rapparen Nas:

Be, be, ‘fore we came to this country
We were kings and queens, never porch monkeys

Ja, afroamerikanernas förfäder var inte slavar. De var kungar och drottningar. De hade ju byggt den underbara civilisationen i Nilens land. We wuz kangz! Det som både filmen Black Panther och låten ”I Can” försöker göra är lovvärt. Svarta ska få en bättre självbild och känna sig som ”kangz” i stället för ”gangstaz”. Tyvärr är ju den destruktiva gangsterkulturen utbredd bland afroamerikaner, något som också syns i Black Panther.

Räcker det verkligen bara med resurser för att bygga en framgångsrik civilisation? Måste man inte också anstränga sig? Och hur kommer det sig att de afrikanska länder som inte blev koloniserade av onda, vita män ändå är fattiga och underutvecklade? Det är frågor som jag, Påven och Alkemisten ställer oss i denna podd. Vi kommer att fortsätta podda, so stay tuned!

12 reaktioner på ”Ny podd! Nationalismen som vänstern älskar

 1. Jan Ivarson skriver:

  Nationalism gillas av vänstern då det gäller att ta ut skatt.
  Annars skulle men inte få pengar att dela ut och till politiska arvoden.

  Gillad av 1 person

 2. Hosianna skriver:

  Tack, Triumviratet, för att ni recenserar den omtalade filmen betydligt mer nyktert än svensk propagandamedia hittills har förmått göra.

  Trots att genren inte tilltalar mig alls kan jag inte upphöra att förundras och förfäras över hur precis allt i hela världen numera rasifieras.

  Född och fostrad till fullkomligt färgblind svensk medborgare är det en smärtsam process, att som vuxen tvingas beakta andras hudfärg.

  Gillad av 1 person

 3. educaremm skriver:

  HUR KOMMER DET SIG att alltfler unga människor i Sverige, talar meningar som alltid, överallt, i var och varanna sats och meningsbyggnad, MÅSTE innehålla ordet – LIKSOM – , både före, mitt i, och i slutet av en mening…?…

  Detta är ett MYCKET märkligt fenomen….

  Undrar varifrån det kommer? Hur det kommer sig att det förekommer så frekvent i talet?

  I dagens svenska talspråk verkar det inte vara möjligt för de flesta, och kanske särskilt inte för unga människor, att kunna konstruera meningar utan att använda sig av ordet – LIKSOM – precis överallt….?..

  Det vore onekligen mycket intressant om någon språkforskare kunde förklara hur detta ord har kommit att bli så dominerande i det svenska talspråket…

  Det är inte enbart ett märkligt fenomen..
  Det är även påfrestande att höra svenska talas på det sättet….

  Gilla

 4. Elisabeth skriver:

  Jag har inte sett filmen och tänker inte göra det heller men tack för analysen. Intressant. Och filmen verkar vara just så som jag misstänkte när jag bestämde mig för att inte se den och göda sådant här trams. Det är bra att man inte vill vara offer och ständigt skylla på andra men man verkar ju göra det i alla fall när man konstruerar sin hittepå-historia. Jag står inte ut med det här att alla får vara rasister idag utom vita, eller så här, bara vita är äkta rasister. Ordet har blivit alldeles urvattnat. Om alla vita försvann från jordens yta, hur blev världen då ?

  Gilla

  • uppstigersolen skriver:

   Då skulle kineserna ta över. Titta på afrika. När de vita lämnade så kom kineserna istället. De bygger vägar, järnvägar och öppnar gruvor. Med kinesiska arbetare. Afrikaner göre sig icke besvär. Dessutom drar sig kineserna inte för att ge ledarna lite dusörer. Så försvinner de vita så blir det kineser som bestämmer. Titta på Sverige. Vilka äger Volvo? Är Ericsson världsledande? Nej Huawei, där arbetar nu många f.d Ericssonanställda..

   Gillad av 2 personer

   • Johan skriver:

    För 60 år sig gjorde Afrika sig fria från vit kolonialism.
    Nu vill alla afrikaner till de vita människornas land..
    Hur ska dom ha det???
    Vita äro djävlar…eller….

    Gilla

   • Elisabeth skriver:

    https://www.theblaze.com/video/white-south-africans-face-genocide-we-are-cutting-the-throat-of-whiteness
    Det sydafrikanska parlamentet röstade nyligen genom en lag som ger rätt att konfiskera vitas mark utan kompensation. En av förespråkarna för lagen heter Malena. Denne hetsar mot vita å det grövsta, bl a säger han att man ska skära halsen av den vite mannen. Jaha, så gick det för Sydafrika när de svarta tog över landet, det blev fritt fall neråt på alla sätt. Jag väntar mig inte ett pip om det i svensk media. Allting får passera när det sägs/görs av personer med ”rätt” kulör.

    Gillad av 1 person

 5. Aha skriver:

  Den där typen av tema, uppmärksamhet kring minoriteters belägenheter har blivit en fullkomlig mani i kulturella sammanhang. Public service genomsyras av det. Knappt ett ord om de kunnige, rationella, kreativa skaparna av välfärdssamhället, the daily worker. Ingenting om deras (strävsamma) kultur och ibland överdådiga arbetsinsatser. Totalt mörker och ändå är det de som i ett par sekler skapat all välståndsutveckling, inklusive och faktiskt också i högsta grad minoriteters välstånd.

  Denna vurm för minoriteters belägenhet och tycka synd om syndrom är komplett kontraproduktiv ty minoriteterna tar sig inte själva i kragen och ser till att de blir kunniga, rationella och kreativa. Nä, de sitter bokstavligen bara och väntar, ivrigt påhejade av kulturvänstern, att den vita mannen ska ta bort sina repressiva åtgärder.
  Vilka åtgärder? Förbjuda dem att utbilda sig? Förbjuda dem att få jobb? Förbjuda dem att kvalificera sig som specialister? Sluta missunna dem goda referenser trots goda arbetsinsatser?

  Gillad av 1 person

 6. Anonym skriver:

  Melanie Phillips har på sin sajt melaniephillips.com skrivit flera inlägg på detta tema, bl a ”OWN GOAL FOR THE CULTURE WAR” (om svarta idrottsmän som vägrar delta när nationalsången sjungs) och ”WHAT THAT FARRAKHAN PICTURE TELLS US ABOUT ANTISEMITISM” även ”THE RED-BLACK-GREEN-ISLAMIC AXIS”.

  Gilla

 7. Krister Andersson skriver:

  Jag är inne rätt mycket inne på Amerikanska debattsajter och enligt dem så har den här usla
  filmen fått SWJs och andra vänstermuppar att yla av hänförelse, man måste vara ganska
  patetisk om man engagerar sig så till den milda grad över en dålig fantasi.

  Gilla

 8. Magnus Rosensparr skriver:

  Det politiskt korrekta industrikomplexet i Hollywood utnyttjar skamlöst ungdomar, minoriteter, politiskt vilseförda, kulturellt indoktrinerade och socialt isolerade grupper för att slå mynt av dessa gruppers okunnighet, hat och fanatism. Man ska absolut inte understödja detta genom att betala för dessa Hollywoodprodukter. Man kan ladda ned dem på The Pirate Bay och studera dem i informativt och avskräckande syfte.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.