Gästskribent Helén Gustafsson: Freda rätten att vara ifred

Somliga dagar, de flesta numera, är samtiden så tramsig att man bara vill checka ut. Men som allt möjligt annat är tydligen också detta en populistisk hållning. Det finns ingen väg ut ur det här samhället, för att parafrasera Göran Greider.

Så kan i alla fall en aktuell krönika av Marika Lindgren Åsbrink i Dagens Samhälle uppfattas. Hon menar att den som propsar på att få hållas med sitt hyser farligt subversiva tankar. Som stöd för sin tes citerar hon en finlandssvensk poet och vänsterpolitiker, Claes Andersson: ”Se upp för dem som bara vill leva sitt liv ifred, för de skyr inga medel”. Och hon hänvisar till marknadsföringstugg från Steve Jobs för att hamra hem budskapet – människor vet inte vad de vill ha, man måste visa dem.

Vilket i en politisk kontext kan tolkas som: de där bondlurkarna till väljarboskap är så enfaldiga att det nog ska gå att fösa in dem i rätt fålla.

Lindgren Åsbrink är socialdemokratisk adel av blåblodigaste sort. Sådant får man självfallet inte påpeka om man vill uppfattas som en seriös debattör, det anses déclassé att inte strikt hålla sig till torra sakargument. Som företrädare för den lågpannade, särskrivande underklass som en gång utgjorde socialdemokraternas potentiella väljarbas kan jag dock kosta på mig sådana pöbelfasoner. Dessutom kan det tyckas ha viss betydelse från vilken position Lindgren Åsbrink talar och om vilka – plötsligt är de tidigare, och somliga av de kvarvarande, väljarna ett vulgärt proletariat. De där andra. Inte kan de tillåtas ströva fritt.

Erik Helmerson på Dagens Nyheters socialliberala ledarsida gör en likartad tolkning av Lindgren Åsbrinks text, men förstås utan mina plebejiska, populistiska slängar. Helmerson brukar skickas fram som tidningens balanserande voice of reason för att gjuta olja på debattvågorna när de progressiva idéerna gått på grund i alltför esoteriska tankedimmor på annat håll. Den rimlige mittenmannen. (Se, än en gång detta okultiverade, lågklassiga fokus på person.)

Men DN är som DN är, i praktiken rätt långt från att vara den liberala frihetens sista utpost de vill framstå som. Helmersons lösning för att få samhället att hålla ihop tycks vara någon variant av nudge theory, den Nobelprisbelönade beteendeekonomiska teorin om att det går att ”knuffa” människor i önskad riktning. När Lindgren Åsbrink skriver att människor
avskyr att dela med sig av ”det vi uppfattar som vårt” replikerar Helmerson med att ”de flesta av oss är fullt villiga att avstå från en del av vårt – bara det sker frivilligt, i trygg takt och utan inflytande av otåliga besserwissrar”.

Men hoppla, har inte DN länge varit just den där sortens otåliga besserwissrar med onödigt stort inflytande i samhällsdebatten? Från såväl opinions- som nyhetsplats? Spåren förskräcker, onekligen.

Nu kan för all del DN inte ensamt hållas ansvarigt för att samhället i allt snabbare takt fragmenteras och skiktas. Eller att social sammanhållning hör det förflutna till, att samhällskontraktet i väsentliga delar är sönderrivet och att det som återstår är olika grupperingar med tydliga särintressen i eskalerande konfrontation – liksom helt oförenliga världsbilder. Någon del av skulden bör dock fördelas åt deras håll. Inte minst för att lättledda politiker ofta får för sig att mediekanaler som DN speglar en bred, folklig opinion och förmedlar en mångdimensionell bild av samtiden.

Så när Helmerson tror sig veta att de flesta kan tänka sig att dela med sig får man förmoda att han mest syftar på sina 300 närmaste bekanta, de hippa och sippa medelålders kidsen i den övre mediemedelklassen. De som bara skrattar rått åt begrepp som verklighetens folk. Och därtill möjligen några pensionerade adjunkter och avdankade folkpartister i tidningens alltmer selekterade läsekrets.

