Gästskribent Rebwar Hassan: Ska det ottomanska riket återuppstå?

År 1453 erövrades Konstantinopel (och döptes om till Istanbul) av turkarna. Då var det ottomanska riket på väg mot sin största utbredning. Anatolien, dagens Turkiet, var erövrat från det bysantinska grekiska riket och Balkan var ockuperat. Åren 1529 och 1683 försökte turkarna att erövra Wien. Norra Afrika, Egypten och Arabien ockuperades.

Under 1800-talet hade Europas industrialisering lämnat det vetenskapsfientliga ottomanska riket på efterkälken. Turkiet kallades då för Europas sjuke man. I och med att Turkiet hamnade på den förlorande sidan efter det första världskriget försvann hela det ottomanska imperiet.

De reforminriktade, västorienterade så kallade Ungturkarna och president Ataturk beslöt att genomföra ett moderniseringsprogram i Turkiet. Till exempel förbjöds religiösa kläder. Det latinska alfabetet anammades. Armenier och greker som levt där innan turkarna kom tvingades bort.

Kurderna, som till stor del levde i bergen, blev kvar. De har sedan dess motsatt sig den kulturella och språkliga utplåning turkarna ville och fortfarande vill genomföra.

I dag, anser jag, har turkarna till stora delar återanammat en ny-gammal muslimsk ottomansk identitet. De lägger sig öppet i hur de så kallade turkiska gästarbetarna tycker och tänker i Europa. De finansierar turkiska exilföreningar och moskéer. De försöker nå inflytande bland sina etniska fränder i de före detta sovjetiska muslimska staterna.

Turkiet har alltså stora territoriella ambitioner. Turkiet är rikt och det är ett NATO-land. En gammal imperialistisk stat vars befolkning från barnsben får höra om det ärorika förflutna. Vad som än planeras i Ankara så kommer det att gå ut över grannländerna. Det vet kurderna, det vet bulgarerna och det vet syrierna och ryssarna förstås. Den turkiska strategin för ett ökat inflytande i stor-regionen är ett långsamt nedmalande av oppositionella inom landet och ideliga maktdemonstrationer mot grannländer. Alla stormakter men även saudierna och mullorna i Iran vet detta och vill nog hålla Turkiet inom dess gränser så gott det går.

Jag menar att kurderna kan vara en kraft att hålla emot de turkiska ambitionerna. Det tror jag att både amerikaner och ryssar också tycker. Men Turkiet är mäktigt och dess folk mycket revanschlystet. Vi får se hur fredsförhandlingarna går men nog tror jag att alla, som inte är turk-nationalister, begriper att Turkiet måste hållas stången. Att dra igång nya offensiver i Syrien visar visserligen på turkarnas makt men också på deras avsaknad av empati för kurderna som slagit så länge mot en så fruktansvärd motståndare som den Islamiska staten – som Turkiet spelat under täcket med. Alla världens folk bör för fredens skull säga stopp och belägg till Turkiets ottomanska drömmar!

Rebwar Hassan är ledamot i Stockholms läns landsting, före detta riksdagsledamot, utesluten ur miljöpartiet på grund av kritik mot partiledningen, idag politisk vilde.

26 reaktioner på ”Gästskribent Rebwar Hassan: Ska det ottomanska riket återuppstå?

 1. uppstigersolen skriver:

  Diktatorer är aldrig att leka med. Det är lätt för Merkel & Co att mopsa sig mot Trump men mot Erdogan så säger man inte stopp. Dit skickar man pengar för att hålla honom på gott humör.

  Gillad av 4 personer

  • Simon skriver:

   Eller för att stå för en gränsbevakning våra styrande vet måste ske – men inte vill smutsa ner händerna med att ordna själva?

   Gilla

  • worlpresscomsite skriver:

   Uppstigersolen
   Erdogan hotade med att han har 400000 soldater i Tyskland redan när Merkel protesterade mot att han drev propaganda i Tyskland inför valet i Turkiet här om året.
   En mycket farlig man.

