När godhetssignalering krockar med mansplaining

Mohamed Omar

Det är inte lätt att vara politiskt korrekt. Det fick Kanadas premiärminister Justin Trudeau erfara vid en frågestund på MacEwan University i Edmonton. En ung kvinna (jag kan göra mig skyldig till felköning nu…) ställde en fråga och använde ordet ”mankind”, alltså mänskligheten.

Trudeau ville vara en duktig pojke och rättade den unga kvinnan. Man (en) borde säga ”peoplekind” i stället för ”mankind”, menade han. Det blir mer inkluderande så.

Det han gjorde var helt rätt enligt pk-ismen: det ”patriarkala” språket måste ändras, så att våra tankar kan ändras och underminera och slutligen störta patriarkatet. Men Trudeau gjorde samtidigt fel då han som vit, medelålders man avbröt och rättade en ung kvinna. Mansplaining!

Scenen har lett till att Trudeau blivit utskrattad över hela Internet. PK-helgonen är beroende av sin aura av helighet. För att upprätthålla denna aura krävs tabun och repression. När en börjar skratta så smittar det av sig till fler. Glorian faller och man upptäcker att helgonet i själva verket är en ganska löjlig figur.

Trudeau insåg vad som hänt och när klippet med hans godhetssignalering och mansplaining i ett blev viral så ursäktade han sig med att det hela var ett ”dumt skämt”. Detta antyder att han inte är uppriktig i sin godhetssignalering – han gör det för att få poäng. När signaleringen inte går hem och han blir förlöjligad så var den ett ”skämt”.

Han är helt enkelt Kanadas svar på Fridolin. Men utan handhjärtan.

Men Trudeau har inte lärt sig av den läxan. Han fortsätter att göra sig till åtlöje. På en resa till Indien skulle han visa hur tolerant och öppen han var genom att han och hustrun klädde sig i indiska kläder. Men han fick inte bara godhetspoäng för tilltaget, vissa pk-ister anklagade honom för synden ”kulturell appropriering”. Det vill säga att man som vit inte får klä sig i kläder som tillhör icke-vita kulturer. Det är stöld! Renheten i icke-vita kulturer bevakas svartsjukt medan mångfalden ska drivas igenom till varje pris i västvärlden.

Brukar indiska politiker som kommer till västvärlden klä sig i folkdräkter? Jag har inte sett något sådant. Tänk er ledare för asiatiska och afrikanska länder som går runt i någon svensk folkdräkt på besök i Sverige!

Justine Trudeau i IndienJag tror inte att Trudeaus uppträde i Indien – med hans glittrande Bollywoodkostymer – var ett exempel på illasinnad kulturell appropriering. Det var snarare ett exempel på oikofobin, föraktet för det egna, inom den ”progressiva bourgeoisien” som utgör etablissemanget i västvärlden. Man undrar hur Trudeau och hans hustru skulle klä sig vid ett besök i Saudiarabien. Skulle hon ha niqab?

Varför inte? När en svensk delegation besökte Iran i februari förra året så satte kvinnorna på sig hijab. Samma politiker som mässar om värdegrunden hemma bugade underdånigt inför mullorna. Förtryck är okej, så länge det är ”rasifierade” som är förtryckare.

Hösten 2016 reste Stefan Löfven till den islamistiska diktaturen Saudiarabien. Han var inte en lika duktig pojke som Trudeau och satte inte på sig saudiska kläder. Men han var respektfull på så vis att han inte ville kalla landet en diktatur. ”Jag vill inte sätta etiketter på länder”, sade han. Däremot går det bra att kalla sverigedemokrater ”nazister”. Sådan är oikofobin.

50 reaktioner på ”När godhetssignalering krockar med mansplaining

  • Per-Anders skriver:

   Inte åka i flygplan, tåg eller bilar. Inte använda telefoner, inte ha lampor i sitt hus, inte använda el, tvätta för hand (ingen tvättmaskin får användas), inte ha mat i kylskåp, inte skriva på bloggar eller sociala media, inte ta foton. Kort och gott. Alla icke vita bör sitta i en grotta, laga mat över en öppen eld och berätta memorerade historier.

