De yppersta ungdomarna

Patrik Engellau

Jag träffad nyligen den yppersta eliten av Sveriges gymnasieungdom. Det bestående intrycket är att de är rädda för konflikt.

Bakgrunden är att jag för länge sedan fick ett stipendium att studera ett år vid en av USAs finaste – finaste betyder här dyraste och mest prestigeladdade – internatskolor, dåmera bara för pojkar, numera även för flickor. Den amerikanska välgörenhetsstiftelse som betalade för stipendiet beslöt att permanenta gåvan så nu utdelas ett sådant stipendium varje år till svensk gymnasist.

Många söker, tacka sjutton för det, stipendiet är värt nästan en miljon kronor om man räknar in skolavgift och allt annat som ingår. Det här är en stor grej. Ansökningarna behandlas efter ett sinnrikt system varefter sex finalister återstår som träffar stipendiejuryn, där jag ingår. Så jag deltog i en halvtimmes samtal med vardera av dessa yppersta av svensk gymnasieungdom.

Allihop var naturligtvis enastående meriterade, hade A i alla ämnen från de mest högrankade gymnasierna i landet, spelade piano, var svensk mästare i fäktning, läste systrarna Brontë, var scoutchef, älskade körsång och så vidare, ofta alltihop på en gång. Klart man blev imponerad.

Men det kom fram, tyckte jag i alla fall, att de var rädda för konflikter. Det visade sig i detaljer i samtalen. Här kommer två exempel ur två intervjuer där jurymedlemmarna (J) talar med en kandidat som vi låtsas hette Clara i det ena fallet och Sigrid i det andra.

J: Tänk dig nu, Clara, att du får det här stipendiet. Då kommer du kanske att få delat rum med en annan tjej. Vad gör du om hon börjar använda din hårborste till exempel?

Clara: Det första är att jag inte får bli arg.

J: Varför det?

Clara: Nej, för då kan hon bli arg tillbaka och då kanske vi inte kan bo ihop.

J: Det förstår jag inte. Varför kan du bara inte visa ditt ogillande och sätta dig i respekt?

Clara: Nej, det går inte till på det viset att lösa konflikter.

J: Hur går det till då?

Clara: Det är viktigt att inte vara nedlåtande mot andra människor.
Så det andra fallet.

J: Säg någonting som du blir arg på i din skola.

Sigrid: Jag blir inte arg.

J: Inte på någonting?

Sigrid (eftertänksamt): När folk sluter sig i kotterier, det gillar inte jag. När vissa känner sig uteslutna. Jag tycker att man ska vara trevlig och öppna sig för alla.

J: Visst. Men om du ser att någon eller några mobbas i din skola, vad gör du då?

Sigrid: Då försöker jag visa gott föredöme genom att vara trevlig mot den som är mobbad.

J: Vore det inte effektivare att ryta åt mobbarna?

Sigrid: Jag tror aldrig att man ska behandla någon illa. Alla har samma värde.

Efteråt tänkte jag på den kända versen av J. O. Wallin:

Ack, när så mycket skönt i varje åder
av skapelsen och livet sig förråder,
hur skön då måste själva källan vara,
den evigt klara.

Om Sveriges mest framstående gymnasieelever har sådan motvilja mot konflikter så anar man hur mycket mer anrikad den motviljan måste vara högre upp i skolsystemet. Kanske förstår man därmed också varför skolan har så svårt att komma till rätta med oordning och stök.

66 reaktioner på ”De yppersta ungdomarna

 1. Bo Svensson skriver:

  Om det är för att ”alla har samma värde” som man inte skall bete sig illa mot någon, kan jag ju inte slakta floskeln utan att erbjuda något annat som fungerar lika bra eller bättre.

  För mig fungerar tanken att medvetandet är insidan av skeendet och att ”jag” finns överallt.

  Men jag navigerar fritt mellan olika perspektiv efter vad läget kräver.

  Gillad av 1 person

  • Hovs_hällar skriver:

   Man ”beter sig inte illa” genom att sätta stopp för oönskat beteende!
   Då skulle det ex-vis vara omöjligt att uppfostra barn, för att inte tala om att hantera rent kriminella personers agerande.

