En redaktörs funderingar om nivån på den politiska debatten i Sverige

Patrik Engellau

Häromdagen skrev Aftonbladets Anders Lindberg i en ledare (25/1 2018) att en av kristdemokraternas favoritidéer är att vården ”ska bli bättre utan att skatten höjs. Mellanskillnaden ska finansieras av avgifter och privata försäkringar. I Ebba Busch Thors drömland ska sjukvård alltså inte ges efter behov – utan efter plånbok. Det är ett ganska dramatiskt besked”.

Det där gillade inte kristdemokraterna. De gick i svaromål. Men Aftonbladet tog inte in genmälet, som i stället publicerades av den nazistfascistiska brunråtterasistiska hatsajten samnytt.se. Så här, något förkortat, replikerade kristdemokraterna:

Det varken Anders Lindberg eller socialdemokrater i allmänhet verkar begripa är att höjda skatter inte är lösningen på alla samhällets problem. Kristdemokraterna satsar 27,5 miljarder kronor mer än regeringen på vård och omsorg i vår budget. Det är en fullt ut finansierad budget utan skattehöjningar. Istället har vi gjort en tuff prioritering där vi satt vården och omsorgen först. Vår tyngdpunkt ligger på att vården och omsorgen ska prioriteras igen och finnas för alla. Vi har inga förslag om höjda avgifter.

Kristdemokraterna anser att det offentliga måste ta ett mycket större ansvar för att säkra att alla i hela landet – oavsett var man bor – ska få tillgång till en högkvalitativ vård. Vi satsar på mer resurser men också för ett förändrat arbetssätt inom sjukvården. Reformer som syftar till att korta köerna, öka antalet vårdplatser, förbättra vårdgarantin och öka tillgängligheten till primärvården.

Vi vet att Kristdemokraternas politik har effekt. När vi styrde Socialdepartementet lyckades vi minska antalet som väntar i vårdköer från 130 000 till 40 000 personer. I dag, under Socialdemokraternas styre, är det 84 000 personer som väntar på vård längre än vad vårdgarantin tillåter. Det är oacceptabelt. I Kristdemokraternas Sverige ska alla kunna få god vård i tid.

KRISTDEMOKRATERNA

Om jag hade varit redaktör på Aftonbladet hade jag hamnat i beråd. Å ena sidan är det rimligt att de anklagade kristdemokraterna fått replikrätt, å den andra bör man kunna kräva att repliken inte bara innehåller självberömmande och tvivelaktigt pladder, vilket den gör.

Jag menar inte att kristdemokraterna är sämre än andra partier. Alla debatterar på samma låga nivå. Låt mig beskriva vad jag åsyftar.

KD ska satsa 27,5 miljarder mer än regeringen på vård och omsorg. Pengarna ska plockas fram genom ”prioritering” där vården och omsorgen satts först. Jaha, det var intressant, kan en väljare tänka, vad är det då KD prioriterat bort? Det får man inte reda på. Kan det var skolan? Biståndet kanske? Försvaret? Själv blir jag bara arg när politiker, vilket de alltid gör, låtsas vara trollerikonstnärer. De förnedrar mig som väljare och skattebetalare. De tycks tro att de kan lura mig hur länge som helst.

Sedan accelereras trolleriet. Nu ska KD lösa alla problem på samma magiska sätt. Det offentliga ska ”ta ett mycket större ansvar för att säkra att alla i hela landet – oavsett var man bor – ska få tillgång till en högkvalitativ vård”. Detta ska ske genom att KD ”satsar på mer resurser” och på ”reformer” som på något mirakulöst sätt ska ”korta köer, öka antalet vårdplatser” och så vidare. Och inte kosta något, antar man.

Jag tar förresten tillbaka det där med trollkonstnärer. Att jämföra politiker med dem är att förolämpa dem som yrkeskår. De utför ju trots allt ett skickligt hantverk. Politikerna bara skryter om sina övernaturliga konster utan att någonsin förevisa dem.

Vårdköerna kortades med 90 000 personer? Jag googlade i fem minuter och upptäckte att alliansregeringen betalade en ”kömiljard” om året i sju år för att få ned köerna. Sju miljarder kronor totalt för att minska köerna med 90 000 personer. Det är nästan 80 000 kronor per patient som slipper köa. Har man hur mycket pengar som helst går nästan allt att göra, men nu låtsas ju KD att det inte kostar något.

