Precis som hemma i Syrien

Mohamed Omar

När majoritetssvenskarna firade nyårsafton den 31 december förra året välkomnade Islamakademin i Malmö till en fest för att fira den bästa människan som någonsin vandrat på vår jord: profeten Muhammed.

Efter festen lägger Islamakademins ledare, Salahuddin Barakat, ut bilder på alla glada bröder som samlats i moskén och kommenterar entusiastiskt:

När de relativt nyanlända syriska imamerna säger att de känner sig hemma och att de efter flera år får uppleva den andlighet de upplevde i sitt förra hemland så vet man att något görs rätt. Alhamdulillha. Jag är övertygad om att de syriska imamernas tillskott till det svenska islamiska samfundet kommer att stärka och berika med en klassisk och mogen sunnitisk kunskapstradition. Vackra bilder från helgens event.

Alhamdulillah betyder pris ske Gud. Imamerna från Syrien kände sig hemma. Jo, det vore väl hemskt om de skulle känna att de var i kafirlandet Sverige. De behöver dessa samkväm i moskén med bröderna för att glömma att de är i Sverige, vara med sina bröder och berika varandra med mer kunskap om hur underbar Muhammed var. Och ännu trevligare är det att den otrogna, svenska staten pröjsar för Islamakademins verksamhet.

När man som motvikt till de fanatiska imamerna vill visa att det också finns kloka och rimliga imamer, brukar man lyfta fram denne Salahuddin Barakat i Malmö. Inför jul sände han en frågestund live på Facebook. En muslim undrade då om man får äta lussekatter. Det är tveksamt, menade imamen. Det beror på om lussekatterna kan kopplas till en kristen tradition, i så fall får man inte äta dem. Man vill ju inte sammankopplas med något kristet! Se ”Jesus i Islam – mellan förnekelse och dyrkan”, del 1, 9 min kvar.

Barakat är en imam som har hyllats för sin dialog med judar och kristna. Men det visar sig att när det kommer till Jerusalem, så finns ingen dialog. Så här skrev imamen på Facebook den 7 december förra året som en kommentar till Trumps besked om att flytta USA:s ambassad till Jerusalem:

Är Trump verkligen så dum?

Trump så igår: ’I promised to look at the world’s challenges with open eyes and very fresh thinking. We cannot solve our problems by making the same failed assumptions and repeating the same failed strategies of the past. Old challenges demand new approaches.’

Trump dumförklaras ofta men frågar man mig så verkar han vara mer intelligent än de flesta jag känner.

Är det inte dags för oss att inse detsamma? Är det smart att än en gång vända sig till diverse stater, FN, politiker och liknande? Är att skrika sig hes eller lägga sådan vikt vid detta verkligen vägen att gå? Har vi inte lärt oss något av alla de hundra föregående gångerna. Är det inte dags att blicka inåt och på allvar se vad vi kan göra för att förändra situationen?

Det sorgliga i slutändan är att än en gång se Facebook-flödet i några dagar fyllas upp av solidaritet med Palestina till att efter några dagar än en gång fyllas av selfies, knefe och TV-program.

Jerusalem i våra hjärtan och böner. När ska det bli en del av våra handlingar?

Vad är det Barakat försöker säga? Som jag förstår det tror han inte längre att ”diverse stater, FN, politiker och liknande” ska kunna uppnå det önskade resultatet i Palestinafrågan. Han efterfrågar handling. Vilken typ av handlingar? Det är outtalat. Men det är någonting annat än att ”skrika sig hes” och att posta solidaritet på Facebook.

När Mehmet Kaplan fick avgå för sitt samröre med islamister och turkiska fascister skrev Barakat och en kollega, båda företrädare Islamakademin i Malmö, en debattartikel i Svenska Dagbladet: ”Förödande signal till unga troende muslimer” (21 april 2016)

I artikeln nämner Barakat och hans kollega att ”en bidragande faktor till radikalisering bland ungdomar är att de upplever sig marginaliserade. När en person känner sig oförmögen att bidra till förändring i sitt samhälle genom demokratiska medel är steget inte långt bort från radikalisering”.

Detta stycke kan ge en ledtråd till hur Barakats kommentar om Jerusalem ska tolkas. När man inte kan få som man vill i Palestinafrågan genom att prata är ”steget inte långt bort från radikalisering”.

Vad menar han då med radikalisering? Jo, radikalisering betyder att ungdomar riskerar att söka sig till våldsbejakande grupper som Islamiska Staten (IS).

”Rimligtvis bör man vara särskilt aktsam för detta [radikalisering] i dessa tider när våldsbejakande grupper som IS letar rekryter på global skala.”

