Krav och straff kan vara respekt

Patrik Engellau

Det kom ett brev från Tia Itkonen som varit lärare i Tensta och Rinkeby:

Minns en situation där jag efter att i timmar ha sorterat ett hel läsårs bildarbeten för en klass nior, satt alla arbeten prydligt i var sina pärmar, pärmarna på ett bord i alfabetisk ordning. För att sedan ha en trevlig avslutning på vårt jättefina samarbete i bild under två terminer. Nöjd lämnar jag rummet för att hämta mig en kopp kaffe.

Vid återkomsten finner jag klassrummet i fullt kaos. Alla skriker, pärmarna i total oreda, det slits och det dras i dem. De är hur många som helst, rummet har förvandlats till ett stormande hav.

Jag ser mitt kärleksfulla och tålmodiga timmarlånga arbete totalt saboterat. Och jag blir så arg. Vreden får mig att skälla ut dem så stopporna står. Alla tittar häpna på den alltid tidigare så lugna Tia. Det är tyst. När jag är färdig, frågar jag dem om de förstår att detta att jag skäller på dem, innebär respekt. Ja, kom det omedelbart från dem. Och till sist kunde vi separera i en trevligare atmosfär.

Om hunden går in i lägenheten med leriga fötter och smutsar ned mattorna är det inte lönt att bli arg. Hunden begriper inte bättre. Får man honom rumsren är det bra nog.

Men om det femtonåriga barnet och hennes kompisar grisar ned möblerna med sina smutsiga skor platsar det med mer eller mindre stränga förmaningar. Femtonåringen begriper bättre. Hon vet att hon gjort fel. Det här kallas uppfostran.

Att inte ta femtonåringen i upptuktelse är egentligen en förolämpning mot henne. Det är att sänka henne till hundens nivå. Budskapet till femtonåringen blir då att man inte räknar med henne. Du är ju ändå obildbar, lyder undertexten, så det är lika bra att bita i det sura äpplet och stå ut med dig som du är.

Det svåra är att klara ut om den man har att göra med är en hund eller en femtonåring. Det blir helt fel om man behandlar hunden som en femtonåring – till exempel ber honom springa till ICA-butiken och köpa ett paket hårt bröd – och sedan skäller ut honom när han misslyckas. Den som hela tiden utsätts för övermäktiga krav blir strykrädd och revanschlysten och otrevlig att umgås med.

Men den som aldrig utsätts för krav eller får otillräckligt med svåra utmaningar blir inte heller lätt att beblanda sig med. Sådana personer förblir ofta bebisar livet igenom. De tror att livet handlar om dem och bara dem. De känner inga gränser och fattar inte att de måste respektera andra människor eftersom andra människor aldrig satt ned foten. Eller också blir de fientliga för att de anser sig nedvärderade när ingen räknar med att de ska klara någonting på egen hand, kort sagt att de känner att världen betraktar dem som hundar.

Ibland är det svårt att veta om den man har att göra med är hund eller femtonåring och därmed hur man, om man är någon sorts auktoritet typ Tia i berättelsen ovan, ska behandla sina adepter.

Jag minns en händelse när jag var elev vid Högre Allmänna Latinläroverket för Gossar å Södermalm. Vi hade en matematiklärare som hette Einar Strand och gick med käpp. Käppen gjorde dubbel nytta, ty dels hjälpte den Strand, som var gammal och fet, att gå, dels brukade han den som medel vid tillrättavisningar av vanartiga gossar. En gång ilsknade Strand till för att några av gossarna hade mobbat en klasskamrat och gav förövarna varsitt slag på baken med käppen. Detta möttes av klassens tysta och respektfulla gillande.

Om vi bortser från det där med kroppsagan gjorde Strand som Tia Itkonen. Dessa två lärare behandlade femtonåringar som femtonåringar och inte som hundar. Mobbarna i min klass visste mycket väl att de gjorde fel. De visste att de var skyldiga. Samma med eleverna i Tias klass. Om man i stället hade skickat mobbareleverna respektive de pärmförstörande kaoseleverna på kurs i värdegrunden så hade det, tror jag, varit att behandla dem som hundar.