58 reaktioner på ”En redaktörs funderingar om nivån på den politiska debatten i Sverige

 1. Bo Adolfsson skriver:

  Kd vill att alla som råkar befinna sig i Sverige skall erbjudas all vård. Detta som ett svar på moderaternas förslag att illegala invandrare endast skall få akut vård.
  Även vårdförbunde,t som organiserar sjuksköterskorna och Läkarförbundet vill också ge vård åt hela världen om de har tagit sig till Sverige.
  Allt åt alla, vi är godast och bäst eftersom vi är den humanitära stormakten!
  Vad kan gå fel?

  Gillad av 2 personer

  • Moab skriver:

   Sveriges politik har länge präglats av ”The forgotten man” som Amity Schlaes beskriver i sin bok om depressionen:

   The forgotten man, The man who pays, The man who prays. Den bortglömda medelklassen som inte får tillgång till den cancevård man betalt hela livet för och som polisen slutat hjälpa vars pengar går till andra folk. Jag kände inte till ”The forgotten man” när jag för tio år sedan skrev till alla ledarskribenter men det var detta som var mitt tema och jag känner fortfarande inte att det uttrycks väl av andra. I Sverige så är det flera som är bortglömda, den glömda tonårsflickan, den glömda åldringen såväl som den glömda skötsamma medelklassaren. Slår man på radion eller slår upp en tidning så är det tydligt vilka som INTE är bortglömda, det går inte en sekund efter man tryckt in knappen så handlar det om invandrare och muslimer och de som vurmar för dem, kändisar och mediafolk och politiker. Igår, muslimer som återförs dit de hör hemma i Bangladesh, det var 10 sekunder för mycket av P1, jag står inte ut med det längre.Men den svenska flickan är bortglömd:

   Den glömda flickan, flickan som inte blir hörd, flickan som blir våldförd

   Gillad av 6 personer

   • ...bläckfisk skall det var skriver:

    MOAB, (apropå ”The forgotten man”, jag skall skaffa boken)
    Hur fan når man ut med sanningen till de som skall rösta?

    Detta skrev jag i går men det föll på hälleberget:

    ”……..Patrik:
    Öppna Kanalen Sverige (ÖK), som sänder i många städer har uppenbarligen en del ledig tid i etern. Ofta är det religiösa program där men Socialdemokraterna sänder också.
    Det finns således en TV-kanal som redan är färdig att använda. Kan du inte ta reda på vad det kostar för deltagande per timma. Därefter kan DGS dra igång en fund crowding. Det finns säkert massor med tunga namn som inte tar något arvode för att delta i programmen. Säkert gör till exempel Magnus Norell det.
    Kommer vi in på ÖK då når vi ut till en mycket stor mängd människor som behöver få upplysning om att våra politiker inte vill oss svenska skattebetalare väl.”

    Gillad av 1 person

   • Lassekniven skriver:

    Det blev något fel med namnet. LASSEKNIVEN skall det vara.
    Bläckfisk använde jag som metafor i ett annat inlägg nedan för att symbolisera kriminaliteten i samhället. När jag tänker efter så duger också bläckfiskmetaforen för de slemmiga postmodernistiska och politiskt korrekta krafterna som håller på att strypa oss.
    De får inte lyckas utan vi måste hugga av bläckfiskens armar för frihetens skull.

    Gillad av 2 personer

   • Anne-Hedvig skriver:

    Lassekniven –
    Man får tanker om Hydraen i det greske sagnet. Der lykkedes jo Herkules til slutt. Han renset også Augias’ staller…

    Gilla

  • MartinA skriver:

   M var de som drev igenom att illegala skulle få medborgeliga rättigheter. Det var M som upphävde samhällskontraktet. Att de låtsas något annat under ett valår kan man faktiskt strunta i, det är bara mer lögner.

   Gillad av 9 personer

  • Björn G skriver:

   Hade Jesus hört vad Kristdemokraterna svarat Aftonbladet (26/1), hade han säkert sagt till KD:
   ”Det är skrivet: Mitt hus skall kallas ett bönens hus. Men ni har gjort det till ett rövarnäste.” (Matt 21:12-13)

   Jesus ger här ett exempel på helig vrede, ett hat mot lögnens och bedrägeriets makter, som gör att man törs göra sådant som ingen annan vill eller vågar göra annars, exempelvis driva ut de oärliga ur Guds hus.

   Vi skall inte vara passiva som lärjungar, utan i den Helige Andes kraft bekämpa lögnerna och hyckleriet. KD, som hans representanter här på jorden, bör följa Jesus vilja,.

   Gillad av 3 personer

 2. Ulf Bittner skriver:

  KÖMILJARDER HIT OCH DIT & VÅRDGARANTILAG, SOM INTE HJÄLPTE!

  Politikerna och tjänstemännen struntar uppenbart i lagarna, vilken trovärdighet har då dessa?