   Gillad av 4 personer

 2. Anna Lindén skriver:

  Man kan nog inte förvänta sig att en såpass ung människa skall ryta åt mobbarna och därmed riskera att själv bli mobboffer. Jag anar här att hon försöker göra en dygd av självbevarelsedriften.

  Gillad av 1 person

  • Nina Blom skriver:

   I allra högsta grad ska man ha så höga förväntningar på en gymnasieelev att de ska kunna säga ifrån till trakasserier, mobbing och andra dumma tilltag. Om de dessutom har det ”otroliga självförtroendet” att tro att de är värdiga att segla över till andra sidan och ”representera Sverige” …Säger bara – Herre Gud! De är faktiskt inte små barn utan nästan vuxna. Självbevarelsedriften är snarare satt ur spel eftersom hon inte förstår förlängningen av att mobbare får spelrum.
   Allt för många ungdomar i Sverige är så omogna. De ”vet” en massa mer än tidigare generationer men har ett beteende och uppförande som om de inte kan/vill vara vuxna (någon annan får fixa…tar inte ansvar…). Självklart finns det vuxna som aldrig vuxit upp och just därför – kräv att barn och ungdomar tar ansvar och tar konsekvenser av sitt beteende så de får en chans att bli vettiga och kloka vuxna.

   Gillad av 4 personer

 3. worlpresscomsite skriver:

  Hans Högqvist
  ”Låt inte skolan stå i vägen för din utbildning” lär Mark Twain ha sagt.
  Clara och Sigrid är offer för indoktrinering. https://tankaromib.wordpress.com/2015/08/03/ar-det-verkligen-stasi-vi-ska-leta-efter-i-den-svenska-skolan/
  Min 14 åring nämnde i förbigående att en annan elev hade givit honom en omotiverad smäll på käften igår, sonen han inte nita honom innan en lärare gick emellan och stoppade det hela. Synd att du inte hann sänka honom menade jag och undrade vad läraren sade till angriparen, ”ingenting” eftersom han är invandrare blev svaret. Han ville att jag skulle veta vad det handlade om ifall skolan skulle höra av sig, no big deal varken för honom eller mig.

  Gillad av 5 personer

 4. Ulla L skriver:

  Dina två exempel är Sverige i ett nötskal.
  Det började med flummen på 70-talet och nu genomsyras hela samhällsapparaten av levnadsregler man inte förstår konsekvenserna av.
  Ett exempel är ”allas lika värde”. Värd för vem? För staten och/eller mig? För vem är den ljugande knivrånaren eller våldtäktsmannen, vilka valt att resa Sverige för att få gratis skola, vård och uppehälle, lika mycket värd som min dotter eller son?
  Ungdomarna känner inte till något annat flosklerna man matats med sedan barnaåren. Stackars Sverige!

  Gillad av 9 personer

 5. Moab skriver:

  Vänsterns och postmodernismen för till detta, endast makten och bilden av verkligheten spelar roll, det är då naturligt att endast handlingar som till första ordningen kan utmålas som goda kan utföras aktivt, aktiv snällhet. Aktiv snällhet leder till passiv ondska, som ingen tar ansvar för och därför växer den varje dag. De gängvåldtäkter och terrordåd vi ser i väst är en självklar följd av aktiv snällhet och passiv ondska, vänsterns hycklande metod. Vänstern vill endast tro sig om gott, därför vill de inte ta ansvar för att aktivt skada någon (utom deras politiska motståndare), man ser endast till första ordningens effekter.

  Gillad av 9 personer

 6. Aha skriver:

  Jag upprepar tidigare kommentarer;
  – Sedan generationer tillbaka, från dagis till högskoleexamen marineras ungdomarna i uppträdandekod. Den ena flickan avstod från att konfrontera mobbaren utifrån förklaringen att alla har lika värde. Den andre ville inte visa ilska över lånad hårborste, detta för att undvika konflikt.
  De reagerar så utifrån en livsvarig indoktrinering.

  Ändå finns det en paradox i detta; trots marineringen i skolan lär mobbningen vara, om inte värre än någonsin åtminstone oförändrat hög. I min äldre och indoktrineringsfria (?) skola kan jag och mina kamrater inte inte påminna oss mobbningsfall. Det fanns säkert dolda fall, men toleransen mot mobbing var låg. Alla skulle få vara med, man slår inte den som är mindre, man slår inte den som ligger ner, sparkar inte, aldrig två mot en etc. Om det inte var den tidens självkoder, så var det åtminstone så i mitt umgänge.