En sak som kan leda till radikalisering, skriver artikelförfattarna, är att en ”muslimsk politiker” som Mehmet Kaplan ”utesluts”. Artikeln har alltså en ganska hotfull ton. Om vi inte får som vi vill genom fredliga medel, så…

Det är samma hotfulla ton som återkommer i Barakats Facebookinlägg. Man bör inte förvånas över detta. Barakat tillhör inte Islamiska Staten eller Muslimska Brödraskapet. Han är inte med i någon islamistisk organisation, men det finns från början i den islamiska traditionen, oavsett inriktning, en hotfull inställning mot andra.

Koranen, islamiska heliga bok, alltså inte något manifest från IS, ställer krav på judar och kristna att antingen underkasta sig islamiskt styre eller möta svärdet:

”Striden mot dem, som ej tro på Gud och den yttersta dagen, ej helighålla vad Gud och hans apostel förklarat heligt och ej bekänna sanningens religion, dem, som fått skriften, nämligen, tills de villigt giva skatt och ödmjuka sig!” (9:29)

Barakat och Kaplan tycks, även det föga förvånande, dela uppfattning om Jerusalem. Den 19 juli 2014 stod Kaplan på Medborgarplatsen i Stockholm och ropade ”Vi ska befria Jerusalem!” inför jublande åhörare.

Den 7 november 2015 höll Barakat en föreläsning i Ayshamoskén på S:t Eriksplan i Stockholm där han riktade kritik mot Islamiska Statens teologi. Utan att kanske vilja det avslöjade Barakat vilket stort stöd för IS det finns bland utövande, sunnimuslimska ungdomar i Sverige. När han skulle förklara varför han tyckte det var viktigt att hålla föreläsningen sa han att IS ”rekryterar våra ungdomar”, att ”de har lyckats” och att många ungdomar beundrar IS-krigarna.

Barakat berättade också att flera muslimer avrått honom från att kritisera IS och frågat varför han inte kritiserar Ryssland och USA istället. Underförstått att IS inte är ett större problem än USA. Det är en ganska vanlig uppfattning bland muslimer i Sverige, som jag själv stött på: den att IS visserligen inte är några änglar, men de är våra bröder i islam och därför bättre än de otrogna amerikanerna.

Barakat förklarade att det ena utesluter inte det andra. Samtidigt som man kritiserar IS bör man kritisera andra som gör fel. ”Jag tror inte att Gud är med Amerika”, konstaterade han. Aha, om man är med Gud, det vill säga islam, så måste man också vara emot Amerika.

36 reaktioner på ”Precis som hemma i Syrien

 1. malmobon skriver:

  Har varnat i flera år för att Malmö går mot en stor konflikt mellan sunni och shiia muslimer.
  Är lika säkert som vi brukar säga Amen i kyrkan.

  Enligt Kyrkogårdsförvaltningen i Malmö, som måste inhämta uppgifter från olika församlingar i Malmö var det 80 000 registrerade muslimer för 1 år sedan. Detta för att kunna planera begravningsmark. Känner en som sitter med i Kyrkogårdsförvaltningen. Vill inte nämna hans namn.

  Efter som jag rör mig i hela Malmö, så vet jag nu också att många syrier vill återvända till Syrien.
  Är detta vi skall hjälpa dessa med och även hjälpa till bygga upp deras länder. Gäller Irak och Kurdistan också. Håller på med detta.

  Inte helt kört för Malmö ännu, men vinner inte SD i Malmö i september, så kan jag säga god natt till Malmö, och därmed kommer hela Sverige följa efter.

  Gillad av 6 personer

 2. Bo Svensson skriver:

  Den solidaritet och uppslutning för gemensamma agelägenheter som motiverar mig att betala skatt, omfattar inte de utomeuropeiska invandrarna utan bara dem jag kan förmå mig att känna samhörighet med.

  Lösningen på problemet att landet blivit multietninskt, består i att ta makten att som individuella skattebetalare fördela våra pengar över skattefinansierade ändamål.

  Kursen är därmed satt mot en ordning där skatt blir mera som en klubbavgift som man betalar för förmåner man bjuds på som medlem och somalier, syrier, senegaleser och afghaner får ta ansvaret för sina fränder medan svenskar tar ansvar för svenskars behov.

  Det är ju perverst med en ordning där ett folkslag belastas med att förse alla de andra folkslagen med deras mänskliga rättigheter.

