Alla pratar om ideologi

Jan-Olof Sandgren

Politiker vill gärna tro att alla är ideologer, vilket de inte är. Bortsett från en liten krets intellektuella är de flesta genuint ointresserade av ideologi. Vill man att folk ska tappa intresset, ska man börja diskutera värdegrund med dem. Jag börjar själv gäspa när jag hör ordet, och jag har ändå universitetsutbildning.

Det hindrar inte att de flesta är hyfsat goda människor. Vi ställer upp för våra vänner och en hel del andra också. Vi har en genuin känsla för rättvisa när det kommer till konkreta situationer. Oavsett ideologi, har de flesta av oss en personlig moral och saknar vi den moralen kan ingen ideologi i världen ersätta den.

Så vad finns det för anledning att bry sig om ideologi? Om man inte är ideologiskt intresserad, är politiker eller på annat sätt har det som yrke? Jag kan bara tänka mig två situationer:

· Att ansluta sig till en ideologi, kan i förlängningen ge personliga fördelar.
· Att ansluta sig till en ideologi, kan göra att man personligen undviker vissa nackdelar.

En morot och en piska alltså.

Exempel på morot: Jag tror inte arbetare under 1950-talet grubblade särskilt mycket över proletariatets kamp eller socialismens långsiktiga mål. Jag tror de flesta grubblade över mindre saker. Som att bygga ett hus, ge barnen lämplig utbildning eller fixa bekvämare liv för familjen. Gärna det klasslösa samhället
men först en TV och ett kylskåp. Om socialdemokraterna erbjöd allt detta, varför skulle man inte bli socialdemokrat?

Ännu en morot: En ambitiös person i Sovjetunionen skulle antagligen, oavsett ideologi, haft mycket att vinna på att bli medlem i kommunistpartiet. Nya karriärvägar skulle ha öppnat sig.

Exempel på piska: Att leva i Tyskland 1935 och inte skicka sina barn på Hitlerjugends läger skulle antagligen varit väldigt oklokt. Barnen kunde bli utestängda från högre utbildning och familjen skulle få myndigheternas ögon på sig.

Ännu en piska: Att leva som kristen i ett muslimskt land kan vara väldigt tufft. Kanske finner man det nödvändigt att konvertera till islam bara för att barnen ska slippa bli diskriminerade.

I inget av de här fallen spelar ideologin någon roll. Man förklarar sin lojalitet till det ena eller andra för att få ihop livspusslet helt enkelt.

Så när ideologi kommer upp på dagordningen, handlar det ofta om något så enkelt som att skapa rättning i leden. När argument kryddas med ord som värderingar, grundsyn, människosyn, värdegrund, moral… finns det skäl att vara misstänksam.

Mellan raderna ligger nämligen den verkliga informationen: Hur vi ska bete oss, vilka åsikter vi bör ha, vilka partier det är OK att rösta på, vilka demonstrationståg som är OK att gå i, viken typ av vänner som är acceptabla, vad man får säga i utländsk TV… och så vidare.

Mellan raderna får vi också svar på frågorna: Vilka media är inte OK att ta del av, vilken typ av personer bör undvikas, vilka bör inte få
anställning i vårt företag, vilka vore det ”dumt” att samarbeta med, vilka bör frysas ut…

Det är om detta mycket av den ideologiska debatten handlar.

60 reaktioner på ”Alla pratar om ideologi

 1. Peter skriver:

  Ordet ”värdegrund” förekom knappt för ett kvartssekel sedan. Det är också bara i Norge som ett liknande uttryck existerar.

  NI som tror att Sverigedemokraterna är räddningen för Sverige bör läsa denna artikel, som blev en aha-upplevelse för mig: http://fnordspotting.blogspot.se/search?updated-max=2017-07-28T20:30:00%2B02:00&max-results=5&start=15&by-date=false

  Några utdrag:

  Det är just i ljuset av detta det sverigedemokratiska vurmandet för välfärdsstaten blir så både djupt ironiskt och tragiskt. Det är nämligen just den välfärdsstat sverigedemokrater så ettrigt försvarar som orsakat den fullständigt ohållbara invandring partiet ser det som sin huvudfråga att stoppa.

