Folk dör i sjukvårdskön

Patrik Engellau

Sverige är ett av världens rikaste och mest välmående länder. Vi har råd. Det vet alla. Vi har råd att inte bara åka till Thailand – förut, när vi inte var så rika åkte vi till de sunkiga Kanarieöarna – på semester utan vi har också råd att släppa in en massa utlänningar som vill ha hjälp med försörjningen, vården och omsorgen och sådant som vi har i överflöd. Allt är mycket begripligt.

Så hör jag att folk i Sverige dör i sjukvårdskön för att det inte finns resurser typ sjuksköterskor och läkare. Någon som har bröstcancer får reda på att hon måste vänta ett antal veckor på operation och när veckorna har gått blir hon informerad att det nu är för sent, nu återstår bara palliativ behandling.

Kan detta hända i Sverige eller är det fake news? Jag vet inte. Jag är inte medveten om att media undersökt saken och informerat mig. Men Jimmie Åkesson säger i teveprogrammet Agenda i debatt med socialminister Annika Strandhäll att folk dör i sjukvårdskön och hon säger inte emot så då är det väl så. (Det retar mig något alldeles ohyggligt att media inte undersöker sådana saker. Därför har jag en dröm att starta en egen och alltigenom seriös tevekanal eller tidning. Dream on, baby, säger min portugisiskalärarinna.)

OK, folk dör i sjukvårdskön. Men när nu detta rika och välmående folk blir medvetet om att landstingen känner sig pressade av folkets besvärande cancersjukdomar så borde väl rika och välmående cancerpatienter köpa operationer, till exempel i Tyskland, med egna pengar för att slippa dö i förtid på grund av landstingens senfärdighet. Lite snopet förstås att behöva betala en gång till för vård som man trodde man redan hade betalat för, men va fan, lite smålurad har man väl blivit förut. Bättre betala ur egen plånbok än att dö i onödan.

Vad kostar en cancerbehandling? Precis hur mycket som helst, såklart, om vi betänker alla möjliga komplikationer, men en stunds googling ger vid handen att man kan räkna med 200 000 kronor, alltså med hur mycket variation som helst, i varje fall uppåt. Ungefär som en ordinär småbil.

Har då detta rika och välmående folk pengar nog att betala motsvarande en ordinär småbil för att köpa sig några års ytterligare liv? Hur stor förmögenhet har dessa rika och välmående människor?

Förmögenhetsstatistiken har i Sverige försämrats sedan förmögenhetsskatt togs bort för ett tiotal år sedan; varför registrera något som man ändå inte tänkte beskatta? Men jag hittade en sajt som ekonomihandboken.se som verkar tillförlitlig. Siffrorna är visserligen tio gamla och ojämlikheten, alltså att de rikare blivit proportionell rikare, bör ha ökat avsevärt efter dess, men man tager vad man haver. Frågan är hur många svenskar som har råd med en genomsnittlig operation i Tyskland eller Finland som kan levereras utan veckor, kanske månader av väntan liksom i Sverige. ‘

De rikaste tiondelen, alltså miljon medborgare, i Sverige har fyra miljoner kronor per skalle. En del är väl bundet i sommarstugor och bostadsrätter och kan inte direkt användas för en canceroperation, men vi struntar i sådana komplikationer. Med en familj på fyra har dessa personer gemensamt 16 miljoner kronor till en cancerbehandling som inte kan vänta. Det svider förstås men det finns ekonomiskt utrymme.

Redan med den näst rikaste miljonen svenskar blir de problem. De har en miljon kronor per skalle och alltså fyra miljoner på en liten familj. Har de sådana reda pengar som behövs eller sitter förmögenheten helt bunden i illikvida tillgångar?

För den tredje rikaste miljonen verkar de svårt att köpa sig en canceroperation för egna pengar och för de fjärde, där den lilla familjen disponerar en miljon kronor inklusive hus och hem, verkar det omöjligt. Vad händer om operationen blir avsevärt dyrare?

Min slutsats är att två tredjedelar av Sveriges folk riskerar att få vänta i en livshotande operationskö när misskötta landsting plötsligt upptäcker att de av någon akut resursbrist inte lyckas fylla sin del av kontraktet med medborgarna. Medborgarna har ingen reservlösning om det offentliga fallerar, vilket det så tydligt, på område efter område, tycks göra inför våra ögon.
Och se på de ansvariga politikerna. De är egentligen inte ansvariga eftersom inget ansvar kan utkrävas av dem. Möjligen kan de belönas med en välavlönad reträttposition när deras misslyckande blivit alltför stötande.

Vad var det förresten vi hade råd med?

79 reaktioner på ”Folk dör i sjukvårdskön

 1. Björn G skriver:

  Citat: ”Vad var det förresten vi hade råd med?”

  Pengarna räckte bara till detta. (Från SVT Rapport i lördags och söndags).
  I det första inslaget meddelar Marja Grill glädjestrålande att kommunerna har lyckats ordna bostad till hela 91 procent av de 23 600 så kallade ”nyanlända” som de fått sig påtvingade genom anvisningslagen, och att övriga är på väg ut i eget boende.
  En ung man intervjuas och uttrycker på smattrande arabiska sin glädje över den lägenhet han och hans mamma har fått i Tyresö. Inte ett ord sägs i tv-inslaget om svenskars möjlighet att få bostad – som alla vet är katastrofalt dålig på grund av ”undanträngningseffekten”, det vill säga att invandrare ges förtur till bostad före svenskar.

  Kvällen därpå, i söndags, var det dags för gnället. För det räcker ju inte att bara 91 procent av de nyanlända har fått bostad. Det finns 9 procent kvar att ynka sig över. Och så måste SVT naturligtvis uppmärksamma dem som visserligen har fått en bostad men som inte är nöjda. Marja Grill kunde berätta om den syriska sjupersonersfamiljen Akesh som fått två små lägenheter bredvid varandra.
  ”Det är inte bra, det är hemskt dåligt.”
  Familjen Akesh får gott om utrymme att beklaga sig i Rapport. Nästan så att Marja Grill snyftande av medlidande får ledas ut av fotografen.
  Familjen hade räknat med att få ett stort, permanent boende.

  Det bidde alltså ingenting över till dem i sjukvårdskön!

  PS Tandvårdskön är lika lång DS

  Gillad av 15 personer

  • Elisabeth skriver:

   Ja Björn, vår media tycks helt upptagen av icke-svenskars angelägenheter. Just nu pratar man oupphörligen ( reportage, intervjuer ) om anhörigas problem med återföreningen man anser sig ha ovillkorlig rätt till. Man måste nämligen nu söka sig till Sudan för intervjun som krävs. Kanske en liten sten i skon som regeringen slängt in för att inte alldeles översköljas av nya problem. Hursomhelst, det verkar stå på den skattefinansierade medians agenda att se till att detta hinder avlägsnas. och aldrig, aldrig skulle den alldeles självklara frågan ställas till pappan som parkerat sig bekvämt i Sverige : varför åker du inte tillbaka till din familj och tar ansvar för dem på ort och ställe ? Media är alldeles klart medbrottsling till det samhälle vi nu fått.

   Gillad av 9 personer

   • Ulla L skriver:

    Svaret gav damen i reportaget utan att journalisten förstod det. Hon och maken hade nämligen bestämt att mannen först skulle resa ensam till Sverige och att Sverige därefter skulle ansvara för att övriga i familjen kunde resa hit. Det hade makarna bestämt och nu var damen arg på det av dem utvalda landet Sverige. Två år hade hon nu fått vänta utan att få inresetillstånd och flygbiljetter. Dumma Sverige!

    Gillad av 2 personer

  • Grus-Olle skriver:

   SVT är bland det pinsammaste vi har i det här landet. Det räcker bara med att kolla på Melodifestivalen så inser hur mycket det har spårat ur. De borde istället be opartiskheten om ursäkt för sin egen vänstervridna agenda.

   Gillad av 1 person

  • Björn Runngren skriver:

   Hur kan man tala om välstånd när svensken aldrig mått så dåligt? Naturligtvis för att vi är det mest materialistiska landet och att tala om mental ohälsa är tabu. Vi bevittnar nu en total mental härdsmälta.