  Oavsett ideologi, parti eller samhällssystem är nog en av de viktigaste frågorna vilket personligt ansvar medborgarna kan utkräva av makthavarna.

  Då menar jag såväl politiker som myndighetsutövare, det känns ju ganska meningslöst att käbbla om vem som har rätt eller fel. Det är ju ändå lagstiftning som styr i slutänden.

  Om politiker och myndighetsföreträdare bryter mot svensk lag så borde dessa kunna ställas till svars för sina gärningar.

  Idag kan vi inte komma åt dem då tjänstemannaansvaret i princip är borttaget sedan regeringen Palme 1975.

  Om du eller nån annan cyklar utan hjälm eller går mot röd gubbe så är det straffbart men politiker och myndighetspersoner har straffimmunitet sedan 1975.

  Jag citerar Professor i förvaltningsrätt Olle Lundin vilken för flera år sedan givit uttryck för sin syn på detta problem, citat;

  ”– Återinför det tjänstefels ansvar med sanktionsmöjligheter som rådde innan 1975, föreslår Olle Lundin.”

  I samma artikel fick etablissemanget delge sin uppfattning, citat;

  ”– Det blir inte lättare att rekrytera politiker om de riskerar fängelse för beslut de varit med att fatta, sa Anna Skarhed.”

  Eller som Göran Svensson, Professor, Kristiania University College, Norge, har delgivit oss i en artikel, citat;

  ”Avsaknaden av ämbetsmannaansvar innebär att det råder i det närmaste straffrihet för chefer, ansvariga tjänstemän och politiker.”

  Citerat ovan, källorna, för den intresserade att läsa:
  https://kvalitet.org/kf/2015/04/kommuner-som-trotsar-lagen.html

  https://eso.expertgrupp.se/rapporter/kommunalt-trots/

  http://nyheter24.se/debatt/839456-professor-lofven-ska-kunna-hallas-juridiskt-ansvarig-for-sin-politik

  Gillad av 5 personer

 3. Marckus E. skriver:

  Det mest effektiva för att vården ska fungera måste vara att den enskilde själv betalar sin egen försäkring och att staten endast står för basal akut- och cancersjukvård. Säkerligen skulle många sparka bakut om man införde ett sådant system, men det fina i kråksången är att den den landstingsskatten som går till sjukvård helt kan avskaffas. Därmed finns resurser för den enskilde att själv köpa egna sjuk- och olycksfallsförsäkringar. I ett svep skulle sjukvården tvingas att effektivisera.

  Gillad av 3 personer

   • Richard skriver:

    Ja, men bara ett är seriöst med att vilja vara restriktiv med invandringen (och obefläckat av att ha bidragit till vansinnet). Så vi måste rösta på SD tills gränsen är stängd och miljonprogrammet genomfört; eller tills ett ännu bättre parti har chans att ta sig över 4%-spärren.

    Tyvärr är SD ett socialistiskt högskatteparti det med, som de andra, men just nu har vi mer akuta problem och SD är det enda trovärdiga alternativet att lösa dessa.

    Gillad av 6 personer

   • Moab skriver:

    Visst blir det SD, ett minskat antal stolar för sjuklövern är det mest angelägna, att hoppas på en konservativ lågskatterevolution nu är en utopi. Först skall vi igenom muren, väl inne så kommer man åt det brännbara.

    Gillad av 3 personer

 4. Björn G skriver:

  Jaa, 7-klövern/PK-media håller ju bara på med sitt innehållslösa pladder. Vem tror på det?

  Annorlunda är det med LO, de visar ju tydligt (i sin nya valfilm) vilken väg vi skall gå för att få rätsida på eländet. ”En historisk uppgift” heter filmen och det är just det som framtiden handlar om!

  PS De valde tyvärr fel färg på flaggan (skall vara blå och gul) DS

  Gillad av 1 person

  • Björn G skriver:

   Jag, mina syskon och ett oräkneligt antal andra svenskar bär med oss erfarenheter som – med det perspektiv som tiden ger – alltmer framstår som en stor rikedom: vi är grundade i verkligheten.

   Vi är inte mottagliga för lögner, mörkläggning och politisk korrekthet. Vare sig från 7-klövern, pk-media eller någon annan.

   Vi vet vad vi talar om.

   Vi är icke manipulerbara.

   Gillad av 3 personer

  • Marita Andersson skriver:

   Intressant att vanligt folk tydligen ser ut som svenskar, har LO glömt mångfalden? Det finns idag inte en filmsnutt eller TV-program som missar att ta med mångfalden. Vad hände här?