   Gilla

 2. Jeff skriver:

  Precis som inom polisen och brandkåren säger Frankrikes fängelsevakter att de lever i ett permanent klimat av våld och rädsla. Och deras förbittring bara ökar.

  ”Förut brukade jag vara rädd varje morgon för att jag skulle hitta en kille som hängt sig i sin cell. Vet du vad jag fruktar idag? Att bli slaktad, avklädd, huggen i ryggen. I islams och ISIS namn. Varje dag på väg till jobbet växer denna rädsla som en klump i magen.” – ”Bernard”, en fransk fängelsevakt.

  ”På den gamla goda tiden kunde aggressivt beteende kopplas till svårigheter i vardagen. Nu får hatet och våldet löpa fritt [hos islamister] mot [våra] myndigheter, vårt samhälle och dess värderingar.” – Joaquim Pueyo, parlamentsledamot, före detta chef vid fängelset Fleury-Mérogis.

  https://sv.gatestoneinstitute.org/11796/frankrike-fangelser
  Man funderar på vart utvecklingen leder när samhällsbärarna kroknar ….

  Gillad av 4 personer

  • Jan Bengtsson skriver:

   Låt INTE Stefan/Sossarna få sitta kvar på Taburetterna!

   Då lär den grundlagsfästa yttrandefriheten kraftigt INSKRÄNKAS/FÖRSVINNA!

   Bloggare/Kritiska sajter är då kraftigt i farozonen
   Redan före årets slut!

   ledarsidorna.se/
   Johan Westerholm & Co fruktar tom nerläggning för att slippa skaka galler!

   DGS/Samhällsnytt/Fria Tider/Janouch/Uwell osv lär effektivt tystas!

   Det krävs under ett valår två omröstningar,
   som kan vara genomförda innan detta års slut!!!

   Vem litar på att Centern/Liberalerna skulle rösta EMOT?
   Kanske tom Värdegrunds-Uffe hoppar med i gänget???

   Om SD skulle få 30 % utlyser nog ”despoten” undantagstillstånd,
   ogiltigförklarar valet pga av Rysk inblandning,
   kallar sen in NATO-trupper till hjälp…

   Skulle någon enda bli förvånad???

   Gilla

   • Hortensia skriver:

    Nej, Jan, man blir snart inte förvånad över någonting längre… om man läser annat än MSM, förstås, vilket den som vill låta migrationskaosansvariga sjuklöverpolitiker besitta de tjusiga taburetterna knappast har gjort. 😦

    Gilla

 3. Leif Nilsson skriver:

  Tack Rebwar Hassan för din viktiga artikel. Dock är formuleringen ”Armenier och greker som levt där innan turkarna kom tvingades bort” något missvisande, eftersom det rörde sig om ett regelrätt och välplanerat folkmord, även om det huvudsakligen skedde innan Kemal Atatürk hade gripit makten. Folkmordet är väl dokumenterat och lär också ha inspirerat de tyska nationalsocialisterna (nazisterna).
  Vid rättegången mot Herman Göring i Nürnberg framkom det att Adolf Hitler 1939 hade sagt:
  ”Trots allt, vem kommer idag ihåg folkmordet på armenierna?”
  Citatet publicerades tidningen Times 1945 och har också verifierats av Dr. K. B. Bardakjian vid Harvard universitetet år 1985. (Källa: http://www.folkmordet1915.se/fragorochsvar_forskning.html)

  Gillad av 1 person

  • Svärdet i stenen skriver:

   Ja, det undrar jag med. Vad har detta med oss att göra? Jag skrev en kommentar på det angränsande temat ”svenskar med icke-svenskt ursprung förklarar vad svenskar med icke-icke-svensk bakgrund ska tycka, tänka och göra”, men den verkar ha fastnat i censuren, eventuellt kommer den med först i nästa svep.