Men det räcker inte särskilt långt om bara de där grupperna frivilligt ”avstår” och slantar upp. Någonstans måste även den nettoskattebetalande majoriteten, vi som bara vill vara ifred, vallas in bakom ledarflocken. Men varför i hela friden skulle vi gå med på det? Och vad är det vi ska avstå till? Någon annans abstrusa, oprövade samhällsvision?

För vi som bara vill vara ifred börjar förr eller senare också att betrakta oss som en grupp med särintressen och högljutt ställa den förlösande frågan: vad fan får jag för pengarna?

Då lär varken Lindgren Åsbrinks blå propagandadunster eller Helmersons knuffar förslå särskilt långt.

Helén Gustafsson är utbildad journalist och har ett förflutet som ledarskribent, men arbetar sedan många år tillbaka som översättare.

37 reaktioner på ”Gästskribent Helén Gustafsson: Freda rätten att vara ifred

 1. Aha skriver:

  Jag följer DN ledarsida via Facebook. Att prenumerera på DN skulle aldrig falla mig in. Ledarsidorna har skruvat upp tonläget mot alt-högern som verkar vara en alltmer vanlig beteckning på de som kritiserar PK-ismen. Lisa Magnusson skrev härvidlag häromdagen en ledare som var illröd.

  Det höga tonläget förklaras av att verkligheten alltmer pockar på andra lösningar än vad de själva står för. Kvar blir då att försöka demonisera kritikerna. DN har blivit ohöljt propagandistisk, liksom SvD exklusive deras ledarsida.
  Dessa tidningars ogenerade vänstervridning är i ett något längre tidsperspektiv sensationell. De har ju ändå i decennier varit borgerlighetens försvarare, den nettobetalare medelklassens språkrör.
  Många läsare som av mångårig vana prenumerar på tidningarna måste nu också av vana sätta morgonkaffet i strupen. Ett jäkla hostande och spillande helt enkelt.

  I samklang med detta har deras redaktionella kvalitet minskat. Deras krönikörer och ledarskribenter matchar inte alternativmedias många goda toppar, kanske ofrånkomligt då man måste försvara idéer som den krassa verkligheten skjuter hål på.

  DNs och SvDs förfall är totalt.

  Gillad av 5 personer

  • Elof H skriver:

   Det är verkligen svårt att förstå att en tidning som SvD som kämpar för sin överlevnad inte ser till att hålla en annan politisk profil (eller varför inte prova att rapportera och selektera nyheter neutralt?) på sin nyhetsredaktion. Jag är övertygad om att det skulle vara mer lönsamt affärsmässigt (fler prenumeranter, mer reklamintäkter), men jag kanske har fel? Vad är det annars som driver ett privat företag att inte maximera sina intäkter och varför har de då en helt annan inrikting på sin ledarredaktion? Jättekonstigt.

   Gillad av 3 personer

   • uppstigersolen skriver:

    Nu kommer ju presstödet att bli annorlunda framöver. Mina vänner som betalar fullt pris för SvD har meddelat att årskostnaden nu hoppat upp betydligt. Jag som har prutat rejält får väl se om de går med på detta framöver. Kanske måste de lägga om stil.

    Gillad av 1 person

   • BjörnS skriver:

    Jag har SvD för ledarnas skull. När det gäller deras journalistiska material är det tunt och dåligt. Det är tydligt att deras försök att banta har gått för långt och att den återstående redaktionen inte förmår hålla vettig kvalité. De recyclar hejdlöst. Här är DN klart starkare. Det är konstigt att SvD kulturredaktion tycks få hållas. Ett sparknep är att decimera den stenhårt och överföra resurser till journalistiken. Spillrorna av kulturredaktionen ska sedan enbart ägna sig åt kultur. Det skulle minska vänstervridningen, öka kvalitén och inte kosta något. Varför görs det inte? Politisk agenda?