   Det speglas i siffror för sjukskrivning och det psykiska tillståndet för barn och ungdom som ägt rum de senaste 20 åren och saknar motstycke internationellt. Sedan 90-talet har de trefaldigats. Nödlinje för självmordsbenägna tar emot 200000 samtal om året. För gruppen 13-18 år uppger 55% att de lider av psykosomatiska symptom. Av nyanställda lärare slutar 25% efter tre år. Sjukskrivningar, begäran om avsked och förtida pension inom utsatta yrken som det sociala, polis, skola och sjukvård har aldrig varit så högt. Om föräldrar mår dåligt så är det självklart att barnen gör det också. För sjukskrivning rent allmänt har kommuner hela 85 procent och landstingen nära 60 procent högre sjukfrånvaro jämfört med arbetsmarknaden i stort. Bara äldreomsorgen har dubbelt så hög sjukfrånvaro som arbetsmarknaden i övrigt.

   Sweden, we have a problem. ( Se gärna Arbetsmiljöverkets film som vill larma om tillståndet: https://www.av.se/halsa-och-sakerhet/psykisk-ohalsa-stress-hot-och-vald/ )

   Gillad av 2 personer

 2. malmobon skriver:

  Fick diagnos prostatacancer 2014. Upptäcktes tack vare jag valde ta ett PSA prov, och hade en läkare som kände på prostatan. Var inget anmärkningsvärt högt PSA. Låg på 7. Normalt är under 4. Prostatan vara lite hård, men inte annars något speciellt.
  Tack vare min läkare skickade en remis till Urologen kom jag in i tid. Hann inte gå utanför pulpan.
  Inför valet stod jag mitt emot Reepalu vid ”hans” valkrets, Sofielundsskolan. Hade då hunnit få en del erfarenhet av cancervården. Denna hade förlagts till Lund, och jag hade tidigare följt en vän till cancerbehandling i Malmö.
  Han LOVADE den skulle tillbaka till Malmö. LÖGN; LÖGN; LÖGN.

  I Lund fick jag veta det saknades vårdplatser, specialistsjuksköterskor bl.a. Strålningsapp. kostar 10 milj. Min behandling varade i 5 veckor med strålning varje dag. Sjukvårdspersonalen berättade för mig att politiker inte lyssnar på dem.

  Inte konstigt med en broiler politiker som Fritzon (S) som styr i Region Skåne. Aldrig gjort ett handtag utanför politiken. Uppfödd och framavlad genom SSU. Reepalu sitter i Region Skåne.
  Vad kan gå fel? Ödesval 2018. Mer befolkning och färre personal kan aldrig gå ihop. SD-2018.

  Gillad av 9 personer

  • Nils Nilsson skriver:

   Opererade bort min prostata i Heidelberg – efter första kontakt till operation tog 3 veckor, under vilken tid det gjordes biopsy och två avancerade röntgen undersökningar. Kostnad 46 000 €, vilket inte är en småbil, men heller ingen drömbil.

   Gillad av 2 personer

  • svaradoktorn skriver:

   Jag var 2014 dödsdömd i cancer (skivepitelcancer med spridning till lymfan). Trotsade läkarna och började med min egen metod – kolhydratsnål kost och några kosttillskott. Jag är nu sedan länge cancerfri. Ett antal människor i min omgivning, med andra cancerformer har blivit cancerfria på samma sätt. Läkarna har ingen förklaring – men säger enhälligt, att mitt märkliga tillfrisknande ABSOLUT INTE kan ha något att göra med min ändrade kost och mina kosttillskott.

   Betr. prostatacancer kan jag redovisa följande två fall:

   Man i 55-årsåldern. Hade fått besked om prostatacancer – och tid för operation. Han ringde mig och var förtvivlad efter beskedet (blivit tipsad om mig av en gemensam bekant). Började med omedelbart med ”min metod”. Efter tre månader hade han gått mer ca 15 kg i vikt – och sade sig må bättre än någonsin. Har fortfarande inte genomgått någon operation (efter ca två år).

   Man i 75-årsåldern. Fick besked om extremt högt PSA-värde, och både läkarna och han var säker på att han hade prostatacancer. Han prövade min metod. På sjukhuset förberedde man för strålning. Jag ville han skulle kräva nytt PSA-prov, innan strålningen påbörjades. När jag träffade honom ett par veckor före jul (efter ca tre månader) berättade han, att han just varit på kontroll – och PSA-värdet var då enligt läkaren så lågt att det var omätbart. Strålningen inställdes.
   Läs gärna på min hemsida – http://www.svaradoktorn.se Särskilt kan rubriken ”Botemedel mot cancer” intressera

   Gilla

 3. lassevanja@hotmail.com skriver:

  Du är skicklig Patrik att blanda klacksparken med allvaret. Och lyssna inte för mycket på din portugisiska lärarinna utan realisera din dröm. En första åtgärd borde dock vara att sörja för att DGS med sina artiklar får en större spridning. Och att andra media tar in artiklarna. Varför händer inte det oftare? Journalister jobbar ju inte häcken av sig direkt för att göra djuplodande, faktagranskande artiklar. Inte ens när vetenskapliga fakta är lätta att få fram så bemödar dom sig att gräva. Ta bara allt eländigt dravel som klimathotsalarmisterna belastar denna vår tids nya religiösa altare med. Tidningar som SVD, DI och Expressen borde känna något slags ansvar för att kolla huruvida alarm som sprids har något som helst vetenskapligt stöd.

  Personligen tycker jag att den första åtgärden för att effektivisera sjukvården vore att skrota landstingen. Men vilken politiker skulle våga lyfta en sådan fråga? Man behöver ju inte vara en Einstein direkt för att räkna ut hur många röster som man då skulle riskera att tappa. Någon som kan upplysa mig om hur många som idag är anställda inom våra landsting? Och då tänker jag inte på sköterskor, läkare och annan personal på sjukhus och vårdcentraler, utan på pärmbärare och pappersvändare inom administrationen.

  Avslutningsvis Patrik- hur tänker du gå vidare med ditt egna TV-program? Och vilka olika sätt kan du tänka dig att DGS kan få större spridning? Och vad skulle det kosta?

  Gillad av 8 personer

  • Redaktionen skriver:

   Tack för vänligheterna. Jag vet inte hur man gör för att ge texterna större spridning. TV-programmen kostar 15 – 20 000 kronor per styck för filmning, klippning, publicering och sådant där. Man kan tänka sig sponsring typ ”Programmet är sponsrat av Katarina och Helge Nilsson med anledning av deras tjugofemåriga bröllopsdag”. Jag hoppas att komma igång lite senare i år.

   Patrik

   Gillad av 4 personer

   • Petrus skriver:

    Gör du TV-program på helgerna borde du kunna få tag på frivilliga krafter.

    Annars tycker jag att distribution via nätet är det vettigaste. I Internets barndom var multicast, d v s utsändning till många vid samma tidpunkt (ungefär som Rapports utsändningar i realtid via SVTplay kl 19.30) något man talade mycket om. Eventuellt skulle man via någon av de där dosorna typ Chromecast och AppleTV som man kan koppla till en vanlig modern TV kunna fästa någon genväg på startmenyn för att få enkel och bekväm åtkomst till Engellaus webb-TV från TV-soffan. Nu minns jag inte vilken variant det var som gjorde det möjligt att lägga till egna genvägar till egna URL:er som alternativ till t ex Netflix. Men på något av de etabladerade TV via Internet-alternativen gick det inte.

    Om man tänker sig något typ Chromecast eller AppleTV som menymässigt är speciellt anpassat för alternativ-media skulle man kunna få en hel egenkomponerad startmeny med utsändningar från alternativa medier vid vissa tidpunkter (och kanske och video-on-demand-alternativ). Det här skulle kunna vara en verklig game changer. Antar att detta potentiella hot bidrog till att man i USA upphävde kravet på nät-neutralitet i slutet på 2017. Stryper man den bandbredd konsumenten har för annat utbud än det som stora aktörer typ Netflix tillhandahåller så kan det bli knepigt att få tillräckligt med bandbredd till ”TV” från alternativa medier.