  Att så oproportionerligt många från tredje världen söker sig till just Sverige beror inte på klimatet, kulturen eller vår syn på demokrati och mänskliga rättigheter. Att så oproportionerligt många från tredje världen söker sig till just Sverige beror på de generösa bidragsutbetalningar och den allmänna kravlöshet som är den socialdemokratiska välfärdsstatens signum.

  Det är med andra ord just den välfärdsstat som sverigedemokrater vurmar för som utgör och utgjort den stora pull-faktorn i sammanhanget. Därmed löser den politik partiet förespråkar i förlängningen inte särskilt mycket. Med en bibehållen eller rentav utökad välfärdsstat kommer migrationstrycket på Sverige förbli högt.

  Gillad av 3 personer

  • Sten Lindgren den äldre skriver:

   Nja nu har vi nog hamnat på grumligt vatten. Inom vissa gränser är det inget fel på välfärdsstaten och problemet idag är inte att den finns utan att det uppstått en enkelriktad relation mellan främst invandrade och välfärdsstat, dvs man ska bara ha men inte ge. Problemet är att samhällskontraktet är upplöst, man ska ha ersättning från försäkringen utan att betala någon försäkringsavgift. Dessutom har de som administrerar systemet fått för sig att de kan bestämma själva och strunta i dem som fortfarande betalar premierna.

   Gillad av 9 personer

   • Hortensia skriver:

    Ja, Sten d ä, och priset är för högt. SD varnade för döva öron. Vi ville inte tro att det kunde bli så illa och vi kan inte ha det så här hopplöst, vettlöst och rättslöst länge till.

    ”Under 2017 beviljades 135 500 personer uppehållstillstånd i Sverige. Den näst högsta siffran någonsin.”

    ”Sedan Fredrik Reinfeldt blev statsminister 2006 har vi haft invandring till vårt land motsvarande ett balkankrig varje år och mer därtill.”

    http://thoralf.bloggplatsen.se/2018/01/03/11505380-ulv-i-faraklader/

    Gillad av 5 personer

   • Crister L skriver:

    Tack för det, Sten Lindgren! Och därtill är Fnordspotting en ideolog i kvadrat och kubik. Välfärdsstaten är ett ord som handlar om samhällskontraktet mellan stat och medborgare. Den socialdemokratiska ideologi som gör välfärdsstaten till ett lovligt byte för afrikanska lejon och afganska leoparder är en kärringideologi, en prinsesstårta med skär ros i mitten.

    Gillad av 4 personer

   • Enok skriver:

    Den framträdande moderate kommunpolitikern Lage Hortlund i Piteå går nu över till Sverigedemokraterna. Orsaken är att Hortlund inte känner igen sitt gamla parti, som enligt honom har börjat företräda fri invandring till Sverige.

    Gilla artikeln på Facebook

    Det är Lage Hortlund, 73, som nu lämnar Moderaterna för att i stället bli medlem i och politiker för Sverigedemokraterna.

    Hortlund är före detta gymnasielärare i samhällskunskap och psykologi. Han har suttit i kommunfullmäktige samt i kommunstyrelsen och utbildningsnämnden i Piteå kommun.

    Enligt Moderaternas hemsida har han ett ”aldrig sinande intresse för den ekonomiska och politiska debatten. SVT beskriver honom som ”en av Moderaternas mest profilerade politiker i Piteå”.

    Förklaringen till att Hortlund nu lämnar Moderaterna är att han inte längre kan företräda en politik som innebär fri invandring. Han menar att den tidigare partiledaren Fredrik Reinfeldt gick långt över gränsen och i grunden förändrade Moderaterna på ett negativt sätt.

    – Moderaterna har sedan migrationsöverenskommelsen med Miljöpartiet 2011 i praktiken varit för fri invandring på skattebetalarnas bekostnad på ett sätt som jag inte känner att jag kan stå bakom, säger Lage Hortlund i ett pressmeddelande.

    http://www.friatider.se/m-politiker-g-r-ver-till-sd-moderaterna-r-f-r-fri-invandring

    Gillad av 2 personer

  • Jan Ahlström skriver:

   Har jag missförstått eller….
   Vilken del av välfärden ska vi dra ner på för att minska asylinvandringen?
   Ska vi få det sämre för att andra ska komma hit och få det bättre?