Värdegrundspratet handlar om att inskärpa normer som auktoriteten inte tror existerar i förövarnas skallar. Men om förövarna redan vet att de är skyldiga, vilket de i nästan samtliga fall faktiskt gör, så är det nedsättande att prata värdegrund.

Tacka vet jag ett rejält straff, till exempel en bra utskällning.

Vårt samhälle har en obehaglig drift att betrakta folk som hundar. När kriminologer förklarar blåljusbombande ligister med socioekonomiska faktorer, till exempel trångboddhet, så utgår de ifrån att ligisterna inte känner till att det är fel att bomba blåljusfordon hur trångt man än bor. Men de vet precis. De är inte hundar.

29 reaktioner på ”Krav och straff kan vara respekt

 1. Valter skriver:

  Osökt kommer man att tänka på ett bibelcitat, men istället för aga, så är att ställa krav, ett bevis på att man är mån om barnet. I och för sig har jag blivit agat av min mor en gång, hon slog mig på baken mens jag låg på hennes knän. Tårarna rann på henne medans hon gjorde det. Jag utsatte mig som fyraåring för livsfara och lydde inte hennes förmaning. Inte gjorde det ont, men fick mig och tänka, varför hon utsatte sig själv för något hon mådde så illa av. Jag insåg då att det var av kärlek och omtanke, hon försökte få mig att förstå, hur farligt det var, det som jag utsatte mig för. Enda gången som jag handgripligen blivit tillrättavisat.
  Vem vet om hon inte räddade mitt liv eller bli skadat för livet, med den handlingen. Jag sprang efter traktorer och lastbilar, liten som man var, syntes man inte där man stod, kunde nog ofta ha blivit överkörd. Olydig fyraåring med snabba ben på en bondgård levde farligt då. Inte fanns det dagis eller att vuxna som hade tid att stå och vakta. Historierna om Näcken och troll i skogen, var den tidens sätt att skydda barnen från olyckor, skrämma ungarna från farliga ställen.

  Gillad av 1 person

 2. Lilla fröken PK skriver:

  Tillrättavisningen eller straffet ska komma omedelbart och inte med ett halvårs fördröjning när det gäller t. ex. vandalisering, snatteri eller angrepp på blåljuspersonal. Jourdomstol och standardstraff: förslagsvis två veckor på sluten ungdomsanstalt på vårdnadshavarnas bekostnad. Värt att pröva som alternativ till värdegrundsprat och samhällstjänst?

  Gillad av 2 personer

 3. Björn G skriver:

  Citat: ”Vårt samhälle har en obehaglig drift att betrakta folk som hundar.”

  Alla socialistiska samhällen behandlar ju sitt folk som hundar, så varför skulle Sverige vara annorlunda?

  Gillad av 8 personer

 4. Moab skriver:

  Jo, och kalla dem föralldel inte för hundar för det är en av de förolämpningar som man absoluuuuut inte får utsätta en muslim för, de är så känsliga. Visst är det självklart att under all den här vänsterliberala förståelsen, att kalla alla för flyktingar, att dadda med slödder, att gulla med våldtäktsmän, att kvotera in alla icke-vita till allt möjligt, att hålla islam om ryggen, allt detta bottnar i en hybris, och en grundmurad tro att vi svenskar är bättre och vet bäst, denna hycklande imperialism är nog det mest skrattretande projektet någonsin, jag tror framtida generationer kommer att studera denna dumhet med förundran, man kommer att fråga sig, kunde de inget om den mänskliga naturen, religion och kultur och konflikt? Nej, man hade lagt det bakom sig och trodde man upptäckt det sanna sättet att leva. Problemet är bara att istället för att ge sig ut och missionera som tidigare kristna missionärer, eller att resa dit som kolonisatör, så har vi importerat de vi skall omvända. Hade pk-isterna rest ut så hade de sett att det visst inte var så lätt att få alla i Uganda eller Syrien eller Jemen eller Irak att bli svenskar, man hade dessutom upptäckt att det finns en stor kostnad och risk som kommer med, för en själv. Istället så har vi nu vänsterliberala missionärer, från Ullenhag till Kristersson, Från Lövin till Löfven som vill leka missionärer från soffan, och outsourca risken till alla de unga kvinnor som blir våldtagna, alla de åldringar som blir rånande och alla de ungdomar som tvingas dela skola med de som skall omvändas. Kostnaden tar vänsterliberalerna heller inte själv, de måste inte spara till en båtresa till Guinea och betala för flodbåten till mörkrets hjärta, nej kostnaden tar alla hederliga arbetare i Sverige, jobba till 75, eller varför inte 80, så att vänsterliberalerna kan leva ut sina fantasier.