  Att dra slutsatser utifrån två fall är väl näst intill ointressant men jag tror att många med dem hade svarat likadant. I så fall är förrådet av människor som kan slå näven i bordet i avtagande. Det är pensionärerna som står fria från indoktrineringen som kan göra det. Tyvärr är ju det en avtagande skara.

  Det bådar inte gott för kommande uppror mot PK-ismen.

  Gillad av 3 personer

  • Bo Adolfsson skriver:

   De pensionärer jag möter vill absolut inte ta några konflikter. De tror dessutom inte att utvecklingen är möjlig att påverka. De är också helt indoktrinerade av MSM och orkar inte ta till sig några andra perspektiv.
   De har ju växt upp i ett annat Sverige och borde kämpa för att få tillbaka något av detta, men de har gett upp. Det är tragiskt!

   Gillad av 3 personer

 7. uppstigersolen skriver:

  Detta var två kvinnor, eller tjejer kanske. Var killarna likadana? Kunde ni göra någon bakgrundskoll? De kanske bara sa så här för att de märkt att det verkar vara grejen för dagen. För egen del har jag inga problem att sätta ner foten. Kanske inte en mörk kväll i fel kvarter med ett gäng kulturberikare framför mig, men annars.

  Gilla

 8. oppti skriver:

  Konflikträdsla är typiskt svenskt-på gott och på ont.
  Små signaler räcker ofta för att få den reaktion man vill ha. Men ett ordentligt gräl kan säkert rensa en del dolda frustrationer. Det är kanske något vi behöver lära oss.

  Gilla

  • xy_Utlandssvensk. skriver:

   Länken ovan var kopplad till ett längre inlägg där jag utvecklade det vi pratade om för några dar sen, nämligen skillnaden i feminisering i Sverige och Schweiz. Jag resonerade kring hur man kan förklara det beteende Patrik observerade hos de unga eleverna och graden av feminisering, samt gick sen vidare till hur feminiseringen, enligt mig, påverkar mottagligheten för en kultur som Islam.

   Länken är till en seriös mätning av hur pass maskulina olika länder är och var en del av mitt resonemang.

   Men nu tar jag vinken! 50-70% av det jag skriver försvinner, så det här blir meningslöst för mig. Om någon vill debattera vidare med mig, hänger jag ofta på den ocensurerade bloggen Fristad.eu.

   Gilla

   • uppstigersolen skriver:

    Det hade ju varit bra om vi kunde ha läst det som ”censurerats”. Jag har ju läst dig på Fristad men du tackade ju för dig idag där också. Var kan vi hitta dig framöver?

    Gilla

   • Bo Adolfsson skriver:

    Blev du censurerad? Det var ju inte bra! Jag har stött DGS med en massa kulor så det gör mig väldigt besviken. Särskilt nu under valåret 2018, när censur är på gång att införas med mina skattepengar av överste censurmästaren Jan Helin.

    Gilla

   • Redaktionen skriver:

    Nej, inte censurerad men nobbad på grund av fler tecken än tillåtna 1 500. Detta har påpekats för skribenten, men eftersom han angett falsk mejladress har påpekandena studsat.

    Patrik

    Gillad av 1 person

   • ..Utlandssvensk._ skriver:

    @ UPPSTIGERSOLEN,

    Jo, det blev lite lustigt! Jag har skrivit länge på Fristad och aldrig blivit censurerad. Det blev jag inte heller idag, men det föreföll som att bloggägaren hade tröttnat lite på de något mer vågade debatterna som det ofta blev där. Jag respekterar detta. Nu tar jag nog en paus och så får vi se om jag hittar någonstans att skriva om någon månad eller så. Kör hårt här på DGS, alla ni andra!

    Gilla

   • Redaktionen skriver:

    Du har ofta inte respekterat begränsningen på 1 500 tecken. Alltför långa kommentarer har inte publicerats. Om du inte angett falsk mejladress hade du kunnat läsa de förklaringar redaktionen skickat till dig.