    Gilla

  • Moab skriver:

   Förstår inte alls den försinliga synen på SVDs ledarsida, för mig då är det fen värsta i Sverige då den fortfarande försöker utge sig för att vara empirisk. Alla andra är öppet propagandistiska men det är åtminstone ärligt, de hatar svenska folket, gott så. SVD intar samma position genom att inbilla sig att det finns en medelväg fram i harmoni med invandrarna, men hycklar med att denna position inte är på samma sätt utopisk och svenskfientlig.

   Gilla

  • Erik H skriver:

   Sedan Luthersson 2001 lämnade SvD har kultursidorna med tiden blivit ordentligt vänster. Redaktionen har varit vänster i årtionden. Ledarsidorna är borgerliga, men det kloka som sägs där närmast legitimerar den vänsterinformation som tidningen i övrigt sprider. Det hela är mycket märkligt och man undrar om detta verkligen har någon framtid.

   Gilla

  • Egon skriver:

   Regeringen har nu bjudit in DN. som garant mot fake news.
   Snacka om att sätta räven att vakta hönsen.
   13,5 miljoner för att inte skriva illa om sossarna.
   Är inte det korruption eller?

   Gilla

 2. svenne skriver:

  Utdrag ur Marika Lindgren Åsbrinks krönika i Dagens samhälle:

  ”Rasism är med andra ord inte en slutlig förklaring utan väcker nya frågor: varför har någon rasistiska åsikter? Varför avgör de partival i högre utsträckning idag än tidigare?”

  Ja, varför förekommer det rasism mellan olika invandrargrupper som – efter att ha flytt för sina liv – har lyckats ta sig till Sverige? Ett tydligt exempel är den grupp från Mellanöstern som misshandlade och försökte kasta ner en färgad man från en gångbro i Malmö. Bråket mellan olika invandrargrupper i Ronneby är ett annat exempel på att många ”nyanlända” inte respekterar olika bakgrunder.

  Dessa grupper skulle nog inte sätta på sig knappen ”Vi gillar olika” därför att de inte gillar folkslag utanför den egna gruppen. Dessutom genomsyras vissa av rasistiska åsikter och förakt gentemot andra. Det är bara pursvenskarna som i krävande ordalag uppmanas att i blindo godta utifrån kommande oavsett vad dessa har med sig i bagaget.

  Ja, och varför är S, V och MP de partier som ”i högsta utsträckning” attraherar invandrargrupper i de utanförskapsområden som kännetecknas av hedersförtryck, dödsskjutningar och oordning i största allmänhet? Nu sympatiserar ju en väldigt stor del av LO:s medlemmar med SD som höga företrädare för både LO och S betraktar som ett rasistiskt parti. Kan man då – med utgångspunkt från dessa medlemmars partival – benämna LO som en fascistisk underavdelning till SD?

  Socialdemokraterna är numera i den situationen att de överhuvudtaget inte kan klandra några andra partier för någonting. Detta eftersom de, av många olika anledningar, då riskerar att kasta sten i det glashus som de själva befinner sig i.

  Gillad av 5 personer

  • Fredrik Östman skriver:

   Varför använder en ersatz-ledarskribent ett så uttänjt rasismbegrepp att det för en och var osofistikerad tänkare är uppenbart att det bara är tom och innehållslös polemik snarare än resonerande opinionsbildning?

   Gilla

 3. lassevanja@hotmail.com skriver:

  Tack för utmärkt artikel. Det är en fröjd att läsa något med ett så variationsrikt språk, fyndiga formuleringar och klokA tankar. Skriv gärna fler artiklar i DGS.

  Gillad av 3 personer

 4. Lilla fröken PK skriver:

  Jag har bekanta som sedan årtionden läser DN och anser sig vara välinformerade av denna ”kvalitetstidning”. Själv fick jag nog efter ”Sandviken” och ” brandmannen från Boden.”
  Nu läser jag SvD och GP, mest för ledarsidornas skull. ”DN-debatt” verkar dock fortfarande(?) ha kvar sin ställning som Sveriges viktigaste mediala forum.

  Gillad av 1 person

  • MartinA skriver:

   Senaste två åren eller så tycks SvD och Dn bytt plats. SvD är fortfarande en billig propagandapamflett för mer kulturmarxism och mer invandring medan DN har börjat nyansera sig så smått.