   Lite överdrivet. Men tänk er tanken att en vit man aldrig har satt sin fot i Afrika någonsin. Hur hade Afrika sett ut idag?

   Gillad av 3 personer

   • jacobsteckelenburg skriver:

    Och det här resonemanget implicerar ju att eftersom allt du räknar upp är resultatet av den vite europeiske mannens vetenskapliga upptäckter och uppfinningar så kan inga kvinnor öht (det gäller självklart alla etniska identiteter) tillåtas dra nytta av det vita patriarkatets genialitet.

    Så när exvis en vit kvinna loggar in på sin laptop eller sätter sig i ett flygplan eller tänder en halogen- eller glödlampa eller forskar/undervisar i fysik (som t ex vår unga amerikanska kvinnliga professor på vårt fysik-/mattedepartment) så gör hon sig definitivt skyldig till värsta sortens ”kulturella appropriering”. M a o en ren stöld från det vita patriarkatet. Allt i den moderna tillvaron är ju produkter av den vite europeiske mannens intellektuella ansträngningar – utom vandrande pinnar, den blå himlen, Alperna, aliens, övriga spöken, voodoo och annan andetro, ”genusvetenskapen” och annat skrock (för att göra ett urval).

    Behöver jag tillägga att den unga amerikanska professorn och alla våra kvinnliga fysik-/mattestudenter (av olika etniciteter) alltid skrattar sig redlösa när dom konfronteras ute i världen med ”feministisk fysik”, klimatalarmism, begreppet ”kulturell appropriering”, ”identitetspolitik” eller manliga fjollor? Näh, tänkte väl det.

    Gillad av 1 person

   • Anne-Hedvig skriver:

    Jacob S.. –
    Det er jo bare en LITEN del av de hvite menn som er geniale og har funnet opp alt dette! Forskning viser at menn statistisk sett er mer ‘ekstreme’ enn kvinner – de har geniene, men også overvekt av nevrologiske avvikere, idioter og kriminelle i forhold til kvinner, som grupperer seg mer i midtfuren. Dette statistisk altså, de store trekk.

    Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Innvandrere fra fjerne land setter pris på vår 17. mai, for da er det folkeliv i gatene, og alle er blide og i festhumør. Hurra! 🇳🇴 Har sett n* (afrikanere) i bunad – altså norsk folkedrakt. Husker ikke hvilke dalfører de hadde valgt seg.

   Gillad av 1 person

 1. Elisabeth skriver:

  Mycket bra att du belyser de här klavertrampen i en super-PK politikers liv. Så kan det gå när man är en ytlig narr som ständigt vänder ut och in på sig för att passa modet för dagen. Denne skrattretande person borde bära narr-kåpan dygnet runt. En kanadensisk Fridolin, bra jämförelse. Jag hoppas att kanadensarna inser sitt misstag vid nästa val.

  Gillad av 9 personer

  • Anne-Hedvig skriver:

   Slutter meg til dette! Alt dette identitetssnakket bare setter folk opp mot hverandre og sår splid. Kanskje det passer herskerne bra – splitt og hersk (‘divide et impera’)?

   Gillad av 2 personer

 2. Aha skriver:

  Bra genomgång av PK-isternas vokabulär. Muhameds text inspirerade mig till en sammanställning av vokabulären plus några till som brukar förekomma i debatten. Håll till godo;

  – Appropriera = att vara som/spela en annan folkgrupp
  – Mansplaining = en man förklarar mästrande för kvinna hur saker förhåller sig
  – Intersektionalitet = diskriminering i skärningen (engelska intersection) mellan maktrelationer baserade på etnicitet, kön, socialgrupp, sexuell läggning, religion, ålder, funktionsvariation och sjukdom (koncentrat från Wikipedia)
  – Postmodern = filosofisk skepticism, kritisk till objektivitet (koncentrat från Wikipedia)
  – Oikofobi = förakt för det egna
  – Rasifierade = stereotypiska beskrivningar av folkgrupper och motsvarande (koncentrat från Wikipedia)