  Gillad av 2 personer

  • Bo Svensson skriver:

   Att jag är på rätt spår där, framgår ju genom att den ordningen skulle lösa upp konflikter i andra multietniska regioner. – Katalonien behövde inte kasta loss från Spanien om man själv fick disponera sina skatteintäkter och slippa dela dem med de mera efterblivna delarna av landet. – Belgiens flamländare och GBs skottar behövde inte avgränsa sig i terrängen utan ändå kunna styra sig själva.

   Gilla

 3. Moab skriver:

  Ja (– —). Radikal hit och radikal dit, de är muslimer rätt och slätt, jag förstår inte dessa temperaturskalor med allt finare gradering man måste förhålla sig till för att ”förstå” islam och muslimer. Varför har vi inte samma eviga diskussion om radikala kristna hit och dit? Svaret är självklart, för det fall att det fanns inre motsättningar inom kristendomen så löstes det genom krig. På samma sätt är det nu, men vi har varit så dumma att bjuda in ett krig som inte rör oss och dessutom skapat en olösbar konflikt som var avklarad genom att muslimerna bodde där, och vi här. Eftersom de som kommer systematiskt gömmer sig bakom oskyldiga vid konflikt, vi kan se det i Gaza hela tiden exempelvis, så har vi nu en perfekt grogrund för inbördeskrig där många oskyldiga kommer att skadas. Det enda som hjälper är att segregera och hålla sig borta från de nyanlända.

  Gillad av 10 personer

 4. Ulla L skriver:

  Det finns uppenbara skäl till att muslimerna valt Sverige; möjligheten att invadera en naiv och lättlurad nation samtidigt som man får uppehälle, vård, skola och pengar.
  Det finns uppenbara skäl till att politikerna valt att välkomna islam. Bland annat okunskap, dumhet och en fanatisk godhet.
  Och denna omvandling av Sverige är oåterkalleligt och av mig oförlåtligt.

  Gillad av 14 personer

  • Hedvig skriver:

   @ Ulla L 29 januari, 2018 at 07:51

   Den självkritiske S-bloggaren Johan Westerholm varnar oss i ett inlägg idag för vad höstens riksdagsval kan ställa till med ”Religiös fundamentalism etablerad i staten trots påståenden om motsatsen”.

   https://ledarsidorna.se/2018/01/religios-fundamentalism-etablerad-i-staten-trots-pastaenden-om-motsatsen/

   Redan för flera år sedan varnade den kurdisksvenska troende muslimen och fd riksdagsledamoten Nalin Pekgul (fd S) boende i Tensta, att de fundamentalistiska muslimerna flyttar fram sina maktpositioner i Sverige.

   Hon blev utmobbad ur S-partiet. Men sannspådd!

   Gillad av 5 personer

   • olle reimers skriver:

    Det är ju alldeles uppenbart att de vill utnyttja de här ”hårdare” krafterna för att göra sig av med politiska motståndare nu när man är för feg för att ta striden själv. Dels tror man sig ha skaffat röstboskap och dels slipper man smutsa ner sina egna små fingrar. Men problemet är att de ”hårdare” har luktat sig till fegheten hos dessa sina uppdragsgivare och kan bida sin tid innan det är dags för nästa utrensning.

    Gillad av 1 person

 5. Sten Lindgren den äldre skriver:

  Tack för detta. Den tanke som slår mig är att allt det som nämns i texten med säkerhet är känt inom SÄPO som betalas av skattebetalarna. Till skillnad från Mohamed så behåller SÄPO av politiska skäl denna information för sig själva för att inte störa samhällsutvecklingen.

  Gillad av 3 personer

 6. Lars Åhlin skriver:

  Det är ändå värt något att Barakat offentligt tar ställning mot IS, tycker jag. Och att inse att protester (inkl intifador oxh terrordåd) mot Israel och judar inte lett till något alls är en insikt som bör välkomnas. Kanske menar han med ”Jerusalem i våra hjärtan” ungefär detsamma som vi kristna, dvs att ägna kraften åt att bygga upp våra egna miljöer till goda gemenskaper?

  Gilla

 7. Lilla fröken PK skriver:

  Religionsfriheten bör avskaffas så snart som möjligt. Det behövs inte något speciellt skydd för just religiösa ( van- ) föreställningar. Som det nu är, är moskéer och ”barn- och kulturföreningar” skyddade från insyn och tycks i väldigt stor utsträckning motverka muslimers inlemmande i det svenska majoritetssamhället.

