Matchen om sanningen

Patrik Engellau

Igår skrev jag att medelklassen inte har några tidningar, inga forskningsinstitut, inga skolor eller andra intellektuella centra som kunde lyfta dess djupt kända frågor (utom ett antal undantag, antydde jag, som är för litet för att göra någon egentlig skillnad). Men om det nu hade funnits några medelklasstidningar vad hade de då skrivit om förutom reguljära nyheter, sport och sudoku och sådant där som varje blaska med självaktning måste hålla sig med? Vad är det för information jag saknar?

Hoppsan, frågan kom lite oväntat, men låt mig ge några exempel.

Kommer du ihåg när de ensamkommande afghanska barnen och deras stödaktivister ockuperade Medborgarplatsen och Norra Bantorget? Händelsen fyllde tidningar och TV med entusiastiska reportage om dessa djärva dissidenter som ville få svenska myndigheters beslut upphävda med hjälp av utomparlamentariska metoder. Där hade jag önskat mig ett annat tonfall i rapporteringen, men det var inte journalisternas klang som störde mig mest, utan att reportrarna inte ställde de elementära frågorna. Vem var det som utplacerade och finansierade bajamajorna? Vem bredde mackor och betalade för maten? Här måste ha funnits intressant information att förse mediakonsumenterna med. En långvarig dygnetruntdemonstration för flera hundra personer organiserar sig inte av sig själv och är inte gratis. Någon hjälpsam kraft måste ha stöttat det hela. Vem var det?

Ryktet säger att det var LO och att det var därför demonstrationen så småningom flyttade till Norra Bantorget och att det var därför demonstranterna plötsligt, vid sidan av asylkraven, började begära helt oväntade saker som oförändrad pensionsålder (eller vad det nu var, jag minns inte, men det hade inget med afghanerna att göra). LO ville väl ha valuta för apanaget. Jag känner inte sanningen och det känns ovärdigt att behöva gå omkring och lyssna på rykten och gissa.

Sedan har vi de obesvarade frågornas Moder, nämligen Vad kostar migrationsäventyret? Här har man inga säkra svar utan får gissa sig till något som verkar rimligt och som kanske har påståtts av folk som vill överdriva eftersom de är rasistfascistbrunråttepopulister. Jag har fått för mig att migrationen kostar skattebetalarna omkring fem BNP-procent, runt 250 miljarder kronor, så däringa fem försvarsbudgetar, men det har jag verkligen inte från någon säker källa eftersom sådana som borde vara säkra källor inte uttalar sig. Det är därför medelklassen borde ha ett seriöst forskningsinstitut med massor med välbetalda filosofie doktorer som inte behövde oroa sig för sin framtid om de sa något som gjorde PK-isterna illa till mods.

Samma sak med de obesvarade frågornas Fader, nämligen den av justitieminister Johansson strypta frågan om en uppdatering av Brå-studierna 1996 och 2005 om invandrares eventuellt fortsatta överrepresentation i brottsstatistiken. Den saken borde också kunna utforskas av filosofie doktorer som inte behövde riskera sin akademiska framtid för att de sagt något som inte behagade makten utan i stället envetet kunde koncentrera sig på fakta enligt den obönhörligt sanningssökande vetenskapliga metod som vår kultur i högtidliga sammanhang brukar hylla som grunden för våra framgångar men numera sådär dagligdags struntar i.

En annan sak som jag också skulle vilja sätta en ivrig, grävande journalist på vore att kolla det där med våra ”stängda gränser”. Hur är det egentligen i verkligheten på Öresundsbron?Gränserna påstås ha stängts för något år sedan, men de sporadiska vittnesmål jag hört är att det beror på bemanningsläget och tid på dagen. Och det viktigaste av allt är att jag tror mig ha förstått att den som avser att söka asyl inte behöver några dokument. Den som anländer till Sverige utan dokument och säger sig söka asyl blir genast hänvisad till Migrationsverkets mottagning. Vad betyder då ”stängda gränser”? Eller har jag missförstått? Jag lever i ett land där en nyfiken medborgares rimliga frågor alltför ofta negligeras av den nyhetsindustri som egentligen är inrättad för att besvara sådan frågor. Det är därför medelklassen behöver sina egna medier. Medelklassen kan inte lita på motståndarens medier. (Varför tror du socialdemokraterna på 1800-talet startade egna tidningar? Jo, för att arbetarna inte kunde lita på klassfiendens avisor.)

Eller när de plötsligt uppstod en demonstration några dagar efter terroristen Akilovs dåd på Drottninggatan? Hur gick det till? Vem skickade inbjudningskort till talarna, vem byggde högtalaranläggning, vem kallade åhörarna? Observera att jag inte på något vis protesterar mot demonstrationen, jag känner djup respekt inför alla som ville visa sitt deltagande, jag undrar bara hur det hela kom sig. Det kanske bara skedde spontant genom att människor kände sig berörda. Den historien hade glatt mig mer än någon annan. Men jag vill veta hur det verkligen gick till.

Och går vi till utlandet finns det inga gränser för hur mycket som borde undersökas. Kan ingen flink reporter söka upp Putins trollfabriker, ringa på dörren och fråga hur det går till? Är det sant att Sydafrika utvecklar sig till ett Mugabeland där man mördar vita farmare och där infrastrukturen bryter samman? Har vi något att lära oss av att Brasiliens regering i dagarna ställt delstaten Rio de Janeiro under federalt förvaltarskap och utsett en fyrstjärnig armégeneral till ansvarig för en militär insats mot den organiserade brottsligheten eftersom delstaten anses ha misslyckats med uppgiften?

Det finns sanningar att söka för hundra- eller tusentals forskare, journalister, tänkare, filosofer. Som det nu är törs de inte söka av rädsla för att bli brännmärkta av PK-isterna. Med några hundra miljoner kronor på fickan, felräkningspengar i politikerväldets obetydligaste avdelning, skulle medelklassen kunna komma med i matchen om sanningen.

90 reaktioner på ”Matchen om sanningen

 1. Lilla fröken PK skriver:

  Bristen på information, t. ex. om vissa invandrargruppers överrepresentation inom brottslighet, är naturligtvis också en information. Eller motviljan mot att lämna ut signalement på gärningsmän i samband med våldtäkter med det absurda argumentet att det skulle försvåra förundersökningen. Polisens kod 291(?) hör också hit. Förslaget från regeringens utredning om att inskränka offentlighetsprincipen känns tyvärr ganska följdriktig.
  Som mediekonsument måste man alltså lära sig att läsa mellan raderna och dechiffrera termer som ”ungdomsgäng”, ”flyktingar”, ”kompetensregn” etc.

  Gillad av 15 personer

  • Björn G skriver:

   80 procent av alla somalier i Sverige är arbetslösa
   ( enligt tidningen Arbetet (https://arbetet.se/2015/10/14/den-nya-underklassen-arbetslosheten-praglar-somaliers-liv-i-sverige/))
   – ändå görs privata penningöverföringar sk. remitteringar till Somalia på över 500 miljoner kronor varje år (2015).

   En stor del av den summan är troligen skattepengar i form av bidrag.
   Till detta ska läggas ytterligare 600 miljoner skattekronor som går i bistånd till Somalia
   ( källa: http://www.regeringen.se/pressmeddelanden/2017/10/regeringen-dubblerar-bistandet-till-somalia/) varje år.
   Det blir alltså över tusen miljoner kronor. Varje år. Till största del skattepengar.

   En miljard är som exempel 50.000 kronor till var och en av Sveriges 20.000 poliser om nu regeringen ville föra en annan politik.

   I Sverige finns knappt 100.000 somalier, 500 miljoner gör då i runda slängar 1.000 kronor i månaden per vuxen somalier.

   Numera kommer det dock att bli ännu enklare och billigare att föra över skattepengar till Somalia och andra länder.

   Fem somaliska invandrare i Vivalla har skapat en tjänst som enkelt och billigt låter dem och andra invandrare skicka pengar till släktingarna i hemlandet via nätet. De har sedan starten 2015 hjälpt till att överföra 200 miljoner kronor till utlandet – men snart kan det handla om miljarder…

   Gillad av 12 personer

  • lars-eric olander skriver:

   Man behöver inte BRÅ och andra myndigheter i Sverige för att få rätt statistik angående brott och invandring. Bara gå in på tyska hemsidor från varje storstad. Statistik finns rakt upp och ner med uppklarningsprocent, antal våldtäkter mm . Allt rakt upp och ner med tysk noggrannhet .

   Gillad av 1 person

 2. Palle skriver:

  Patrik: jag tror att du har helt rätt i din huvudtes – att fylla kunskaps- och faktaluckorna på ett trovärdigt sätt och med högkvalitativ information måste fylla ett stort behov i detta land.
  Högst betänkligt är t.ex. att moderatledaren Ulf Kristersson tydligen tar avstånd från sin egen finanspolitiska talesperson Elisabeth Svantessons högst rimliga krav på att migrationskostnaderna ska beräknas och presenteras. Närmast Kafka-likt hur vi kan ha hamnat i ett läge där rikspolitikerna skyr fakta som pesten och likt de tre aporna täpper till ögon och öron (dock ej mun). Kristersson har väl drabbats av eftertankens kranka blekhet: om svenska folket skulle få reda på de enorma kostnaderna och dessutom före valet, då skulle det kunna hända att katastrofens omfattning kunde leda till frågor om så obehagliga saker som ansvar för den förda politiken och kanske även innan nuvarande regerings …
  Du gör en uppskattad storleksjämförelse mellan migrationskostnaderna och försvarskostnaderna – det är närmast otroligt hur våra politiker strider om blygsamma höjningar till försvaret om ca 10 miljarder över ett antal år och då talar vi ändå om landets mest grundläggande säkerhet, som befinner sig i ett helt raserat tillstånd. Jämför detta med att vräka ut mångdubbla försvarsbudgetar för att finansiera mestadels ekonomiska flyktingar utan att ens ha kontroll över de exakta kostnaderna utöver de direkta kostnaderna till själva Migrationsverket. Kostnader som nu i rask takt går över till att drabba landets kommuner.
  Vi är nog många, som är beredda att stödja initiativ i den riktning du indikerar, bara de får en mer konkret form. Se bara på det utmärkta exemplet Axess (tidskrift och tv) där verkliga kvalitetsprogram/-artiklar presenteras och fyller ett verkligt tomrum inom sitt område.