    Gillad av 1 person

   • Petrus skriver:

    Mer synpunkter:

    Om Engellau vill göra en banbrytande insats för alternativa medier så får han tag på en IT-entreprenör som kan fixa fram en skräddarsydd dosa som är perfekt anpassad till att även kolla på alternativa medier från TV-soffan.

    Får du något typ ett skrivbord på en dataskärm och en webbläsarfunktion och du på skrivbordet kan lägga till en genväg så får du en slags ”kanalknapp” på skärmen du kan trycka på för att se antingen realtidsutsändningar eller video-on-demand. Men alla dosor erbjöd inte denna möjlighet.

    Med en Miracast-dosa kan man visa det man ser på surfplattan på TV-skärmen:

    http://nytestat.se/miracast-och-skarmdelning-sa-har-fungerar-det/

    Då har du ju i princip den lösning jag efterfrågar eftersom det du visar på surfplatta kan skickas vidare till TV-skärmen. Inte riktigt lika bekvämt som ett menyval direkt via TV-skärmen, men nästan. Den lösning jag skulle vilja se är att man trycker på något typ AV-knappen eller liknande (används t ex för att titta på till TV:n inkopplad baby-kamera som finns i annat rum) och därmed byter input-källa till TV:n och får upp insignalen från en dator eller motsvarande på TV-skärmen. Via en mobil, surfplatta eller specialbyggd fjärrkontroll väljer man sedan mellan olika ikoner på ett skrivbord eller helst på en vanlig kanalmeny. Kanalmenyn består i sin tur av olika URL:er (adresser på nätet som t ex https://www.rt.com/on-air/ ). Det är min ideallösning.

    Gillad av 1 person

   • Petrus skriver:

    Kom på ytterligare en sak som kanske kan vara värt att tänka på om nu Engellau vill att folk skall titta på hans webb-TV-sändningar i TV-soffan. Och det är att han bör ge folk instruktioner om vilka grejer de skall köpa och hur de skall använda grejerna.

    En sak man bör tänka på är kanske om man skall se till att läsplattan eller mobilen man skickar bild med till TV:n skall ha en OTG-funktion (On-The-Go). OTG innebär att man kan koppla en mus eller ett tangentbord till läsplattan. Vissa tycker att det är bekvämt. Köper man en USB-förgrening med ett slags inbyggt nätverkskort kan man ha både mus och tangentbord (bl a Kjell & Co säljer sådana förgreningar). Här kommer jag också spontant att tänka på möjligheten att skicka bild direkt från läsplattan via USB-utgången till TV:s USB-kontakt. Då behöver man en adapter från den mindre typen av USB-kontakt till den större typen.

    Någon som är riktigt bra på sådant här bör informera Engellau om han inte kan sådant här själv. Kanske kan han efterlysa sådana människor i ett inlägg också.

    Gilla

 4. Björn G skriver:

  Även skottsäkert glas till skolor kostar pengar. (se Säkerhetsbolagets pressrelease).

  ”Sensecs dotterbolag får order på beskjutningsskyddande glas till skola värd 6 miljoner kronor
  2018-02-07 16:03
  Säkerhetsbolaget Sensec uppger i ett pressmeddelande att dotterbolaget Milsec kommer att leverera beskjutningsskyddande glas till en skola i Stockholm till ett värde av 6 miljoner kronor.

  Ordern avser installation av produkter med fullbordad leverans under första kvartalet.
  Sensec Holding har genom förvärvet av Milsec Sverige AB under 2017 fortsatt etableringen mot nya affärsområden inom säkerhet i känsliga miljöer samtidigt som avtalet med skolan uppfyller bolagets nya strategi för fortsatt lönsam tillväxt.

  Det är ännu ett prestigeuppdrag och vi ser en kraftig ökning inom detta segment.

  Tyvärr är det en konsekvens och en naturlig utveckling i dagens samhälle men det är mycket glädjande att de väljer våra produkter och tjänster”, kommenterar vd Michael Pettersson”.

  Gillad av 3 personer

 5. svenne skriver:

  ”Lite snopet förstås att behöva betala en gång till för vård som man trodde man redan hade betalat för, men va fan, lite smålurad har man väl blivit förut. Bättre betala ur egen plånbok än att dö i onödan”.

  Det som jag upplever som väldigt irriterande är att det talas om ”mycket stora summor” då det handlar om kostnader på ett antal miljarder som skulle behövas för något samhällsnyttigt ändamål som till exempel sjukvård, pensionärsbostäder eller försvaret.

  Ibland kan även en utgift benämnas som ”orimligt stor” – då det gäller sådant som inte handlar om invandring – och då blir det inte tal om att finansiera denna med skattemedel. Det är inte utan att man blir förtvivlad då man reflekterar över den förbättring som skulle kunnat uppnås inom olika samhällsfunktioner om skattemiljarderna änvänts till detta i stället för invandring.

  Fredrik Reinfeldt uttalade menade år 2014 att ”det kommer att kosta pengar, vi kommer inte ha råd med så mycket annat, men det är verkligen människor som flyr för sina liv”. Den här figuren har alltså orsakat ett läge där svenska skattebetalande medborgare, med allvarliga sjukdomar, måste ”fly för sina liv” till sjukhus utomlands för att få några extra år kvar i livet. Det är svårt att tänka på den före detta statsministern utan att känna ett bottenlöst förakt.

  Gillad av 15 personer

 6. Lägg ut! skriver:

  ”Därför har jag en dröm att starta en egen och alltigenom seriös tevekanal eller tidning.”

  En tidning har du ju redan, bloggen.”Ingen” läser papperstidningar längre – inte ens när de är gratis i tunnelbanan (Metro) – så släpp de tankarna. Den enda DGS-tidning i pappersformat som skulle nå framgång skulle vara ett specialnummer som delades ut som bilaga till De Stora PK-drakarna, kanske lagom till valet i höst. Kanske något att satsa på, eventuellt i samarbete med andra alternativmedia?

  En TV-kanal hade du ju också nästan, DGS-TV. Jag såg vartenda avsnitt med stor behållningn, men tyvärr verkar projektet ha somnat in. Jag brukar zappa förbi Öppna kanalen i Stockholm med ojämna mellanrum. Där visas en miljöpartistisk gubbes (tror jag att det är) guidade turer av Stockholm, religiösa sammankomster på eritrianska samt Democracy Now – ett enormt politiskt korrekt alternativ till CNN av och med Amy Goodman. Kanske kunde ni göra en crowdfunding för att få in pengar till att sända de gamla DGS-TV-avsnitten på Öppna kanalen? Som en början, menar jag. Räknar man med att varje avsnitt av DGS-TV är 30 minuter (lite i underkant, jag vet) skulle det kosta endast 9000 kronor att sända alla 30 DGS-TV-avsnitt en gång prime time med repris en gång midnatt och en gång dagen där på (totalt 90 sändningar) varje dag de 30 dagarna före valet i höst (som exempel).

  http://www.oppnakanalenstockholm.se/vara-priser/

  Gillad av 3 personer

 7. Eva Danielsson skriver:

  En procent av statsbudgeten går till försvaret
  Ca 17 procent till sjukvården och ca 14 till skola och utbildning .
  Om jag minns någotsånär rätt.
  Vad går resten till?
  Vad går mina skattepengar till?
  Innan man tittar på fördelningen och dessutom inser att massinvandringen och klimathotbluffen är två enorma ekonomisk slukhålen, så får man svårt att få ihop hundra procent. Slukhålens sammanlagda nota och hur detta yttrar sig i krackelerande kärnverksamheter och i samhällsmedborgare liv, behöver redovisas öppet och hederligt.
  Så sätt igång, Patrik, med ett media hus. Tillsammans med andra bloggar?
  Vi är många som inte lägger en enda krona frivilligt på MSM och därmed kan bidra med en liten slant trots finansministerns dammsugning av alla tänkbara ytterligare pålagor.