  Gillad av 4 personer

  • Sune Mangs skriver:

   Att avskaffa religionsfriheten är nonsens och kontraproduktivt; religionsfriheten är en fundamental mänsklig rättighet som förvägras i exempelvis stora delar av den muslimska världen. Däremot bör alla falska profeter, (imamer) granskas på samma sätt som media
   inte utan problem tidigare granskat exempelvis Livets Ord. Mohammed Omar gör härvidlag
   med den insyn och kunskap han besitter en förtjänstfull gärning. Det är den dubbla mått-stocken och hyckleriet kring exempelvis moskén i Örebro – att inte ställa imamerna till svars
   för vad de predikar som är problemet.

   Gillad av 4 personer

   • Moab skriver:

    Inte alls, dessa absoluta principer kan inte upprätthållas när en politisk åskådning, maskerad som religion, griper om sig med allt det våld den kan frambringa och en annan bara låter det ske. Varför tillåte en ond ideologi bara för att det kallas religion, om nazismen för att ta ett uttjatat exempel hade haft kyrkor med hakkors som symbol hade du önskat samma skydd för denna ideologi? Denna fina princip kan bara upprätthållas mellan civiliserade parter.

    Gillad av 2 personer

 8. Hovs_hällar skriver:

  @ Ulla L: Ja exakt. Men den fanatiska godheten har jag ett annat ord för, som jag tycker passar bättre: En fanatisk självutplåning eller rentav dödslängtan, som kommer att ge utdelning i form av ett långsamt självmord för hela vårt land.

  Se bara på de stackars hjärntvättade kvinnorna som Patrik diskuterar med ovan. Skulle de hellre vilja vara slavar i ett muslimskt kalifat?

  Gillad av 2 personer

 9. BjörnS skriver:

  En liten åtgärd, men vars värde inte ska underskattas, är slopat föreningsstöd. Varför ska det offentliga subventionera vuxna människors olika intressen? Jag misstänker att det skulle drastiskt minska denna flora av religösa och kulturella föreningar vars yttersta syfte tycks vara att tränga undan det svenska och motverka assimilation.

  Gillad av 5 personer

  • Gert B. skriver:

   Ja jädrar vad vi festade för det ”lokala aktivitetsstödet” på sjuttiotalet. Det var party i CUF och noll parti. Ingen politik alltså.
   Avskaffa föreningsstödet omgående. Ett led i avsocialiseringen av civilsamhället.
   De dj-vlarna vågade inte fullfölja socialiseringen av näringslivet. I stället kastade de sig över civilsamhället.

   Gillad av 2 personer

 10. Erik H skriver:

  Är det verkligen så här i Syrien? Är inte dessa muslimska ledare egentligen
  mer radikala än det normala i Syrien? Och med det normala avser jag tiden innan inbördeskriget.
  Se på Libanon. Hizbollah är radikala på grund av Irans inflytande, men de samarbetar ändå med en del av de kristna och stöder den nuvarande kristne presidenten. Det lär också finnas en del radikala muslimer i gränsområden mot Syrien. Men i stort tror jag att libanesiska muslimer inte är radikala. Det finns alltså förutsättningar för att maktdelningsavtalet från 1992 fortsatt skall fungera. Att ändå mängder av kristna har lämnat landet på grund av att de kristna har tappat makten, och därmed positioner, och att ekonomin är dålig är väl inte förvånande. Det finns 1.5 miljoner kristna i Libanon, jämfört men en miljon utomlands.
  Andelen muslimer iSverige kommer att öka. En del säger 30% 2050. Hur snabbt det går beror också på i vilken omfattning de kristna emigrerar.
  Den fråga jag ställer mig är om de svenska muslimska ledare som beskrivs i artikeln
  är intresserade av maktdelning. Om inte, vad händer då?

  Gilla

 11. stefan schiller skriver:

  Sharia är enligt Europadomstolen för mänskliga rättigheter (dom 2003-02-13) inte kompatibel med demokrati och mänskliga rättigheter. (Nilsdacke, DGS, 20 juli 2017).

  Vad jag kan förstå är Sharia en oersättlig del av den islamistiska föreställningsvärlden (islam).

  Alltså är inte islam kompatibel med demokrati och mänskliga rättigheter, dvs. med västerländska normer och värderingar. Min fråga, är det inte dags att på allvar börja ifrågasätta islams roll i vårt samhälle?