  Gillad av 15 personer

  • Kjell Eriksson skriver:

   I och för sig ligger Sveriges Försvarsanslag i paritet med övriga nordiska länder. En följdfråga är förstås…hur används de resurser Försvarsmakten redan har? Det hindrar ändå inte att din synpunkt är ytterst relevant.

   Gilla

 3. Per Lundekvam skriver:

  Det är en mycket väsentlig punkt du tar upp. Journalistkårens oerhörda svek när det gäller avsaknad av kritisk granskning av märkliga företeelser i samband med invandring. Många journalister har intagit en okritisk och mycket positiv syn på invandring. Detta har medfört att många politiker inte har vågat inta en rimlig position när det gäller invandring. Risken att de skulle utsättas för journalisternas hån och SD-smetning har varit alltför stor. Hur har denna utveckling kunnat ske i Sverige och inte i de övriga nordiska länderna?

  Gillad av 8 personer

  • Johan skriver:

   Janne Josefsson säger att journalistkåren numera är 1:a Statsmakten. Jag håller med. Detta är huvudorsaken till Sveriges bedrövliga tillstånd.
   Hade jag varit IT-miljardär skulle jag grundat en TV-kanal och en radio-kanal där ALLA frågorna ställdes. Genomslaget skulle bli massivt och omedelbart.
   Att undvika att ställa de självklart relevanta frågorna (jag kallar dom ”straffsparksfrågor”) har i decennier dominerat svensk journalistik…
   Hur kan dom leva med sig själva? Var är deras moral?

   Gillad av 11 personer

 4. Björn G skriver:

  Priset för sanningen är ju inte helt gratis. Det kan vara mycket högt. Yttrandefriheten är selektiv. Den gäller inte alla och inte heller alla ämnen. Sverige är ett konsensusland där man får ha vilka åsikter man vill, bara man tycker lika som alla andra.

  I många år har den svenska makteliten och dess främsta företrädare, politikerna och journalisterna, gjort allt för att dölja invandringens negativa konsekvenser för svenska folket.

  Det pris som dissidenter (dvs de som sagt sanningen) har fått betala kan se olika ut, alltifrån förstörda yrkeskarriärer, förtal, utfrysning ur familjen och vänner som säger upp kontakten, skrivförbud i ”kontroversiella” ämnen som gör det omöjligt att arbeta kvar i sitt yrke – till oannonserade hembesök av journalister som trampar omkring i trädgården, bankar på dörren och stirrar in genom fönstren, uthängning, mediedrev och röjande av anonyma skribenters identitet.

  Några av dissidenterna upplever också att omgivningens beröringsskräck inför de ämnen man arbetar med bildar ett slags zon av oberörbarhet omkring dem. De blir oberörbara som om de bär på ett potentiellt smittsamt virus. Det är farligt att vistas i deras närhet.

  Plus förstås de obligatoriska utnämningarna till rasist, fascist, nazist, främlingsfientlig och islamofob.

  Repressionen trivs och frodas i samhällen där rädslan är utbredd. På många sätt närmar sig debatt- och åsiktsklimatet i Sverige det vi vanligtvis förknippar med välkända socialistiska diktaturer, som Kuba och DDR.

  För att förhindra ett alltmer snävt och räddhågset debattklimat behövs fler som outtröttligt skriver och talar, belyser fakta och lyfter fram lögner och mörkläggning.

  Men vilka törs ansluta sig till sanningssägarnas skara!

  Gillad av 10 personer

 5. Moab skriver:

  Måste ut och skotta pga global uppvärmning så får återkomma, men vad jag kan se så har det gått ännu en dag där Teodorescu, Dahlberg, Lifvendahl, Arpi, Gudmunson, Gür, Cwejman, Rayman, Huitfeldt och Heberlein inte nämnt de förstående föreslagna grundlagsändringarna.

  Det måste helt enkelt vara koordinerat, på något sätt så vet alla medier att man inte skall skriva om detta, åsiktskorridor är för milt för att beskriva Sverige. Snart kommer väl en pliktskyldig svårläst artikel för att lura oss att vi är fria som 300 personer läser, annars dödstyst.

  Man har inte ens sett till Hanif Balis skägg i frågan.

  Gillad av 12 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Jo, Hanif Bali har faktiskt uttryckt sig i en intervju som motståndare till den föreslagna förslagna grundlagsändringen. En filmad snutt på Twitter. Men tyvärr förtog han intrycker av att vara principfast när han tog SDs Ekeroth som avskräckande exempel på politiker som kan komma att få välja ut vilken journalistik som är seriös eller inte.

   Gillad av 3 personer

  • Johan skriver:

   Jordan B Peterson gjorde sig ett namn när Kanada skulle lagstadga om användandet av pronomen…Staten skulle bestämma hur man får tala m a o.
   Skulle han ens vara möjlig i Sverige? Jag tvivlar…
   Han skulle tigas ihjäl.
   Enda räddningen hade varit en 120-årig Wilhelm Moberg. Såna finns inte längre. Dagis har konsensusslipat alla diamanter…

   Gillad av 4 personer

   • Moab skriver:

    Ivar Arpi gjorde en intervju med honom men det via skype på amatörbasis. Jag gissar att efter det taktiska misstaget med Cathy Newman så har vänstern lärt sig läxan, det blir nog inte många fler intervjuer i MSM.

    Gilla

 6. Aha skriver:

  Jag upprepar gårdagens appell;

  Upprop för arbetsgrupp för crowdfunding.
   
  I linje med vad Patrick Engellau skriver i sin krönika uppmanar jag härmed läsare till denna blogg att anmäla sitt intresse för att med mig i en ideellt arbetande grupp jobba med crowdfunding för alternativmedia.

  Avsikten är att bilda en fond eller liknande.
  Med crowdfunding menas folkfinansiering.
   
  Grundidé är den som framgår av krönikan, dvs;
  Några miljoner nettoskattebetalande svenskar torde vara förbannade på utvecklingen och PK-ismen.
  Migrationen har havererat, utanförskapet i förortsområdena är enormt. Sverige har en av världens högsta skatteuttag men bara en medioker välfärd med bl.a. Europas längsta sjukhusköer. Det är likaså dåligt med vårdplatser. Tyskland har t.ex. åtta ggr så många platser per capita. Det är också för få platser för de äldre. Många sitter ensamma och vanmäktiga i sina hem. Skolan är medioker. Hundratusentals pensionärer definieras som fattiga. Polisen hinner inte med. Kvinnofriden är hotad. Media är medlöpare.
   
  Det finns helt enkelt mycket att bli förbannade över.
  Om en miljon förbannade svenskar skulle stödja alternativmedia med en femtiolapp betyder det 50 miljoner kr.
   
   Anmäl dig och kom också redan nu med idéer och kommentar. 
  Mycket av samordningen och arbetsmöten kommer att klaras av via telefonmöten vilka hålls efter arbetstid.
   
  Åke Thunström.
   
  Intresse anmäls till
  ake.thunstrom@gmail.com
  ‪0763138811‬
   
  Bifoga en kortfattad CV och vad du tror att du kan bidra med.
  Min CV spänner från programmerare till datachef, till produktchef och till affärschef samt till nationell samordnare för stadsnät. Fil.kand. Inte belastad, ej heller på nätet.
   

  Gillad av 8 personer

  • Linden skriver:

   Kenneth@ Håller med dig,,tidningen finns redan.

   Nya Tider är kvalite rakt igenom.
   Har prenumererat på den i fler år.
   Intressanta ämnen skrivna av skickliga skribenter. Och det viktigaste av allt, ovinklade nyheter.
   Rekommenderas varmt.

   Gillad av 1 person

 7. svenne skriver:

  Det finns väl ett antal släktingar till ”de obesvarade frågornas Moder och Fader” som inte journalisterna visat någon entusiasm att rota i exempelvis:

  – Varför betraktas inte STAST-listan som ett allmänintresse som bör redovisas?

  – Har uppseendeväckande milda domar i en del grova brottmål avkunnats på grund av hot gentemot domare från kriminella sympatisörer till den dömde? Mutor?

  – Hur kommer det sig att Dan Eliasson kan fortsätta sin destruktiva promenad mellan olika myndigheter utan att detta har stoppats? Har han hållhakar på några politiker?

  – Varför redovisas inte journalisternas politiska hemvist på individnivå? Sympatierna har visats som en klump med en majoritet för V,S och MP. Men de är ju lobbyister som når ut till en stor publik och har härigenom en stark påverkan på opinionen.

  – Hur förklarar man artisters och idrottsutövares tillgång till media för att lufta sina åsikter angående den ödesfråga som invandringen utgör? Dessa kategorier betraktas – av någon outgrundlig anledning – som sakkunniga i ämnet. De anses även vara experter inom andra områden som t.ex. Schyffert inom ekonomi och Betnér angående brottsstatistik. Malena Ernman och Zara Larsson betraktas väl som allmänt sakkunniga inom diverse områden. Det blir ju lite löjeväckande när de tillåts breda ut sig på det sätt som nu sker.

  ”….Där hade jag önskat mig ett annat tonfall i rapporteringen, men det var inte journalisternas klang som störde mig mest, utan att reportrarna inte ställde de elementära frågorna…”

  I en del fall är det bristen på följdfrågor, vars svar sannolikt inte kommer att passa in i journalistens verklighetsbild, som är otroligt stötande. I andra fall finns det ingen gräns för att älta följdfrågor i det oändliga och detta brukar ske i samband med intervjuer av SD-politiker. Om någon sådan råkar ha låtit tungan slinta, eller har gjort bort sig på något annat sätt, så har intervjuaren ett oändligt tålamod att älta banala frågor om och om igen in absurdum. Det är inte konstigt att förtroendet för gammelmedia har rasat kraftigt.