    Patrik

    Gillad av 1 person

   • Klimathotet skriver:

    Det finns annat att prioritera på dygnets vakna timmar än att skriva kommentarer. USX har skrivit många, långa och läsvärda kommentarer, så hatten av. Merci vielmal & bis spöter!

    Gilla

   • Sixten Johansson skriver:

    Tack, Utlandssvensk, du har alltid lyckats övertyga mig om att det mesta är ännu värre än jag trodde… Jag är djupt imponerad och tacksam för dina insatser, din dokumentariska, osminkade verklighetsbeskrivning och -bedömning, din fina ton i kommentarsfälten, din uthållighet och dina sansade, realistiska förslag, hur svårsmälta de än kan kännas vid första tuggan.

    Gillad av 1 person

 9. Elisabeth skriver:

  Mycket intressant, Patrik Engellau.Ja, de här finalisterna, de här ”yppersta”, har nog kommit till finalerna genom att just vara tillmötesgående mot alla, genom att smöra uppåt och aldrig ha en avvikande mening. De tycks väldresserade till max. Det är tydligen så man gör karriär idag. Herregud, vilka tråkmånsar. Vill alla förvandlas till Ceciliorna Malmström och Wikström ? Var finns den ungdomliga äventyrligheten, fritänkandet, rebell-lusten, Strindbergsandan ? Man kan alltid hoppas att USA, som trots allt fortfarande har yttrandefrihet, befriar dem andligen, åtminstone lite grann.

  Gillad av 5 personer

 10. Anders skriver:

  Intressant! Kan Patrik E. vara hygglig om komplettera med:

  1. Hur var könsfördelningen bland dessa sex finalister?

  2. OM det fanns ngr pojkar bland finalisterna – jag utesluter inte, att enbart flickor var uttagna till finalister i den s.k. jämställdhetens namn – fanns det ngn skillnad i inställningen till konflikter (och konfliktlösning) mellan de pojkar och de flickor som Patrik samtalade med?

  3. Var det två flickor, som Patrik samtalade med? Eller var det Carl och Sigurd?

  Gillad av 1 person

 11. Anders L. skriver:

  Det var bättre förr. Har försökt lära mina ungar, i fallet med hårborsten: klappa till bara och i fallet med mobbaren: banka skiten ur honom. Osäker på om det gått fram dock. Du avslog väl morsgrisarnas ansökningar?

  Gillad av 2 personer

 12. Hovs_hällar skriver:

  Dessa gymnasister verkar totalt hjärntvättade. De skulle inte klara sig särskilt väl utanför en skyddad miljö där det inte finns några verkliga motsättningar. Obehagligt att makthavarna odlar fram den här sortens människor, som inte klarar av att sätta gränser.

  Gillad av 2 personer

  • Björn G skriver:

   Den ypperst eliten av Sveriges gymnasieungdom är verkligt smarta!
   Här visar Patrik ett exempel på att de avger de ‘förväntade svaren’ till en svensk överhetsperson.
   Hur skulle de annars svara för att passera ‘nålsögat’?

   Gillad av 1 person

   • Djäknen skriver:

    Precis, det är detta lismande inför överheten, att i varje givet läge säga och göra precis det som de tror förväntas av dem, som gjort att dessa ”yppersta ungdomar” har ”A i alla ämnen”. Inte en chans att du i dagens svenska skola får sådana betyg utan att hålla dig lojal mot det påbjudna narrativet, redan på min tid blev folk underkända enkom för att de skrivit något ifrågasättande eller ej politiskt korrekt.

    Kanske Engellau och resten av juryn borde titta på annat än betyg när de selekterar vilka som ska få komma på intervju?

    Gillad av 3 personer

 13. skepparn skriver:

  Till vad skulle den amerikanska flickan använda hårborsten?
  Något dunkelt här i berättelsen…
  Annars kanske de intervjuade tog för givet vad de ”måste” svara för att få godkänt.

  Gilla

 14. Bo Svensson skriver:

  Instämmandet i att ”alla är lika mycket värda” som man avkrävs, är ju som att tvingas ge sin underskrift in blanco, där den förpliktigande texten sedan kan fyllas i efteråt.

