Jessica Stegrud gick utanför åsiktskorridoren

I ett nytt avsnitt av podden Antikalifen möter jag Jessica Stegrud (5/2 2018). Hon debuterade som offentlig debattör med en artikel i Expressen: ”Är min älskade mamma verkligen ett ’enkelt jobb’?” (19/10 2016). Det var asylkaoset hösten 2015 som blev droppen. Sedan dess har Stegrud – med intelligens, ironi och stor empati – kommenterat tillståndet i landet på sociala medier och på olika sajter. Hennes kommentarer uppskattas av många. Tillsammans med Ann Heberlein gör hon podden Heberlein & Stegrud. Visst har vi yttrandefrihet på pappret, säger Stegrud till Antikalifen, men i verkligheten är det inte lätt att uttrycka inopportuna åsikter. Det gör hon här!

Klicka här för att gilla min sida på Facebook. Du kan stödja mitt arbete genom att swisha till 0760078008 (Eddie).

13 reaktioner på ”Jessica Stegrud gick utanför åsiktskorridoren

  • Gunnar Karlén skriver:

   Jag tycker inte alls att (DGS-)TV är fel! Om det nu vore det. Men detta är ju snarare ”radio”, så klaga inte på fel saker! Även YouTube-klipp är ok.

   Gillad av 1 person

 1. Bo Svensson skriver:

  Kan man få till ett maktskifte, kvarstår problemet att återställa normalitet.

  Undervisningen: Skattemedel ägnade ändamålet undervisning och hjälp till barnfamiljer betalas ut etappvis i takt med att man kan dokumentera tillgodogjord kunskap och kompetens och hur man skaffar sig densamma, är ens eget problem. – När man kan det som bedöms som minimum för att kunna fungera normalt samhället, har man myndighet och rösträtt.

  Flyktinghjälp: Den blir UNHCRs ansvar och vi förser organisationen med de resurser vi
  är beredda att ägna detta ändamål.

  Migration: Där utvecklingen går framlänges, vinner man terräng i kraft av sina förtjänster och om man välkomnas, beror alltså på om man framstår som mera en tillgång än en belastning dit man vill flytta.

  Global rörelsefrihet: Skulle man kunna unna den som skaffat ekonomisk garant som kan krävas på de kostnader som den resande kan komma att förorsaka i främmande land vilket förutsätter att våldsbrotten prissätts så att de rätta incitamenten etableras för dess begränsning.

  Repatriering: Ekonomiska styrmedel har använts för att skapa problemen och bör fungera för att lösa dem. – Norden kan vara väldigt otrivsamt vintertid för dem som varken har lön eller bidrag.

  Skattefinansierad radio och tv: Pengarna fördelas på de folkvalda att köpa sändningstid för, så att de kan sprida sin oredigerade bild av läget och av vad som bör göras.

  Makten över skattemedlens fördelning över skattefinansierade ändamål skall vi behålla själva. – Eftersom behovet att delegera den till valda representanter bortfallet. – Och eftersom valda representanter regelmässigt grovt missbrukar sin makt.

  Gillad av 1 person

  • Bo Svensson skriver:

   ”Skattefinansierad radio och tv: Pengarna fördelas på de folkvalda att köpa sändningstid för, så att de kan sprida sin oredigerade bild av läget och av vad som bör göras.”

   Förut menade jag att pengarna skulle fördelas på partierna efter antal mandat, men det blir mycket bättre såhär. – Man måste undanröja möjligheterna för fientliga makter att ta kontroll över partiledningar.

   Gilla

 2. Hosianna skriver:

  Tack, Eddie och Jessica, för ett utmärkt program, som jag hoppas får stor spridning i hela vårt avlånga land, där det numera är ett sällsynt privilegium och en välbehövlig lisa för själen, att få lyssna till kloka, kunniga, verbala och modiga människors vuxna samtal.

  Gillad av 2 personer

 3. Lars Åhlin skriver:

  Lyssna igenom samtalet, alla ni som tror att det blir segt och ointressant. Det är alldeles tvärtom, båda är mycket erfarna och verbala och matchar varandra utmärkt. Passa på när ni stryker kläder eller något sådant!

  Gilla

 4. Lars Åhlin skriver:

  Eddie: ”Jag känner en kille i Malmö som blev mordhotad på ett gymnasium i Malmö, därför att han påstod att mänskligheten inte började med Adam och Eva. Då var det en muslimsk fanatisk elev som hamnade i dispyt med honom. Så han vågade inte längre gå till skolan utan fick byta skola”. kring 1 tim, 10 min in i samtalet.

  Jessica: ”Det var någon som sade till mig …. jamen, snart kommer det ändå att vara gated community, så det är lugnt. Och då känner jag såhär; för mig är det ingen frihet med gated community. Det kanske är tryggt, men ingen frihet”.

  Gilla

 5. James A hvidsteen skriver:

  Folk som FÖRNEKAR att de uppskattar och vill ha LÅS på sin ytterdörr, – jag tror dem inte och jag misstänker dem för att ljuga blankt och för att vara totalförljugna och lögnaktiga kommunister och sosse-idealister! / JAMES HVIDSTEEN

  Gilla

 6. Kajsa skriver:

  Fy fan för att bli gammal. All heder åt dem som gör livet uthärdligt för de gamla och sjuka. Och kvinnan som försökte duscha din mamma menade säkert väl.
  MEN
  Kommunikationen är så in i helvete viktigt.
  Min far har afasi. Inte jättesvår med tanke på vad som kunde ha blivit, men ändå..
  Han kan inte gå till läkaren på vårdcentralen ensam, för han förstår inte sin läkare. Det gör knappt jag. Och han blir arg när vi inte förstår. Hur någon enda människa har kunnat godkänna hans svenska för arbete inom primärvården är obegripligt, men ännu mer obegriplig är hans ilska på OSS när han inte kan göra sig förstådd.
  Pappa kan heller inte ringa färdtjänst själv. När han fick tala med folk som bröt illa begrep han inte, och anklagades för rasism. En gammal afatisk man anklagades alltså för rasism för att han inte begrep bruten svenska. Hurdan syn på sig själv har man om man slänger ur sig sånt?

  Jag har också stött på människor som bryter men begriper detta och försöker igen, ibland med hjälp utifrån, tills budskapet går fram.

  Den skillnaden i attityd gör allt.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.