  Gillad av 11 personer

  • Palle skriver:

   Svenne: på pricken! När det gäller att mala på med ovidkommande frågor på ett sidospår stod väl radions P1, studio ett nyligen för ett svårslaget rekord i grenen. Det gällde moderaterna i Göteborg, som gjort en valfilm, som pekar på en hel del problem i nämnda stad, bl.a. nämndes de många bilbränderna. Dock visade det sig att filmbolaget illustrerat denna typ av brottslighet med bilder på en brinnande bil ifrån Vancouver, Kanada. Detta tog P1-journalisten fasta på och trots att M-företrädaren gång på gång försökte förklara att en brinnande bil ser likartad ut var den än råkar befinna sig rent geografiskt, så återkom detta som ett huvudtema. På så sätt kunde ju de verkliga problemen, som filmen försökte lyfta, negligeras och journalisten ansåg sig tydligen ha gjort ett riktigt scoop. Twitterkontot Steget Efter har noterat det hela på sitt eget sätt:
   https://pbs.twimg.com/media/DV8DSsmWsAAie2P.jpg:large

   Gillad av 1 person

   • Moab skriver:

    Jag hörde detta av ett misstag, systemmedia är gift, man mår bättre av poddar. Lyssnade just på en som avhandlar Nordkoreas många kärnvapentest, senast över 6kiloton. När hotet blir reellt så blir inte att vänta ett alternativ.

    Gilla

 8. Bjarne Däcker skriver:

  Det är populärt med insamlingsgalor på teve där artister ställer upp för den goda saken. SVT borde ha anordnat en insamlingsgala för afghanerna och om de hade fått in 400 miljoner kronor så hade 400 fått stanna ett år. Sedan kunde SVT ordna en ny insamlingsgala.

  Gillad av 1 person

   • Nisse i Hökarängsskolan skriver:

    Nog minns vi ”Feed the world”. Vi minns också Michael Jacksons ”Heal the world” och ”We are the world”, som vi tvingades sjunga på musiklektionerna trots att Jackson precis ställts inför rätta för pedofili.

    Vi minns också FN-dagen och hur alla skolans elever ställde upp i trapphuset och sjöng Afzelius’ ”Du är det finaste jag vet”.

    Vi minns hur det helt plötsligt en dag dök upp en jugoslavisk pojke i klassen och hur han hade för vana att hota sina klasskamrater till livet medelst basebollträ och påstådd tillgång till jugoslaviska farbröder med skjutvapen.

    Vi minns ”barnen i Afrika” och att vi skulle tänka på dem, oklart varför.

    Vi minns Operation Dagsverke och hur vi sattes i tvångsarbete för stt sedan få våra inkomster beslagtagna och omfördelade till okända människor, tror att det rörde sig om en ”vänskapsskola” i Baltikum.

    Vi minns de välvuxna invandrareleverna (”de kommer in tidigare i puberteten där borta”) och hur de styrde och ställde med våld och hot om våld.

    Vi minns hur de vuxna medvetet tittade åt andra hållet, hur de inte ville se.

    Vi minns nog allt – nog minns vi allt. Och om detta må vi berätta.

    Gillad av 11 personer

  • Moab skriver:

   Jag tycker man kunde ha en gala där alla som ger hälften av sina skattepengar, som jag, till invandring och ensamkommande, Dan Eliasson och Fridolins lön, och islamisering och moskeèr firades!?? Hade inte det varit något, en gala för alla oss nettoskattebetalare som TROTS att vi hellre fått tänderna utdragna än att betala till detta accepterar de demokratiska spelreglerna, följer lagar och regler och betalar, år efter år efter år efter år efter år…

   Kanske Ernman och Pascalidou tillsammans med Reinfeldt kunde varit programledare?

   Gillad av 2 personer

 9. Moab skriver:

  Jag delar Patriks syn, man känner sig som DiLeva som vaknar naken vid sin TV. Vem kan man tro på? Fast jag är inte en förvirrad DiLeva, jag är säker på min förmåga att bedöma, jag har fått min metod testad många gånger och ibland har man fel, men oftast, när man får känslan av att något är galet för att man saknar information eller märkliga saker händer gång efter annan så är det så också, något är galet. Inom finansbranschen så har Warren Buffet lyckats mycket bra och vad går hans metod ut på, jo att ta reda på så mycket som möjligt om de företag han investerar i så att han kan jämföra med andra företag, han söker fakta, inte hopp och gissningar. Mot detta står att investera i sådant man inte förstår, exempelvis tycker jag nu att genmodifierande teknik är mycket frestande, men förstår jag denna bransch och vilka företag som kan lyckas, tyvärr nej. Kanske Kina blir världsledande för att de saknar etiska bromsklossar (trots den anständiga människan) så att alla amerikanska bolag hamnar på efterkälken?

  Vad vill jag ha sagt med detta, jo att informationen vi behöver den finns, etablissemanget har den, journalisterna har den, eller kan söka den, men detta görs inte, vi skulle kunna vara Warren Buffet, men ges inte möjligheten. Detta i sig själv är så nära ett bevis man kan komma för att ens farhågor är sanna, om man då börjar följa detta som jag gjort nu i lite drygt 11år så läggs information på information tills det blir ganska tydligt att Warren Buffet inte skulle investerat i etablissemangets beskrivning av verkligheten. Det lite lustiga är att nästan alla finansanalytiker är pk, hade jag varit svensk pensionär så hade jag sett om min fondportfölj och haft mycket lite Sverige, och dessutom så kan det vara så att obligationer nu är det mest riskabla, aktier och råvaror kan vara det bästa just nu. Kort sagt, vi vet Patrik, vi vet att det är galet, du och jag och andra kan lita på vår bedömning i detta. Jag tror dock att dina 250miljarder är alldeles alldeles för lite, bara de ensamkommande kostar 60 miljarder, jag tror mer på ett svart hål alá subprimebubblan. Det var mycket få som gick kort, vi är som dem. Jag vet dock att det inte behöver vara så här för när jag satt i London exempelvis på söndagen på ett café med några dagstidningar så fick man veta saker, man fick andra perspektiv, det var därför det var en sån chock att flytta hem, det fanns bara en tanke, ett perspektiv.

  Gillad av 7 personer

 10. Anders F1 skriver:

  Patrik förstorar problemet en smula. Det är förvisso en UTMANING att hitta info, men den finns. Och att ingen fakta ges är klara fakta.

  Gilla

   • Rikard skriver:

    Hej.

    Om du inte kan hitta den informationen här, så bör du skriva till dem och fråga var den finns. Det är ju inte så att Kriminalvården inte för register över sina klienter.

    Alternativt kan man tala förtroligt med anställda: beskedet jag har fått var att ca 85% av de intagna var icke-svenskar (rent etnicitetsmässigt).

    [https://www.kriminalvarden.se/forskning-och-statistik/]

    Kamratliga hälsningar,
    Rikard, fd lärare

    Gillad av 1 person

 11. Christina Gustafsson skriver:

  Läser ALLT på denna blogg och håller med om ALLT. Läget är förtvivlat. Hur ska det gå för vårt stackars land? Vet ni alla som läser denna blogg och alla andra medborgare i Sverige att i runda tal 500 nya personer söker asyl i Sverige under en och samma vecka. 500 NYA ASYLSÖKANDE VARJE VECKA från länder som Syrien, Afganistan, Iran, Irak m.fl. och alla ”flyr för sina liv” i brinnande krig. Vilka floskler. Dessa 500 varje vecka ska ha någonstans att bo, äta, kläder m.m av Migrationsverket under långa handläggningstider. För att så småningom få uppehållstillstånd och skyfflas ut till våra arma kommuner (dock inte alla sökande). De som inte får uppehållstillstånd försvinner ut i samhället som papperslösa (såsom Akilov) uppskattningsvis 50.000 med medföljande kriminalitet. Migrationsäventyret kan troligen uppskattas till 250 miljarder 5% av BNP. Så här håller det på vecka efter vecka oavsett färg på Regering. Och vem var det som sade att vi har bland Europas lägsta mottagning. Förstår Svenska folket att 500 NYA kommer varje vecka så länge inga journalister vill rapporterar om dessa siffror. Förstår Svenska folket konsekvenserna av detta. Verkar som inte ens våra politiker fattar. När det enda som kan hjälpa är att besluta att Sverige enbart ska ta emot arbetsinvandring och kvotflyktingar och i ÖVRIGT STOPP för ansökan om Asyl vid gränsen. Och efter Stopp lägga krutet på att ta hand om alla som nu fått Uppehållstillstånd behöver integreras och assimileras till våra värderingar och kultur. FRAM FÖR UNDERSÖKANDE JOURNALISTIK med korrekta konsekvensanalyser om situationen i Sverige. Är inte det svenska medborgares rättighet?.
  PS:. Googla ”Antal asylsökande vecka 7” Migrationsverket har statistik VARJE vecka. Där går att se antal varje vecka och från vilka länder. Men tyvärr dolt för de flesta.

  Gillad av 3 personer

  • Elof H skriver:

   Finns ingen som helst anledning att ta in några kvotflyktingar under överskådlig tid (minst 20 år). Varför skulle vi det när vi under årtionden tagit in oändligt många fler än något annat västland?

   Det som måste hända är att hela flyktingmottagningskomplexet avvecklas fullständigt. Alla som jobbar med detta i stat, kommun och offentligt finansierade föreningar måste sägas upp. All finansiering tas bort. Alla organisationer upplösas. Alla resurser skall läggas på återvändande och att reparera de offantliga skador som åsamkats oss.

   Gillad av 6 personer

  • Jan Molin skriver:

   Du skriver: ”Verkar som inte ens våra politiker fattar”! Christina, tror du verkligen på det du skriver? Det låter hårt, men politikerna vet självfallet vad de gör! De har hållit på med denna Sveriges påtvingade mångkulturpolitik i 43 år, den instiftades av Palmes regering med stöd av samtliga övriga partier och införd i grundlagen(!) av Alliansen 2011 under chefen Reinfeldt. Har vi haft folkomröstning om denna den största frågan någonsin för Sverige? Nej, det harvi inte haft, vilket säger allt: den är diktatoriskt införd. Samtliga politiska politiska partier har medvetet fört oss in i detta nya land genom invandringen med hittagna skjut-, våldtäkts- och övriga brottskulturer. Nu har dessa landsförrädarpolitiker skapat ett helt annat land jämfört med Sverige innan runt 1970. Detta vet vi äldre, men även många av dessa verkar trots sina egna erfarenheter ej våga tillstå sin vetskap. Så småningom måste ansvariga politiker ställas inför rätta, just som Norges medlöpare (quislingar) behandlades efter kriget.
   Motstånd mot denna förrädarpolitik? Det tog tid, men 1988 startades SD under ganska yviga former, men fick en mycket bättre stadga sedan Jimmie Åkesson blev partiledare. Jag tror det var runt 1995.
   Sverige är nu på ”fallrepet”, hårt motstånd och arbete behövs om landet ska räddas! Ytterliggare ett parti har bildats, MED, och jag hoppas att de två kan samarbeta i en stabil form.