   Gillad av 1 person

 5. svenne skriver:

  Utdrag ur Fria Tider 27 april 2017 (angående en debatt i Stockholms stadshus):

  ”162 877 människor sökte asyl i Sverige 2015 enligt Migrationsverkets statistik. Av dem var
  35 015, lite drygt 20 procent, barn under 18 år om man räknar bort den kontroversiella gruppen ”ensamkommande flyktingbarn.

  Även oppositions­borgarrådet Cecilia Brinck (M) stämde in i den rödgrönrosa talkören:
  – Det här är en av de märkligaste debatter jag har upplevt i den här salen på så många olika sätt, inledde hon sitt tal och tillade:
  – När det gäller människor som flyr från krig och förtryck och elände så struntar jag i vad det kostar. Jag tycker att det är totalt ointressant i det sammanhanget.

  SD:s förslag att utreda vad invandringen kostar för Stockholms skattebetalare röstades därefter ned av de övriga partierna”.

  Utdrag ur Fria Tider 8 februari 2018:

  ”– Vi har haft en tendens att inte prata om invandringens kostnader. Vi skulle inte låta något annat område öka i kostnader så dramatiskt utan att vi följer upp det, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson (M) i en intervju med Dagens Nyheter”.

  Dessa båda drastiska moderata utspel kan liknas vid att artillerister gafflar in sig då de försöker att träffa ett mål. Först för långt åt ena sidan, sedan för långt åt den andra och därefter påbörjas beskjutningen mellan dessa båda ytterlighetspunkter med förhoppningen att träffa rätt.

  Moderaternas slutliga skjutriktning kommer de nog inte att bestämma förrän journalistkåren, kändisar, rättroende proffsdebattörer och andra tyckare har avgett sin dom. Att M under en kortare tid än ett år har gjort en så drastisk gir är ju inte förtroendeingivande. Jag tror att det är meningslöst att något annat parti tar en debatt med M innan tyckarnas dom har avkunnats och snyftrepotagen har levererats. Först då känner partiledningen vartåt vindarna blåser och anpassar sig efter detta. I mina ögon har M fullständigt bränt sitt förtroendekapital.

  Gillad av 4 personer

  • Karl Oskar skriver:

   Avgörande del av S, M, L, C har samma syn på invandring och islamism som MP! Stor förklaring till varför invandringspolitiken varit som den varit och är som den är senaste årtiondena!

   Gilla

 6. Moab skriver:

  Som sagt, låter man ett litet problem växa sig stort så kommer det till sist att dominera allt, sådan är invandringen, inget i det svenska samhället fungerar längre och kommer aldrig att göra det igen om inte Ett Bra Partis miljonprogram blir verklighet. Det är svårt nog uta invandrarna att få ett välfärdsindustriella komplex att fungera, med invandrarna så är det omöjligt. Att ta bort det är heller inte svaret eftersom det skulle föra till inbördeskrig. Våra politiker och dera föregångare har varit vana att administrera Sverige i tider av ständig uppgång, mer eller mindre, nu kommer de istället att administrera Sverige omständig nedgång som långt man kan se. Inget land kan hantera en stor aggressiv underklass utan våld och repression.

  Det är otroligt deprimerande att inse djupet av den indoktrinering man utsatts för, jag är född på 60-talet och en mycket stor del av det man trodde man visste visar sig vara falskt. Ta exempelvis följande bok:

  Jag blev tipsad om denna bok i James Delingpoles Breitbart podcast med Rupert Darwall. Sverige och Tyskland är västentliga delar i boken och allt man vet är fel nästan. Ni minns det sura regnet, det är föregångaren till lögnerna om klimatet, vem talar om det idag? Det sure regnet var en front för att motivera kärnkraft.,Det var Tyskland och Sverige som var föregångare och vem var den första gröna politikern i världen? Det var Hitler, tyskarnas gröna vurm har sina rötter i nazismen så det totalitära draget i dagens miljörörelse får sin förklaring. Darwall talar om det klimatindustriella komplexet för övrigt. Det är också så att de gröna imtyskland startades av stasi-agenter, så länken till Ryssland är precis omvänd mot den vi hör om, det är de gröna som Sovjet stödde för att de försvagar väst, är det inte uppenbart? Man vill lägga ner all infrastruktur som gör ett land starkt. Podcasten innehåller så mycket sanningar som slits itu så den måste lyssnas på.

  Vi har slutat att kräva att våra politiker är empiriska, däri ligger hela problemet.