   Finns andra välfärdsstater som inte har samma migrationstryck som Sverige, kan pullfaktorn kanske vara kravlöshet., lättlurade myndigheter, liten risk att åka fast för brott, slappt straffsystem, utvisningsbeslut som blir gymnasiestudier, vår rädsla för att uttrycka ngt negativt om invandrare osv.
   En naiv, kravlös migrationspolitik under många år har bäddat för att det ser ut som det gör, inte vår välfärdsstat.
   En ny regering som ser till sina medborgares bästa i första hand och ett stopp för asylinvandring är ett måste för att komma till rätta med de enorma problem vi har.

   Du har ett hem, familj och tillhörighetet du har kämpat för att kunna skaffa, då släpper du inte in vem som helst hur som helst och du ser till att dörren är låst.

   Gillad av 2 personer

  • Hovs_hällar skriver:

   Peter: — Detta är ju struntprat! Det är INTE ”välfärdsstaten” som orsakat massinvandringen — utan det faktum att makthavarna inte varit intresserade av att FÖRSVARA den!

   Om du ställer till med en stor fest, så måste du se till att endast inbjudna personer släpps in på festen. Annars kan det gå mycket illa.
   Det kan bli vad man förr kallade en ”röjarskiva”, där en pöbel av oinbjudna personer tar sig in och äter upp all mat, dricker upp all dricka och i övrigt uppför sig som svin!

   — DÄR är vi idag! Hela j-la Sverige har blivit en sådan röjarskiva!

   Gillad av 8 personer

  • Albin Klara Bert Karlsson Månsson Blunder Morson Blandson U skriver:

   Räddningen är inte ett parti. Att vissa eller många eller rent av alla tror att en röst på SD vips ändrar landet och människor. Vore lite som det där guldet man kan göra utav vad???

   Några kanske många kanske alla tror att SD är den där nyckeln till en bättre framtid. Jag brukar fråga de som röstar eller de som röstar på SD – vad är det de kommer att göra som ändrar och gör så att varje människa blir Svensk eller sådan som vi tror oss eller rent av vet oss vilja ha. Det där är knepet. Allt vet att det är fel S eller nya m eller mp och centern till f till l har inte gjort något för att ändra eller ens försöka – det är allt från we shall overcome till att Göran Persson till att Cart Bildt besöker områden med problem. Men ingen utav dem har kommit eller ens försökt finna en lösning. Där tror jag vilket parti som helst som försöker finna en lösning får röster. En lösning är att man inte får ha moskeer i landet. Vilket kan vara nog så svårt att få bort, en annan är att stänga gränserna. Vilket är lätt. Så börja där

   Gillad av 2 personer

   • Lassekniven skriver:

    Det är klart att inte SD är hela räddningen såvida de inte får 51 procent vilket är orealistiskt. Men det finns ju inget att val. Höga siffror för SD gör att de ledande politikerna inom de olika partierna blir väldigt nervösa vilket kanske gör att de drar ner byxorna och stänger gränserna och löser utvisningsproblematiken och låter poliserna att få bli hårdföra igen.

    Det andra alternativet är revolution där militär, polis och vi andra svenskar som förstår allvaret tar över och tillsätter teknokrater och meritokrater samt ett antal kloka politiker,av oss utsedda, till att styra landet. Hur realistiskt är detta? Inte alls, eller hur?
    SD är Ockams rakkniv.

    Gillad av 5 personer

   • Lassekniven skriver:

    I övrigt tycker jag att Bo Svensson förslag till ekonomiska åtgärder är intressanta. Makt över egna skattepengar. Prestera först, därefter tilldelning.

    Gilla

   • Sten Lindgren den äldre skriver:

    Bra att saker diskuteras men dessa synpunkter för inte saken framåt ett smack. Det enda parti som skulle komma i närheten av Dina två förslag, stänga moskéer och gränser, är SD. Övriga partier har ju endast en policy, att vara emot SD.

    Om man inte gillar utvecklingen så finns det bara ett sätt ”att göra skillnad”, att rösta på det eller de partier som är emot nuvarande situation.

    Gillad av 3 personer

  • Magnus skriver:

   Dumt resonemang som tillhör fega människor som inte kan säga ordet NEJ eller ordet stop.

   Vi tänker oss en stenrik familj med en far och fru som ärvt och jobbat in pengarna och som förvaltat och skapat familjens nuvarande situation. Mannen och frun har tre barn som fått allt på ett silverfat.