   Gillad av 2 personer

 12. Magnus Rosensparr skriver:

  När det gäller frågan om att finansiera motståndskampen i Sverige, tycker jag att det varit alldeles för lite uppmärksamhet kring förre SAF-ordföranden (ja, jag skriver SAF för jag tycker SN är ett löjligt namn) Leif Östlings bevingade ord; ”Vad fan får jag för pengarna?”

  Visst måste det väl finnas en massa andra människor inom SAF och de övriga arbetsgivarorganisationerna, bland storbönder, inom den jordägande adeln och bland olika andra kategorier av förmöget folk som instämmer i Leif Östlings fråga?

  Om var och en av alla dessa personer bidrog lite vardera, skulle man nog kunna få ihop en bra budget för motståndskampen, så fort denna fått en fast organiserad form. Får man igång en sådan, bör man tänka på att allmänheten har fått en ökande misstänksamhet mot organisationer i allmänhet och dess medelshantering i synnerhet, varför man bör be Inga-Britt Ahlenius att ställa upp som revisor.

  Förutom alla hot mot den enskildes rättigheter, som yttrandefrihet, integritet och ekonomisk frihet, tillkommer den allmänna förstörelsen av egendom och de svåra hoten mot enskildas liv och hälsa, i det alltmer kaosartade svenska samhället. Man får heller inte glömma förfallet inom den svenska förvaltningen och den intellektuella korruptionen hos den s.k. tredje statsmakten. Allt detta borde i högsta grad vara något som bekymrar ovannämnda kategorier, plus att man naturligtvis där inte skulle ha något emot en besparing i statsbudgeten på 250 miljarder kronor årligen.

  Det är hög tid att motståndet i Sverige får en tydlig fast form och en klar röst i samhällsdebatten, och för det krävs det avsevärda medel. För att ta initiativ till detta, enligt min beskrivning ovan, krävs ett exceptionellt stort och varierat nät av kontakter och informella förbindelser inom av mig nämnda personkategorier.

  För en man med just dessa kvalifikationer, rätt åsikter i sammanhanget, starkt engagemang och välkänd profil med patos – som du Patrik Engellau – borde det kännas det som en stimulerande utmaning.

  Gillad av 6 personer

  • Moab skriver:

   Jag skrev om detta igår, det finns många många i Sverige med mer än 50 miljoner i likvida medel, och inte så få med miljarder. Om bara några få av dessa tagit sitt ansvar så hade detta kunnat vända, jag är frestad att namnge personer men det är inte så snällt, men nog måste man känna förakt för alla ”industrimän” och framgångsrika entreprenörer idag? Förakt från en konservativ position, inte det gamla vänsterhatet.

   Gillad av 8 personer

   • Lassekniven skriver:

    Egentligen är det dessa människor som utgör den värsta fienden: Kvartalskapitalistegoisterna som kan dra när det börjar hetta till. Jag tror att de tänker som Soros.
    Jag är inte höger eller vänster ej heller mittenman utan en betraktare som sitter på min tuva och skådar ut över den reella världen och tänker hur skall det gå. Hur stor är sannolikheten att det skall vända till bättre frågar jag mig och hur fint det var i landet fram till 1968? Vårt vackra Sverige som med rätt skötsel kunde vara det mest underbara landet i världen (trots enstaka snösmockor).

    Gillad av 2 personer

 13. boerje2 skriver:

  ”Samma sak med de obesvarade frågornas Fader, nämligen den av justitieminister Johansson strypta frågan om en uppdatering av Brå-studierna 1996 och 2005 om invandrares eventuellt fortsatta överrepresentation i brottsstatistiken.” (MATCHEN OM SANNINGEN)

  Det finns en förklaring till varför det politiskt korrekta etablissemanget inte vill ta fram alternativt inte offentliggöra denna statistik. Om man lyssnar några minuter på nedanstående konversation så förstår man varför.

  My Chat with Nicolai Sennels, Danish Psychologist (THE SAAD TRUTH_166)

  Gillad av 3 personer

 14. Jaxel skriver:

  Läser SvD idag. Två meriterade statistiker hävdar att Socialstyrelsens rapport om åldersbedömningar bygger på felaktig statistik.

  De kritiserar metoden för att inte vara rättssäker, åtminstone inte för 17-åringar.

  Det är möjligt att kritikerna har rätt angående felaktigt använd statistik. Det går dock knappast att bedöma utifrån tidningsartikeln.

  En fråga inställer sig. Vad menar de citerade statistikerna med rättssäkerhet. Borde man inte ställa samma krav på korrekthet och tydlighet när man använder detta begrepp som på statistiska begrepp.

  Rättssäkerhet måste väl rimligtvis innebära att en juridisk process avgörs baserat på lagar och regler samt tillgängliga fakta.

  Lagen säger att det är den asylsökande som är skyldig att styrka sin ålder. Om vederbörande inte kan det så kan hen erbjudas en medicinsk åldersbedömning. Om denna indikerar att den sökande är 18 eller över bör en rättssäker process leda till avslag på ansökan. Detta även om den medicinska åldersbedömningen inte är 100 procent säker.

  Vad är alternativet? Att den asylsökande tillåts ljuga så mycket vederbörande vill. Som vi hade det förut. Skall det kallas rättssäkert.

  Gillad av 5 personer

  • Moab skriver:

   Orkade inte läsa det, men med en aktivistisk administration så klarar vi uppenbarligen inte av dessa avgöranden, lögnerna är uppenbara för vanligt folk, rynkiga gubbar leker 16 år och blir inte utvisade ens efter våldtäkter på 12-åringar som jag läste om idag. Vi måste helt enkelt slopa distinktionen för barn (förutom totalt migrationstopp).

   Gillad av 3 personer

 15. Tina skriver:

  Ryska trollfabriker finns och flera journalister har knackat på och undersökt och intervjuat, och sedan blivit överösta massivt med skit, skapat i samma fabriker. Det är bara att googla fram det, finns både svenska och engelska artiklar. Sovjet lyckades hjärntvätta Sverige och stora delar av Europa hela efterkrigstiden, och varför skulle Putin som är en produkt av och en logisk konsekvens av Sovjet överge ett vinnande koncept?

  Däremot förstår jag inte den vanliga uppfattningen på DGS att 8 miljarder människor INTE skulle påverka klimatet. Har ni inte sett koleldarna som sveper in varje by och stad i rökdimma i fattigare länder. Har ni inte sett förvandlingen från cykel till ett brusande bilhav över hela jordklotet? Tänker ni aldrig på att världens vilda djur har minskat med 75 % sedan 1970-talet? Och på att Sverige är sämst i världen på en sak? Vi har minst naturskog i hela världen….. ( källa Värmlandsnytt).

  Lättbegriplig artikel om vårt kalla väder i Daily Mail häromdagen:
  http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-5439325/Freak-warming-Arctic-stuns-scientists.html

  Gillad av 2 personer

  • Moab skriver:

   Ingen säger att vi inte påverkar klimatet, frågan är hur, och hur mycket. Var har du siffran med världens vilda djur ifrån och vad har det med koldioxid att göra? Mer koldioxid betyder mer växtlighet och mer djur, jorden håller på att bli grönare. Koldioxid syns heller inte, det du kan se är allt det andra som just INTE fått nog fokus pga hysterin runt koldioxid. Det mycket senkomna fokuset på diesel är ett exempel på detta då diesel tidigare uppmuntrades och vad kostade inte experiment med etanol och hur mycket regnskog höggs ner för att plantera rörsocker och andra etanol-grödor? Återigen pga koldioxid-hysterin. På samma sätt så har biodiversitet fått en en bråkdel av de pengar det kunde fått för att åtgärder mot koldioxid sugit upp alla forskningsresurser och alla pengar till åtgärder.

   Ute är det -10C i Skåne.

   Lättbegripliga artiklar i detta ämne är oftast (alltid) propaganda. Är du för kärnkraft förresten?

   Gillad av 2 personer

   • Anne-Hedvig skriver:

    ”Mer koldioxid betyder […] mer djur”. – ???
    Jeg har også lest disse tallene om dyrebestanden som går ned, men vet ikke hvor sifrene kommer fra. Menneskene brer seg utover og fortrenger andre arter. Mange dyr sliter også i raske klimaendringer (hva de nå måtte skyldes). På Svalbard er det nå ekstreme temperaturer i forhold til det som var normalt, og det holder seg slik over tid. For få dager siden var det +4 grader i Longyearbyen (~ 78 grader nord, i februar!), og samme dag minus 16 i Oslo. Klart så store endringer skaper vansker for dyr, og kan forrykke næringskjeden.

    Veldig enig med deg hva angår vindmøller og alle fugler som blir drept! Skaper landskapet der de står, om til et stygt industriområde, støyer, og gir ustabil og dyr strøm. Deler må også byttes ut, så de har driftskostnader. Ikke trenger vi den strømmen heller (i Norge i hvert fall), vi har overskudd av strøm. Uttrykk for en skadelig idé sammen med kvote-styret, den kommer vel fra EU som har presset dette på oss.

    Gilla

   • Eva Danielsson skriver:

    Även klimatsans.se ger bra information.
    Tänk om man kunde ägna tid och resurser åt miljön i st f klimatet, som troligtvis inte påverkas av mänsklig aktivitet utan av solens aktivitet. Miljön behöver vi ta andvar för.
    Tänk om IPCCs uppdrag är att förstöra kapitalismen och införa en global ”grön” planekonomi. Enligt dess förra ordförande liksom nuvarande ordförande är det så. En New World Order.
    Om Trumps blå och röda forskarlag gör sitt jobb kan vi kanske få flera svar som säger något om klimatfrågan och inte bara är vilseledande politik.