  Gillad av 7 personer

 7. Moab skriver:

  Detta var nog off-topic:

  Det är otroligt deprimerande att inse djupet av den indoktrinering man utsatts för, jag är född på 60-talet och en mycket stor del av det man trodde man visste visar sig vara falskt. Ta exempelvis följande bok:

  Jag blev tipsad om denna bok i James Delingpoles Breitbart podcast med Rupert Darwall. Sverige och Tyskland är västentliga delar i boken och allt man vet är fel nästan. Ni minns det sura regnet, det är föregångaren till lögnerna om klimatet, vem talar om det idag? Det sura regnet var en front för att motivera kärnkraft. Det var Tyskland och Sverige som var föregångare och vem var den första gröna politikern i världen? Det var Hitler, tyskarnas gröna vurm har sina rötter i nazismen så det totalitära draget i dagens miljörörelse får sin förklaring. Darwall talar om det klimatindustriella komplexet för övrigt. Det är också så att de gröna i tyskland startades av stasi-agenter, så länken till Ryssland är precis omvänd mot den vi hör om, det är de gröna som Sovjet stödde för att de försvagar väst, är det inte uppenbart? Man vill lägga ner all infrastruktur som gör ett land starkt. Podcasten innehåller så mycket sanningar som slits itu så den måste lyssnas på.

  Vi har slutat att kräva att våra politiker är empiriska, däri ligger hela problemet.

  Gillad av 3 personer

 8. Moab skriver:

  Som sagt, låter man ett litet problem växa sig stort så kommer det till sist att dominera allt, sådan är invandringen, inget i det svenska samhället fungerar längre och kommer aldrig att göra det igen om inte Ett Bra Partis miljonprogram blir verklighet. Det är svårt nog utan invandrarna att få ett välfärdsindustriellt komplex att fungera, med invandrarna så är det omöjligt. Att ta bort komplexet är heller inte svaret eftersom det skulle föra till inbördeskrig. Våra politiker och deras föregångare har varit vana att administrera Sverige i tider av ständig uppgång, mer eller mindre, nu kommer de istället att administrera Sverige i ständig nedgång som långt man kan se. Inget land kan hantera en stor aggressiv underklass utan våld och repression.

  Gillad av 5 personer

 9. fairdinkum2017 skriver:

  Detta känns väl passé! Den medelklass som idag är målare,svetsare, snickra,elektriker och dylika yrkeskategorier har knappast lust att marschera efter en blodröd fana! Fanan symboliserar ju Karl Marx, Lenin, Stalin, Mao, Pol Pot m.fl ”lyckade” socialist diktaturer. Senaste misslyckandet är ju Venezuela där barn nu svälter ihjäl. Fanans färg måste väl symbolisera blodet från all som mördats i socialismens namn! En stor del av LO är ju SD väljare och flera kan det bli i takt med samhällets förfall!

  Gillad av 2 personer

 10. Per-Anders skriver:

  Patrik Engellau: ”Själv blir jag bara arg när politiker, vilket de alltid gör, låtsas vara trollerikonstnärer. De förnedrar mig som väljare och skattebetalare. De tycks tro att de kan lura mig hur länge som helst.”

  Jamen, det är precis vad de lyckas med. Vart fjärde år går väljarna och röstar på alla prioriteringar och reformer. Dock är resultatet alltid detsamma: Sämre, dyrare och fler problem.

  Gillad av 5 personer

 11. oppti skriver:

  Synd att KDs förslag är så rätt!
  Vi borde få den vård vi behöver direkt och lika.
  Men i dagens Sverige så kan det dröja.
  Om man då väljer att betala själv riskerar man att helt gå miste om den skatt man betalt in till det gemensamma.
  Jag gissar att fler vill betala mer när det gäller egna hälsan, men då avlastas staten och det får aldrig bli ett krav. ROT och RUT kan utökas med AKUT.

  Gilla

 12. Christer Carlstedt skriver:

  Prioritera är ett begrepp som politiker inte verkar begripa så mycket av.
  Fast det låter kanske litet flott.
  Jag minns att Beatrice Ask under sin tid som justitieminister pratade vid ett flertal tillfällen om att rättsväsendet nu måste prioritera detta, för att några månader senare prioritera något annat.
  Det är ju i själva verket så enkelt som att vi i familjen måste välja om vi vill bada fötterna på Maldiverna i år eller om vi skall köpa den nya bilen som vi behöver.
  Våra gemensamma inkomster räcker inte till båda sakerna.
  Vad jag inte för mitt liv begriper är hur intervjuare och skribenter alls kan låta beslutsfattarna slippa undan med att vilja prioritera det ena eller andra utan att samtidigt redovisa vad man i stället skall avstå ifrån.

  Egentligen så är det, som i fallet med sjukvården, bara en fråga om litet vanlig hederlighet att redovisa vilka alternativ man har att utgå från. Men sådan hederlighet verkar inte heller den vara en stapelvara inom det politiska etablissemanget.