  Som att de skattemedel man avkrävts för att täcka utgifterna för undervisning, rättsordning, försvar, polis, sjukvård och pensioner, nu skall betraktas som en resurs för att tillfredsställa behov för alla som passerat landets gränser. – Som inte är bevakade.

  Gillad av 1 person

 15. Pelle skriver:

  Tänkvärt! Men det handlar förstås om Värdegrunden, den som är intutad i alla och envar sedan dagis, och inte om ett självständigt tänkande. Huvanemej!

  Gillad av 1 person

 16. Leif Lindau skriver:

  Jag tor hon var bra på att ljuga, en begåvad flicka. Varför tror du hon talade sanning i den situationen?. För mig berättar händelsen snarast att kravet på konformitet och snygg yta är mycket hårdare nu än tidigare och att det är viktigare framgångsfaktor än t ex yrkeskompetens. .

  Gillad av 2 personer

 17. Emil skriver:

  Fruktansvärt. Man blir både arg, ledsen, rädd och bestört över hur hjärntvätten av dagens ungdom skapar en menlös generation (generationer kanske t.o.m?). Det är nog inte en överdrift att kalla det för just hjärntvätt. Jag vet, har egna barn i olika åldrar i skolan idag. Det enda som är okej att vara arg på och visa avsky mot är Trump, Sverigedemokraterna, nazism, fascism och rasism, de tre senare är underförstått att de två tidigare är dessa begrepp förkroppsligade. Man tassar på tå för allt och alla, livrädd att kränka. Ingen får göra eller säga något som eventuellt skulle kunna tolkas som kränkande eller nedsättande. Detta oavsett hur den man är rädd att kränka beter sig. Varför? Vad fan händer? Vad gör vi med våra barn? Är det något bra att sträva efter? Att uppfostra barn, ungdomar, människor till att bli konflikträdda, undfallande och menlösa? Idioti!

  Gillad av 8 personer

 18. Lassekniven skriver:

  De intervjuade flickornas inställning speglar stora delar av det svenska folkets inställning och beteende: konflikträdsla, mesighet och velighet. Inte alla svenskar men väldigt många är sådana, därför ser det ut som det gör i landet. Som tur är så har vi krigarna här på DGS och de andra alternativa bloggarna som kämpar för upplysning och rättvisa. Såg senaste Novus där äckelpartiet MP klamrar sig fast på 4,1%.
  Är det något vi kan lära av invandrarna så är det att bli mer aggressiva. Stand fast, hit hard. Det går inte att snacka pk-idioter till rätta. Det är färdigvelat nu.
  Om man skall ha någon krigaridol här i livet så blir det germanhövdingen Hermann (Teutoburgerwald). Eller hur MARTINA.

  Gillad av 1 person

 19. Hortensia skriver:

  Ja, Patrik, gud hjälpe oss som ännu inte står med ena foten i graven, utan krasst får räkna med att försöka samexistera med ytterligare en förlorad, nusvenskt degenererad generation…

  … vars unga damer tycks hjärntvättas att bli exemplariska offer för #metoo2.0 och kanonmat i det stundande kriget mot tvångsislamisering och välfärdsregression genom Agenda 2030.

  Gillad av 2 personer

 20. Hortensia skriver:

  Tillägger, att nu var just dessa ovanligt begåvade och framgångsrika flickebarn förmodligen (ännu) inte MENA-migrationsberikade i någon större utsträckning, men snälla barn i fritt PISA-fallande skolor tycks ha all anledning, att undvika konflikter med den nya, exotiska överklassen:

  https://petterssonsblogg.se/2018/01/24/elefanten-i-klassrummet-en-av-pisas-orsaker/

  ”Det är alla dessa unga män som anser att en kvinna bör stenas ihjäl om hon varit otrogen, som anser att det är inte konstigt att döda ett annat barn vid ett bråk, som hatar människor av annan tro, som är kapabla att mörda sina egna systrar om ‘hedern’ skadas. Dessa tror vi på fullt allvar kan integreras med barn som från småbarnsåldern lärt sig vara snälla.”