    Gilla

 16. Sixten Johansson skriver:

  Utöver det som Patrik och andra har tagit upp kunde nya motvallsmedia lyfta fram frågor och idéer helt utanför boxen. Det finns ingen resursstark aktör som fortlöpande synar själva nyhetsflödena och analyserar både innehållen och de ”självklara” gängse sätten att beskriva historien och verkligheten. Såväl journalister som akademiker arbetar utifrån osynliga grundpremisser, som matats in i deras eget och i vårt tänkande utan att någonsin ifrågasättas.

  Ett exempel är medias exploatering av enskilda ömmande fall kontra samhällets lagar. Vem gav media rätt att utelämna samhällsintresset och därigenom bombardera samhällets fundament? Vem gav dem rätt att kräva att andra ska betala, inte bara för enskilda undantag, utan för journalisternas eget samhällsförstörande arbete? Varför samlar de inte själva in pengar till det behjärtansvärda? Varför öppnar de inte sina hem och plånböcker? Varför får vi inte se bilder av deras hem och inte läsa hur mycket de tjänar, alla de som avsiktligt styr mobbar i syfte att underminera samhället och därmed gör sig medskyldiga till brotten som begås?

  Grävande journalistik är mycket resurskrävande. Däremot skulle det vara ganska billigt att etablera en kontinuerlig kritisk bevakning av media – även referera sånt som är bra! – och samarbeta i ett nätverk av observatörer och kommentatorer. Journalister älskar (som de flesta) att läsa om sig själva och kollegorna, så ris och ros kan sätta många knän i darrning, om ledstjärnan är hederlighet och sanning.

  Gillad av 1 person

 17. Lars skriver:

  Ja, jag tror att vad vi ser kring infantilisering mm är en följd av hur marknadskrafterna strävar om vi ser till medias utveckling, reklam, möjlighet att påverka massorna, bildandet av eliter och medel påverka massorna, som är instängda i sina egna bubblor med små möjligheter och tid och ork att sätta sig in i samhällsfrågor.
  Neo liberalismen är det inte någon liten sekt som står bakom, det är hela universitet, IMF, Världsbanken, politiska partier, EU kommission mm och herrans massa ekonomer. Det handlar om ekonomi och om hur man styr ekonomin och får tillväxt och produktivitet. Mot den synen står närmast Keynes och post-keynesianismen (knappast ny keynesianismen, men i viss mån då de identifierar marknads imperfektioner och behov av välfärdsstat och ingripanden i ekonomin typ regleringar).
  Liberalismen är västerlandets ideologiska bas sedan 1800-tal och hanterar frågor om individens frihet, men är helt enkelt en pendang till det ekonomiska systemet, med individen som ”fri” löntagare mm. Socialkonservatismen växte i Tyskland under sent 1800-tal som motkraft till laisse fair, dvs man insåg att total frihet gav orimlig osäkerhet för individen och fruktansvärda klyftor och införde pensionssystem mm (som en reaktion mot den växande arbetarrörelsen, socialismen). Under efterkrigstiden, som svar på 30-tals krisen, växte välfärdsstaterna fram och det starka samhället, även i Amerika, Man reglerade finansvärlden, man byggde ut socialförsäkringar. Efter 70-talet började man minska omfånget på staten och med Reagan följde nyliberalism (olika former, man talade om utbudsekonomi, incitament).
  Under dessa perioder jag beskrev klarade sig väst utan att utveckla totalitära stater, precis som i Sverige. Det finns inget i liberalismen som leder till totalitarism, men det går att kombinera, som nu i Kina.

  Gilla

 18. Lars skriver:

  Numera försöker man se andra trender i ekonomin som post-modernism, något man kallar konservatism, ekologi mm, men ekonomin har alltid primat för hur samhället utvecklas. Ideologin utvecklas ovanpå ekonomins funktionssätt.
  Fascismen och nazismen liknade ju mer den sovjetiska staten dvs de var totalitära, men förstatligade inte näringslivet. Det var dock ekonomier kännetecknade av krigsorienterad plan ekonomi. De ekonomiska mekanismerna bakom Tysklands uppgång efter 30-tals depressionen kan beskrivas med Keynes modeller dvs med stora statliga underskott stimulerade man ekonomierna, men då man upprustade i så hög grad så hade man knappast klarat det utan att gå i krig (som man förlorade) eftersom avkastningen på ”investeringarna” i krigsorienterad produktion inte kunde driva ekonomierna vidare och underskotten i budgeten och lånebördan var för stor.
  Problematiken med alla dessa ideologier är att man bör försöka skilja ut de ekonomiska ideologierna och ge dem primat för utvecklingen i samhället. Ser man t.ex. på post-modernismen så är det inte en ekonomisk ideologi och har därför liten inverkan på vilken ekonomisk politik man för.
  Sovjetunionen då, var den ekonomiska politiken Marxistisk? Knappast, det var inget som Marx analyserat, han försökte se igenom den kapitalistiska ekonomin, se på rörelselagarna, som han förstod det, och försökte bygga teori, som fallerar, om historiska lagar. Marxismen i Sovjetunionen, den historiska dialektiska materialismen, var mer av religion och hade litet med den sovjetiska ekonomiska utvecklingen att göra. Man kan med säkerhet konstatera att den totalitära staten och planekonomin misslyckades utom på vissa prioriterade områden som krigsindustri och rymdfrågor och atomenergi och utbildning att ge samhällena den tillväxtorienterade dynamik som kännetecknar västvärlden.

  Gillad av 1 person

  • Sixten Johansson skriver:

   Lars, dina påminnelser om att ekonomin är det primära är mycket väsentliga, men du tenderar att röra dig mot vulgärmaterialism. Ideologin (i vid bemärkelse, alltså kultur, medvetandeinnehåll osv) uppstår visserligen sekundärt: mat och husrum kommer före tankelivet. Om vi backar utvecklingsbandet inser vi att kultur byggs på basen av ekonomiskt överskott. Förvisso har ideologin / kulturen också alltid utnyttjats för att försvara t ex ekonomiska privilegier och makt. Dessutom exploateras hela tiden alla nya resurser som tillförs ideologi- / kulturfältet och allt fler livnär sig på det.

   Men ändå blir denna huvudsakligen immateriella del av tillvaron redan hos primitiva stammar en egen polär entitet, som både är nödvändig för ekonomins utveckling och får en självständig karaktär. Den kan också hela tiden verka i psykena, kanaliseras och materialiseras. Den kan urholka och döda en människa, hur mycket mat och pengar hon än har. Svenskarna lever nu i en dopad överflödsekonomi och här har utvecklats en extremt ordcentrerad kultur, som har tappat kontakten med ekonomiska realiteter, normal verklighetstestning, traderad erfarenhet och kunskap och där makteliten saknar ledaregenskaper och känsla för sanning och moral. Därför spelar det knappast någon roll längre vilken ekonomisk politik som tillämpas, därför att allt detta som nu verkar i psykena är kollektivt självdestruktivt.

   Gillad av 1 person

   • Lars skriver:

    Absolut ingen vulgär materialism. Jag använder ekonomiskt tänkande och kunskap om ekonomiska ideologier för att identifiera vilka intressen som ligger bakom invandringspolitiken. Hela DGS fokusering på det välfärdsindustriella komplexet är fel tänk eller rättare sagt, att vilja montera ned detta är en del av nyliberalismen och uttalat av de borgerliga i Sverige. De har lyckats! Vänta ett par år bara. Vi har ju fakta, vi vet hur Rheinfeldt och Kristerson såg på frågan om att använda invandring för att slå ut välfärdssystemen, vi vet att det var Bild regimen med Westerberg som avskaffade Lucia beslutet 1989. Vi vet vilka borgerliga, dominerande media som drivit frågan om invandring, DN framförallt. Vi vet att nyliberaler dominerar EU och vi vet att även de släppt in invandring. Vi vet vilka ekonomiska effekter det har.

    Vänstern då? Nyttiga idioter helt enkelt. De förstår inte effekterna. Det är ju också tragiskt med tanke på att t.ex. fackföreningarna alltid stått emot invandring (och vi vet att Rheinfeldt regimen upphävde prövning av arbetstillstånd).

    Vad t.ex. Fredrik ägnar sig åt är att stödja sig på gamla filosofer (och det gör kanske du med) som utgick från att man endast med tanken kunde förstå världen, att världen endast fanns i form av den kunskap som fanns, att världen inte var nödvändig (ontologiskt) för att den kunde vi inte veta något om. Det är denna typ av tänkande som ligger under post-modernismen och Fredriks konservatism är bara en spegelbild.

    Vulgär materialism? Snälla du, jag pekar på makten och maktlinjerna, på att allt ni ägnar intresse, den postmoderna vänstern, de är bara lakejer. Jag pekar på att kritiken här av VIK endast spelar roll som understödjare av den politik bl.a. M för och kommer att föra. Jag pekar på det självklara att humanitära ideal är bra, men resurserna saknas om gränserna står öppna och då får vi resultat som man ser idag och det stöd sedan mycket länge av sysselsättningsstatistik och inkomststati8stik. Jag är ledsen Sixten, men jag har sett den här utvecklingen sedan mitten av 80-talet, jag har sett och hört borgerliga väljare fullständigt missförstå retoriken, jag har sett näringslivet mobilisera mot löntagarfonder, jag har sett facket och S gå tillöverdrift med socialiseringssträvanden.