  När man pratar om att tillskjuta ett antal miljarder till vården för att korta köer, så pratar man skit.
  Jag har aldrig hört att en sedelbunt opererar någon eller hjälper en benbrottspatient till toaletten.
  Det är kvalificerade händer som gör det.
  Det är politiska beslut, eller kanske icke-beslut, som gjort att vården nu belastas med 20% flera patienter på samma antal vårdpersonal som tidigare.
  Våra högsta politiska företrädare orerade om alla läkare som kom strömmande över våra gränser och skulle göra livet bättre här.
  Kvalificerat skitprat!
  I ursprungsländerna är läkartätheten ungefär 1/10 av vad den var i Sverige. Det stora flertalet av dessa kan inte ens godkännas för legitimation i Sverige eftersom de har för dåliga kunskaper.

  För att dölja den ursprungliga stora lögnen om vilka stjärnskott som strömmade in över gränserna, så måste man nu följa upp med nästa lögn om att sedelbuntar botar cancerpatienter.

  Gillad av 6 personer

 13. Luftmadrass skriver:

  Vi som är gamla nog för att ha ägt en luftmadrass vet att man inte kan få ut all luft ur madrassen genom att trycka lite här och där – på de kvarvarande bubblorna. Resultatet blir bara att man jagar runt samma luft.

  Praktiskt taget alla ekonomiska debatter jag sett handlar om att knuffa runt en instängda luftmassa – i ett begränsat utrymme.

  Man flyttar runt ett antal upphöjningar och dalar. Lite mer luft dit – lite mindre hit. Fram och tillbaka. Ungefär som när katten jagar en skugga. Man slår en massa siffror i huvuden på varandra – och kallar det sedan för ekonomisk debatt.

  Gillad av 2 personer

 14. Harald Hårfager skriver:

  I Hökarängen sitter Nisse och tänker – vad kostar egentligen migrationen? Hur mycket sysselsättning skapar den – Och för vem? Hur många kringliggande grenar växer ut från migrationsträdet?

  Och vem vill såga av nya omsorgsgrenar man själv rent yrkesmässigt råkar sitta på? Som advokat eller socialsekreterare. Eller byggarbetare – som bygger husen åt migranter. Inom kriminalvården. Eller som tandläkare som fixar till en bättre tandstatus. Som polis som jagar fler och fler bovar. Eller som vårdar allt fler äldre anhöriginvandrare.

  Visst skapar migrationen sysselsättning. Det går bra för Sverige, rent ekonomiskt – heter det. Men inte på det sätt man tidigare försökte inbilla oss. Att migranterna kom i arbete.

  Gillad av 1 person

  • Aha skriver:

   Att migrationen skapar sysselsättning betyder i praktiken att svenskarna avsätter en del av sin veckoarbetstid för att serva migranterna. Istället för att serva migranterna kunde svenskarna lika gärna serva varandra, dvs högre standard för svenskarna. Mest konkret blir detta resonemang om man hade valt att satsa sin tid och pengar på att serva pensionärerna istället för migranterna. Dvs man ger pengar till pensionärerna och säger sedan;
   – se där, nu kan ni beställa jobb av oss.

   Nu get man alltså istället pengarna till migranterna och säger samma sak.

   Svenskkollektivets standard, det arbetande kollektivets standard, ökar alltså inte med att migranterna servas.

   Gillad av 4 personer

 15. Fler kvadratmeter skriver:

  Asylrätten måste få kosta – upplyser de godhjärtade oss om. Det finns exempelvis potential att krama ut mer resurser – från fattigpensionärerna – som händelsevis råkar bo i en slutbetald villa. Tids nog vill man nog återinföra fastighetsskatten. Och tvinga fler med låga pensioner att sälja villan. Och flytta till något mindre. Då kan man få fart på flyttkarusellen – och frigöra mer bostadsutrymme åt de trångt boende migranterna. Och samtidigt få in mera skatter för att betala kalaset.

  Gillad av 3 personer

 16. Gunhild skriver:

  Många har nog gått och blivit rädda för öppna hjärtan – som bultar hårt för alla andra – utom för just gammelsvenskar. Varför jagar de godhjärtade just min och din plånbok? Varför reser de inte ut i världen som volontärer, och erbjuder sin egen godhet via egna händer? Istället för att bosätta sig på Södermalm och prioritera egen köksutbyggnad?

  Och hur väljer politiker att prioriterar? Vad gör de med oss gammelsvenskar? Vem och vilka arbetar de för? Vill de bara putsa på sin egen godhetsgloria? Den frågan ställer sig nog flera och fler inför valet 2018.