  De förstår inte mycket, och absolut inte hur mycket många som är som jag hatar dem. När detta vänder så blir nästa projekt att jaga dem in i ålderdomen, de skall inte kunna gömma sig, precis som jag inte kan gömma mig för deras utopiska konstruktion. De skall för alltid påminnas. Vi kan alla skicka påminnelsebrev till dem: kommer du ihåg den gamla goda tiden med de ensamkommande? Det var väl dråpligt när taharrush och gängvåldtäkter slog rot i Sverige, ååå vilka tider.

  Gillad av 12 personer

  • First we take manhattan, then we take Sahlin skriver:

   När detta vänder så blir nästa projekt att jaga dem in i ålderdomen, de skall inte kunna gömma sig, precis som jag inte kan gömma mig för deras utopiska konstruktion.

   Precis. Jag ser framför mig både ett svenskt Simon Wisenthalcentrum samt hur svenska specialkommandon reser jorden runt för att hämta hem överlöparna och ställa dem inför rätta, jfr Eichmanns öde.

   För övrigt vill jag varmt rekommendera till er David Norlins ”Dagar utan ljus, nätter utan mörker” – en relativt nyutgiven roman som är så anti-PK (svensk kärnvapenbestyckad ubåt på retalieringsuppdrag, hemligt statligt program för att matcha ihop manliga och kvinnliga pursvenskar i syfte att säkra svenska folkspillrans fortlevnad i utlandet) att man undrar hur DN, SvD och övriga landsförrädare kunde ge den så goda recensioner när det begav sig.

   Gillad av 4 personer

  • Hosianna skriver:

   En grov förolämpning mot de allra flesta svenska, förväntat vänliga och lätthanterliga hundar, MOAB, att jämföra dem med ouppfostrat hänsynslösa – och nuförtiden inte sällan nedärvt aggressiva – tonårsslynglar, kan jag tycka…

   Gillad av 1 person

  • uppstigersolen skriver:

   Jag hade tänkt skriva något liknande men du var snabbare så jag behövde inte göra det. Men hundar går att dressera, Vissa hundar är fantastiska eftersom man genom avel fått fram olika egenskaper. Vallhundar tex, kan valla in mängder av får i en fålla. Polishundar, kan bita rätt person. MENA-människor har ju avlats fram under lång tid för att ge just de egenskaper som PK-människor uppskattar.

   Gilla

 5. boerje2 skriver:

  Mångkultur och Dubbel Socialisering
  Vänsterns och de politiskt korrektas syn på sig själva är att de tillhör de Anständiga och att de därför har en oantastlig värdegrund. Och att säg i känslomässigt runda tal 30 procent av svenskarna, 80 % av finnarna, 100 % av ungrarna, 0 % av de icke-vita invånarna i tredjevärlden och 0 procent av shariaanhängarna kan anses ha fel värdegrund.

  Vad som karaktäriserar olika kulturer är att de har olika värdegrunder vilka bygger på olika axiom eller trossatser. Svensk värdegrund bygger bl.a. på Trossatsen om “alla människors lika värde” muslimsk värdegrund bygger bl.a. på att muslimer inte ska umgås med otrogna och att muslimer är överlägsna alla andra.

  Normer är regler för sociala sanktioner för den som bryter mot värdegrunden. Folkways, mores, taboos and laws. Folkways är hur man bör uppträda, normal hyfs och fason. Brott mot Mores som exempelvis drogmissbruk eller barn utanför äktenskapet förr ger strängare sociala påföljder. Brott mot Tabun medför social uteslutning som exempelvis att utöva incest, nekrofili eller att förespråka “vit makt”.