  Ett rikt land med världens högsta skattetryck kan inte försvara sig eller utbilda barn och ungdom eller ge svårt sjuka behandling och vård eller de äldsta en pension som går att leva på.
  Skickligt!
  När kommet svenska folkets dom?

  Gillad av 4 personer

 8. Fredrik Östman skriver:

  Det finns ju ett par nya tidningar som är bättre än Dödens och Digest: Nya tider, Fria tider o.s.v. Vad hindrar dem från att gräva fram obekväma sanningar? Schismer inom oppositionen? Kanske kan man arbeta med att motverka det, med att betona konsekvensneutraliteten?

  Gillad av 2 personer

 9. Aha skriver:

  För två cancertyper har kötider medfört dödsfall. Det ena gällde bukspottskörtelcancer där det handlar om att få igång behandlingen veckor efter diagnos, vilket man inte lyckats med, mest p.g.a. semestertider.
  Som jag förstått det handlar det 3-4 människoliv som gått till spillo även om det antagligen är svårt att göra en bra uppskattning. Mörkertalet kanske är mycket värre.
  Det anmärkningsvärda är att privatpersoner får själva ta tag i saken och söka vård utomlands. Man kan tycka att landstingen kunde ombesörja detta.

  Mest anmärkningsvärt är naturligtvis bristen och oförmågan att ordna personal till direkt livsuppehållande insatser. Den humanitära stormakten har uppenbarligen varit upptagen med annat, ivrigt påhejade av hela vänstersidan.
  Kanske mer krassa väljare kunde få egna sjukvårdsköer? Eller man kanske skulle kunna göra så att de som får cancer och som röstat för den humanitära stormakten helt sonika överlämnar sin köplatser till de som inte omhuldat tanken med humanitära stormakten? Eller ännu bättre; de som varit kritiska till humanitära stormakten får 200 000 kr för att ta sig ut i Europa och rädda livhanken?
  Drömma kan man.

  Sverige har Europas längsta vårdköer och väl också Europas längsta asylköer. Månne, månne det nya tillskottet av medborgare inneburit att köerna blivit så långa att folk dör i dem?

  Gillad av 1 person

  • cmmk10 skriver:

   ”Det ena gällde bukspottskörtelcancer där det handlar om att få igång behandlingen veckor efter diagnos, …”

   Finns det någon som har överlevt/blivit frisk efter att ha diagnosticerats med pancreascancer? Då måste den ha upptäckts i ett väldigt tidigt skede, vilket då torde ha varit av en ren slump.

   Gillad av 1 person

   • Aha skriver:

    Jag refererar till en ganska stort uppslagen tidningsartikel om detta. Har googlat utan att hitta den. Av den vill jag minnas att det var flertal av fall där tidig upptäckt hade skett. Vikten av detta påpekades av ansvarig för en patientförening. I Sverige var kötiden upptill 6-7 veckor för operation.

    Hade hoppats på att Lassemedkniven hade kommenterat det här med cancerköer.

    Gilla

   • Agneta Berglöw skriver:

    Tyvärr Pancreascancer är en av de mest aggressiva cancerdiagnos vi kan drabbas av.Prognosen är mkt dålig trots operation i ett mkt komplicerat organ med många hormonella uppgifter att få vår kropp att fungera. Överlevnaden ligger som bäst runt ett år o innebär ett enormt lidande för den drabbade patienten.

    Gilla

   • Ulf Bittner skriver:

    Läs på SVARA DOKTORN om vad Sven Erik Nordin delger

    http://www.svaradoktorn.se/425407360

    Skriv gärna till ”Svara Doktorn” Sven Erik Nordin, hans metod har nämligen rädda livet på en kvinna som var ”dödsdömd” av skolmedicinen, då diagnosticerad pancreascancer, kvinnan erbjöds palliativa teamet av Vård Sverige. Hon lever än idag, Sven Erik Nordin ”Svara Doktorn” kan redogöra för detta, då hans metod var det som räddade livet på kvinnan i fråga.

    Gilla

  • svaradoktorn skriver:

   Varje fall är förstås i något avseende unikt, men det finns ett avsevärt antal fall också av pankreascancer, som blivit botade med ”alternativa metoder”, Jag har själv sett följande på nära håll: En kvinna i 75-årsåldern drabbades av pankreascancer – med metastaser i levern och en njure. Läkarna förklarade att de inget kunde göra, och kvinnan skrevs in i palliativa teamet på hemorten, och det var förstås bara smärtlindring och psykologiskt stöd som gällde. Jag lyckades få hennes dotter (som är distriktssköterska) att börja ge sin mor kolloidalt silver, fem msk/dag, och rejäla doser D-vitamin – 6000 IE per dag. Efter några månader var kvinnan cancerfri och kunde skrivas ut från palliativa teamet. Hon lever fortfarande och är cancerfri, efter mer än fem år

   Gilla

 10. Björn G skriver:

  Våldtäktsfallen tar mycket stora sjukvårdsresurser i anspråk, så det är klart att övrigt får vänta.

  Fem rapporter om gruppvåldtäkt på tre månader i Malmö. Polisen har ännu inte skickat ut något signalement, förutom att gärningsmännen är fler än två och ingen har arresterats i de fem fallen, men vi gör framsteg, säger polisen i Malmö.

  I Danmark arbetar polisen annorlunda. Tidigare chefen för mordutredningar Ove Dahl undrar varför inte den svenska polisen talar om vad de vet om möjliga förövare vid varje tidpunkt.
  Vi i Danmark talar om vad vi vet, oavsett om det är mord, våldtäkt eller något annat brott där gärningsmännen kanske har setts. Vi talar om så bra som vi kan i ett försök att lösa fallen. Jag har många exempel från min tid när vi har fått hjälpt av allmänheten.
  Om vi inte ger någon information alls, får vi ingen hjälp, förklarar den danska polisen.

  ”Problemet med den svenska polisen är att de har så många byråkratiska regler. Nästan alla undersökningssteg måste godkännas av en advokat. Jag har ofta sagt att jag är jätteglad att jag inte arbetar i svensk polis”, säger Ove Dahl.

  Så kan det gå när vi har media och politiker som står på brottslingarnas sida och hela tiden fyller på med nya…

  Gillad av 2 personer

 11. Elisabeth skriver:

  Ja Björn, vår media tycks helt upptagen av icke-svenskars angelägenheter. Just nu pratar man oupphörligen ( reportage, intervjuer ) om anhörigas problem med återföreningen man anser sig ha ovillkorlig rätt till. Man måste nämligen nu söka sig till Sudan för intervjun som krävs. Kanske en liten sten i skon som regeringen slängt in för att inte alldeles översköljas av nya problem. Hursomhelst, det verkar stå på den skattefinansierade medians agenda att se till att detta hinder avlägsnas. och aldrig, aldrig skulle den alldeles självklara frågan ställas till pappan som parkerat sig bekvämt i Sverige : varför åker du inte tillbaka till din familj och tar ansvar för dem på ort och ställe ? Media är alldeles klart medbrottsling till det samhälle vi nu fått.

  Gillad av 3 personer

 12. oppti skriver:

  Vi kan slösa rätt bra själva oxå. Helikopterköp som femdubblar kostnader för flygningen.
  200 000 per timme. Gissar att det ger färre flygtimmar!
  16 miljoner eller noll -värt att vänta för den som vågar!

  Gilla

 13. Elof H skriver:

  Varje dag som någon mot sin vilja får vänta på operation är dels fysisk och psykisk misshandel och dels ett enormt slöseri med både den enskildes och samhällets resurser. Såvida den som väntar inte dör så sparar köer inte på något sätt pengar eller resurser. Har någon cancer så innebär varje dag utan adekvat behandling ökad risk för att personen dör i förtid eller skadas för livet. Detta går inte att komma ifrån. Köer kostar pengar för alla inklusive sjukvården, köer är bara ett symptom på extremt dålig ledning och styrning. Typiskt exempel på vad som händer när politiker är inblandande.