  Gilla

 3. Moab skriver:

  Jag tror Kanada kommer att bli ett skräckexempel, Justin Trudeau är verkligen en posterpojke för det nya hyckleriet. Kanada är skyddat av stora hav, is och USA i söder och kan verkligen frottera sig i hyckleri, det blir inga folkvandringar med miljoner unga män dit. Sverige kommer genom det importerade våldet att genomgå någon slags korrektion de nästa tio åren, jag gissar att antalet mord och våldtäkter blir den allt dominerande frågan snart, i Tyskland likaså, jag läste idag att det finns soppkök för endast tyskar där nu som sig bör. Hyckleriet kommer att testas här snart. Kanada däremot har samma fördel som USA hade i andra världskriget, stora världshav runt sig så om vi vill observera hur pk-idiotin sprider sig så är nog Kanada ett bra exempel. Australien däremot har inte samma tur, utan måste vara ärligt, skall Australien bevaras som ett västligt land så måste man se till att endast de som passar in kommer in. Kanada är ett skämt och pk-ismen letar sig in i alla hörn, ett sådant är HbTQxyz debatten där som Jordan Peterson är mitt uppe i, det är en pseudodebatt för att de inte blir invaderade från söder som vi.

  Gillad av 10 personer

 4. plq017 skriver:

  Det som behövs är att folk kommer ihåg Kejsarens nya kläder. Det är bara den lilla flickan, som inte är fullproppad av propaganda, som ser att Kejsaren är naken. Därför säger hon att han inte har några kläder på sig.
  I Sverige och i PK-eliterna på andra håll har verkligheten ersatts den ena eller den andra -ismen.
  För att kunna fortsätta på den inslagna vägen har Herr digitaliseringsminister Peter Eriksson, från Regeringspartiet De Gröna Khmererna, träffat en överenskommelse med Facebook om att ‘prioritera’ i nyhetsflödet.
  Avsikten är att De Gröna Khmererna skall komma i bättre dager i den kommande valrörelsen. Sverige blir därmed det tredje landet i världen som har outsourcat väsentliga delar av sin censur till Facebook.
  De andra två länderna är Kina och Ryssland.

  Gillad av 9 personer

 5. Moab skriver:

  Off-topic men är det bara jag som noterat att det verkar falla ett ökande antal domar mot folk som kritiserar islam och dess anhängare på sociala medier? Det skulle vara intressant med en sammanställning av läget.

  Gillad av 7 personer

  • uppstigersolen skriver:

   Folk som blir anklagade för att ha skrivit något nedsättande på nätet gör misstaget att erkänna. Blir du anklagad för något, be att få se bevisen. Neka till allt. Låt dem dra dig till rättegång. Folk är alldeles för flata, varför erkänna något som är lite trams?

   Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   MOAB: Det finns ett gäng föraktliga politruker som frivilligt jagar dissidenter på FB. De tom. har fräckheten att skryta om sin verksamhet. Sök på ”näthatsgranskaren”.

   Gillad av 5 personer

   • Moab skriver:

    Jo, men det verkar som rättspraxis ändrats, det verkar koordinerat, folk blir ju dömda för att säga saker som att skåningar är dryga eller stockholmare är smartare än lantisar fast applicerat på muslimer. Skulla man skämta om att något brann upp, som julgranen, så verkar det som man kan bli dömd för det också.