   Helt plötsligt bestämmer sig dottern för att hennes familj har en skyldighet att låta en massa andra människor bo och utnyttja deras hem och resurser trots att alla andra i familjen säger NEJ. Dottern bestämmer tom att invällarna ska få mer och gå före familjemedlemmarna

   Är det då familjens ekonomiska situation som är felet?

   Gillad av 3 personer

   • Fredrik Östman skriver:

    Du skall inte förväxla välstånd med förmyndarstat. Förmyndarstaten har inte bara fördelat en liten del av välståndet. Den har också skapat strukturer och drivkrafter som har varit delaktiga i att skapa dagens ondsinta och eländiga situation.

    Gilla

  • Magnus Ström skriver:

   Finns det då något alternativ till SD som vi kan rösta på i nästa val och som har större utsikter att påverka invasionen av bidragstagare på kort sikt? Jag vet att Medborgelig samling har asylstopp på programmet, men de kan inte få något inflytande efter nästa val.

   Gilla

 2. svenne skriver:

  ”Mellan raderna ligger nämligen den verkliga informationen: Hur vi ska bete oss, vilka åsikter vi bör ha, vilka partier det är OK att rösta på,….”

  Här fyller alternativmedia en viktig roll. Möjligheten finns att ”skriva av sig” en del funderingar och åsikter som inte tillåts att tryckas i de media som anser sig vara rumsrena. Det gick ju till och med så långt som att en del sidor på Internet kallades för ”pissrännor” och samma epitet fick kommentatorsfälten i en del etablerade tidningar. Resultatet blev att många kommentatorsfält stängdes ner på grund av att en del kommentarer i dessa var osmakliga.

  Men i alla former av åsiktsutbyte kan det smyga sig in någon figur som hasplar ur sig idiotiska och obehagliga åsikter. Men i de flesta fall är dessa på så låg nivå att det inte är värt att hetsa upp sig, utan det enklaste är helt enkelt att ignorera dem. Författaren placerar sig ju i en kategori som de flesta inte tar på allvar och därmed har denne diskvalificerat sig själv från deltagande i en fortsatt seriös diskussion.

  Om nu de styrande nu kommer med allvarligt menade förslag att minska möjligheten att öppet framföra sina åsikter utanför ”rumsrena media” så är detta ett direkt övergrepp på det fria ordet och det är ju inget som hör hemma i en demokrati. Därför har ”Det goda samhället” en viktig funktion att fylla i en trång åsiktskorridor.

  Gillad av 9 personer

 3. Moab skriver:

  För vanligt folk tycker jag knappt att man kan prata om att de har en ideologi alls, allt de tycker relateras till piskan eller moroten. De flesta svenskar gillar inte muslimer och vill ha mindre invandring, ändå läser ytterligt få Samhällsnytt, Friatider, DGS, Nya Tider, Nyheter Idag eller liknande, och ändå så röstar de på politiker som har massinvandring som huvudmål: med Europas striktaste regler så tar vi emot fyra gånger så många som övriga Norden tillsammans och har mässlingsutbrott bland barn. Vill svenska föräldrar att deras barn skall dö i mässling eller att deras mor och farmödrar skall dö av resistenta bakterier? Nej, det vill de inte men de känner piskan, de vågar inte ens informera sig, inte prata om det och framförallt inte göra något åt det. Piskan gör att moroten blir mässlingen.., folks reaktion på detta visar med all tydlighet att när konsekvenserna upplevs krypa närmare så är det inte så roligt längre så 7-klövers tid är räknad. Vi brukar här debattera om de vill eller inte vill ha det så här men vi är nu inne i en fas när landet inte längre kan styras, politikerna har förlorat kontrollen och det kommer att stå alltmera klart. Jag studsade när man på P1 lät någon säga ”importerad smitta” två gånger, sen var intervjun slut. Följdfrågor på vad importerad betydde uteblev.

  Däremot så tycker jag det är intressant att fundera på var de riktiga ideologerna sitter, Löfven verkar på mig endast vara en följare i detta, men i S så är nog svaret i det som skrivs på ledarsidorna om Tro och Solidaritet och Broderskapsrörelsen idag, citat:

  Carl-Henrik Grenholm, numera professor emeritus i teologi, hävdade i tidningen Broderskap och i arbetarrörelsens studiematerial att den judiska staten stred mot Bibelns profetior. Grenholm skrev i tidningen Broderskap (nr 10, 1971): ”Palestinierna önskar utplåna Israel som stat, vill helt krossa Israel. Detta är helt riktigt – och det är en målsättning vi bör stödja.”