   Gillad av 1 person

 5. Moab skriver:

  Ett bra inlägg, jag kan meddela att hade jag haft valet så hade jag delat med mig exakt noll, inget, nada, zilch. Inte någon som kommit till Sverige de senaste 30 åren hade fått ett öre, och inte deras barn heller. Alla dessa pengar hade jag istället lagt på en riktad våldsapparat eller behållt själv. Jag har gjort mitt, jag har kämpat och gått till jobbet i evighet och varje år betalat över hälften (långt över när alla skatter läggs samman) till mina fienders utopiska projekt som inte för nåt gott med sig, medan vi slänger ut miljoner per person på att skapa kriminella välfärdsklienter så vänder vi ryggen till alla de som inte har ett ruttet lingon, flickor som blir våldtagna när de kissar i hålet i flyktinglägret. Den humanitära stormakten drivs av hat, hat från vänster mot den vita medelklassen för att den inte är lika usel som vänstern, vi tar hand om våra barn och vår familj, vi lever inte för falska ideologier. Det är inte banal godhet, det är hat och ondska, rätt och slätt. Mitt liv höll på att bli väldigt kort när jag gjorde min plikt, inte mer.

  Jag skrev till alla ledarskribenter för lite drygt tio år sedan, Helmerson var en av de få som svarade, han är verkligen mittenpersonen, mannen är i spagat konstant, likt Hanif Bali och Heberlein en perfekt rökridå av resonlighet, dör att dölja den utopiska och galna kärnan. Han medgav inga fel men det var iallafall komiskt då vi utbytte tillmälen, jag kallade honom struts, han mig papegoja och så är det väl fortfarande och än är papegojan inte död.

  Gillad av 8 personer

 6. J.L skriver:

  de offentliga finansernas teori och praktik har formats nästan uteslutande av strävan att dölja så långt det är möjligt den påtvingade bördan, och att göra dem som i slutändan bär den så lite medvetna om den som möjligt.”

  John Stuart Mill ska ha varit den som först gjorde denna observation, och den reddes ut mer i detalj av den italienske ekonomen Amilcare Puviani 1903. Detta enligt uppsatsen Fiscal Illusion and Fiscal Obfuscation – Tax Perception in Sweden, av Tino Sanandaji och Björn Wallace (2011).

  Men så beter sig väl inte folkvalda? Inte våra i alla fall? Makten utgår ju ifrån folket, och folket måste väl då vara välinformerat? Vill inte riksdagsmännen det? Innan demokratin infördes så var inte maktens män och kvinnor änglar. Tyvärr blev de inte det heller när demokratin fick den form den har idag

  http://www.undertallen.se/

  Gillad av 1 person

  • BjörnS skriver:

   Självfallet är det så. Inte ens de borgerliga driver kravet att det på vår lönespelet ska stå hur mycket arbetsgivaravgift som betalats, totala lönekostnader minus arbetsgivaravgift minus skatt är lika med utbetald lön. Figure why…

   Gilla

  • MartinA skriver:

   Om jag ska vara kritisk så kanske denna ingående förståelse av det officiella åsiktslandskapet i sverige tyder på någon form av perversion eller en osund masochistisk läggning. Men det var väldigt givande för mig att läsa, jag bakar ju ihop hela klabbet som ”oärlioga, giriga och illvilliga”. Men fascinerande att få reda på hur det fungerar innuti. Även om jag tror att min väldigt grova sammanslagning egentligen duger för alla praktiska ändamål.

   Gillad av 2 personer

 7. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Jo man kan se på olika sätt på hur dagens debattklimat kunnat uppstå. Jag lutar åt en kombination av två saker. Å ena sidan har de som driver opinionsbildning blivit alltmera infernaliska och de är i det närmaste beredda att gå över lik för att uppnå sina syften. Jag tror inte att syftet är godhet, godhet är bara en täckmantel, det handlar om metoder för att uppnå makt och/eller ekonomisk framgång. Två aktuella exempel:

  MP-folket bedriver propaganda mot flygande, t ex Grön Ungdoms Hanna Lidström. Hon tillfrågades nyligen om sitt eget omfattande flygande, bl a till Kap Verde. Svaret blev ”det här handlar inte om Hanna Lidströms liv utan om ett stort ekonomiskt system som mäktiga och rika män bestämmer över. Sen vilade jag en vecka i solen.”