    Gillad av 5 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Jag har tyvärr ingen aktuell statistik.
   Men att kritik mot en ideologi till kan förvrängas till hets mot folkgrupp vore ju inte möjligt utan att anställda inom rättsväsendet är pk och rentav aktivister.
   Om man får stat och myndigheter efter sig, har man små chanser att få rätt som privatperson. Så har det alltid varit i Sverige, men nu läggs det till nya sätt att kunna hamna i klammeri med ”rättvisan”.
   En påtaglig inskränkning av yttrandefriheten utan att behöva ändra i lagtexten. Man bara gör. Som jag förstår det.
   Vi har (haft) rätt att öppet yttra kritik mot läror, ideologier och religioner. Gränsen har gått vid kritik mot människor och folkgrupper. Idag går nog gränsen i stället vid någon nyans av brunt åt något håll. Skulle jag tro. Allt för att inte ifrågasätta pk-väldets politik.

   Gilla

  • Krister Andersson skriver:

   Domar? Du menar i tingsrätten? jag sitter som nämndeman i Malmö tingsrätt och jag har aldrig
   upplevt eller hört om detta, dessutom brukar jag roa mig med att håna islam i nämndemannarummet. Sanningen kan aldrig klandras och som antiteistisk ateist vet jag det
   mesta om religioner.

   Gilla

 6. Jan Ahlström skriver:

  Det här börjar ta sig allt löjligare uttryck, kan det inte räcka med ett normalt och likvärdigt uppträdande mot kvinnor utan att vi män ska utplåna oss själva. Kan jämställdheten gå mycket längre än som den gör i det här landet?
  När det gäller andra kulturer, respektfullt uppträdande men vi måste våga påtala missförhållanden i länderna och när invandrare kommer till vårt land är det våra lagar och regler som gäller och inget annat.
  Tycker att de som hänger upp sig på etniska svenskars sätt att förhålla sig till kvinnor borde ändra fokus och lägga energin på den invandrade kvinnosynen.

  Gillad av 4 personer

 7. Thomas Gunnarson skriver:

  Parallellen med den svenska förvirringen är bra… Den har man ju noterat. Som att statsministern skall prata engelska utomlands istället för svenska… (när det finns tolkar). Det är att nervärdera svenska språket och göra det till ett ”infödingsspråk”…Brist på självrespekt.

  Gillad av 3 personer

 8. uppstigersolen skriver:

  Jag är en stolt vit medelålders heterosexuell man. Det är jag och mina bröder och systrar som byggt upp västerlandet. Nu försöker en del knäppskallar att rasera alltihop. Hur j—a dumt kan det bli?

  Gillad av 6 personer

  • Per-Anders skriver:

   Precis. Man ska alltid hänvisa till allt gott som den vita mannen har skapat. Tar man bort den vita mannen och byter ut kulturen mot en afrikansk eller arabisk kultur kommer länder där vita män har dominerat att bli som Afrika eller arabländerna.

   Gillad av 2 personer

 9. Nils nilsson skriver:

  What’s in a name? That which you call a rose by any other name would smell as sweet. Alltså: verkligheten hinner alltid ifatt ordet. Då kan det å andra sidan vara för sent …

  Gillad av 2 personer

 10. M Boberg skriver:

  Salin satt på sig ändamålslig klädsel när hon gick i någon moské här hemma likaså Göran Persson satte på sig en kippa när han besökte en synagoga.
  Påpekade detta när det hände. Vilket jävla liv eller tystnad.
  Inga övriga jämförelser mellan nämnda grupper men vilket jävla hyckleri.
  Alla i vårt sekulariserade samhälle ska kunna gå in som den är med visad vördnad, respekt för dom som tillhör trosbekännelsen men satan när det blir olika måttstockar då drar jag i alla fall i handbromsen med kännbara påföljder som att ta mitt pick och pack och dra.
  Tack Omar. Och den jävla kanadicken kan dra nåt gammalt över sig.

  Gillad av 1 person

  • olle reimers skriver:

   I Thailand tar man av sig skorna när man går in i någons hus (med undantag för offentliga byggnader som inte är religiösa). Tycker du att det är överdrivet att fälja den seden?