  Väl i linje med de vill ha det så här, Margot Wallströms utrikespolitik har nog sitt ideologiska hjärta här, utplånande av Israel. Ledarsidorna tar även upp Hilda och Ruben som jag också tror är ideologiska hjärtan för juristkåren, massinvadring och fri lejd för alla invandrade brottslingar. Vem äger nu Moderaternas ideologiska hjärta? Har de något efter Reinfeldt? Hur är det med vårt nya islamistparti Centerpartiet? Kan man hitta vampyrens ideologiska hjärta så kan en del vara vunnet.

  Gillad av 5 personer

 4. Fredrik Östman skriver:

  Det hade varit bra om alla människor hade, som du påstår, varit konservativa. Men det är inte sant. De flesta behöver dela högre värden och ideal med andra och ser inget större problem i att ta till hårdhandskarna för att se till att det blir så. Särskilt om de kan göra detta indirekt via statens — föregivet demokratiska — politiska kommissarier.

  Gilla

  • MartinA skriver:

   Pensionärerna är fast i att stödja vem som än lovar en fortsättning på välfärdsstaten. Eftersom pensionärerna har spenderat livet med att betala in till ett system som lovade att ta hand om dem senare.

   Gillad av 2 personer

   • MartinA skriver:

    Välfrädsstaten har nåt vägs ände. Och SDs stöd till den visar at SD är samma skojare som alla de andra. Men som sagt var, pensionärer är inlåsta i att stödja välfärdsstaten. Tills den havererar helt och hållet.

    Gillad av 1 person

   • Fredrik Östman skriver:

    Det borde gå att rädda pensionerna om man bara genomför reformer på problemområdena snarast: miljonprogram, sanningskommission, program för rättssäkerhet och rättsstat. På sikt måste välfärdsstaten sättas på nya fötter. Men ordet, föreställningen, är för starkt för att överges. Mitt förslag är att ersätta den med ett enda inkomststödssystem och cash flow-reglering av alla medborgares privatekonomi.

    Gillad av 1 person

   • MartinA skriver:

    Mitt förslag är att vi går igenom samhällskollapsen och sedan aldrig gör samma misstag igen. De som vill dela social risk med varandra får göra så lokalt med människor de träffar regelbundet.

    Gillad av 1 person

  • Magnus Ström skriver:

   Martina. Samhällskollapsen är det vi kan hoppas på. Även om vi själva drabbas. Det kan vara närmare än vi tror. Börjar med bostadsmarknaden som faller, där vi är just nu.

   Gillad av 2 personer

 5. Kuckeliku skriver:

  Ideologi är viktigt, men i Sverige formuleras mest bara sopig ideologi. En bra ideologi handlar om planeten, demografin, tekniken, marknaden, demokratin och välfärden.

  Gilla

  • olle reimers skriver:

   Ideologi är det farliga gift varmed man lockar människor på villospår. Om någon talar om ideologi bör varningsklockorna ringa starkt. Antingen har man att göra med en fullfjädrad dåre eller med en psykopat. Vi har sett alltför många prov på detta under mänsklighetens historia.

   ideologin är – i övriga fall – den lates eller feges ursäkt för att slippa tänka själv.

   Den enda hållbara ideologin är den som författaren så riktigt påpekar: den djupa personliga moralen. Ännu så länge har världen inte sett någon sammanhållen ideologi som håller inför närmare skärskådan med den personliga moralen som brännare.

   Vi måste helt enkelt ställa större krav på oss själva och inte falla för de ideologiska överbyggnaderna på den mänskliga grundmoralen: de villkor som omfattar alla människor som inser att man måste vara beredd både att ställa krav men också vara beredd till kompromiss för att kuna leva tillsammans.

   Gillad av 2 personer

 6. Thomas Ek skriver:

  Informativt inlägg,
  Men skälet, till att vi pratar om ideologi i dessa dagar, är ju att vi Sverige kommit att fastna i en demokratisk bunker som på ett resignerat, rådlöst och oåterkalleligt sätt kommit att nå kokpunkten. I vart fall så har många av oss, som inte glider fram på en räkmacka, eller har glidit fram på en räkmacka, upptäckt att vi är innestängda, – fängslade. Och det i strid mot den demokratiska grundvalens första tanke. Vi känner oss fängslade i ett falskt diktaturliknande samhälle, – där eliten, som vi försörjer, glider fram på en räkmacka. Vi, som genom hela livet har jobbat arselet av oss blir ju frustrerade och förbannade när vi ser hur våra politiker på orättfärdiga grunder å våra vägnar, tar sina alltmer galna beslut.