  I Expressen idag finns en debattartikel av en herre som förnumstigt meddelar ”Vad Sverige behöver nu är fler nyanlända.” Vederbörande är chef på bemanningsföretaget Lernia som lever på just denna business. Läser man slarvigt kan man ju tro att det är en godhjärtad som uttalar sig men det är ju egentligen en form av tiggeri, visserligen inte utanför ICA, men i alla fall.

  Kombination av två saker: Det vi ser ovan, är den ena saken, alltmera avancerade former av manipulation. Den andra saken handlar om mottagarna, objekten som ska manipuleras, här är jag mera osäker. Man skulle kunna hävda att de som manipuleras blir allt lättare offer, men kanske ändå inte på sikt. Kanske har manipulationen nu gått så långt att den tappat stinget.

  Gilla

  • cmmk10 skriver:

   ”Vad Sverige behöver nu är fler nyanlända.”

   Ja, nu har vi tagit in så många, att vi börjar få ont om arbetskraft, som kan ta hand om dem.

   Så nu kan man veva det gamla positivet ett varv till: ”Utan invandring stannar Sverige”

   Ett vansinne utan gränser!

   Gilla

 8. Jaxel skriver:

  Krönikören skriver att: ” samhällskontraktet i väsentliga delar är sönderrivet”.

  Detta är korrekt och är en följd av att dagens styrande ser som sin viktigaste ledstjärna och primära uppgift att i praktisk politisk handling verka för principen om allas lika värde och att arbeta för att Sverige skall vara en humanitär stormakt. På detta sätt bevisar man för sig själv och visar inför andra att man är en god människa

  Denna princip kommer i uppenbar konflikt med en annan möjlig ledstjärna för den praktiska rikspolitiken, nämligen att politiken skulle syfta till att skapa ett så gott samhälle och ett så bra liv som möjligt för väljarna, d v s medborgarna.

  Under min uppväxt på 1960- och 70-talet fanns förvisso också mycket olika syn på hur politiken skulle se ut, men skiljaktigheterna handlade om hur det rent praktiskt skulle gå till att skapade ett gott samhälle för väljarna.

  Idag går skiljelinjen mellan dem som vill värna principen om alla människors lika värde och upprätta en humanitär stormakt och dem som vill att ledstjärnan för politiken skall fortfara att vara att skapa ett gott samhälle för medborgarna. Med tanke på att de förra utgör en stor majoritet av de styrande är det helt korrekt att säga att samhällskontraktet i väsentliga delar är sönderrivet.

  Till saken hör att de som drivit igenom de senaste årens politik i mycket begränsad utsträckning behöver vara med och betala kostnaderna, i vid mening, för den. Fredrik Reinfeldt är ett uppenbart exempel. Det är givetvis lätt att vara medkännande och uppoffrande när det inte behöver kännas i det egna skinnet. Detta gäller givetvis inte bara för politikerna utan även för journalisterna.

  Gillad av 1 person

 9. Werner von Winkelbaum skriver:

  For ett antal ar sedan traffade jag en Egyptisk affarsman — med bra utseende, utomordentligt trevlig, och ekonomiskt mycket framgangsrik — med fru. Nar jag diskret fragade en person ur sallskapet ”varfor ar han gift med henne. Hon verkar inget sarskilt” fick jag svaret ”Fattar du inget”. Titta pa hennes hudfarg.”

  Hans fru hade vit hudfarg. Hudfargsfokus finns aven soder om Europa.

  Werner von Winkelbaum

  Gilla

 10. Erica skriver:

  Läste Marika Lindgren Åsbrink i Dagens Samhälle och suckade. Efter att i decennier arbetat på en arbetsplats där människor av alla kulörer funnits som medarbetare, dessutom med olika bokstäver som beteckning för deras sexuella läggning, har jag blivit evinnerligt trött på slarvigt uttalade ord som rasism och förföljelse.