  Gillad av 4 personer

 21. Grus-Olle skriver:

  Suck! Dessa curlade stackars ungdomar har allt annat än en framtid. De kommer att bli fullständigt överkörda av samhället och till slut så står de där helt utan självinsikt. Facepalm!
  Jag har sagt det tidigare och säger det igen. Konflikträdslan har fullständigt DÖDAT det svenska folket mentalt.

  Gillad av 3 personer

 22. Per-Anders skriver:

  Dessa två flickor får väl skriva på MeToo var och varannan dag eftersom de aldrig kommer att säga ifrån. Alla har samma värde – våldtäktsoffer som våldtäktare.

  Jag undrar vad de har för knäppa föräldrar?

  Även dags att börja tala om vilka dåliga lärare vi har i Sverige? Lärarkåren bör ställas mot väggen. Och högre lön ska de inte ha; de ska ha lägre lön.

  Gilla

 23. Jaxel skriver:

  Helt klart säger kvalitén på finalisterna något om hur urvalskriterierna i tidigare steg i granskningen av de sökande sett ut. Möjligen något också om dagens ungdom. Det senare är dock mer oklart, medan det första förefaller solklart.

  Gillad av 1 person

 24. Bo Svensson skriver:

  Om jag träffade en flicka som är intelligentare än jag själv och samtidigt menar att alla är lika värda, skulle jag inte missa chansen att äntligen få en förklaring av innebörden av detta begrepp.

  Gilla

 25. Nils Elgenstierna skriver:

  Är inte ungdomarna bara en spegling av oss vuxna. Min anekdot : För ett par månader sedan råkade jag, med invandrad engelsk mor, hamna vid värdinnan, med invandrad tysk far, och en sedan länge invandrad fransman. Samtalet kom in på vår gemensamma erfarenhet av att nykomlingar i familjekretsen, t ex barnens kärlekspartner, blivit närmast förskräckta över samtalen under våra resp familjemiddagar. ”Grälar ni alltid så här i familjen” fick våra barn höra. Men egentligen pågick bara ett utbytande av olika åsikter med ett outtalat tabu; åsikter får bara bemötas med sakargument och aldrig med invektiv och nedlåtande tilltal. Konflikter är mycket mer spännande och utvecklande än tystnad eller talkörer. Tveklöst!

  Gillad av 2 personer

 26. stefan schiller skriver:

  Om vi låter dagens ungdomar vara studenter: En observation, vilken i och för sig kan vara felaktig, när det gäller dagens studenter (på master/magister-nivå) jämfört med studenter säg för tio år sedan är att dagens studenter tenderar att vara mer osäkra när det gäller såväl samtiden som framtiden.

  Studenterna inser att framtiden kommer att bli mer problematisk än vad den var för tidigare års studenter. Men på vilket sätt framtiden kommer att bli mer problematisk har man inte någon tydlig uppfattning om.

  Alltså, den upplevda osäkerheten har ökat påtagligt. Frågan är hur denna osäkerhet påverkar den enskilde studentens inlärning, men även utbildningen i stort. Anpassningsbenägenheten till det som uppfattas vara ”det korrekta” kanske ökar?

  Gillad av 1 person

 27. Thomas Kaijser skriver:

  Hej Patrik.

  Jag gillar nästan alltid Dina inlägg. Men den här gången kom Du helt galet tycker jag.

  1) Du verkar tro att man får respekt genom att ryta åt någon annan. Det inger aldrig respekt enligt mig.

  2) Jag har respekt för de här unga damerna.

  Att få den här typen av märkliga frågor (fråga) när man dessutom vet att 1 miljon ligger i potten och inte har en aning om syftet med frågan så försökte väl ungdomarna vara ”politiskt korrekta” utan att avvika alltför mycket från sin grunduppfattning. Det är ju unga människor.

  ”Bli upprörd för att någon lånar ens borste!”

  Är det nånting att bli upprörd för? Hur korkad fråga får man ställa som intervjuare.

  ”Säg nånting som Du blir arg på på Din skola.”

  Jag tycker Sigrid svarade väldigt klokt och moget på den frågan. Hon reagarer på mobbning. Och hon undviker att ryta åt folk. Hon försöker kanske på ett lugnt säga tydliggöra att det är
  ett olämpligt beteende.

  Tänk om till nästa år Patrik – det är mitt råd.