  De som lever i majonnäsen ser ju inte vad som försiggår. De vägrar dessutom se vad som försiggår.

  Som grädde på moset understödjs hela kalaset av vårt Public Service som duperar och förslöar medborgarna. Vårt Public Service måste skrotas och ersättas med ett nytt som fungerar som det är tänkt. Ledningen för vårt nya Public Service bör utses av en domare och skall övervakas av en panel av välrenommerade domare. Det är i den här änden vi måste börja. Annars kommer vi inte erhålla någon substantiell förändring.

  Thomas Ek

  Gillad av 3 personer

 7. Gunnar skriver:

  Visst är det så.

  Man kan även jämföra ideologi med en tavla. En ideologi utgörs då av en redan färdigmålad tavla. Andra har redan målat den. Det enda man behöver göra är att tycka om den och hänga upp den på väggen. Någon annan har redan tänkt och skapat åt en. Man har inte ens hållit i någon egen pensel. Än mindre sett till några andra färger.

  Så finns det de som kluddar själva. De läser allehanda böcker i ett otal ämnen. Får erfarenhet i det praktiska livet. Av detta målar de en egen personlig tavla. Får ihop det – och nöjer sig med det. De har ansträngt sig och hållit i många olika penslar och blandat mycket egna färger. Och även hittat mer subtila personliga nyanser.

  Skillnaden i exemplen går mellan det helt färdiga och över disk köpt tavlan – och den helt egna, med ansträngning tillkämpade och målade tavlan.
  Mellan ideologi – och det egna. Mellan vad andra tänkt ut – och vad du själv tänker.

  Och båda tavlorna kan hängas upp på samma vägg. Enbart däri hittar man likheten. Och PK-ister tycker om massproducerad hötorgskonst.

  Gillad av 1 person

 8. MartinA skriver:

  Att ljuga och förställa sig för att skaffa sig personliga fördelar är inte att vara ”en hyfsat god människa”. Särskilt inte när resultatet blir att trettonåriga flickor fortsätter att gruppvåldtas.

  Gillad av 4 personer

 9. Hemkommen, inte bortkommen. skriver:

  Min hund lever efter strategier, inte ideologier. Fångad i ideologiernas snärjande nät blir endast människorna. Inte djuren. De har inte kommit lika långt. De är inte lika bortkomna.

  Gillad av 1 person

 10. Göran Fredriksson skriver:

  ”Man förklarar sin lojalitet till det ena eller andra för att få ihop livspusslet helt enkelt.” Just så enkelt är det för de flesta.

  Man, d.v.s. män, förklarar nästan regelmässigt sin lojalitet till den dominerande våldssammanslutningen och inordnar sig i hierarkier för att överleva. Så har män alltid gjort alltsedan människan levde på savannen.

  En avgörande fråga är om ett jämställt och feministiskt Sverige förmår att prioritera ett statligt våld som förmår att hålla en konkurrerande importerad våldsmakt, med länkar till 100-tals miljoner släktingar i andra länder, stången. Om detta misslyckas kommer alla män i Sverige åter komma att betraktas som familjens överhuvud som skall åtlydas, servas och hanteras med stor respekt, kvinnor kommer att åter underordnas män och hänvisas till sin tidigare plats i hemmet.

  Det är främst inhemska män som hittills har oroat sig för det som händer som en följd av att deras våldsmonopol och rättssystem utsätts för konkurrens. Men det är kvinnorna som har anledning att oroa sig för att detta konkurreras ut.

  Gillad av 6 personer

  • stefan schiller skriver:

   MOAB – Du har förmodligen helt rätt. Thatcher kämpade och besegrade socialismen i Storbritannien under sin aktiva period som politiker. Vad vi har att göra är att bekämpa socialismen idag (muterad till postmodern neomarxism). Socialismen använder islam som verktyg i maktkampen. Globalisterna samverkar med socialisterna i strävan att uppnå global styrning och kontroll.