  Gillad av 2 personer

 14. Agneta Berglöw skriver:

  Britt-Marie Mattson mångårig journalist vid Göteborgs-Posten har granskat flera välfärdsområden i ett antal SVT-program.
  Granskningen av svensk sjukvård visar att anständighetens gräns för tillgänglighet o en värdig vård för alla skattepengar som vi medborgare pumpar in i det viktigaste samhällsuppgiften som finns dvs. sjukvården, totalt har kapitulerat.
  Alla småpåvar i de 21 landstingen som styr o vanstyr, med ett totalt inkompetent SKL på toppen ger Sverige en bottenplacering i Europa.Sjukvården skall förstaligas o organiseras av ett centralt sjukvårdsråd bestående av olika kategorier med lång erfarenhet rekryterade från just sjukvården.Läkare,sjuksköterskor,undersköterskor med olika kompetenser o lång erfarenhet.
  Häromdagen läste jag i dagspressen att en nyopererad pat fick ligga bakom en skärm av papper
  mitt ute i korridoren då det in te fanns plats på postop.avd.
  Landstingspolitiker,sittande regering borde anmälas för samhällsfara.

  Gillad av 2 personer

 15. Steven Jörsäter skriver:

  Allt betala för något som vi redan har betalt för är något vi redan har vant oss vid. Ta tilltaget att ta ut Trängselskatt på Essingeleden. En led som redan våra föräldrar sannolikt hade betalat flera gånger om för. Man inbillar sig att åtminstone förr innebar inkasserande av penningar för något som redan var betalt fri mat och husrum under några år för förövaren på lämplig plats. Men så inte längre. Nu harregeringen i sin stora vishet i den så kallade Sverigeförhandlingen till och med lyckats dra in de borgerligt styrda norrortskommunerna i denna bedrägerihärva genom en överenskommelse om ytterligare kraftigt höja trängselskatter mot osäkra löften om framtida guld och gröna skogar.

  Världsfrånvända bilhatare har inget att yvas om. Ty finansieringsmodellen att mjölka bilisterna säkerställer förstås att det inte finns någon avsikt att väsentligt minska trafiken.

  Den grova gängkriminaliteten börjar redan i regeringen!

  Gillad av 1 person

 16. M Boberg skriver:

  Fick kritik av några experter när jag kommenterade att Patrik skrev århundradets bästa inlägg men den här är lika bra. Betala en gång betala sedan en gång till. Men va fan man är ju privilegierad? Och när man märkt att man är ju endast till för att betala så kan man väl flytta någon annanstans och räcker med en gång utan massiv kö.
  Till och med privat vård i Sverige är i vissa delar sådär precis som den offentliga kan vara bra utanför ja ni vet vilka områden som oavsett bolagsform inte är direkt till full belåtenhet.
  Landstingen sa farfar född 1902, Apotekare lägg ner redan på -60 talet.
  Sen såg jag ett kontoutdrag att Akilov pröjsade 50 bagare för ett tandläkarbesök i Sumpan, (folktandvården) mina brukade kosta endast kontroll 1 000-1 500 dessutom var dom dryga. Hemma betalade tanten 45 euro på faktura för att akut dra ut en tand hos en tandläkare Blair med privat klinik.

  Gilla

 17. Åres utförsbackar skriver:

  Vi har lärt oss leva i en värld av mediala och politiska floskler. Och där kämpar många tappert vidare. Skenet av verkligheten är då viktigare än verkligheten själv. För i Sverige ställer man inga människor emot varandra. Här bygger vi inga murar. Man kan inte förbjuda fattigdom. Speciellt inte om vi står på samma värdegrund – som alla har rätt att stå på – oavsett var de bor på klotet. Vi har inte bara råd med asylinvandring. Vi tjänar dessutom på den, rent samhällsekonomiskt. Och ensamkommande barn är inget annat än just ensamkommande barn. Att ljuga om ålder gör ingen. Det finns heller inga samhällslögner. Ingen ställer därför frågor om hur barn kan fly utan sina föräldrar, i en massrörelse. Och tiggeriet är inte organiserat. Ingen kriminalitet är förknippad med tiggeri. Alla är ensamkommande utanför ICA-butiken är självständiga isolat, komna inifrån EU. Möjligen med vissa undantag i Norge. Och tafsande på festivaler har alltid förekommit. Enbart anmälningsfrekvensen har stigit. Vi har nu våra armband. En idé kläckt inom polisen. Principen är att spä ut allt ansvar på det större kollektivet. Ingen får pekas ut. Och då försvinner den enskilda problematiken. Problemen blir plötsligt generella. MeToo-rörelsen kom då som en skänk från ovan. Nu är alla män djur. ROKS hade haft rätt hela tiden. Äntligen kan halva jordens befolkning placeras i skammens hörn. Där de hör hemma. Men likväl ställer vi i Sverige inga grupper emot varandra. Visst kan bli lite förvirrad. Det gäller att hänga med i svängarna. För här byggs inga murar. Tio femton killar ger sig på en drogad kvinna, som om hon vore en trasdocka. Något man kan leka med, mitt i all tristessen. Gränslösheten har trots allt blivit något större. Vi lever ju globalt och några måste gå före. Vi har även fått lära oss att alla kulturer berikar, och gör Sverige bättre, om än inlåst i ett antal no-go-zoner. Nu skall vi även berikas med en censur-app, som skall hjälpa oss att upprätthålla den korrekta mediala bilden av just vårt hörn i världen – vår egen lilla Bambivärld. Så politiken inte drabbas allt för mycket av verkligheten. För de vill fortsatt få vårt förtroende inför valet 2018. Kanske lika bra att dra täcker över huvudet och somna om. Det är minus tio grader ute. Men i floskelvärlden är det nog sommar, varmt och grönt. De vita lögnerna får vi nog fortsatt lära oss leva med. Oavsett årstid.

  Gillad av 3 personer

 18. Gösta Svensson skriver:

  När invandringförespråkare påstår att ”vi har råd”, menar de nog ofta att det på totalen finns stora monetära tillgångar, eller åtminstone sådant som teoretiskt sett kan omvandlas till pengar, i Sverige. Engellaus räkneexempel visar att detta inte är så enkelt och inte på något sätt betyder att majoriteten av svenskarna skulle kunna få del av dessa rikedomar vid behov.

  Fast vad värre är, det som Engellau nämner i början, vi lider brist på humankapital! Detta förstår inte vänstermänniskorna eftersom de räknar alla skallar som lika. En obildad, outbildad och religiöst indoktrinerad analfabet i övre medelåldern, är med detta tänkande lika värdefull för Sveriges tekniska och ekonomiska utveckling, som en högutbildad, fritt och modernt tänkande25-åring.

  Alla är inte lika mycket värda, inte när det gäller att generera välstånd och framgång i en nation. Bristen på kompetent folk är mycket allvarligare än en tillfällig brist påbrena pengar, även om dessa två saker hänger ihop.

  Gillad av 1 person

 19. Magnus Rosensparr skriver:

  ”Därför har jag en dröm att starta en egen och alltigenom seriös tevekanal eller tidning.”

  En synnerligen vällovlig ambition och alls icke bara något att drömma om, sedan får portugisiskalärarinnan säga vad hon vill. Du vet att kapital finns med råge inom landet till ditt projekt Patrik, och frågan är bara hur det ska gå till att få de som besitter dessa förmögenheter att donera tillräckliga medel till din mediestiftelse (av samma konstruktion som den holländska Kamprad-stiftelsen). Donatorerna – svenska multimiljardärer, miljardärer, multimiljonärer, enskilt ägda större företag, stiftelser och den jordägande svenska adeln – behöver bara avstå en mindre skärv vardera för att målet ska uppfyllas. Bara man kan få dem att inse att ditt projekt i slutändan aktivt kan bidraga till att de, kanske om tio år, slipper lämna landet.