  Gillad av 6 personer

 12. Elisabeth skriver:

  Ja, det här med att ”gradera” muslimer, det förstår jag inte.Det går inte att se vad en person bär i sitt hjärta, åtminstone kan inte västerlänningar det. Det verkar vara lite som Mohamed Omar beskriver i artikeln, när det kommer till kritan är det Islam man är solidarisk mot.
  Jag såg Anders Holmbergs intervju med professor Yehuda Bauer i Agenda igår. Bauer diskuterade den växande antisemitismen i väst. Han menade att vi i väst måste samarbeta med icke radikala muslimer, vi ska därför motarbeta islamofobi eftersom den leder till antisemitism. Jag förstår nog inte hans resonemang. Han verkar vara emot kritik av Islam. Har jag missuppfattat något ? Ska vi alltså vara beredda att förvandla väst till ett slags mellanöstern ? Nej,nej !

  Gillad av 4 personer

  • Lars Åhlin skriver:

   Jag såg också intervjun. Vilken härlig människa, Yehuda Bauer! Han har alldeles rätt menar jag. Både i sin oförsonlighet mot IS och annan salafistisk jihadism – enligt Bauer är likheterna med nazismen slående, en tes som också andra, exempelvis den underbare tysk-egyptiern Hamed Abdel-Samad, driver. Och i det att han driver nödvändigheten av att bejaka den basala och enkla fromhet som så många muslimer har – läs exempelvis Mona Walter, Ayaan Hirsi Ali, Hanna Gabdan.

   Det svåra är att identifiera vilka företrädarna för dessa enkla muslimer är. Möjligen är Salahuddin Barakat en av dessa. Alldeles uppenbart är att personer i MB-miljön eller på annat sätt har politiska ambitioner, såsom Omar Mustafa, Abdirizak Waberi, Mehmet Kaplan, snarare är fiender än bundsförvanter.

   Gilla

 13. Ola Byfält skriver:

  På nyårsaftonen förra året välkomnade Islamakademin i Malmö till en fest för att fira den bästa människan som någonsin vandrat på vår jord: profeten Muhammed skriver Omar. Hur förhåller sig dessa ”islamakademiker” till sin egen sunna (tradition), sira (M:s levnadsbeskrivning) och hadith (M:s yttrande och gärningar) kan man med skäl fråga sig. När jag läste Robert Spencers The Truth Abaut Muhammed: Founder of the Worlds Most intolerant Religion (2006) ryste jag och trodde inte att det kan vara sant vilka illgärningar den mannen gjort. Exempelvis att Mohammed brände ner ”den skadliga moskén” full med ”hycklande” människor! Spencer bygger allt på vad som står skrivet i de bevarade sunnitiska källorna. Naturligtvis karaktäriserade vänster och liberaler samt kulturmarxister boken som skriven i hat. Man vill inte se sanningen i vitögat. En annan rekommenderad bok är Hamad Abdel-Samads ”Mohamed. Eine Abrechnung” (2015). Hamad beskriver bl.a. det han kallar Mohammeds sjukdom i form av epilepsi som innebar hypergrafi, narcissism och storhetsvansinne, tvångsstörning, paranoia och oförmåga att bearbeta kritik. Att lida av sjukdom är en sak, men när det kommer till uttryck i omänskligt handlande och dessutom i ”Guds namn”, då kan man inte hålla med ”islamakademikernas” påstående om Muhammeds förträfflighet.

  Gilla

 14. Hosianna skriver:

  Skrämmande uppgifter från Rebecca Weidmo Uvell om, i detta fallet genom Centerpartiets försorg, helt öppen islamiserings- och shariavurm i Sverige:

  ”Ebtisam Aldebe kandiderade till riksdagen för Centerpartiet 2010. I ett inslag på SVT berättar hon att hon vill införa sharia i Sverige, det vill säga muslimsk lag.”

  https://uvell.se/2018/01/29/islamist-i-migrationsdomstolen/

  http://meritwager.nu/samhalle/det-galler-att-inte-vara-for-blaogd/

  Gilla

 15. Karl Oskar skriver:

  Vänsterfeministerna, tycks det, är de största vurmarna för invandring från MENA och är islamisternas bästa vänner
  Kan det vara ett rop på hjälp?
  Hjälp komma bort från tänkande som gått helt överstyr. Hjälp komma bort från feminism, utsuddade könsroller, genustänkande, tvångsmässigt ge bort sitt eget land?

  Gilla

 16. ladycobra skriver:

  Varför läser inte alla politiker på om islam och läser verser ur koranen och tar reda på vad Taqiyya betyder, rätten att ljuga bara det gagnar islam.. Endast SD är pålästa om islam och Koranen.
  Läs vad Magnus Sandelin skriver om situationen i Eskilstunas Moskeér samt läs verser ur Koranen och lyssna på information från före detta islamister.

  https://ladycobra.wordpress.com/2014/10/06/koranen-ligger-bakom-is-jihadresenarer-fran-sverige/

  Gillad av 2 personer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.