  Min erfarenhet är att eventuella sympatier och antipatier till enskilda människor, när man väl lärt känna dom, följer helt vanliga mänskliga kriterier. Som hur man är gentemot varandra och uppträder i sociala sammanhang.

  Det kommer alltid an på personlighet och personkemi – i det långa loppet. Jag tror att tjatet om rasism och sexuell läggning sår mer splittring och motsättningar, än det överbryggar.

  Däremot kan olika värdesystem mycket lätt komma i konflikt med varandra på en arbetsplats. Under varje lagstiftning och mänsklig samvaro vilar en slags outtalad moralisk bedömning. Kulturellt betingade val och bedömningar finns alltid inbyggt i allt mänskligt umgänge. Sanktionerade av det omgivande kollektivet.

  Dessa motsättningar i värderingar kan ställa till svårigheter. Men blanda inte ihop dessa med ras och sexuell läggning. Kultur socialiseras vi in i – från barnsben. Det vet varje adoptivförälder. Den resan har extremt lite med hudfärg och sexuell läggning att göra. De mer påtagliga motsättningarna är snarare kulturellt betingade.

  Tala därför hellre om värderingsmotsättningar. Då talar vi om något mera konkret och eventuellt påverkbart.

  De som högljutt ständigt talar om rasism och läggning fungerar enbart kontraproduktivt – och låser fast människor i schabloner. Svensson får i hög grad klä skott för fördomar de inte bär på. Fördomarna tycka snarare återfinnas hos dem som inte anser sig ha några – tycker jag mig ofta märka.

  Gillad av 1 person

 11. Egon skriver:

  Det borde svida mer!
  De som har en gemensam inkomst inkomst över 120 000 i månaden borde straffbeskattas med minst 30 %.
  De som trodde att de hade råd att köpa sig fria ur Sveriges förfall bör vakna upp!
  Varför skall bara låginkomsttagare drabbas av politikernas hybris?
  Det är dags att pröjsa nu!
  Alla undersökningar som S,M.L,KD,C,V och MP producerar pekar på att det är ”socioekonomiska klyftor” som är boven bakom den oönskade kriminaliteten bland utrikesfödda.
  Så nu ni med pengar!
  Betala mer!
  Så att vi vanliga löneslavar befrias från oket av mångfald som lagts på oss!
  MVH!
  Egon!

  Gilla

 12. Å skriver:

  Gästskribenten skriver att ”Lindgren Åsbrink är socialdemokratisk adel av blåblodigaste sort. Sådant får man självfallet inte påpeka om man vill uppfattas som en seriös debattör, det anses déclassé att inte strikt hålla sig till torra sakargument”.

  Ja, är det inte märkligt att socioekonomiska faktorer bara förklarar vissa beteenden och attityder, men aldrig andra.

  Gilla

 13. Pelle skriver:

  Det svårt att uppfatta fröken Lindgren Åsbrink som något annat än en påhittad seriefigur. Det är ju komedi på hög nivå att avkomman från två av sossenomenklaturans värsta portalfigurer helt oblygt själv försöker göra karriär i Partiet och Staten genom att håna, brännmärka och jaga vanligt folk ända in i deras privata sfär. Det här blir ju som en kombo av Lysenko och Myrdal på steroider och med extra allt. I normala samhällen skrämmer man barn som inte vill äta sina grönsaker med sådana här figurer. I Sverige finns de tydligen på riktigt.

  Gillad av 1 person

 14. Curt skriver:

  Läst på Gatestone Institut. EU har implementerat program som ämnar influera allmänna nyhetsmedier och journalister med sin egen agenda – till exempel när det gäller massmigrationen till Europa från Afrika och Mellanöstern. För detta ändamål finansierade Europeiska kommissionen nyligen utgivningen av en handbok med riktlinjer för journalister om hur man ska skriva om migranter och migration.