  Gillad av 2 personer

 20. Strix skriver:

  ”Sverige ett av de rikaste och välmående länderna” köper nog inte svenska folket längre.
  Köpkraften i den svenska kronan är katastrofal, till och med så dålig att våra pensionärsorganisationer PRO och SPF inte vågar publicera ”priset på matkorgen” över tid.
  Man vill inte att diskussionen sprider sig, man kan få en mot socialisterna avvikande uppfattning om kronans köpkraft och om den verkliga inflationen i Sverige.
  För socialisten är makten viktigare än medborgarnas välbefinnande.
  FATTIGDOM KAN FÖRDRAGAS OM DEN DELAS LIKA AV ALLA!!!

  Gillad av 1 person

 21. Jan Ivarson skriver:

  Vi har råd rösta på SD,
  det enda parti som tycks vilja strypa på invandringskranen och förändra public service. Om SD fick makten borde de börja med att halvera anslagen till SVT. Det behövs bara en statlig propagandakanal på TV utöver Kunskapskanalen som är bra. Med ärliga media hade migrationspolitiken inte utvecklat samhällsproblemen vi lider av.

  Utsikterna att SD skall få mer än 50 % är mikroskopiska, i synnerhet som borgerliga väljare underminerat förutsättningarna med att skapa MED.
  MED må ha goda föresatser men kan de bli större än SD och samtidigt framstå som ett SD light och strypa invandringskranen?
  Svar Nej. De skulle drabbas av samma rasistbeskyllningar som SD. Det drabbar alla som vill se en annan migrationspolitik. Påstådd rasism har ersatt sakliga argument.

  M har gjort kosmetisk avbön men vill inte ta de grepp som behövs, om de skulle få möjlighet. Partiledaren har deklarerat att han vill inte samarbeta med det parti vars politik han kopierar. Därför saknar han trovärdighet. Både M och C sätter jakten på SD före landets bästa.
  Alla som övergav M kommer inte tillbaka.
  Vem köper en begagnad bil av den som lurat dem tidigare?
  Fast i politiken vill nog en del bli lurade, så osvuret är bäst.

  Gillad av 2 personer

 22. uppstigersolen skriver:

  Men har man inte råd att betala själv så tillhör man väl den del av befolkningen som röstat för detta och fortsatt aktivt stödjer det? I så fall är det väl inte mer än rätt att man också får ta konsekvenserna av det? Och dör en pensionär i förtid så blir Magdalena Andersson glad. Så, man har fått kulturberikning och gjort MA glad, vad kan man mer begära?

  Gilla

 23. Grus-Olle skriver:

  Bananrepubliken Sverige är ett tydligt exempel på att världens högsta skatter helt enkelt inte ger den bästa välfärden. Om man fortfarande tror det måste man vara en idiot och har levt under en sten, eller vara en ideologiskt hjärntvättad sosse och då hjälper inga medel.
  Lars Stjernkvist är ett utmärkt exempel på en person som inte har fattat nånting.
  Prioritering är inte sossarnas starka sida. Framtiden tillhör definitivt inte detta parti även om de själva kallar sig ”Framtidspartiet”.

  Gillad av 2 personer

 24. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Sanningen är nog att en rätt stor del av befolkningen i Sverige inte har någon ekonomisk handlingsfrihet. Enligt en undersökning från i höstas (Metro/Yugov) så har cirka 40 % mindre än ett halvt års lön på banken, det motsvara gissningsvis mindre än 200 000. Den typen av pengar ska täcka oförutsedda utgifter, ingå i finansiering av bilköp, bättre bostad etc. En cancerbehandling på egen bekostnad slår sönder minst hälften av befolkningens privatekonomi.

  Så migrationens kostnader och inverkan på människors liv drabbar således den som lätt blir liggande slagen. Det är samtidigt dessa människor som manipuleras av MSM och politiker.

  Gillad av 1 person

  • Rune skriver:

   Ja, själv har jag ca 25 000 på banken. Jag har inte heller några förväntningar att tjäna in mer kapital eftersom jag är pensionär. Några privata canceroperationer eller dylikt kan det därför inte bli frågan om.

   Gillad av 1 person

 25. Lassekniven skriver:

  Eftersom jag har insyn kan jag ärligt säga att på universitetssjukhusen och de övriga stora sjukhusen är kompetensen mycket hög. Det gäller bara att komma till.
  Vidare tar invandrare, migranter och asylsökande en mycket stor del av kakan. Den alternativa kostnaden för detta är att de som försörjer den systemiska parasitärsocialismen inte kommer till så lätt, nämligen skattebetalarna.
  Jag kan inte förstå annat än att politikerna vill ha det så här men de skall få sitt straff så småningom.
  Det finns en annan mycket viktigt grupp och det är de duktiga och erfarna allmänläkarna. De är guld värda men det hjälper ju inte med en snabb diagnos och remiss till specialist när väntetiderna är orimliga.
  Patrik:
  Öppna Kanalen Sverige (ÖK), som sänder i många städer har uppenbarligen en del ledig tid i etern. Ofta är det religiösa program där men Socialdemokraterna sänder också.
  Det finns således en TV-kanal som redan är färdig att använda. Kan du inte ta reda på vad det kostar för deltagande per timma. Därefter kan DGS dra igång en fund crowding. Det finns säkert massor med tunga namn som inte tar något arvode för att delta i programmen. Säkert gör till exempel Magnus Norell det.
  Kommer vi in på ÖK då når vi ut till en mycket stor mängd människor som behöver få upplysning om att våra politiker inte vill oss svenska skattebetalare väl.

  Gillad av 1 person

 26. Kent Forssgren skriver:

  FÖR ATT FÅ EN DIAGNOS AV EN VISS SJUKDOM ÄR TYVÄRR DEN ENDA MÖJLIGHETEN FÖR EN HEL KATEGORI AV SJUKA MÄNNISKOR I SVERIGE ATT ÅKA TILL TYSKLAND.
  Men många klarar inte av kostnaden. De plågas utan hjälp tills deras liv tar slut.
  Socialstyrelsens så kallade expert på denna sjukdom har nämligen bestämt vilka regler som skall gälla för vård av denna kategori. Nämligen ingen vård alls. Socialstyrelsen har till och med bestämt att denna sjukdom inte finns.
  Det handlar om Borrelia. Men fästingen som bär bakterien har ofta flera andra mikrober i sina kroppsvätskor.
  Följden blir en mycket komplex och svårdiagnosticerad sjukdom.
  Här måst också läkarkåren klandras. Brist på adekvat hjälp i begynnelsestadiet av sjukdomen leder ofta till att sjukdomen blir kronisk.
  En annan orsak den kroniska följden, är att antibiotika mot denna bakterie inte får förskrivas i mer än 14 dagar. Antibiotika dödar inte bakterien Den förhindras att reproducera sig. Borrelia bakteriens livscykel är 30 dagar!

  Den 28 februari 2017 drabbades en svensk läkare, Kenneth Sandström, av Socialstyrelsen ondska.
  Han har med stor framgång behandlat många med kronisk borrelia, vilket jag själv lider av.
  Kan tilläggas att jag själv har en medicinsk utbildning och numera avsevärt mycket kunnigare än socialstyrelsens av läkemedelsindustrin köpta så kallade expert.
  Behöver någon råd i denna angelägenhet, så har Patrik Engellau min mejladress.
  http://fsi-sverige.se/nyheter/dr-x-lakarlegitimation-aterkallad/

  Gilla

 27. Underdog skriver:

  I Stockholm och Göteborg betalar vi skatt för att få köra på vägar som redan är betalda med våra skattepengar.

  Vi betalar skatt för att polisen skall hålla ordning men när de inte kan det höjer kommunen skatten och anlitar ordningsvakter. På sjukhusen sitter ordningsvakter betalade av landstingsskatten eftersom polisen inte klarar att a) hålla buset borta från akuten och b) spärra in dem som bryter mot lagen.

  Om man väljer att betala en sjukvårdsförsäkring för att snabbt få vård och inte ta en plats i kön skall man snart betala inte bara skatt för andras sjukvård och avgift för sin egen utan också skatt på avgiften för sin egen sjukvård.