  Thomas Kaijser

  Gillad av 1 person

 28. Lennart Göranson skriver:

  Det enda jag kan anmärka på är att det är just ungdomar som pekas ut. Så här är vi svenskar. I alla åldrar. Många som liksom jag har arbetat i internationella miljöer håller säkert med om att en av de första sakerna man får lära sig som svensk är att inte vara så förbaskat undfallande. Och om organisationen är präglad av nordamerikansk kultur får man lära sig att både ta och ge ganska så kärva besked.

  En anekdot från en annan kultur – den franska: Vid småprat med en medpassagerare under en tågresa utbrister damen i fråga plötsligt ”Non, je ne suis pas du tout d’accord!” (Nej, jag håller verkligen inte med!). För en svensk som är van vid att varje samtal ska utmynna i att båda tycker precis samma sak framstår reaktionen först som chockartad. Tills man förstår att det är vi svenskar som är annorlunda.

  Gillad av 3 personer

 29. Lars skriver:

  Universiteten är ett av de viktigaste ideologiproducerande systemen i Sverige. Man utbildar och studenterna sprids ut i samhället som lärare, journalister, offentliga tjänstemän och frågan är väl om man lär eleverna att hantera verktyg som gör det lättare för dem att förstå och förkovra sig eller om man lär ut någon slags religiöst färgad samhällsmoral.

  Läste ytterligare ett kapitel om Latin Amerika. Riktigt bra bok, tättspäckad med stringenta analyser utan pekpinnar, observerar och analyserar. Ovanligt brett anslag där man betar av fråga efter fråga i ett historiskt perspektiv.

  Nu ett kapitel om rasism i Latin Amerika, hur det är kopplat historiskt till kolonialismens och de vita spanjoernas överhöghet, till det faktiska slaveriet, till uppkomst av folkblandningar, hur olika teorier om rasblandning florerat och naturligtvis ett konstaterande att genetiskt är ”ras” tveksamt, medan etnicitet handlar med om kulturell gemenskap, seder och bruk och är historiskt bildat och relevant. Hur etnicitet är kopplat till social klass som markör.

  Det blir så tydligt hur man i Sverige importerat en diskurs som avser nya världen där ”rasism” har en betydligt större inverkan på samhällena och att jag t.ex. som vuxit upp i ett nordiskt homogent land knappast kan förstå hur brännande frågorna är i sådana samhällen, men att vi naturligtvis nu importerat problem och befolkning som tidigare inte fanns. Det blir ännu tydligare att utan en gemensam kultur och dominans av den befintliga befolkningens kultur som den gemensamma så kommer det inte att sluta bra.

  Vad politikerna ägnar sig åt förefaller mer vara fria fantasier och drömmar om en ny, fantastisk, ”rasblandad”, internationell miljö.

  Gillad av 1 person

 30. Lars skriver:

  Undrar hur ” konservativa i Sverige” tänker, finns de på Östermalm och i de övre skikten, tänker att problemen är någon annanstans, vi sitter lugnt i våra bibliotek och tar en grogg till och kan alltid flytta våra pengar och oss själva till något annat land. Jag är mer genuint oroad över socialdemokratins utveckling, de som vanligen står fram för de som inte kan flytta, de som är beroende av landet och välfärdssystemen. Tror mer och mer det är en fråga om ledarskap, vilka kategorier som gjort karriär i den politiska och i den mediala apparaten.

  Gillad av 1 person

 31. Martin skriver:

  Det är precis som hela Sverige agerar. Om någon vill ta något som t.ex. en hårborste eller medborgarskap är det ingen som vågar säga emot. Därmed kan opportunistiska och egoistiska personer härja fritt och roffa. Det är skrämmande.

  Gillad av 1 person

 32. ramonafransson skriver:

  Allvarligt talat! Klart du måste med klar och tydlig röst berätta att den borsten du använder är min. Var det ett misstag? Tog du fel borste? Är svaret ja ursäkta, okej då har jag visat att jag godtar ursäkten och samtidigt, om det var en vit lögn, visat att det inte är okej om du gör om det,
  Och ja, är det på det här viset som svenska så kallade ess fostras är det inte konstigt att de bryter ihop om de får tuff kritik. Katastrof!