   Gilla

   • Redaktionen skriver:

    Jag vet inte vad som hände med ditt inlägg, men nästan alla som tas bort är längre än de tillåtna 1 500 tecknen och försvinner. Jag brukar förklara detta per mejl till den som kommenterar men får normalt studs eftersom folk anger förfalskade mejladresser. Misstänker de att redaktionen anmäler alla skribenter till Expo och Aftonbladet? Obegripligt och lite obehagligt tycker jag.

    Patrik

    Gillad av 2 personer

   • Svärdet i stenen skriver:

    Tack för ditt svar, Patrik.

    Nej, jag misstänker inte att redaktionen anmäler alla skribenter till Expo och Aftonbladet – däremot utgår jag från att DGS och andra dissidentsajter utsatts/utsätts för dataintrång i syfte att få tag på kommentatorernas e-postadresser och IP-nummer. Dessa samkörs sedan (av uppenbara syften) mot diverse olika databaser för att röja vem som ligger bakom inläggen.

    Det spelar ingen roll om e-postadressen ser ”anonym” ut i stil med kaffeochkaka@gmail.com, det du inte tänker på att du också uppgav denna adress när du ”tänkte på Rädda Barnen” och beställde ett gåvobevis i samband med den där begravningen för sju år sedan. I och med detta finns en koppling mellan denna e-postadress och din riktiga identitet i deras kundregister, och det är ju inte precis så att det inom dessa organisationer saknas vänsteraktivister villiga att göra slagningar eller läcka hela databaser till sina fränder inom den totalitära vänstern, deras våldsbejakande grenar och deras medieorgan.

    Och det räcker inte ens med att uppge en falsk e-postadress för att vara säker – har du t.ex. skrivit en kommentar från IP-adressen 194.12.345.67 och sedan tidigare skaffat PLUS-konto hos Schibstedts Aftonbladet eller köpt ett ljudboksabonnemang hos Bonniers BookBeat från samma IP-nummer så är du rökt. Googla gärna ”Bisnode”, tidigare ”Bonnier Affärsdata”.

    Gilla

   • Svärdet i stenen skriver:

    P.S. Den 20 januari var för övrigt ”lösenordsbytardagen”, och jag uppmanar både redaktion och läsare att se efter sin IT-säkerhet och datahygien. Antivirusprogram och VPN-program med möjlighet att växla mellan olika IP-adresser är en bra början, men kanske viktigare än så är vetskap om att hotet är verkligt samt kunskap om hur man bör bete sig på nätet för att minimera riskerna.

    Gilla

   • Svärdet i stenen skriver:

    Min ursprungliga kommentar löd ungefär så här:

    ”Ständigt dessa utlänningar som ska berätta för oss svenskar vad, när och hur vi ska tycka, tänka och göra, och det i vårt eget hem, dessutom. Nej du, käre främling. Den tredje koppen kaffe är sedan länge uppdrucken och klockan är sen, men ändå dröjer du dig kvar i mitt hem. Det är dags nu, käre främling. Jag vill att du går nu. Jag vill att du ger dig av.”

    Gilla

 4. Lars skriver:

  Det finns fler spelare än Turkiet i mellersta östern att hålla reda på. Framförallt mellan Iran (Shia) som stödjer regimen i Syrien och Hizbolla dvs tränger fram mot medelhavet och Saudi Arabien och Gulf staterna (Sunni) som är i konflikt med Shia i Jemen, i Syrien, har egna minoriteter och en stor Shia majoritet i Irak. Vidgar man perspektivet har vi hela södra medelhavet med Egypten som är Sunni och österut Pakistan, stor minoritet i Indien, Malaysia, Indonesien. Även om det främst handlar om geostrategiskt inflytande så följer skiljelinjerna religionerna. Frågan man undrar över är naturligtvis om inte den Irakiska och SYriska kartan måste ritas om?

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.