   Gilla

 11. Jeff skriver:

  Ny statistisk som Idagora håller på att ta fram visar att Fria Tider, Samhällsnytt och Nyheter Idag alla hade större spridning i sociala medier de senaste 12 månaderna än Göteborgs-Postens och Aftonbladets ledarsidor, som är störst inom borgerlig respektive socialdemokratisk opinionsbildande press”, skriver Idagoras redaktör Henrik Sundbom på sin Facebook.

  Detta har fått Patrik Oksanen, ledarskribent på Mittmedia, att gå i taket.

  I en alarmerande ledarartikel skriver han att ”kampen om det digitala engagemanget” vinns av sajter som Fria Tider.

  ”Siffrorna som Idagora nu tar fram visar att sajterna inte handlar om några hobbyprojekt med begränsad effekt. Det är skickligt genomförda opinionsprojekt vars effekt inte ska förringas”, skriver han.

  Därför menar Oksanen att de alternativa nyhetssidorna nu måste granskas mer noggrant och eventuella kopplingar till ljusskygga uppdragsgivare och rysk propaganda avslöjas.

  http://www.friatider.se/alternativmedia-st-rre-n-vanliga-tidningar-i-sociala-medier
  Ryssarna igen…

  Gillad av 1 person

  • olle holmqvist skriver:

   Oikofobi -utan att använda ordet (tror jag) utreddes det av statstikern Sundbärg år 1916
   i boken Svenska Folklynnet. Biblioteket tar hem för den som vill läsa..

   Gilla

 12. Björn skriver:

  Jag blir nog allt mer ”rysk” i mitt tankesätt! Där har fortfarande saker och företeelser sitt rätta namn kvar! Här i västvärldens har PK-ister, feminister, ”allas lika värde”-förespråkare, köns-förnekare, klimat-hysteriker, m.fl, blivit allt löjligare och mer motbjudande för varje dag, och får mej att må illa! Inte ens de själva klarar ju längre att navigera i sina ”minfält” av floskler, utan att trampa snett!

  Gillad av 3 personer

 13. dolf skriver:

  ”När en börjar skratta så smittar det av sig till fler.”
  Och hur skall man tolka ”en” i den meningen?
  (Visar ganska tydligt varför dumheter som ”hen” och ”en” perverterar och fördärvar språket.)

  Gillad av 2 personer

   • dolf skriver:

    Det var en retorisk fråga. Jag förståd fullo väl att han menade ”en” (1), alltså när ”När en person börjar skratta …”, men ville påpeka att det är ett typexempel på en mening där det till sin natur är tvetydigt. Det skulle lika gärna kunna vara ”en” som i ”När man börjar skratta …”.

    Gilla

 14. jacobsteckelenburg skriver:

  @ANNE-HEDVIG
  Tack för din reaktion. Men ditt påstående är ändå problematiskt. Mäns IQ-distribution approximerar visserligen inte en typisk Bell-kurva. Fler genier, fler idioter etc etc. Men frågan till dig blir ändå: varför dominerar just vita europeiska män så totalt sen tusentals år i det intellektuella utformandet av vår världsbild inkl vetenskap, kultur och uppfinningar? En världsbild som idag delas/accepteras/tas för given av i stort sett alla människor/etniciteter på jorden i deras dagliga liv.

  Gilla

  • Anne-Hedvig skriver:

   Enig med deg i dette! Ønsket å være litt djevelens advokat, for jeg syntes det ble noe ensidig. Tenkte på nedvurderingen av kvinner som var tidligere. Jeg så gammel at jeg har vokst opp med slike holdninger. Men la meg føye til at den nye kvinnekampen med hetsing av hvite menn virker helt skrudd og meningsløs på meg. Her kan man virkelig snakke om ‘hatprat’!

   Gillad av 2 personer

   • jacobsteckelenburg skriver:

    Tack för svar igen! Håller helt med dig. Feministiska aktivister har i åratal vrålhatat vita europeiska män.