  Trots ett av världens högsta skattetryck räcker inte pengarna till de grundläggande uppgifterna ens när vi är mitt i en av efterkrigstidens längsta högkonjunkturer. Hur tror ni det blir när konjunkturen vänder? Vi som har varit eftertänksamma nog att spara en del av det staten i nåder låtit oss behålla kommer att få se staten kasta sig över våra tillgångar för att omfördela dem till sådana som inte bidragit med någonting till samhället. Det är valår. Använd din röst om du inte vill ha fyra år till av samma sanslösa politik.

  Gillad av 3 personer

 28. Allan Forsling skriver:

  Tänker på debatten i Agenda, där Strandhäll likt en Gudrun Schyman fick tala oavbrutet av en paralyserad programledare. Strandhäll, som väl varit sjukvårdsminister i ett år, säger så myndigt, jag kan vården! Detta kallar jag härskarteknik, oavsett vem som säger så.

  Gillad av 3 personer

 29. Johan skriver:

  Frågan är vad man menar med att folk dör i vårdköerna. Det har de alltid gjort. Antagligen menar man att trenden går åt fel håll och att procenten som dör i vårdköerna tyvärr ökar alldeles för mycket. Och det stämmer säkert, dessvärre.
  Så vad är det som saknas?
  Pengar? Enligt politikerna alltid. Att använda till vad?
  Antal personal? Kanske. Kanske inte.
  Rätt kompetensprofil på personalen för uppgiften? Kanske det. Vissa delar av vården går sannolikt utmärkt, kanske haltar andra?
  Prioriteringar? För några år sedan rapporterades att i Sverige lägger läkare väsentligt mindre tid till patientkontakt än i andra länder, eftersom de sysslar mer med administration. Besparingsiver?
  Utrustning? Vet ej.

  Gillad av 1 person

 30. Marckus E. skriver:

  Det finns ingen direkt kvalitetsstämpel på Ekonomihandboken, som det referas till. Johan Ehrenberg, huvudförfattare, är väl inte känd för att komma med sanningen i lägen?

  Gillad av 1 person

 31. Hovs_hällar skriver:

  Ja, det är helt vidrigt! Dessutom gissar jag att man inte direkt får beskedet ”Du får tyvärr vänta X antal veckor”, utan man får snarare gå och vänta på en kallelse som bara dröjer.

  Grundproblemet är att makthavarna ser det som viktigare att ”nysvenskarna” ska förses med all tänkbar komfort, på VÅR bekostnad, än att uppfylla sin del av samhällskontraktet.

  Detta är genomgående överallt i samhället — asylmigranterna fungerar som den välkända gökungen i boet, som först av allt ser till att kasta ut alla andra fågelungar så att den ensam får all mat!

  Gökungen följer förstås sin natur — och makthavarna spelar gökens roll, den som lägger gökägget. Varför låter vi oss styras av sådana makthavare?

  Gillad av 2 personer

 32. Bromma1214 skriver:

  DGS tar idag upp en intressant fråga,som jag följt en längre tid. Hur stora resurser(alt små)
  har svensken när det offentliga inte räcker till. Min bild skiljer sig från P.E. Naturligtvis
  finns många i Sverige som har en god ekonomi. Ett rejält sparande, aktier och lågbelånat
  boende. Jag tänker mer på den sämre lottade delen. Hur mycket kan; vårdbiträdet,
  snabbköpskassörskan,den ensamstående mamman på kontor spara? Nedan följer ett
  citat saxat från DN en undersökning som Länsförsäkringar har gjort, artikeln har 2-3 år
  nacken. Citat ;” 1 av 10 (10%) har inga pengar sparade. 1 av 4 (25%)har mindre än 20 000
  i sparkapital. Drygt 10% ( undantaget de som tjänar mer än 55 000) uppger att de skulle
  klara sig maximalt 1 månad utan inkomst.” slut citat. Den här notisen i DN passerade
  utan någon reaktion. Jag tycker att en sådan analys av Länsförsäkringar borde väcka
  uppseende.

  Gillad av 1 person

 33. Petrus skriver:

  Har försökt göra en uppskattning mellan tummen och pekfingret på hur mycket pengar folk i snitt har i de olika 10 %-delarna i toppen idag

  Andelen dollarmiljonärer (runt 8 millar) av den svenska befolkningen, EXKL BOSTAD, är runt 1 %. Sedan tillkommer bostaden. I Stockholm är bostaden värd mycket. I andra delar av landet mindre.

  Hittade på Cornucopia en sammanställning av medianförmögenheterna 2017 per VUXEN individ i Europa på Cornucopia:

  http://cornucopia.cornubot.se/2018/01/svenska-hushallen-nast-fattigast-i.html

  Med 45 000 dollar (ca 360 000 kr) per vuxen individ INKLUSIVE BOSTAD ligger Sverige i Västeuropas absoluta bottenskikt. Skissade på en exponentiellt avtagande kurva från runt 2 % och 8 miljoner kr ned till 50 %-nivån på 360 000 kr. Ser att det blir svårt att komma över 1 miljon inkl bostad på medianförmögenheten inkl bostad vid topp 30 %-strecket med en normal, exponentiell kurva. Jag tror man hamnar en aning under.

  200 000 :- för en operation låter spontant billigt. Frågan är också vad som händer om man måste ligga kvar ett tag och om operationen måste göras om. Tjocktarmscanceroperationer går ofta snett p g a läckage vilket göra att man måste öppna igen och sy om. En oerfaren kirurg bommar ofta på sådana här operationer. Det är svårt att sy i tarmar så att det varken blir för hårt (vilket ger komplikationer) eller för löst så att det läcker. Då har du 2 operationer + dygns intensivvård + någon vecka på sjukhus innan patienten lärt sig gå någotsånär.

  Gillad av 1 person

 34. Petter skriver:

  Media och politiken lever i en symbios. Det är lustig att se hur de växeldrar i de ämnen som endera parten anser vara viktigast för tillfället. Just nu är ju sk fake news på agendan. Det skall inrättas my digheter, införas censur på nätet och gud vet allt.

  Det likaledes lustiga med politiker och media är att de verkar lida av en kollektiv minnesförlust. Halveringstiden på deras åsikter (eller ”fakta”) verkar vara ganska låg. Den mest komiska är såklart Anders Lindberg på aftonpravdan. Hans byten av ståndpunkter rörande åldersbestämningar och tiggare är svårt att hänga med i.

  En annan sak är såklart ett av bloggens återkommande ämnen, nämligen migrationen. Nu när en del verkar ha börjat nyktra till lite efter asylfesten, medans andra redan ropar på en efterfest, så är det kul att se vad som var fake news. Vi sitter ju med facit avseende en hel del saker. Och nej, det finns ingen alternativ verklighet såsom Virtanen påstod.

  Ja många ensamkommande ljög om sin ålder.

  Nej det var inget kompetensregn.

  Det är inte ekonomiskt lönsamt för varken stat eller kommun att ta emot lågutbildade asylmigranter.

  Välfärden kommer inte räddas av asylfesten.
  Mensanens blogg
  På länken nedan kan ni hitta lite fake news från SVT från 2015, längst ned finns länkar till mer gotti.
  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/var-tredje-syrisk-flykting-hogutbildad

  Favoriten är dock Ullenhags sida med ”fakta”. Den är numera raderad men hittas i waybackmachine

  https://web.archive.org/web/20140902091720/http://www.regeringen.se/sb/d/17468

  Gillad av 1 person

 35. Fredrik Siarsson skriver:

  En utmärkt idé ! Jag gratisjobbar gärna en dag i veckan med lite riktig granskning av imploderade myndigheter och fallerar sjukvård. Journalister inom etablerad media är vanligtvis så vansinnigt obildade att även när de gör ett seriöst försök så brukar det sluta med lite skräp på ytan.

  Ett annat viktigt uppdrag är granskning av etablerade medier och journalister i deras roll som opinionsbildare. Undersöka vilka kopplingar som finns mellan dem och folkvalda och hur ofta de umgås privat. Vi kan börja med att ifrågasätta lämpligheten i olika opinionsbildare belönas med Leninpriset, namngett efter en av världens värsta massmördare, för att därefter ha fri tillgång till tv-sofforna. Varför nobbas regelbundet insändare av uppstickarpartier dom medborgerlig samling av de etablerade medierna? Det finns mycket att gräva i.