    Ni är lika grundlurade här på dessa sidor som vänstern. Ni söker en motpol till postmodernism, men hamnar i samma idealistiska fack. Troligen saknar ni ekonomikunskaper, men kom ihåg, Patrik vet precis vad jag skriver om, han är tämligen välutbildad och nyliberal i grunden.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Observera att man kan vara nyliberal, som Patrik eller Ian Wachtmeister, utan att vilja släppa invandringen fri. Det handlar bara om att slå vakt om det egna samhället och inte fullt ut låta inkomster bestämmas av individens produktivitet och privatisera hela välfärden, vilket Patrik nog inte avser heller. Mycket av nyliberalism i Sverige är ju en reaktion mot överdriven statsmakt och skattetryck under 70-talet och 80-talet och tämligen begripligt anser jag och motiverat, men vi är en bra bit in på 2000-talet nu och tiderna har förändrats så det är trist när generalerna utkämpar det förra kriget.

    https://geopoliticalfutures.com/the-middle-of-an-era/

    Det är alltid makt baserat på kontroll av resurser som bestämmer utvecklingen i ett samhälle, inte Aftonbladets kolumnister eller det dompterade kollektiva medvetande som avger sina röster vart fjärde år. Inte hundratusentals små människor som arbetar inom olika organisationer utan de som sitter vid makten. Det intressanta är vad de vill.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Sixten; i min värld är institutioner och kultur mycket väsentliga för ekonomisk utveckling, det är troligen grunden för ekonomisk utveckling på samma sätt som handel och marknaders uppkomst, men det är hela tiden, oavsett tidsepok, organiseringen av ekonomin som ligger under samhällens utveckling, bakom handeln, bakom förändringen, bakom utnyttjande av tekniska framsteg, bakom möjliggörande av forskning. Beroendena mellan produktion och kultur är ömsesidiga. Se t.ex. på framväxt av utbildningssystem, juridik, naturvetenskap, ekonomiteori, det påverkar självklart hur man organiserar produktion och marknader och utbyte.

    Följaktligen kommer invandringen att få långsiktiga konsekvenser för kulturen och det kommer att påverka ekonomin långsiktigt vid sidan av de direkta kostnaderna, den kostnads-intäkts kalkyl man kan göra och har gjort sedan tidigt 90-tal om påverkan på statens finanser.

    (Man går till skatteverket och begär körning av deklarerad inkomst och skatteinbetalning fördelat på ursprungsland, då har man intäktssidan och sedan fördelar man statens och kommunernas budget per capita rakt över och tar bort utgifter man anser att man ändå skulle haft som försvarskostnader och räknar att alla använder offentliga tjänster i samma utsträckning, så tittar man på momssatserna och antar att alla köper för samma andel av inkomsten, eller så tar man hänsyn till konsumtionsbenägenheten i olika inkomstklasser. Simsalabim så har man en kalkyl och kallar det för forskning. Det är ungefär så man gjort. Men herr Rheinfeldt hävdar att ingen har pekat på intäktssidan av invandringen! Hur i herrans namn kan man ljuga svenska folket rakt i ansiktet så?).

    Gilla

   • Lars skriver:

    Vulgär materialism? Snälla du, jag pekar på makten och maktlinjerna, på att allt ni ägnar intresse, den postmoderna vänstern, de är bara lakejer. Jag pekar på att kritiken här av VIK endast spelar roll som understödjare av den politik bl.a. M för och kommer att föra. Jag pekar på det självklara att humanitära ideal är bra, men resurserna saknas om gränserna står öppna och då får vi resultat som man ser idag och det stöd sedan mycket länge av sysselsättningsstatistik och inkomststati8stik. Jag är ledsen Sixten, men jag har sett den här utvecklingen sedan mitten av 80-talet, jag har sett och hört borgerliga väljare fullständigt missförstå retoriken, jag har sett näringslivet mobilisera mot löntagarfonder, jag har sett facket och S gå tillöverdrift med socialiseringssträvanden.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Jag är medveten om kulturers och ideologiers betydelse och att det är ett ömsesidigt beroende med det ekonomiska, men nu har jag analyserat utifrån aspekten att det finns aktörer med makt och inflytande över invandringspolitiken, som slår sönder, och beskrivit skeendet. Jag har utgått från vad vi vet är fakta, att borgerliga partier, med moderater i spetsen, upphävt beslut att stoppa upp invandringen och att skälet är en ekonomisk ideologi, nyliberalismen, som de bekänner sig till och att jag kan se hur stor invandring är ett medel att minska välfärdsstaten och slå ut facket.och Rheinfeldt och Kristersson har också beskrivit det som en möjlighet på 90-talet.

    Jag utgår från att riksdagen har makt att lagstifta liksom regeringen kan ge ut regleringsbrev. Det fordras en majoritet för att stoppa invandringen. Partierna måste även ta hänsyn till opinionen och till media och olika oppositionsgrupper. Den väg man kan skapa en stark majoritet i riksdagen är en uppgörelse mellan S och M.

    Attackerna på dessa sidor mot VIK spelar alltså moderaternas syften i händerna.

    Jag tror alltså inte att M och övriga Allianspartier är ‘humanistiska’ invandrar kramare utan vet precis vad de gjort och varför.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars, du har helt rätt om den borgerliga sidans ekonomiska drivkrafter, avsikter och handlingar. De är logiska och lätta att dokumentera, borde ha varit uppenbara för alla intresserade i Sverige åtminstone sedan början av 90-talet. De har dessutom motsvarigheter på europeisk och global nivå och har förmodligen drivit det mesta av utvecklingen.

    Sedan kan man diskutera socialdemokratins roll och avsikter, speciellt i Sverige. Vidare är den växande statsapparaten och välfärdssystemet dels intimt förbundna framför allt med socialdemokratins praktik och ideologi, dels ett eget och ytterst svårhanterligt byråkratiskt expansions- och hydrafenomen (med motsvarigheter överallt i världen och genom historien).

    Jag skrev bara att du ”tenderar att röra dig mot”, tänkte på rörelsen, fokuseringen och viktningen. I gengäld kan du säga att jag tenderar att röra mig mot vulgär idealism. Men vi är ju överens om att ekonomi och medvetandeinnehåll hela tiden växelspelar och är förbundna med varandra.

    Tillvaron består av både materia och ande. När anden dör, så dör även livets materia. Dibarnet är girigt intresserat av materia, men när vuxna människor förblir en sorts giriga dibarn, så dör både deras kultur och deras ekonomi – och all mänsklig värdighet.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Ja världen har definitivt blivit alltför materiellt orienterad. Jakt på status och prylar. Man lever och agerar som om livslängden var oändlig. Jobbar och sliter och tror på belöning i himlen. I grunden tror jag det är de sociala relationerna som bär oss, vår delaktighet i grupper, relationer till system som även kan vara politiska, filosofiska, kunskapsmässiga, kulturella etc. Dessa sociala relationer slits ned i dagens samhälle, blir paradoxalt nog temporära trots inriktningen på evigheten i vår livsföring och åsiktsbildning. På så sätt är materiell välfärd relativ för var period, men denna eventuella välfärd ska man ändå inte ta för given och den underlättar normalt livet.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Och kompisen håller på med att dö….prostatacancer, binjurarna lägger av, akut sepsis…och en sjukvård som går på knäna och fungerar bristfälligt. Så kan det gå.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Jag instämmer i din bedömning 05:10 och har svårt att se någon politisk lösning. Teoretiskt skulle s + m kunna mobilisera tilllräcklig opinion och handlingskraft, men ideologiskt och ekonomiskt är motsättningarna dem emellan fundamentala, mycket djupare än de nu kan verka, när vi i alternativmedia uppfattar och beskriver sjuklöverns tomma pladder, lögner och okunnighet. (Rebecca Weidmo Uvell beskriver klyftorna bra på uvell.se ”Varför en s + m-regering är en usel idé”).

    Jag har skalat mig in i de ideologiska och kollektivt kognitiva lökarna och omsider kommit fram till en egen, ganska fullständig, konstruktiv livshållning. Den överensstämmer förvånansvärt väl med paleokonservatismen så som den beskrivs t ex i engelska Wikipedia. Mycket bra är dess klara gränsdragning mot hydran socialism / liberalism / neokonservatism / anarkokapitalism / globalism.

    Så det här är något jag kan läsa mer om, själv komplettera och börja beskriva för andra, lika fullständigt ovetande som jag har varit. Sverige behöver verkligen en kulturrevolution från höger och den kan starta med insikten om att ackumulerandet av all kunskap, teknik, vetenskap, kultur och själva produktionsmaskineriet för ett gott och livskraftigt samhälle bygger på äktkonservativa principer.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Det är intressant spåna om vad man skulle kunna göra. Till invandringsstopp borde även följa en halvering av SIDA biståndet för att kunna finansiera integrering och stopp för utnyttjande av NGOs och bidrag till forskning inom området. Likaså uppdrag till universiteten att banta bort ”utbildningar som inte tillför samhället nytta” t.ex. all post-modernistisk inriktad verksamhet. Syftet dubbelt, få loss medel och få bort den sektor som lever och producerar den icke realt inriktade ”humanistiska” åsikten att man kan leva över sina tillgångar och någon annan betalar.

    Till det kommer rimligen översyn av offentlig sektors funktionssätt, landstingen, ledningsstrukturer och styrorgan i form av utredningar.

    Jag misstänker att man inte klarar att hantera det. Men om man samlar sig kan det gå.

    Gilla

  • Lars skriver:

   Paleo konservatism tycks vara en skiktning inom det amerikanska republikanska partiet utan att avspeglas internationellt. Jag ser svårigheter med att kopiera från amerikansk verklighet. Exempelvis så är ju samtliga väst europeiska stater välfärdsstater med betydligt större omfång än de amerikanska. Det finns, tror jag, mycket stor uppslutning bakom de europeiska modellerna, men samtidigt har vi ett EU projekt i konvulsioner och splittring och vi har olika typer av lösningar t.ex. fonderade, privata pensionsmedel eller pay as you go, som i Sverige och USA, olika facklig styrka, olika system för inkomstutjämning mm. Om vi ser på något vi skulle kunna kalla socialkonservatism med uppslutning kring värderingar och familjen och ibland religionen så har Europa starka kristdemokratiska partier och i öst europa sitter de vid makten i Polen och Ungern.

   Man kan ju alltid diskutera graden av inkomstomfördelning, pensionssparande, arbetslöshetsförsäkring, sjukvårdsförsäkring, socialförsäkringar generellt, men jag tror inte att Europa är beredd gå den amerikanska vägen. Om vi t.ex. säger att vi i Sverige anser att offentlig sektor ska bantas av olika skäl, så kanske det innebär tio % av omfånget och vi kommer ändå att ligga högre än i USA med mindre av privatisering (se bara deras sjukvårdssystem, ungefär dubbelt så dyrt som det Tyska, som har privata utförare, men en betalare (stort och tättbefolkat land, vi i Sverige kan inte kopiera rakt av)).

   Under dessa mer generella etiketter på ideologier ligger ekonomiska ideologier och ekonomisk teori. Det går inte att bortse från. Socialkonservatismen i öst europa förefaller definitivt vara en reaktion mot nyliberalism och globalism inom EU.