  Gillad av 4 personer

  • Fredrik Siarsson skriver:

   Trots att jag är vit man (och därmed skyldig till ALLT ont i världen) anser jag att den kvinnliga filosofen Hanna Arendt tänkande är applicerbart på vårt samhällsklimatet. I tredje riket fanns det stora karriärsmässiga fördelar att tycka rätt. Man kunde alltid abdikera från sitt personliga ansvar genom att skylla på att man följt order. Mekanismerna för att hålla sig nära köttgrytorna känns igen. Läs gärna Viktor Klemperers bok LTI hur en totalitär rörelse avskaffar och för in nya ord i språket. Illegal blir plötsligt papperslös etc.
   Principlösa människor kommer alltid agera utifrån egenintresse och skandera med möbeln. Kanske dags att någon tar upp Arendts mantel och skriver den banala godheten?

   Gillad av 1 person

 17. Anita Häggström skriver:

  Jag blir förolämpad och förbannad när jag hör Morgan Johanssons floskler om straffskärpning. Man kan ha dödsstraff på alla brott men när man inte lagför buset utan lägger ner fallen och släpper ut de kriminella så fort man kan, har straffskalan ingen betydelse. Likaså den straffskärpning man pratar om nu, kommer först att bli verklighet om några år. Det är skamligt att ha så liten respekt för väljarna.

  Gillad av 1 person

 18. Lassekniven skriver:

  För det första är lille gossen Anders Lindberg en springpojk för de stora pojkarna I SAP och LO. Det är lätt att debattera när man inte behöver gå i svaromål, sådant är intellektuellt ohederligt och ynkligt.
  För det andra skall man inte köpa MSM varken i Gutenbergform eller digitalt. Media måste få stora ekonomiska problem för att begripa att de måste vara seriösa i diskursen.
  KD:s inlägg på samnytt var ju rent svammel men det är ju de inte ensamma om, det gör alla partier. Snömos kallar jag det för, till och med SD svamlar understundom fast signifikant mindre. SD har dock täckning för sina reformer genom att dra in en stor del av kostnaderna för invandring, migration och asylmottagning.
  Enligt docent Jan Tullberg kostar ju detta enorma pengar. Hundra miljarder per år om jag inte minns fel. En del säger 200 hundra miljarder. Detta är ju inga trolleripengar utan reda skattemedel (våra), pengar som kan användas till annat och bättre. Utav dessa pengar hade jag daskat in 50 miljarder vardera till försvar, sjuk-och hälsovård, skola och omsorg samt rättsväsendet. När det gäller det sista skulle man kunna skapa ett redigt våldsmonopol med rätt att slåss.
  Domarkårens tolkningar när det straffsatser borde bli föremål för någon form av granskning eftersom kriminaliteten äter sig in i samhället likt tentaklerna på en bäckfisk.
  Elisabeth Svantesson är ju ute nu och säger att migrationen inte är lönsam. Tänka sig, hörde du det Reinfeldt var du nu sitter och gottar dig någonstans med pengar på fickan. Kan du inte skicka en slant till gamla fru Johansson så att hon kan få köpa nya glasögon. Hur orkar du leva med det du ställt till med mot svenska folket. Permanent uppehållstillstånd åt alla syrier.

  Gillad av 8 personer

  • Maria skriver:

   Detta med permanenta uppehållstillstånd till alla syrier som tar sig till Sverige måste vara det det allvarligaste hotet mot riket sedan det grundades. Den som fattade detta beslut måste inför riksrätt. Frågan är vem som är mest skyldig: Fredrik Reinfeldt eller Mikael Ribbenvik?

   ”Migrationsverkets ledning visste förmodligen – som alla vi som arbetade på myndigheten – vad som skulle hända om syrierna ska få permanenta uppehållstillstånd i Sverige endast på grund av sitt medborgarskap. Men sommaren 2013 drev Migrationsverkets nuvarande chef Mikael Ribbenvik igenom ett nytt rättsligt ställningstagande som skulle förändra Sverige i grunden. Alla syrier var numera välkomna för evigt. Vi som suttit dagar och sena kvällar för att utreda till vår bästa förmåga och sålla bort dem som inte hade några asylskäl eller som var inblandade i krigsbrott skulle istället ändra våra egna beslut och omvandla alla tillfälliga tillstånd till permanenta.

   Det var glasklart att det skulle leda till en aldrig tidigare skådad anstormning av migranter – både riktiga syrier och personer som bara ville passa på och fixa ett uppehållstillstånd i Sverige med hjälp av köpta syriska handlingar. Hösten 2015 – den som ”ingen kunde förutse” – syntes tydligt redan sommaren 2013.