   Gillad av 4 personer

 11. Per-Anders skriver:

  Medborgerlig samling har inget skolprogram som är bra. Problemet med skolan är centralplanering. Medborgerlig samlings skolprogram är fortsatt centralplanering och därmed ingen lösning på svenska skolans problem.

  Dessutom kommer framtidens undervisning ske på helt andra koncept än dagens med att sitta i ett klassrum. Medborgerlig samlings skolprogram vill backa tillbaka utvecklingen vad gäller undervisning.

  Så vad händer? Ett antal länder i världen kommer att anpassa sig till framtidens undervisning och de kommer att vara ledande i världen medan Sverige kommer att bli ett utland vad gäller undervisning.

  Sist, måste jag säga att jag är förbaskat trött på alla människor som tror att utbildning i en statlig skola är nyckeln till ett bra liv. Alla framgångsrika människor som jag känner skrattar åt skolan just på grund av att alla kunskaper de har behövt för att bli framgångsrika har de skaffat sig på helt andra håll än genom staten.

  Gillad av 1 person

 12. ulsansblogg skriver:

  Reblogga detta på ulsansblogg och kommenterade:
  Ideologier har sitt ursprung från civilsamhället. De mindre goda förkastas av rent praktiska skäl.
  De ideologier som skapats av makten har i alla tider behövt ett för tiden ett militärt skydd.
  Det skyddet är nu avlägsnat mer eller mindre och olika ej demokratiska krafter har spelplanen för sig själva utan inblandning av myndigheter. De myndigheter som är den sista utposten för ett demokratiskt samähälle.

  Gilla

 13. Jaxel skriver:

  Från krönikan: ”Oavsett ideologi, har de flesta av oss en personlig moral och saknar vi den moralen kan ingen ideologi i världen ersätta den.”

  Jag kommer att tänka på rektorn på en skola i Lund (?) som ställdes inför problemet att två elever med invandrarbakgrund hade våldtagit en flicka som också gick på skolan. Han kunde rimligtvis inte tvinga flickan att dagligen möta de som förgripit sig på henne. Huvuddragen i lösningen borde vara självklara, men icke. Flickan gavs undervisning utanför skolan och gärningsmännen fick gå kvar.

  Den enda förklaring jag kan se till ett sådant beslut är att rektor istället för lita till en inre moralisk kompass satte sig och istället började fundera på hur ”Värdegrundspolisen” skulle se på hans beslut. Förövarna var ju trots allt invandrarungdomar.

  Gillad av 3 personer

 14. Armageddon skriver:

  När de etiskt betingade, vishetens pragmatiska handlingar slutar gälla tar ideologiernas tyranni vid. Vi känner till flera sådana:
  – globalism/feminism: åsidosättandet av det nationella självbestämmandet, skygglappar för islamiska mäns våldtäkter och kvinnoförnedring, vettlös klimatpolitik utan diskussion, genuspedagogik istället för koncentration på kunskapsinlärning, värdegrundstyranni mm.
  – marxism/fascism: förföljelse av oliktänkande, folkmord (Pol-Pot, Mao), repressiv lagstiftning, undertryckta fri- och rättigheter mm.
  – islamism/nazism: folkmord, förföljelse av judar, kristna, hinduer, sikher, expansiv ödeläggelse av kulturella värden, kvinnoförtryck, åsidosättande av mänskliga rättigheter, sharia- och hänsynslöst polisvälde, ideologisk hjärntvätt av minderåriga mm.
  – socialism i Sverige: åsidosättande av medborgerliga rättigheter, försök att censurera yttrandefriheten, klåfingerstyrning av medborgarnas civila liv, mediestyrda åtgärder för likriktning och godkännande av kontraproduktiv mångkulturell dogmatism och välfärdskrackelerande invandring mm.

  Gillad av 3 personer

 15. Gösta Svensson skriver:

  Nu är julhelgerna över och vi tar nya tag på våra arbetsplatser. Möten skall genomföras och arbetsplatsernas värdegrunder skall avhandlas på en del av dessa möten.

  Som anställd ser jag fram mot detta med skräckblandad förtjusning. Jag kommer att bita mig väldigt hårt i tungan och hoppas innerligt att jag kan hålla käften när de sedvanliga plattityderna skall avhandlas.

  Min överideologi är alltså att göra vad jag måste för att att behålla jobbet. Undrar hur långt jag är beredd att gå för att bara lyda order? Kusliga paralleller dyker upp i mitt huvud när jag tänker på detta.