   Om M och S skulle kunna göra upp? Det kan de antagligen om vi ser migrationspolitiken som ett enskilt område som behöver hanteras oavsett om man har en nyliberal ekonomisk ideologi eller en mer socialliberal, som S. Det förutsätter att man är överens om att Sverige inte kan ta emot fler än FN kvoten och att man måste ta bort rättigheter för de som är här illegalt, hantera migrationsverk och migrationsdomstolar och avisa vid gränsen de som inte har pass. Hur man ska hantera integration kan man nog inte komma överens om t.ex. lägre löner, borttag bostadsbidrag mm. Det hade ändå varit en väg att gå med en majoritet i riksdagen som inkluderar SD och KD. Sedan fick man gemensamt ta smällen och hantera protesterna från olika grupperingar. Problemet är naturligtvis att M och S är splittrade internt i dessa frågor och riskerar tappa väljare till C och till V och Mp. Möjligen är det något man kan hantera i början av nästa mandatperiod, bryta ut den frågan ur regeringskonstellationen. Kan ge otrolig turbulens, men M bereder ju vägen nu och även S på olika sätt.

   Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Den politiska handlingskraften, viljan och förståelsen saknas. En hårdhudad krisministär skulle kunna åtgärda och bromsa en del, men befolkningsutvecklingen och sönderfallet har nog tyvärr gått för långt och etablissemanget saknar den realism och de enande visioner som behövs för att uthålligt och målinriktat lyckas vända den nedåtgående spiralen. Det vimlar av bra åtgärdsförslag på nätet, men allt förblir bara önskedrömmar, så länge det inte finns aktörer som efterfrågar sådana och har makt att genomföra dem.

    Omsorgsindustrin, bidragstänkandet och annat på ekonomisidan blir enormt svårt att skära ner utan en föregående kollaps och på den fronten är situationen annorlunda i USA. Men alla de kultur-, etnicitets- och polariseringsproblem som man där har debatterat och kämpat med det senaste halvseklet motsvarar just de problemkomplex som vi nu har importerat, så det finns mycket erfarenhet att hämta från USA.

    Paleokonservatismen går djupare än de europeiska konservativa och kristdemokratiska partierna. Den bottnar verkligen i en kollektiv erfarenhet av vad som i väst har skapat fungerande samhällen och en avancerad civilisation. Det är just vad som kommer att behövas här, när både de kulturella och de basala samhällssystemen mals ner. Om vi inte lyckas återuppbygga själva grunden – social förståelse, gemenskap och samarbetsförmåga – är det godnatt för den västerländska civilisationen. Just detta har de urkonservativa i USA länge varnat för.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Ultrakonservativa och republikaner generellt i USA har under decennier varnat för en europeisk utveckling av välfärdssystem och hittills fått fel. Det är en del av deras interna propaganda och motvilja mot skattehöjningar. Resonemangen bygger helt på att individens vilja att anstränga sig försvagas och det har de nordiska välfärdsstaterna visat att det inte stämmer under snart ett århundrade. Vanligen jämför man med Frankrike, men andra konstaterar att hur man tar ut produktivitetsökningar, i form av längre ledighet eller i pengar medför att skillnaderna mellan USA och Frankrike är närmast försumbara, men förvisso identifierar fransmännen en del problem med dagens samhälle och håller på att minska ned på reglering kring anställningar mm. Sverige har jämförelsevis mycket mindre av det.

    Så vi har inget att hämta av erfarenhet från USA, tvärtom så ser vi hur republikansk politik där skapat ett samhälle med allt större klyftor, där 25 % får federala eller statliga bidrag för att överleva och där 1 % av befolkningen i stort sett tagit all tillväxt i anspråk i form av ökade förmögenheter sedan 1980-tal.

    Vil du h den typen av utveckling så kan du rösta på moderaterna. Det är den politik man bedriver.

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Lars, det jag inte förstår är hur du fortfarande kan tro att det är en ökande fördelningspolitik som kan förbättra förutsättningarna för vanliga samhällsmedborgare. Inser du inte att själva beroendet är den fälla som den ekonomiska eliten drar mest nytta av för sin egen maktutvidgning?

    Nej; vi måste gå rakt motsatt väg och stärka individens överlevnadsvilja. Socialismens recept garanterar motsatsen.

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Lars, jag överlåter åt dig att utforma en sund ekonomisk politik och delsystemen för detta. Men jag kan i gengäld formulera principerna och filosofin för den psykologiska och sociala medvetandesidan, utan att knyta dem till något bestämt parti. De centrerar kring den erfarenhet och kunskap som vi faktiskt nu kan skala fram av hur ett gott samhälle kan uppstå.

    Nummer 3 av de sju mekanismer som jag har kunnat urskilja motsvarar just det som du beskriver i dagens kommentar till Patriks inlägg ”Vem bestämmer…? Just insikten att det inte handlar om absoluta principer, utan om polaritet och avgränsat svängrum, om att se till att inget får expandera ohämmat, löpa amok, ideologiseras eller degenerera. Alla åtgärder måste balanseras av motverkande krafter, restriktioner, krav, yttre tryck, kontrollfunktioner, bevakning och feedback, yrkesheder. Mitt första arbetsnamn på detta blev ”kärnfrisk ursvensk folkhemskonservatism”, men sedan såg jag att förkortningen skulle bli ”kuf”…

    Gilla

   • olle reimers skriver:

    Man kan alltid säga tulipanaros men ingenting blir bättre av det. Alla system måste utgå från människans verkliga natur. De som insåg detta var USA:s grundlagsfäder. De kunde förutse rövarbaronerna Rockefeller et consortes och formade konstitutionen efter detta.

    Det de inte kunde förutse var den explosiva befolkningsutvecklingen. Den har visat sig vara en faktor som ställt alla förutsägelser på ända. Den har skapat helt nya jaktmarker för den ekonomiska eliten.

    Utan tvekan är det den ekonomiska ojämlikheten som är grundproblemet. Ur den synvinkeln är alla resonemang om samarbeten mellan olika politiska fraktioner ett tal om påvens skägg. De är aktiva deltagare i spelet som bara gör att elitens makt ökar ännu mer.

    Så länge vi fortsätter att inbilla oss att vi kan påverka de politiska skeendena utan att ändra på grundförutsättningarna kommer ingenting annat att hända än att vi dras allt djupare ner i träsket. Eliten vandrar sin väg mot allt större mktkoncentration medan de distraheraross med underhållning och låtsasdiskussioner.

    Först när fjällen fallit från våra ögon och den samlade medelklassen börjar ställa riktiga krav om en annan maktordning kommer något att hända. Men det tycks vara stört omöjligt att ens knysta om elitens konspirationer utan att bli nedtystad av sina egna.

    Sleep on; dream on!

    Gilla

   • Lars skriver:

    Hittar en annan möjlig förkortning av det, som inte heller är lämpligt ”FUKK” på bra svengelska. Kul du läste och förstod mitt inlägg under ”Vem bestämmer…”. Som jag ser det handlar mycket av samhällsekonomi och social politik om att skapa balans och upprätthålla balans och ha organisation och styrmedel så man kan anpassa sig till förändringar i omvärlden och i samhället.

    Man måste eller bör också ta hänsyn till att olika generationer levt under olika tider och haft olika möjligheter, en del på det mer personliga planet och annat beroende på samhällsförhållanden.

    När det gäller Sverige och även övriga nordiska stater så skiljer sig förhållanden och rörelsefrihet från de stora länderna och särskilt en halv kontinent som USA med gemensam kultur och språk. Jag anser man måste ta hänsyn till det, identifiera de restriktioner och de möjligheter det ger.

    T.ex. är ett litet utrikeshandelsberoende land som Sverige mer känsligt för internationella konjunkturer och mer beroende av ett mindre antal storföretag och vissa näringsgrenar, samtidigt som det är glesbefolkat land med stora avstånd. Dani Roderik, ekonomiprofessor USA, har lyft hypotesen om att små länder har större skäl och bättre möjligheter att bygga ut välfärdssystem av olika slag pga. sårbarheten och större solidaritet och bättre överblick.

    Gilla

   • Lars skriver:

    Olle Reimers: Jag tror du missuppfattar mig eftersom du frågar hur jag kan vilja se mer fördelningspolitik som någon slags socialistisk väg. Jag är inte särskilt orienterad mot socialism, men jag konstaterar att individen oftast är svag i kapitalistiska samhällen, har alltför litet privat ägande för att kunna vara stark (40 miljoner, då gör man vad man vill) och endast kollektivt kan skapa styrka och säkerhet för att stå emot makten. Det handlar mycket om en mekanism liknande vanliga försäkringar, men från vaggan till graven utan inskränkningar pga sjukdom eller misslyckanden i livet. Det är mycket osannolikt att det kapitalistiska systemet inte skulle producera skev förmögenhetsbildning, det har hittills aldrig skett.

    Graden av omfördelning är definitivt något man kan diskutera, vad är lämplig nivå och hur ska det gå till? I dagarna släppte SCB statistik som anger att de tio % som har störst inkomst har lika stor inkomst som de 50 % som har minst, så vi har ökade klyftor. Jag är annars överens med dig om att individens kontroll över sitt liv och inkomster behöver stärkas, men också olika civila föreningars och partiers oberoende av staten. Jag menar också att den paternalistiska staten och kommunernas styrning av konsumtionen bör minskas ordentligt och konsumtionsbeslut där individen har full kunskap och information (ett krav för den perfekta marknaden) inte bör tas av stat och kommun (t.ex idrott, bibliotek, föreningsstöd, religion,påverkanskampanjer; samråd etc – här har vi kanske tio % av de offentliga budgetarna som kan kapas, många små belopp som tillsammans blir stora).

    De större problemet tror jag ändå handlar om hur offentlig sektor styrs och privatisering är inte en lösning som passar all verksamhet t.ex. sjukvården. Skolorna har nu en form av hybrid marknadsorientering dvs monopsonistisk konkurrens dvs en köpare och många utövare och inget utrymme för föräldrar betala extra dvs plånboken styr inte direkt. Det ‘r en relativt smart lösning (kunden har inte behov utnyttja monopolmakten för egen nytta). Men vi ser ju att systemet ger problem ändå både med betygsinflation, ökad segregering och bristande resultat, så marknadsutsättning i sig ger inte alltid lösningen. Någon slags motsvarande problem kanske vi kan urskilja i bankvärlden, som du har erfarenhet av, att reglering av denna sfär är nödvändigt.

