Det nya Sverige liknar Orwells dystopi

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen möter jag författaren och debattören Jan Sjunnesson. Han är aktuell med en ny bok: Livsvatten. Det är en antologi texter av olika slag, bland annat en pjäs och en novell, men mest essäer. Jag träffade Sjunnesson i Stockholm fredagen den 26 januari.

En av essäerna i Livsvatten handlar om författaren Ola Larsmo i Uppsala. Både jag och Sjunnesson kommer från Uppsala och har mött Larsmo i olika sammanhang. Han skriver ganska dåliga romaner, men har lyckats skaffa sig en ställning genom sitt antirasistiska engagemang.

I en annan essä tittar Sjunnesson på hur utländska författare skildrat Sverige. Ingen har förnekat att det finns en svensk kultur, utan alla har sett att det finns något här, beteende och värderingar, som gör oss särpräglade och skiljer oss från andra.

Det nya Sverige liknar med sin åsiktsrepression och sina förljugna medier Orwells dystopi. I romanen 1984 skildrar Orwell den totalitära staten Oceania där makten använder ett språk som kallas ”newspeak” (”nyspråk” på svenska, men då går dubbeltydigheten bort i sammansättningen ”news speak” – nyhetsspråk, vilket var nyhetsjournalisternas kortfattade fördummande språk).

De mest kända parollerna i Oceanien är ”Frihet är slaveri”, ”Krig är fred” och ”Okunnighet är styrka”. En paroll från vår egen tid som skulle passa bra i detta sällskap är ”Mångfald är styrka”.

Klicka här för att gilla min sida på Facebook!

18 reaktioner på ”Det nya Sverige liknar Orwells dystopi

 1. Axel Sjöstedt skriver:

  ”En av essäerna i Livsvatten handlar om författaren Ola Larsmo i Uppsala. Både jag och Sjunnesson kommer från Uppsala och har mött Larsmo i olika sammanhang. Han skriver ganska dåliga romaner, men har lyckats skaffa sig en ställning genom sitt antirasistiska engagemang.”

  Ursäkta; men vad har herrar Omar och Sjunnesson´s ursprung med ett slarvigt omdöme om en persons författarskap, (och som) har lyckats skaffa sig en ställning genom sitt antirasistiska engagemang”, med saken att göra?

  Gilla

 2. Kjt skriver:

  Orwells Newspeak är en utmärkt illustration av det som bland annat benämns som ”corporate bullshit”, ett språk som inte kan användas till att uttrycka någonting med.
  Politiskt korrekta och andra konformister är ofta mycket dåliga på att argumentera. Detta eftersom de saknar ett språk att uttrycka sig med. De kan bara bekräfta eller förkasta.

  Gillad av 3 personer

 3. Ralph skriver:

  Herr Sjöstedt använder sig av ett klassiskt retoriskt grepp och tar fast på något oväsentligt i ett yttrande för att (för)leda diskussionen i en annan riktning eftersom sakfrågan inte kan besvaras. Vänstern och PK-fanatikerna har lärt sig under åren att attack är bästa försvar. Det stora problemet för de äkta konservativa är att deras ideologi innefattar själv-reflektion och därmed samvete. Det bryr sig inte kommunisterna om då individen är obetydlig och bara användbar som en kugge i det stora samhällsmaskineriet. Frågan är, hur ska Humaniora bemöta Naturvetenskapens och dess kusin kommunismens bärsärkagång över jordens kulturer?

  Gilla

  • Axel Sjöstedt skriver:

   Som en mycket sekundär upplysning vill jag meddela att jag inte läste inlägget ifråga på grund av det oseriösa påhoppet på en, av många, erkänd författare. I ishockey kan jämförelsen med begreppet slashing vara adekvat – en handling som inte har med spelet att göra.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.