   Ribbenviks beslut var ett tjänstemannabeslut. Jag var inte ens säker på om det var förankrat i regeringen – i en intervju på verkets intranät deklarerade Ribbenvik stolt vid ett tillfälle att han ”aldrig gör en konsekvensanalys” av sina beslut. Det verkade tämligen odemokratiskt att ett beslut som skulle förändra landet i grunden smygs igenom utan några öppna diskussioner i riksdagen, utan någon uppmärksamhet i media, förbi den vanliga demokratiska processen.”
   https://samnytt.se/vem-ar-staffan-danielsson/

   Gillad av 2 personer

 19. Aha skriver:

  Engellaus ifrågasättande resonemang belyser en viktig fråga; Varför, varför gör aldrig journalister motsvarande analyser?

  Nu kanske Engellau är ute och cyklar, vid närmare påläsning visar det sig att KD har på fötterna när man trollar, men det spelar mindre roll. Engellaus analys belyser ändå att
  media inte klarar att göra de snärtiga analyserna. Det mesta blir för grunt. Är det för att media tror att läsarna inte fixar att ta åt sig snärtiga resonemang, eller att mediat inte är bra för kunskapsresonemang? De journalistiska topparna verkar ha dumförklarat läsarna eller så saknar de personliga kvalifikationerna.

  Det ger vid handen att det finns en potential, ett marknadsfönster skulle man kunna säga, för medborgarjournalistik där yrkeserfarenhet blir grunden för ett penetrerande ifrågasättande. Tills dess och kanske för att mota sådan utveckling skulle gammelmedia kunna börja rekrytera krönikörer från alternativmedia.
  Betänk om Engellaus krönikor skulle ha funnits i DN. 1 200 – 1 300 krönikor vid det här laget. Sverige hade haft en annan politisk debatt. Det välfärdsindustriella komplexet hade nog t.ex. hukat i buskarna.

  Gillad av 1 person

 20. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Så kallat vanligt folk fattar uppenbarligen ingenting om skatter, ekonomi, arbetsmarknad etc. Den egna hälsan bryr sig dock de flesta om och kanske det vara nyckeln för att få upp medvetandet, att göra folk medvetna om att risken är rätt hög att bli ignorerad om man får ett allvarligt vårdbehov.

  Kan man också få folk att inse att de lösningar som politiken erbjuder är liknande dem som skapat problemen så har man kommit en bit på vägen. T ex borde det bli allmänt känt att Reinfeldts ”läkare” som han släpade hit inte är mycket till läkare. För att arbeta som läkare i Sverige så ska man klara ett kunskapsprov. 74 procent av de utländska läkare som gör det teoretiska provet kuggas.

  Jag väntar bara på ett uttalande från Lövén om att detta är oacceptabelt, utländska läkare ska inte diskrimineras, de ska godkännas, man får inte sätta grupp mot grupp.

  Gilla

  • Per-Anders skriver:

   Och du tror att det finns andra som förstår sig på skatter, ekonomi och arbetsmarknad? Politiker förstår sig definitivt inte på det. Alla myndighetsbyråkrater förstår sig definitivt inte på det.

   Gillad av 1 person

   • Sten Lindgren den äldre skriver:

    Det kan jag hålla med om, men min poäng handlar om att man måste hitta sätt att trigga den sovande allmänheten

    Gilla

  • Moab skriver:

   Nej, jag tror att de samlade skatteintäkter från Möllenvångstorget i Malmö summerade till 132k och 50 öre år 2016, ner från 157kr 2015. En gång på 90-talet så var det en taxichaufför från Malmö som betalde skatt men Skatteverket antog att det var ett fel och skickade tillbaks pengarna.

   Sjuksköterskorna däremot betalar till eländet utan att kunna komma undan.

   Gillad av 2 personer

 21. Mikael Steinwall skriver:

  Det politiska fikonspråket firar nya triumfer. ”Vi ska krossa de kriminella gängen”, sa Löfven när han var i Gottsunda. Men ingen frågade hur det skulle gå till. Eller, från samma partiledare, ”nu ska vi se till att vi får en bra sjukvård”. Ingen följdfråga på det heller.
  Vi har nog aldrig tidigare haft så många politiker som hasplar ur sig så intetsägande floskler. Och det som gör det möjligt är bristen på journalister som lever upp till sina yrkestitlar. Får man inte lära sig något om följdfrågor på journalisthögskolan?

  Gillad av 2 personer

 22. Moab skriver:

  Det som är verkligt tråkigt är att man upptäckt nu att man delar land med i runda slängar 80% lättledda bräkande får och hycklande fegisar och idioter. Vart man ser idioter.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.