  Gillad av 1 person

 16. tobbewallin skriver:

  Ideologin är det redskap politikerna använder för att dölja att de köper röster med antingen högre bidrag eller sänkt skatt.

  Värdegrunden är politikernas redskap för att skapa ett nytt ”vi” eller ett nytt svenskbegrepp när det gamla etniska begreppet inte fungerar längre.

  Politikerna vill ju inte öppet gå ut med att de omvandlar Sverige från att ha varit en etniskt baserad statsbildning ungefär av Tysk modell till att bli en värderingsbaserad statsbildning i stil med Frankrike eller USA. I stället för att öppet säga som det är, att den processen pågår, hävdar de att det inte funnits någon svensk nation, och samtidigt att den svenska framför allt Socialdemokratiska värdegrunden är urgammal svensk tradition.

  Gilla

 17. Jeff skriver:

  Regeringen Löfven kan visa sig lyckas med att isolera Sverige även i ett nordiskt perspektiv. Norska Fremskritspartiet har förberett lagförslag att temporärt införa passkontroller och gränskontroller mot Sverige.

  I de utsatta områdena som blir fler och fler av utanförskapsområdena blir migranter förbjudna av sina klanledare att integreras och assimileras med sitt nya hemland. Allt med statliga och kommunala bidrag som stöd och där kulturfriktion, som kritik mot hedersvåld och hederskultur, betecknats som rasism.

  Regeringen lämnar över integrationsarbetet till imamer och får röster i utbyte. Regeringen bygger därmed parallellsamhällen, där man har egen majoritet.
  Mona Walter vet hur det går till:
  ”Imamerna talade om för oss att vi inte skulle beblanda oss med kaffersamhället (det vill säga det svenska), att vi skulle föda så många barn vi k unde och få så många släktingar som möjligt att flytta hit just med det uttalade målet att islamisera Sverige.”
  http://www.dagen.se/debatt/

  Gillad av 1 person

 18. Magnus Ström skriver:

  Jag är övertygad om att det enda som kan rädda oss är en kollaps som kommer inifrån. Har någon någonsin sett Air Crash Investigation på Discovery? När planen går i backen så är det alltid en rad av samverkande faktorer som orsakar flygkkatastrofen. En kombination av tekniska fel och mänsklig faktor. Dessa faktorer har vi bäddat för. En fullständigt dysfunktionell bostadsmarknad, Huvudlöst utdelande av uppehållstillstånd. En ledning(kapten) som inte har en aning om vad de har gjort för fel och hur detta skall åtgärdas. Kan vi då få några faktorer till som får flygplanet att tappa flygförmågan? I Nord-Amerika kallaste vintern på 100 år, Kan vi få den hit. Energibrist? Räntor som går upp – jajamen, fortsätter bostadspriserna ner, kommer bankerna få betala mer för sina bostadsobligationer. En internationell lågkonjunktur? Förr eller senare kommer den. Jag hoppas på att kollapsen händer även om jag själv drabbas. Det finns inte en sportkepa att Sverige kan korrigeras på något annat sätt.

  Gillad av 1 person

  • olle holmqvist skriver:

   ”Huvudlöst utdelande av uppehållstillstånd” javisst men – centerledaren, den där – med – huvudet -har aldrig pudlat på sitt berömda: ”Det kostar ingenting” I den svenska folksjälen finns djupt infostrat ett godhets-syndrom som inkluderar skam – vi som har haft turen att ha det så bra.Fast en del historiskt intresserade ser skicklig balanspolitik under WW II. Godhetssyndromet surfade nuvarande herr consigliere på som statsminister. ”Humanitär stormakt”.

   Bildbeviset: Centerledaren har verkligen ett huvud:

   ”slug men inte begåvad”

   Godhetssyndromet yttrar sig inom klimatortodoxin så här: ”Om vi lyckas med klimatmålen så betyder det bara att de är för lågt satta” dåvarande ,miljöminister (s). När kölden kryper söderut i östra USA kan inte ens PK-minareterna tiga. Pavlovsk respons: ” Att det under pågående uppvärmning ibland blir mycket kallare är inget märkvärdigt. Det är trenden i stort som är viktig”.

   Klimatortodoxins överstepräst är utbildad att se ned i marken. I sin klerikala uppfostrarroll ser han mot skyn. Gissa om han trivs med att alla tittar på honom.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.