    Gilla

 19. Lena M skriver:

  Wow, Tack för en bra inlaga Patrik. Något är fel och galet i migrationsäventyret men jag behöver inte ha alla svaren. Vi har ju eller borde ha journalister.

  Gilla

 20. Visionären skriver:

  Vad just gäller Brå kan jag till detta utmärkta inlägg tillföra att vi inom rättsväsendet ägnar ett oerhört antal mantimmar till att förse dem med statistik på tvären och längden. Ta t.ex. en misshandel ska i våra system klassificeras på ett antal olika faktorer, om den ägt rum inomhus eller utomhus, om den skett i hemmet eller på annat sätt, om gärningsmannen varit i bestämd ålder och i så fall vilken, om brottsoffret varit i bestämd ålder och i så fall vilken, man eller kvinna på såväl gärningsman och brottsoffer o.s.v. o.s.v. Jag tror det finns över tjugotalet klassificeringsgrunder enkom avseende misshandelsbrotten.

  För oss i rättsväsendet är det naturligtvis en verksamhetsnytta att våra datorsystem kan språka med och förstå varandra. Det vore t.ex. inte bra om jag via elektronisk överföring skickar in ett åtal för misshandel till domstolen och domstolens system tolkar detta som ett åtal för olaga hot. Viss miniminivå behövs.

  Men Brå:s alla brottskoder? Som sagt, vi ägnar ett oerhört antal mantimmar till att tillfredsställa Brå:s intresse för vissa detaljer. Andra detaljer verkar de inte bry sig om. Som t.ex. var gärningsmannen är född. PUL är i sammanhanget ett hinder på vägen, det vet jag.

  Alla som tycker att Brå:s arbete de senaste tjugo åren varit framgångsrikt kan väl räcka upp en hand.

  V

  Gillad av 1 person

 21. olle reimers skriver:

  Apropå Akilov är det intressant att INGEN ställt någon som helst fråga om den övning som polisen och militären hade och som i det stora hela efter (för)-liknade händelseförloppet den 7 april. På samma plats.

  Härtill kommer en mängd bilder på polismän som sprang omkring med dragna vapen och lät sig forograferas i fotogeniska poser. Hur och i vilket sammanhang togs dessa bilder? Fotografer på plats mitt under tumultet och inom någon minut? Och inte en enda av CCTVkamerorna på Drottninggatan som fungerade?

  Frågor på det?

  Gilla

 22. Lars skriver:

  Hur utbildade sig ungdomen på 70-tal och framåt? Vilka utbildningar valde de? Naturvetare och tekniker valde ett område där kunskap och sanningshalt var påvisbart. De affärsorienterade blev ekonomer. Makt intresserade blev jurister. De samhällsintresserade valde social området eller medicin eller journalistik om de stod till vänster och ett litet fåtal ekonomi, där var man vanligen höger. De som skulle bli politiker och var till vänster behövde ingen utbildning alls och de till höger valde ekonomi eller juridik. Alla dessa utbildningar gav endast en grund att stå på.

  Så vad har vi för slags vänster idag? Gudrun Schyman. Jonas Sjögren, Löven, LO gubben och diverse människor. Någon ynklig tankesmedja och dominans på universitet inom icke ekonomiska ämnen. De begriper inte de ekonomiska konsekvenserna av invandringen, att samhällets produktions förmåga begränsas, att välfärden inte kan upprätthållas och att inkomstskillnader måste öka, med låglönejobb för att kunna sysselsätta och lönepress på enklare arbeten. Vi är rika, säger de, vi är ett rikt land, vi har råd och det har de väl på ett sätt rätt i, man kan ju med skatt av de som arbetar försörja många som inte gör det. Men när det inte är krigstid o stor sammanhållning och gemensam börda med överlevnad som mål så påverkas hela samhället negativt, skattebördan blir för stor, oviljan betala blir stor, incitamenten urholkas och i ett heterogent samhälle minskar solidariteten. Det går inte att höja skatten. man vill inte betala.

  Men den här diskussionen är sedan länge passe. Frågan är bara hur man ska göra nu, om det ska gå än längre, hur man ska kunna minska utgifterna utan att höja skatten, hur man ska kunna sänka lönerna, hur man ska kunna undvika konflikter, brottslighet, oro. Vilka verksamheter ska man lägga ned. Vem ska bära bördan? De sjuka, gamla? Vi ser ju Timbro i dagarna konstatera att föräldraförsäkringen borde kortas. Vi har sett sjukförsäkringen urholkas. Vi ser att stödet med personlig assistans har exploderat i omfång (Bengt Westerbergs barn) och nu måste man dra in på kostnaderna.

  Vad göt de här? frågar sig Fredrik. Svaret är att de vill ha ett bättre liv. Frågan är felställd. Vill vi ha dem här? Vad blir konsekvenserna för vårt samhällssystem? Har vi någonstans att ta vägen om det blir för jävligt? Turkiet?.

  Gilla

 23. olle holmqvist skriver:

  Dagens händelse:
  asylkvinnan som går ut i vinter-kylan med barn. Polisen var av erfarenhet förbered på
  MSM-vinkeln: Var det inte polisens fel att hon hittades så sent ?
  Hade hon inte annars överlevt ?
  Fråga som kommer:: kunde inte socialen bättre skött sig, observerat vad som var på gång ? Dvs allt var svenska myndigheters fel.

  MSM-har noll pejl på vad som grunnas i folksjälens djup.Obegripligt det. Har dom inga ungar som har kompisar och föräldrar ? Grannar ? Kusiner ?

  Andra krigets kända sång: ”Lili Marlene” är pacifistisk, inte fosterländskt krigisk.
  Den handlar om flickan som, inte hjälper till i jordbruket på sin fria tid utan står och
  hänger utanför regementsgrinden i väntan på att ”hennes soldat” någon gång skulle
  komma ut. Den sjöngs på bägge sidor.

  F a under WW1 förekom av officerarna hatade fraternisering.
  https://www.reuters.com/article/us-ww1-century-truce/how-christmas-truce-led-to-court-martial-idUSKBN0K20K320141224

  Hitler vågade inte förbjuda sången. Han var som Alan Bullock skriver, en mästare i att
  tolka folkdjupet. Jag tjatar gärna om boken ”Svenska Folklynnet” av statistikern G Sundbärg, utkommen för drygt hundra år sedan. (biblioteket tar hem eller antikvariat) Grundtes:
  svensken saknar nationalkänsla.

  Fråga: ska vi vara glada eller ledsna över att Big Jan (Helin) & svansen lell-Anders (Lindberg)
  – uppskolad av Laila Freivalds – är mentalt inkapabla att ana vad som anas och tycks av
  Nisse i Hökarängen och Lena från Limhamn ?

  Gilla

 24. Lassekniven skriver:

  Dialogen mellan LARS och SIXTEN i denna tråd är det bästa jag läst på DGS, någonsin.
  Om man extrapolerar skalan för den globala befokningsökningen till år 2050 (bara 32 år till dess) samt 2100 så hamnar vi på cirka 10 miljarder respektive 12 miljarder (ref. Hans Rosling).
  Är det någon som tror att utfallet härav blir någonting annat än globala kriser och stora mängder våld?
  Det är farligt när få människor har personliga förmögenheter som till och med överstiger biljoner dollar. De kan styra allt och köpa alt. Dessa människor måste tas bort.
  Religioner skall inte vara statsbärande och kapital får inte dväljas inom ”deep state” för maktutövning.
  I en framtida värld, om människan är med då på samma sätt som nu, kommer alla att ha det mycket bättr, löneklyftorna finns fortfarande kvar men har minskat radikalt. Jag kan tänka mig 10 på 1.
  Detta är villkoret för överlevnad.

  Gillad av 1 person

 25. Lars skriver:

  Jag satt och slötittade på TV, ett program om magnifika broar, bl.a. Öresundsbron, och önskade jag varit tjugo och skulle våga mig in och lära mig ingenjörsyrkena. Jag tänkte på vilken kunskap som fordrades och att den byggts upp under lång tid och funderade på hur organisationerna med hundratals byggjobbare och ingenjörer förmådde resa dessa skapelser och hur de ledande ingenjörerna vågade konstruera och beräkna dessa miljardbyggen med en flerårig byggprocess. Jag blev knäsvag! Vi kan tala om kultur här. Programmet fokuserade på det ständiga underhållsarbete som sker, dessa människor som håller konstruktionen funktionsduglig. En bro står ändå där den står. Företag och organisationer kommer och går. Samhällen förändras. Utan adekvat ledning går det inte bra.

  Gilla

  • Sixten Johansson skriver:

   Precis det här har jag omsider insett, jag som alltid har varit ensamvarg och ständig iakttagare. Ett gott samhälle och en avancerad teknik och kultur uppstår bara när vi kan förstå varandra, har tillit till varandra, står på varandras axlar och arbetar för mål som är högre än individens personliga mål och långsiktigare än individens livstid.

   Vi kan tänka en mänsklig pyramid – basen – och en annan mänsklig pyramid – överbyggnaden – stående på basens spets. Från början var den övre delen uppträdd på den undre, de överlappade varann nästan helt. Överbyggnadens kunskapsdel behövdes för och växelverkade med det praktiska arbetet och hela utvecklingen i baspyramiden. Men i vår tid har överbyggnaden liksom höjt sig upp i luften, ideologiserats, blivit fluffig och tappat realitetskontakten.

   Samtidigt har individualismen gjort att folk inte begriper att de faktiskt fortfarande står på varandras axlar och inte på något dött och beständigt material och att människor inte utan vidare är utbytbara. Makteliten är nu som blodsugande fästingar bakom ett elefantöra – alla inbillar sig vara stora och höga som elefanten. De begriper inte att allt immateriellt och materiellt är sociala skapelser i otaliga höjd- och djuplager och att allt hela tiden måste bäras upp, underhållas och byggas på av levande, samstämda människor. När allt fler blir rena egoister, gnällspikar och babbelianer kommer båda dessa mänskliga pyramider att undermineras, vackla och till sist rasa.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.