  “Finally, there is the matter of Muslim identity versus the non-Muslim — the issue at the centre of the fourth point, concerning tolerance. Westerners are taught that tolerance is both good in itself and a defining characteristic of a decent citizen. Within Islam, intolerance of non-Muslims, members of sexual minorities, women, non-Islamic authorities and secular laws is expected. This spawns parallel societies, along with alarming crime statistics, terrorist activity, and the all-pervading suppression and oppression of women.”
  https://quadrant.org.au/opinion/qed/2014/08/denmark-bruising-multiculturalism/

  Den muslimska värdegrunden krockar med den svenska och barnen råkar ut för dubbel socialisering. Vilket tillsammans med fysiska tillrättavisningar i hemmet som klargör när det är Basta (!) och en mesig dialogfröken i skolan som saknar Basta (!) inte gör saken lättare.

  Börje Fors

  Gillad av 2 personer

 6. Magnus Rosensparr skriver:

  Ett slag i baken med en stödkäpp av en gammal gubbe i läroverket är både för lite och för sent. I småskolan (1-3) är alla elever små änglar. I mellanskolan (4-6) bör lärarna vara uppmärksamma på de smås utveckling och korrigera milt men bestämt. Under högstadiets (7-9) gång måste lärarna observera noga och i stigande grad korrigera och bestraffa snabbt, konsekvent och hårt. Regelverket måste också vara strikt och välkänt för alla. Kvarsittning, extraarbete, skamvrå, anmärkning till hemmet, ordnings- och uppförandebetyg, rektorssamtal med vidhängande bestraffning och slutligen reglering samt i mycket svåra och grava fall uppfostringsanstalt. Personligen ser jag gärna också att lärarna återges mandat för den klassiska lusingen, en väl avvägd och kontrollerad örfil, och i svårare fall rätten att använda Skrivrits berömda och synnerligen effektiva 40-centimeters trälinjal.

  Gillad av 2 personer

  • BjörnS skriver:

   Nyckeln är föräldrarna. De måste med på tåget eller få samma behandling som barnen. Ibland tror jag att det är två generationer som måste fostras, och då tillhör jag ändå de som har barn i skolåldern. När vissa föräldrar talar blir man förskräckt, ledsen och missmodig.

   Gilla

 7. Tuggmotstånd skriver:

  När jag växte upp hörde man ständigt talas om det hemska med att bli bortskämd. Att ständigt få som man ville riskerade att förstöra en. Göra en odräglig. Vek hela tiden omgivningen ned sig, riskerade man att utvecklas till en superegoist – där andra människors värde enbart mättes i grader av min egen tillfredsställelse. Att man i praktiken förvandlades till en social katastrof – gående på två ben.

  Detta vuxenprat gick mest över huvudet på en själv som barn. Men i tonåren hamnade jag en sommar på ett av många sommarjobb. Och där var vi flera i samma ålder. Alla grabbar. En av grabbarna hade ett ansikte som till hälften bestod av en enda stor rosa plastprotes. Men man vande sig snabbt. Men inte han – med det halva ansiktet – med oss övriga.

  Den sommaren fick jag en praktisk och handfast illustration av begreppet bortskämdhet – för han med ett halv ansikte uppträdde extremt bortskämt. Han körde hela tiden med sin omgivning. ”Hämta det”, ”gör det”, osv. Han behandlade och försökte styra omgivningen som sina egna lakejer.

  När vi behandla honom som vilken annan grabb som helst, blev han topp tunnor rasande. Tydligen var han van vid att styra och ställa – och att andra löd minsta vink.

  Min teori är att omgivningen – på grund av hans grava ansiktsskada – hade svårigheter att behandla honom helt normalt. Att omgivningen hellre vek undan och gjorde som han ville – än sa emot. Och att han den där sommaren mötte helt normala tonårsgrabbar – som vägrade att man körde med dem.

  Den sommaren blev begreppet bortskämdhet extra tydligt för mig. Att man faktiskt riskerade att bli odräglig och fatalt egoistisk om man inte slipas in i en mer normal fungerande social gemenskap – med ömsesidiga kompromisser och hänsynstagande. Alla behöver möta ett socialt betingat tuggmotstånd, annars riskerar vi att förvandlas till egoistiska tyranner – om än spelande i de lägre divisionerna.