  Gillad av 1 person

 33. Sixten Johansson skriver:

  Jag instämmer i allt som har skrivits här om konflikträdsla, mesighet och konformism i alla åldrar. Sveriges överlevnad som civilisatorisk nation hänger på om dessa barnsligt verklighetsfrämmande attityder och beteenden går att bryta och om ledarskapen på alla nivåer går att återupprätta. Om det inte lyckas, så går landet oundvikligen mot sönderfall och underkastelse under barbarer.

  Men jag vill komplettera bilden med att flickor i genomsnitt psykologiskt och socialt fungerar annorlunda än pojkar (och de flesta kvinnor fungerar annorlunda än de flesta män) och därför blir gruppdynamiken och strategierna vid konflikter annorlunda. Sedan kan man ha tur eller otur, för andan t ex i en klass, en mindre skola eller en arbetsplats beror helt på vilka personligheter som kommer att prägla den.

  Den mobbning som flickor och kvinnor ägnar sig åt är nästan osynlig, men djävulsk, giftig och ger djupa sår, och den kan vara omöjlig att bryta på något annat sätt än genom långvarigt inflytande från en mogen och erfaren, naturligt auktoritativ person, t ex en lärare eller chef. Om det inte finns någon sådan, återstår bara att byta skola eller arbetsplats – eller försöka härda ut. På basis av mycken konkret erfarenhet avskyr jag därför allt det tomma och falska pladder som ”vuxna” skolledare och experter brukar ägna sig åt i mobbningssammanhang.

  Gillad av 3 personer

  • Lassekniven skriver:

   Du har rätt Sixten. Hur många gånger har jag inte sett det på sjukhuset hur grymt elaka kvinnor kan vara emot varandra. En annan sak är också att kvinnor i mängd nästan alltid föredrar en manlig chef och ledare framför en kvinnlig eftersom denna nästan alltid bara blir chef och inte ledare.

   Gilla

 34. Utlandssvensk sedan 1973 skriver:

  Att avvisa #XY_UTLANDSSVENSK# är en förlust för denna blogg, liksom för Fristad. Undertecknad, utlandssvensk sedan 1973, när Palme härjade som värst, ser oftast samma orsakssammanhang som uttrycks av #XY_UTLANDSSVENSK#. Få av de övriga kommentatorerna är lika pertinenta.

  Gilla

 35. Lars Odlen skriver:

  Bra Patrik
  Du alluderar till civilkurage. När jag flyttade till Belgien förvånades jag över hur en gammal dam kunde säga till en tonåring att ta ner fötterna från tunnelbanesätet. Den unge mannen tar genast bort skorna och ber om ursäkt. Ingen reagerar negagivt för detta är en del av vuxensamhällets kollektiva ansvar.
  När jag, nyligen hemflyttad gör samma sak på Stockholms tunnelbana möts jag av ett hånflin eller total ohörsamhet. Äldre medresenärer tackar mig.
  Hur uppstod denna flathet? Det är ju vårt samhälle och det blir vad vi gör det till.

  Gillad av 1 person

  • Borjön skriver:

   Är detta en konsekvens av socialism? Vänstern i Sverige har medvetet odlat ett förakt för de som på ett eller annat sätt representerar överklassen, eller med andra ord, alla som på något sätt är ”förmer” än man själv. Kan detta även ha fått som konsekvens att man ser på äldre människor ur samma perspektiv? Äldre är ju ”förmer” än tonåringen som tycker sig ha den moraliska rätten att svara med hånflin eller ohörsamhet?

   Gillad av 1 person

   • Sixten Johansson skriver:

    Just precis, Borjön, det är ju en helt logisk konsekvens när allt det barnsliga och pubertalt rebelliska omsätts i en ideologi, pseudoreligion eller liknande. Fenomenet är urgammalt, men ta som exempel franska revolutionens ”frihet” och ”jämlikhet”. Egalitarismen framstår som attraktiv, men är samhällsförstörande och strider mot människans natur. Frihet för alla innebär normlöshet = anarki. Jämlikhet leder till likhet, nivellering, nivåsänkningar. Det går aldrig att bygga ett vuxet och friskt samhälle utan rimlig ofrihet och rimlig ojämlikhet, alltså normer och ledarskap.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.