  Gillad av 1 person

 36. 77711n skriver:

  Jag önskar verkligen att alla som driver seriösa bloggar som försöker spegla verkligheten objektivt hade möjligheter att starta en egen oberoende TV-kanal. Jag hade blivit er första prenumerant.

  I en sådan kanal hade jag också önskat att utom alla andra s k ”utmaningar” också diskuterades frågor som demokrati, representation, vänskapskorruption m m.

  Gilla

  • Moab skriver:

   Lyssnar nu på James Delingpoles podcast som är en del av Breitbart UK. Sverige dyker upp ganska ofta, så Breitbart är kanske intresserat av ett Breitbart Sverige

   Gillad av 1 person

 37. Moab skriver:

  Jag skrev visst för långt men min erfarenhet från Malmö säger att minst hälften av de i väntrummen inte är svenskar så det är ju tämligen uppenbart vad huvudproblemet är.

  Gillad av 3 personer

 38. Lena M skriver:

  Världens rikaste länder ligger i mellan östern. De så kallade Mena….Deras grannländer dör av svält. Lite märkligt att man låter det ske. Man till och med medverkar till det. Ingen journalist verkar bra sig…. man ställer inga frågor till grann länderna. Varför bryr dom sig inte? Lata journalister orkar inte bry sig om varför? Jag vill veta hur dom tänker. Jag vill inte göra det till vårt problem i första hand. Jag vill veta hur världens rikaste länder ser på problemet. Varför tar dom inget ansvar. Lägger dom allt ansvar på att Allah ska åkalla oss om människor dör?

  Gillad av 8 personer

 39. Ulf Bittner skriver:

  ”Vård i världsklass” som minister Annika Strandhäll(S) brukar delge allmänheten.

  BETÄNK FÖLJANDE
  ”Samhällsfunktionen som dödar tio personer varje dag – utan haverikommission”
  http://2op.se/2015/04/08/samhallsfunktionen-som-dodar-tio-personer-varje-dag-utan-haverikommission/

  KOM IHÅG
  Dessa ”samhällsfunktionen som dödar” benämns som fel behandling, fel diagnosticering och fel medicinering.

  KOM IHÅG
  Ca 1000 % fler dödade dagligen pga. skolmedicinsk Hälso- och sjukvård jämfört med trafikdödade per dag inom Sverige!

  Vilken annan yrkeskategori(förutom läkarskrået) i Sverige ”kommer undan” med att dagligen säkerställa att människor dödas som ”flugor” pga. av bristande säkerhet och kompetens inom Vård Sverige(landsting/region)?

  ”Sjukvården behöver en haverikommission”, se sidorna 52-54
  http://np.netpublicator.com/?id=n64055710

  KOM IHÅG
  Peter C. Götzsches ”Dödliga Mediciner…” och ”Dödlig Psykiatri..” där det delges om ”den kriminella läkemedelsindustrin” som staten Sverige är i beroendeställning till, i vilka fler ”branscher” inom staten Sverige samarbetar staten med kriminella?

  Citat
  Peter Gøtzsche fick pris för boken ”Dödlig medicin och organiserad brottslighet”
  …läkemedelsindustrin affärsmodell är organiserad brottslighet, men de stjäl mycket mer pengar och dödar fler människor än maffian någonsin gör, så vi måste göra något, vi behöver avmedicinera samhället…
  Slut citat
  Källa till ovan citerat
  https://newsvoice.se/2014/10/23/peter-gotzsche-fick-pris-av-british-medical-association-for-boken-dodlig-medicin-och-organiserad-brottslighet/

  Gilla

 40. Martin skriver:

  Jesus sa något passande om våra politiker: ”By their fruits ye shall know them”. Säger allt och att de måste bytas ut till kompetenta personer.

  Gilla

 41. Werner Von Winkelbaum skriver:

  Nationalekonomerna tappte man till kaften pa redan for 15 ar sedan. Men varfor ar statsvetararna vid vara universitet tysta om invandringen och medfoljande sociala och ekonomiska problem? Radda for att bli brunsmetade och bli av med jobben?

  Werner Von Winkelbaum

  Gillad av 2 personer

 42. olle holmqvist skriver:

  Klockan är precis 10. Alltupplysande februarisol visar vita husfasader och taknockar i linje. De löper linje genom sedan länge av avlövade grenar i oxelträdsallén ned mot Sundet.. Helihoptern med sitt käraktarsfyllda hovrande myllrar sig fram over förortsvillornas Jag vaknar, för andra gången. Jag är katemeral.

  Påminns om gårdagens nyhet. Regeringens Persson köpte år 2001 in helikoptrar. De levererades nu. Men på grund av leveransens ständiga uppskjutning blev de dyrare, inte för den icke-levererande leverantören, men för den för-icke.leveranser betalande svenska staten.
  Försvarsminister var Björn von Sydow, född Skjöldebrand. Påminns om Carema för några år sedan. Den misshandlades son framträdde i TV och blev senare biträde till de misshandlades , och kunde berätta för kommunerna och alla hur man ”säkrar” upphandlingar.

  Jan Myrdal berättar om dåtida Afghanistan att ”biståndsarbetare” från Väst inte fick åka hem förrän afghanerna själva behärskade hela finsnickeriet. De kände innebörden av begreppet att ”säkra” ett avtal. En och annan husägare känner det också. De som beställde nya ”Knutan” i Helsingborg lär enligt rykte hos oss Öresundsbor också ha känt till begreppet. Minns inget skrivet om icke-levereranser uppe i Hborg.

  Så icke von Sydow född Skjöldebrand. ”Efter valet 2002 valdes han med acklamation till riksdagens talman. Hans kombination av riksdagserfarenhet, statsrådstid, statsvetande och allmän fryntlighet ansågs perfekt för talmansuppdraget…Sedan 2007 är von Sydow ordförande i Vetenskapsrådets styrelse.[2]…i egenskap av statsvetare utgivit flera skrifter, bland andra Vägen till enkammarriksdagen (1989) och Parlamentarismen i Sverige (1997). ..Han är vice ordförande i Europarådets svenska delegation..har också varit aktiv i Sveriges Elevkårer, är aktiv ryttare, har ett stort järnvägsintresse och är bland annat aktiv medlem i museiföreningen Östra Södermanlands Järnväg.” (Wiki)

  von Sydow född Skjöldebrand… kommer han att drabbas av retroaktivt löneavdrag för inkompetent upphandling ?

  Gilla

 43. svaradoktorn skriver:

  När kommer sjukvårdens haverikommission?

  I en studie som publicerats i en av världens äldsta och mest ansedda medicinska tidskrifter – BMJ (British Medical Journal) – kunde man visa, att av de 68 läkemedel mot cancer som godkändes av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA under åren 2009 – 2013 hade 57 ingen effekt på vare sig livslängd eller livskvalitet! De återstående 11 medicinerna hade mycket svaga effekter på överlevnaden – och endast i 10 % av fallen kunde de i någon mån öka livskvaliteten. Det betyder att nästan alla cancermediciner, som i vissa fall kostar uppemot en miljon kronor per år för varje enskild patient, i stort sett är värdelösa (utom för läkemedelsbolagen som säljer dem och tjänar miljarder).
  Detta är så fasansfullt att man knappt vill tro att det är sant. Men uppgifterna överensstämmer helt med annan tillgänglig information på området, så det torde inte vara någon tvekan om att detta stämmer.
  Sedan går chefen för den europeiska läkemedelsmyndighetens vetenskapliga kommitté , Tomas Salmonson, i svaromål. Han menar att artikelförfattarna bakom studien ensidigt inriktar sig på att de enda relevanta utfallsmåtten skulle vara överlevnad och livskvalitet. Han menar alltså, att det inte bara är dessa mått som är ”kliniskt relevanta”!
  Ibland når vansinnet i vetenskapliga sammanhang en nivå man inte skulle tro vara möjlig! Vilka faktorer kan vara ens i närheten av överlevnad och livskvalitet?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.