  Gillad av 5 personer

  • Björn G skriver:

   Det är sant men vad säger detta:
   Försöker du bygga ett dass på landet blir det utredning, avgifter och mängder av regler ska följas men att ta emot 600 000 asylsökande och anhöriginvandrare går bra utan konsekvensanalys.

   Gillad av 5 personer

   • A skriver:

    Jodå Björn G. De har gjort konsekvensanalyser, men med helt andra mål än vi. Analyserna behöver inte vara lika avancerade när man söndrar.
    Jämför att bränna ned ett hus med att bygga upp ett. Det är skillnad.

    Mvh A

    Gillad av 2 personer

  • Hosianna skriver:

   Småbarn och hundar kan med fördel behandlas likadant, Anna, med gränslös kärlek, djup empati, rimliga krav och benhård konsekvens. 😉

   En grundregeln borde vara; behandla aldrig levande varelser, som är beroende av dig illa.

   Gillad av 1 person

   • Anna Lindén skriver:

    Ja, det är självklart, men det var inte riktigt det som Patriks inlägg handlade om. Det finns trots många likheter mellan människor och djur en grundläggande skillnad dem emellan.

    Gilla

   • Hosianna skriver:

    Visst finns det skillnader, Anna, och de inhumana individer som kräver ”respekt”, för att de har en aggressiv ”svans” har jag inget förbarmande med alls.

    Gilla

 8. Eva Danielsson skriver:

  Tack! Rätt så! En rejäl utskällning där man räknar med andras förmåga. Krav och förväntningar och belöning också efter förmåga.
  Varken barn eller invandrare ska behöva slå huvudet i den missriktade välviljans glastak.

  Gillad av 1 person

 9. Björn G skriver:

  citat: ”De är inte hundar.”
  Men vi är det!
  Vi sitter tjudrade utanför kojan, blir matade av husse och ibland ylar vi mot månen i vår förtvivlan över att vara fastkedjade.
  Tror det är dags att slita av tjudret nu eller hur?

  Gillad av 1 person

 10. Lennart Bengtsson skriver:

  Bra. Men visst är det bedrövligt att självklarheter som högst berättigade tillrättavisningar skall ens behöva påtalas. Förr i världen tillhörde tillrättavisningar till dagsrutinen( och det behövdes!) och det är precis vad polis, myndigheter och vuxna i allmänhet skall ägna sig åt istället för allt idiotiskt trams. Jag ger ofta tillrättavisningar åt ungdomar/barn och även vissa vuxna som jag tycker beter sig illa och det accepteras!

  Gillad av 2 personer

  • richardlindlind5 skriver:

   Modigt gjort. Lennart Cervander heter en man som sa åt några ungdomar att sluta plåga hans hund . Hunden väntade på husse utanför en affär.
   Lennart blev så misshandlad att han höll på att dö. Lennart är nu halvblind och kommer aldrig bli helt återställd.
   Förövarna , vars föräldrar flytt till Sverige för att rädda sina liv , hånskrattade och lekte sig igenom både den första och flera följande rättegångar om grova våldsbrott.

   Gilla

 11. Hosianna skriver:

  Tack, Patrik, för ännu en klurigt formulerad och fantasieggande text, men jag tror ingen enda erfaren svensk hundägare och förälder skulle jämföra sina vovvar med tonåringar, eftersom friska och sunda hundar av normalt civiliserade raser, väl anpassade till svenska förhållanden, är överseende, lyhörda, empatiska, oändligt vänliga, tjänstvilliga och medfött angelägna om att vara till lags…

  … medan hormonstinna tonåringar, även i de bästa familjer, kan förväntas vara precis motsatsen; tjuriga, truliga, trötta, egoistiska, ohörsamma och rent reflexmässigt motvalls. 😉

  Gilla

 12. Moab skriver:

  Jordan Peterson säger att är man inte socialiserad vid fyra års ålder så är det för sent. Troligen är det så att det inte finns något sätt att socialisera barn från många invandrarfamiljer, de lär sig motsatsen till vad vi menar med att vara socialiserad i väst.