    I en klimatdebatt anordnad av naturvetenskapsstudenter vid ett universitet på Long Island för ett antal år sen deltog två personer – en kvinnlig latinamerikansk aktivist/socialantropolog (som naturligtvis inte hade en aning om naturvetenskap inkl klimatvetenskap utan mest funkade som rabiat genderfundamentalistisk klimataktivist) och jag. Det första som klimataktivisten sa var följande:

    ”With me on the podium tonight I have a white European male. The white European male is the cancer of the earth.”

    Dom vilda buropen och öronbedövande visslingarna från studenterna, inklusive och kanske t o m mest från dom kvinnliga fysik-/mattestudenterna, ville aldrig ta slut och höll på att riva ner både taket och klimattanten från podiet. Kul med übersmarta tjejer.

    Gillad av 1 person

 15. olle reimers skriver:

  Kombiationen av viljan att vara världssamvete och bristande intelligens är närapå värre än motsatsen. I fallet Kanada tycks stora delar av befolkningen befinna sig i ett utdraget hallelujatillstånd. Trudeau är för dem en Jesusfigur som nedstigit till deras nivå och frälst dem. Ett grandiost Jonestown väntar!

  Gillad av 2 personer

  • Eva Danielsson skriver:

   Justin Trudeau är i mina ögon vad man förr kallade snutfager. Men det sägs att många, inte minst kvinnor, ser honom som attraktiv. Det brukar inte nämnas som en faktor men det är klart att det spelar en viss roll för framgång och makt. Undantaget som bekräftar den regeln är väl vår egen lille statsminister

   Gilla

   • Ulrika skriver:

    På min tid kallades det för tvålfager:-) Det spelade nog en roll för hans far också som dessutom kanske var smartare än sonen.

    Gilla

 16. Eva Danielsson skriver:

  Kanada har ju ännu mer hederlighet och godhet att leva upp till än vad Sverige har. Och Tyskland har sin ärvda skuld för andra världskriget.
  Sedan har folk sitt behov av religion, av flera skäl skulle jag tro.
  Och många har ett starkt behov av tillhörighet som överskuggar varje gnutta av eget förnuft.

  Viljan känna sig god, känslan av skuld, att få lindring i sin existentiella ångest och att få känna värmen av att räknas med och ingå i en gemenskap. Alltihop kraftfulla ”morötter” som går att använda sig av för att styra andra. Sånt har makthungrande och sociopater vittring på.
  Det tvång och det våld som sedan kommer som svar på uppstudsighet från dem som inte är lika beroende av morötter och kanske vill välja menyn själva, är ännu mer effektivt. Tvång och våld fungerar alltid.

  Vi är flockdjur där det alltid finns enskilda som vill bli flockledare. Och onda ledare är som en hydra.

  I ett modernt välbärgat tryggt välfärdsland, t ex Ianada, kan man välja en god ”morotsberoende” som flockledare. En ledare som tror att alla är som han/hon/hen. Som inte är vaksam och alert. Om en varg smyger sig in i den flocken kommer för få att märka det, för alla är dästa på morötter och låter sig roas av en pajas som leker ledare.
  Men man ska inte bara se upp med onda och giriga ledare utan också med dem som vill bli beundrade. Fåfänga kan leda hela flocken i fördärvet.

  Olika ”ismer”, pk-ism t ex, kan förklä ondska, dumhet och fåfänga så att det kan framställas som en ny nivå av positiv mänsklig förmåga. Men det krävs vaksamhet och vakenhet för att vara människa. Öppna ögon är mycket viktigare än öppna hjärtan. ”Ismer” måste ifrågasättas.

  Låt ingen lura i oss att vi inte är tillräckligt bra eller att vi inte kan klara oss själva eller att vi skulle vara skyldiga till något andra har gjort. Låt ingen lura i oss att kejsaren har nya kläder när vi kan se att han är naken.

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.