  Det verkar vara i dessa medierepresentanters intresse att sätta etiketten ”fake news” på konkurrenter från alternativ eller ny media.

  En föreslagen fransk lag skulle låta myndigheterna blockera hemsidor under valsäsongerna – en drakonisk åtgärd för att bekämpa politiska motståndare som skulle placera Frankrike i samma kategori som länder som Kina och Iran som blockerar hemsidor som inte passar deras regimers agenda.

  Blir det Eliassons nya uppgift inför valet, att tysta obekväma röster?

  Gilla

 15. Lassekniven skriver:

  Vi inom medelklassen har det bra, framför allt de som hade möjligheten att tjacka en redig barre för 40 år sedan för en mille sedan och kränga den för 12-15 miljoner i nutid. Det går ingen djävla materiell nöd på oss. Våra barn är välutbildade, de är samboende eller gifta och tjänar bra med stålar.
  Vi är och har varit så mätta och dästa att vi har missat principen.
  Den politiska principen som lurats på oss under 50 år på ett mycket slugt och välplanerat sätt under tiden vi har suttit och pimplat Amarone och gnällt.
  Jag såg ljuset redan tidigt då en mycket klok äldre kollega introducerade mig för socialdemokratisk parasitärsocialism. Jag förstod men vad gjorde jag? Jag arbetade 70 timmar i veckan, opererade dagarna i ända, gick jour ett par gångar i veckan med lite eller ingen sömn. Producerade fyra ungar. Min hustru gjorde en fenomenal insats och var dubbelarbetande, leg. sjuksköterska och hemmets och ungarnas ankare. Jag doktorerade och reste jorden runt och höll presentationer.
  Jag hade hela tiden parasitärsocialismen i medvetandet men jag gjorde ingenting. Ynkligt.
  Det är mitt fel att det blivit så här.
  Men nu djävlar har det blivit fart på gubben och jag gör allt vad jag kan för att öppna ögonen på folk och berätta om det stora sveket.
  MOAB, jag skulle vilja se dig på Public service i en debatt med Lillulf Kristersson. Vässa klorna.
  Moderaterna är ena lömska djävlar, glöm inte det.
  Redaktionen: ta inte bort detta, det är bara 1260 tecken (utan blankslag).

  Helén: du har pennan som svärd. Keep on rocking.

  Gillad av 3 personer

  • cmmk10 skriver:

   Heder åt dig!

   Hoppas du får behålla kontakten med fru och barn. Det är många som har förlorat sin familj och umgänge sedan de har svalt det röda pillret. – Prof. Arnstberg är en sådan modig man.

   Gilla

   • Lassekniven skriver:

    CMMK10
    Tack, Ja, jag har haft tur därvidlag. Sammanhållningen i familjen är hundraprocentig. Tyvärr har min älskade hustru drabbats utav Alzheimers sjukdom, detta hemska gissel.
    Det är dock viktigt att komma ihåg att vi har stora kunskaper om denna sjukdom idag och att det går att fördröja eller rent av förhindra uppkomst av Alzheimers genom förändringar i livsstilen. Minst en halvtimma språngmarsch om dagen, 10 minuter gånger 3 intensivt går bra också. Gå på gym ett par gånger i veckan, jobba med enstaka stora muskelgrupper i sänder och lyft tungt. Det räcker med en halvtimma, man behöver inte bo där. Nutritionen är otroligt viktigt, ät inte skräp, undvik socker och låt det procentuella kolhydratintaget med lågt GI ligga på 30-35 procent.
    Till sist ge hjärnan sitt med intellektuell träning, exempelvis här på DGS och andra likartade sidor samt sov i 7 timmar.
    Tråkigt med Arnstberg.

    Gilla

   • cmmk10 skriver:

    @Lasse

    Alzheimers är verkligen ett gissel – en del vill kalla den för diabetes 3 då det skulle kunna vara inflammatoriskt p g a socker? Fått uppfattningen att den enda medicineringen som faktiskt skulle kunna ha någon betydelse är acetylsalicylsyra. Det där med ”plackbildning” verkar tveksamt, då fullt friska gamlingar har haft det?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.