  Gilla

 13. Lassekniven skriver:

  Oj, oj, oj, PE, Om lille Fridolin och hans postmodernistiska och politiskt korrekta svansar händelsevis skulle läsa denna din klarsynta krönika så får vi skriva ut betablockare och Sobril åt dem, eljest kan de drabbas av hypertoni och panikångest. Du kan tänka dig vilket ramaskri det skulle bli om artikeln skulle refereras i MSM.
  Emellertid kan jag, med vissa kunskaper inom neurovetenskaperna, säga att det är naturligt för homo sapiens att straffa sina barn. Då innebär bestraffning inte detsamma som misshandel. Barn får aldrig känna skräck inför föräldrar och lärare men måste lära sig att förstå att bestraffning är en form av kärlek för att ge barnet en förståelse för att det utfört en handling som inte accepteras av omvärlden.
  Barn börjar att tänka abstrakt omkring 12-års åldern. Då förstår barnet varför det bestraffas.
  Små barn skall uppfostras som hundvalpar. Massvis med motion, därefter träning och inlärning och till sist affektion, massvis med kärlek samt positiv affirmation och inte minst tillit. Hundvalpar och barn utan regler blir odrägliga.
  Själv fick jag stryk av och till både i skolan och hemma. Jag tror inte att det gjort mig illa. Det finns dock några tillfällen som etsat sig fast och det rörde sig om tillfällen när jag blev orättvist bestraffad och det är det sämsta man kan göra mot barn, nämligen att vara orättvis och bestraffa orättvist.
  Jag har aldrig burit hand på mina barn, som var minst lika busiga som alla andra ungar, men barnen talar numera med leenden på läpparna när pappa blev svart i ögonen och rösten föll med 6 decibel.
  Flummare har fördärvat skolan och här kommer som vanligt behovet av sanningskommissionen in, men går det att vända skolan tillbaka till en kunskapsskola med disciplin och ordning?
  Det är klart att det gör, om viljan finns.
  En absolut majoritet av människorna i landet vill säkert ha ordning i skolan. Men då får det inte vara så att lilla Kalles och lilla Ullas föräldrar kommer rusande för att gorma på läraren om barnen fått sig en rättvis uppsträckning. Detta lär ju inte vara ovanligt.
  Sedan är jag övertygad om att i problemområdenas (NO-GO) skolor måste det bli möjligt att ta till riktigt hårda tag, även rent fysiskt. Innerst inne tror jag att invandrarbusarna önskar sig, av samhället sanktionerad, kadaverdisciplin, inte bara i skolan.
  Det måste ju finnas gott om fysiskt och psykist stabila pensionerade poliser och lärare som för en rejäl timpeng skulle kunna göra punktinsatser.
  Något måste göras.

  Gilla

 14. Lassekniven skriver:

  Redaktionen
  Min kommentar till dagens krönika accepterades för granskning men är nu borttagen. Sannolikt var den för lång (mer än 1500 tecken). Stor sak är det, men den var inte längre andra flera andra kommentatorers. Exempelvis är MOAB:s cirka 2000 tecken och BOERJE2:s cirka 1700.
  Lika för lika är väl bra?
  Innehållet i min kommentar stämde väl med krönikan och MOAB:s och övriga kommentatorers. Vi drar ju nästan alltid åt samma håll här på DGS.
  Hade du skrivet:
  REDAKTIONEN till LASSEKNIVEN: din kommentar är för lång. Gör om.
  Detta hade jag uppskattat i stället för att bli förbigången med tystnad, men jag skall inte klaga för mycket då jag nästan alltid får vara med på banan.
  Ett litet tips bara.

  Gilla

 15. Ossian skriver:

  Efter påtryckningar från EU kan det i framtiden det bli möjligt att rösta i svenska val utan att alla i vallokalen kan se vilka valsedlar man tar. Men förslaget kommer, om det godkänns, inte att träda i kraft förrän strax efter riksdagsvalet.

  Vem är förvånad, något annat hade gynnat de oberörbara.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.